Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SRBIJA KROZ ZAKON DA REŠI PITANJE NESTALIH BEBA


Zaštitnik građana Saša Janković reagujući na presudu suda iz Strazbura da se preispitaju slučajevi nestalih beba rekao da je na državi Srbiji da donese poseban zakon koji bi pružio odgovor porodicama šta se desilo sa njihovom decom.

"Sud u Strazburu je pozivajući se na izveštaj ombudsmana zatražio od Srbije da preduzme konkretne mere i donose poseban zakon kako bi se pružio odgovor porodicama... Na državi je da taj zakon praktično donesemo", rekao je Janković novinarima nakon skupa "Zaštita uzbunjivača".

Prema njegovim rečima, na organima izvršne vlasti je da ga pripreme, a pre svega Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu pravde.

"Ja ne mogu da potvrdim da su te bebe zaista ukradene i to je najveći problem. Država postoji da bi jasno, dokumentovano rekla šta je tačno, a mi o ovom trenutku kao država ne možemo to da kazemo. Ko može da isključi mogućnost da su neke beba zaista ukradene", upitao je Janković.

Sud u Strazburu je pre nekoliko dana doneo odluku da Srbija plati odštetu Zorici Jovanović koja 30 godina nije dobila odgovor šta se desilo s njenom bebom, koja je rođena kao zdrava na klinici u Ćupriji u oktobru 1983. Tri dana posle porođaja, Jovanovićevoj je, međutim, saopšteno da je beba umrla, a da joj nikada nije ponuđeno objašnjenje niti joj je bilo dozvoljeno da vidi telo deteta.

Sud je takođe, Srbiju obavezao da u roku od godinu dana od pravosnažnosti presude preduzme adekvatne mere da sva lica koji se nalaze u sličnoj situaciji poput Zorice Jovanović dobiju adekvatnu naknadu, odnosno da se ustanovi adekvatan mehanizam da sva lica dobiju adekvatnu naknadu.

Janković je rekao i da su, nažalost, proteklih tri do četiri decenije u porodilištima vladale "često loše procedure, administrativna aljkavost i bahatost i nisu se poštovavali propisi o dokumentaciji".

"U pojedinim situacijama, neljudski se medicinsko osoblje odnosilo prema porodiljama. Preko 200 porodica, po mom saznanju je ozbiljno posumnjalo da njihova deca nisu umrla nakon porođaja, nego da je to praktično jedna velika zloupotreba i da su ona proglašena mrtvim, a u stvari data na usvajanje nekom drugom", istakao je ombudsman.

Izvor: Tanjug, 30.3.2013.