Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O POSREDOVANJU U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI: POSREDOVANJEM U PROMETU NEKRETNINA MOćI ćE DA SE BAVE SAMO AGENCIJE ILI PREDUZETNICI KOJI SU UPISANI U REGISTAR MINISTARSTVA TRGOVINE


Agencije za promet nekretnina moraće ubuduće da sklapaju ugovore sa nalogodavcima, a to su kupci, prodavci, zakupci i zakupodavci stanova i kuća. Takođe, posredovanjem u prometu nekretnina moći će da se bave samo agencije ili preduzetnici koji su upisani u registar Ministarstva trgovine, a agenti će morati da imaju završenu srednju školu i polagaće stručni ispit. Posrednici će biti u obavezi da imaju i ugovore sa osiguravajućim kućama, a te polise štitiće nalogodavce ako agencije ne ispoštuju obaveze.

Ovo su samo neke od novina predviđenih Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, o kojem će u utorak raspravljati poslanici u parlamentu. Prema planu Ministarstva trgovine, u roku od 18 meseci licence će dobiti oko 1.000 agencija i oko 2.000 agenata. Ovim zakonom, kažu u Ministarstvu, konačno se uvode evropski standardi na tržište nepokretnostima.

- Svi u prometu nekretnina moraju da otvore četvore oči, a posebno kupci - kaže Željko Stojanović, viši savetnik u Ministarstvu. - Posrednik ima pravo na posredničku naknadu, a kupoprodajnu cenu kupac uplaćuje direktno prodavcu na račun. Agencija tako ne može da prevari kupca. Ali može da mu nanese štetu zbog nestručnog uvida u vlasničku evidenciju ili ne upozori kupca da je na željene kvadrate upisana hipoteka… U takvim slučajevima kupac može da traži odštetu. Takođe, ako je prodavac platio agenciji oglašavanje i to je regulisano ugovorom, koji agencije ne ispoštuje prodavac može da se pokrije polisom osiguranja. Iznos osiguranja je minimalno 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po jednom osiguranom slučaju, odnosno ukupno minimalno 45.000 evra za sve odštetne zahteve u jednoj godini osiguranja.

Procene udruženja "Klaster nekretnine" govore da je ukupan godišnji promet na tržištu nepokretnosti u Srbiji vredan oko tri milijarde evra. Od toga, samo jedna milijarda evra prometa ostvari se posredstvom oko 500 registrovanih legalnih posrednika, sve drugo je u sivoj ekonomiji čime je država oštećena za između 600 miliona i dve milijarde dinara nenaplaćenih poreza.

Registar posrednika, koji će voditi Ministarstvo trgovine, biće dostupan svim zainteresovanim građanima preko interneta. Za upis u registar posrednik mora da ima jednog zaposlenog, koji ima položen stručni ispit, važeći ugovor o osiguranju i odgovarajući poslovni prostor. Zabranjeno je da pravno ili fizičko lice koje nije upisano u registar posrednika obavlja posredovanje.

Izvor: Vebsajt Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, 1.10.2013.