Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

GRADSKA UPRAVA U LESKOVCU POSTUPILA SUPROTNO PREPORUCI ZAŠTITNIKA GRAĐANA


Rome koji su 27. aprila raseljeni iz Beograda u Leskovac, gradska uprava Leskovca je 1. avgusta iselila iz nužnog smeštaja u hostelu u kojem su bili smešteni duže od tri meseca.

Romske porodice su iseljene uz jednokratnu novčanu pomoć i uz usmeno obećanje predstavnika gradske uprave "da će njihov problem biti rešen do petka, a do tada da se snađu". Zaštitniku građana, koji je pratio raseljavanje ovih porodica iz Beograda, ali i njihovu integraciju u Leskovcu, nije poznato da je iseljenje obavljeno uz odgovarajuće rešenje i uz zaštitu interesa građana, poštovanje i zaštitu ljudskih prava, posebno prava dece. Šta više, postupak iseljavanja je sproveden suprotno preporuci Zaštitnika građana gradskoj upravi u Leskovcu da bez odlaganja pripremi plan trajne integracije ovih porodica u lokalnu zajednicu. Takođe, preporučeno je i da utvrdi razloge neekonomičnog i neracionalnog višemesečnog smeštaja porodica u lokalnom hostelu.

Zaštitnik građana očekuje da Gradska upravu u Leskovcu postupi u skladu sa upućenom preporukom i u najboljem interesu građana.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 1.8.2012.