Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PACIJENTI ĆE IMATI ZAŠTITNIKA PRAVA KOJI ĆE SEDETI U OPŠTINI: DO KRAJA GODINE SVI DOMOVI ZDRAVLJA U ZEMLJI BIćE UMREžENI, BIćE NAPRAVLJENA BAZA PODATAKA KARTONA PACIJENATA I IZDAVANI ELEKTRONSKI RECEPTI


"Formirana je IT jedinica pri Ministarstvu koja radi na tome da svi domovi zdravlja u zemlji budu umreženi, pa će mejlom biti omogućena komunikacija sa lekarima, sa tehničkim osobljem. Pacijenti će imati zaštitnika prava koji sedi u opštini, to će biti pravnik koji će biti informisan sa pravima", navela je Đukić Dejanović neke od novina u zdravstvu.

Gostujući u emisiji "Stav Srbije" na Televiziji Prva, Đukić Dejanović je kazala da je suštinski problem do sada bio to što domovi zdravlja nisu opravdali svoju funkciju, jer se osoblje u njima uglavnom bavilo administrativnim procedurama.

Ministarka zdravlja je rekla da Srbija ima jako mala izdvajanja za zdravstvo, a da je njeno zdravstvo na praktičnom planu najskuplje.

"Nigde na svetu nema besplatnog zdravstva. Zdravstvo košta. Iz RZZO po glavi svakog od nas ide 260 evra, ali je realnost da je potrebno više i da se realno izdvaja više. Ono o čemu će se razmišljati u RZZO je da ne postoji samo jedan profil osiguranja, već različiti nivoi, kako bi država u većem obimu mogla da pomogne pojedincu", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da se za zdravstvo nekada izdvajalo mnogo više, a da je danas prisutna finansijska nedisciplina i mali priliv, budući da je neuporedivo manje ljudi u radnom odnosu.

Ona je ukazala da je problem i u tome što oni koji zaista imaju, funkcionišu i zapošljavaju ljude, ne izdvajaju "zdravstveni dinar".

Upitana kada će se sa zdravstvenim knjižicama moći na lečenje kod privatnika, Đukić Dejanović je podsetila da se sa izjednačavanjem privatnog i državnog sektora krenulo sa apotekama i da je to ohrabrujuće.

Ona je navela da je privatna praksa veliki resurs, budući da privatnik sam plaća svoje školovanje, zapošljavanje kadrova, smanjuje liste čekanje, a zapošljava veliki broj lekara i sestara.

Izvor: Tanjug