Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PAD VREDNOSTI DINARA ONEMOGUĆAVA POJEFTINJENJE GORIVA


Cene goriva u Srbiji miruju ili blago padaju na pumpama pojedinih naftnih kompanija, uprkos velikom sniženju cena tog energenta na svetskim berzama, jer se mogućnost pojeftinjenja goriva po tom osnovu poništava zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro i dolar, ukazali su u naftnim udruženjima i stručnjaci za energetiku.

Nestabilna domaća valuta utiče na nemogućnost sniženja cene goriva, kazali su za Tanjug u Udruženju benzinskih stanica Srbije u kome ne očekuju promene cena derivata sledećih nedelju dana.

Ukoliko bi kurs bio stabilizovan i cene nafte ostale na ovom ili nižem nivou, gorivo u Srbiji bi sigurno pojeftinilo, naveli su u tom u tom Udruženju.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS) je za Tanjug rečeno da se moglo očekivati da će pad cene sirove nafte uticati na sniženje cena goriva, ali da je pad kursa dinara u odnosu na evro i dolar u poslednjih mesec dana ovaj uticaj u potpunosti neutralisao.

Kretanja cene sirove nafte i kursa stranih valuta imala su obrnut trend, tako da za razliku od zemalja u okruženju u kojima su maloprodajne cene goriva smanjene, u Srbiji su ostale na približno istom nivou, ističu u UNKS i dodaju da je u njoj, prosečna maloprodajna cena goriva dalje među najnižim u regionu.

Niže cene pospešuju potrošnju goriva i idu u prilog svim kompanijama, ali se smanjenje cena može očekivati samo ukoliko dođe do daljeg smanjenja nabavnih cena goriva i dugoročnije stabilizacije kursa, kazali su u UNKS-u.

Srbija je, što se goriva tiče uvozno veoma zavisna zemlja i sve naftne kompanije na ovdašnjem tržištu su ovih dana suočene sa ozbiljnim problemom kursnih razlika.

Derivati se kupuju u dolarima, a samo u maju je vrednost ove valute u odnosu na dinar porasla za više od 11 odsto.

Ne treba zaboraviti da se uticaj negativnih kursnih razlika reflektuje i na kratkoročne kredite za finansiranje kupovine derivata, koji su bez izuzetka indeksirani u stranoj valuti, podsetili su u tom naftnom udruženju.

Izvor: Tanjug