Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: ZA EKSKURZIJE NE PRIMENJIVATI ZAKON


Novac roditelja nije budžetski pa se zato za sprovođenje đačkih ekskurzija i rekreativnih nastava ne mogu primenjivati odredbe Zakona o javnim nabavkama smatra YUTA

Nacionalna asocijacija turističkih agencija "YUTA" smatra da se na sprovođenje đačkih ekskurzija i rekreativnih nastava ne mogu primenjivati odredbe Zakona o javnim nabavkama i o rokovima plaćanja, jer novac roditelja nije budžetski novac.

Direktor "YUTE" Aleksandar Seničić rekao je na konferenciji za novinare da zbog izmene Zakona o javnim nabavkama, ekskurzije koje su planirane za početak ove školske godine neće biti organizovane do aprila, što donosi veliku štetu turizmu.

"Zakon o javnim nabavkama ne može biti primenjiv na oblast đačkih obrazovnih putovanja, jer sve troškove u celosti snose roditelji učenika", rekao je Seničić.

Ranije danas, pomoćnik ministra prosvete Srbije Ljubiša Antonijević rekao je da su škole budžetski korisnici i da su dužne da poštuju zakon, odnosno da đačke eskurzije i rekreativne nastave organizuju na osnovu Zakona o javnim nabavkama.

Kako je rekao Seničić, stav turističke privrede je da oblast ugovaranja i realizacija đačkih i omladinskih obrazovnih putovanja, reguliše i pravno uređuje resorno ministarstvo, koje je i do sada to činilo u saradnji sa relevantnim učesnicima.

Seničić je naveo i da, ako se eskurzije sprovode po Zakonu o javnim nabavkama, to dodatno usporava celu proceduru koja može da traje i tri meseca, a promena u načinu organizovanja eskurzija dovela je do toga da se jedan broj otkaže zbog čega trpe ugostitelji i prevoznici.

Seničić je dodao i da će organizovanje eskurzija preko javnim nabavki dovesti do njihovog poskupljenja jer škole nisu obučene za postupak nabavke zbog čega će morati da angažuju ljude sa strane.

Prema njegovim rečima, oko 40 odsto planiranih eskurzija i rekreativnih nastava neće biti izvedeno, što će uticati na domaći turizam, ali i na decu, posebnu onu iz unutrašnjosti, koja nemaju prilike da putuju tokom godine.

"Na potezu je Ministarstvo finansija koje treba da pravilnikom reguliše šta su budžetska sredstva", rekao je Seničić.

On tvrdi da će zbog primene novodonetih propisa pri realizaciji eskurzija, doći do toga da više od 450.000 dece i omladine neće putovati po Srbiji, a u vansezoni, tokom jeseni i proleća, neće biti korišćeno više od 10.000 ležaja u smeštajnim objektima sa više od 2.000 zaposlenih i više od 1.000 autobusa.

Prema podacima YUTE, doći će i do smanjenja priliva PDV-a na usluge smeštaja i prevoza u iznosu većem od 400 miliona dinara, kao i smanjenje poreza i doprinosa po osnovu zarada u iznosu većem od 550 miliona dinara.

Kako je predviđeno novim načinom organizovanja eskurzija, rekao je Seničić, potrebno je da se eskurzije plate u roku od 45 dana od realizacije, što će roditelji ekonomski teško podneti, jer su ranije mogli da plaćaju putovanja na više rata.

Direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije Georgi Genov rekao je da je više od 80 odsto smeštajnih kapaciteta Srbije posvećeno rekreativnim nastavama, zbog čega je otkazivanje eskurzija gubitak i procene su da će oko 30 odsto zaposlenih u toj oblati ostati bez posla ili plata.

Prema njegovim rečima, 30 do 35 odsto smeštajnih kapaciteta, koji su potvrđeni, ostaće prazno tokom vansezone, odnosno tokom proleća i jeseni.

On je rekao i da u Srbiji ima 120.000 ležajeva u smeštajnim objektima, što je 47 miliona noćenja godišenje, a realizuje se oko 6,5 miliona noćenja, što znači da je iskorišćeno 13 do 15 odsto smeštajnih kapaciteta.

Govoreći o cenama eskurzija, Seničić i Genov su rekli da 60 do 65 odsto od cene iznosi smeštaj, 20 odsto prevoz, a pet do 10 odsto je maksimalna zarada agencije.

Izvor: Tanjug