Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE BUGARSKE O UZAJAMNOJ ZAŠTITI I RAZMENI TAJNIH PODATAKA U PROCEDURI NARODNE SKUPŠTINE RS


Ustavni osnov za donošenje Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o uzajamnoj zaštiti i razmeni tajnih podataka sadržan je u odredbi člana 99. stav 1. tačka 4. Ustava Republike Srbije koja propisuje da Narodna skupština potvrđuje međunarodne ugovore kada je zakonom predviđena obaveza njihovog potvrđivanja.

Donošenjem Zakona o potvrđivanju Sporazuma Republika Srbija pokazuje spremnost da bilateralnu saradnju sa Republikom Bugarskom unapredi i u sektoru bezbednosti uz međusobno definisan način razmene i zaštite tajnih podataka.

Donošenjem Zakona o potvrđivanju stvaraju se uslovi za intenzivniju saradnju sa jednom od država koja pripada regionu jugoistočne Evrope i koja je članica Evropske unije i NATO. U Strategiji nacionalne bezbednosti Republika Srbija se opredelila da unapređuje saradnju i uspostavlja kvalitetnije i sadržajnije odnose sa državama u regionu Zapadnog Balkana i izrazila uverenje da je nacionalna bezbednost usko povezana sa bezbednošću regiona jugoistočne Evrope i kontinenta u celini. Istovremeno se opredelila da unapređuje odnose sa članicama Evropske unije, kao i članicama i partnerima NATO.

Takođe, stvaraju se uslovi zajedničkog delovanja protiv izazova, rizika i pretnji koji se odnose ne samo na Republiku Srbiju već predstavljaju globalne izazove, rizike i pretnje.

Isto tako otvaraju se mogućnosti za regionalnu saradnju u oblastima zajedničke obuke i angažovanja elemenata sistema bezbednosti u multinacionalnim operacijama, upravljanju krizama i upravljanju granicom, suprotstavljanju terorizmu, organizovanom kriminalu i korupciji, ilegalnoj migraciji i trgovini ljudima, u zaštiti životne sredine, prirodnih resurs i zdravlja, za šta se Republika Srbija opredelila u Strategiji nacionalne bezbednosti.

Kompletan tekst Predloga zakona možete preuzeti putem linka: http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/340-13.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 31.1.2013.