Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

AMERIČKA AGENCIJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE PREDLOŽILA UVOĐENJE NOVIH STANDARDA ZA AUTOMOBILSKO GORIVO KOJI IMAJU ZA CILJ SMANJENJE ZAGAĐENJA


Novi standardi, koje predlaže EPA, smanjili bi udeo sumpora u benzinu za dve trećine, a to bi u izduvnim gasova za 80 odsto smanjilo sastojke koji doprinose nastanku smoga, prenosi Ej-Bi-Si njuz (ABC News).

Novi zakon trebalo bi da stupi na snagu 2017. godine. Uvođenjem novih standarda kvaliteta goriva biće ostvaren efekat jednak uklanjanju 33 miliona automobila sa američkih puteva. S druge strane, prosečna cena automobila bi porasla za 130 dolara do 2025. godine.

Savetnica Američkog instituta za naftu (API) Rajola Doher ocenila je za tu televiziju da bi uvođenje predloženih standarda bilo veoma skupo, kako za firme, tako i za građane.

Naftna industrija ostvarila je u prethodnih pet godina profit veći od 300 milijardi dolara, pa je zato čudno da bi uvođenje novihstandarda za nju bilo neprihvatljivo skupo, ocenjuje Ej-Bi-Si.

"Tačno je da stvaramo profite, ali taj profit ide deoničarima, a to su desetine miliona Amerikanaca", izjavila je Doher.

S druge strane, EPA tvrdi da bi uvođenjem novih standarda bilo izbegnuto više od 2.000 smrtnih slučajeva godišnje, kao i oko 23.000 slučajeva oboljevanja dece od respiratornih bolesti.

Izvor: B92, Beta