Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O JAVNIM SERVISIMA


Ministarstvo kulture i informisanja se nada da će do kraja godine pronaći model za stabilno, dovoljno i nezavisno finansiranje javnih medijskih servisa, rekao je ministar Ivan Tasovac.

PREMA NACRTU ZAKONA O JAVNIM SERVISIMA, Radio-televizija Srbije i Radio televizija Vojvodine naredne dve godine biće finansirane iz republičkog budžeta, a kako je istakao ministar, finansiranje iz budžeta nije trajno rešenje.

Novac bi se tim medijima prenosio u 12 jednakih mesečnih rata, "čime bi se obezbedila finansijska nezavisnost, to jest, sprečila mogućnost političkog uticaja i ucene javnih medijskih servisa", naveo je Tasovac u pismenom odgovoru na pitanje poslanika DS-a Janka Veselinovića, objavljeno je na sajtu RTS.

Tasovac je naveo da se, po isteku te dve godine finansiranja iz budžeta, pronaći trajni model finansiranja u skladu sa praksom Evrope.

"Finansiranje iz budžeta nije, dakle, trajno opredeljenje već je najefikasniji način da se materijalno pomogne javnim servisima", podvlači Tasovac.

Planirano je da u septembru počne javna rasprava o nacrtu zakona.

U Ministarstvu podsećaju da se model finansiranja iz pretplate pokazao neefikasnim, navodeći da je u 2012. godini, pretplata pala na 35 odsto.

Izvor: Tanjug