Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NEPLAĆANJE DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE KRIVIČNO DELO


Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je proširenje prava pacijenata u Srbiji uvođenjem finansijske discipline u zdravstvu, pre svega uplaćivanjem doprinosa i istakla da je neplaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje krivično delo.

Ministarka je rekla da će se disciplinovati finansiranje u zdravstvu kroz uvođenje cetralizovanog snadbevanja bolnica, što će kako je navela, doprineti i smanjenju korupcije u zdravstvu.

"Činjenica je da su svi zdravstveni radnici i građani Srbije nezadovoljni pozicijom u zdravstvenom sistemu i svi su u pravu. Budžet za zdravstvo je nešto manji nego u prethodnoj budžetskoj godini, ali finansijska disciplina, plaćanje doprinosa i cinjenica da je neuplaćivanje doprinosa krivično delo po novim izmenama zakona me upućuje na to da će biti nešto više novca u zdravstvu pa će biti i proširena prava pacijenata", rekla je ona.

Slavica Đukić Dejanović je navela da su, od kad je ona na funkciji ministarke zdravlja, već proširena neka prava pacijenata poput prava samohranih roditelja dece do sedam godina, zatim prava u oblasti imunizacije i skrininga, a svi, kako je rekla, koji nemaju socijalno osiguranje iz budžeta "imaće sredstva za svoje potrebe".

"Ustanove će same napraviti planove svega što im treba, pa će se po tome centralizovano snadbevati od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). To za sad nije predviđeno za dnevne nabavke za ishranu, higijenu i slično, jer nemamo kapaciteta da se to centralizovano snadbeva", rekla je ministarka.

Govoreći o dugu u zdravstvu od 13,5 milijardi dinara, koji su pretežno napravile bolnice nenamenskim trošenjem sredstava, navela je da je "vlada obavezala direktore da više ne smeju tako da se ponašaju", i istakla da je Ministarstvo finansija, čije inspekcije ispituju kako je taj dug nastao, "vrlo informisano".

"Percepcija građana je da je korupcija u zdravstvu ogromna. Mislim da ogroman broj zdravstvenih radnika savesno i humano radi svoj posao, a razume se da smo osetljivi. Doneli smo izmene i dopune zakona o zdravstvenom osguranju i zdravstvenoj zaštiti koji imaju taj antikoruptivni element", kazala je Slavica Đukić Dejanović.

Ona je rekla da se smatra da će korupcija značajno biti smanjenja centralizacijom nabavki i zahtevom da direktori na konkursima zapošljavaju nove radnike.

Kao prioritete u zdravstvu za ovu godinu, ministarka je istakla da pre svega sve zdravstvene ustanove treba da rade svoj posao odnosno da domovi zdravlja budu organizovani tako da 80 odstog građana tu završi svoju zdravstvenu zaštitu, a prioriteti su i rano dijagnostifikovanje bolesti, skrininzi, sistematski pregledi i prevencija.

Ona je najavila i uvođenje novog kalendara vakcinacije za bebe i decu, a pre svega, kako je istakla, vodiće se računa o svakom dinaru da se iskoristi za zdravstvene potrebe.

Ministarka je rekla i da će u drugoj polovini januara pacijenti moći u nekim privatnim apotekama da dobiju lekove na recept po istim uslovima kao u državnim apotekama.

Privatne apoteke koje se uključe u taj sistem moraju da imaju u svakoj smeni angažovanog diplomiranog farmaceuta i moraju biti umrežene da bi se pratio put recepeta, a apoteka mora imati određeno iskustvo, odnosno ne može biti tek osnovana.

Vezano za rad Galenike koja je u velikim finansijskim problemima, Slavica Đukić Dejanović je izrazila očekivanje da će biti zainteresovanih partnera sa kojim bi ta farmaceutska kompanija nastavila da radi.

Izvor: RTV