Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

"ER SRBIJA" NOVI NACIONALNI AVIO-PREVOZNIK


Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i direktor avio-kompanije "Etihad" Džejms Hogan potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu "Jat ervejza" i "Etihad ervejza" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kojim je naša zemlja dobila novu avio-kompaniju "Er Srbija".

Vučić je u obraćanju, koje je prethodilo potpisivanju tog dokumenta u hotelu "Hajat" kojem je prisustvovao i predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, poručio da je ovo važan dan za Srbiju zbog toga što će srpski avion biti postavljen na pistu za uzletanje, dok će nam ugovor sa Etihadom omogućiti tehnološko i poslovno okruženje u kojem će 30 miliona putnika dobiti pouzdanog prevoznika do značajnih evropskih i svetskih destinacija.

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da Srbija mora da opravda poverenje koje joj je ukazano s obzirom na to da će se rad od danas meriti po kriterijumima najrazvijenijeg dela sveta.

On je izrazio zahvalnost stranim partnerima na tome što veruju u sposobnost našeg letačkog osoblja, avio-mehaničara i svih ostalih koji rade u JAT-u, i ponovio da je na nama da to i opravdamo.

S druge strane, kako je dodao, zahvalnost zaslužuje i JAT, koji je imao mudrosti i zrelosti da prepozna novu viziju kompanije i naše zemlje.

Vučić je preneo zahvalnost i saradnicima iz Vlade Srbije koji su zaslužni za sklapanje ovog ugovora, među kojima je i dosadašnji ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić.

Posebnu zahvalnost, kako je istakao, Srbija duguje šeiku Muhamedu, čija je vizija i želja da Srbija bude jača, modernija i uspešnija pomogla da se dođe do ovakvog projekta.

Vučić je poručio da je zahvalan svima koji su razumeli da je Srbija ispred svih i ispred svega i da ćemo pravljenjem ovakve kompanije, koja će biti nesumnjivo najznačajnija u regionu, konačno moći da kažemo da smo lider u nekoj oblasti.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi veliki posao od više planiranih kojima u Srbiju uvozimo tehnologiju jer imamo veru u naše ljude i želju da izgradimo sistem, koji je do sada nedostajao.

Zajednički ćemo napraviti velike rezultate, istakao je on i ocenio da će avioni "Er Srbije" leteti dugo, visoko i sigurno na sopstvenim krilima.

Hogan je potvrdio da će "Er Srbija" do kraja godine dobiti 10 erbas aviona, i da će u tu kompaniju biti investirano 40 miliona evra.

On je ukazao na to da će zajednička kompanija, koja će imati tri menadžera iz "Etihada", odmah uzeti na lizing dva erbasa 319, a ugovoreno je još osam do kraja godine.

Direktor avio-kompanije "Etihad" poručio je da će "Er Srbija" biti najbezbedniji avio-prevoznik, koji će do kraja godine učiniti Srbiju liderom u regionu i postati najmoćnija kompanija u radijusu zemalja sa gotovo 100 miliona stanovnika.

Hogan je istakao da je avio-kompanija iz Abu Dabija opredeljena za to da Srbija dobije novu nacionalnu avio-kompaniju i da Beograd pretvori u čvorište čitavog Balkana.

Ne bismo bili ovde da ne verujemo da će "Er Srbija" imati svetlu budućnost. Postavili smo jasne ciljeve profitabilnosti, i ovo je veliki dan ne samo za "Er Srbija" već i za "Etihad", naglasio je prvi čovek te kompanije.

On je najavio promene, od menadžmenta do flote, i objasnio da će novo srpsko osoblje "Etihada" upotpuniti postojeće osoblje JAT-a, kao i da će se fazno uvoditi novi avioni, a biće i novih destinacija - od Abu Dabija do Melburna, Sidneja u Australiji i Čikaga u SAD.

Hogan je podsetio na to da je "Etihad" kompanija sa flotom od 77 aviona Erbasa i Boinga, koja ima 10 miliona putnika godišnje, a putnički i robni saobraćaj obavlja ka 94 odredišta na Bliskom istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i američkom kontinentu.

Prema njegovim rečima, ova kompanija ima 29 odsto vlasničkog udela u nemačkom "Er Berlinu", 40 odsto u "Er Sejšelima", približno tri odsto u "Er lingusu", devet odsto u kompaniji "Virdžin Australija", a u toku je preuzimanje 24 odsto indijskog "Džet ervejza".

 

"Etihad" je potpisanim sporazumom kupio 49 odsto JAT-a, a država će, sa 51 odsto udela, ostati većinski vlasnik nacionalnog avio-prevoznika sa novim imenom, "Er Srbija".

Direktor kompanije "Er Srbija" biće Dane Kondić, poreklom iz Srbije, koji se školovao i gradio karijeru u Australiji.

Nova avio-kompanija dobiće do kraja godine 10 novih Erbas aviona, i zaposliti 50 pilota.

JAT je osnovan pre 66 godina, i nakon tri procene kapitala, četiri konkursa za strateškog partnera i pokušaja da se da na upravljanje domaćim biznismenima, konačno je dobio strateškog patnera.

JAT trenutno ima 1.200 radnika od kojih, prema procenama, većina predstavlja višak, a za koje će biti obezbeđen socijalni program.

Prema projekcijama, nova kompanija mogla bi da ima 22 aviona, dok će letovi uglavnom spajati republike bivše Jugoslavije i Evropu sa Bliskim istokom, Australijom i Amerikom.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 1.8.2013.