Aktuelne vesti na dan 26. mart 2012

 

PRAVNA BAZA PARAGRAF LEX / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PrelistavajuĆi dnevne novine:


Pogledajte ostale vesti na dan 26. mart 2012


Paragraf Lex d.o.o. je kompanija sa 15 godina iskustva u pravnom izdavaštvu kao i preko 10 godina u softverskom izdavaštvu.
Potreban nam je:

 Java Software Developer (programer)
Sa sledećim potrebnim/poželjnim iskustvom:
Univerzitetska diploma iz Elekrotehnike/Kompjuterskog inženjerstva ili Kompjuterskih nauka
Minimum 3 godine iskustva i aktivnog programiranja u Javi
Neophodno iskustvo u Swing, JDBC, Hibernate, Rational Databases
Poznavanje Java Pattern-a i aktivno korišćenje razvojnih alata kao sto su: Eclipse, NetBeans, CVS,   Subversion, Bugzilla ...
Znanje iz SQL, XML, HTML i JavaScript,
Znanje iz J2EE, JavaBeans, JSP, JSF je poželjno,
Radno iskustvo sa client-server i web arhitekturama;
Poznavanje engleskog jezika;
Iskustvo u komunikaciji i organizaciji
Nezavisna, samoinicijativna i osoba od poverenja koja je spremna da radi u timu ali i sa mogućnošću samostalnog rada.
Sposobnost da se ispoštuju rokovi kada je to potrebno.

Nudimo:
Regularno punočasovno angažovanje
Rad u dinamičnom okruženju
Lični I profesionalni napredak.
Razvijanje sposobnosti za inovativnost
Neprekidan dodir sa najnovijim tehnologijama 

Mesto:
 Belgrade, Takovska 42, Srbija

CV slati na igor.galic@paragraf.rs


Ukoliko ste energični, vredni, posedujete pozitivan životni stav i želite da se priključite uspešnom timu sa 15-godišnjom tradicijom i izgrađenim renomeom na tržištu, kompanija Paragraf Vas poziva da se prijavite za radno mesto:
SARADNIK U SEKTORU KOMERCIJALE I STRUČNE PROMOCIJE
Beograd

Zadaci radnog mesta:

 • Uspostavljanje inicijalnog kontakta s potencijalnim klijentima telefonskim putem
 • Neposredna prezentacija i zaključivanje pretplata na proizvode kompanije Paragraf (više informacija o časopisima možete naći na https://www.paragraf.rs/proizvodi.html)


Uslovi za kandidate:

 • VII/1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista)
 • Poznavanje rada na računaru (MS Office paket)
 • Vozačka dozvola B kategorije
 • Odlične sposobnosti komunikacije i prezentovanja
 • Energičnost, posvećenost i produktivnost u radu
 • Spremnost za dalje učenje i razvoj
 • Poželjno radno iskustvo na sličnim poslovima
 • Izražen timski duh


Zaposlenima nudimo:

 • Obuku, stručno usavršavanje i mogućnost profesionalnog razvoja
 • Profesionalne izazove u podsticajnom radnom okruženju
 • Dinamičan, kreativan i odgovoran posao
 • Mogućnost da se dokažete u jednoj od najperspektivnijih delatnosti


Ukoliko ispunjavate navedene uslove i spremni ste za prodajne izazove, pozivamo Vas da se pridružite našem uspešnom timu. Kandidati podležu proveri radnih sposobnosti. Pre stupanja na rad izabrani kandidati će proći pripremnu obuku.

CV sa slikom poslati na e-mail:
posao.bg@paragraf.rs

Privredno društvo za pravno informatičku i izdavačku delatnost Paragraf Co d.o.o.
Takovska 42, 11000 Beograd

Rok za konkurisanje: 30.01.2012.

Paragraf Lex je elektronska pravna baza koja se instalira na Vaš računar. Omogućava Vam da na brz, transparentan i efikasan način budete upoznati sa celovitom pravnom regulativom i drugim pravno-ekonomskim informacijama koje su u vezi sa primenom propisa, a koje su neophodne u Vašem svakodnevnom radu i poslovanju.

Paragraf je kompanija koja stalno prati trendove, ulaže sredstva u nove projekte, prati novine na tržištu i shodno njima obogaćuje i unapređuje pravnu bazu, kako bi ona ostala ono što je i do sad bila – pouzdan oslonac i neophodno sredstvo za rad.

Paragraf Lex sadrži velik broj tipova dokumenata, kao i programskih paketa. Programske pakete čine časopisi Poresko računovodstveni instruktor, Budžetski instruktor, Carinski instruktor, Pravni instruktor. Svi paketi su sastavni deo Paragraf Lex-a i trenutno se ne mogu kupiti pojedinačno. Dakle, imamo jedan sveobuhvatan proizvod koji Vam daje sve na jednom mestu, a ujedno nama omogućava da se fokusiramo na kreiranje vrhunskog, kvalitetnog i unikatnog proizvoda.

Glomazne i nepotpune arhive, bezuspešno traganje za bitnim odgovorima i potrebnim informacijama, pravno neznanje i nesigurnost stvar su prošlosti – sa samo par klikova mišem, sudije, advokati, pravnici, ekonomisti - jednom rečju svi oni čiji je rad u vezi sa poznavanjem i praćenjem propisa, stižu do traženih informacija. Sveobuhvatnost elektronske baze Paragraf Lex, koja pokriva različite segmente poslovanja i štedi Vaše vreme, čini je veoma korisnim "alatom" svakog profesionalca.

Da biste se upoznali sa kompletnim sadržajem pravne baze Paragraf Lex kliknite ovde. Pogledajte video prezentaciju Paragraf Lex-a – kliknite ovde (sadrži audio)

Arhiva kalendara poreskih obaveza:

Časopis PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR je namenjen svima koji se bave finansijama, računovodstvom, revizijom, poreskim i finansijskim savetovanjem, privrednim pravom, menadžmentom kao i onima kojima je za donošenje bilo kakve poslovne odluke (na koji način proknjižiti određenu promenu, na koji način sprovesti određenu poslovnu transakciju, da li uložiti sredstva u određeni poslovni projekat itd.) neophodno da sagledaju poreski i računovodstveni tretman.
Aktuelan broj 39 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis BUDŽETSKI INSTRUKTOR je namenjen svima čije se poslovanje finansira iz sredstava budžeta RS, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, kao i iz sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.Aktuelan broj 41 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis CARINSKI INSTRUKTOR - časopis za carine, devizno i spoljnotrgovinsko poslovanje, propise i objašnjenja Uprave carina, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, sadrži instruktivne stručne komentare renomiranih stručnjaka, kao i aktuelna pitanja i odgovore. Koncipiran je na način da korisnici dobijaju informacije o svim važećim propisima kojima se uređuje ova oblast poslovanja, kao i njihovim izmenama i dopunama.

Aktuelan broj 16 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis PRAVNI INSTRUKTOR - časopis za pravnu teoriju i praksu, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, namenjen je advokatima, sudijama, pravnicima u privredi i vanprivredi. Kroz komentare propisa, javne rasprave, pitanja i odgovore, uporedno zakonodavstvo i teorijske i praktične stručne priloge, Redakcija Pravnog instruktora će pokušati da odgovori savremenim izazovima pravne struke.

Aktuelan broj 16 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

SLUŽBENI GLASNIK RS, BROJ 22 OD 23.3. 2012/ODABRANI DOKUMENTI

ČASOPIS PRAVNI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PRAVNI INSTRUKTOR:

 • REALIZACIJA ZALOŽNOG PRAVA NA POKRETNIM STVARIMA UPISANOG U REGISTAR ZALOGE POSLE POČETKA PRIMENE NOVOG ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU
 • KORIŠĆENJE SLUŽBENOG VOZILA OD STRANE DIREKTORA ŠKOLE I NEPOSTOJANJE OBAVEZE POSEDOVANJA LEKARSKOG UVERENJA RADI POLICIJSKE KONTROLE
ČASOPIS PARAGRAF E-PRESS / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PARAGRAF E-PRESS:

KOMENTAR UREDBE O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REGRESIRANJE DIZEL GORIVA ZA PROLEĆNE RADOVE U POLJOPRIVREDI U 2012. GODINI - "Sl. glasnik RS", br. 17/2012: • Zahtev za ostvarivanje prava za regresiranje dizel goriva se podnosi u dva primerka Upravi za trezor ili preko asistenta savetodavca do 9.4.2012. godine •

ČASOPIS BUDŽETSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

BUDŽETSKI INSTRUKTOR:
 • OBRAZOVNI STANDARDI ZA KRAJ OBAVEZNOG OBRAZOVANJA
 • PRAVA I OBAVEZE SEKRETARA ŠKOLE U ODNOSU NA SEDNICE ŠKOLSKOG ODBORA
ČASOPIS PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR:
 • IZMENE I DOPUNE PRAVILNIKA O USLOVIMA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA REFAKCIJU PLAĆENE AKCIZE NA DIZEL GORIVO, NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA REFAKCIJE, USLOVIMA ZA DOBIJANJE OVLAŠĆENJA ZA DISTRIBUCIJU DIZEL GORIVA, NORMATIVIMA POTREBNIH KOLIČINA ZA POGON TRAKTORA - "Sl. glasnik RS", br. 20/2012
 • KNJIGOVODSVO BLAGAJNE AUTOMAT KLUBA ILI KLADIONICE KAO EKSTERNE/POMOĆNE BLAGAJNE
 • PORESKI TRETMAN I NAČIN ISPLATE UGOVORENE AUTORSKE NAKNADE REZIDENTU KOJI USLUGE OBAVLJA U INOSTRANSTVU
 • UTVRĐIVANJE PRIHODA PO OSNOVU RADA ZAPOSLENOG U PERIODU TRAJANJA NEZAKONITOG OTKAZA OD STRANE POSLODAVCA
ČASOPIS CARINSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

CARINSKI INSTRUKTOR:
 • POLISA OSIGURANJA KAO OBEZBEĐENJE ZA NAPLATU CARINSKOG DUGA
 • POSTUPAK IZVOZA ČASOPISA I DOKAZI ZA OSTVARENJE PORESKOG OSLOBOĐENJA
ČASOPIS INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE / Prilozi objavljeni na današnji dan:

INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE:

NEPOSTOJANJE OBAVEZE REGISTROVANJA MENIČNIH OVLAŠĆENJA

16. MEĐUNARODNI KONGRES EVROPSKOG I UPOREDNOG USTAVNOG PRAVA ODRŽAVA SE 23. I 24. MARTA 2012. GODINE U REGENSBURGU U NEMAČKOJ NA TEMU "USTAVNI SUDOVI I POLITIKA" I "NACIONALNI I USTAVNI IDENTITET U PERSPEKTIVI USTAVNIH SUDOVA"

Sudija Ustavnog suda dr Bosa Nenadić učestvuje u radu 16. Međunarodnog kongresa evropskog i uporednog ustavnog prava, koji se održava 23. i 24. marta 2012. u Regensburgu u Nemačkoj. Teme o kojima će biti reči na kongresu su "Ustavni sudovi i politika" i "Nacionalni i ustavni identitet u perspektivi ustavnih sudova".
Sudija Nenadić će izložiti referat u okviru sekcije "Ustavni sudovi i politika".

Izvor: Vebsajt Ustavnog suda, 23.3.2012.

ZAŠTITNIK GRAĐANA POZIVA SVE LEKARE KOJI SMATRAJU DA SU NEPRAVEDNO KAŽNJENI ZBOG PREPISIVANJA LEKOVA PACIJENTIMA DA SE OBRATE REPUBLIČKOM OMBUDSMANU

Najviša dužnost lekara je da učini sve što je najbolje za pacijenta, i sve administrativne procedure treba da budu prilagođene tom cilju medicine, saglasili su se zaštitnik građana Saša Janković i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić na sastanku u prostorijama republičkog ombudsmana.

Zaštitnik građana i predsednik sindikata pozivaju sve lekare koji smatraju da su nepravedno kažnjeni zbog prepisivanja lekova pacijentima, da se obrate republičkom ombudsmanu, neposredno ili preko sindikata.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 23.3.2012.

NAJMANJA ZAGARANTOVANA ZARADA U SRBIJI ĆE OD APRILA BITI 20.010 DINARA: Najnižu zaradu u Srbiji prima oko 142.000 radnika

Najmanja zagarantovana zarada u Srbiji će od aprila biti 20.010 dinara. Ali, oko 157.000 zaposlenih ne prima ništa ili manje od limita, a tu treba dodati i one koji rade na "crno"

Najmanja zagarantovana zarada u Srbiji će od aprila biti 20.010 dinara, oko 2.250 dinara veća nego do sada. Iako su prvi put kod usvajanja nove minimalne cene rada u Srbiji prevaziđena očekivanja i sindikata, ovo provećanje teško da će popraviti standard najmanje plaćenih građana. S druge strane, većem minimalcu nema razloga da se raduju ni stotine hiljada onih kojima ni taj prag nije zagarantovan.

Procene poslodavaca kažu da najnižu zaradu u Srbiji prima oko 142.000 radnika. Ono što zabrinjava je podatak da se njihov broj iz meseca u mesec uvećava za oko 8.000 ljudi. Iako ta primanja ne pokrivaju ni minimalnu potrošačku korpu, u Srbiji je najmanje 300.000 ljudi kojima je i ova cifra nedostižna.

Prvi među njima su radnici koji na kraju meseca ne primaju - ni dinara. Zvanična statistika kaže da je u takvoj situaciji najmanje 55.031 građanin naše zemlje. Manje od 15.000 dinara prima najmanje 38.829 zaposlenih.

- Naši poslednji podaci, s kraja prošle godine, pokazuju da oko 157.000 radnika prima platu manju ili oko "minimalca" - kaže Ljuban Žigmund, ekonomista Saveza samostalnih sindikata Srbije. - Ni dinar ne dobija 55.000 građana, još 38.000 manje od 15.000 dinara, a 48.000 dobija do 20.000 dinara. Ovoj grupi valja pripojiti i armiju ljudi koja ima neki dodatni posao, a za koji prima manje od "minimalca".

Podaci o visini januarske zarade u Srbiji pokazuju da su proizvođači odevnih predmeta na početku ove godine primali svega 16.484 dinara, što je oko 1.300 manje od još važećeg "minimalca". Kada se gleda prosek po opštinama i gradovima, januarski podaci pokazuju da u Ljigu nema radnika koji je primanjima sustigao minimalnu zagarantovanu zaradu, jer je prosek - 14.806. Tako je i u Merošini, gde je prosek 17.490 dinara.

Inače, sa zaradama je najgora situacija u prerađivačkoj industriji, jer tamo čak 20.000 radnika zvanično ne prima ništa. Među njima je najteže tekstilcima i zaposlenima u drvnoj industriji. Ni 8.000 građevinara ne prima ništa. Te grane su zastupljene i među onima koji primaju nešto, ali manje od zagarantovane zarade. Niža primanja su i u nekim granama metalske industrije.
Proizvođači tektilnih artikala u Srbiji zarađuju u proseku 22.702 dinara, što je nepunih 60 odsto republičkog proseka za prerađivačku industriju. Koju hiljadu više, pokazuje statistika, primaju proizvođači garderobe.

- Problem je, međutim, i redovnost u isplati ličnih dohodaka zbog prezaduženosti preduzetnika kada su davanja državi po sredi - objašnjava Vesna Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila PKS. - Dugovanja su enormna i ima ih i na lokalnom, i na pokrajinskom, i na republičkom nivou.

Nažalost, tek je predizborna groznica bila razlog da o njima počne otvoreno da se govori. Plate će biti tako male sve dok glavna komparativna prednost Srbije bude jeftina radna snaga.

Onog trena kada se stvore uslovi da se poradi na većoj konkurentnosti naše privrede, tako što će se smanjiti davanja državi, stimulisati veća ulaganja u proizvodnju i radnu snagu - i situacija će biti bolja.

Van zvanične statistike su svi zaposleni u "sivoj" i "crnoj" zoni. Grube procene kažu da ih je najmanje pola miliona, a makar trećina ne uspe od poslodavca da izvuče ni "minimalac".

Da će od aprila primati više, u Srbiji su, tako, sigurni samo zaposleni u javnom sektoru. Kolege iz privatnog dela, upozoravaju ekonomisti, mogu da ostanu i bez posla.

- Osnovni razlog povećanja minimalne zarade u Srbiji nije poboljšanje položaja radnika - smatra ekonomista Aleksandar Stevanović. - To je način da se poveća zarada zaposlenima u državnoj administraciji, jer je većina koeficijenata vezana za nju.

Ali, njeno povećanje u praksi znači pad broja zaposlenih. Bez posla bi mogli da ostanu upravo oni radnici u realnom sektoru koji primaju minimalac.

Umesto zaposleni da radi za 180 evra, sada neće raditi za 200 evra ili će preći u "sivu" zonu. Time država gubi poreze i doprinose.

Ko zarađuje minimalac, makar i ovaj povećani, ne može da sustigne minimalnu potrošačku korpu. Ona, doduše računana u septembru, košta 29.648 dinara. A koliko je izdašna dovoljno govori da za hranu tročlane porodice tokom mesec dana predviđa - 13.758 dinara. Obrazovanje u njoj nosi 110 dinara, a restorani i hoteli 222 dinara.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Večernje novosti", 25.3.2012.

ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Udruženje poslodavaca Srbije "Poslodavac" predložilo je da se posle utvrđene minimalne cene rada od 115 dinara po času, poveća neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 7.822 na 13.000 dinara

U Udruženju smatraju da će se na taj način obezbediti ravnomerno opterećenje privrede i budžeta, što bi predupredilo dalje otpuštanje zaposlenih i uspostavilo balans potreba i mogućnosti privrede i društva u celini.

Utvrđivanje minimalne cene rada od 115 dinara po času, nije u skladu za Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005 i 54/2009 - prim.red.), da ne odražava realno stanje u privredi Srbije i da ugrožava tekuću likvidnost preduzeća, smatra udruženje, gde je na čelu Upravnog odbora Miodrag Kostić.

Oni podsećaju da je prema odredbama Zakona o radu, propisano da se pri utvrđivanju minimalne zarade polazi od troškova života, kretanja prosečne zarade u Republicii, egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice, stope nezaposlenosti, kretanja zaposlenosti na tržištu rada i opšteg nivoa ekonomske razvijenosti.

Izvor: Tanjug, 24.3.2012.

ZAKON O OGRANIČENJIMA ROKOVA PLAĆANJA SAČEKAĆE NOVU VLADU

Na naplatu robe u Srbiji čeka se 130 dana, pokazuje analiza Privredne komore Srbije. A zakon o ograničenjima rokova plaćanja, koji je gromoglasno najavljen pre godinu dana posle prolećne rekonstrukcije Cvetkovićević kabineta, po svemu sudeći - sačekaće novu vladu. Nebrojeno puta najavljivano donošenje tog propisa, po svemu sudeći, neće biti moguće ovog proleća.

Država je problem neplaćanja rešila samo delimično - usvajanjem Uredbe o ograničenju rokova plaćanja na 60 dana. Problem je, međutim, što se ona odnosi samo na Republiku i lokalne organe koji privredi duguju 4,5 milijardi dinara. Javna preduzeća, koja privredi duguju šest puta više novca, izuzeta su ovom uredbom. Nadležni su njihovo izuzeće pravdali činjenicom da su javna preduzeća mnogo veći poverioci, nego dužnici, jer građani i privreda njima duguju čak 120 milijardi dinara. "Neka nas opterete, neka ne brinu za nas", negodovali su tada privrednici aludirajući na to kako su javna preduzeća jedni drugima najveći poverioci.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja ističu da su odmah po završetku javne rasprave o Nacrtu predloga zakona o redovnosti plaćanja, još u drugoj polovini januara, vladi prosledili predlog. Inače, i pre nego što je uredba usvojena ministar ekonomije Nebojša Ćirić insistirao je da se njeno važenje proširi i na javna preduzeća. Tada, međutim, u vladi nije bilo saglasnosti. Mesecima su na relaciji Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo finansija trajala natezanja o tome da dokument treba ili ne treba da se odnosi na javna preduzeća.

- Predlog ovog propisa, nažalost, zbog brojnih drugih zakona koji čekaju na usvajanje, još nije stigao na dnevni red vlade - objašnjavaju u nadležnom ministarstvu. - Mi smo učinili sve što je bilo u našoj moći kako bi se ovaj Predlog zakona što pre našao pred poslanicima, ali trenutno sve zavisi od vlade i dinamike donošenja zakona na koju Ministarstvo ekonomije ne može da utiče. Očekujemo da će se Zakon naći pred novim skupštinskim sazivom i ubrzo po usvajanju dati konkretne rezultate koji će pozitivno uticati na likvidnost privrede, transparentnost u poslovanju i izjednačavanje prava potraživanja privatnog i javnog sektora - kažu u Ministarstvu ekonomije.

Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, podseća da je to tokom cele krize bio jedan od prioritetnih predloga privrede.

- Pozivajući se na praksu Evropske unije smatrali smo da je ključ u rešenju problema nelikvidnosti da svako počne da izmiruje svoje obaveze. Taj problem, nažalost, sačekaće novu vladu - kaže Bugarin.

On dodaje da predloženi tekst zakona ima nekoliko manjkavosti. Prva je to što će se odnositi samo na dugove nastale od dana stupanja propisa na snagu. Što znači da će nagomilana stara dugovanja sačekati neko bolje vreme. Mogućnost pogodbe oko rokova plaćanja ostala je samo malim preduzećima, a propis bi važio za sve ostale učesnike u sistemu. Tokom krize privrednici su nebrojano puta ponovili kako ih muči nelikvidnost, a da je u situaciji kada svako svakome duguje država kolovođa u tom vrzinom dužničkom kolu. Zbog toga su predstavnici raznih udruženja nekoliko puta isticali da prilikom rešavanja ovog problema država mora da počne od svog dvorišta. Ograničavanje rokova plaćanja našlo se gotovo na svakom od antikriznih predloga koji su u poslednjih nekoliko godina iz raznih udruženja privrednika stizali u Nemanjinu ulicu.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Politika", 23.3.2012.

ZAKON O JAVNOM TUŽILAŠTVU: Prema oceni udruženje tužilaca Srbije Državno veće tužilaca učinilo je propuste u postupku odlučivanja o žalbama neizabranih tužilaca i zamenika javnih tužilaca

Nedostaci u radu ovog tela prilikom revizije izbora opisani su u izveštajima posmatrača našeg profesionalnog udruženja, međunarodnih organizacija, a i delegacije Evropske unije u Beogradu, kaže u razgovoru za "Vlic" dr Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Možete li posebno da izdvojite neku zamerku?

- Utisak je da je revizija rađena obrnutom logikom. Umesto da preispituje rad i odluke svog prvog sastava u postupku reizbora, DVT je preispitivalo rad neizabranih javnih tužilaca i zamenika tužilaca.

Vaše Udruženje u pismu koje je pre nekoliko dana upućeno DVT-u i Ministarstvu pravde ukazuje i na drugi problem?

- Ukazali smo na to da nema smisla da se dvostruko preispituje status prvi put izabranih zamenika javnih tužilaca. Oni su decembra 2009. izabrani na mandat od tri godine i do isteka tog perioda Veće bi trebalo da odluči o njihovom izboru pa stalnu funkciju.

Krajem 2010. izmenjen je Zakon o javnom tužilaštvu ("Sl. glasnik RS", br. 116/2008, 104/2009, 101/2010, 78/2011 - dr. zakon i 101/2011 - prim.red.) i uneta je odredba koja predviđa da će DVT preispitati izbor zamenika koji su izabrani prvi put, odnosno na period od tri godine. Zar je potrebno da se to radi kada će Veće ionako ocenjivati kvalitet njihovog rada prilikom odlučivanja o izboru na stalnu funkciju u tužilaštvu?

Da li su poznati kriterijumi po kojima će se ocenjivati rad izabranih tužilaca, odnosno zamenika?

- DVT još nije doneo takav akt. Postoji samo ad hok pravilnik koji je korišćen prilikom reiz-bora i koji se ne može primenjivati za redovno vrednovanje rada tužilaca i zamenika.
Pravosuđu, uključujući i tužilaštvo, javnost zamera to što ne reaguje na pravi način kada je u pitanju određivanje pritvora?

- Neodređivanje pritvora kod nas se često tumači kao oslobađanje krivca, što nije tačno.

Kada je reč o pritvoru, moram da kažem da su našem zakonodavcu vezane ruke jer Ustav republike srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - prim.red.) i Evropska konvencija o ljudskim pravima uspostavljaju okvir za zakonsko uređenje ovog pitanja.

Naime, u našem Ustavu stoji da se pritvor može odrediti isključivo kada je to neophodno za vođenje postupka. Svi drugi razlozi ne dolaze u obzir.

Jesu li srpski tužioci spremni za tužilačku istragu? Kako teče obuka za primenu novog ZKP?

- Zaista su uloženi vanredni napori da se tužioci i njihovi zamenici pripreme za primenu novog ZKP Međutim, po mom uverenju, ZKP sadrži i niz manjkavosti, pa bi možda trebalo poslušati i savet iskusnog profesora dr Momčila Grubača i do početka potpune primene zakonika izvršiti njegove neophodne izmene.

Izvor: Vebsajt Udruženja tužilaca Srbije, 24.3.2012.

PORODIČNI ZAKON: Umesto u zatvor, okrivljeni za nasilje u porodici prouzrokovano alkoholizmom ili poremećenim psihosocijalnim ponašanjem ubuduće će se upućivati na lečenje u zdravstvene ustanove

Umesto u zatvor, okrivljeni za nasilje u porodici prouzrokovano alkoholizmom ili poremećenim psihosocijalnim ponašanjem, po proceni javnog tužilaštva i lekara, ubuduće će se upućivati na lečenje u dve zdravstvene ustanove u Beogradu - Institut za mentalno zdravlje i Specijalnu bolnicu za bolesti zavisnosti. Odlaganje njihovog krivičnog gonjenja biće moguće jedino kada tužilac u konkretnom slučaju proceni da nije potrebno da se pokrene postupak. Podvrgavanje terapiji počinilaca lakših krivičnih dela za koje je inače zaprećena kazna zatvora do tri godine omogućeno je nedavnim potpisivanjem protokola o saradnji između Prvog osnovnog javnog tužilaštva i instituta u Palmotićevoj i bolnice u Drajzerovoj ulici.

- Ideja za zaključivanje protokola, koja omogućava da se protiv nasilnika ne vodi sudski postupak potekla je iz činjenice što su najčešći uzroci nasilja u porodici upravo zavisnost od alkohola ili poremećeni psihosocijalni odnosi. Primenom načela oportuniteta (odlaganje krivičnog gonjenja) kod lakših krivičnih dela tužilaštvo će odustati od krivičnog gonjenja nasilnika, a on će morati da se podvrgne lečenju. Ukoliko ne bude poštovao pravila predviđene terapije, tužilaštvo će nastaviti krivični progon i njemu će biti suđeno u redovnom krivičnom postupku - ističe Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva, podsećajući da će ova mera moći da se primeni samo jednom i jedino na neosuđivane osobe.

Prva obaveza prekršioca biće da uplati novac u humanitarne svrhe koji ide na račun beogradskog Sekretarijata za zdravstvo, posle čega će osumnjičeni biti upućen na terapiju u Palmotićevu ili Drajzerovu. Tim lekara ima zadatak da tužilaštvu dostavlja izveštaje o toku lečenja, a posle šest meseci, ukoliko terapija da pozitivne rezultate, tužilac može da odbaci krivičnu prijavu.

