Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SRBIJA 32. U SVETU PO KVALITETU SISTEMA UNIVERZITETSKOG OBRAZOVANJA


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na rang-listi zemalja u pogledu kvaliteta nacionalnih sistema univerzitetskog obrazovanja u svetu Srbija zauzela 32. mesto.

U saopštenju se navodi da je pomenutu rang-listu objavila Australijska nezavisna asocijacija "Universitas 21" (U21) u svom ovogodišnjem izveštaju o kvalitetu visokog obrazovanja u svetu.

"Univerzitet 21" je internacionalna mreža univerziteta osnovana kao međunarodna referentna tačka resursa za strateško promišljanje o pitanjima od globalnog značaja za 21. vek. Univerziteti sarađuju na osnovnim i postdiplomskim studijama, a nekoliko stotina studenata godišnje učestvuje u programima razmene studenata.

Smatra se da je kvalitet nacionalnog sistema visokog obrazovanja, koji obrazuje svoje studente, podstiče istraživanje i povezuje zemlju sa ostatkom sveta, veoma važan za ekonomski razvoj uopšte.

Prvih deset zemalja u rangiranju su SAD, Švedska, Švajcarska, Kanada, Danska, Finska, Holandija, Australija, Singapur i Velika Britanija. Iza Srbije na ovoj listi našle su se Mađarska, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Turska, Argentina, Brazil i druge države, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 1.8.2013.