Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA STUPA NA SNAGU 1. APRILA 2013. GODINE: UPRAVA ZA JAVNE NABAVKE MOćI ćE DA PROVERAVA PLANOVE JAVNIH NABAVKI I DA POKREćE PREKRšAJNE POSTUPKE, A UVODE SE INTERNET PORTAL I INSTITUCIJA GRAđANSKOG SAVETNIKA


Novi Zakon o javnim nabavkama koji počinje od sutra da se primenjuje, pojačaće kontrolu u tom sektoru, a Uprava za javne nabavke moći će da pokreće prekršajne postupke, najavio je direktor Uprave Predrag Jovanović. Prvi efekti primene novog zakona biće vidljivi na jesen, objašnjava Jovanović za Radio-televiziju Vojvodine.

I dok je novi Zakon o javnim nabavkama još bio u proceduri, u poslednjih godinu dana, javne nabavke po hitnom postupku koje nemaju javnu objavu, gotovo su prepolovljene, a nepravilnosti u tim postupcima smanjene su za tri puta.

U trećem kvartalu 2011. godine, javne nabavke po hitnom postupku raspisane su u vrednosti od dve milijarde i 752 miliona dinara, od čega je nepravilnost uočena u 35 odsto slučajeva, odnosno u sumi od oko 980 miliona 378 hiljada dinara. U istom periodu 2012. sume su daleko manje.

Sprovedeno je hitnih javnih nabavki u vrednosti od 711 miliona 977 hiljada evra, a nepravilnosti su uočene u 13 odsto slučajeva u vrednosti od  92 miliona dinara.

  • Prema novom zakonu, Uprava za javne nabavke moći će da proverava planove javnih nabavki, da posmatra da li je došlo do odstupanja planiranog i realizovanog ali i da pokreće prekršajne postupke.
  • Posebna novina, koja se odnosi na javnost postupka, je pokretanje internet portala javnih nabavki.
  • Novi zakon takođe predviđa instituciju građanskog savetnika, koji će nadzirati javne nabavke preko milijardu dinara, što znači da je civilno društvo prvi put dobilo nadzornu ulogu u trošenju novca poreskih obveznika.
Izvor: RTV