- Cilj je da se primenom odlaganja krivičnog gonjenja - oportuniteta rasterete sudovi, postupak učini efikasnijim, ali i da se tim ljudima pruži šansa da se resocijalizuju i ponovo vrate u svoje porodice - dodaje Zorić.

Odlaganje krivičnog gonjenja počiva na preporukama Saveta Evrope i savremenom krivičnopravnom konceptu. Primena načela oportuniteta kod lakših krivičnih dela značajna je, podsećaju u tužilaštvu, i za počinioce koji neće biti upisani u kaznenu evidenciju, ali i za društvo koje se na taj način bori protiv nasilja u porodici, alkoholizma i narkomanije.
U Institutu za mentalno zdravlje u Palmotićevoj već su formirali tim eksperata.

- Tim čini pet stručnjaka - tri psihijatra, psiholog i socijalni radnik koji će proceniti da li okrivljeni može da se podvrgne psihosocijalnoj terapiji, odnosno odloženom krivičnom gonjenju. Već je sačinjen i protokol o metodologiji rada. Ovaj tim će obavljati procenu zdravstvenog aspekta okrivljenog i izveštaj će proslediti u tužilaštvo. Odluku o tome da li će se okrivljeni podvrgnuti samo lečenju donosi tužilaštvo, a ne mi. Ukoliko ta osoba bude upućena kod nas, svi lekari i zdravstveni radnici biće uključeni u rad sa njom - kaže dr Sanja Nikolić, šef dispanzera za odrasle Instituta za mentalno zdravlje u Palmotićevoj i porodični psihoterapeut.

Kako Nikolićeva objašnjava, evropska iskustva po ovom pitanju su veoma dobra jer se okrivljeni se tom prilikom dodatno ne "kriminalizuje".

- Mi se isključivo bavimo psihosocijalnom terapijom i ne izlazimo iz okvira svojih nadležnosti, a na taj način doprinosimo sprovođenju zakona i dobrobiti društva. Ukoliko je tužilaštvo posle šest meseci oslobodi, osoba koja je bila u ovom postupku može da nastavi lečenje kod nas kao i svaki drugi građanin - kaže Nikolićeva.

Društveno koristan rad

Pre dve godine između grada i Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu sklopljen je i protokol o saradnji sa "Zelenilom Beograd" i "Gradskom čistoćom" kojim je predviđeno da izvršioci lakših krivičnih dela obavljaju društveno koristan rad.

- Do sada je od kod nas upućeno oko 300 osoba. One uglavnom obavljaju lakše poslove oko uređenja i održavanja zelenih površina. Od navedenog broja gotovo polovina je već odradila ovu meru i svi su se pokazali kao dobri radnici - kažu u "Zelenilu".

U "Čistoći" je do sada svoju "kaznu" odradilo devet osoba, a u ovom trenutku ima ih šestoro.

- Najčešće su angažovani na čišćenju ulica i ni sa jednom od njih nismo imali nikakvih problema - ističu u "Čistoći".

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Politika", 23.3.2012.

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VANPARNIČNOM POSTUPKU: Ukoliko ne postoji mogućnost sazivanja redovne sednice Narodne skupštine, odnosno dok se ne stvore uslovi za to, Zaštitnik građana očekuje od organa javne uprave da neodložnim donošenjem podzakonskih akata omoguće "pravno nevidljivim" licima, rođenim na teritoriji Republike Srbije, da u zakonom propisanom roku budu upisana u matične knjige rođenih

O rešavanju statusa "pravno nevidljivih" lica u Srbiji Zaštitnik građana je pripremio poseban Izveštaj i pred Vladom Republike Srbije je pokrenuo Inicijativu za izmene i dopune Zakona o vanparničnom postupku na osnovu kojih lica koja pravo na upis u matičnu knjigu rođenih ne mogu da ostvare u upravnom postupku, to mogu da učine pred sudom.

U razgovoru koji je o ovim pitanjima vođen u Narodnoj skupštini učestvovali su visoki predstavnici Ujedinjenih nacija i Delegacije Evropske komisije, bivši i sadašnji komesar za ljudska prava Saveta Evrope,ZAKON O OGRANIČENJIMA ROKOVA PLAĆANJA SAČEKAĆE NOVU predsednica Narodne skupštine, ministri u Vladi zaduženi za resore unutrašnjih poslova, pravde i ljudskih prava, a u diskusiji i predstavnici nevladih organizacija i stručnjaci. Među učesnicima u razgovoru bili su i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti, Pokrajinska ombudsmanka AP Vojvodina.

Uprkos saglasju učesnika u razgovoru da je reč o problemu koji godinama onemogućava, ne malom broju ljudi, ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i koji je nastao isključivo propustima i neefikasnošću pojedinih organa javne uprave, utisak je da će o Inicijativi Zaštitnika građana narodni poslanici odlučivati tek u novom sazivu. Zaštita ljudskih prava ne bi trebalo da bude "odlagana" već rešavana pred nadležnim organima u najkraćim postupcim, bez odlaganja i u najboljem interesu građana. Ukoliko ne postoji mogućnost sazivanja redovne sednice Narodne skupštine, odnosno dok se ne stvore uslovi za to, Zaštitnik građana očekuje od organa javne uprave da neodložnim donošenjem podzakonskih akata omoguće "pravno nevidljivim" licima, rođenim na teritoriji Republike Srbije, da u zakonom propisanom roku budu upisana u matične knjige rođenih.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 24.3.2012.

ZAKON O NACIONALNIM SAVETIMA NACIONALNIH MANJINA: Neusklađenost zakona koči upravljanje ustanovama

Pokrajinski obudsman pre nešto manje od mesec dana Novom Sadu, Zrenjaninu i Subotici poslao je preporuke da nacionalnim savetima manjina omoguće upravljanje u ustanovama koje su saveti proglasili ustanovama od posebnog značaja, ali odgovora još nema. Kako kažu nadležni u Subotici, glavni razlog što predstavnici nacionalnih saveta manjima nisu na upravljačkim mestima je neusklađenost Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009 - prim.red.) i Zakona o kulturi ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009 - prim.red.) .

Izvor: Vebsajt RTV, 24.3.2012.

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Nacionalni savet Mađara pokrenuo je inicijativu da se pravilnik koji reguliše povraćaj imovine dopuni sa zahtevom na mađarskom jeziku

Nacionalni savet Mađara pokrenuo je inicijativu da se pravilnik koji reguliše povraćaj imovine dopuni sa zahtevom na mađarskom jeziku, izjavila je savetnica za oblast službene upotrebe jezika Nacionalnog saveta Katinka Beretka.

Beretka je u izjavi za Mađar so (Magyar Szo) rekla je inicijativa pokrenuta kod Pokrajinskog ombudsmana i Agencije za restituciju, sa ciljem da se otvori mogućnost da se postupci u procesu restitucije sprovode i na mađarskom jeziku.

Prema njenim rečima, Upravna kancelarija Nacionalnog saveta Mađara je formulare zahteva za vraćanje imovine i obeštećenje, koji su dosad bili dostupni samo na srpskom jeziku, već prevela na mađarski jezik.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.3.2012.

JAVNA RASPRAVA O STRATEGIJI RAZVOJA OBRAZOVANJA DO 2020. GODINE: Zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama s dosta skepse komentarišu osnovne smernice ovog dokumenta

U očekivanju za ovaj mesec najavljene javne rasprave o strategiji razvoja obrazovanja do 2020. godine i objavljivanja ovog dokumenta u celosti, zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama uglavnom s dosta skepse komentarišu osnovne smernice ovog dokumenta do sada predstavljenog javno jedino na nedavnoj Međunarodnoj konferenciji o obrazovanju.

- Iz onoga što su naši predstavnici na pomenutoj konferenciji mogli saznati i iz dostupnih informacija, možemo konstatovati da je reč o ambicioznom planu države da unapredi obrazovni sistem, a da pri tom ne "odreši kesu" - kaže generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Srbije Zdravko Kovač. - Drugim rečima, autori su predvideli niz inovacija i unapređenja, ali ne i način na koji će se finansirati tako uređen obrazovni sistem. Naime, sa sadašnja 3,3 odsto bruto društvenog proizvoda, koliko se izdvaja za obrazovanje, odnosno 4,5 odsto, ako uključimo i deo koji se finansira s nivoa lokalne samouprave i Pokrajine, kao i deo koji se izdvaja za nauku, stići do minimalnih šest odsto BDP-a je gotovo nemoguć posao, tim pre što, uz planirani rast BDP-a, koji je više nego simboličan i udeo prosvetnog budžeta u državnom budžetu, inače opterećen i delom koji ide za penzionere, nemoguća je misija za bilo kog "čuvara državne kase" da obezbedi 15,6 odsto tog budžeta samo za prosvetu. Iako se apsolutno slažemo s tim da bi procenat izdvajanja morao biti usklađen s bar onim koliki je u zemljama Evropske unije, dakle na nivou šest odsto od ukupnog BDP-a, jasno je da je zahtev da se za prosvetu sa sadašnjih oko 104-105 milijardi dinara iznos poveća na oko 180 milijardi dinara, najblaže rečeno nerealan. Strategija predviđa i rasterećenje učenika, tako da bi osnovci u nižim razredima imali najviše 20, a u višim 25 časova nedeljno, odeljenja bi trebalo da budu manja, izbornih predmeta više, nastava bi se odvijala u jednoj smeni, a polovina malih maturanata trebalo bi da nastavi školovanje u gimnazijama. Na fakultete bi se upisivalo bez prijemnog ispita, studenti bi učestvovali u plaćanju školarine od pet odsto do punog iznosa, a država bi subvencionisala razliku, a predviđeno je i studiranje uz povoljne državne kredite, kao i značajno poboljšanje uslova smeštaja i ishrane u studentskim i đačkim domovima, koje će moći da otvaraju i privatnici, a studenti s privatnih fakulteta moći će da se hrane i borave u državnim domovima. Strategijom je predviđeno da svaki peti srpski student provede bar deo školovanja u inostranstvu, a da deset odsto studenata u Srbiji budu stranci.

- Sve ove mere trebalo bi da podignu nivo visokoobrazovanih stanovnika Srbije toliko da 38,5 odsto stanovništva od 30-35 godina stekne neku univerzitetsku diplomu - kaže Zdravko Kovač. - Strategija predviđa povećanje obuhvata dece predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem i poboljšanje uslova rada u ovim ustanovama, obavezno srednjoškolsko obrazovanje, inkluziju hendikepiranih, marginalizovanih i siromašnih i smanjenje odustajanja od osnovnog i srednjeg obrazovanja tako što bi se stvorili uslovi da se deca u školi osećaju zadovoljno. Novine predviđene Strategijom su i kombinacija školovanja putem interneta i/ili dolaska na klasične časove, majstorsko obrazovanje u kojem će majstori u preduzećima uz određene sertifikate obučavati đake, koji bi ovakvim obrazovanjem mogli steći majstorska pisma u najmanje 30 zanata, ali i već dugo najavljivano finansiranje po učeniku u osnovnom i u srednjem obrazovanju. U Sindikatu su izračunali da bi za postizanje cilja od 38,5 odsto visokoobrazovanih građana trebalo da bar 98 odsto sedmogodišnjaka krene u prvi razred, da ih posle osam godina najmanje 95 odsto položi završni ispit, pa posle toga 95 odsto malih maturanata upiše neku srednju školu. Četvorogodišnje školovanje moralo bi da završi 95 odsto upisanih, a na fakulete i visoke škole da se zatim upiše najmanje 40 odsto od onih koji su završili četvorogodišnje srednje stručne škole i 95 odsto svršenih gimnazijalaca, a zatim da akademsko ili strukovno visoko školovanje u roku ili s jednom godinom zakašnjenja završi njih 70 odsto.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Dnevnik", 24.3.2012.

ZAKON O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA: Obaveštenje RATEL - a operatorima koji koriste ili nameravaju da koriste veleprodajne usluge terminacije poziva u mobilnoj mreži operatora sa značajnom tržišnom snagom

U skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama ("Sl. glasnik RS", br. 44/2010 - prim.red), Pravilnikom o minimalnom sadržaju, nivou detaljnosti i načinu objavljivanja standardnih ponuda ("Sl. glasnik RS", br. 70/2011 - prim.red), kao i rešenjima Republičke agencije za elektronske komunikacije (u daljem tekstu: Agencija) o određivanju operatora sa značajnom tržišnom snagom (u daljem tekstu: operator sa ZTS) na veleprodajnom tržištu terminacije poziva u mobilnoj mreži, a kojima je, između ostalog, određena obaveza objavljivanja određenih podataka u formi standardne ponude i obaveza nediskriminatornog postupanja prilikom pružanja usluga na relevantnom tržištu, Agencija je razmotrila standardne ponude u cilju utvrđivanja da li su iste sačinjene i objavljene u skladu sa navedenim aktima.

Konstatuje se da su standardne ponude sačinjene u skladu sa rešenjima i Izveštajem o analizi veleprodajnog tržišta terminacije poziva u mobilnoj mreži, koji je u celosti sastavni deo rešenja. Standardne ponude operatora sa ZTS na tržištu terminacije poziva u mobilnoj mreži su objavljene na Internet stranici Agencije.

Standardna ponuda Preduzeća za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d.:
• Standardna ponuda za uslugu terminacije poziva u mobilnoj mreži Preduzeća za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. (međupovezivanje)
Standardna ponuda Telenor d.o.o:
• Standardna ponuda za uslugu terminacije poziva u mobilnoj mreži Telenor d.o.o. (međupovezivanje)
Standardna ponuda Vip mobile d.o.o.:
• Standardna ponuda za uslugu terminacije poziva u mobilnoj mreži Vip mobile d.o.o. (međupovezivanje)
Standardne ponude za međupovezivanje i pristup, pored toga što će odrediti buduće ugovore između operatora, imaće uticaj i na postojeće ugovore, saglasno odredbi člana 14. Pravilnika, kojom je propisano da su ugovorne strane, od kojih je najmanje jedna operator sa ZTS, u obavezi da ugovore koji su zaključeni usklade sa standardnim ponudama koje su sačinjene u skladu sa Pravilnikom u roku od 30 dana od početka primene odgovarajuće standardne ponude.

Početak primene napred navedenih standardnih ponuda je 01.04.2012. godine.

Izvor: Vebsajt RATEL-a, 24.3.2012.

ZAKON O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA: Javne konsultacije o Predlogu izmena i dopuna Plana numeracije

U skladu sa članovima 34, 35. i 36. Zakona o elektronskim komunikacijama ("Sl. glasnik RS", br. 44/2010 - prim.red), Republička agencija za elektronske komunikacije poziva stručnu i širu javnost da u okviru javnih konsultacija da svoje mišljenje o Predlogu za izmenu i dopunu Plana numeracije.

Mišljenja o predmetu javne konsultacije podnose se u pisanom obliku i obavezno sadrže ime, odnosno naziv i kontakt podatke podnosioca. Svi poverljivi podaci koji se odnose na mišljenje dato u okviru javne konsultacije, izdvajaju se u poseban dokument (aneks).

Adrese za slanje komentara:

Pošta: Republička agencija za elektronske komunikacije
Višnjićeva 8
11000 Beograd
Faks: 011 3242 673
E-mail: ratel@ratel.rs, javnekonsultacije@ratel.rs
Kontakt osoba zadužena za javne konsultacije:
Zoran Janković, dipl.inž.
Telefon: 011 2026 883
E-mail: zoran.jankovic@ratel.rs
Raspored aktivnosti
23. mart 2012.
Objavljivanje Predloga za izmenu i dopunu Plana numeracije na sajtu Agencije.
26. mart 2012.
Početak javnih konsultacija.
7. april 2012.
Završetak javnih konsultacija.
Mišljenja podneta u okviru javnih konsultacija objavljuju se na Internet stranici Agencije, izuzev aneksa sa poverljivim podacima.

Predlog za izmenu i dopunu Plana numeracije

Preuzmite PDF dokument http://www.ratel.rs/upload/documents/javne_rasprave/Izmena_i_dopuna_plana_numeracije/Predlog%20izmena%20i%20dopuna%20Plana%20numeracije.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt RATEL-a, 24.3.2012.

ZAKON O RAVNOPRAVNOSTI POLOVA: Unija poslodavaca Srbije podseća poslodavce koji zapošljavaju više od 50 ljudi, da sačine plan mera za obezbeđenje ravnomerne zastupljenosti polova i dostave ga Upravi za rodnu ravnopravnost kako bi izbegli kaznu koja se kreće u rasponu od 10.000 do 100.000 dinara

Unija poslodavaca Srbije podseća poslodavce koji zapošljavaju više od 50 ljudi, da sačine plan mera za obezbeđenje ravnomerne zastupljenosti polova i dostave ga Upravi za rodnu ravnopravnost kako ne bi došli u situaciju da im inspektori napišu kaznu za kršenje Zakona o ravnopravnosti polova koja se kreće u rasponu od 10.000 do 100.000 dinara.

Prema Zakonu o ravnopravnosti polova ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009 - prim.red.) , poslodavci su dužni da među zaposlenima imaju najmanje 30 odsto manje zastupljenog pola, bez obzira da li su oni muškarci ili žene.

Takođe, predviđeno je da se kazna plaća i ukoliko poslodavac ne sačini godišnji izveštaj o merama.

Iz ovog Zakona su izuzeti fizički teški poslovi poput rada u rudniku, gde uglavnom rade muškarci. I tada su poslodavci u obavezi da obrazloženje o strukturi zaposlenih dostave, u pismenoj formi, Upravi za rodnu ravnopravnost.

Izvor: Vebsajt Unije poslodavaca Srbije, 24.3.2012.

PRAVILNIK O SADRŽINI UGOVORA O MIROVANJU DUGOVA: Startuje sporazumno finansijsko restrukturiranje restrukturiranje privrednih društava

Donošenjem Pravilnika o sadržini ugovora o mirovanju dugova ("Sl. glasnik RS", br. 21/2012 - prim.red.), zaokružen je pravni okvir, čime je omogućeno sporazumno finansijsko restrukturiranje privrednih društava. Pozivaju se privredni subjekti da iskoriste mogućnost da, uz institucionalno posredovanje i podršku PKS, redefinišu svoje dužničko - poverilačke odnose i nastave da održivo posluju

Restrukturiranje korporativnih dugova kroz ponovno uredjenje dužničko-poverilačkih odnosa izmedju privrednog društva u finansijskim teškoćama i njegovih poverilaca, prvenstveno banaka, omogućava dužniku da redefiniše svoje finansijske obaveze i nastavi da uspešno posluje, a poveriocima omogućava da naplate svoja potraživanja.

Pozivaju se privredni subjekti da iskoriste mogućnost da, uz institucionalno posredovanje i podršku Privredne komore Srbije, redefinišu svoje dužničko - poverilačke odnose i nastave da održivo posluju.

Detaljne informacije dostupne su na sajtu Privredne komore Srbije - Usluge - Arbitraža, medijacija, posredovanje http://www.pks.rs/usluge.aspx?idusluge=23

Izvor: Vebsajt Privredne komora Srbije, 24.3.2012.

UREDBA O SREDSTVIMA ZA PODSTICANJE PROGRAMA ILI NEDOSTAJUĆEG DELA SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE PROGRAMA OD JAVNOG INTERESA KOJA REALIZUJU UDRUŽENJA - KONKURSI: Uz prijavu na konkurs za projekte nevladinih organizacija potrebno je dostaviti: uverenje (potvrdu, izvod) da je udruženje upisano u registar nadležnog organa (izdaje Agencija za privredne registre) i overenu fotokopiju izvoda iz statuta udruženja u kome je utvrđeno da se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje" a ne Rešenje o upisu organizacije u Registar

Povodom konkursa za projekte u oblasti zaštite životne sredine, čiji su nosioci nevladine organizacije koje je Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja objavilo 8. marta - Konkurs za finansiranje projekta u okviru teme "Kako štitimo ozonski omotač" čiji su nosioci nevladine organizacije - udruženja; 12. marta - Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine u 2012. godini čiji su nosioci nevladine organizacije" i 21. marta - Konkurs za sufinansiranje projekata čiji su nosioci nevladine organizacije u okviru akcije "Veliko spremanje Srbije" NAPOMINjEMO da je, u skladu sa članom 6. Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja ("Sl. glasnik RS", br. 8/2012 - prim. red) uz prijavu na konkurs potrebno dostaviti: uverenje (potvrdu, izvod) da je udruženje upisano u registar nadležnog organa (izdaje Agencija za privredne registre) i overenu fotokopiju izvoda iz statuta udruženja u kome je utvrđeno da se ciljeni udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje" a ne Rešenje o upisu organizacije u Registar.

Ovo saopštenje se izdaje kako bismo sprečili da prijave budu odbačene iz formalno-pravnih razloga.

Budući da pribavljanje određene dokumentacije podrazumeva i izdvajanje određenih finansijskih sredstava, Ministarstvo je donelo odluku da podnosioci prijava koji dostave propisanu dokumentaciju na način kako je to definisano Uredbom na jednom od konkursa, mogu na preostalim konkursima dostaviti fotokopije te dokumentacije, sa napomenom uz koju konkursnu dokumentaciju su dostavili originale (uverenje), odnosno overene forokopije dokumenata (overenu fotokopiju izvoda iz statuta udruženja u kome je utvrđeno da se ciljeni udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje), što je i istaknuto u konkursu koji je objavljen 21. marta 2012. godine.

Zbog svega navedenog Ministarstvo će za prva dva konkursa - u kojima je krajnji rok za podnošenje prijava 23. mart, odnosno 27. mart, podnosiocima prijava koji su u propisanom roku dostavili rešenje o registraciji, produžiti rok zaključno sa 30. martom 2012. godine, za dostavu uverenje (potvrda, izvod) da je udruženje upisano u registar nadležnog organa.

Ukoliko su potrebna detaljnija pojašnjenja učesnici konkursa ih mogu dobiti na brojeve telefona koji su navedeni u svakom od objavljenih konkursa.

Izvor: Vebsajt Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, 23.3.2012.

PRAVILNIK O MINIMALNOM SADRŽAJU, NIVOU DETALJNOSTI I NAČINU OBJAVLJIVANJA STANDARDNIH PONUDA: Obaveštenje operatorima koji koriste ili nameravaju da koriste veleprodajne usluge terminacije poziva u mobilnoj mreži operatora sa značajnom tržišnom snagom • Nove ponude počinju da se primennjuju od 1. aprila 2012. godine •

U skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama ("Sl. glasnik RS", br. 44/2010 - prim.red), Pravilnikom o minimalnom sadržaju, nivou detaljnosti i načinu objavljivanja standardnih ponuda ("Sl. glasnik RS", br. 70/2011 - prim.red), kao i rešenjima Republičke agencije za elektronske komunikacije (u daljem tekstu: Agencija) o određivanju operatora sa značajnom tržišnom snagom (u daljem tekstu: operator sa ZTS) na veleprodajnom tržištu terminacije poziva u mobilnoj mreži, a kojima je, između ostalog, određena obaveza objavljivanja određenih podataka u formi standardne ponude i obaveza nediskriminatornog postupanja prilikom pružanja usluga na relevantnom tržištu, Agencija je razmotrila standardne ponude u cilju utvrđivanja da li su iste sačinjene i objavljene u skladu sa navedenim aktima.

Konstatuje se da su standardne ponude sačinjene u skladu sa rešenjima i Izveštajem o analizi veleprodajnog tržišta terminacije poziva u mobilnoj mreži, koji je u celosti sastavni deo rešenja. Standardne ponude operatora sa ZTS na tržištu terminacije poziva u mobilnoj mreži su objavljene na Internet stranici Agencije.

Standardna ponuda Preduzeća za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d.:
• Standardna ponuda za uslugu terminacije poziva u mobilnoj mreži Preduzeća za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. (međupovezivanje) http://www.ratel.rs/upload/documents/Standardne_ponude/Telekom%20Srbija%20-%20terminacija%20poziva%20u%20mobilnoj%20mrezi.pdf (ONLINE)
Standardna ponuda Telenor d.o.o:
• Standardna ponuda za uslugu terminacije poziva u mobilnoj mreži Telenor d.o.o. (međupovezivanje) http://www.ratel.rs/upload/documents/Standardne_ponude/Telenor%20-%20terminacija%20poziva%20u%20mobilnoj%20mrezi.pdf (ONLINE)
Standardna ponuda Vip mobile d.o.o.:
• Standardna ponuda za uslugu terminacije poziva u mobilnoj mreži Vip mobile d.o.o. (međupovezivanje) http://www.ratel.rs/upload/documents/Standardne_ponude/Vip%20%20mobile%20-%20terminacija%20poziva%20u%20mobilnoj%20mrezi.pdf (ONLINE)

Standardne ponude za međupovezivanje i pristup, pored toga što će odrediti buduće ugovore između operatora, imaće uticaj i na postojeće ugovore, saglasno odredbi člana 14. Pravilnika, kojom je propisano da su ugovorne strane, od kojih je najmanje jedna operator sa ZTS, u obavezi da ugovore koji su zaključeni usklade sa standardnim ponudama koje su sačinjene u skladu sa Pravilnikom u roku od 30 dana od početka primene odgovarajuće standardne ponude.

Početak primene napred navedenih standardnih ponuda je 01.04.2012. godine.

Izvor: Vebsajt Republičke agencije za elektronske komunikacije, 23.3.2012.

PRAVILNIK O SADRŽINI UGOVORA O MIROVANJU DUGOVA: Donošenjem Pravilnika zaokružen je pravni okvir, čime je omogućeno sporazumno finansijsko restrukturiranje privrednih društava

Donošenjem Pravilnika o sadržini ugovora o mirovanju dugova ("Sl. glasnik RS", br. 21/2012 - prim. red - prim. red), zaokružen je pravni okvir, čime je omogućeno sporazumno finansijsko restrukturiranje privrednih društava. Pozivaju se privredni subjekti da iskoriste mogućnost da, uz institucionalno posredovanje i podršku PKS, redefinišu svoje dužničko - poverilačke odnose i nastave da održivo posluju.

Restrukturiranje korporativnih dugova kroz ponovno uredjenje dužničko-poverilačkih odnosa između privrednog društva u finansijskim teškoćama i njegovih poverilaca, prvenstveno banaka, omogućava dužniku da redefiniše svoje finansijske obaveze i nastavi da uspešno posluje, a poveriocima omogućava da naplate svoja potraživanja.

Pozivaju se privredni subjekti da iskoriste mogućnost da, uz institucionalno posredovanje i podršku Privredne komore Srbije, redefinišu svoje dužničko - poverilačke odnose i nastave da održivo posluju.

Detaljne informacije dostupne su na sajtu Privredne komore Srbije - Usluge - Arbitraža, medijacija, posredovanje

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 23.3.2012.

POTPISANI UGOVORI O REALIZACIJI PROJEKATA U OKVIRU AKCIONOG PLANA ZA MLADE U VOJVODINI

U Sali za sednice pokrajinske Skupštine održana svečanost potpisivanja ugovora za projekte odabrane na Konkursu za realizaciju Akcionog plana politike za mlade u APV, koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Učesnike današnje svečanosti potpisivanja projekata, odabranih na konkursu sekretarijata, koji će biti realizovani u okviru drugog ciklusa Akcionog plana za mlade u APV 2011 - 2014. pozdravili su predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Modest Dulić. Od ukupno 450 projekata koliko ih je prispelo na konkurs, ugovori o realizaciji potpisani su za 124 projekta, koji su u skladu sa propozicijama konkursa i principima Akcionog plana raspoređeni u devet oblasti: Obrazovanje mladih, Zapošljavanje mladih, zdravlje mladih, kultura i slobodno vreme mladih, mobilnost i informisanje, zaštita životne sredine i održivi razvoj, socijalna politika prema mladima, aktivno uključivanje u društvo - izgradnja civilnog društva i volonterizam, kao i nova oblast, koja se po prvi put pojavljuje: bezbednost mladih. Nova oblast treba da promoviše nenasilje, afirmiše sigurnost u školama odnosno mirno rešavanje konflikata i osposobi mlade za konstruktivnu, partnersku komunikaciju i izbegavanje nasilja u svim oblastima društvenog života.

- Čestitam vam svima na ovako kvalitetnim projektima koji će sigurno još jednom pokazati koliko ste ozbiljni i odlučni u nastojanjima da ne samo uvidite probleme u nekim od najvažnijih oblasti života, već i da pokažete znanja neophodna za njihovo rešavanje i spremnost za preuzimanje odgovornosti i tako budete bolji od sadašnjih generacija. Akcioni plan za mlade je i nastao, kao i pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, na temelju naše želje da mladi na što uspešniji način ostvare svoju ulogu u svim najvažnijim oblastima i kao izraz doslednosti u sprovođenju principa što šire podrške mladima sve do momenta kada će sami preuzeti odgovornost i za sebe i za čitavu zajednicu. O kakvoj se podršci radi govore i brojke od 20 hiljada neposredno uključenih mladih ljudi i još 80 hiljada onih koji su indirektno ili kao beneficijari bili uključeni u ostvarivanje projekta mladih za mlade u našoj pokrajini. Radi se o projektima i programima izuzetnog kvaliteta, koji će uskoro omogućiti da mnogo brže i lakše uspete na konkursima EU a sa druge strane to potvrđuje nespornu činjenicu da imate viziju, da imate znanje i da imate hrabrost da preuzmete odgovornost i za sebe i za čitavo društvo. Pokrajinska Vlada pokrenula je ove godine Fond za mlade talente kako bi još više investirali u mlade, koji su pokazali da su više nego spremni da sutra zauzmu svoja mesta različitim oblastima, bilo u lokalnim ili pokrajinskim institucijama, ili u republici i svuda u našoj zemlji. Tako uticaj ovog zamašnog plana i dalekosežnost ostvarenih projekata daleko prerastaju i prevazilaze neposredne ekonomske efekte - rekao je predsednik Pajtić.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Modest Dulić rekao je da je Akcioni plan za mlade u APV postao model za mnoga kasnija dokumenta na svim nivoima i strateške odluke u oblasti rada sa mladima, aktivizma, volonterizma, permanentnog obrazovanja i usavršavanja mladih, rada nevladinih i civilnih omladinskih udruženja. Akcioni plan 2011 - 2014 nastavlja da na strateški način podržava temeljne potrebe generacija koje će promeniti naše okruženje i svet oko sebe, kroz najkvalitetniji okvir kakav predstavljaju i već realizovani projekti kao i oni čija će primena uskoro početi. Prvi korak na tom putu bilo je ono što je upravo naš sekretarijat započeo - mladi nisu tretirani kao problem već kao nepresušni rezervoar aktivizma, znanja, ideja i sposobnosti, neograničenog kapaciteta. Takav pristup je pokazao svu snagu organizacija mladih i njihovu sposobnost ne samo da kreiraju visokokvalitetne projekte nego da postanu oni koji će već kroz nekoliko godina donositi sve najvažnije odluke - rekao je pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 23.3.2012.

POTPISAN SPORAZUM O TEHNIČKOJ SARADNJI U VETERINARSKOJ, FITOSANITARNOJ I OBLASTI BEZBEDNOSTI HRANE I HRANE ZA ŽIVOTINJE IZMEĐU MINISTARA POLJOPRIVREDE SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE

Ministri poljoprivrede Srbije i Republike Srpske Dušan Petrović i Miroslav Milovanović potpisali su danas u Šapcu sporazum o tehničkoj saradnji, zahvaljujući kome će biti olakšan međusobni promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Potpisani ugovor odnosi se na saradnju u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje.

Ministar Petrović izjavio je posle potpisivanja da ugovor stupa na snagu od danas, precizirajući da se odnosi na obostrano priznavanje nalaza akreditovanih laboratorija u Srbiji i Republici Srpskoj.

Ističući da je time potpisan deo sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom, on je izrazio nadu da će uskoro biti potpisani slični ugovori i sa federacijom i celom BiH.

Petrović je napomenuo da je Srbija u proteklih nekoliko meseci potpisani takvi ugovori sa Makedonijom i Crnom Gorom.

Ovaj sporazum će olakšati trgovinu hranom i poslovanje poljoprivrede i prehrambene industrije, rekao je on i naglasio da će to pre svega biti značajno za mala i srednja preduzeća jer će pojednostaviti potrebne procedure i uštedeti privredi vreme i novac.

Petrović je napomenuo da su Srbija i Republika Srpska "imale izvanrednu razmenu u 2011. u trgovini prehrambenim proizvodima, te da je je njena vrednost iznosila više od 215 miliona evra".
On je rekao da je siguran da će olakšavanje trgovinskih procedura omogućiti još veći iskorak u 2012. u toj oblasti saradnje.

Ministar Milovanović naveo je da je pravni osnov za potpisivanje današnjeg sporazuma ugovor o paralelnim i specijalnim odnosima Srbije i Republike Srpske koji je zaključen u septembru 2006.

On je takođe naglasio da će današnji ugovor omogućiti lakše procedure za međusobnu razmenu roba.

Izvor: Tanjug, 23.3.2012.

AKCIONI PLAN ZA IMPLEMENTACIJU STRATEGIJE DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA REPUBLIKE SRBIJE: Info sesija na kojoj će biti prezentovan Akcioni plan u organizaciji Ministarstva rada i socijalne politike biće održana 27. marta 2012. godine

Ministrarstvo rada i socijalne politike organizuje info sesiju na kojoj će biti prezentovan Akcioni plan za implementaciju Strategije Društveno odgovornog poslovanja Republike Srbije. Info Sesija će se održati 27.03. 2012 sa početkom u 15h, Terazije 23, 8 sprat sala 1.

Cilj info sesije je prezentacija i upoznavanje svih zainteresovanih aktera iz različitih sektora sa Akcionim planom za implementaciju Strategije Društveno odgovornog poslovanja Republike Srbije.

Info sesijiu organizuju Ministrarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa svim relevantim i zaiteresovanim akterima kako iz javnog tako iz poslovnog sektora. Info Sesija će se održati 27.03. 2012 sa početkom u 15h, Terazije 23, 8 sprat sala 1.

 Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 23.3.2012.

RASPISAN KONKURS ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE IZGRADNJE I REKONSTRUKCIJE VODNIH OBJEKATA U JAVNOJ SVOJINI NA TERITORIJI AP VOJVODINE • Rok za prijavljivanje je 16. april 2012. godine •

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo učestvovaće u 2012. godini bespovratnim sredstvima u finansiranju izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini, u ukupnom iznosu do 295.000.000,00 dinara.

Pod objektima u smislu ovog konkursa podrazumevaju se vodozahvatni objekti, objekti i oprema za popravku kvaliteta vode, crpne stanice i elektromašinska oprema, rezervoari i glavni magistralni dovodnici vode do naselja.

Sredstva sa kojima će Sekretarijat učestvovati u finansiranju objekata odabranih na osnovu ovog konkursa zavise od priliva sredstava od naknade za korišćenje vodnog dobra. Sekretarijat će u finansiranju objekata odabranih na osnovu ovog konkursa učestvovati do iznosa od 10.000.000,00 dinara od vrednosti radova ili objekata sa opremom.

Pravo učešća na konkursu imaju investitori osnovnih objekata za vodosnabdevanje: Gradovi, Opštine, Javna preduzeća, Javna komunalna preduzeća, privredna društva koja vrše poverene poslove iz oblasti komunalne-vodoprivredne delatnosti i Mesne zajednice uz saglasnost matične Opštine/Grada.

Rok za prijavljivanje je 16.4.2012. godine.

Potrebnu konkursnu dokumentaciju možete preuzeti ovde:
Tekst konkursa http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Tekst_vode_23_3_12.pdf (ONLINE)
Prijava http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Prijava_vode_23_3_12.pdf (ONLINE)
Saglasnost http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Saglasnost_vode_23_3_12.pdf (ONLINE)
Izjava http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Izjava_vode_23_3_12.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, 23.3.2012.

RASPISAN KONKURS ZA FINANSIRANJE IZGRADNJE I REKONSTRUKCIJE KANALIZACIJE ATMOSFERSKIH VODA NA TERITORIJI AP VOJVODINE • Rok za prijavljivanje je 16. april 2012. godine •

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo učestvovaće u 2012. godini bespovratnim sredstvima u finansiranju izgradnje i rekonstrukcije kanalizacije atmosferskih voda, u ukupnom iznosu do 54.500.000,00 dinara.

Pod objektima u smislu ovog konkursa podrazumevaju se glavni kolektorski vodovi i po potrebi crpne stanice i pripadajuća elektromašinska oprema. Sredstva sa kojima će Sekretarijat učestvovati u finansiranju objekata odabranih na osnovu ovog konkursa zavise od priliva sredstava od vodne naknade za ispuštenu vodu. Sekretarijat će u finansiranju objekata odabranih na osnovu ovog konkursa učestvovati do iznosa od 3.000.000,00 dinara od vrednosti radova ili objekata sa opremom. Pravo učešća na konkursu imaju investitori objekata za odvođenje atmosferskih voda: Gradovi, Opštine, Javna preduzeća, Javna komunalna preduzeća, privredna društva koja vrše poverene poslove iz oblasti komunalne-vodoprivredne delatnosti i Mesne zajednice uz saglasnost matične Opštine/Grada.

Rok za prijavljivanje je 16.4.2012. godine.

Potrebnu konkursnu dokumentaciju možete preuzeti ovde:
Tekst konkursa http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Tekst_kanal_23_3_12.pdf (ONLINE)
Prijava http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Prijava_kanal_23_3_12.pdf (ONLINE)
Saglasnost http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Saglasnost_kanal_23_3_12.pdf (ONLINE)
Izjava http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Izjava_kanal_23_3_12.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, 23.3.2012.

RASPISAN KONKURS ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA UREĐENJE ATARSKIH PUTEVA NA TERITORIJI AP VOJVODINE • Rok za prijavljivanje je 13. april 2012. godine •

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za realizaciju aktivnosti: Uređenje atarskih puteva u ukupnom iznosu do 300.000.000,00 dinara. Sredstva za realizaciju navedenih aktivnosti obezbeđuju se do 100% iz budžeta AP Vojvodine.

Pravo da konkurišu imaju mesne zajednice sa teritorije AP Vojvodine i opštine sa teritorije AP Vojvodine koje na svom području nemaju formiranu ni jednu mesnu zajednicu, koje pristupaju uređenju atarskih puteva, pri čemu prioritet imaju prijave za postavljanje tvrde podloge od tucanika, šljunka ili sličnog materijala i izrade otresišta.
Rok za prijavljivanje je 13.4.2012. godine.

Potrebnu konkursnu dokumentaciju možete preuzeti ovde:
Tekst konkursa http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Konkurs_putevi_23_3_12.pdf
Prijava http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Prijava_putevi_23_3_12.pdf
Saglasnost http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Saglasnost_putevi_23_3_12.pdf

Izvor: Vebsajt Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, 23.3.2012.

SIEPA POZIVA DOMAĆE KOMPANIJE DA SE PRIJAVE ZA UČEŠĆE NA MEĐUNARODNOM SAJMU FIA • Rok za slanje popunjene prijave je 20. april 2012. godine •

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) poziva domaće kompanije da se prijave za učešće na međunarodnom sajmu FIA (Foire internationale d`Alger) u Alžiru, koji se održava od 30. maja do 5. juna 2012. godine.

FIA je vodeći međunarodni sajam na severu afričkog kontinenta, koji se održava već 44 godine. U 2011. godini na sajmu je učestvovalo više od 1.035 izlagača iz 29 država, a tokom pet dana posetilo ga je više od 250.000 posetilaca. Na nacionalnom štandu Srbije nastupilo je 7 srpskih preduzeća, a ostvaren je izvoz u vrednosti od oko 3 miliona evra, što govori o velikoj zainteresovanosti alžirskih i ostalih severno-afričkih kompanija za proizvode iz Srbije.

Srbija će se ove godine predstaviti na štandu površine 110 m², a troškove zakupa prostora i izgradnje štanda snosi Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA). Preduzeća koja budu učestvovala u obavezi su da snose sledeće troškove:

- Putne troškove predstavnika (viza, prevoz, dnevnice, smeštaj),
- Troškove prevoza eksponata,
- Fakultativni trošak frižidera,
- Participaciju u iznosu od 105.000,00 RSD za troškove dizajna zajedničkog kataloga, pratećeg materijala i marketinških aktivnosti.

Zbog ograničenog prostora, neophodna je selekcija najkonkurentnijih preduzeća i proizvoda. Kako bi se obezbedio što uspešniji nastup, preduzeće koje želi da se prijavi bi trebalo da ispunjava sledeće uslove:

- Da poseduje konkurentan proizvod, adekvatno pakovanje i proizvodne kapacitete za izvoz,
- Da predstavnici na sajmu imaju aktivno znanje francuskog i/ili engleskog jezika i poznaju karakteristike proizvoda i preduzeća,
- Da se obaveže da će sarađivati sa organizatorima na unapređenju kvaliteta, pakovanja, promotivnog materijala i nastupa na sajmovima,
- Da se obaveže da će nakon završetka sajma izvestiti organizatore o rezultatima sajma.

Rok za slanje popunjene prijave je petak, 20. april 2012. godine. Prijave se mogu poslati putem elektronske pošte na adresu: igor.novakovic@siepa.gov.rs, ili faksom na broj 011/3398 814.

Za sva dodatna obaveštenja kontaktirajte gospodina Igora Novakovića na telefon 011/3398 644.

Izvor: Vebsajt Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, 24.3.2012.

ZAKON O RESTITUCIJI: Javni poziv za podnošenje zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje (restitucija)

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU (ZAKON O RESTITUCIJI), preuzmite
OBRAZAC ZAHTEVA ZA RESTITUCIJU, preuzmite
SPISAK POŠTA ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA, preuzmite


Na osnovu člana 40. stav 2. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Službeni glasnik RS", br. 72/2011), Agencija za restituciju objavljuje

JAVNI POZIV
ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA VRAĆANJE
ODUZETE IMOVINE, ODNOSNO OBEŠTEĆENJE


Pozivaju se bivši vlasnici, njihovi zakonski naslednici i pravni sledbenici da Agenciji za restituciju podnesu zahteve za vraćanje imovine, odnosno obeštećenje.
Zahtevi se odnose na vraćanje imovine koja je na teritoriji Republike Srbije, primenom propisa o agrarnoj reformi, nacionalizaciji, sekvestraciji, kao i drugih propisa, na osnovu akata o podržavljenju, posle 9. marta 1945. godine oduzeta od fizičkih i određenih pravnih lica i prenesena u opštenarodnu, državnu, društvenu ili zadružnu svojinu, kao i na vraćanje imovine čije je oduzimanje posledica Holokausta.

Zahtevi se podnose Agenciji za restituciju - nadležnoj područnoj jedinici, preko šaltera pošta, na obrascu propisanom "Pravilnikom o obrascu zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje, načinu i postupku prijema i obrade zahteva, spisku pošta u kojima će se vršiti podnošenje zahteva i obliku i sadržini izvoda iz zahteva" ("Službeni glasnik RS", br. 94/2011).

Uz zahtev se podnose potrebni dokazi, u originalu ili overenoj kopiji, u skladu sa članom 42. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Prijem zahteva vršiće se isključivo na šalterima pošta od 1. marta 2012. godine.

Spisak pošta koje primaju zahteve objavljen je u "Službenom glasniku RS", br. 94/2011, na internet stranicama Ministarstva finansija www.mfin.gov.rs, i Agencije za restituciju www.restitucija.gov.rs.

Agencija za restituciju

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA POLJOPRIVREDU, VODOPRIVREDU I ŠUMARSTVO ORGANIZUJE OBUKU PROIZVOĐAČA HRANE NA TEMU: "HRANA BEZ GLUTENA NEMA KOMPROMISA"

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Naučni institut za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu i Stručna službe za realizaciju programa privrednog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine organizuju obuku proizvođača hrane na temu: "HRANA BEZ GLUTENA NEMA KOMPROMISA" za program "Fond za promociju izvoza poljoprivrednih proizvoda" - APF. Obuka će biti održana u petak 23.03.2012. godine od 9 do 17 časova u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije (Edukacioni centar na trećem spratu), Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1.

Celijakija je doživotno, autoimuno i sistemsko oboljenje čiji je uzrok unošenje glutena u organizam, a posledica su teška oštećenja ne samo probavnih već i drugih organa. Procnjuje se da je 1 % opšte populacije intolerantno na gluten odnosno više miliona evropljana ima celijakiju ili glutensku enteropatiju. Celijakija je specifično oboljenje po tome što je jedini lek za obolele stroga, dobro kontrolisana i doživotna dijeta. Oboleli moraju da se hrane isključivo namirnicama koje ne sadrže gluten što je izuzetno teško jer glutena nažalost ima u gotovo svim indudstrijskim proizvodima (arome, boje, aditivi, pojačivači ukusa itd.). Problemi sa kojima se osoba kod koje je dijagnostifikovana celijakija suočava, kreću se od nedostatka informacija, preko suočavanja sa činjenicom da u Srbiji gotovo da i ne postoji hrana koja je pouzdano bez glutena, a ako i postoji nije pravilno ponuđena na tržištu (problem kontaminacije), do finansijskih problema vezanih za nabavku skupih inostranih proizvoda bez glutena.

Ciljevi aktivnosti :

Upoznavanje proizvođača bezglutenskih proizvoda sa međunarodnim i nacionalnim standardima i regulativom u proizvodnji bezglutenskih proizvoda
Upoznavanje učesnika seminara sa posledicama pogrešnog obeležavanja na korisnika
Upoznavanje sa praksom drugih zemalja u proizvodnji bezglutenskih proizvoda
Upoznavanje sa iskustvima proizvodnje u našoj zemlji
Informisanje o kontroli kvaliteta bezglutenskih proizvoda
Podizanje nivoa znanja proizvođača i distributera bezglutenskih proizvoda
Razmena iskustava proizvođača i distributera bezglutenskih proizvoda sa stručnjacima iz ove oblasti
Povezivnje proizvođača i distributera bezglutenskih proizvoda sa udruženjem Srbije za celijakiju

Izvor: Vebsajt Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, 23.3.2012.

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE ORGANIZUJE SEMINAR POD NAZIVOM "UNAPREĐENJE BZR U SAOBRAĆAJU"

Termin održavanja: 30.03.2012. godine, u 11.00 časova, u prostorijama Unije poslodavaca Srbije, Stevana Markovića 8, Zemun.

Ovaj seminar je prva u nizu akcija koje će sprovesti Stručna grupa za smanjenje povreda na radu u okviru projekta koji podrazumeva i izradu Strategije bezbednosti i zdravlja na putevima, a koji finansira Svetska banka. Na seminaru će osim predstavnika Uprave za BZR i inspekcije, govoriti predstavnici iz sledećih preduzeća: JP Putevi Srbije; GSP Beograd; SP Lasta; JGSP Novi Sad; i NIS. Pored ovih preduzeća, učešće na seminaru su potvrdili i Srbija autoput, Autotransport, Knez petrol, Veolia transport, Tim protekt, Latković prevoz plus i Centar Boban.

Molimo sve zainteresovane da se što pre prijave za seminar jer je broj mesta ograničen. Učešće na seminaru je besplatno. Kontakt osobe su: Marijana Knežević i Jelena Jevtović.

Izvor: Vebsajt Unije poslodavaca Srbije, 23.3.2012.

ZAVOD ZA INTELEKTUALNU SVOJINU ORGANIZUJE PREDAVANJE U OKVIRU "INNOVATION COACH" PROGRAMA ICIP PROJEKTA

Na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu održan je drugi u nizu serije dvodnevnih seminara - radionica namenjenih podizanju kapaciteta za inovacije na univerzitetima pod nazivom "Innovation Coach", u okviru ICIP projekta podrške inovacijama. Tom prilikom je od strane stručnjaka Edukativno-informativnog centra održano predavanje o univerzitetima i intelektualnoj svojini.

Na predavanju na temu "Univerziteti i intelektualna svojina" ukazano je na značaj zaštite rezultata istraživanja nastalih na univerzitetu kroz primere dobre prakse univerziteta iz SAD i Velike Britanije. Takođe, učesnici su upoznati sa vrstama prava intelektualne svojine, uz poseban osvrt na patentni sistem u Srbiji i načine za zaštitu pronalazaka na međunarodnom nivou.

Zbog uslova novosti koji zaštita patentom zahteva, u akademskoj zajednici se često postavlja pitanje da li objaviti naučni rad o rezultatima koji bi mogli biti predmet potonje zaštite patentom, te je na ovu temu razvijena diskusija tokom predavanja. Posebna pažnja bila je posvećena i značaju korišćenja patentne dokumentacije u svakodnevnom radu kao izvora informacija koji ukazuje na najnovije trendove u različitim oblastima tehnologije.

Izvor: Vebsajt Zavoda za intelektualnu svojinu, 23.3.2012.

OKRUGLI STO "FINANSIJSKI INSTRUMENTI ZA UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U ZGRADARSTVU U SRBIJI- DRŽAVNE SUBVENCIJE - ISKUSTVO TURSKE" BIĆE ODRŽAN 27. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

Sa ciljem doprinosa razvoju finansijskih instrumenata za unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu, Privredna komora Beograda, uz podršku Evropske unije, sprovodi projekat "Međusektorska saradnja u oblasti finansiranja energetske efikasnosti u zgradarstvu u okviru EU propisa i pravnih sporazuma - EUbuild Energy Efficiency".

U okviru projekta, Centar za razvoj i transfer tehnologija i ekologiju Privredne komore Beograda organizuje okrugli sto: "Finansijski instrumenti za unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu u Srbiji - državne subvencije - iskustvo Turske"

Okrugli sto će biti održan u utorak, 27. marta 2012. god., sa početkom u 10,00h, u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12, sala IVa na četvrtom spratu.

Na okruglom stolu biće predstavljene mogućnosti ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti koje su trenutno dostupne u Srbiji, kao i iskustvo Turske (vodeći partner u EUbuild projektu") u ovoj oblasti. Vlada Republike Srbije usvajila je Program finansiranja projekata za unapređenje energetske efikasnosti za 2012. godinu, kojim će biti obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za radove na rekonstrukciji i adaptaciji javnih i stambenih objekata sa ciljem podizanja njihove energetske efikasnosti, namenjenih lokalnoj samoupravi i stanovništvu.

S obzirom na značaj tematike i njenu aktuelnost, molimo Vas da, najkasnije do 26. marta 2012. godine potvrdite svoje učešće na okruglom stolu putem prijave (u prilogu ovog dopisa) na e-mail adresu: ajanjic@kombeg.org.rs ili fax-a: 011/ 3618-003. Stojimo Vam na raspolaganju za sve dodatne informacije, kontakt osoba: Andjela Sofić, Centar za razvoj i transfer tehnologija i ekologiju, Privredna komora Beograda, tel: 011/2641-355, lok. 159.

Detaljnije na http://www.kombeg.org.rs/aktivnosti/c_tehno/Detaljnije.aspx?veza=6705 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 25.3.2012.

FISKALNI SAVET APELUJE NA SVE POLITIČKE STRANKE DA TOKOM IZBORNE KAMPANJE NE DAJU NERELNA OBEĆANJA O EVENTUALNIM PORESKIM RASTEREĆENJIMA ILI POVEĆANJU RASHODA KOJA BI MOGLA DA DODATNO UGROZE JAVNE FINANSIJE ZEMLJE

Fiskalni savet apelovao je danas na sve političke stranke da tokom izborne kampanje pokažu maksimalnu odgovornost i ne daju nerelna obećanja o eventualnim poreskim rasterećenjima ili povećanju rashoda koja bi mogla da dodatno ugroze javne finansije zemlje.

Procene Fiskalnog saveta su da je situcija već dovoljno ozbiljna - javni dug zemlje će do kraja 2012. preći 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navedeno je u saopštenju Fiskalnog saveta.

Probijanje granice javnog duga od 45 odsto BDP-a nije kratkoročnog karaktera, pa takvo stanje zahteva od budućeg saziva Skupštine Srbije i vlade hitne mere već uz rebalans budžeta za ovu godinu, koje će predviđati oštro rezanje rashoda, ali i delimično povećanje prihoda.

Osnovni prioritet buduće vlade, bez obzira na to koje će je stranke činiti, mora da bude značajno i naglo smanjenje deficita, kako bi se usporio, a potom i zaustavio rast javnog duga. To je i zakonska obaveza vlade, ali i uslov za produženje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, nastavak evrointegracija i što je najvažnije to je suštinski uslov za sprečavanje dužničke krize zemlje.

Fiskalni savet je upozorio da svaki predlog u izbornoj kampanji o jednostranom smanjivanju prihoda ili povećanju rashoda vodi dodatnom povećanju deficita umesto njegovom smanjenju, što je neodrživo u situaciji u kojoj se zemlja nalazi.

"Fiskalni savet želi da obavesti javnost da se neće oglašavati u toku izborne kampanje, kako naše analize i mišljenja ne bi ni na koji način uticale na predstojeće nadmetanje različitih političkih opcija", navedeno je u saopštenju koje potpisuje predsednik saveta Pavle Petrović.

Izvor: Tanjug, 23.3.2012.

ZAKON O DOPRINOSIMA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE: Povećani prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, za oko 1,9 % više od onoga što je planirano

U prva dva i po meseca ove godine naplaćeno je 50 milijardi dinara, odnosno za oko 1,9 odsto više prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje nego što je bilo planirano, potvrdila je juče za "Politiku" Dragana Kalinović, direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Očekivalo se da stepen naplate bude oko 49 milijardi dinara, ali budući da je naplata izvornih prihoda bila bolja, manje smo povukli sredstava iz budžeta za 3,2 milijarde neophodnih za isplatu penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja - objasnila je Kalinovićeva.

Ovakve konkretne promene u rezultatima naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje vrlo su optimistične. Svi su izgledi, s obzirom na to da od početka godine nije bilo znatnog skoka privrednih aktivnosti koji bi doprineo većoj naplati doprinosa, da je ovo povećanje i posledica objavljivanja spiska najvećih dužnika po tom osnovu.

Porezi i doprinosi su, naglašava naša sagovornica, javni prihodi ove države i njihovo plaćanje ne bi smelo da bude stvar lične savesti poslodavca, već zakonska obaveza koja se redovno izmiruje. Ako se ne naplaćuju, direktno ugrožavaju finansiranje penzija, zdravstvenu zaštitu i naknadu za nezaposlene. Dakle, što je naplata doprinosa bolja - viši su izvorni prihodi iz kojih se isplaćuju pomenuta prava.

Prema finansijskom planu za ovu godinu, prihodi i primanja Fonda iznose 564,6 milijardi dinara. Za isplatu penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja biće iskorišćeno 556,3 milijarde.

