Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE PODNEO JE USTAVNOM SUDU INICIJATIVU ZA OCENU USTAVNOSTI UREDBE O EVIDENTIRANJU DOSPELIH NEIZMIRENIH OBAVEZA DRUŠTVENIH PREDUZEĆA PO IZVRŠNIM PRESUDAMA ZA POTRAŽIVANJE IZ RADNIH ODNOSA


Izvršne sudske presude na osnovu kojih bi radnici trebalo da naplate svoja potraživanja  od dužnika-poslodavaca, Vlada je stavila van snage i tako bitno odstupila od obećanja da će štititi prava radnika.

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustavnosti Uredbe o evidentiranju dospelih neizmirenih obaveza društvenih preduzeća po izvršnim presudama za potraživanje iz radnih odnosa, koja je objavljena u „Službenom glasniku RS“, broj 23 od 28.3.2012. godine.

Kao što smo već ranije pisali, Vlada Srbije usvojila je skandaloznu uredbu kojom je narušila princip podele vlasti, jer je van snage stavila izvršne sudske presude na osnovu kojih bi radnici trebalo da naplate svoja potraživanja iz radnog odnosa od dužnika-poslodavca, odnosno privatizovanih preduzeća sa većinskim društvenim kapitalom. Na ovakav način Vlada je uskratila pravo radnika da budu plaćeni za svoj rad.

Naravno, tim radnicima koji su se drznuli da svoje pravo zaštite pred sudom uskraćeno je i pravo na informisanje jer mediji, pod uticajem vlasti, nisu ni objavili vest da je Vlada usvojila navedenu uredbu. Uvereni smo da Vlada Srbije, u stvari, računa na neobaveštenost radnika, kao i na to da će radnici propustiti rokove za prijavljivanje dosuđenih potraživanja Agenciji za privatizaciju kako ih ne bi naplatili.

S druge strane, na delu je i očigledno različito postupanje države kada su dužnici u pitanju. Ukoliko je u pitanju građanin, taj običan mali radnik a dužnik, država mu šalje zakonske uterivače dugova. Međutim, ukoliko je dužnik poslodavac, država ga u/re/dbaški štiti i još joj u tome pomaže predsednica Vrhovnog kasacionog suda dostavljajući spornu uredbu sudijama na izjašnjenje. Zašto? Kakva li je to tajna veza između Vlade i poslodavaca, kao i Vlade i sudske vlasti?

Izvor: Vestinet.rs