Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA NEZADOVOLJNA RADOM PRAVOSUDNIH ORGANA


Državna revizorska institucija (DRI) podnela je do kraja decembra 2011. ukupno 228 prijava zbog nepravilnosti u trošenju budžeta, ali su pravosudni organi Srbije procesuirali tek svaku desetu, izjavio je državni revizor Radoslav Sretenović.

  • Sretenović je gostujući u jutarnjem dnevniku Radio televizije Srbije izjavio da je nezadovoljan rešavanjem podnetih prijava, ističući da čak ima i onih prijava koje pravosudni organi nisu rešili još od 2010.

"Do kraja decembra 2011. ukupno smo podneli 228 prijava od kojih smo dobili 25 pravosnažnih presuda. Od toga su 23 bile osuđujuće, a dve oslobađajuće. To je malo i nisam zadovoljan rešavanjem i procesuiranjem tih prijava, ali moje nije da ocenjujem nadležnost nezavisnih sudova. Ima prijava koje nisu procesuirane od 2010", naglasio je Sretenović.

Državni revizor je dodao i da je ta institucija ukupno podnela 457 prijava za nepoštovanje zakona, od kojih je 378 zbog kršenja zakona u oblasti javnih nabavki i Zakona o budžetskom sistemu, 57 za privredne prestupe, dok su podnete i 22 krivične prijave.

Upitan da prokomentariše ostavku direktora Parka prirode "Mokra Gora", Sretenović je rekao da u tom slučaju nije bilo nenamenskog trošenja, zloupotreba i pronevera, ali da je prekršen zakon o javnim nabavkama i računovodstvu.

Izvor: Tanjug