Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA: NACRT ZAKONA NE UVODI NI JEDNU NOVU DAżBINU


Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara ne uvodi ni jednu novu dažbinu, već obezbeđuje predvidljivost, konkurentnost i racionalno korišćenje prirodnih resursa, izjavila je savetnik u Ministarstvu finansija i privrede Milica Bisić.

Taj dokument na sistemski način uređuje plaćanje naknada koje su postojale i do sada u različitim zakonima koji regulišu određene oblasti - rudarstvo, poljoprivredno zemljište, zaštita životne sredine i vode, rekla je Bisićeva na prvoj javnoj raspravi o nacrtu tog zakona. Ona je precizirala da je tim zakonom regulisano 15 naknada, a definisani su njihovi najviši iznosi koji "nisu zakucani" i ne moraju biti toliki.

Bisićeva je objasnila da se ovim zakonom menja 20 drugih zakona, pa je bilo apsolutno nemoguće u kratkom roku proveriti visinu svake od ovih naknada. Ona je navela da je primena novog zakona definisana za početak 2014. pa privrednici i industrija imaju dovoljno vremena da iznesu svoje sugestije i primedbe.

Privrednici su istakli da oni od ovih resursa žive i spremni su da plate naknade za njihovo korišćenje, ali da treba voditi računa o stanju u kome se trenutno nalaze. Dobar deo privrednika neće moći da podnese dodatna povećanja naknada, upozorili su oni, napomenuvši da nacrt zakona predviđa, na primer, povećanje naknade za mineralne sirovine za 100 odsto u odnosu na važeće.

Izvor: Tanjug, 28.2.2013.