Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraU SRPSKI KRIVIČNI POSTUPAK VRAĆENA ISTINA, ODNOSNO OBAVEZA SUDA DA PRAVILNO UTVRDI ČINJENIČNO STANJE, A NE DA ODLUČUJE NA OSNOVU TOGA DA LI SU TUŽILAC ILI ODBRANA BILI JAČI U IZVOĐENJU DOKAZA


http://srb.time.mk

Vraća se obaveza suda da utvrđuje istinu a ne da „vaga” da li su tužilac ili odbrana bili jači u izvođenju dokaza

Zakonik o krivičnom postupku (ZKP) primenjivaće se od sledeće godine za sva krivična dela, ali izmenjen i dopunjen, rekao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, otvarajući juče javnu raspravu o predloženim izmenama i dopunama ZKP-a i Krivičnog zakonika (KZ).

– Kada sam pročitao ponuđene izmene i dopune, primetio sam veliku razliku u odnosu na pređašnji tekst. Zakonodavna tehnika je mnogo bolja i, što je još bitnije prilagođena je krivičnopravnoj tradiciji naše zemlje. Norme su jasnije, preciznije, i u sistemskom skladu sa našim drugim zakonima i Ustavom. Otklonjene su neke očigledne greške i nepotrebne definicije – rekao je Selaković.

Naglasio je da ministarstvo apsolutno podržava javnotužilačke istrage, ali da je ekstremni koncept takve istrage sada ublažen i prilagođen našem krivičnopravnom sistemu, tradiciji, mentalitetu naših ljudi i ekonomskim prilikama.

– Ovaj ZKP primenjivaće srpske sudije, srpski tužioci, i srpski advokati. Po ovom zakoniku sudiće se građanima Srbije – rekao je Nikola Selaković.

Izmenjeni tekst biće i u skladu sa Ustavom Srbije, a prethodni zakonik bio je protivustavan, naglasio je ministar.

– Ustav kaže da građanin ima prava da se njegov slučaj pred sudom raspravi, a ne da se pred sudom raspravlja. Sada su sudu vraćena ovlašćenja da utvrđuje materijalnu istinu, a okrivljenom i braniocu dato je pravo žalbe na rešenje o sprovođenju istrage. Povećana je kontrola optužnice, okrivljenom su data veća prava u postupku, bolji je status branioca… Sve su to rezultati rada radne grupe i demokratizacije krivičnog postupka u Srbiji – naglasio je Selaković.

Reč je zatim data stručnjacima, profesorima koji su radili na izmenama KZ-a i ZKP-a, a zatim i sudijama, advokatima i tužiocima, koji su izneli nove predloge.

Predsednik radne grupe za izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, dr Milan Škulić istakao je da sud uvek mora da teži istini.

– Teret dokazivanja optužbe leži na tužiocu, a sud je dužan da utvrdi činjenice. Dokaze primarno izvode stranke u postupku, ali sada i sud može biti dokazno aktivan, kako bi utvrdio relevantne činjenice u okviru optužbe – objasnio je Škulić.

Tako je u srpski krivični postupak praktično vraćena istina, odnosno obaveza suda da pravilno utvrdi činjenično stanje, a ne da odlučuje na osnovu toga da li su tužilac ili odbrana bili jači u izvođenju dokaza.

Izvor: A. Petrović