Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RUSKA STRANA UPUTILA REPUBLICI SRBIJI POTPISANA DOKUMENTA O KREDITU ZA MODERNIZACIJU ŽELEZNICE I OČEKUJE DA ĆE ONI DO JESENI BITI RATIFIKOVANI U SRPSKOM PARLAMENTU


Generalni direktor Ruske železnice Vladimir Jakunjin je kazao da je Ruska želežnica spremna da odmah nakon ratifikacije zajedno sa Železnicama Srbije pristupi realizaciji projekta.

U predizbornom vremenu obično staju svi projekti, ali kada je u pitanju modernizacija železničke infrastrukture Srbije to nije bio slučaj, kazao je Jakunjin.

On je naglasio da pitanje kamatne stope za otplatu ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica nije u okviru njegove nadležnosti i da će se rešavati na bilateralnom nivou vlada dve države.

Konačna realizacija kredita, kako je istakao predsednik Putin, zavisi od tehničke dokumentacije koju bi Srbija trebalo da pripremi za sve planirane projekte.

Ranije je dogovoreno da kredit bude iskorišćen za izgradnju 15 kilometara drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva kao i njena elektrifikacija, zatim izgradnja 68 kilometara pruge od Valjeva do Loznice, rekonstrukcija 200 kilometara pruge Beograd - Bar, kao i rekonstrukcija 111 kilometara pruge na evropskom Koridoru 10.

Izvor: