Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SKUPŠTINA RS: ZAHTEV DA PREDSEDNIK PARLAMENTA FORMIRA RADNU GRUPU ZA IZRADU ZAKONSKOG REšENJA KOJE BI OMOGUćILO FINANSIRANJE LEčENJA U INOSTRANSTVU GRAđANIMA, KOJIMA ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE NE MOžE DA PRUžI ADEKVATNU INTERVENCIJU


Skupština Srbije nastavila je drugu sednicu prvog redovnog zasedanja u 2013. godini, a na početku sednice poslanici koriste vreme za postavljanje pitanja i traženje objašnjenja od predstavnika Vlade Srbije. Nakon poslaničkih pitanja, Skupština će nastaviti razmatranje IZMENA ZAKONA O RADU koje predviđaju da se trudnicama zaposlenim na određeno vreme radni odnos produži do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Parlamentarci su raspravu o tim izmenama, koje je inicirao predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, započeli 27. marta, a porodiljama omogućavaju da, ukoliko se vrate na radno mesto pre isteka godinu dana od rođenja deteta, u toku radnog vremena imaju pravo na 90 minuta pauze ili skraćenja radnog vremena za dojenje deteta.

  • Zahtev da predsednik parlamenta formira radnu grupu za izradu zakonskog rešenja koje bi omogućilo finansiranje lečenje u inostranstvu građanima kojima zdravstveni sistem Srbije ne može da pruži adekvatnu intervenciju, samo je jedno od pitanja i predloga koje su poslanici danas postavili na početku sednice.

Poslanik LDP Bojan Đurić zatražio je da se formira takva radna grupa, koju bi činili predstavnici parlamentarnih stranaka.

Na polju zdravstvenog sistema bila je i poslanica LSV Elena Papuga, koja je od ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović tražila odgovor da li javne nabavke vode zatvaranju državnih apoteka, s obzirom da je od juče počela primena Zakona o javnim nabavkama.

"Državne apoteke su davno izrazile sumnju kako će se primenjivati Zakon o javnim nabavkama, jer smatraju da su u neravnopravnom položaju. Da li je moguće za osam dana sprovesti tender, ako znamo da pre toga treba da zaseda upravni odbor. To je proces koji traje dugo i zato preti opasnost zatvaranja apoteka pogotovo u seoskim sredinama", uverena je Papuga.

Primedbe na pravilnu upotrebu reči imao je poslanik Predrag Marković, koji je i upozorio da to nije problem kada je reč o novinarima, već o saopštenjima iz državnih institucija.

"Zanatlije, pre svega novinari, često upotrebljavaju netačne reči i sintagme da bi postigli određenu svrhu - često će reći da se sastaje državni vrh, mada se državni vrh ne sastaje, ali to je u opisu njihovog posla i novinarskog zanata", rekao je Marković.

On je podsetio da je Ustav Srbije jasno definisao podelu vlasti, situacije u kojoj se odlučuje, pa se tako, objasnio je, ne sastaje državni vrh, jer su to nosioci najviših funkcija u zemlji - predsednici države, skupštine i vlade, već se sastaju čelnici vladajuće koalicije.

"Prethodnih dana su se sastajali predstavnici izvršne vlasti i nije problem ako su mediji pisali da se sastaje državni vrh, ali je opasno ako državni organi izdaju saopštenje da se sastaje državni vrh", upozorio je Marković i zamolio predsednika parlamenta da učini sve kako bi iz njegovog kabineta bile saopštavane tačne informacije.

"Dogodiće nam se da iz jezičke nepristojnosti uđemo u neprijatnu situaciju", smatra Marković.

  • Pred poslanicima će se naći i IZMENE ZAKONA O PROFESIONALNOJ REHABILITACIJI I ZAPOŠLJAVANJU OSOBA SA INVALIDITETOM, koje, između ostalog predviđaju da preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ima pravo na mesečnu subvenciju zarade za svaku zaposlenu osobu sa invaliditetom u visini do 75 odsto ukupnih troškova zarade sa doprinosima, ali ne više od 50 odsto prosečne zarade u Srbiji.

Takođe, preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom mogu se obezbediti i sredstva za poboljšanje uslova rada, u skladu sa propisima o državnoj pomoći za naknadu dodatnih troškova zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Na dnevnom redu je i nekoliko sporazuma iz oblasti policijske saradnje, uzajamne zaštite i razmene tajnih podataka, kao i zapošljavanju članova porodice diplomatskog ili konzularnog osoblja.

Pre nego što pređu na razmatranje amandmana na zakonske predloge, parlamentarcima ostaje da razmotre i nekoliko kadrovskih odluka - izbor zamenika Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, prestanak funkcije javnom tužiocu u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, kao i obrazovanje Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica o načinu trošenja sredstava budžeta Srbije na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija u periodu od 2000. do 2012. godine.

Izvor: Tanjug, RTV