Ova sredstva, ističe Kalinovićeva, Fond obezbeđuje upravo naplatom doprinosa, i to tako što bi 275,6 milijardi bilo naplaćeno od privrede i neprivrede, a 6,8 milijardi transferima RFZO i NSZ.Preostali iznos nedostajućih sredstava od oko 49 odsto predstavljaju obaveze države za socijalna davanja koja idu preko Fonda i garancija države za isplatu penzija iz budžeta.

- Ako želimo bolje rezultate naplate doprinosa, neophodno je uvesti prethodnu kontrolu uplate doprinosa, kao nekada u SDK i stvoriti sistemske pretpostavke za njeno funkcionisanje, na čemu država već radi i nadamo se dobrom ishodu - zaključila je Kalinovićeva.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Politika", 24.3.2012.

"ERBAS" UPOZORIO DA ĆE, ZBOG NEPOŠTOVANJA UGOVORA IZ 1998. GODINE SA "JAT ERVEJZOM" O KUPOVINI OSAM AVIONA, TUŽITI SRPSKU AVIOKOMPANIJU I ZAHTEVATI NADOKNADU ŠTETE

Nakon upozorenja "Erbasa" da će, zbog nepoštovanja ugovora iz 1998. godine sa "Jat ervejzom" o kupovini osam aviona, tužiti srpsku aviokompaniju i zahtevati nadoknadu štete, Vlada Srbije od tog proizvođača očekuje strpljenje, piše "Blic".

Šef vladine kancelarije za odnose sa javnošću Milivoje Mihajlović kao opravdanje za nastalu situaciju, između ostalog, navodi neuspelu privatizaciju "Jata", što znači da bi "Erbas" trebalo da sačeka prodaju domaće avio-kompanije.

Uz opasku da je neobično da se baš sada aktuelizuje problem koji traje 14 godina, Mihajlović kaže da će Vlada pažljivo razmotriti situaciju.

"Partner koji bi preuzeo 'Jat' nije pronađen niti je bilo kakav formalni proces trenutno u toku. U tom smislu ne postoji razlog da se odluke donose na brzinu niti u odsustvu budućeg partnera 'Jata' kao što je to i do sada bio slučaj", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, zahtev za kupovinu aviona, koji podrazumeva državne garancije, i to za iznos od 200-300 miliona dolara, značio bi dodatno zaduživanje države koje Srbija ne može sebi da priušti.

Mihajlović navodi da je ugovor podrazumevao kupovinu osam aviona tipa A319 u ukupnom iznosu od 580 miliona dolara.

On objašnjava da je uplaćen avans od 23,5 miliona dolara, ali da je "Erbas" imao "obavezu da pomogne 'Jatu' u obezbeđivanju povoljnog finansijskog aranžmana".

Mihajlović podseća da je Vlada pre tri godina formirala radnu grupu koja je trebalo da pomogne "Jatu" u sagledavanju opcija u vezi sa tim ugovorom.

"Veoma je važno imati u vidu da smo nekoliko puta pokušali privatizaciju i da smo nastojali da damo mogućnost budućem partneru da sagleda potencijale u vezi sa pomenutim ugovorom", ističe Mihajlović.

On je napomenuo da "Erbas" nema osnova za plenidbu "Jatove" imovine.

"Blic" prenosi pisanje "Tango siks bloga" da je "Erbas" u pismu premijeru Srbije naveo da će 30. marta prekinuti sve pregovore i svoja prava tražiti pred arbitražnim sudom u Parizu.

Sa istog "Tango siks bloga", list takođe prenosi saopštenje Nevene Kostić, portparola kompanije "Vižn tehnolodžis", koja zastupa "Erbas" u Srbiji, da je "Erbas" voljan da situaciju reši na najpovoljniji način.

To bi, između ostalog, značilo da se smanji broj aviona sa dogovorenih osam na četiri, kao i da se tip aviona prilagodi "Jatovim" sadašnjim potrebama, piše "Blic".

Sindikat pilota traži da Vlada i Erbas reše nabavku aviona

Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije uputio je danas apel Vladi Srbije i kompaniji Erbas (Airbus) da nađu rešenje za dugogodišnji spor oko ugovora za nabavku aviona za Jat ervejz (Airways).

Kako se navodi u saopštenju, 14 godina nakon potpisivanja ugovora situacija je drugačija, ali bi uz korekciju cena trebalo zadržati princip reciprociteta po kojem bi skoro 90 odsto kupoprodajne cene bilo kompenzovano delovima za Erbasove avione proizvedenim u 20 kompanija Srbije i Republike Srpske.

Samostalni sinidikat saobraćajnih pilota podsetio je da je ugovor potpisan u maju 1998. godine i predstavljao početak strateškog partnerstva između EU i Srbije.

Taj ugovor trebalo je da donese novu flotu Jatu i izvozni posao za srpsku avioindustriju, a Erbas se obavezao da obezbedi kreditnu liniju za projekat po najpovoljnijim uslovima, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, projekat je doveden u pitanje bombardovanjem 1999. godine u kojem su kao vojne mete birane upravo fabrike koje je trebalo da proizvode za Erbas.

Zbog toga, situacija se promenila i trebalo je proceniti koji su kapaciteti srpske namenske industrije da posle pretrpljene štete proizvode za tako veliki posao, dodaje se u saopštenju.

Prema navodima beogradskim medija, Erbas je najavio da će 30. marta prestati da pokušava da reši probleme sa Jatom oko ugovora o nabavci osam aviona, koji je potpisan 1998. godine.

To bi moglo da znači raskid ugovora ukupne vrednosti 580 miliona dolara i arbitražu pred međunarodnim sudom.

Ukoliko slučaj završi na sudu, postoji opasnost da Srbija izgubi 23,5 miliona dolara koje je dala kao avans, plus dodatnih 25 miliona dolara koje bi Erbas tražio kao odštete.

Prema navodima medija, potencijalni gubitak bi tako iznosio oko 48 miliona dolara, što je za tri miliona više od cene jednog novog aviona A320.

Izvor: Tanjug, 23.3.2012.

PROGRESIVNO OPOREZIVANJE NAJBOGATIJIH: Poreskim sistemom sprečiti koncentraciju bogatstva koje se akumulira nesrazmerno u odnosu na rad utrošen na proizvodnju ili neku uslugu

Zašto da Tajger Vuds ili Novak Đoković budu toliko plaćeniji nego što je bio kardiohirurg Majkl Debejki, pita Jovica Đukić, pokrajinski sekretar za finansije.

Svete krave kapitalizma mora biti da su se ovih dana ozbiljno zagrcnule.

Počelo je kada su članovi francuskog Donjeg doma izglasali pre nešto više od mesec dana uvođenje poreza na finansijske transakcije, tzv. robinhudovsku taksu, a na predlog Nikole Sarkozija, predsednika koji ima dobre izglede da u aktuelnoj trci za mesto šefa države obnovi mandat.

Sarkozi je pionir u Evropskoj uniji, ali je i desetak drugih zemalja 27-orice najavilo uvođenje sličnih zakona. Tek, sve kompanije sa sedištem u Francuskoj počev od avgusta plaćaće 0,1 posto na transakcije, ako je tržišna vrednost njihovog kapitala veća od milijardu evra.

Zanimljivo je da je i američki multimilijarder Bil Gejts, osnivač Majkrosofta i jedan od najbogatijih ljudi na planeti, aplaudirao još pre godinu dana Sarkoziju kada je ovaj prvi put izneo ideju takvog oglobljavanja. Gejts i njegov kolega po imetku, mogul nekretnina Voren Bafet, više puta su otvoreno pozivali američku administraciju da im više oporezuje kapital - jer tolike paruštine im, kažu, svakako nisu potrebne.

Drugi ozbiljan kandidat za predsednika Francuske, socijalista Fransoa Olan, najavljuje najviši porez na prihode od čak 75 odsto. Ali kako bi tek Robin Hud zadovoljno trljao ruke da je mogao da zna da je čak i u bastionu "tvrdog" kapitalizma, Sjedinjenim Državama, taj porez jednom u istoriji iznosio čak 94 procenta!

Gde smo tu mi? U našem konceptu oporezivanja bogataša, ničeg progresivnog nema. "Minimalac" u zemlji Srbiji krije privid da se s 200 evra ipak može nekako preživeti (u Luksemburgu je zagarantovana najniža zarada 1.780 evra), ali se progresivna stopa oporezivanja prema višim prihodima jedva razaznaje.

Na 210 evra plate, poslodavac državi mora da prosledi 127 evra ili 62 posto, na 540 evra naplaćuje se 66 procenta neto zarade, na 1.000 evra 67 odsto, dok je stopa preko 1.350 evra - 68 odsto.

Elem, nivo opterećenja od 38,5 posto na bruto zaradu kod nas je negde na nivou evropskog proseka. Ono što nije, jeste da dve trećine zaposlenih prima platu ispod nacionalnog proseka, što nigde nema - pa ni u zemljama bivšeg Istočnog bloka. Istovremeno, domaći preduzetnici, fabrikanti, tajkuni... navikli su se da imaju avione - kamione, i sve bez tri bazena im ne zadovoljava potrebe za "osnovni život".

Ideja koja je danas u prvom planu jeste zapravo da se poreskim sistemom spreči opasna koncentracija bogatstva, koje se akumulira nesrazmerno u odnosu na rad utrošen na proizvodnju ili neku uslugu, pa potom vuče renta iz takve pozicije bez obzira na korist za društvo. Nasuprot tome, da se unese više pravičnosti u raspodelu.

"Za najbolje ubacivanje lopte u rupicu na svetu, dovoljna ti je i desetina te zarade"

Mr Jovica Đukić, ekonomski stručnjak i aktuelni pokrajinski sekretar za finansije, kaže da je ovde reč o gotovo dve hiljade godina starom pitanju između pravičnosti i efikasnosti ekonomije, koje se još uvek posmatra kao nespojiv pojam.

Jovica Đukić (vojvodina.gov.rs)"Liberalni i neoliberalni koncepti zahtevaju efikasnost akonto pravičnosti, dok socijalno usmerene ideologije vuku na stranu pravičnosti. Sve je počelo od famozne 'nevidljive ruke' Adama Smita, koji je tvrdio da je tržište u stanju da samo po sebi uredi društvo. Naravno, to ono ne može. Ono utiče na razvoj društvenog bruto proizvoda koji vama i meni ništa ne znači, jer ako 50 posto društvenog proizvoda pripadne 15-torici ljudi, a 50 ostatku društva, onda očito nešto škripi. Ispada da je proizvodnja roba i usluga cilj, a ne samo sredstvo, a zapravo je raspodela cilj", navodi on.

Liberalni koncept traži da se forsira kapitalistička proizvodnja, dok se u sistemu socijaldemokratije meša i država, i to je verovatno jedina realna opcija čovečanstva: priznaje se kapitalizam za najefikasniji i najproduktivniji, ali se zahteva i socijalna pravda, preraspodela. Da li je to samo teorijski model ili san pravdoljubivih?

Ne, setimo se Švedske, Norveške, Finske, bogami i Holandije i Danske, čije su se ekonomije pri tome pokazale i kao najotpornije u vremenu krize - a u segmentima kao što je zdravstveno osiguranje čak i Engleske i Francuske. Znači, i to se može, naravno uz pomoć ogromnih poreza: stopa fiskalnog opterećenja u Švedskoj je oko 56 odsto na bruto zaradu.

Takav model je uveliko uspeo da se dokaže u praksi i traje već decenijama kao mogućnost spajanja visoko efikasne i produktivne privrede i racionalne raspodele. U skandinavskim zemljama ima malo bogatih, ali gotovo da nema siromašnih u smislu u kome mi to ovde shvatamo. Dominira velika srednja klasa u koju se smestilo i do 70 posto stanovništva. Prosto, bode oči taj skandal u praksi za liberalističku teoriju.

"Uz dužno poštovanje prema igraču golfa Tajgeru Vudsu koji zarađuje godišnje pod 70 miliona dolara - što su pare koje je vrhunski kardiohirurg Majkl Debejki u najboljem slučaju zaradio za čitav život - države moraju da donesu odluku o preraspodeli. Pa da kažu dotičnom igraču: za najbolje ubacivanje lopte u rupicu na svetu, dovoljna ti je i desetina te zarade", kaže Đukić.
"Ja obožavam Đokovića, ali ako za prebacivanje žute loptice preko mreže zaradi dva miliona nečega, pa makar bio i prvak sveta, neka mu milion uzmu. Ili neka mu ostane 100.000 evra od turnira. Malo li je za dve nedelje tenisa? Pa će i profesor, lekar, inženjer... biti dobro plaćeni, i uspostavila bi se ravnoteža koju možemo zvati i pravdom", kaže Đukić.

Prema tom "skandinavskom" viđenju, ključno je da se uspostavi sistem vrednosti, što je pitanje koje se postavlja pred svakom državom. Tu se ne radi puno o matematičkim formulama koje bi vodile ka određenom rezultatu, nego o vrednosnom pristupu. Đukić ga tumači humanizacijom ekonomije. Zašto bi jedino u ekonomiji vladali "čisti" ekonomski odnosi, kao da je to neki sistem iznad svih ostalih sistema ljudskih odnosa?

Prema poznatom filozofu Slavoju Žižeku, ne postoji "čista" ekonomija, pa je i kapitalista danas podvrsta plaćenog radnika koji upravlja kompanijom u vlasništvu banaka ili nekog drugog. Menadžeri zarađuju svojom stručnošću, i njihov doprinos se vrednuje odlukom koja često nema veze s napretkom firme nego upravo suprotno. Stari tip preduzetništva gde je uspeh bila relativno jasna i tržišno merljiva veličina polako odlazi u istoriju.

"Zašto nema para za neka zanimanja, ne samo u Srbiji nego nigde na svetu, ako su ta zanimanja važna? To je pitanje njihovog vrednovanja: uspeli smo da imamo predsednika SAD tamne boje kože a da se rodio pre 50 godina sedeo bi u drugom delu autobusa i ne bi smeo da uđe u restoran. Uspeli smo da se izborimo da se žene ne smeju tući po sistemu "ona je moje vlasništvo i mogu s njom da radim šta hoću". Nekad si imao autoritarnog Bokasu i uz njega je išao zlatni mercedes, ali ako nemaš Bokasu nego normalnog predsednika, onda nije ni malo čudno da i Sarkozi, koji dolazi iz jedne desničarske ideologije, govori o taksama na kapital. Došlo je do nokata: ne možemo mi da se divimo ostvarenjima i zaradama u pojedinim zanimanjima, a da druga zanimanja, koja drže čovečanstvo, koji mu daju kulturni i civilizacijski doprinos, budu marginalizovana", navodi Đukić.

Međutim, naplata poreza je dugotrajan i težak stručni proces: 4 puta 3 je 12 u matematici, ali kada je reč o porezima, to je u Švajcarskoj 11, u Nemačkoj 10, a u Srbiji - 4. Niko ne kaže da mora da bude 12, jer je u ljudskoj prirodi je da nešto voli da sakrije. Ali nije normalno ni da u svetu naplata poreza bude 2 ili 3 puta veća nego kod nas i o tome se ovde radi. Naravno, superbogataši, ne samo kod nas nego i drugde, brane se od velikih poreza - između ostalog prevaljujući sve na leđa kupcu, ali postoji i zakonodavstvo koje to može da svede na neku meru prihvatljivu za društvo.

Naprosto, po Đukićevim rečima, moraće i bogataši da nauče da rade za manje, i tu priče nema, ne kod nas nego bilo gde; moraće da se zadovolje time da im marža od 10 posto bude sasvim korektna zarada, a ne da je guraju i do 70 procenata.

"Činjenica je da druge raspodele, osim poresko-budžetske, nema. Sve ostalo su priče za malu decu, subvencije, dobročinstva... Kardiohirurzi sada rade za 120.000 dinara, ali šta ćemo ako se oni dogovore na nivou svetskog udruženja i zatraže platu od 5 miliona dinara mesečno. Ili neće da operišu. Moraćemo da nađemo te pare. Od koga? Pa od Đokovića. U Švedskoj ili Norveškoj putem ogromnih poreza unapred platiš sve, pa imaš i primarnu zdravstvenu zaštitu i onu vrhunsku, za sve što te može zadesiti. Taj model nije idealan, ali su oni i s takvom raspodelom uspeli da zadrže potpuno efikasnu privredu. Nije ima pukla pod ekstra-davanjima, i uspeli su da urade to na način koji su liberalisti uvek negirali. Samo dva čuvena Šveđanina su živela u Monte Karlu, poreskom raju, Borg i Bergman - ali su se vrlo brzo i oni vratili kući", kaže on.

Izvor: Vebsajt B92, 25.3.2012.

REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA SREM AKREDITOVANA ZA OBAVLJANJE POSLOVA REGIONALNOG RAZVOJA

Direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NAR) Ivica Eždenci uručiće danas znak akreditacije Regionalnoj razvojnoj agenciji Srem, u Rumi.

Regionalna razvojna agencija Srem je treća agencija na teritoriji Vojvodine koja je akreditovana za obavljanje poslova regionalnog razvoja.

U okviru procesa uspostavljanja i jačanja institucionalne infrastrukture, NAR akredituje regionalne razvojne agencije, sa ciljem uspostavljanja sinhronizovanog sistema rada i omogućavanja efikasne koordinacije, na svim nivoima od lokalnog do regionalnog i centralnog u sprovođenju politike regionalnog razvoja.

Akreditacijom regionalnih agencija obezbeđuju se i uslovi za efektivnije i efikasnije korišćenje raspoloživih domaćih i inostranih resursa u skladu sa potrebama, mogućnostima i prioritetima regiona, navodi se u najavi NAR-a.

Izvor: Tanjug, 23.3.2012.

DRŽAVA INTERVENISALA IZ ROBNIH REZERVI I ZAUSTAVILA RAST CENE PŠENICE: Hlebno žito se sada na tržištu nudi po 22 dinara po kilogramu, a pre državne intervencije prodavalo se i po 22,5 dinara po kilogramu

Država je, podsećanja radi, donela uredbu po kojoj namerava isključivo mlinarima da proda najviše do 50.000 tona hlebnog žita po ceni od 20 dinara. Uslov da neki mlin može da kupi državnu pšenicu je da brašno od te sirovine prodaje po 27 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković kaže da ova intervencija državnom pšenicom ograničenom krugu kupaca nije mnogo oborila cenu. Veći efekat bi se postigao da je bila ponuđena ne samo mlinarima, već i trgovcima i izvoznicima.

-To što je država mlinarima dala isključivo pravo za kupovinu može se razumeti kao želju da ovom intervencijom jeftinija pšenica ne dođe u ruke izvoznika, ali nije delotvorna s gledišta obaranja cene - kaže Saković.

Po njemu država ima i druge načine da interveniše, a to je da zameni pšenicu prošlogodišnjeg roda s onom iz ovogodišnjeg i tako poveća ponudu na tržištu.

Ovogodišnja specifičnost je da država ima veće količine hlebnog žita nego obično, ali i da je naša pšenica znatno skuplja od svetske.

Trenutno pšenice nema dovoljno na tržištu, a s druge strane ceo višak iznad domaćih potreba je u vlasništvu države. To praktično znači da će država, sve do nove žetve, svojim odlukama, odnosno intervencijama, diktirati cenu pšenice. Saković procenjuje da je mlinarima do sada prodato oko 20.000 tona pšenice i da će nakon što se potroši kvota od 50.000 tona morati da usledi još jedna državna intervencija.

Otkud državi toliko pšenice?

- Država ne saopštava o kojim se količinama radi. Kupila je 100.000 tona u žetvi. Dužnici su se razdužili, u jesenjoj setvi menjala je pšenicu za seme i đubrivo i nakupila je količine koje mogu da utiču na tržišna kretanja - kaže Saković.

Uzrok visoke cene hlebnog žita nije u izvozu, jer je on poslednjih meseci simboličan, već u maloj ponudi, objašnjava ovaj stručnjak. Zbog toga se cena na tržištu formira kao da smo uvoznici, a ne izvoznici.

- Mereno izvoznom cenom mi imamo jednu od najskupljih pšenica u svetu. Posle lanjske žetve cena je bila znatno veća od konkurencije, ali je pad dinara tu razliku smanjio. I pored toga naša pšenica je skuplja od mađarske. To je posledica ponude i tražnje i toga što je sav višak završio u robnim rezervama - kaže Saković.

Država je na tržištu intervenisala i kukuruzom i to sa 50.000 tona po ceni od 18 dinara za kilogram. Kako je ta cena približna tržišnoj, za kukuruz iz robnih rezervi i nema velikog interesa niti je državna intervencija uticala na pad cene.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Politika", 23.3.2012.

OPŠTINA PARAĆIN PONUDILA JE U INDUSTRIJSKOJ ZONI "ZMIČ" VIŠE BESPLATNIH GRAĐEVINSKIH PARCELA VLASNICIMA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA I PREDUZETNICIMA U ZAKUP NA DUŽI ROK NA KOJIMA ĆE SE GRADITI PROIZVODNI POGONI I ZAPOŠLJAVATI NOVI RADNICI

Predsednik Opštine Paraćin SašaPaunović izjavio je da su parcele veličine 25 ari, ali da zainteresovani mogu da uzmu i manje površine.

"Već ima zainteresovanih privrednika koji su podneli zahteve i njima će uskoro biti odobrene građevinske parcele", rekao je Paunović i dodao da u opštini tek očekuju podnošenje zahteva.

Po osnovu dodele građevinskih parcela na rok od 99 godina, opština Paraćin planira da u "Zmiču" zaposli najmanje 1.600 novih radnika, što nije malo s obzirom da u toj opštini ima više od 2.000 radnji, malih i srednjih preduzeća, rekao je Paunović.

Izvor: Tanjug, 23.2.2012.

OPŠTINSKA ODLUKA O OGLAŠAVANJU: Komunalna inspekcija u Kikindi kažnjavaće političke stranke, ukoliko plakate budu postavljali na nedozvoljenim mestima

Komunalna inspekcija u Kikindi kažnjavaće političke stranke, ukoliko plakate budu postavljali na nedozvoljenim mestima.

Opštinskom odlukom regulisano je da je postavljanje plakata zabranjeno na površinama i objektima na otvorenom prostoru

Lepljenje plakata moguće je samo na objektima predviđenim za oglašavanje i reklamiranje, a to je osam stubova na Trgu. Svaki prekršaj inspekcija će kažnjavati - kaže sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine Milutin Gavrilov.

Učesnicima izbora poslato je obaveštenje Komunalne inspekcije, u kojem će biti upozoreni da ne smeju da krše Odluku o oglašavanju. Zaprećene kazne za pravna lica, u ovom slučaju stranke, su od 100.000 do 500.000 dinara, a fizičko lice će, u slučajevima kada ga inspekcija zatekne da lepi plakat mimo predviđenih mesta, platiti kaznu od 2,5 hiljade do 25 hiljada dinara.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Dnevnik", 23.3.2012.

ČLANICE ĆE PLAĆATI 50% MANJE U BUDŽET EU AKO PRISTANU NA UVOĐENJE POREZA NA FINANSIJSKE TRANSAKCIJE ODNOSNO "ROBIN HUD" POREZA

Članice će plaćati 50% manje u budžet EU ako pristanu na uvođenje poreza na finansijske transakcije odnosno "Robin Hud" poreza kako ga u javnosti zovu budući da cilja najbogatije finansijske četvrti u Evropi. U poslednjim pokušajima da preokrene stavove zemalja koje se oštro protive ovom nametu, Evropska komisija je prvi put 22. marta iznela konkretne procene mogućih ušteda koje bi do 2020. mogle da dosegnu 80 milijardi evra. Očekuje se da će se debata o novom porezu tek zahuktati.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manule Barozo je na konferenciji najvišeg nivoa posvećenoj sledećem višegodišnjem budžetu istakao da je će novi porez smanjiti opterećenje budžete članica na ime izdvajanja za budžet za 50%. Inače, doprinosi članica su glavni izvor finansiranja EU sa udelom od 77% u budžetu EU.

U obrazloženju efekata uvođenja poreza na transakcije, evropski komesar za budžet Januš Levandovski (Janusz Lewandowski) procenio je da bi Nemačka bi platila 10,7 milijardi evra manje za bužet do 2020, Poljska 1,8 milijardi manje, Italija 6,4 milijardi, a Letonija 81 milion manje.

Velika Britanija, Holandija i Švedska, inače najsnažniji protivnici uvođenja poreza na finansijske transakcije, uštedele su 7,6 milijardi, 2,6 i 1,6 milijardi evra.

Do 2020. ukupne uštede dostigle bi 81 milijardu evra što je recimo ceo budžet 2014-2020 planiran za istraživanje i razvoj. Od ovog novca, jedna trećina bi išla u nacionalne budžete, a dve trećine ili 54 milijarde evra u budžet EU.

Porez na finansijske transakcije je središnji deo predloga budžeta EU za period 2014-2020 koji je objavljen u junu prošle godine. Članice su tada reagovale negativno i na predlog o povećanju ukupnog budžeta od 5% i na uvođenje takozvanog "Robin Hud" poreza.

Suština ovog poreza, kako je predstavio komesar za budžet, jeste da bi se sa 0,1% oporezovale transakcije obveznica i akcija, a sa 0,01% promet derivatima. Cilj uvođenja poreza ja da se finansiranje EU što više osloni na sopstvene prihode, a manje na doprinose članica.

Komesar za budžet Levandovski je istakao da finansijski sektor ne plaća PDV i da je dobio u krizi od poreskih obveznika značajnu finansijsku podršku. Zato je i oporezivanje transakcija po stopi nižoj od 0,1% jedino pravedno rešenje, dodao je on. Uz to, članice koje imaju problema sa popunjavanjem budžeta mogu samo da podrže novi porez s obzirom na nivo prihoda koji će generisati do 2020, prokomentarisao je on.

Barozo je ocenio da je predloženi način finansiranja budžeta transparentniji i socijalno prihvatljiviji jer se novac ne dobija oporezivanjem rada već finansijskih transakcija, čime se manje utiče na privredni rast zemalja EU.

Kako je rekao, kad članice vide "konkretne podatke" o mogućim uštedama "oni koji su bili skeptični verovatno će promeniti mišljenje".

Levandovski je kazao da je došlo do "promene" u razmišljanju članica o porezu koji je predložio zvanični Brisel. Svi slični predlozi prethodnih decenija jedva da su preživeli nedelju dana, dok se poslednji "Robin Hud" razmatra od juna 2011.

Ali iznosi o uštedama nisu sve zadovoljili. Velika Britanija je brzo reagovala i objavila saopštenje da "potpuno odbacuje predlog" da bi mogla da profitira od uvođena poreza na finansijske transakcije, preneo je Euobserver.

Budući da dogovor u vezi sa budžetom EU treba da se postigne do kraja godine, očekuje se da će se debata tek zagrejati. Devet članica se izjasnilo da želi samostalno da "gura" inicijativu za uvođenje poreza, što bi izmestilo ovo pitanje iz nadležnosti Komisije, dok su Nemačka i Britanija rekle da rast budžeta ne sme da prelazi inflaciju. U EU već ima zemalja koje imaju ovaj porez na transakcije.

