Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ASOCIJACIJA POLJOPRIVREDNIKA PROTIV UREDBE O OBNOVI REGISTRACIJE POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA: ZAšTITNIKU GRAđANA DA UTVRDI ZAKONITOST USLOVA REGISTRACIJE I PRAVA NA SUBVENCIJE


Odluka Ministarstva poljoprivrede da bračni parovi ne mogu imati registrovana dva gazdinstva, naterala je stotine poljoprivrednika u Vojvodini da se razvedu, a Asocijacija poljoprivrednika se obratila zaštitniku građana da utvrdi zakonitost pravilnika o uslovima registracije i ostvarivanju prava na subvencije.

Predsednik Upravnog odbora te asocijacije Miroslav Kiš rekao je Tanjugu da Uredba o obnovi registracije poljoprivrednih gazdinstava, koja je naterala stotine poljoprivrednika da se razvedu, predstavlja "smišljenju problematiku koja skreće pažnju sa realnih problema koji muče poljoprivrednike pred setvu".

"Koliko se parova zbog toga razvelo, to ne znamo precizno, jer su to ipak privatne stvari, ali da ima više desetina ili stotina u celoj Vojvodini to je sigurno. Oni će na taj način pokušati da ostvare svoje pravo i odbrane svoje interese", naveo je Kiš.

Govoreći o gazdinstvima koja su ovim pogođena, on je naveo situaciju u kojoj se muž bavi samo zemljom, a žena samo stokom, kao i sitaucije u kojoj su žene iz poljoprivrednih porodica u miraz, sklapajući brakove, unosile svoju zemlju i novo gazdinstvo.

Kiš je posebno apostrofirao takve bračne parove gde su gazdinstva muža i žene registrovana na različitim adresama.

"Po ovome oni ne mogu biti na odvojenim adresama, bez obzira što ste vlasnici dve kuće u dva sela i bez obzira što su u brak uneli svako svoju zemlju. To se sigurno neće održati kao pravilo, jer nismo čuli da postoji neki ovakav primer bilo gde u svetu i sigurno se kosi sa nekim drugim zakonima, da ne kažem poreskim sistemima, pravom kretanja i slično", kazao je Kiš.

On upozorava da je puno nepoznanica oko dalje sudbine "spornih gazdinstava", pogotovo u slučaju spajanja gazdinstva koja su pravna lica u sistemu PDV-a.

Kiš smatra da je odluka brzopleto doneta, s namerom da smanji i ogranični površine hektara u registru, kako bi kroz taj isti registar bilo isplaćeno manje subvencija, odnosno kako bi se napravila redukcija subvencija.

"Poslednjim popisom smo videli da svako četvrto domaćinstvo u Srbiji ima veze s poljoprivredom, pa tako ispada da će svako četvrto domaćinstvo biti korisnik subvencija. Ako sa nekoliko procenata budžeta misle da subvencionišu poljoprivredu, onda subvencija neće ni biti i sa ovim neće ni napraviti uštedu", naveo je Kiš.

On dodaje da se uslovima iz ovog pravilnika zapravo skrenula pažnja sa "mnogo bitnijih stvari", budući da je sada pitanje zašto pred početak setve još nema subvencionisanog goriva, zašto nisu isplaćene prošlogodišnje subvencije stočarima, pogotovo ako se znaju posledice prošlogodišnje suše.

"Mislimo da je ovo jedna smišljena problematika koja nas opet deli na velike i male, Vojvođane i one koji to nisu i mi se bavimo manje bitnim poljoprivrednim proizvodnim temama i usmereni smo jedni na druge", rekao je Kiš.

Jedan je od vidova subvencija države, za koje je potrebno obnoviti registraciju gazdinstva, jeste i regresirano gorivo, gde, kako smatra Kiš, takođe postoje problemi.

Prema rečima Kiša, poljoprivrednici će kupovati gorivo po punoj ceni samo u određenom vremenskom periodu, što znači da će morati da ga negde i skladište, a nakon toga će regres za gorivo biti isplaćen na osnovu priloženih računa.

"Na osnovu prošlogodišnjeg primera i odgovora iz Naftne industrije Srbije znamo da je moguće da poljoprivrednici odmah kupuju jeftinije gorivo. Sistem je primenjiv u okruženju, gde možeš da kupuješ koliko i kad ti treba, na osnovu prava koje ti pripada", rekao je Kiš, navodeći primer "plavog dizela" u Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug, 31.3.2013.