Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO KONVENCIJA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA


Srbija će uskoro ratifikovati Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u porodici, koja treba da obezbedi bolje institucionalne mehanizme za zaštitu žrtava, izjavila je danas državna sekretarka u Ministrsvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović.

Na sastanku s novinarima ona je precizirala da je ta konvencija na dnevnom redu jesenjeg skupštinskog zasedanja koje počinje sutra.

"Ova konvencija treba da obezbedi veća ovlašćenja institucijama, a pre svega policiji. Popravićemo poziciju i mogućnosti za reagovanje nadležnih organa i omogućiti efikasnije mere zaštite", rekla je Stana Božović.

Kako je navela, propisi trenutno ne nude adekvatnu zaštitu kada je reč o praćenju i uhođenju žrtava, pa će konvencija omogućiti i izricanje zabrane prilaska.

Božović je navela da će se posle usvajanja konvencije raditi na uspostavljanju mehanizama za njeno sprovođenje, a to podrazumeva i prilagođavanje postojećih zakona.

Srbija je Konvenciju Saveta Evrope potpisala prošle godine, a biće šesta zemlja po redu koja će je ratifikovati.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada govoreći o položaju žena, istakla je da Srbija ima zbog čega da bude ponosna kada je reč o situaciji u parlamentu, pošto je na najnovijoj globalnoj listi 24 zemlja po zastupljenosti u najvišem državnom zakonodavnom organu.

Ona je navela da Srbija ima oko 33 odsto žena u parlamentu, a prosek je 21 odsto.

"Ipak, treba poraditi na većem prisustvu žena u izvršnoj vlasti - u vladi, kao i u lokalnim samoupravama", poručila je Božović.

Ona je kao prioritete Vlade istakla ekonomsko i političko osnaživanje žena.

Izvor: Tanjug