Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRIMENA NOVIH PRAVOSUDNIH ZAKONA OD 1. JANUARA 2014. GODINE


Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da će primena pravosudnih zakona, koji će se danas naći pred poslanicima Skupštine Srbije, ukoliko budu usvojeni, početi 1. januara.

Selaković je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, podsetio da će se pred poslanicima Skupštine naći:

  • zakon o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava,
  • zakon o izmenama i dopunama zakona o uređenju sudova,
  • o sudijama i
  • o javnom tužilaštvu.

ZAKON O SEDIŠTIMA I PODRUČJIMA SUDOVA I JAVNIH TUŽILAŠTAVA urediće uspostavljanje, odnosno vraćanje osnovnih sudova u neka mesta, što znači povećanje broja osnovnih sudova sa 34 na 66, rekao je Selaković.

Prema rečima ministra, biće povećan broj sudija za oko 20 i to u malim mestima gde sudova nije bilo a na osnovu tog zakona biće vraćeni osnovni sudovi u Raškoj i u Gornjem Milanovcu.

On je podsetio da je pre oko godinu dana vraćeno na posao skoro 700 nosilaca pravosudnih funkcija koji nisu bili izabrani 2009. godine.

Selaković je najavio i povećanje broja osnovnih javnih tužilaštava, što će, kako je istakao, omogućiti prisustvo tužilaštava na terenu.

On takođe očekuje da će poslanici Skupštine Srbije glasati za izbor sudije Dragomira Milojevića za predsednika Vrhovnog kasacionog suda, kao i za još šest sudija, od kojih su tri sudije Apelacionog suda i još tri sudije sudova republičkog ranga.

Selaković je dodao da je kandidat za predsednika Upravnog suda Jelena Jovanović, da je Zoran Pašalić kandidat za predsednika Višeg prekršajnog suda, a Miroslav Nikolić Privrednog apelacionog suda.

"Potrebno je da sudstvo bude samostalno i nezavisno, a da izvršna vlast bude onaj gram vlasti građana, koji treba u pravosuđu da se čuje", rekao je Selaković.

Selaković je najavio da će Nacionalna strategija reforme pravosuđa i akcioni plan biti ispunjeni u delu koji se tiče promene postojećih i donošenja novih zakona.

Međutim, kako je ocenio Selaković, mnogo je bitniji efekat koji će građani videti u svom životu za šta je "potrebna svest i mentalitet ljudi, jer je u nekim stvarima mnogo teško menjati svest sudija i javnih tužilaca".

On je najavio da je IZMENOM ZAKONA O UREĐENJU SUDOVA predviđena jedna novina i novi mehanizam koji će početi da se primenjuje, ne od 1. januara, nego tek za šest meseci.

"To je pravo građanina da neposredno Višem sudu, ako je njegova parnica u osnovnom sudu, podnese zahtev, koji će ukazati na povredu prava na suđenje u razumnom roku", objasnio je Selaković.

Izvor: Tanjug