Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraUSKORO ZAKON O SOCIJALNOM PREDUZETNIŠTVU


Do Nove godine bice donet zakon o socijalnom preduzetništvu, koji će u naredne četiri godine obezbediti posao za više od 70.000 socijalno ugroženih stanovnika Srbije.

Milan Krkobabić je, učestvujući na PUPS-ovoj tribirni "Aktuelna problematika socijalno ekonomske politike", najavio da će tim zakonom lokalne zajednice i država biti u obavezi da ulažu sredstva u otvaranje radnih mesta za socijalno ugrožene slojeve stanovništva.

"Zakon o socijalnom preduzetništvu bio je jedan od naših uslova da uđemo u vladu i ističem da je oko toga postignut konsensus svih partija na vlasti", kazao je Tanjugu Milan Krkobabić.

On je pojasnio da socijalno ugrožen sloj stanovništva može da pronađe zaposlenje u domaćoj radinosti ili u nekoj vrsti zadružnog udruživanja ako se radi o seoskom području.

"Da bi zakon zaživeo u praksi trebalo bi da proizvodi tih preduzeća imaju manji PDV i da te firme budu oslobođene svih dažbina, osim plaćanja zdravstvenih i penzionih doprinosa", kazao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, treći segment stvaranja uslova za bolje funkcionisanje firmi osnovanih po tom zakonu biće pozitivna diskriminacija prilikom konkurisanja za dobijanje određenih poslova i podizanje svesti građana o potrebi kupovanja robe proizvedene u takvim preduzećima.

Krkobabić je posetiocima tribine poručio da je PUPS ispunio tri svoja predizborna obećanja.

"Obezbedili smo 13. penziju, podršku za usvajanje Zakona o socijalnom preduzetništvu i vrlo brzo biće usvojen zakon po kojima se trudnicama u Srbiji neće odbijati 30 odsto plate zbog trudničkog odsustva, već će primati punu platu", rekao je Krkobabić i pozvao učesnike tribine da od svih partija zatraže da im kažu koja su to tri predizborna obećanja ispunili.

Izvor: Tanjug