Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

JAVNI DUG REPUBLIKE SRBIJE OVE GODINE POVEĆAN ZA 825 MILIONA EVRA


Javni dug Srbije na kraju juna bio je oko 15,29 milijardi evra, što znači da je od početka godine povećan za oko 825 miliona evra, objavilo je ranije Ministarstvo finansija.

Zakonom o budžetskom sistemu javni dug Srbije ograničen je na 45 odsto BDP-a.

Javni dug je na kraju prošle godine bio 14,47 milijardi evra, što je bilo 45,1 odsto BDP-a.

Javni dug je na kraju 2010. bio 12,16 milijardi evra, što je bilo 42,9 odsto BDP-a.

Na kraju 2009. godine javni dug bio je 9,85 milijardi evra, odnosno 34,8 odsto BDP-a, a na kraju 2008. godine javni dug Srbije iznosio je 8,78 milijardi evra, što je bilo 29,2 odsto BDP-a.

-          Ekonomista Mlađen Kovačević nedavno je izrazio sumnju u istinitost zvaničnih pokazatelja o visini javnog duga.

Kovačević je istakao na savetovanju Društva ekonomista Beograda i Privredne komore Beograda, održanom sredinom juna u Sokobanji, istakao da bi se pokazalo da je javni dug znatno viši, kada bi se obračunao preko realnog valutnog kursa.

"Uz to, trebalo bi naglasiti da se pri obračunu javnog duga isključuje dug Narodne banke Srbije prema MMF koji iznosi milijardu i 581 milion evra, kao i njen dug prema poslovnim bankama po osnovu emitovanih obveznica, kao i dugovi lokalnih samouprava za koje država nije garant", rekao je Kovačević.

On je dodao i da u cifru o javnom dugu nije uključen ogroman iznos duga po osnovu denacionalizacije, odnosno restitucije koja će morati da se isplati u svim slučajevima kada se nacionalizovana imovina ne može vratiti u naturi.

Izvor: Tanjug