Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MAKEDONIJA UKIDA SPORNU UREDBU O OGRANIČENJU UVOZA PŠENICE U TU ZEMLJU: UREDBA O OGRANIčENJU UVOZA BRAšNA IZ SRBIJE PRESTAćE DA VAžI 15. SEPTEMBRA, KADA ćE I BRAšNO MOćI BEZ OGRANIčENJA DA SE IZVOZI U MAKEDONIJU


Makedonija će u ponedeljak ukinuti spornu uredbu o ograničenju uvoza pšenice u tu zemlju, a srpski stručnjaci ocenjuju da je najvažnije što je Srbija taj problem rešila insitutucionalnim putem, u okviru CEFTA.

U MINISTARSTVU TRGOVINE NAVELI SU DA ĆE IZVOZ PŠENICE IZ SRBIJE U MAKEDONIJU SADA MOĆI DA SE OBAVLJA BEZ IKAKVIH OGRANIČENJA, NAKON DVA MESECA VAŽENJA UREDBE, KOJA JE USLOVLJAVALA UVOZ SRPSKOG ŽITA KUPOVNOM MAKEDONSKE ROBE.

Makedonija je meru o ograničenju uvoza pšenice i brašna uvela 1. jula. Mera je predviđala da za kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram uvezenog brašna četiri kilograma domaćeg žita.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović istakao je da je ukidanje sporne makedonske uredbe "sjajna vest", istakavši da trgovinska osveta ne bi ničemu vodila, već bi nanela štetu privrednim subjektima.

 "Srbija je u ovom celom procesu zaista pokazala da su se naš kurs i vladina politika promenili, kao i da je naš imidž u međunarodnoj zajednici znatno poboljšan", kazao je Golubović Tanjugu.

 Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić istakao je da Makedonija u okviru CEFTA nije smela da donese takvu odluku koja je usred žetva dovela do toga da je izvoz žita iz Srbije praktično sprečen.

 Privrednici smatraju da bilo koja prepreka i administriranje države nije dobro i kvalitetno, kazao je Sertić Tanjugu.

Prema podacima PKS, Srbija godišnje izveze oko 50.000 tona pšenice i 45.000 tona brašna u Makedoniju. U julu je izvezeno 67 tona brašna i 768 tona pšenice.

 U Ministarstvu trgovine Srbije naveli su ranije da, iako je Uredbom predviđeno da uvoz pšenice i brašna u Makedoniju bude ograničen do 31. decembra ove godine, sporni propis u delu koji se odnosi na pšenicu prestaće da važi 2. septembra.

Uredba o ograničenju uvoza brašna iz Srbije prestaće da važi 15. septembra, kada će i brašno moći bez ograničenja da se izvozi u Makedoniju.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić ranije je izrazio očekivanje da Makedonija neće ubuduće pribegavati bilo kakvim restriktivnim merama, jer je u interesu obe zemlje da protok robe bude slobodan u oba pravca.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se iskoristili svi potencijali, obim robne razmene između Srbije i Makedonije mogao bi da poraste sa sadašnjih 600 miliona na milijardu evra.

Vlada Makedonije donela je odluku da ukine uslovljeni uvoz pšenice, jer je ocenila da se tržište pšenice stabilizovalo i da su se stvorili uslovi za ukidanje zaštitne mere uslovljenog uvoza pšenice iz inostranstva.

Analize makedonskog Ministarstva poljoprivrede ukazuju na to da je 95 odsto domaće proizvodnje već otkupljeno, sa čime su se stvorili uslovi za povlačenje zaštitne mere.

Navedeno je i da se završava proces stabilizacije tržišta brašna u Makedoniji i da se očekuje da bude ukinuta mera uslovljenog uvoza brašna u prvoj polovini sledećeg meseca.

Na sastanku komiteta CEFTA u Beogradu 22. jula sve članice izvršile su pritisak na Makedoniju da se obaveže da ukine spornu odluku u razumnom vremenskom roku, koji je oko mesec i po dana.

Izvor: Tanjug