Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DONOŠENJE ZAKONA O FINANSIRANJU APV NEOPHODNO RADI ISPUNJENJA USTAVNIH PRAVA


Vlada Pokrajine Vojvodine pripremila je predlog Nacrta zakona o finansiranju Pokrajine i  očekuje da nakon konsultacija sa parlamentarnim strankama i Vladom Srbije, da taj zakon bude usvojen.

Pozdravljajući pokrajinske poslanike, učesnike i goste na današnjem zasedanju, predsednik Vlade Vojvodine osvrnuo se na ulogu regiona u okviru Dunavske strategije i izjavio da se u Vojvodini, kao podunavskoj regiji, dobro zna koliko razvoj regiona i njihova međusobna saradnja doprinose razvoju cele države i saradnji sa susedima.

Pajtić je naveo podatak da je od svih finansijskih sredstava iz prekogranične saradnje koja su bila namenjena Srbiji, Vojvodina privukla 87 odsto za projekte na njenoj teritoriji, te da aktivna uloga AP Vojvodine sa drugim podunavskim regionima predstavlja jasnu podršku evrointegracijskim procesima u Srbiji.

Predsednik Vlade Vojvodine je izrazio očekivanje da će se na današnjoj otvorenoj sednici Skupštine Vojvodine čuti nove ideje u pogledu saradnje podunavskih regiona i gradova, na šta ukazuje i prisustvo korodinatora za tako važne oblasti, kao što su saobraćaj, preduzetništvo i konkurentnost, razvoj klastera i jačanje institucionalnih kapaciteta i posebno, oblast koja pokriva istraživanje, obrazovanje i informaciono-komunikacione tehnologije.

"Strategija Evropske unije za Dunavski region nudi jedinstvenu priliku da se promoviše prekogranična saradnja i ubrza održivi ekonomski i kulturni razvoj centralne i istočne Evrope", rekao je Pajtić.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da je u julu potpisan memorandum među predsednicima skupština podunavskog regiona, koji definiše zadatke svake regije u sprovođenju Dunavske strategije.

"Ova manifestacija je realizacija obaveza koje smo preuzeli prilikom potpisivanja ovog dokumenta. Dunavska strategija je ambicija stvaranja makro regiona i ona treba da definiše nove ideje, efikasniju saradnju između institucija i korišćenja postojećih fondova", kazao je Pastor.

On je dodao da je pozicija Vojvodine u okviru Dunavske strategije takva da sama sebi želi da stvori što više šansi korišćenjem raspoloživih sredstava, te da u tom slučaju Vojvodina ima jednake šanse kao i sve druge zemlje dunavske regije.

Izvor: RTV