Ali pregovori o budžetu će imati dodatnu začkoljicu, piše Euobserver. Evropski parlament će imati jaču ulogu u odlučivanju o višegodišnjem finansijskom okviru zahvaljujući novim olašćenjima koja su mu data Lisabonskim sporazumom koji je stupio na snagu u decembru 2009. Šef Parlamenta Martin Šulc (Martin Schulz) kazao je da će se institucija kojom predsedava biti čvrsta u pregovorima. Parlament "neće prihvatiti manji budžet", rekao je on. On je podsetio učesnike na konferenciji da će Parlament braniti "svoje pravo na odlučivanje".

Bilo koji pokušaj ministara finansija da potkopaju to pravo, neće proći, rekao je on.

Budžet EU se trenutno finansira iz tri glavna izvora prihoda. Prvi i najstariji izvor su vlastiti prihodi koji se prikupljaju od carina na izvoz van EU i od dozvola za kvote na šećer. Iz ovog izvora bi EU trebalo u ovoj godini da dobije 15% budžeta ili 19,3 milijarde evra. Drugi izvor je porez na dodatu vrednost od kojeg se će se dobiti u ovoj godini 14,5 milijardi evra.

I treći glavni izvor je bruto nacionalni dohodat članica jer svaka članica određeni procenat odvaja u budžet EU.

Tanjug

KREIRANJE ZAJEDNIČKIH PROJEKATA I JAČANJE SARADNJE U POGRANIČNIM REGIJAMA MAĐARSKE I SRBIJE

U ponedeljak, 19. marta, u dvorcu Fantast nadomak Bečeja (Bačkotoploski put b.b.), s početkom u 11.00 časova, biće održana konferencija "Kreiranje zajedničkih projekata i jačanje međuopštinske saradnje u pograničnim regijama Mađarske i Srbije".
Konferenciju organizuju Fond "Evropski poslovi" AP Vojvodine, Regionalna razvojna agencija Bačka, Regionalna razvojna agencija Srem i Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj Banat.
Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 19.3.2012.

SUFICIT SA CEFTA U JANUARU 54 MILIONA DOLARA

Srbija je u januaru ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od 54 miliona dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Srbija je u zemlje CEFTA tokom januara najviše izvozila žitarice, proizvode od njih, razne vrste pića, gvožđe i čelik, a najviše je uvozila kameni ugalj, koks i brikete, gvožđe i čelik, struju, kao i povrće i voće.
Izvoz Srbije, za posmatrani period, iznosio je 151,1 miliona dolara, a uvoz je bio 97,1 miliona dolara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 155,6 odsto.
Srbija je u 2011. godini ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od oko 1,5 milijardi dolara, što je, takođe, bio rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.
Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta EU.
Izvor: Tanjug, 19.3.2012.

PROGRAM FINANSIRANJA PROJEKATA UNAPREĐENJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI: • Sredstva za oko 200 objekata i oko 2.000 kredita

U okviru Programa finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti iz prve tranše biće adaptirano između 150 i 200 javnih objekata i finansirana kamata za oko 2.000 kredita, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornoh planiranja Bojan Đurić.
"To znači da će u svakoj opštini moći da se sredi 1,5 do dva objekta", naveo je Đurić gostujući na RTS i ukazao da su lokalne samouprave u obavezi da obezbede 10 odsto sredstava.
Prema njegogovim rečima, odluku o tome koji će se projekti finansirati donosiće komisija, a ispaćivaće se redosledom kojim su pristizali u Ministarstvo.
Govoreći o subvencionisanim kreditima za građane, Đurić je istakao da će Ministarstvo subvencioniše skoro kompletan iznos kamatate i da će biti sredstava za oko 2.000 kredita.
On je istakao da će građani moći da uzmu kredit za sve što poboljšava energetsku efikasnost, a kao primer je naveo da se samo zamenom spoljne stolarije može uštedeti 70 odsto energije.
"To se može isplatiti kroz nekih četiri, pet sezonskih računa za struju i zbog toga pozivam građane da se oprede ze kredit, jer će vraćati onoliko koliko pozajme. Teret kamate pada na Ministarstvo", naveo je Đurić.
Vlada Srbije utvrdila je prošle sedmice Program finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti u tekućoj godini kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za radove na rekonstrukciji i adaptaciji javnih i stambenih objekata.
Izvor: Tanjug, 19.3.2012.

DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE (EU) U SRBIJI I UPRAVA CARINA REPUBLIKE SRBIJE ORGANIZOVAĆE U BEOGRADU KONFERENCIJU ZA NOVINARE POVODOM ZAVRŠETKA TVINING PROJEKTA KOJI JE EU FINANSIRALA SA 1, 4 MILIONA EVRA

Tokom 19 meseci trajanja projekta, Uprava carina Francuske je kroz niz seminara, stručnih obuka i studijskih poseta pružila Upravi carina Srbije stratešku pomoć u jačanju administrativnih kapaciteta i usklađivanju sa EU standardima.
Projekat je pre svega rezultirao povećanom budnošću, povećanjem naplate dažbina i smanjenjem carinskih prevara, a građani i privredna zajednica će takođe imati brojne koristi, ističe se u saopštenju Uprave carina.
Analiza rizika omogućava da carinske kontrole budu manje učestale i precizno ciljane, što ubrzava protok putnika i robe preko graničnih prelaza i smanjuje zadržavanja, a primena pojednostavljenih procedura omogućava srpskim kompanijama da budu efikasnije, poboljšava njihovu konkurentnost na svetskom tržištu i stimuliše zapošljavanje.
"Odlučna borba protiv krivotvorene robe značajno utiče na bezbednost potrošača, a suprotstavljanje organizovanom privrednom kriminalu i podržavanje legalnih tokova robe i novca direktno utiče na smanjenje broja carinskih prevara", navode u Upravi.
Novinarima će se obratiti generalni direktor Uprave carina Srbije Predrag Petronijević, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio, državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Ðidić i šef Direkcije za međunarodne odnose Uprave carina Francuske Žan Fransoa Ditej.
Izvor: Tanjug, 19.3.2012.

KOMPANIJA JAHU PODNELA JE TUŽBU PROTIV DRUŠTVENE MREŽE FEJSBUK ZBOG KRŠENJA VLASNIČKIH PRAVA NAD PATENTIMA

Kompanija Jahu (Yahoo Inc.) podnela je tužbu protiv društvene mreže Fejsbuk (Facebook Inc.) zbog kršenja vlasničkih prava nad patentima, jer je kako u tužbi tvrdi Yahoo Facebook zloupotrebio 10 patenata koji se odnose na reklamiranje preko interneta, kontrolu privatnosti i društvene mreže.

Jahu je u februaru najavio da će podneti tužbu i zatražio od Fejsbuka da licencira svoje patente.

U Fejsbuku navode da su razočarani potezom Jahua i dodaju da su odlučni da dokažu pred sudom da ne postoji njihova krivica. Ukoliko sud ipak presudi u korist Jahua, to bi značajno moglo da utiče na pozicije Fejsbuka u trenutku kada kompanija namerava da prvi put javno ponudi svoje akcije na proleće.

Krajem 2011. godine samo 56 patenata pripisavano je Fejsbuku, što je jako mali broj u odnosu na druge velike kompaniju u IT sektoru.

SVETSKA TRGOVINSKA ORGANIZACIJA POTVRDILA SVOJU RANIJU PRESUDU DA KINESKO OGRANIČENJE IZVOZA SIROVINSKIH MATERIJALA NARUŠAVA TRGOVINSKE PROPISE

Tanjug

Kina mora da dovede svoje carine i mere o izvoznim kvotama za elemente, uključujući magnezijum i cink, u sklad sa svojim obavezama u STO.

Ta organizacija je u julu presudila u korist SAD, Evropske unije i Meksika posle njihovih žalbi da Kina nije ispunila obećanja koja je dala pri učlanjenju u STO.

Ta presuda se odnosila na boksit, ugalj za koksovanje, fluorid, magnezijum, silicijum metal, silicijum karbid, žuti fosfor i cink, od kojih su mnogi od ključnog značaja za hemijsku i metalsku industriju u proizvodnji različitih produkata, kao što su lekovi, frižideri i limenke za sokove. Peking je 31. avgusta uputio žalbu STO na tu presudu.

"Današnja presuda predstavlja ogromnu pobedu za SAD, naročito za njene proizvođače i radnike", izjavio je američki trgovinski predstavnik Ron Kirk.

On je dodao da "današnja odluka osigurava da prerađivačka industrija u ovoj zemlji može da dobije materijale koji su joj potrebni za proizvodnju i da konkuriše pod podjednakim uslovima".

Komesar EU za trgovinu Karel De Guht je ukazao da presuda STO predstavlja uspeh u naporima za osiguranje pravičnog pristupa "neophodnim" sirovinskim materijalima za industriju EU.

"Kina se sada mora povinovati tako što će te izvozne restrikcije brzo ukloniti i, uz to, očekujem da Kina dovede svoj ukupan režim izvoza, uključujući metale iz grupe retke zemlje, u sklad sa propisima STO", rekao je De Guht.

"GUGL", "MAJKROSOFT" I "JAHU" ZAJEDNIČKI U BORBI PROTIV SPAMOVANJA

Tanjug

Kompanije "Gugl", "Majkrosoft","Jahu", "AOL" i "Fejsbuk" ostavile su po strani rivalstvo radi borbe protiv zajedničkog neprijatelja, kao što je spamovanje, tačnije reklamiranje putem e-pošte i "pecanja"(phishing).

Internet giganti su saopštili da su se udružili sa "Bankom Amerike", "Pej Palom" i drugima u borbi protiv spamovanja i "pecanja", gde se obično šalje mejl u kome se od primaoca traži da otkrije svoju šifru ili neke druge informacije, prenela je agencija AFP.

Nakon godinu i po dana zajedničke saradnje, oni su objavili osnivanje tehničke radne grupe poznatije kao DMARC.org.

"Ta vrsta internet prevare, obmane na milione ljudi i kompanija godišnje, rezultirajući gubitkom potrošačkog poverenja u e-poštu, kao i u internet u celini", rekao je predsednik DMARC.org-a Bret MekDauel.

"Industrijska saradnja, u kombinaciji sa tehnologijom i edukacijom potrošača, od ključnog je značaja za borbu protiv 'pecanja'," rekao je MekDauel.

DRUŠTVENA MREŽA "TVITER" UVODI SISTEM ZA CENZURU SADRŽAJA PORUKA

Tanjug

Društvena mreža "Tviter", preko koje se šalju kratke poruke - "tvitovi", objavila je danas da će uvesti sistem za cenzuru njihovog sadržaja.

Cenzura se neće odnositi na sve poruke i u svim zemljama, već na zahteve (koje upute pojedinci, društva ili kompanije) i to na specifične sadržaje, preneli su francuski elektronski mediji.

Ova mreža, koja je ranije objavila da svaka četiri dana upravlja sa milijardu "tvitova", ističe da će takve zahteve razmotriti pre nego što ih ispuni.

"Tviter" navodi da sagledava stvari na pozitivan način i dodaje da će ta nova politika omogućiti da njega usluga bude prisutna u više zemalja gde sloboda izražavanja ima granice.

EVROPSKA CENTRALNA BANKA NAJAVILA OTKUP OBVEZNICA NA NEDELJU DANA

Tanjug

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da će otkupiti na nedelju dana državne obveznice u iznosu od 1,104 milijarde evra, prenosi AFP.

Ovaj iznos, iako je dvostruko veći u odnosu na prethodnu sedmicu, je i dalje skroman.

ECB je prošle nedelje najavila da će otkupiti na nedelju dana 462 miliona evra duga koje su emitovale zemlje zone evra, što je daleko ispod rekordnog iznosa od 22 milijarde evra ostvarenog početkom avgusta 2011.

Evropska finansijska institucija još od maja 2010. vrši otkup emitovanog duga zemalja zone evra pogođene dužničkom krizom na sekundarnim tržištima.

Ovaj program, koji je osporavan u samom svom sedištu, pre svega u Centralnoj banci Nemačke, odnosio se u prvom redu na Grčku, čiji je dug postao nepodnošljiv. On se zatim proširio na Irsku i Portugaliju a od letos i na Španiju i Italiju, žrtve dužničkih kriza.

Veliki broj ekonomista i političara, pre svega u Francuskoj, pozivali su poslednjih meseci ECB da poveća obim otkupa duga, smatrajući to jedinim rešenjem za zaustavljanje širenja dužničke krize, što je evropska finansijska institucija sa sedištem u Frankfurtu sve do sada odbijala.

Državni sekretar u nemačkom Ministarstvu za finansije Jerg Asmusen je ocenio da je takva vrsta otkupa obveznica opravdana kao i da je u skladu sa mandatom ECB, dodajući da bi on trebalo da bude ograničen kako u pogledu iznosa tako i roka.

On je ponovio da je ovakav potez ECB pre svega učinjen kako bi se pomoglo vladama da povrate poverenje tržišta.

ECB poseduje državne obveznice u ukupnom iznosu od 213 milijardi evra, koje će ove nedelje "zamrznuti" preuzimajući od banaka depozite u uobičajenom obimu.

SPORAZUM O BUDŽETSKOJ DISCIPLINI U EU TREBALO BI DA BUDE POTPISAN DO 1. MARTA 2012.GODINE

Tanjug

Sporazum o budžetskoj disciplini u Evropskoj uniji, koji bi obuhvatao sve njene članice osim Britanije, trebalo bi da bude potpisan do 1. marta, izjavio je danas francuski predsednik Nikola Sarkozi, nakon sastanka u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je dodala da će do raspleta krize doći "korak po korak, a ne jednokratnim rešenjima".

"Kombinacijom stabilnih finansija i pokretača privrednog rasta želimo jasno da poručimo da smo odlučni ne samo da održimo i stabilizujemo evrozonu, već i da želimo jaku, savremenu i konkurentnu Evropu", ukazala je ona.

Lideri Francuske i Nemačke su saopštili da je podsticanje privrednog rasta u 17 zemalja evrozone njihov glavni prioritet, dok pokušavaju da zaustave dužničku krizu koja pokazuje znake širenja.
Po završetku sastanka, Merkel je apelovala na Grčku i njene privatne kreditore da se hitno dogovore o restrukturisanju državnog duga te zemlje, prenela su agencije.

U suprotnom, ukazala je ona, Grčka neće moći da primi sledeću tranšu novčane pomoći. Evrozona je u oktobru dogovorila drugi paket pomoći za Grčku, u okviru kog su privatni zajmodavci iz privatnog sektora pristali na otpis 50 odsto grčkog duga.

Kancelarka je naglasila da ona i predsednik Francuske žele da Grčka primi novac.

"Želimo da Grčka ostane u evrozoni", ukazala je Merkelova.

Njih dvoje su takođe pozvali zemlje da ubrzaju proces uplate novca u fond za spas evrozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), da bi se podstaklo tržišno poverenje. Lideri su naveli i da je važno brzo privesti kraju pregovore o novom ugovoru koji bi uveo fiskalnu disciplinu u zoni evra.

"Nemačka i Francuska su spremne da razmotre u kojoj meri možemo da ubrzamo uplate u fond i time još jednom jasno naglasimo našu veru i podršku evrozoni", obratila se Merkelova novinarima.

Nemačka je insistirala na merama štednje, za koje smatra da su neophodne kako bi se smanjili državni deficiti i povratilo poverenje investitora. Evropa se bori da kreira novi ugovor koji bi uveo stroža fiskalna pravila, a oko koga su se evropski lideri složili na samitu održanom početkom decembra.

Lideri Nemačke i Francuske su novinarima rekli i da bi Evropa trebalo da uporedi prakse na tržištima rada u pojedinačnim zemljama, kao i da uči od najboljih, a da bi evropski fondovi trebalo da budu upotrebljeni na način koji bi doveo do stvaranja novih radnih mesta.

Merkelova i Sarkozi su izgleda izgladili i nesuglasice oko kontroverznog poreza na finansijske transakcije. Kancelarka je ukazala da može da zamisli takav porez samo u okviru evrozone i pohvalila "dobar primer" koji je dao francuski predsednik, nakon njegove izjave da je spreman da sam uvede takav porez ukoliko ne bude ostvaren panevropski dogovor.

Premijer Italije Mario Monti u sredu dolazi u prvu posetu Berlinu, a Merkelova i Sarkozi će 20. januara, pre narednog evropskog samita, putovati u Italiju.

Italija se našla u središtu dužničke krize zbog svoje veličine, ogromnog duga i potrebe da se značajno zaduži u prvom ovogodišnjem kvartalu. Prinosi na italijanske desetogodišnje obveznice kreću se oko sedam odsto, što je nivo koji se smatra neodrživim.

Monti je sinoć iz Rima negirao da je evrozona u problemima, ali i upozorio da su "sistemsku krizu" u Evropi pokrenuli dugovi.

POLAGANJE STRUČNOG ISPITA ZA RIBARA I STRUČNOG ISPITA ZA RIBOČUVARA BIĆE ODRŽANO 18. APRILA 2012. GODINE • Za nove kandidate rok za prijavljivanje je 11. april 2012. godine •

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja obaveštava lica zainteresovana za polaganje stručnog ispita za ribara i stručnog ispita za ribočuvara, da će se ispitivanje kandidata sa do sada uredno podnetim prijavama, održati 18. aprila 2012. godine u 12 časova, u zgradi SIV 3 na prvom spratu u sali 125, ulica Omladinskih brigada 1, Novi Beograd.

Za nove kandidate prijave za polaganje stručnog ispita za ribara i stručnog ispita za ribočuvara se podnose Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja najkasnije do 11. aprila 2012. godine. Kandidati čije prijave stignu posle 11. aprila, NEĆE moći da polažu 18. aprila, već će se smatrati da su prijavljeni za neki od budućih termina.

O budućim terminima održavanja stručnog ispita za ribara i stručnog ispita za ribočuvara, Ministarstvo će blagovremeno postaviti obaveštenje na veb-sajt.

Izvor: Vebsajt Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, 23.3.2012.

NA INTERNET STRANICI MINISTARSTVA ŽIVOTNE SREDINE, RUDARSTVA I PROSTORNOG PLANIRANJA OBJAVLJEN PRIRUČNIK ZA KONTROLU PREKOGRANIČNOG PROMETA I TRGOVINE ZAŠTIĆENIM VRSTAMA

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja objavilo je Priručnik za kontrolu prekograničnog prometa i trgovine zaštićenim vrstama. Priručnik su pripremili Grupa za sprovođenje CITES konvencije u Ministarstvu i Zavod za zaštitu prirode Srbije, uz finansijsku pomoć CITES Sekretarijata.

Nekontrolisano i prekomerno korišćenje divljih vrsta životinja i biljaka druga je po redu pretnja za njihov opstanak u prirodi, odmah posle uništavanja staništa. Svake godine oko 25.000 primata, tri miliona ptica, 10 miliona koža reptila i više od 500 miliona tropskih riba kupuje se ili prodaje širom sveta. To su statistički podaci samo za legalni deo trgovine.

Ilegalna trgovina zaštićenim vrstama divlje flore i faune takođe je vrlo rasprostranjena pojava. Prema procenama Interpola, godišnja vrednost ilegalne trgovine divljim vrstama na globalnom nivou iznosi između sedam i 10 milijardi američkih dolara, što je svrstava na drugo mesto u kategoriji kriminalnih aktivnosti na osnovu profitabilnosti, odmah iza trgovine drogom.

Priručnik koji sadrži 145 ilustrovanih stranica, namenjen je pre svega nadzornim organima uključenim u sprovođenje CITES konvencije i relevantnih nacionalnih propisa, poput inspekcije za zaštitu životne sredine, carinske službe, granične i kriminalističke policije, granične veterinarske i fitosanitarne inspekcije.

Publikaciju u elektronskoj formi možete preuzeti na http://www.ekoplan.gov.rs/srl/upload-centar/dokumenti/razno/cites_prirucnik_final_web_resolution_new__public_version.pdf (ONLINE).

Izvor: Vebsajt Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, 23.3.2012.

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE UKAZUJE NA REALNO STANJE U SEKTORU MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA I DOMINANTNE PROBLEME SA KOJIMA SE PRIVREDNICI NA ČELU OVIH PREDUZEĆA SUSREĆU

S obzirom da su mala i srednja preduzeća postala jedan od glavnih aduta predizborne kampanje u Srbiji, Unija poslodavaca Srbije, kao nezavisna i nestranačka organizacija poslodavaca, želi da ukaže na realno stanje u sektoru malih i srednjih preduzeća i dominantne probleme sa kojima se privrednici na čelu ovih preduzeća susreću.

- Zakon o Razvojnoj banci donet je bez konsultacija sa privredom i bez jasne podele koje su grane i delatnosti prioritetne
- Giljotina propisa je sprovedena samo delimično i brojni propisi koji otežavaju poslovanje još nisu ukinuti
- Prilikom usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa propisima u EU privredi su uvedene brojne takse, naknade, obaveze uvođenja standarda... koje su značajno opteretile preduzeća i primorala ih da se zadužuju kod poslovnih banaka
- Nije izvršena reforma parafiskalnih opterećenja, a Ministarstvo finansija nije donelo odluku o maksimalnim iznosima lokalnih komunalnih taksi, niti je propisalo koje sve takse, naknade i dr. privredi mogu da uvode gradovi i opštine.
- Nije izvršena reforma poreskog sistema pa se i dalje istim stopama poreza i doprinosa oporezuju npr. stari zanati i zarade u bankama i finansijskim institucijama.
- Preduzeća i dalje plaćaju PDV unapred iako su prosečni rokovi plaćanja u 2011. bili 127 dana
- Svega 18,2% preduzeća redovno isplaćuju zarade
- Privreda je kroz podizanje minimalne zarade primorana da u 2012. podigne zarade za prosečno 10-12% iako je planirani privredni rast u 2012. svega 0,5%, na osnovu predviđanja MMF i NBS.
- Od 2008. do kraja 2011. uvedeno je 21 novo fiskalno i parafiskalno opterećenje od strane Republike i lokalnih samouprava koja su zajedno iz privrede ispumpala preko 4,3 milijarde evra od 2008. do danas.

Izgubljeno je 265356 radnih mesta u malim, srednjim i velikim preduzećima i kod preduzetnika

- Od 1. januara 2008. do 29. februara 2012. zatvoreno je 121340 preduzeća i preduzetničkih radnji u Srbiji
- Nije donesen nikakav program rasterećenja zanatstva, kao ni Zakon o zanatstvu
- Siva ekonomija je prešla 40% BDP, a u manje razvijenim područjima Srbije preko 60% ukupnih poslova u zanatstvu obavlja se na crno
- Ukupni gubici u privatnim kompanijama u Srbiji, prema njihovim bilansima, približili su se iznosu od 2 milijarde evra zaključno sa krajem 2011. godine
- Nije uvedena elektronska uprava koja bi značajno smanjila troškove poslovanja i smanjila prekomerenu birokratiju
- Oformljeno je oko 130 različitih državnih agencija, direktorata, zavoda i dr. koji se finansiraju iz budžeta, tj. sredstvima koja privreda uplaćuje u budžet
- Rokovi za izdavanje građevinskih dozvola i prateća procedura i dalje su na nivou najsiromašnijih afričkih zemalja
- Ukupan pad prometa u trgovini na malo od kraja 2008. do danas bio je 24,7%, a pri tome su prosečni troškovi po jedinici proizvoda u Srbiji porasli za 48% zbog uvođenja evropskih standarda i brojnih parafiskalnih opterećenja
- Tek svako petnaesto malo i srednje preduzeće u Srbiji izvozi neki proizvod ili uslugu
- Bankarske kamate na sredstva odobrena privredi su i dalje među najvišim u regionu i mnoga preduzeća - nemaju odgovarajuća sredstva obezbeđenja za ove kredite
- Pri osnivanju malih i srednjih preduzeća preko 92% početnika ne može da računa na start-up kredite ili bilo kakvu drugu kreditnu podršku, jer komercijalne banke ne kreditiraju početnike u biznisu

Pročitajte detaljnije šta sve privreda plaća u pdf fajlu.

Spisak fiskalnih i parafiskalnih optereÞenja privrednih subjekata u RS
http://www.poslodavci.org.rs/images/news/spisak_fiskalnih_i_parafiskalnih_opterećenja_privrednih_subjekata_u_republici_srbiji.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Unije poslodavaca Srbije, 24.3.2012.

U OKVIRU EU IPA PROJEKTA "OSNAŽIVANJE MLADIH ŽENA ZA PRAĆENJE VLADINIH POLITIKA U OBLASTI RODNE RAVNOPRAVNOSTI" BIĆE ODRŽANE ČETIRI RADIONICE U BEOGRADU

U okviru EU IPA Projekta "Osnaživanje mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti", odrzaće se četiri radionice u Beogradu, u prostorijama DAH Teatra:

1. Umetnička radionica (dokumentovanje) - 9, 10. i 11. april 2012.
2. Trening u oblasti rodne ravnopravnosti - 27. i 28. april 2012.
3. Organizacioni trening - 10. i 11. maj 2012.
4. Glas građana/građanki i građanska akcija - početak avgusta 2012.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane mlade umetnike/umetnice i aktiviste/aktivistkinje i one koji žele da to postanu, na besplatne radionice.

Dah Teatar centar za pozorišna istraživanja
Dah Theatre Research Centre 
Marulićeva 8
11000 Beograd, Srbija
office@dahteatarcentar.com
http://www.dahteatarcentar.com/

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 23.3.2012.

NACIONALNI IPA KOORDINATOR (NIPAK) DAO SAGLASNOST NA ODLUKU EVROPSKE KOMISIJE O PRUŽANJU FINANSIJSKE PODRŠKE PRIPREMNIM MERAMA / AKTIVNOSTIMA USMERENIM KA REHABILITACIJI KULTURNOG NASLEĐA U KONFLIKTNIM OBLASTIMA ZAPADNOG BALKANA

Nacionalni IPA koordinator (NIPAK) je 20. marta 2012. godine dao saglasnost na odluku Evropske komisije o pružanju finansijske podrške pripremnim merama / aktivnostima usmerenim ka rehabilitaciji kulturnog nasleđa u konfliktnim oblastima Zapadnog Balkana.

Finansijska podrška pomenutim merama ima regionalnu dimenziju i biće usmerena ka projektima i inicijativama koje imaju za cilj restauraciju kulturnih i verskih objekata (crkava, džamija, biblioteka, muzeja, spomenika, itd.), oštećenih ili uništenih u ratu. Prioritet imaju projekti koji, između ostalog, doprinose i izgradnji međusobnog poverenja kroz uključivanje raznih etničkih i verskih grupa u zajedničke projekte.

Intervencija je nastavak prethodnih projekata u ovoj oblasti iz 2009. i 2010. godine. U saradnji sa EU i Savetom Evrope, Sekretarijat za ovu inicijativu je uspostavljen u okviru Regionalnog Saveta za saradnju (Radna grupa za kulturu i društvo), i najverovatnije će koordinisati aktivnosti vezanim za raspisivanje i sprovođenje poziva za predloge projekata, tipa pripremnih studija, idejnih rešenja i slično za rekonstrukciju objekata kulturnog nasleđa.

Izvor: Vebsajt Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, 23.3.2012.

