Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENAMA ZAKONA O PRIVREDNIM KOMORAMA OD 1. JANUARA 2013. GODINE UKINUTO OBAVEZNO ČLANSTVO


Primena Izmena zakona o privrednim komorama, je počela 1. januara, i one su štetne ne samo za komorski sistem već za celu domaću privredu, ocenio je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Taj pravni akt, kojim se ukida obavezno članstvo u privrednim komorama, podrazumeva formiranje komora od mnoštva privrednih organizacija, što će stvoriti probleme u utvrđivanju reprezentativnosti predstavnika privrede, u razgovorima oko ekonomske politike sa Vladom ili drugim državnim institucijama, rekao je za Tanjug predsednik PKS .

"I da se uvede dobrovoljno članstvo, PKS će uspeti da se pozicionira i da preživi, ali nećemo moći da zastupamo interese cele privrede, već samo formalnih članova", upozorio je Bugarin, i dodao da neće biti moguće ni organizovanje mnogobrojnih biznis foruma, nacionalnih izložbi, sajamskih manifestacija i promotivnih aktivnosti, što rade komore u razvijenim zemljama sveta.

"Komore treba da budu spona kojom se glas privrede prenosi kod institucija vlasti i ukoliko to nemate, imate otuđenje vlasti od privrede", mišljenja je predsednik PKS.

Čelnik PKS je kazao da se već pet godina sprovode reforme u komorskom sistemu u Srbiji i da je u tome napravljen značajan napredak.

"Reformski kurs mora da bude zastupljen i kod svih regionalnih i ostalih komora koje čine komorski sistem, što nije nemoguće uraditi u naredne dve do tri godine. Na taj način komorski sistem u Srbiji bio bi organizovan po ugledu na Austriju, Nemačku, Italiju, Španiju, Holandiju, Francusku i neke druge razvijene zemlje Evropske unije ", rekao je Bugarin.

Bugarin je naveo da u PKS sada postoji "neka kategorija kvazi obaveznog članstva", pošto od 93.000 privrednih društava članarinu plaća 18.000 do 20.000 organizacija.

"Nemate jaku privredu bez jakih poslovnih asocijacija, niti poslovne asocijacije mogu biti jake bez jake privrede. To je jedna sinergija i to je nemoguće odvojiti", poručio je predsednik PKS.

U Evropi postoje dva načina organizovanja komorskog sistema - evrokontinentalni koji je dominantan u zemljama EU i podrazumeva obavezno članstvo i anglosaksonski kojim je predviđeno dobrovoljno učlanjenje.

Izvor: Tanjug