Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore

NOVI ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA STUPIO NA SNAGU


Novi Zakon o javnim nabavkama stupio na snagu, a prati ga i pet podzakonskih akata koji će omogućiti njegovu efikasniju primenu.

Novi zakon će povećati transparentnost, efikasnost i funkcionisanje žalbenog procesa za ponuđače, a uz nove amandmane Krivičnog zakonika, koji se odnose na malverzacije u javnim nabavkama znatno će se pojačati sistem prevencije i suzbijanja korupcije u javnim nabavkama.

Pravilnik o građanskom nadzorniku koji prvi put omogućava da građansko društvo ima aktivnu ulogu u nadzoru nad javnim nabavkama koje su vrednije od milijarde dinara.

Pored toga, Uprava za javne nabavke je donela i pravilnike koji preciznije uređuju planove nabavki, konkursnu dokumentaciju, načine izveštavanja, kao i pravilnik koji se tiče zahteva za mišljenje o pregovaračkom postupku, izjavio je u četvrtak Direktor Uprave Predrag Jovanović.

Unapređen je Portal javnih nabavki, koji doprinosi većoj transparentnosti ovih postupaka. Najvažnija je novina što će na portalu biti objavljivani svi oglasi i za male javne nabavke, takođe biće olakšana pretraga portala što omogućava lakši pristup informacijama.

Jovanović je na konferenciji za novinare najavio da će uskoro imati kompletne podatke o javnim nabavkama za 2012, uključujući i poslednji kvartal za tu godinu.Kako je dodao, u drugoj nedelji aprila javnosti će najverovatnije biti predstavljeni rezultati kako se nabavljalo u 2012. godini, pa čak i poređenje sa 2011. godinom, da bi se videlo kako se predizborni i izborni ciklusi odražavajau na javne nabavke. Jovanović je kazao da će tom prilikom biti saopšteni i podaci o neregularnostima i pregovaračkim postupcima.

Izvor: Tanjug, 1.4.2013.