21. MARTA 2012. GODINE MINISTARSTVO FINANSIJA SAOPŠTILO MAKROEKONOMSKE I FISKALNE PODATKE

Saopštenje: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Saopstenje.pdf (ONLINE)
Tabela 1: Osnovni indikatori makroekonomskih kretanja, ažurirano 21.3.2012. godine: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%201%20Osnovni%20makroekonomski%20indikatori.pdf (ONLINE)
Tabela 2. Primanja i izdaci budžeta Republike Srbije u 2012. godini, prema Zakonu o budžetu, ažurirano 21.3.2012. godine: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%202%20Budzet%2001.pdf (ONLINE)
Tabela 3. Primanja i izdaci budžeta Republike Srbije u 2012. godini za sve izvore finansiranja, ažurirano 21.3.2012. godine: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%203%20Budzet%20svi%20izvori.pdf (ONLINE)
Tabela 4. Konsolidovani bilans sektora države u periodu 2005. - 2012. godine, ažurirano 21.3.2012. godine: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%204%20Konsolidovani%20sektor%20drzave.pdf (ONLINE)
Tabela 5. Javni dug Republike Srbije u periodu od 2000. godine do 29.2.2012. godine, ažurirano 21.3.2012. godine: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%205%20Javni%20dug%20Republike%20Srbije.pdf (ONLINE)
Tabela 6. Uporedni pregled stanja javnog duga na dan 29. februar 2012. godine, ažurirano 21.3.2012. godine: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%206%20Uporedni%20pregled%20stanja%20javnog%20duga.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 21.3.2012.

NBS SAOPŠTILA ANALIZU DUGA RS

Analiza duga Republike Srbije - decembar 2011. http://www.nbs.rs/internet/latinica/90/dug/dug_IV_2011.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt NBS, 21.3.2012.

ZAVOD ZA INTELEKTUALNU SVOJINU OBJAVIO PRIRUČNIK ZA PRONALAZAČE

Obaveštavamo sva zainteresovana lica da je verzija Priručnika za pronalazače na srpskom jeziku dostupna na našem sajtu. Priručnik predstavlja vodič kroz najvažnije etape pretvaranja pronalaska u komercijalni proizvod. Prateći pronalazača u čitavom procesu od ideje do konačnog proizvoda, ovaj vodič razmatra važne elemente procesa, među kojima su smanjenje rizika i kontrola troškova, sastavljanje biznis plana, smernice za postizanje dogovora sa eksternim stranama i razni drugi.

Priručnik za pronalazače pogledajte ovde: http://www.zis.gov.rs/приручник-за-проналазаче.493.html (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Zavoda za intelektualnu svojinu, 21.3.2012.

22.3.2012 GODINE POČINJE ISPLATA SOCIJALNIH DAVANJA ZA FEBRUAR

Ministarstvo rada i socijalne politike Vlade Republike Srbije saopštilo je da će isplata osnovnih invalidskih primanja vojnih invalida i korisnika porodične invalidnine za februar početi u četvrtak, 22. marta.

Istog dana počeće i isplata svih socijalnih davanja i to posebnih novčanih naknada, dodatka za pomoć i negu drugog lica, kao i naknada za izdržavanje lica na porodičnom smeštaju, dodaje se u saopštenju

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.3.2012

RAZVOJNA BANKA KINE ZAINTERESOVANA ZA UČEŠĆE U INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA


Ministar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić i predstavnici Razvojne banke Kine ocenili su da izuzetne političke veze Srbije i Kine i višedecenijsko prijateljstvo dva naroda mogu vrlo brzo biti krunisani velikim investicijama i direktnim ulaganjima u strateške razvojne projekte u Srbiji.

U saopštenju Ministarstva za infrastrukturu i energetiku navodi se da je Mrkonjić tokom sastanka sa delegacijom pomenute banke istakao da je Srbija počela realizaciju velikog broja projekata u oblasti infrastrukture i energetike.

On je ocenio da postoje velike mogućnosti za saradnju srpske privrede i Razvojne banke Kine, i to kroz obezbeđivanje povoljnih kreditnih aranžmana za realizaciju projekata na Koridoru 11, izgradnju termo i hidrocentrala, kao i u oblasti železničkog i vodnog saobraćaja.

Ministar je naglasio da angažovanje pomenute kineske banke u Srbiji može da se odvija po modelu koji je uspostavljen sa Azerbejdžanom, koji će uskoro početi radove na Koridoru 11 od Ljiga do Preljine, sa učešćem od 51 odsto.

Generalni direktor Sektora za planiranje Razvojne banke Kine Đang Džigang istakao je da je ta banka veoma zainteresovana za učešće u realizaciji mnogobrojnih razvojnih projekata u srpskoj infrastrukturi i energetici.

Savetnik predsednika Vlade Srbije za energetiku Petar Škundrić naglasio je da u Srbiji ima dosta mogućnosti za to da Razvojna banka Kine investira sredstva, pre svega, u izgradnju termobloka u Kostolcu, kao i u projekte u oblasti obnovljivih izvora energije i izgradnje malih, srednjih i velikih hidrocentrala.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.3.2012

KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA NEVLADINIH ORGANIZACIJA U OKVIRU AKCIJE "VELIKO SPREMANJE SRBIJE"


Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja raspisalo je Konkurs za sufinansiranje projekata čiji su nosioci nevladine organizacije u okviru akcije "Veliko spremanje Srbije".

Idući u susret obeležavanju Svetskog dana zaštite životne sredine i sprovođenju višegodišnjih aktivnosti koje Ministarstvo organizuje tim povodom, a u okviru projekta "Očistimo Srbiju",
Ministarstvo i ove godine nastavlja sa akcijama uređenja prostora pod sloganom "Veliko spremanje Srbije". I ove godine velika pažnja biće posvećena neposrednom aktivizmu građana i njihovih udruženja. U tom smislu Ministarstvo poziva nevladine organizacije da se priključe akciji, kroz realizaciju sopstvenih programa i projekata kako bi zajednički sproveli "Veliko spremanje Srbije", 09.06.2012.godine.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja sufinansiraće projekte koji su od javnog interesa i doprinose unapređenju stanja u oblasti zaštite životne sredine kroz sprovođenje akcije čišćenja i uređenja prostora (sanacije divljih smetlišta), kao i aktivnosti organizacije i koordinacije u okviru akcije "Veliko spremanje Srbije".

Krajnji rok za podnošenje prijava je: 05. april 2012. godine.

Detaljnije informacije mogu se dobiti na tel: 011/ 36-2222-1 i 011/36-2222-0.

Celokupan Tekst Konkursa, obrazac Prijave za sufinansiranje projekta i Uputstvo sa detaljnijim informacijama mogu se naći na internet stranici Ministarstva (www.ekoplan.gov.rs) (ONLINE).

Izvor: Vebsajt Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, 21.3.2012.

Aktuelna sužbena mišljenja

 • Ministarstvo finansija: MESTO PROMETA USLUGE USTUPANJA RUKOMETNIH IGRAČA NA ODREĐENO VREME KAO I PROMETA USLUGE POSREDOVANJA KOD PRUŽANJA OVE USLUGE - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 12
 • Ministarstvo finansija: NASTANAK PORESKE OBAVEZE U SLUČAJU KADA OBVEZNIK PDV ZA PROMET USLUGE IZNAJMLJIVANJA DELOVA OBJEKTA U SVRHU REKLAMIRANJA UGOVORI PERIODIČNO IZDAVANJE RAČUNA - Zakon o porezu na dodatu vrednost: čl. 15 i 16
 • Ministarstvo finansija: PRAVO OBVEZNIKA PDV KOJI SE BAVI SKLADIŠTENJEM GASA NA ODBITAK PRETHODNOG POREZA OBRAČUNATOG ZA PROMET USLUGA TRANSPORTA PRIRODNOG GASA GASOVODOM - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 28
Aktuelna sudska praksa:

 • Viši sud u Čačku: DIREKTNI I EVENTUALNI UMIŠLJAJ KOD SAIZVRŠILACA KRIVIČNOG DELA UBISTVO - Krivični zakonik: čl. 25, 33 i 113
 • Viši sud u Čačku: KVALIFIKACIJA KRIVIČNOG DELA UBISTVO U ODSUSTVU STANJA JAKE RAZDRAŽENOSTI OPTUŽENOG - Krivični zakonik: čl. 113 i 115
 • Viši sud u Čačku: UPOTREBA SREDSTAVA PRINUDE KAO OVLAŠĆENJE SLUŽBENIH LICA U VRŠENJU DUŽNOSTI - Krivični zakonik: član 323
 • Vrhovni kasacioni sud: JEDNOGODIŠNJI ROK ZA POSTAVLJANJE ZAHTEVA ZA NAKNADU TROŠKOVA ODBRANE - Zakonik o krivičnom postupku: član 194 stav 2
 • Vrhovni kasacioni sud: PRAVILA POSTUPKA CIVILNE DEOBE NEPOKRETNOSTI - Zakon o izvšnom postupku: čl. 232 i 233
 • Vrhovni kasacioni sud: PRAVO BRANIOCA OKRIVLJENOG DA ZAHTEVA UVID U SPISE PREDMETA RADI IZJAVLJIVANJA ŽALBE - Zakonik o krivičnom postupku: član 170 i član 368 stav 2
 • Vrhovni kasacioni sud: PRAVO NA NAKNADU TROŠKOVA ZA SASTAV ODGOVORA NA ŽALBU - Zakonik o krivičnom postupku: član 193 stav 2 tačka 7) i član 373
Stečajevi:

STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 21.3.2012. GODINE

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

1.

"Jugoexport Avala film International" a.d.

 

11. St. broj 139/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1030200?code=98C89802001C
09B0FB28659A0320D9A3B9A55068

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=1751

 http://www.priv.rs/
Agencija+ za+privatizaciju/90/
AVALA+FILM.shtml/seo=
/companyid=4566

U postupku stečaja u predmetu 11. St. broj 139/2011 nad stečajnim dužnikom "Jugoexport Avala film International" a.d., u stečaju, iz Beograda, Kneza Višeslava 88.
Zakazuje se dopunsko ispitno ročište u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 235/II, za 9. april 2012. godine, u 11,00 časova.
Na ovo ročište se pozivaju poverioci i stečajni upravnik.
Oglas o zakazanom ročištu objaviti u "Službenom glasniku RS" i na oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

2.

Društveno preduzeće za unutrašnji, međunarodni transport i agencijske poslove "Automobilsko"

 

9. St. broj 201/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1065343?code=58329DC
0CB6B597024B10D0E7F941D14026C7912

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2150

 http://www.priv.rs /
Agencija+ za+privatizaciju/90/
AUTOMOBILSKO.shtml/
seo=/companyid=526

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 9. St. broj 201/2010 od 12. marta 2012. godine određuje drugo dopunsko ispitno ročište u stečajnom postupku nad Društveno preduzeće za unutrašnji, međunarodni transport i agencijske poslove "Automobilsko" u stečaju iz Beograda, Pančevački put broj 53, koje će se održati 30. marta 2012. godine u 9,30 časova u Privrednom sudu u Beogradu, sudnica 210/II, na kome će biti ispitivane sve prijave potraživanja poverilaca koje nisu bile predmet razmatranja na ranijim ispitnim ročištima.
II. Oglas je istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Beogradu, 12. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

3.

Preduzeće "Ineks-Ukus" a.d.

 

9. St. broj 180/2010

 

 

 

Pozivaju se poverioci Preduzeća "Ineks-Ukus" a.d. - stečajna masa iz Beograda, Tošin bunar 161, da prisustvuju završnom ročištu koje je određeno za 10. april 2012. godine u 13,00 časova, a koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 124.
Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Suda 13. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

4.

GLOBO SIGN DOO

 

9. St. broj 711/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1063471?code=8CC5536A
4834D028A5485E09489BA6FBB06D73EE

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2022

 

Privredni sud u Beogradu, rešenjem 9. St. 711/2011 od 16. marta 2012. godine zaključio je postupak stečaja nad GLOBO SIGN DOO u stečaju iz Beograda, Novi Beograd Zorana Đinđića 95a. Ovaj oglas istaknut na oglasnoj tabli suda 16. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

5.

"Metro na vodi" d.o.o.

17480308

21. St. broj 2974/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1060548?code=8833651
EC4DDAC46AF2A06FF6E2702C804B9BC10

 

 

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 21. St. br. 2974/11 od 1. marta 2012. godine otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Metro na vodi" d.o.o. Beograd, Patrisa Lumumbe 6, matični broj 17480308, PIB 103179909.
II. Stečajni razlog za otvaranje postupka stečaja je trajnija nesposobnost za plaćanje u smislu odredbe člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III. Za stečajnog upravnika imenuje se Rade Radulović iz Beograda, Bulevar oslobođenja 164/111.
IV. Pozivaju se svi poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 45 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS".
V. Prvo poverilačko ročište zakazano je za 26. april 2012. godine, u 12,15 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 224/II.
VI. Ročište za ispitivanje potraživanja zakazano je za 7. juni 2012. godine u 12,15 časova, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 224/II.
VII. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VIII. Oglas o otvaranju stečajnog postupka objavljuje se na oglasnoj tabli Suda sa datumom 1. mart 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

6.

Preduzeće za trgovinu, proizvodnju i usluge "Košuta trade"

06735843

8. St. broj 4146/10

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1052167?code=58B44546C95C
A7330C07DBB5B9D3AF9D0C28EB44

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=1355

 

I. Zaključuje se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Preduzeće za trgovinu, proizvodnju i usluge "Košuta trade" iz Beograda, Gandijeva 45, matični broj 06735843, PIB 100115240.
II. Nalaže se Agenciji za privredne registre iz Beograda, Brankova 25, da izvrši brisanje stečajnog dužnika Preduzeće za trgovinu, proizvodnju i usluge "Košuta trade" iz Beograda, Gandijeva 45, matični broj 06735843, PIB 100115240.
III. Nalaže se stečajnom upravniku da ugasi tekući račun stečajnog dužnika Preduzeće za trgovinu, proizvodnju i usluge "Košuta trade" iz Beograda, Gandijeva 45, matični broj 06735843, PIB 100115240.
IV. Nalaže se Republičkom zavodu za statistiku da briše iz svoje evidencije stečajnog dužnika sa matičnim brojem 06735843, PIB 100115240.
V. Po pravosnažnosti ovog rešenja, i po izveštaju stečajnog upravnika uz dostavu uništenih pečata stečajnog dužnika, Sud će doneti posebno rešenje o razrešenju dužnosti stečajnog upravnika Branka Mijanca iz Beograda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

7.

PJ PGP RTB d.o.o.

07769881

2 ST. 2749/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1040845?code=563862188C4A
288545A072EA7F72A010F9B2B5BD

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2734

 

I - Zaključuje se postupak stečaja nad stečajnim dužnikom PJ PGP RTB d.o.o. u stečaju, Beograd, Makedonska 12/I, matični broj: 07769881, PIB: 101670220.
II - Nalaže se NBS - OPN filijala Kragujevac da nakon pravosnažnosti rešenja o zaključenju stečajnog postupka ugasi račune stečajnog dužnika PJ PGP RTB d.o.o. u stečaju, Beograd, Makedonska 12/I, kod "Alpha Banke" a.d. br. 180-1101210037116-46.
III - Nalaže se Ministarstvu finansija - Poreska uprava - filijala Stari Grad, da po pravosnažnosti rešenja o zaključenju stečajnog postupka briše iz registra PIB: 101670220.
IV - Nalaže se Republičkom zavodu za statistiku da briše iz registra o razvrstavanju pravnih subjekata stečajnog dužnika PJ PGP RTB d.o.o. u stečaju, Beograd, Makedonska 12/I, matični broj: 07769881.
V - Nalaže se stečajnom upravniku da, po pravosnažnosti ovog Rešenja, podnese zahtev Agenciji za privredne registre da iz registra privrednih subjekata briše stečajnog dužnika PJ PGP RTB d.o.o. u stečaju, Beograd, Makedonska 12/I, matični broj: 07769881.
VI - Nalaže se stečajnom upravniku Dragici Stojanović iz Beograda da, po brisanju stečajnog dužnika iz registra privrednih subjekata, podnese zahtev za svoje razrešenje.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

8.

"ALT Tehnic" d.o.o.

20194987

42. St. broj 2890/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1109419?code=C1036299EF2D5
A235522A7AB92F11991DB50FEF7

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2248

 

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 42. St. 2890/11 od 6. marta 2012. godine zaključio je postupak stečaja nad "ALT Tehnic" d.o.o. iz Beograda, Knez Danilova 49 - 51, matični broj 20194987, PIB 104589900.
II. Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli suda dana 6. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

9.

Zdravstvena ustanova, Specijalna bolnica za mikrohirurgiju oka "Zenit"

17371096

36. St. broj 427/2011

 

 

 

I. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Zdravstvena ustanova, Specijalna bolnica za mikrohirurgiju oka "Zenit" Beograd, Šumatovačka 59, matični broj 17371096, PIB 101602036, u skladu sa unapred pripremljenim planom reorganizacije.
II. Potvrđuje se usvajanje unapred pripremljenog plana reorganizacije stečajnog dužnika Zdravstvena ustanova, Specijalna bolnica za mikrohirurgiju oka "Zenit" Beograd, Šumatovačka 59, od 29. novembra 2011. godine, a primljenog u sudu 30. novembra 2011. godine i izmenama utvrđenim na ročištu održanom 25. januara 2012. godine.
III. Obustavlja se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Zdravstvena ustanova, Specijalna bolnica za mikrohirurgiju oka "Zenit" Beograd, Šumatovačka 59, matični broj 17371096, PIB 101602036.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

10.

"IBI" d.d. za projektovanje, inženjering i konsalting

07077149

11 St. broj 3841/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1105754?code=F4B950
F051B5E865EFC9F8BC6F9ABD21291615E6

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2708

http://www.priv.rs/
Agencija+ za+privatizaciju/90/
IBI.shtml/seo=/companyid=14269

I - Privredni sud u Beogradu, rešenjem 11. St. broj 3841/11 od 16. januara 2012. godine otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "IBI" d.d. za projektovanje, inženjering i konsalting iz Beograda u likvidaciji, Vlajkovićeva 6, matični broj 07077149.
II - Stečajni razlog za otvaranje postupka stečaja je prezaduženost stečajnog dužnika u smislu odredbe člana 11. stav 2, tačka 3. Zakona o stečaju.
III - Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju iz Beograda, Terazije 23.
IV - Pozivaju se svi poverioci da prijave svoje obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS".
V - Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VI - Zakazuje se ročište za ispitivanje potraživanja za 28. maj 2012. god. u 11,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 235, II sprat.
VII - Zakazuje se prvo poverilačko ročište za 20. februar 2012. godine u 11,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 235, II sprat i saziva se sednica skupštine poverilaca, ukoliko skupština poverilaca nije formirana pre prvog poverilačkog ročišta.
VIII - Oglas o otvaranju stečajnog postupka objavljuje se na oglasnoj tabli suda sa datumom 16. januar 2012. godine i biće naknadno objavljen u "Službenom glasniku RS" i u jednom visoko tiražnom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije.
IX - Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd da izvrši upis zabeležbe o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

11.

"Mis Demetra Co" d.o.o.

06680640

11. St. broj 2596/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1082255?code=8DF092C5E
60637CBC3A2B591F64735BCF81E4410

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2281

 

Privredni sud u Beogradu, Masarikova 2, je rešenjem 11. St. broj 2596/11 od 20. decembra 2011. zaključio stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Mis Demetra Co" d.o.o. iz Beograda - Obrenovac - Ušće, Savska 2, matični broj 06680640, PIB 101847479. Istim rešenjem je naloženo stečajnom upravniku da unovči imovinu stečajnog dužnika i ostvarenim sredstvima pokrije nastale troškove i da, ukoliko po pokriću troškova stečajnog postupka preostanu sredstva, ista uplati u budžet Republike Srbije.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

12.

"Alto inter technique" d.o.o.

 

22. St. broj 2352/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1024011?code=936E387CBD0D
8E8E1B9B860059654FFE236EA020

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2395

 

Privredni sud u Beogradu, stečajni sudija Zorica Tucakov, u postupku stečaja nad dužnikom "Alto inter technique" d.o.o. u stečaju, objavljuje oglas:
U predmetu broj 22. St. broj 2352/2011, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Alto Inter Technique" d.o.o. u stečaju iz Beograda, Gračanička 11, dodatno poverilačko i ispitno ročište održaće se 2. aprila 2012. godine, sa početkom u 12,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova br. 2, sudnica 207/II.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

13.

Zemljoradnička zadruga "Lajkovac"

 

St. broj 14/10

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1018889?code=91D8A9210CC6
BCFB8D68135A988AD4D118DACFD3

 

 

Privredni sud u Valjevu, doneo je
REŠENJE
U stečajnom postupku nad Zemljoradnička zadruga "Lajkovac", u stečaju, Lajkovac, određuje se završno ročište za 6. april 2012. godine sa početkom u 13,00 časova, u sudnici broj 6. ovog suda.
Ovo rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

14.

"Inženjeringpromet" a.d.

7318502

St.broj 569/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1024403?code=342265A6C95F
D5C933B03D2AF4DBC34C7BCDA3F3

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2196

http://www.priv.rs/
Agencija+ za+privatizaciju/90/
INZENJERINGPROMET.shtml/
seo=/companyid=835

Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Rada Vuletić, u postupku stečaja nad "Inženjeringpromet" a.d. u stečaju, Ub, Kralja Petra 1 oslobodioca 27, dana 7. marta 2012. godine, doneo je
REŠENJE
Dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad "Inženjeringpromet" a.d. u stečaju, Ub, Kralja Petra 1 oslobodioca 27, matični broj 7318502, PIB 101350356, zakazuje se za 6. aprila 2012. godine sa početkom u 13,30 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica 6, na koje se pozivaju stečajni upravnik i stečajni poverilac.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

15.

Društvo za proizvodnju, promet i usluge "24 juli" d.o.o.

20083441

St. broj 333/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1094856?code=C654604B31FE
AC3971D1F24CEB5A429D1E3FCFBD

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=1811

 

Privredni sud u Valjevu, sudija Rada Vuletić, u stečajnom postupku nad Društvo za proizvodnju, promet i usluge "24 juli" d.o.o. u stečaju, Trbušnica, Vere Bajan b.b., doneo je dana 1. marta 2012. godine
REŠENJE
Zaključuje se stečajni postupak nad Društvo za proizvodnju, promet i usluge "24 juli" d.o.o. u stečaju, Trbušnica, Vere Bajan b.b, matični broj 20083441, PIB 104078982.
Razrešava se dužnosti stečajnog upravnika Bogdana Radlović iz Šapca.
Rešenje objaviti u "Službenom glasniku RS", na oglasnoj tabli Suda i po pravosnažnosti dostaviti Agenciji za privredne registre.
Pravna pouka: Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od osam dana od dana objavljivanja rešenja u "Službenom glasniku RS", Privrednom Apelacionom sudu u Beogradu, a preko ovog prvostepenog Suda.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

16.

UP "Šumadija" a.d.

 

St. broj 121/11

 

 

 

Privredni sud u Valjevu, doneo je
REŠENJE
U stečajnom postupku nad stečajnom masom UP "Šumadija" a.d. u stečaju, iz Uba, određuje se završno ročište za 6. april 2012. godine sa početkom u 12,45 časova u sudnici broj 6 ovog suda.
Ovo rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

17.

Kompanija za unutrašnju i spoljnu trgovinu, saobraćaj ugostiteljstvo i turizam "Velika Morava" d.o.o.

56157883

1. St. broj 40/2010

 

 

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajno veće sastavljeno od sudije Branislava Jovovič, kao predsednika stečajnog veća i sudija Radisava Obradovića i Tatjane Todorović kao članova veća, obaveštava da je rešenjem 1. St. broj 40/2010 od 9. marta 2012. godine usvojen u celini završni račun stečajnog upravnika koji je podnet ovom sudu neposredno 2. februara 2012. godine pa je zaključen stečajni postupak nad stečajnom masom stečajnog dužnika Kompanija za unutrašnju i spoljnu trgovinu, saobraćaj ugostiteljstvo i turizam "Velika Morava" d.o.o. Ćuprija, Cara Lazara b.b., matični broj 56157883, PIB 103448915. Ovo rešenje je objavljeno isticanjem na oglasnoj tabli suda 9. marta 2012. godine. Razrešava se dužnosti stečajnog upravnika Agencija za privatizaciju RS, Centar za stečaj Beograd, Terazije 23. Određuje se konačna nagrada stečajnog upravnika u iznosu od 2.359.621,52 dinara, s tim da po odbitku isplaćenog iznosa preliminarne nagrade od 780.000,00 dinara, preostaje za isplatu iznos od 1.579.621,52 dinara, s tim što će se posebnim rešenjem odlučiti o iznosu isplate konačne nagrade razrešenom i postojećem stečajnom upravniku. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od 8 dana od dana prijema (objave) rešenja, i to preko ovog suda, a za Privredni apelacioni sud Beograd, u dovoljnom broju primeraka.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

18.

Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Punema" d.o.o.

07985720

3. St. 582/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1025668?code=DB81D3D85D
783CFA42D9C04334EE47B3A76F7222

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2797

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Gorica Rašković, obaveštava da je rešenjem 3. St. broj 582/2011 od 29. februara 2012. godine, otvoren stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Punema" d.o.o. Badnjevac, Badnjevac b.b., matični broj 07985720, PIB: 101218481. Utvrđuje se ispunjenost stečajnog razloga trajnija nesposobnost plaćanja stečajnog dužnika. Za stečajnog upravnika imenuje se Mića Vračević iz Jagodine, Slavke Đurđević B-1/2-11, broj licence 155-0076. Pozivaju se poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS". Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje dospele obaveze prema stečajnoj masi. Zakazuje se ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) za 19. april 2012. godine u 11,00 časova i održaće se u Privrednom sudu Kragujevac, sudnica broj 535. Zakazuje se prvo poverilačko ročište za 19. mart 2012. godine u 11,00 časova i održaće se u Privrednom sudu Kragujevac, sudnica broj 535. Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Suda sa datumom 29. februar 2011. godine i biće naknadno objavljen u "Službenom glasniku RS" i u jednom visokotiražnom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji RS. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd, da izvrši upis zabeležbe o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od osam dana od prijema (objave) rešenja, i to preko ovog suda, a za Privredni apelacioni sud Beograd, u dovoljnom broju primeraka.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

19.

Društvo za trgovinu, proizvodnju i usluge "Ralić Despot" d.o.o.

20145269

3 St. broj 504/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1104464?code=15C82B478DD
F3389A6585D5D9721061E78B7EA18

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2243

 

Privredni sud u Kragujevcu, stečajni sudija Gorica Rašković, obaveštava stečajne poverioce da se određuje završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Društvo za trgovinu, proizvodnju i usluge "Ralić Despot" d.o.o. u stečaju, iz Despotovca, Despota Stefana Lazarevića 119, matični broj 20145269, PIB-104416222. Usvaja se završni račun stečajnog upravnika Slobodana Kocića iz Kragujevca od 7. februara 2012. godine. Zaključuje se stečajni postupak prema stečajnom dužniku Društvo za trgovinu, proizvodnju i usluge "Ralić Despot" d.o.o. Despotovac, Despota Stefana Lazarevića 119, matični broj 20145269, PIB 104416222. Određuje se konačna nagrada stečajnom upravniku u iznosu od 100.000,00 dinara i troškovi stečajnog postupka u iznosu od 80.000,00 dinara. Razrešava se stečajni upravnik Slobodan Kocić iz Kragujevca JMBG 2808950720047, broj licence 155-0407, mesto Kutlovo, opština Kragujevac. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd da, po pravnosnažnosti ovog rešenja, izvrši upis brisanja gore označenog privrednog subjekta iz registra privrednih subjekata. Ovo rešenje će se objaviti isticanjem na oglasnoj tabli suda 12. marta 2012. godine, i naknadno u "Službenom glasniku RS". Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od 8 dana od dana prijema (objave) rešenja, i to preko ovog suda, a za Privredni apelacioni sud Beograd, u dovoljnom broju primeraka.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

20.

