Aktuelne vesti na dan 25. april 2012

PRAVNA BAZA PARAGRAF LEX / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PrelistavajuĆi dnevne novine:


Pogledajte ostale vesti na dan 25. april 2012Paragraf Lex d.o.o. je kompanija sa 15 godina iskustva u pravnom izdavaštvu kao i preko 10 godina u softverskom izdavaštvu.
Potreban nam je:

 Java Software Developer (programer)
Sa sledećim potrebnim/poželjnim iskustvom:
Univerzitetska diploma iz Elekrotehnike/Kompjuterskog inženjerstva ili Kompjuterskih nauka
Minimum 3 godine iskustva i aktivnog programiranja u Javi
Neophodno iskustvo u Swing, JDBC, Hibernate, Rational Databases
Poznavanje Java Pattern-a i aktivno korišćenje razvojnih alata kao sto su: Eclipse, NetBeans, CVS,   Subversion, Bugzilla ...
Znanje iz SQL, XML, HTML i JavaScript,
Znanje iz J2EE, JavaBeans, JSP, JSF je poželjno,
Radno iskustvo sa client-server i web arhitekturama;
Poznavanje engleskog jezika;
Iskustvo u komunikaciji i organizaciji
Nezavisna, samoinicijativna i osoba od poverenja koja je spremna da radi u timu ali i sa mogućnošću samostalnog rada.
Sposobnost da se ispoštuju rokovi kada je to potrebno.

Nudimo:
Regularno punočasovno angažovanje
Rad u dinamičnom okruženju
Lični I profesionalni napredak.
Razvijanje sposobnosti za inovativnost
Neprekidan dodir sa najnovijim tehnologijama 

Mesto:
 Belgrade, Takovska 42, Srbija

CV slati na igor.galic@paragraf.rs


Ukoliko ste energični, vredni, posedujete pozitivan životni stav i želite da se priključite uspešnom timu sa 15-godišnjom tradicijom i izgrađenim renomeom na tržištu, kompanija Paragraf Vas poziva da se prijavite za radno mesto:
SARADNIK U SEKTORU KOMERCIJALE I STRUČNE PROMOCIJE
Beograd

Zadaci radnog mesta:

 • Uspostavljanje inicijalnog kontakta s potencijalnim klijentima telefonskim putem
 • Neposredna prezentacija i zaključivanje pretplata na proizvode kompanije Paragraf (više informacija o časopisima možete naći na https://www.paragraf.rs/proizvodi.html)


Uslovi za kandidate:

 • VII/1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista)
 • Poznavanje rada na računaru (MS Office paket)
 • Vozačka dozvola B kategorije
 • Odlične sposobnosti komunikacije i prezentovanja
 • Energičnost, posvećenost i produktivnost u radu
 • Spremnost za dalje učenje i razvoj
 • Poželjno radno iskustvo na sličnim poslovima
 • Izražen timski duh


Zaposlenima nudimo:

 • Obuku, stručno usavršavanje i mogućnost profesionalnog razvoja
 • Profesionalne izazove u podsticajnom radnom okruženju
 • Dinamičan, kreativan i odgovoran posao
 • Mogućnost da se dokažete u jednoj od najperspektivnijih delatnosti


Ukoliko ispunjavate navedene uslove i spremni ste za prodajne izazove, pozivamo Vas da se pridružite našem uspešnom timu. Kandidati podležu proveri radnih sposobnosti. Pre stupanja na rad izabrani kandidati će proći pripremnu obuku.

CV sa slikom poslati na e-mail:
posao.bg@paragraf.rs

Privredno društvo za pravno informatičku i izdavačku delatnost Paragraf Co d.o.o.
Takovska 42, 11000 Beograd

Rok za konkurisanje: 30.01.2012.

Paragraf Lex je elektronska pravna baza koja se instalira na Vaš računar. Omogućava Vam da na brz, transparentan i efikasan način budete upoznati sa celovitom pravnom regulativom i drugim pravno-ekonomskim informacijama koje su u vezi sa primenom propisa, a koje su neophodne u Vašem svakodnevnom radu i poslovanju.

