Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraVLADA JE U POSLEDNJIH MESEC DANA UVELA DVE ADMINISTRATIVNE MERE: ZABRANU IZVOZA SOJE, SUNCOKRETA I ŠEĆERNE REPE I UKIDANJE CARINA NA UVOZ ŽITARICA I SOJE


Država navedene poteze pravda očuvanjem domaćih bilansa, a analitičari kažu da nema osnove za zabranu izvoza suncokreta.  

Tržište je odmah reagovalo na administrativne mere države i to padom vrednosti primarnih poljoprivrednih proizvoda. Direktor Produktne berze Žarko Galetin o uticaju na cenu soje kaže:

"Cena soje je pala na 68 dinara po kilogramu bez PDV-a. Podsetiću na to da je pre samo 20-ak dana soja imala svoj rekord od 74 dinara", podseća Galetin.

Za agrarnog analitičara Čedomira Keca nema dileme. Država je zabranila izvoz soje, suncokreta i šećerne repe da bi spasila velike prehrambene kompanije:

"Ta odluka je doneta pre svega da bi se izašlo u susret velikim kompanijama koje su ušle u terminsku prodaju i praktično zbog visokih cena na domaćem tržištu i uopšte u regionu njima je bilo najlakše da se naspram postojećih ugovora, gde se administrativna odluka države smatra višom silom, oni oslobode obaveza izvoza tih sirovina. Praktično, mi smo sada kao država spasili velike izvoznike – prerađivače", konstatuje Keco.

On smatra da država nema argumente za zabranu izvoza suncokreta.

"Država Srbija troši 12 litara ulja po stanovniku godišnje i mi sa ovom oskudnijom žetvom suncokreta imamo čak duplo više zrna nego što su naše potrebe za izvoz. Praktično, odluka države da zabrani izvoz bila je u korist izvoznika zbog visoke cene u inostranstvu," zaključuje Keco.

Bez obzira na administrativne mere države, očekuje se dugoročno visoka cena soje i suncokreta. To bi moglo da motiviše ratare da na proleće zaseju više tih dveju kultura, a na uštrb kukuruza, čiji je prinos ove godine, usled suše, podbacio. Poseban je izazov za inspekcijske organe, pošto se, zbog ukidanja carina, očekuje povećan uvoz kukuruza i soje. Inspektori bi, pre svega, trebalo da spreče uvoz genetski modifikovanog semena.

Izvor: RTV (Đorđe Simović)