Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG NACRTA ZAKONA O POSEBNIM USLOVIMA ZA UPIS PRAVA SVOJINE NA OBJEKTIMA IZGRAĐENIM BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE: PREDLOG NOVOG ZAKONA NEćE REšITI PROBLEM BESPRAVNE GRADNJE


Predlog nacrta zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole koji će se naći na sednici Vlade Srbije neće rešiti problem bespravne gradnje na teritoriji Republike Srbije, saopšteno je iz Sekretarijata grada Beograda za poslove legalizacije objekata.

Zbog svoje nepreciznosti i nejasnih odredaba, ovaj predlog zakona dovodi do mogućnosti neograničene zloupotrebe zakona i prava uopšte. Primenom ovog zakona dovode se u neravnopravan položaj oni koji su platili naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta kako u redovnom postupku tako i u svim prethodnim postupcima legalizacije. On propisuje upis prava svojine bez obaveze plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, što će dovesti do urušavanja celog sistema uređivanja građevinskog zemljišta, jer lokalne samouprave više neće imati sredstava za komunalne i infrastrukturne projekte u divljim naseljima, za kanalizaciju, puteve, škole, ambulante.

Takođe, predlog zakona narušava princip pravne sigurnosti građana jer daje prioritet bespravnim graditeljima koji su gradili na tuđem zemljištu u odnosu na vlasnike zemljišta. Drugim rečima, ukoliko neko na tuđoj zemlji podigne objekat, vlasnik zemljišta će u postupku pred organom uprave tražiti naknadu po Zakonu o eksproprijaciji. Ukoliko bude donet, ovakav zakon će u potpunosti zbuniti građane, a za državu će sve ovo biti skupo i komplikovano. Republički geodetski zavod nije ni kadrovski ni tehnički opremljen za primenu zakona. Samo na teritoriji grada Beograda, katastar ima veliki broj nerešenih zahteva, a stupanjem na snagu ovog zakona očekivano je da dobije još oko 400.000 zahteva za legalizaciju, zbog čega je potrebno zaposliti još 300-400 ljudi, obezbediti im prostor i opremu, saopšteno je iz Sekretarijata za poslove legalizacije objekata. 

Izvor: Vebsajt Grada Beograda, 31.1.2013.