Paragraf je kompanija koja stalno prati trendove, ulaže sredstva u nove projekte, prati novine na tržištu i shodno njima obogaćuje i unapređuje pravnu bazu, kako bi ona ostala ono što je i do sad bila – pouzdan oslonac i neophodno sredstvo za rad.

Paragraf Lex sadrži velik broj tipova dokumenata, kao i programskih paketa. Programske pakete čine časopisi Poresko računovodstveni instruktor, Budžetski instruktor, Carinski instruktor, Pravni instruktor. Svi paketi su sastavni deo Paragraf Lex-a i trenutno se ne mogu kupiti pojedinačno. Dakle, imamo jedan sveobuhvatan proizvod koji Vam daje sve na jednom mestu, a ujedno nama omogućava da se fokusiramo na kreiranje vrhunskog, kvalitetnog i unikatnog proizvoda.

Glomazne i nepotpune arhive, bezuspešno traganje za bitnim odgovorima i potrebnim informacijama, pravno neznanje i nesigurnost stvar su prošlosti – sa samo par klikova mišem, sudije, advokati, pravnici, ekonomisti - jednom rečju svi oni čiji je rad u vezi sa poznavanjem i praćenjem propisa, stižu do traženih informacija. Sveobuhvatnost elektronske baze Paragraf Lex, koja pokriva različite segmente poslovanja i štedi Vaše vreme, čini je veoma korisnim "alatom" svakog profesionalca.

Da biste se upoznali sa kompletnim sadržajem pravne baze Paragraf Lex kliknite ovde. Pogledajte video prezentaciju Paragraf Lex-a – kliknite ovde (sadrži audio)

Arhiva kalendara poreskih obaveza:

Časopis PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR je namenjen svima koji se bave finansijama, računovodstvom, revizijom, poreskim i finansijskim savetovanjem, privrednim pravom, menadžmentom kao i onima kojima je za donošenje bilo kakve poslovne odluke (na koji način proknjižiti određenu promenu, na koji način sprovesti određenu poslovnu transakciju, da li uložiti sredstva u određeni poslovni projekat itd.) neophodno da sagledaju poreski i računovodstveni tretman.
Aktuelan broj 41 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis BUDŽETSKI INSTRUKTOR je namenjen svima čije se poslovanje finansira iz sredstava budžeta RS, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, kao i iz sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.Aktuelan broj 43 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis CARINSKI INSTRUKTOR - časopis za carine, devizno i spoljnotrgovinsko poslovanje, propise i objašnjenja Uprave carina, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, sadrži instruktivne stručne komentare renomiranih stručnjaka, kao i aktuelna pitanja i odgovore. Koncipiran je na način da korisnici dobijaju informacije o svim važećim propisima kojima se uređuje ova oblast poslovanja, kao i njihovim izmenama i dopunama.

Aktuelan broj 18 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis PRAVNI INSTRUKTOR - časopis za pravnu teoriju i praksu, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, namenjen je advokatima, sudijama, pravnicima u privredi i vanprivredi. Kroz komentare propisa, javne rasprave, pitanja i odgovore, uporedno zakonodavstvo i teorijske i praktične stručne priloge, Redakcija Pravnog instruktora će pokušati da odgovori savremenim izazovima pravne struke.

Aktuelan broj 18 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

SLUŽBENI GLASNIK RS, BROJ 37 OD 22.4.2012/ODABRANI DOKUMENTI

ČASOPIS PRAVNI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PRAVNI INSTRUKTOR:

ČASOPIS PARAGRAF E-PRESS / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PARAGRAF E-PRESS:

ČASOPIS BUDŽETSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

BUDŽETSKI INSTRUKTOR:

ČASOPIS PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR:

ČASOPIS CARINSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

CARINSKI INSTRUKTOR:
ČASOPIS INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE / Prilozi objavljeni na današnji dan:

INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE:
U PRAVNOJ BAZI PARAGRAF LEX STRUČNI KOMENTAR: PRAVA ZAPOSLENIH PO OSNOVU VASKRŠNJIH I PRVOMAJSKIH PRAZNIKA - NERADNI DANI U 2012. GODINI

Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011 - dalje: Zakon), utvrđeno je pravo zaposlenog da odsustvuje sa rada u dane državnih i verskih praznika.

