Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O LEGALIZACIJI OBJEKATA: OLAKšICE PRI LEGALIZACIJI ZA NAJUGROżENIJE KATEGORIJE STANOVNIšTVA


Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić izjavio je da će lokalnim samoupravama, u skladu sa novim Zakonom o legalizaciji, biti omogućeno da u tom postupku daju olakšice određenim kategorijama stanovništva.

Ilić je u Skupštini Srbije, gde je pred poslanicima obrazložio Predlog zakona o legalizaciji, naveo da je Ustavni sud Srbije 2012. godine stavio van snage sve odredbe Zakona o planiranju i izgradnji zbog olakšica u postupku legalizacije koje je taj dokument predviđao.

On je istakao da Ustavni sud Srbije nije želeo da se u zakonu nalaze olakšice, već da se postupak legalizacije sprovede kao i redovna procedura za dobijanje građevinske dozvole.

Ministar je napomenuo da je Predlog zakona o legalizaciji usklađen sa Ustavom, i naveo da je lokalnim samoupravama, kroz donošenje pravilnika, pružena mogućnost da daju olakšice u procesu legalizacije.

Prema njegovim rečima, lokalnim samoupravama se vraćaju ingerencije tako da mogu da koriguju određene obaveze u procesu legalizacije.

Ilić je saopštio da će lokalne samouprave imati pravo da donose svoje pravilnike, da daju olakšice, da oslobode određene strukture građana za koje smatraju da je to neophodno, kao što su osobe sa invaliditetom, samohrane majke i socijalno najugroženiji.

Ministar je naglasio da više od 720.000 predmeta čeka proces legalizacije, i upozorio na to da je nelegalna gradnja krivično delo.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 1.10.2013.