Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRVI PUT U ISTORIJI FINANSIJSKIH PROPISA U EU, OGRANIČAVAJU SE BANKARSKI BONUSI


Zvaničnici Evropske unije postigli su preliminarni sporazum o novim finansijskim propisima, koji uključuje i ograničenje bankarskih bonusa.

Prema sporazumu, bonusi neće moći da budu veći od godišnje plate, ali mogu da dostignu i nivo dovogodišnje plate, ako to odobre akcionari, javio je britanski javni servis.

Sporazum tek treba da odobre ministri EU, ali se to smatra samo formalnošću.

  • Britanija, dom najvećeg evropskog finansijskog centra, protivila se bilo kakvom ograničenju bankarskih bonusa. London tvrdi da će novi propisi ograničiti rast finansijskog sektora i dovesti do odliva talenata.

Ogromni bonusi koje dobijaju vodeći bankari i finansijski stručnjaci našli su se na meti kritika nakon što su brojne banke zatražile državnu pomoć zbog problema u kojima su se našle.

Dogovor o novim propisima postignut je nakon osmočasovnih pregovora u Briselu između Evropskog parlamenta, Evropske komisije i predstavnika vlada 27 članica Unije.

Glavni pregovarač Parlamenta Otmar Karas izjavio je: "Prvi put u istoriji finansijskih propisa u EU, ograničićemo bankarske bonuse."

"Poenta je da će od 2014. evropske banke morati da odvajaju više novca u cilju stabilnosti i jačanja svog osnovnog poslovanja, pogotovo finansiranja realne ekonomije, odnosno malih i srednjih preduzeća", dodao je on.

Međutim, Džo Randl, predsednik londonske brokerske kuće ETX kapital, navodi da će ograničenje bonusa dovesti do rasta plata u bankama, kao vid kompenzacije, a da će preduzeća koja ne moraju da budu u EU napustiti Uniju. Kada banke budu ulagale u svoje filijale u budućnosti, to će biti van EU, dodao je on.

Izvor: Tanjug