Nastupajući Vaskršnji i Prvomajski praznici praznuju se u skladu sa čl. 1a i 2. Zakona.

Vaskršnji praznici - Prema članu 2. tačka 2) Zakona, Vaskršnji praznici se praznuju u Republici Srbiji počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa.

Prema članu 3. stav 1. Zakona, Vaskršnji praznici su neradni dani za sve zaposlene u Republici Srbiji, bez obzira na njihovu versku pripadnost.


Vaskršnji praznici slave se ove godine (2012.) od Velikog petka - 13. aprila zaključno sa drugim danom Vaskrsa ponedeljkom - 16. aprilom. Dakle, svi zaposleni u Srbiji ne rade četiri dana (petak, subota, nedelja i ponedeljak).

Na ove praznike ne odnosi se zakonska odredba: "ako praznik padne u nedelju ne radi se prvog narednog radnog dana", već se praznuju u dane koji su utvrđeni Zakonom.

Prema članu 4. tačka 2) Zakona, katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica imaju pravo da ne rade u dane Uskršnjih praznika počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, prema njihovom kalendaru.

Uskršnji praznici za vernike katoličke veroispovesti ove godine (2012.) se slave od Velikog petka - 6. aprila zaključno sa ponedeljkom drugim danom Uskrsa - 9. aprila, ne radi se četiri dana.

Prvomajski praznici - Praznik rada - 1. maj je jedan od državnih praznika u Republici Srbiji utvrđen u članu 1a Zakona, koji se slavi dva dana 1. i 2. maja. Prema članu 3a Zakona, ako jedan od ovih datuma padne u nedelju ne radi se prvog narednog radnog dana.


Ove godine (2012.) Prvomajski praznici 1. i 2. maj padaju u utorak i sredu, i neradna su ta dva dana.

Prema tome, povodom nastupajućih praznika ne radi se u sledeće dane:

1) za Vaskršnje praznike, petak 13. april, subota 14. april, nedelja 15. april i ponedeljak 16. april;
2) za Uskršnje praznike (samo za vernike katoličke veroispovesti), petak 6. april, subota 7. april, nedelja 8. april i ponedeljak 9. april;
3) za Prvomajske praznike, utorak 1. maj i sreda 2. maj.

Pravo zaposlenog koji odsustvuje u dane praznika

Kod odsustvovanja u dane praznika i utvrđivanja prava na naknadu zarade zaposlenom koji odsustvuje u dane praznika, treba imati u vidu da se primenjuju dva osnovna pravila, i to: prvo, zaposleni će ostvariti pravo na naknadu zarade samo za dane za koje bi da je radio ostvario zaradu, dok za dane koji predstavljaju njegove dane nedeljnog odmora zaposlenom ne pripada pravo na naknadu zarade, i drugo, zaposlenom može da se isplati naknada zarade najviše za onoliko dana koliko je Zakonom utvrđeno da se ne radi.

Pravo na naknadu zarade za Vaskršnje praznike

Polazeći od toga da Vaskršnji, odnosno za zaposlene katoličke veroispovesti Uskršnji praznici uvek padaju u dane vikenda - subotu i nedelju i ne pomeraju se na naredni radni dan, zaposlenom koji odsustvuje u dane praznika pripada naknada zarade za dane praznika koji su, prema rasporedu radnog vremena kod poslodavca, pali u njegove radne dane, a ne pripada mu za dane koji su prema rasporedu radnog vremena njegovi neradni dani (dani nedeljnog odmora).

U zavisnosti od toga kako je kod poslodavca raspoređeno nedeljno radno vreme (na pet ili šest radnih dana) i kako je organizovan rad (u jednoj smeni, više smena ili u turnusu), utvrđuje se pravo zaposlenog na naknadu zarade za odsustvovanje povodom Vaskršnjih, odnosno Uskršnjih praznika.


