Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE PRAVILNIKA O DOZVOLJENOJ KOLIČINI AFLATOKSINA U MLEKU SA SADAŠNJIH 0,05 MIKROGRAMA PO KILOGRAMU NA 0,5


  • Vlada Srbije odlučila je da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5, kao što je bilo pre do dve godine.
  • Vlada je usvojila i uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu, kao i dva zaključka za interventnu pomoć poljoprivrednim gazdinstvima.

Nadležni ministar je rekao da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih ustanova, od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut da nema štetnih posledica po zdravlje.

"Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi, a omogućiće izvoz mleka u dve trećine sveta", rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

On je, na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, rekao da usvojena uredba o podsticajima omogućuje početak isplate subvencija, a zaključci predviđaju mere za pomoć poljoprivrednim gazdinstvima koja su rešenjima veterinarske inspekcije privremeno zatvorena i zabranjeno im je stavljanje u promet sirovog mleka.

Kako je precizirano, jedna od mera je da mlekare nastave da preuzimaju mleko sa farmi, bez obzira na njegov kvalitet, kako mleko ne bi propadalo na štetu farmera i kako bi proizvođači ostvarili pravo na premiju po predatoj litri mleka.

Za poljoprivrednike je prihvatljiva i odluka Ministarstva poljoprivrede da se svim farmama koje proizvode mleko podeli kukuruz iz robnih rezervi i to 300 kilograma po grlu muzne krave, kao i odgovarajuća količina minerala zeolit koji neutrališe aflatoksin u stočnoj hrani.

"Pored ovih mera predlažemo usaglašavanje Pravilnika o prisustvu aflatoksina u stočnoj hrani i Pravilnika o nivou aflatoksina u mleku, jer prema trenutno važećim dokumentima dozvoljeni nivo aflatoksina u hranivu direktno proizvodi koncentraciju aflatoksina u mleku određenoj prema pravilniku koji je na snazi od 2010. godine", ukazala je Asocijacija proizvođača.

Izvor: Tanjug