Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PLASTIČNE ZDRAVSTVENE KARTICE SA ČIPOM NISU OBAVEZA SRBIJE ZA PRIDRUŽIVANJE EU


Zaštitnik građana je zatražio sednicu skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu kako bi se pitanja oko zamene zdravstvenih knjižica odgovorno i institucionalno rešila, pošto mu je Delegacija EU u Srbiji potvrdila da zamena postojećih nacionalnih zdravstvenih knjižica plastičnim karticama sa čipom nije obaveza Srbije prema EU u procesu pridruživanja.

"Postoje prava građana iz zdravstvenog osiguranja koja su ili neostvarena ili nepotpuno ostvarena, a čije poštovanje je mnogo preče od zamene papirnih knjižica plastičnim karticama koje građani treba da plate po 500 dinara svako, u ukupnom iznosu od preko 20 miliona evra. Dosadašnje insistiranje Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja na tom trošku za građane i pozivanje na navodnu, a u stvari nepostojeću obavezu u procesu pridruživanja Evropskoj uniji može se shvatiti na različite načine, baš kao i početni otpor prema pitanjima kontrolnih i nadzornih organa i jednoglasnim stavovima Zaštitnika građana, Ministarstva zdravlja, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Agencije za borbu protiv korupcije. Ipak, očekujem da se Fond neće protiviti inicijativi da se zakon donet pre dve godine promeni i nametnuta obaveza građanima ukine ili ublaži, o čemu će, u krajnjem, odlučivati Narodna skupština Republike Srbije", stav je zaštitnika građana Saše Janković.

RFZO je tvrdio da je zamena zdravstvenih knjižica plastičnim karticama obaveza Srbije u procesu pridruživanja EU. Međutim, na sastanku Zaštitnika građana sa predstavnicima Delegacije EU u Srbiji i u odgovoru Delegacije na izričito novinarsko pitanje da li je to tačno, rečeno je i napisano: "Takva kartica nije zahtev EU, a ni sve zemlje članice nemaju elektronske kartice zdravstvenog osiguranja za svoje građane".

Zaštitnik građana je i ranije isticao da je najveći broj koristi koje može da donese plastična zdravstvena kartica u informatički uređenom sistemu koji je neophodan da bi se ona uopšte koristila, moguće ostvariti i sa papirnom knjižicom ili čak samo sa svakom već postojećom ličnom legitimacijom.

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 1.8.2013.