Primer:

1) Kod poslodavca je radno vreme raspoređeno na pet radnih dana (od ponedeljka do petka), zaposleni ima pravo na naknadu zarade za petak i ponedeljak, jer su to, prema rasporedu radnog vremena, njegovi radni dani u koje bi radio da nije bilo praznika i za koje treba da mu se nadoknadi zarada koju nije ostvario zbog odsustvovanja na praznik.
2) Kod poslodavca je radno vreme raspoređeno na šest radnih dana (od ponedeljka do subote) zaposlenom pripada pravo na naknadu zarade za petak, subotu i ponedeljak.
3) Kod poslodavca se rad obavlja u turnusu ili je radno vreme raspoređeno na drugačiji način, tako da zaposlenom dani nedeljnog odmora nekada padaju u subotu i nedelju, a nekada u neke druge dane tokom nedelje, pravo na naknadu zarade zbog odsustvovanja na praznik, takođe, zavisi od rasporeda radnog vremena u toku nedelje, i to:
- kod petodnevne radne nedelje kada se koriste dva dana nedeljnog odmora, ako oba dana nedeljnog odmora padnu u dane praznika, ili samo jedan, za te dane (dane nedeljnog odmora) zaposleni nema pravo na naknadu zarade zbog odsustvovanja na praznik. Međutim, ako dani nedeljnog odmora ne padaju u dane praznika već u neke druge dane tokom nedelje, a zaposleni odsustvuje u dane Vaskršnjih praznika - ima pravo na naknadu zarade za sva četiri dana praznika jer su to prema rasporedu njegovi radni dani;
- kod šestodnevne radne nedelje kada se koristi jedan dan nedeljnog odmora, ako dan nedeljnog odmora padne u bilo koji dan praznika, zaposleni za taj dan nema pravo na naknadu zarade, a ako dan nedeljnog odmora pada u neki drugi dan tokom nedelje, a zaposleni odsustvuje u dane praznika, kao i u prethodnom slučaju, ima pravo na naknadu zarade za sva četiri dana praznika.

Pravo na naknadu zarade za Prvomajske praznike

Praznik rada - 1. i 2. maj ove godine pada u utorak i sredu, tako da zaposleni koji odsustvuju u dane Prvomajskih praznika ostvaruju pravo na naknadu zarade za ta dva dana.
Za zaposlenog kome je radno vreme kod poslodavca organizovano na drugačiji način, ako se dogodi da dan nedeljnog odmora (nedelja), ako je šestodnevna radna nedelja, ili oba dana nedeljnog odmora (subota i nedelja), ako je petodnevna radna nedelja, padnu u iste dane kada je i Praznik rada 1. ili 2. maj (utorak i sreda), po pitanju odsustvovanja sa rada i prava na naknadu zarade situacija bi bila sledeća:

- za petodnevnu radnu nedelju kad zaposleni ima pravo na dva dana nedeljnog odmora, koji padaju na dan praznika 1. i 2. maja, zaposleni nema pravo na naknadu zarade za odsustvo u dane praznika, pošto su to istovremeno i njegovi dani nedeljnog odmora u koje on inače ne radi i ne ostvaruje zaradu;

- za šestodnevnu radnu nedelju, kada zaposleni ima pravo na jedan dan nedeljnog odmora, a taj dan njegovog nedeljnog odmora padne u jedan od dva dana državnog praznika, 1. ili 2. maja, kada zaposleni odsustvuje oba dana zbog praznika, ima pravo na naknadu zarade samo za jedan dan praznika, a jedan dan je njegov dan nedeljnog odmora kada nema zaradu i nema pravo na naknadu zarade za taj dan praznika.

Utvrđivanje visine naknade zarade za odsustvovanje na dan praznika

Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005 i 54/2009) utvrđeno je pravo zaposlenog na naknadu zarade za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je po zakonu neradan dan (član 114.). Prema ovoj odredbi, zaposleni za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradan dan, ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodna tri meseca, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu.


