Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MINISTAR PRAVDE I UDRUŽENJE TUŽILACA O REFORMI PRAVOSUĐA


  • MINISTAR PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE NIKOLA SELAKOVIĆ IZJAVIO JE DA JE PRAVI TRENUTAK DA SE POSTAVI PITANJE ODGOVORNOSTI LJUDI KOJI SU SPROVODILI PRAVOSUDNU REFORMU U SRBIJI.

Komentarišući tužbe koje su protiv države podnele neizabrane sudije i tužioci, Selaković je rekao da ništa drugo i nije moglo da se očekuje kada je pravosuđe pre tri godine "devastirano za više od 600 tužilaca i sudija, bez jasnog kriterijuma".

"Što se tiče sudija i tužilaca, ja ih pozivam da se dogovorimo", rekao je Selaković.

Ministar je rekao da će jasnija slika o budućoj mreži sudova moći da se formira tokom aprila, posle skupštinske rasprave o tome.

"Uz postojeća 34 suda, kriterijume ispunjava jos 35-36 sudskih jedinica. To pitanje je ranije tretirano isključivo kao političko, i tako smo dobili lošu, neefikasnu, neracionalnu i skupu mrežu. U budžetu za ovu godinu predvideli smo sredstva za početak rada nove mreže, i za vraćanje sudija i tužilaca na posao", rekao je ministar.

  • UDRUŽENJE TUŽILACA ĆE PRIHVATITI POZIV MINISTRA PRAVDE NIKOLE SELAKOVIĆA DA UČESTVUJU U RASPRAVI O SVIM PITANJIMA KOJA SE TIČU JAVNOG TUŽILAŠTVA. KAZNITI KRIVCE ZA ZLOUPOTREBE U REFORMI

Prihvatamo poziv ministra pravde Nikole Selakovića na razgovor u vezi sa svim pitanjima koja se tiču javnog tužilaštva, jer smatramo da je to u najboljem interesu za pravosuđe - kaže Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca.

Udruženje je podržalo stav ministra Selakovića, koji je, za ”Novosti”, izjavio da su se tokom reforme pravosuđa dogodile zloupotrebe i da moraju da se nađu mehanizmi kako bi krivci odgovarali.

- Udruženja sudija i tužilaca još tokom sprovođenja reforme upozoravala su javnost na nedostatke, da su sudije i tužioci izbacivani iz pravosuđa bez jasnih kriterijuma, da nisu poštovana upozorenja EU i međunarodnih udruženja. Reforma se pretvorila u prvorazredni evropski skandal i jedan od najvećih problema u odnosima Srbije i EU - kaže Ilić.

Izvor: http://www.novimagazin.rs