Privredno društvo za proizvodnju i promet "Pressing-Ž" d.o.o.

 

1. St. broj 495/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1065372?code=EC3B3AE58CB9F
180FCD73A2C4AAB8808467FC5C3

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2285

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Branislav Jovović, obaveštava stečajne poverioce i stečajnog upravnika da će se dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za proizvodnju i promet "Pressing-Ž" d.o.o. Paraćin, Tome Živanovića b.b., koji se u ovom sudu vodi pod brojem 1. St. broj 495/2011, održati dana 28. marta 2012. god. u 12,00 časova, u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnica broj 533/V.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

21.

Privredno društvo za trgovinu, spoljnotrgovinske poslove, usluge i druge delatnosti "Braća Marjanović" d.o.o.

17255690

2. St. broj 66/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1060977?code=2CA3CCB4459
88347954B5EDD314937FAC0F83B28

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=1488

 

Privredni sud u Kragujevcu, stečajni sudija Tatjana Todorović, obaveštava da je u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za trgovinu, spoljnotrgovinske poslove, usluge i druge delatnosti "Braća Marjanović" d.o.o. Paraćin, Tome Živanovića bb., matični broj 17255690, PIB 100940919, dana 5. mart 2012. godine, doneo rešenje kojim se određuje završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za trgovinu, spoljnotrgovinske poslove, usluge i druge delatnosti "Braća Marjanović" d.o.o. Paraćin, Tome Živanovića bb., matični broj 17255690, PIB 100940919, koje će se održati u Privrednom sudu u Kragujevcu, u sudnici 537/V dana 30. marta 2012. godine, sa početkom u 11,00 časova.
Na završnom ročištu raspravljaće se o:
- završnom računu stečajnog upravnika;
- konačnim zahtevima za isplatu nagrada i naknada troškova;
- podnetim primedbama na završni račun ili zahtevima za isplatu
nagrada i naknada;
- neraspodeljenim delovima stečajne mase i
- drugim pitanjima od značaja za bankrotstvo stečajnog dužnika.
Rešenje o završnom ročištu objavljuje se na oglasnoj tabli Suda, kao i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

22.

Društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju, promet i usluge "M.B. Lektor prim"

20513292

2. St. broj 612/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
2660112?code=7E5A883B5F25A
4F8C91EE97F8A15F078D8296EA8

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2718

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to sudija Tatjana Todorović, kao stečajni sudija, obaveštava da je rešenjem 2. St. 612/2011, od 2. februara 2012. godine, otvoren stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju, promet i usluge "M.B. Lektor prim", Kragujevac, Pere Velimirovića 5, matični broj 20513292, PIB 106011291. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja iz člana 11. stav 2. tačka 1. u vezi stava 3. Zakona o stečaju. Za stečajnog upravnika određuje se Branko Perić, licencirani stečajni upravnik iz Jagodine, Vojvode Putnika 22, sa licencom broj 155-0417.
Pozivaju se poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", s tim što će prijave podnete po proteku roka od 120 dana biti odbačene kao neblagovremene. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 4. april 2012. godine sa početkom u 10,30 časova i održaće se u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnica broj 537/V, za kada se saziva i Sednica Skupštine poverilaca, koja će se održati na prvom poverilačkom ročištu.
Ispitno ročište zakazuje se za 9. jul 2012. godine sa početkom u 10,45 časova i održaće se u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnica broj 537/V.
Oglas o pokretanju stečajnog postupka istaknut je na oglasnoj tabli suda dana 2. februara 2012. godine i biće objavljen u "Službenom glasniku RS" i u jednom visokotiražnom dnevnom listu.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

23.

"Silver-Inžinjering BirO" DOO

06090770

2. St. broj 35/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1037924?code=65997528DC
126737FB0A51265438EE78DCEC43F0

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=1505

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Tatjana Todorović, obaveštava da je u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Silver-Inžinjering BirO" DOO Aranđelovac, Maksima Gorkog 25/A, matični broj 06090770, PIB 100996985, na završnom ročištu održanom dana 28. februara 2012. godine, doneo rešenje kojim se
1) Utvrđuje da stečajni dužnik "Silver-Inžinjering Biro" DOO Aranđelovac, Maksima Gorkog 25/A, matični broj 06090770, PIB 100996985 nema imovine, pa se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom, otvoren rešenjem 2. St. broj 35/11 od 15. aprila 2011. godine zaključuje.
2) Usvaja se izveštaj stečajnog upravnika o toku stečajnog postupka i završni račun od 13. februara 2012. godine.
3) Rezervišu se sredstva za troškove stečajnog postupka do zaključenja stečaja u iznosu od 40.300,00 dinara, a za troškove stečajnog postupka i obaveze stečajne mase po zaključenju stečaja rezervišu se sredstva u iznosu od 4.946,18 dinara.
4) Razrešava se dužnosti stečajni upravnik Branko Perić, iz Jagodine, broj licence 155-0417.
5) Nalaže se Agenciji za privredne registre, Beograd da po pravnosnažnosti ovog rešenja briše stečajnog dužnika iz registra privrednih subjekata.

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

24.

Društveno preduzeće konfekcija "Radteks" sa p.o.

07237889

St. broj 416/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
2750235?code=BC27A07A16CD
0211F5EA15E7E2ED32B6E189AAD7

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2836

 

Privredni sud u Leskovcu, stečajni sudija Ćira Mitić, u postupku utvrđivanja razloga za otvaranje stečaja nad dužnikom Društveno preduzeće konfekcija "Radteks" sa p.o. u likvidaciji Vučje, Koste Stamenkovića b.b, pokrenutom po predlogu likvidacionog upravnika Agencije za privatizaciju Beograd, od 29. decembra 2011. godine, dana 24. februar 2012. godine, doneo je rešenje:
I. Usvaja se predlog Agencije za privatizaciju od 29. decembra 2011. godine za pokretanje stečajnog postupka nad dužnikom Društvenim preduzećem konfekcija "Radteks" sa p.o. u likvidaciji Vučje, Koste Stamenkovića b.b.
II. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Društvenim preduzećem konfekcija "Radteks" sa p.o. u likvidaciji Vučje, Koste Stamenkovića b.b., MB 07237889, PIB 102706672.
III. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja i prezaduženost.
IV. Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju - Centar za stečaj Beograd.
V. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pisanom prijavom podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
VI. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VII. Prvo poverilačko ročište određuje se za 3. april 2012. godine u sudnici broj 3 zgrade Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja broj 2, sa početkom u 13,00 časova.
VIII. Ispitno ročište određuje se za 6. juli 2012. godine u sudnici broj 3 zgrade Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja broj 2, sa početkom u 13,00 časova.
IX. Stečajni postupak je otvoren 24. februara 2012. godine i tog dana je rešenjem o otvaranju istog objavljeno na oglasnoj tabli Suda, dok će se objavljivanje u "Službenom glasniku RS", i u jednom visoko tiražnom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije, kasnije obaviti.
X. Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom.
XI. Danom otvaranja stečajnog postupka, prestaju zastupnička i upravljačka prava direktora, zastupnika i punomoćnika, kao i organa upravljanja i nadzornih organa stečajnog dužnika i ta prava prelaze na stečajnog upravnika.

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

25.

"Misan komerc" d.o.o.

06105980

St. br. 384/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1031528?code=3E65466CD7F0
644FB4B515EF9E29EB1BE968C22B

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2761

 

Privredni sud u Leskovcu, stečajni sudija Ćira Mitić, u postupku utvrđivanja razloga za otvaranje stečaja nad dužnikom "Misan komerc" d.o.o., Leskovac, Lepše Stamenković 6, pokrenutom po predlogu poverioca "Eurobank EFG" AD Beograd, Vuka Karadžića 10, od 24. marta 2011. godine, 24. februara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
I. Usvaja se predlog poverioca "Eurobank EFG" AD Beograd od 24. marta 2011. godine za pokretanje stečajnog postupka nad dužnikom "Misan komerc" d.o.o., Leskovac, Lepše Stamenković 6.
II. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Misan komerc" d.o.o., Leskovac, Lepše Stamenković 6, MB 06105980, PIB 100409552.
III. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
IV. Za stečajnog upravnika imenuje se Robert Mitrović, iz Leskovca, Stojana Ljubića bb - Dom penzionera, Drugi sprat, kanc. broj 8.
V. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pisanom prijavom podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
VI. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VII. Prvo poverilačko ročište određuje se za 3. april 2012. godine u sudnici broj 3 zgrade Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja 2, sa početkom u 12,30 časova.
VIII. Ispitno ročište određuje se za 6. juli 2012. godine u sudnici br. 3 zgrade Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja 2, sa početkom u 12,30 časova.
IX. Stečajni postupak je otvoren 24. februara 2012. godine i tog dana je rešenje o otvaranju istog objavljeno na oglasnoj tabli suda, dok će se objavljivanje u "Službenom glasniku RS" i u jednom visoko tiražnom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije, kasnije obaviti.
X. Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom.
XI. Danom otvaranja stečajnog postupka, prestaju zastupnička i upravljačka prava direktora, zastupnika i punomoćnika, kao i organa upravljanja i nadzornih organa stečajnog dužnika i ta prava prelaze na stečajnog upravnika.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

26.

"Suko" AD

 

2. St. broj 86/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1099884?code=1F71BFC3191FBC
1A1114792BAC87B1EEE3958F16

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=1362

http://www.priv.rs/
Agencija+ za+privatizaciju/90/
SUKO.shtml/seo=/companyid=169

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević Obradović, u postupku stečaja nad stečajni dužnikom "Suko" AD u stečaju iz Pirota, postupajući po službenoj dužnosti, doneo je, 29. februara 2012. godine
REŠENJE
Prestaje dužnost stečajnog upravnika Ace Nikolića iz Niša u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Suko" AD u stečaju iz Pirota, usled smrti.
Imenuje se za stečajnog upravnika Zoran Martinović, stečajni upravnik iz Niša u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Suko" AD u stečaju iz Pirota.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

27.

DP za montažerske poslove "Termomont"

07347766

St. 3. broj 757/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1078113?code=F3B9F8D69CE7
DEEBF445D5DB96B317BD38511F87

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2804

http://www.priv.rs/
Agencija+ za+privatizaciju/90/
TERMOMONT.shtml/seo=
/companyid=6593

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Momir Tasić, postupajući po predlogu likvidacionog upravnika Agencije za privatizaciju Beograd, putem poverenika Vesne Đošić, u postupku prema stečajnom dužniku DP za montažerske poslove "Termomont" Pirot, 22. divizije 12v, doneo je, dana 2. marta 2012. godine
REŠENJE
Otvara se postupak stečaja nad dužniku DP za montažerske poslove "Termomont" Pirot, 22. divizije 12v, matični broj 07347766, PIB 100353525.
Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju RS - Centar za stečaj Beograd.
Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana, a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Nišu, svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 10. april 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 3.
Ispitno ročište zakazuje se za 22. maj 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 3.
Stečajni postupak je otvoren dana 2. marta 2012. godine i tog dana je rešenje objavljeno na oglasnoj tabli Suda.
Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

28.

DOO "Vlamis"

 

2. St. Broj 225/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1068370?code=8D4BF76ECBB2BD
2266707F3C4FDC61F3A574389C

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=831

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, postupajući u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DOO "Vlamis" u stečaju iz Vrtišta, koga zastupa stečajni upravnik Ljubomir Kostić, doneo je dana 16.3.2012. godine sledeće:
REŠENJE
Određuje se završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom DOO "Vlamis" u stečaju iz Vrtišta, za dan 5.4.2012. godine sa početkom u 12,00 sati u sudnici br. 4 Privrednog suda u Nišu.
Rešenje o završnom ročištu objaviti na oglasnoj tabli suda kao i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

29.

DOO "Balkan holding group"

 

3. St. broj 352/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1631372?code=DF2E99CEA5E
A61B89DB366CA8771D7B2522FB5A2

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=1909

 

Privredni sud u Nišu, i to stečajni sudija Momir Tasić, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DOO "Balkan holding group", u stečaju Niš, koga zastupa stečajni upravnik Gordana Jovanović, odlučujući o predlogu stečajnog upravnika od 2. marta 2012. godine za zakazivanje završnog ročišta, doneo je, 5. marta 2012. godine, sledeće
REŠENJE
Određuje se završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom DOO "Balkan holding group" u stečaju Niš, za 18. april 2012. godine, sa početkom u 10,00 časova, u sudnici broj 3 Privrednog suda u Nišu.
Rešenje o završnom ročištu objaviti na oglasnoj tabli Suda kao i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

30.

DOO "Alves"

07878699

3. St. broj 720/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1028797?code=6F1063CB72920
A5BBB9A54255367D42C59AF5F49

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2784

 

Privredni sud u Nišu, i to stečajni sudija Momir Tasić, postupajući po predlogu za otvaranje stečajnog postupka podnetog od strane predlagača Fonda za razvoj Republike Srbije, Niš, Bulevar Nemanjića 14a, nad DOO "Alves" Niš, Botanička 17, doneo je 2. marta 2012. godine
REŠENJE
Otvara se postupak stečaja nad DOO "Alves" Niš, Botanička 17, matični broj 07878699, PIB 101857970.
Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Milošević Dragan iz Niša.
Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana, a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom preklazije od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Nišu, svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište zakazuje se za dan 4. april 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 3.
Ispitno ročište zakazuje se za dan 29. maj 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 3.
Stečajni postupak je otvoren 2. marta 2012. godine i tog dana je rešenje objavljeno na oglasnoj tabli suda.
Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

31.

Reform Metlara d.o.o.

8046166

2. St. broj 990/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1087275?code=0630A0EA288C
C78455266AF00C23E983B6FA197A

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2294

http://www.priv.rs/
Agencija+ za+privatizaciju/90/
REFORM.shtml/seo=/companyid=615

Privredni sud u Novom Sadu, postupajući po stečajnom sudiji Slobodanki Komšić, u postupku stečaja nad dužnikom Reform Metlara d.o.o. u stečaju, Novi Sad, Dr Milana Petrovića 15, MB: 8046166, PIB: 104018362, po obaveštenju NBS od 03. februara 2011. godine i predlogu dužnika Reform Metlara d.o.o. Novi Sad, Dr Milana Petrovića 15, doneo je dana 14. marta 2012. godine
REŠENJE
Zakazuje se dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom, Reform Metlara d.o.o. u stečaju Novi Sad, Dr Milana Petrovića 15, za 29. mart 2012. godine sa početkom u 09,30 časova i održaće se u raspravnoj sali broj 7, Privrednog suda u Novom Sadu, Sutjeska 3.
Na ročište se pozivaju poverioci i stečajni upravnik isticanjem na oglasnu tablu ovog suda i objavljivanjem u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

32.

S-Comerc d.o.o.

08391173

1. St. broj 154/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1041515?code=4D374452C326
363E753A0021D10F6217DC45E140

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=768

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku stečaja nad dužnikom S-Comerc d.o.o. Novi Sad u stečaju, Železnička 34, MB: 08391173 po zahtevu poverioca "OTP Banka Srbija" AD Novi Sad, Bulevar oslobođenja 80, dana 6. marta 2012. godine, donosi sledeće rešenje:
Usvaja se završni izveštaj i završni račun stečajnog dužnika prema predlogu stečajnog upravnika od 26. decembra 2011. godine i korigovani od 2. marta 2012. godine. Nagrada stečajnom upravniku se utvrđuje u konačnom iznosu od 1.146.085,00 dinara, a naknada troškova stečajnog upravnika utvrđuje se u konačnom iznosu od 75.000,00 dinara.
Isplata naknade troškova stečajnog upravnika do visine raspoloživih sredstava izvršiće se stečajnom upravniku nakon što budu isplaćeni preostali troškovi, vezani za zaključenje stečaja.
Stečajni postupak nad stečajnim dužnikom S-Comerc d.o.o. Novi Sad u stečaju, Železnička 34, MB: 08391173 - se zaključuje.
Stečajni upravnik Lazar Marčić se ovlašćuje da zastupa stečajnu masu S-Comerc d.o.o. Novi Sad u parnici koja se vode pred Privrednim sudom u Novom Sadu pod br. P. 4688/2010, kao i u postupku broj P. 514/2011 pred istim sudom koji se vodi po tužbi OTP Banka Srbija AD Novi Sad.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

33.

Cement d.o.o.

08779341

1. St. broj 890/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1027501?code=B66A2F932D91CE0
A123C7B7D9BD8E9F3168A6AF1

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2469

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku stečaja nad dužnikom Cement d.o.o. Beočin u stečaju, ul. Trg cementaša br. 3., MB: 08779341, PIB: 102661393 po zahtevu za sprovođenje stečajnog postupka predlagača Eurobank EFG AD Beograd, Vuka Karadžića 10, čiji je punomoćnik Nemanja Aleksić, advokat u Novom Sadu, dana 23. decembra 2011. godine donosi
REŠENJE
Usvaja se završni izveštaj i završni račun stečajnog dužnika prema predlogu stečajnog upravnika od 23. decembra 2011. godine.
Konačna nagrada stečajnog upravnika utvrđuje se u iznosu od 200.000,00 dinara, a naknada troškova stečajnog upravnika utvrđuje se u konačnom iznosu od 31.778,00 dinara.
Isplata nagrade i naknade troškova stečajnog upravnika do visine raspoloživih sredstava izvršiće se stečajnom upravniku nakon što budu isplaćeni preostali troškovi, vezani za zaključenje stečaja.
Stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Cement d.o.o. Beočin u stečaju, ul. Trg cementaša br. 3, MB: 08779341, PIB: 102661393 - se zaključuje.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

34.

TREND S DOO

08763640

1. St. broj 1131/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1112665?code=B435C5EE96E460
04494C54ABA98FEBB6890F1C2B

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2808

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom TREND S DOO Novi Sad, Sutjeska 2, MB: 08763640, PIB: 102051786, po zahtevu za sprovođenje stečajnog postupka predlagača VB Leasing DOO Beograd, Đorđa Stanojevića 12., dana 2. marta 2012. godine donosi
REŠENJE
Otvara se stečajni postupak nad dužnikom dužnikom Trend S DOO Novi Sad, Sutjeska 2, MB:08763640, PIB:102051786, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika se imenuje Jadranko Protić iz Novog Sada.
Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 10. april 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica 7.
Ispitno ročište se zakazuje za 18. maj 2012. godine, sa početkom u 9,30 časova, u ovom sudu Sutjeska 3, prizemlje, sudnica 7.
U slučaju da se na poverilačkom ročištu utvrdi da dužnik nema imovine ili da je ona neznatna, a niko od poverilaca nakon dostavljanja Izveštaja o EFS ne predloži da se postupak nastavi i za to uplati predujam na ime troškova na koje ga obaveže sud, nakon poverilačkog ročišta održaće se završno ročište, uz obavezu stečajnog upravnika da istovremeno sa Izveštajem o EFS pripremi i završni izveštaj i završni račun.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, 2. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

35.

SU Metal Trade DOO

08724890

1. St. broj 761/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1041612?code=1F7783DB8042B
F9F4C5BC97FC6D67B527BFA3FA8

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2221

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku stečaja nad dužnikom SU Metal Trade DOO Bačka Palanka u stečaju, Orahova 12, MB 08724890, PIB 101751339, po zahtevu za sprovođenje stečajnog postupka predlagača Eurobank EFG AD Beograd, Vuka Karadžića 10, dana 6. decembra 2011. godine donosi sledeće
REŠENJE
Usvaja se završni izveštaj i završni račun stečajnog dužnika prema predlogu stečajnog upravnika od 23. novembra 2010. godine.
Konačna nagrada stečajnog upravnika utvrđuje se u iznosu od 100.000,00 dinara, a naknada troškova stečajnog upravnika utvrđuje se u konačnom iznosu od 18.137,26 dinara.
Isplata nagrade i naknade troškova stečajnog upravnika do visine raspoloživih sredstava izvršiće se stečajnom upravniku nakon što budu isplaćeni preostali troškovi, vezani za zaključenje stečaja.
Stečajni postupak nad stečajnim SU Metal Trade DOO Bačka Palanka u stečaju, Orahova 12, MB 08724890, PIB 101751339 - se zaključuje.
Nalaže se stečajnom upravniku da na ime objave rešenja o zaključenju stečaja, uplati iznos od 3.000,00 dinara "Službeni glasnik RS" (br. računa 160-14944-58 Banca Intesa AD).

PRIVREDNI SUD U PANČEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

36.

Akcionarsko društvo za proizvodnju i promet Mlinsko-pekarskim proizvodima i koncentratom "Umi-Pek" a.d.

171379907

5. St. broj 244/2011

 

 

 

Obaveštavaju se svi poverioci stečajnog dužnika Akcionarsko društvo za proizvodnju i promet Mlinsko-pekarskim proizvodima i koncentratom "Umi-Pek" a.d. iz Pančeva, Stevana Sremca 14, matični broj 171379907, PIB 100327287, da je dopunsko ispitno ročište zakazano za 24. april 2012. godine, u 10,30 časova, raspravna sala 125, prvi sprat, Privredni sud u Pančevu.
Svi poverioci stečajnog dužnika smatraju se uredno pozvanim na ročište, objavljivanjem ovog oglasa na oglasnoj tabli Privrednog suda u Pančevu, i "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U POŽAREVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

37.

33 Selevac
Separacija AD
DP Plana proizvodnja stočne hrane u stečaju

 

St. 27/2011
St. 47/2011
St. 28/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1033727?code=1AD90414992CB
B608F651C0847B9088BC663894C
http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1064546?code=4F020CD8773B
B446A6772A43F367CC4D07E47549
http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
2739522?code=84AB6D425614B
ED579C6F470BAEF4100ED48DACC

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=1774
http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=1851
http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=125

http://www.priv.rs/
Agencija+ za+privatizaciju/90/
ZZ+Selevac.shtml/seo=
/companyid=31125
http://www.priv.rs/
Agencija+ za+privatizaciju/90/
SEPARACIJA.shtml/seo=
/companyid=969
http://www.priv.rs/
Agencija+ za+privatizaciju/90/
PLANA-PROIZVODNJA+STOCNE+
HRANE.shtml/seo=/companyid=12405

Određuje ce nastavak ispitnog ročišta u postupku stečaja nad 33 Selevac u stečaju iz Selevca, za 28. 3. 2012. godine u 11,00 časova u Privrednom sudu Požarevac sudnica 74/3.
Određuje se nastavak ispitnog ročišta u postupku stečaja nad Separacija AD Velika Plana, za 4. 4. 2012. godine u 12,00 časova u Privrednom sudu Požarevac sudnica 74/3.
Određuje se dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad DP Plana proizvodnja stočne hrane u stečaju Velika Plana, za 28. 3. 2012. godine u 12,00 časova u Privrednom sudu Požarevac sudnica 74/3.

PRIVREDNI SUD U POŽAREVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

38.

Braća Antić DOO

17393723

St. 348/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1034150?code=7681C37FF34D
990729360D3A90CF4F5C2634F0DD

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2696

 

1. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Braća Antić DOO iz Vukovca matični broj 17393723 PIB 101379115, zbog postojanja trajnije nesposobnosti plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Dragan Ristović iz Smederevske Palanke.
Pozivaju se poverioci da u roku od 90 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da izmire svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Ročište za ispitivanje potraživanja održaće se 7.5.2012. godine u 11,00 časova u Privrednom sudu Požarevac, sudnica 74/3.
6. Prvo poverilačko ročište održaće se 5.4.2012. godine u 11,00 časova, sudnica 74/3.
7. Oglas o otvaranju stečajnog postupka objavljen je na oglasnoj tabli suda dana 25.01.2012. godine.
8. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd i zemljišno knjižnom odeljenju Osnovnog suda Požarevac Sudska jedinica Žagubica, da upišu u odgovarajući registar, odnosno zemljišne knjige pokretanje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom Braća Antić DOO Vukovac.

PRIVREDNI SUD U POŽAREVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

39.

AD Javor
DP Plana reprodukciona farma svinja u stečaju

 

St. 38/2010
St. 31/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1042518?code=EC5B6197BE
B6A7FCAE288D995812A1087FBC9B82

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=198

http://www.priv.rs/
Agencija+ za+privatizaciju/90/
PLANA+REPRO+FARMA.shtml/
seo=/companyid=1412

Određuje se završno ročište u postupku stečaja nad AD Javor u stečaju Požarevac za 28. 3. 2012. godine u 10,00 časova, isto će se održani u Privrednom sudu u Požarevcu, sudnica 74/III
- Iz Privrednog suda u Požarevcu.
Određuje se dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad DP Plana reprodukciona farma svinja u stečaju Velika Plana za 11. 4. 2012. godine u 11,00 časova u Privrednom sudu Požarevac sudnica 74/3.

PRIVREDNI SUD U POŽAREVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

40.

Stela promet DOO
AD "Ukras"

20204788
7160976

St. 562/2010
St. 38/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1097879?code=7224E54D867
AAAA06E0666363D2642EBEEC5EC66
http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1039906?code=74282B7B5DD
D029ABFF2C0F0162CF6E2D81DBCD6

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2441

 

Utvrđuje ce da stečajni dužnik Stela promet DOO u stečaju Markovac, nema imovinu te se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Stela promet" DOO iz Markovca u stečaju, matični broj 20204788 PIB 104648193, zaključuje.
Utvrđuje se da stečajni dužnik AD "Ukras" u stečaju Požarevac, nema imovinu pa se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom AD "Ukras" u stečaju Požarevac matični broj 7160976, PIB 100442920 zaključuje.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

41.

Društvo za proizvodnju, trgovinu i usluge "DNB - comerc" d.o.o.

 

4. St. broj 172/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1105719?code=96AF284DAA1
C991E6451327B6CF39AEA068B068F

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=339

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, postupajući po sudiji Dragani Savić, kao stečajnom sudiji, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Društvo za proizvodnju, trgovinu i usluge "DNB - comerc" d.o.o. u stečaju u Pećincima, Školska 33, obaveštava da je podneskom od 16. januara 2012. godine stečajni upravnik stečajnog dužnika predložio da se stečajni postupak zaključi jer je imovina stečajnog dužnika manja od troškova stečajnog postupka, da se imovina stečajnog dužnika sastoji od potraživanja, da je procenat moguće naplate potraživanja 5% ali je usled strukture i starosti potraživanja mogućnost njihove naplate neizvesna.
Pozivaju se stečajni poverioci koji su zainteresovani za sprovođenje stečajnog postupka da u roku od 15 dana od dana objavljivanja ovog oglasa u "Službenom glasniku RS" podnesu zahtev za sprovođenje postupka u skladu sa članom 14. stav 4. Zakona o stečaju i u istom roku na račun Privrednog suda u Sremskoj Mitrovici broj 840-310802-86 sa pozivom na broj St. 172/2010 predujme sredstva neophodna za pokriće troškova stečajnog postupka u iznosu od 400.000,00 dinara. Ukoliko niko od poverilaca u ostavljenom roku ne podnese zahtev i ne dostavi dokaz o izvršenoj uplati stečajni postupak će se zaključiti shodno članu 13. stav 2. Zakona o stečaju.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

42.