Primer

obračuna naknade zarade za odsustvovanje u dane Vaskršnjih praznika u slučaju petodnevne radne nedelje, za zaposlene na koje se primenjuju opšti propisi o radu:

U datom primeru je izvršen obračun za zaposlenog kome pripada pravo na naknadu zarade za petak (Veliki petak) i ponedeljak (drugi dan Vaskrsa), koja se obračunava i isplaćuje sa zaradom za mesec april. Ovaj zaposleni je u prethodna tri meseca, koja služe kao osnov za utvrđivanje visine naknade, bio na radu i ostvario prosečnu mesečnu zaradu u iznosu od 35.544,00 dinara bruto, i prosečan mesečni fond časova rada za tri meseca od 173,33 (176 u januaru, 168 u februaru i 176 u martu), dok zarada zaposlenog za mesec april iznosi 50.000,00 dinara bruto.

Obračun je sledeći:


R.
br.

OPIS

Iznos

1.

Prosečna mesečna zarada zaposlenog ostvarena u prethodna tri meseca - bruto

35.544,00

2.

Prosečan mesečni fond časova rada za vreme provedeno na radu u prethodna tri meseca

173,33

3.

Mogući fond časova rada za mesec april

168

4.

Časovi provedeni na radu u aprilu

152

5.

Časovi odsustvovanja u dane vaskršnjih praznika, petak i ponedeljak, (8h + 8h)

16

6.

Tromesečni prosek zarade po radnom času - bruto (r. br. 1 / r. br. 2)

205,07

7.

Zarada zaposlenog za mesec april - bruto

50.000,00

8.

Zarada po radnom času za mesec april - bruto (r. br. 7 / r. br. 3)

297,62

9.

Ostvarena zarada za april za vreme provedeno na radu - bruto (r. br. 8 x r. br. 4)

45.238,10

10.

Naknada zarade za dva dana praznika - bruto (r. br. 5 x r. br. 6)

3.281,12

11.

Ukupno zarada i naknada zarade za april - bruto (r. br. 9 + r. br. 10)

48.519,22

Pravo zaposlenog koji radi na dan praznika

Prema članu 108. Zakona o radu, zaposleni koji radi na dan praznika koji je po zakonu neradan dan ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110% od osnovice.

Osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu.

Osnovna zarada, u smislu člana 107. Zakona o radu, određuje se na osnovu uslova, utvrđenih pravilnikom, potrebnih za rad na poslovima za koje je zaposleni zaključio ugovor o radu i vremena provedenog na radu. Praktično, osnovna zarada se dobija na osnovu koeficijenta utvrđenog za radno mesto i cene rada utvrđene za koeficijent jedan ili na osnovu cene rada utvrđene po radnom času i vremena provedenog na radu, zavisno od toga kako je poslodavac svojim opštim aktom uredio utvrđivanje osnovne zarade, odnosno cene rada.

Dakle, u osnovnu zaradu, koja služi kao osnov za obračun uvećane zarade, ne ulaze primanja po osnovu radnog učinka, bonusi, nagrade, "topli obrok", regres, minuli rad i uvećana zarada po drugim osnovima iz člana 108. Zakona.

Prema članu 108. stav 2. Zakona o radu, ako se istovremeno steknu uslovi na uvećanu zaradu po više osnova (za rad na dan praznika, za rad noću, prekovremeni rad i rad u smenama) procenat uvećane zarade ne može biti niži od zbira procenata po svakom od osnova uvećanja.

Uvećanu zaradu za rad u dane praznika zaposleni ostvaruje zavisno od toga u koje dane praznika je radio, da li su to njegovi redovni radni dani u koje bi on radio da nije bilo praznika, za koje ima pravo na zaradu i uvećanu zaradu po svim osnovima koji se steknu, ili je to dan njegovog nedeljnog odmora, kada mu se isplaćuje samo uvećana zarada za rad na dan praznika, odnosno i po drugom osnovu ako se steknu uslovi i obezbeđuje jedan dan nedeljnog odmora da koristi u narednom periodu.

