Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE UŠLA U DRUGI KRUG TENDERA ZA KUPOVINU AKCIJA NAFTNE KOMPANIJE OMV


Naftna industrija Srbije ušla je u drugi krug tendera za kupovinu akcija naftne kompanije OMV u Hrvatskoj, i Bosni i Hercegovini, saopštio je Gaspromnjeft.

"Gaspromnjeft je izrazio interesovanje (za prvi krug tendera). Srpska kompanija NIS, koja je centar razvoja projekata Gaspromnjefta na Balkanu, ušla je u drugi krug tendera", navela je kompanija.

Ranije je saopšteno da je u drugi krug tendera ušla ruska kompanija Zarubežnjeft. Očekuje se da će rezultati drugog kruga biti objavljeni 20. avgusta.

Austrijska kompanija OMV namerava da proda ćerke fijre OMV Hrvatska I OMV Bosna i Hercegovina. U Hrvatskoj kompanija ima 63 benzinske pumpe, što je 13 odsto tržišta, a u BiH 28 i tržišno učešće od osam odsto.

Generalni direktor NIS Kiril Kravčenko ranije je kazao da je u toku i širenje maloprodajne mreže u regionu dodajući da je dogovorena kupovina pupmi ili lokacija za gradnju benzinskih stanica u Rumuniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, a da se analizira tržište Hrvatske.

NIS je do sada je modernizovano oko 30 benzinskih pumpi u Srbiji, a plan je da se do kraja godine završi rekonstrukcije ukupno 100 benzinskih stanica na srpskom tržištu, dok je 130 zatvoreno ili ponuđeno za otkup.

NIS je na kraju prošle godine imao 400 benzinskih pumpi u Srbiji. Ruski Gaspromnjeft, ćerka-firma Gasproma, poseduje većinski udeo u NIS-u od 2009. godine.

Izvor: Beta