Stečajnom masom "Voćar produkt"

 

2. St. broj 249/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1051446?code=858ABC863533
655397C1C46FB0F553A733480CBE

 

http://www.priv.rs/
Agencija+ za+privatizaciju/
90/Stecajna+masa+VOCAR-
PRODUKT+PDP.shtml/
seo=/companyid=855

Privredni sud u Čačku, je rešenjem St. br. 249/2011 od 1. marta 2012. godine odredio održavanje dopunskog ispitnog ročišta u postupku stečaja koji se sprovodi nad Stečajnom masom "Voćar produkt" - u stečaju Guča, 14. aprila 2012. godine u 12,00 časova, sudnica 3.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

43.

"Veterinarska stanica Gornji Milanovac" a.d.

 

2. St. broj 206/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
2460915?code=8B53F7AA3C1E
D4FF22F48F7683A6502D4BA75345

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2188

http://www.priv.rs/
Agencija+ za+privatizaciju/90/
VETERINARSKA+STANICA+
GORNJI+MILANOVAC.shtml/
seo=/companyid=12960

Privredni sud u Čačku, je odredio nastavak ispitnog ročišta koje je započeto u postupku stečaja koji se sprovodi nad "Veterinarska stanica Gornji Milanovac" a.d. - u stečaju Gornji Milanovac, 21. februara 2012. godine, za dan 29. mart 2012. godine, u 11,30 časova i isto će se održati u ovom Sudu, Cara Dušana 6, sudnica 3.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

44.

Preduzeće za proizvodnju, promet i usluge "Uniprogres" d.o.o.

 

2. St. broj 122/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1030569?code=C37B561CE24A
D6F75B5D56F9E8BA55FFEA8332CC

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=1578

 

Privredni sud u Čačku, obaveštava poverioce stečajnog dužnika Preduzeće za proizvodnju, promet i usluge "Uniprogres" d.o.o., u stečaju Čačak, Kulinovci b.b., da je ročište za raspravljanje o planu reorganizacije i glasanje o istom od strane poverilaca koje je bilo zakazano za 28. februar 2012. godine, sa početkom u 11,30 časova odloženo, i isto se zakazuje za 27. mart 2012. godine, sa početkom u 12,30 časova, u ovom sudu, Cara Dušana 6, sudnica broj 3.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

45.

Privredno društvo "Farma tejd" o.d.

17430696

St. broj 2. 280/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1057383?code=FDEB6A41E06
FEDD07E50AAA8F19F659BC55C6F83

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2800

 

Privredni sud u Čačku, je rešenjem St. broj 280/2011 od 6. marta 2012. godine, otvorio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom privredno društvo "Farma tejd" o.d. Ivanjica, Boška Petrovića 30, MB 17430696, i sa ovim danom su nastupile pravne posledice otvaranja stečajnog postupka, isticanjem rešenja na oglasnoj tabli suda.
Stečajni upravnik je Aco Milošević, iz Ivanjice, kontakt telefon 063/657-680.
Pozivaju se poverioci ovog stečajnog dužnika da najdalje u roku od 120 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave svoja potraživanja. Prijave potraživanja dostavljati Privrednom sudu u Čačku, u dva primerka sa svim prilozima, i pozivom na broj St. 280/2011, na adresu Cara Dušana 6, Čačak. Prijave podnete po isteku ovog roka biće odbačene kao neblagovremene.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da bez odlaganja ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište je određeno za 20. april 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica broj 3, sa početkom u 10,30 časova. Ukoliko skupština poverilaca ne bude formirana pre prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za prvo poverilačko ročište.
Ispitno ročište zakazano je za 20. septembar 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica broj 3, sa početkom u 10,30 časova.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

46.

"Ulb company" Društvo za proizvodnju, inženjering i trgovinu d.o.o.

07921187

2. St. broj 207/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1099815?code=C75EB4B9AC
C7C3D1376BC25408C0A9947272EE1D

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp?
Id=87&case_id=2021

 

Privredni sud u Čačku, je rešenjem St. broj 207/2011 od 28. februara 2012. godine, odredio održavanje ročišta za 27. mart 2012. godine, u 11,30 časova, sudnica broj 3, u Čačku, Cara Dušana 6, za glasanje o planu reorganizacije stečajnog dužnika "Ulb company" Društvo za proizvodnju, inženjering i trgovinu d.o.o. Lučani, Radnička b.b., MB 07921187. Plan reorganizacije je podneo ovlašćeni predlagač Božidar Kokora iz Beograda, vlasnik 70% udela pravnog prethodnika stečajnog dužnika. Poverioci će glasati po klasama u skladu sa Zakonom o stečaju. Zainteresovana lica plan reorganizacije mogu razgledati u pisarnici Privrednog suda u Čačku, Cara Dušana 6, svakog radnog dana od ponedeljka do petka, od 9,00 do 14,00 časova. Sud je naložio predlagaču plana reorganizacije da najkasnije 15 dana pre održavanja ročišta obaveštenje o zakazanom ročištu dostavi neposredno ili putem pošte svim poveriocima koji su obuhvaćeni planom, i po njegovoj proceni svim drugim zainteresovanim licima, s tim što će uz obaveštenje dostaviti plan reorganizacije o kome će isti glasati.
Pravo glasa imaju svi poverioci srazmerno visini njihovih potraživanja, a ukoliko je potraživanje osporeno ili nije ispitano stečajni sudija će vršiti procenu visine potraživanja u svrhu glasanja. Glasati se može i pismenim putem, tako što se sudu podnose glasački listići sa overenim potpisom ovlašćenog lica. U ostalom delu glasanje će se vršiti prema odredbama čl.. 165. 166. i 167. Zakona o stečaju.
Stečajni upravnik u ovom stečajnom postupku je Gordana Hadžić iz Gornjeg Milanovca, kontakt telefon 063/725-2475.

Izvor: Redakcija, 23.3.2012.

Likvidacije:

Broj oglasa

Naziv privrednog subjekta

Opština

Datum oglašavanja

Trajanje oglasa

181817

LICHTENBERG - U LIKVIDACIJI

Subotica

27.01.2012

60

181811

MITOS MM - U LIKVIDACIJI

Požarevac

27.01.2012

60

181799

VIDPROJEKT - U LIKVIDACIJI

Trstenik

27.01.2012

60

181793

ANONYMUS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181789

NORGES - U LIKVIDACIJI

Gornji Milanovac

27.01.2012

60

181780

MILA ART - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

27.01.2012

60

181774

VITUS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

27.01.2012

60

181768

LATERAL T - U LIKVIDACIJI

Beograd-Sopot

27.01.2012

60

181763

DACOCAR - U LIKVIDACIJI

Leskovac

27.01.2012

60

181759

PVL - U LIKVIDACIJI

Vrnjačka Banja

27.01.2012

60

181744

MONTIM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

27.01.2012

60

181740

EMI - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

27.01.2012

60

181736

DOM OLGA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

27.01.2012

60

181728

INTERMEZZO 2010 - U LIKVIDACIJI

Prijepolje

27.01.2012

60

181724

DRAMA FONTANA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181720

AB-NJEFT - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

27.01.2012

60

181718

KARAVAN CO - U LIKVIDACIJI

Pančevo

27.01.2012

60

181712

TASIĆ-KOMERC - U LIKVIDACIJI

Paraćin

27.01.2012

60

181701

TEXPROM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

27.01.2012

60

181675

MAST - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

27.01.2012

90

181660

FISKULTURA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181678

UNION - U LIKVIDACIJI

Prijepolje

27.01.2012

60

181662

DESIGN CENTAR NT - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181646

FLEXMATIC - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

27.01.2012

60

181642

RETO CENTAR - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

27.01.2012

60

181635

SGB INVEST - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

27.01.2012

60

181629

SOTER FARM - U LIKVIDACIJI

Subotica

27.01.2012

60

181625

GRADSKI DOK - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

27.01.2012

60

181621

ROBI INVEST - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

27.01.2012

60

181613

BELINDA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181586

ZIPE INTERNATIONAL - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

27.01.2012

60

181582

REVIDA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

27.01.2012

60

181571

AUTO ŠKOLA PUTNIK - U LIKVIDACIJI

Pančevo

27.01.2012

60

181565

RAILWAY CONSULTING GROUP - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181557

AUTO ŠKOLA RELJA - U LIKVIDACIJI

Stara Pazova

27.01.2012

60

181553

EKONOMIK TEHNIK - U LIKVIDACIJI

Pančevo

27.01.2012

60

181543

SIMPLY THERM - U LIKVIDACIJI

Smederevska Palanka

27.01.2012

60

181537

FIRST - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

27.01.2012

60

181526

STUDIO DAG - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181511

LA UNA BEAUTY LINE - U LIKVIDACIJI

Velika Plana

26.01.2012

60

181507

STEVA TRANS - U LIKVIDACIJI

Pećinci

26.01.2012

90

181505

JEDINSTVO - U LIKVIDACIJI

Bečej

26.01.2012

60

181499

WANG TRADING 2010 - U LIKVIDACIJI

Pančevo

26.01.2012

60

181495

DMS EKO GROUP - U LIKVIDACIJI

Vranje

26.01.2012

60

181491

CATTADORI - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181487

ĐOKIĆ - INTERNATIONAL - U LIKVIDACIJI

Ćićevac

26.01.2012

60

181476

PANASOFT - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

26.01.2012

60

181472

SVETSKI ŠAMPIONAT KARATE-2010 - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

26.01.2012

60

181468

MBM COMERC - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

26.01.2012

60

181444

ANONYMVS - U LIKVIDACIJI

Subotica

26.01.2012

60

181439

DANČULOVIĆ - U LIKVIDACIJI

Kladovo

26.01.2012

60

181428

MARIĆ - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181415

FUTURA IZGRADNJA - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181409

ŠLJUNKARA CAKO - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

26.01.2012

60

181403

CRYSTAL CODE - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

26.01.2012

60

181392

DADEF - U LIKVIDACIJI

Šabac

26.01.2012

60

181388

ELVEZ - U LIKVIDACIJI

Beočin

26.01.2012

60

181384

DK-KO COMPANY - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

26.01.2012

60

181382

SVADBENI DEKOR COMPANY - U LIKVIDACIJI

Pančevo

26.01.2012

60

181369

DELTA PLAST - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

25.01.2012

60

181348

BELLA VITA 2009 - U LIKVIDACIJI

Pančevo

25.01.2012

60

181340

GALVAMANIS ELECTRONICS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

25.01.2012

60

181334

RAMSET - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

25.01.2012

60

181315

IGOR TEX - U LIKVIDACIJI

Novi Kneževac

25.01.2012

60

181311

TRUCK PARTNERS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

25.01.2012

60

181307

GVOZDENI PUK - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

25.01.2012

60

181302

GIROS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

25.01.2012

60

181298

TAOMA 5-K - U LIKVIDACIJI

Loznica

25.01.2012

60

181272

MIVER PRIM - U LIKVIDACIJI

Čačak

25.01.2012

60

181258

IVANOVIĆ & MCHARDY INTERNATIONAL COMMERCE - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

25.01.2012

60

181249

THE WASH - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

25.01.2012

90

181245

RUTEL ELEKTRIK - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

25.01.2012

90

181608

EURIZON CAPITAL - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

25.01.2012

90

181219

TODAX - U LIKVIDACIJI

Kruševac

24.01.2012

60

181215

AUTO CITY - U LIKVIDACIJI

Kruševac

24.01.2012

60

181211

MEL TRAVEL - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

24.01.2012

60

181207

CONO GROUP - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

24.01.2012

60

181203

ZLATNI POTOK - U LIKVIDACIJI

Žagubica

24.01.2012

60

181199

PHARMATHEKA CONSULT - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

24.01.2012

60

181195

MAKO - U LIKVIDACIJI

Bela Crkva

24.01.2012

60

181184

AKIFIX - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

24.01.2012

60

181180

LIBRI SYSTEM - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

24.01.2012

60

181173

ZS STILMETAL - U LIKVIDACIJI

Niš - Palilula

24.01.2012

60

181162

OBSESSION - U LIKVIDACIJI

Kovin

24.01.2012

60

181154

KITKA UBAVA - U LIKVIDACIJI

Bor

24.01.2012

60

181147

GENIJALAC IN - U LIKVIDACIJI

Stara Pazova

24.01.2012

60

181137

SEMPER RECYCLING - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

24.01.2012

60

181130

DULELINE - U LIKVIDACIJI

Vrbas

24.01.2012

60

181115

WEB IDENTITET - U LIKVIDACIJI

Arilje

24.01.2012

60

181113

DIMAGO-S - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

24.01.2012

60

181103

WINNER IKS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

24.01.2012

60

181099

AIR - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

24.01.2012

60

181095

BANAT - U LIKVIDACIJI

Kikinda

24.01.2012

60

181087

BERSI - U LIKVIDACIJI

Pančevo

24.01.2012

60

181083

SPIN CITY - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

23.01.2012

60

181079

AQUA HEALTH GROUP - U LIKVIDACIJI

Beograd-Surčin

23.01.2012

60

181075

EKO-TEHNIC-SCHMID - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

23.01.2012

60

181071

MG INVEST 2010 - U LIKVIDACIJI

Beograd-Voždovac

23.01.2012

60

181064

FERUM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

23.01.2012

60

181062

MIMI DYNASTY - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

23.01.2012

60

181044

OMNITRADE SOD - U LIKVIDACIJI

Sombor

23.01.2012

60

181042

BEO MONTAŽA - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

23.01.2012

60

181032

MORAVA-PROMET - U LIKVIDACIJI

Vrnjačka Banja

23.01.2012

60

181038

NISTEK - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

23.01.2012

60

181023

N.T. - RIS PLUS - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

23.01.2012

60

181013

PLAY - U LIKVIDACIJI

Beograd-Grocka

23.01.2012

60

181008

BOMA-JOVANOVIĆ MARINA I DRUGI - U LIKVIDACIJI

Požega

23.01.2012

60

180986

LAKOP - U LIKVIDACIJI

Beograd-Lazarevac

23.01.2012

60

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 30.1.2012.

Stečajevi:

 

STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 27.1.2012. GODINE

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

1.

"Technostar" d.o.o.

 

32. St. broj 1355/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2040

 

U postupku stečaja u predmetu broj 32. St. broj 1355/2011 nad stečajnim dužnikom "Technostar" d.o.o. u stečaju, iz Beograda, Skadarska 15.
Zakazuje se završno ročište u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 223/II za 10. februar 2012. godine, u 10,00 časova.
Na ročište se pozivaju poverioci i stečajni upravnik.
Oglas o zakazivanju ročišta objavljuje se u "Službenom glasniku RS", i na oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

2.

"Strong electronics" d.o.o.

17452177

42. St. broj 2357/11

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2118

 

Privredni sud u Beogradu, stečajni sudija Ljiljana Mujagić, u postupku stečaja nad "Strong electronics" d.o.o., iz Beograda, Balkanska 29, MB 17452177, PIB 102528462, doneo je 12. januara 2012. godine
REŠENJE
Završno ročište zakazuje se za 21. februar 2012. godine u 10,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 227.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

3.

Preduzeće za trgovinu na veliko malo, uvoz, izvoz i usluge "Emkom" d.o.o.

 

12. St. broj 3676/2010

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1982

 

Privredni sud u Beogradu je rešenjem 12 St. 3676/2010 od 2. decembra 2011. godine zaključio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom:
- Preduzeće za trgovinu na veliko malo, uvoz, izvoz i usluge "Emkom" d.o.o., iz Beograda, Milana Gligorijevića 14.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

4.

ZZ "Vragočanica"

 

St. broj 717/11

 

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2463

 

Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Borka Pantić u postupku stečaja nad ZZ "Vragočanica" iz Vragočanice, doneo je dana 16. januara 2012. godine
REŠENJE
Ispitno ročište zakazano za 16. februar 2012. godine u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 20, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom ZZ "Vragočanica" iz Vragočanice se odlaže za 27. februar 2012. godine u 11,15 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 20.
Oglas o pomeranju termina za održavanje ispitnog ročišta objaviti u "Službenom glasniku RS" i oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

5.

PD za klanje i preradu mesa Klanica "Polet" d.o.o.

 

2. St. broj 448/10

 

 

 

Privredni sud u Zaječaru i to stečajni sudija Milena Stevanović, u postupku stečaja St. 448/2010, koji se vodi nad stečajnim dužnikom PD za klanje i preradu mesa Klanica "Polet" d.o.o. u stečaju iz Bora, a povodom razmatranja o glasanja o podnetom Planu reorganizacije, na osnovu člana 164. Zakona o stečaju, 23. januara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
Određuje se nastavak ročišta za razmatranje i glasanje o predlogu Plana reorganizacije koji je podnela ovom sudu Danojla Matijašević iz Bora, u svojstvu većinskog vlasnika kapitala stečajnog dužnika dana 21. jula 2011. godine, u uređenom tekstu dana 30. avgusta 2011. godine, i sa izmenama od dana 23. januara 2012. godine, za glasanje o istom Planu reorganizacije od strane poverilaca za 14. februara 2012. godine, u 13,00 časova, u Privrednom sudu u Zaječaru, u sudnici broj 4.
Glasanje o predloženom Planu reorganizacije iz stava jedan ovog Rešenja može se obaviti pisanim putem, dostavljanjem sudu glasačkih listića sa overenim potpisom ovlašćenog lica, i vršiće se u okviru klasa poverilaca navedenih u predloženom Planu reorganizacije.
Obaveštavaju se svi poverioci, stečajni dužnik, stečajni upravnik, osnivači stečajnog dužnika, odnosno članovi stečajnog dužnika kao i sva zainteresovana lica da mogu da izvrše uvid u pisani predlog Plana reorganizacije iz stava jedan ovog Rešenja, i u Mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije kao i u Spisak svih poverioca razvrstanih u klase poverilaca sa iznosima i procentima visine njihovih potraživanja za potrebe glasanja, u prostoriji Privrednog suda u Zaječaru, soba broj 9.
Rešenje o određivanju napred navedenog ročišta za razmatranje Plana reorganizacije i glasanje o istom Planu biće objavljeno u "Službenom glasniku RS" i u dva visokotiražna dnevna lista i to "Politika", i "Večernje novosti".

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

6.

Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o.

07408188

6. St. broj 53/11

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

 

 

Privredni sud u Kraljevu, obaveštava poverioce da je u postupku stečaja koji se sprovodi nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o. Metikoši u stečaju, Metikoši 117, rešenjem St. broj 53/11 od 17. januara 2012. godine, zaključen stečajni postupak nad Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o. u stečaju, Metikoši 117, mat. br. 07408188 PIB 101307738.
Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od 8 dana od oglašavanja u "Službenom glasniku RS" Privrednom Apelacionom sudu u Beogradu, a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

7.

Zemljoradnička zadruga Roćevići

 

5. St. broj 515/2010

 

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2498

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/ZZ+Rocevici.shtml/seo=/companyid=31266

Privredni sud u Kraljevu, i to sudija Danijela Dukić, u postupku stečaja St. broj 515/10 nad stečajnim dužnikom Zemljoradnička zadruga Roćevići Kraljevo, doneo dana 18. januara 2012. godine sledeće
REŠENJE
I Određuje se završno ročište po postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Zemljoradnička zadruga Roćevići Kraljevo za 17. februar 2012. godine, u 12,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Kraljevu, Cara Dušana 41, sudnica 15.
II Otkazuje se ispitno ročište zakazano za 17. februar 2012. godine sa početkom u 10,00 časova.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

8.

Preduzeće za spoljnu, unutrašnju trgovinu i proizvodnju "Tara komerc" d.o.o.

09142479

3. St. broj 629/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2650

 

Privredni sud u Nišu, i to stečajni sudija Momir Tasić, postupajući po predlogu za otvaranje stečajnog postupka podnetog od strane predlagača Fonda za razvoj Republike Srbije nad Preduzećem za spoljnu, unutrašnju trgovinu i proizvodnju "Tara komerc" d.o.o. Leposavić, Slanište broj 7, doneo je 12. januara 2012. godine
REŠENJE
Otvara se postupak stečaja nad "Tara Komerc" d.o.o. Leposavić, Slanište 7, matični broj 09142479, PIB 101815103.
Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Paunović Goran iz Pirota.
Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana, a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Nišu, svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 29. februar 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 3.
Ispitno ročište zakazuje se za 4. april 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 3.
Stečajni postupak je otvoren 12. januara 2012. godine i tog dana je rešenje objavljeno na oglasnoj tabli Suda.
Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

9.

DP "Autoremont"

 

1. St. broj 55/2010

 

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/AUTOREMONT.shtml/seo=/companyid=4345

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DP "Autoremont" u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Agencija za privatizaciju preko poverenika Dragana Jovovića, doneo je 16. februara 2012. godine
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu ispitane.
Ročište će se održati dana 9. februara 2012. godine u 11,00 časova u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 4.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

10.

"Saputnik" a.d.

 

1. St. broj 1080/2010

 

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/PUTNIK+-+SAPUTNIK+AD.shtml/seo=/companyid=4753

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Ljiljana Pejić, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Saputnik" a.d. u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Aca Nikolić, radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu bile ispitane na ispitnim ročištima od 10. maja 2011. godine i 22. decembra 2011. godine, doneo je 16. februara 2012. godine
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu bile ispitane na ispitnim ročištima od 10. maja 2011. godine i 22. decembra 2011. godine.
Ročište će se održati 9. februara 2012. godine u 12,00 časova u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 2.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

11.

Marunex Company DOO

20021004

1. St. 1157/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2620

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom Marunex Company DOO Novi Sad, Uspenska 18, MB 20021004, PIB 103785623, a po predlogu za sprovođenje stečaja Eurobank EFG AD Beograd, Vuka Karadžića 10, čiji je punomoćnik dr Nemanja Aleksić, advokat u Novom Sadu dana 16. januara 2012. godine donosi
REŠENJE
Otvara se stečajni postupak nad dužnikom dužnikom Marunex Company DOO Novi Sad, Uspenska 18, MB 20021004, PIB 103785623, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika se imenuje Dejan Tomašević iz Novog Sada.
Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 14. februara 2012. godine sa početkom u 12,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica br. 7.
Ispitno ročište se zakazuje za 14. marta 2012. godine, sa početkom u 9,00 časova, u ovom sudu Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
U slučaju da se na poverilačkom ročištu utvrdi da dužnik nema imovine ili da je ona neznatna, a niko od poverilaca nakon dostavljanja Izveštaja o EFS ne predloži da se postupak nastavi i za to uplati predujam na ime troškova na koje ga obaveže sud, nakon poverilačkog ročišta održaće se završno ročište, uz obavezu stečajnog upravnika da istovremeno sa Izveštajem o EFS pripremi i završni izveštaj i završni račun.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, na dan 16. januara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

12.

"Plavex" d.o.o.

 

Posl. 2. St. broj 413/2011

 

 

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici kao prvostepeni stečajni sud, postupajući po stečajnom sudiji Katici Popović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Plavex" d.o.o. u stečaju, Beška, donosi 10. januara 2012. godine, nakon održanog ispitnog ročišta, sledeći zaključak.
Nalaže se stečajnom dužniku i stečajnom poveriocima da u roku od osam dana od dana objavljivanja zaključka u "Službenom glasniku RS", polože na žiro račun depozita Privrednog suda Sremska Mitrovica, broj 840-310802-86 na ime troškova stečajnog postupka iznos od 446.000,00 dinara i podnesu zahtev za sprovođenje stečajnog postupka, a u suprotnom će se stečajni postupak zaključiti na osnovu člana 13. stav 2. Zakona o stečaju.
Izvod iz zaključka Privrednog suda Sremska Mitrovica posl. broj St. 413/2011 od 10. januara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

13.

"Wow winery" d.o.o.

20094486

Posl. broj 443/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=829

 

Privredni sud u Subotici je dana 16. 1. 2012. godine doneo rešenje St. 443/2011, kojim rešenjem je potvrđeno usvajanje plana reorganizacije od 1.8.2011. godine - prečišćeni tekst od 12. 1. 2012. godine, kog je sudu podneo predlagač Đorđević Živojin u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Wow winery" d.o.o. Palić, J. Kolumba 33 - matični broj 20094486, PIB broj 104135871. Ovo rešenje ima pravno dejstvo prema svim učesnicima stečajnog postupka od dana pravosnažnosti ovog rešenja, uključujući i poverioce koji svoja potraživanja nisu prijavili u stečajnom postupku, kao i prema učesnicima koji su prigovorili u stečajnom postupku.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

14.

"LM promet"

6153763

2. St. broj 263/2011

 

 

 

Privredni sud u Čačku, je rešenjem St. 263/2011 od 17. januara 2012. godine, otvorio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "LM promet" od, Mirković Milomir i dr. Čačak, Vojvode Stepe 289a, Mb 6153763, PIB 101109453 i sa ovim danom su nastupile pravne posledice otvaranja stečajnog postupka, isticanjem rešenja na oglasnoj tabli suda.
Stečajni upravnik je Zoćević Slobodan, iz Čačka, kontakt telefon 063/60-60-70.
Pozivaju se poverioci ovog stečajnog dužnika da najdalje u roku od 120 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja potraživanja. prijave potraživanja dostavljati Privrednom sudu u Čačku, u dva primerka sa svim prilozima, i pozivom na broj St. 263/2011, na adresu Cara Dušana 6, čačak. prijave podnete po isteku ovog roka biće odbačene kao neblagovremene.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da bez odlaganja ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište je određeno za 13. mart 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica broj 3, sa početkom u 11,00 časova. Ukoliko skupština poverilaca ne bude formirana pre prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za prvo poverilačko ročište.
ispitno ročište zakazano je za 20. septembar 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica 3, sa početkom u 11,00 časova.

Izvor: Redakcija, 30.1.2012.

Državni i ostali praznici
1,2. i 3.* januar Nova godina neradni dani
7. januar Prvi dan Božića (za pravoslavce) neradni dan
27. januar Sveti Sava praznuje se radno
15. i 16. februar Sretenje - Dan državnosti Srbije neradni dani
17. februar Vanredni neradni dan odlukom Vlade Srbije neradni dan
25. mart Letnje računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unapred sa 2h na 3h u nedelju)  
6,7,8. i 9. april Uskršnji praznici (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dani
13,14,15. i 16. april Vaskršnji praznici (za pravoslavce) neradni dani
22. april Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
1. i 2. maj Praznik rada neradni dani
9. maj Dan pobede praznuje se radno
28. jun Vidovdan praznuje se radno
19. avgust Prvi dan Ramazanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
26. septembar Prvi dan Jom Kipura (za pripadnike jevrejske zajednice) neradni dan
21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
25. oktobar Prvi dan Kurbanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
28. oktobar Zimsko računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unazad sa 3h na 2h u nedelju ujutru)  
11. i 12.* novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu neradni dani
25. decembar Prvi dan Božića (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dan
* Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana - član 3a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001,101/2007 i 92/2011).
OPŠTINSKA UPRAVA SENTA I KOMPANIJA PARAGRAF ORGANIZUJU ZAJEDNIČKU PREZENTACIJU, 16. MARTA 2012. ULAZ SLOBODAN

Dana 16.03.2012. godine, sa početkom u 12 časova u Velikoj sali Skupštine opštine Senta, Glavni trg 1, kompanija Paragraf održaće prezentaciju PRAVNE BAZE PARAGRAF LEX, i predstaviće i ostala svoja izdanja:

Časopise:

Priručnike:

Prezentaciju zajednički organizuju Opštinska uprava Senta i kompanija Paragraf. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju prezentaciji.