Detaljnije o pravu zaposlenog koji radi u dane praznika, na zaradu, uvećanu zaradu i dane nedeljnog odmora, ukazano je u TABELARNOM PRIKAZU MOGUĆIH SLUČAJEVA RADA NA DAN PRAZNIKA I PRAVA ZAPOSLENIH PO TOM OSNOVU (Tabela pri kraju teksta).

Po osnovu Prvomajskih praznika, koji ove godine padaju u utorak i sredu, zaposleni koji zbog potrebe posla radi u dane Prvomajskih praznika ima pravo na zaradu za te dane i na uvećanu zaradu za rad na dan praznika, a ako se steknu uslovi za uvećanje zarade i po drugim osnovima (prekovremeni rad, noćni rad ili rad u smenama) ima pravo na uvećanu zaradu po svim osnovima.

Izuzetno, ako se radi o rasporedu radnog vremena na drugačiji način (rad u turnusu, smenama i sl.) tako da dani nedeljnog odmora zaposlenom padaju u dane Prvomajskih praznika, tada će, zavisno od toga da li je kod poslodavca petodnevna ili šestodnevna radna nedelja, zaposleni da ostvari pravo na isti način kao što je prikazano kod Vaskršnjih praznika za rad u turnusu, odnosno rad u smenama.


Primer
obračuna uvećane zarade, odnosno plate za rad na dan praznika u slučaju kada su se stekli uslovi za uvećanje po više osnova:

Zaposleni je radio na dan praznika 1. maja u noćnoj smeni neprekidno 12 časova, od toga 8 časova redovnog rada u noćnoj smeni i 4 časa prekovremenog rada.
Obračun je sledeći:


R.
br.

O P I S

Iznos

1.

Osnovna zarada, odnosno plata bruto za mesec (cena rada x koeficijent radnog mesta)

50.000,00

2.

Mogući fond časova rada u mesecu maju

184

3.

Časovi prekovremenog rada

4

4.

Osnovna zarada po času (r. br. 1 / r. br. 2)

271,74

5.

Osnovna zarada za 4 časa prekovremenog rada (r. br. 3 x r. br. 4)

1.086,96

6.

Uvećana zarada za prekovremeni rad za 4 časa (r. br. 5 x 26%)

282,61

7.

Uvećana zarada za rad na dan praznika (12 časova rada x r. br. 4 x 110%)

3.586,95

8.

Uvećana zarada za rad noću za 8 časova (r. br. 4 x 8 časova x 26%)

565,22

9.

Ukupno zarada, odnosno plata za mesec bruto (r. br. 1 + 5 + 6 + 7 + 8)

55.521,74

U slučaju da je ovaj zaposleni, prema rasporedu rada kod poslodavca radio u smenama (I, II, III smena), imao bi pravo na uvećanu zaradu i po osnovu smenskog rada još za 26%.
Po pitanju uvećane zarade za rad na dan praznika u slučaju ako zaposleni rade na Vaskršnje praznike pravilo je isto kao i za Prvomajske praznike, znači zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu najmanje u visini 110% za onoliko sati koliko je radio na dan praznika, a u slučaju da se steknu uslovi za uvećanje zarade po više osnova, primer je kao u prethodnoj tabeli.
Potrebno je napomenuti, da zaposlenom mogu, pored osnovne zarade, da se isplaćuju i druga primanja kao što su bonusi, nagrade, topli obrok, regres ili druga primanja koja čine zaradu, međutim, uvećana zarada za rad na dan praznika i po drugom osnovu ako se steknu uslovi, računa se uvek samo na osnovnu zaradu, a ne i na druga primanja koja čine zaradu.

TABELARNI PRIKAZ MOGUĆIH SLUČAJEVA RADA NA VASKRŠNJE PRAZNIKE … dalje u pravnoj bazi Paragraf Lex

ZAKON O JAVNOM TUŽILAŠTVU: Nema preispitivanja statusa izabranih javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca

Odlučujući po inicijativi za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o izmanama i dopunama Zakona o javnom tužilaštvu podnetoj od strane Udruženja tužilaca Srbije u martu 2011. godine, Ustavni sud Srbije je na sednici održanoj 22. marta 2012. godine doneo Odluku kojom je odredbu člana 7. stav 1. istog zakona oglasio neustavnom.

