Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U SRBIJI DONETO 26 PRESUDA ZA PRANJE NOVCA, OD KOJIH JE 13 PRAVOSNAŽNO


 Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca izjavio je da je postojala sumnja da se u 17 od 24 sporne privatizacije u Srbiji radilo o pranju novca.

"Zbog toga su analizirana 284 lica, te predmete smo obradili i dostavili nadležnim organima", rekao je Vujičić za novi broj magazina NIN.

On je kazao da je do sada u Srbiji doneto 26 presuda za pranje novca, od kojih je 13 pravosnažno.

  • U toku je krivični postupak protiv 304 lica, a stalni rast broja krivičnih postupaka je, po rečima Vujičića, "dokaz da sistem počinje da daje rezultate".

" U poređenju sa Evropom, imamo dobre rezultate. Krivični postupci protiv 304 lica ukazuju na kvantitativni i kvalitativni skok", ocenio je Vujičić.

U tim postupcima, kako je rekao, sve je više krivičnih dela pranja novca koji potiče iz organizovanog kriminala.

  • "Uspostavljen je i dobar preventivni sistem. U 2012. nadležnim tužilaštvima uputili smo 112 obimnih predmeta, a još 60 ostalim državnim organima", rekao je Vujičić za NIN.

Provizija koju uzimaju posrednici za legalizaciju "prljavog novca", po njegovim rečima, zavisi od iznosa, od toga od kojeg krivičnog dela potiče, i od toga ko "pere novac".

"Često ljudi mogu da operu novac, a da nisu ni svesni da to rade. Organizovanim kriminalnim grupama modele pranja uglavnom smišljaju finansijski eksperti koji poznaju mane i slabosti sistema. Oni sebe ne smatraju kriminalcima, već ljudima sposobnim da nadmudre sistem", rekao je Vujičić.

Kako je upozorio, "bilo koji vid poslovanja može se zloupotrebiti za pranje novca: od sektora nekretnina, preko građevinarstva i trgovinskih lanaca, do ofšor kompanija, da bi se prikrilo poreklo novca".

Izvor: B92