Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS NIJE POŠTOVALA PREPORUKE USTAVNOG SUDA


Skupština Srbije u većini slučajeva nije poštovala preporuke Ustavnog suda za izmenu ili donošenje novih zakona, rezultati su istraživanja Beogradskog centra za ljudska prava "Zaštita ljudskih prava pred srpskim sudovima - doprinos monitoringu reforme pravosuđa".

Predstavnik Beogradskog centra za ljudska prava Dušan Pokuševski rekao je na predstavljanju istraživanja da je Ustavni sud 27 puta tražio od Skupštine izmenu ili donošenje novih zakona, ali da najviše zakonodavno telo u velikom broju slučajeva nije poštovalo preporuku suda.

"Na osnovu analize 21 preporuke koja je upućena Skupštini, Skupština je, što je neverovatan podatak, samo u 30 odsto slučajeva poslušala preporuku Ustavnog suda", rekao je Pokuševski.

On je naveo da se veliki broj tih preporuka odnosi na zakone u oblasti ljudskih prava.

Beogradski centar analizirao je i uticaj prakse Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda na praksu sudova u Srbiji i istraživanje je pokazalo da građani retko koriste mogućnost da odluke ta dva suda budu osnov za ponavljanje pravosnažno okončanog postupka.

"Podatak da je do kraja 2012. godine u samo četiri slučaja iskorišćena ova procesna mogućnost ukazuje na potrebu za ulaganjem dodatnih napora da se praksa Ustavnog suda i Evropskog suda približi učesnicima u postupku", rekao je Pokuševski.

Izvor: Tanjug, 30.9.2013.