Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK IGARA NA SREĆU PREKO SREDSTAVA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE: ONLINE KLAĐENJE U SRBIJI POSTAJE LEGALNO


Onlajn klađenje u Srbiji od sada će biti legalno, što je omogućio nedavno donet Pravilnik igara na sreću preko sredstava elektronske komunikacije. Iako se na ovaj Pravilnik čekalo, sagovornici Telegrafa tvrde da je vredelo i da će u Srbiji on suzbiti sivu ekonomiju u ovoj oblasti.

- Novi Pravilnik kojim se regulišu igre na sreću preko onlajna ili interneta višestruko je važan za Srbiju jer će suzbiti sivu ekonomiju i uvesti red u ovaj segment igara na sreću - kaže Vladimir Đukanović, predsednik Skupštine Državne lutrije Srbije.

Prema nekim nezvaničnim procenama oko 50 odsto kladionica u Srbiji radi ilegalno, zbog čega državna kasa gubi.

Đukanović tvrdi da je donošenje Pravilnika revolucionaran potez u sektoru igara na sreću.

- Uvešće se red, što je dobro. Propisani su strogi kriterijumi koje će svi, koji pretenduju da se bave ovim poslom, morati da ispune. Na primer, odobrenje za priređivanje igara na sreću preko sredstava elektronske komunikacije može da dobije firma koja mora da ima osnovni kapital od 250.000 evra. Takođe, da bi osigurala isplatu dobitaka igračima, neophodno je da se u banci sa sedištem u Srbiji položi depozit od 150.000 evra. To svakako nisu male sume, pa očekujemo da ćemo dočekati da nam dođu renomirane kompanije za igre na sreću koje poštuju pravila poslovanja i pružaju vrhunske usluge klijentima - navodi Đukanović.

Zakon kaže da onaj ko organizuje igre na sreću preko sredstava elektronske komunikacije mora da ima informatičku opremu, odnosno odgovarajući "hardver" i "softver", preko kojih igrači učestvuju u igrama na sreću.

- Srbija jednostavno mora da iskoristi veliku šansu i dovede renomirane kompanije za igre na sreću. One će otvoriti nova radna mesta, što će pre svega pogodovati IT sektoru - dodaje Đukanović.

Vlasnik kladionice "Taš" Goran Boričić kaže da pozdravlja odluku da se ova oblast uredi, ali da je možda kladionicama trebalo da se ostavi probni period od godinu dana u kojem bi one mogle da se prilagode na nove uslove.

- One kladionice koje su radile ilegalno više neće postojati, a one koje su dobro radile pokušaće da svoj posao razviju još više, uz nova pravila. Mi ćemo se u svakom slučaju boriti - kaže Boričić.

Izvor: Economy.rs, 30.8.2013.