Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVI PREDLOG ZAKONA O OSNOVNIM ŠKOLAMA: NASTAVA KOD KUćE, UčENJE NA DALJINU PREKO INTERNETA, UVOđENJE ISHRANE U šKOLAMA


Novi predlog zakona o osnovnim školama trebalo bi da bude spreman za mesec dana i da se nakon toga nađe u skupštinskoj proceduri, a novi propisi predviđaju mogućnost nastave kod kuće, učenje na daljinu preko interneta, kao i ponovno uvođenje ishrane u školama, izjavio je pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

Antonijević je u izjavi agenciji Beta precizirao da će nastava kod kuće biće omogućena u posebnim slučajevima, na primer, za one koje imaju duže odsustvo iz škole zbog bolesti.


Novi zakonski predlog omogućiće da roditelji sa predstavnicima škola i lokalne samouprave obezbede ishranu za đake u školama.

"Time povećavamo i bezbednost dece, jer više neće morati da izlaze iz školskog dvorišta i odlaze u prodavnice. Mogućnost sticanja sredstava prepuštena je lokalnoj samoupravi školi roditeljima koji mogu da pronađu donatora koji će učestvovati u finansiranju. Ta sredstva mogu se isključivo koristiti za đačku ishranu", kazao je Antonijević.

Novi propisi predviđaju i pomoć nastavnicima u redovnim školama od prvog do četvrtog razreda, koji u svojim odeljenjima imaju decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

"To će biti stručnoj podrška specijalnih pedagoga-defektologa i kadra koji ima iskustvo rada u specijalnim školama", kazao je Antonijević, ocenivši da će to unaprediti proces inkluzije u srpskim školama.

Izvor: Tanjug