Ustavnog sud je svojom odlukom utvrdio da je neustavna odredba kojom je bilo predviđeno preispitivanje statusa izabranih javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Osim toga, Ustavni sud konstatuje da bi preispitivanje odluka prvog sastava Državnog veća tužilaca predstavljalo meru diskriminatorskog ponašanja prema javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca koji bi na taj način bili izloženi preispitivanju odluka o njihovom izboru zbog sumnje u povredu postupka koji je vodio nadležni organ, a na koje ova lica nisu imala nikvog uticaja.

U skladu sa odredbom člana 168. Stav 3. Ustava, danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda u "Službenom glasniku Republike Srbije" prestaje da važi odredba člana 7. Stav 1. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom tužilaštvu, u delu koji glasi: "odnosno postojanja razloga koji ukazuju na povredu postupka u donošenju odluke o izboru pojedinog zamenika javnog tužioca ili predlogu za izbor pojedinog javnog tužioca i zamenika javnog tužioca".

Odluku u integralnom obliku možete pogledati ovde:

http://www.uts.org.rs/images/stories/230412.uss.odluka.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Udruženja tužilaca Srbije, 24.4.2012.

NOVE MERE EVROPSKE KOMISIJE ZA UVOĐENJE E-JAVNIH NABAVKI

Evropska Komisija namerava da više novca iz fondova preusmeri za modernizaciju sistema javnih nabavki kako bi ostvarila zasad daleki cilj da se do sredine 2016. sve javne nabavke odvijaju elektronskim putem. Za sada se samo 5 do 10% javnih nabavki u EU obavlja elektronskim putem iako su iskustva onih koji su prešli na e-javne nabavke pokazala da se može uštedeti od 5 do 20% rashoda za planiranu nabavku.

Komisija je 20. aprila uputila Evropskom parlamentu i Savetu dokument u kome obrazlaže kako planira da u dominantnom sistemu javnih nabavki sa komplikovanim administrativnim procedurama i papirologijom napravi zaokret ka bržem i efikasnijem elektronskom sistemu.

Komisija je predložila niz mera kako bi svim učesnicima u procesu, uključujući i mala i srednja preduzeća, pomogla da na vreme pređu na novi sistem.

Naime, akcionim planom za 2011-2015. predviđeno je da elektronske nabavke postanu pre pravilo, a ne izuzetak, i postanu standardna metoda javne nabavke do sredine 2016. u celoj EU.

Uprkos poznatim prednostima, EU značajno zaostaje u ispunjavanju ciljeva koje je predvidela Akcionim planom. Elektronske javne nabavke se koriste samo u 5 do 10% procedura javnih nabavki u EU.

Nove mere obuhvataju finansijsku i tehničku podršku za uspostavljanje neophodne infrastrukture za sistem elektronskih nabavki, kao i razmenu najboljih praksi u ovoj oblasti budući da su neke zemlje već uvele elektornske javne nabavke. U EU, portugalske bolnice su prešle na e-nabavke, a van EU Južna Koreja i Brazil su prešli na sistem elektronskih nabavki.

Komisiija namerava i da obaveštava sve koji učestvuju u tom sistemu o mogućnostima i koristima e-nabavki.

Sve veća upotreba elektronskih javnih nabavki može značajno da smanji trošenje novca poreskih obveznika. Javne ustanove koje su već prešle na sistem elektronskih javnih nabavki prijavile su uštede od 5% do 20% u rashodima za javne nabavke.

Precenjuje se da je ukupno tržište javnih nabavki u EU oko 2.400 milijardi evra što znači da bi samo 5% manje novca za javne nabavke moglo da stvori uštedu od 100 milijardi evra godišnje. Toliko se, inače, potroši za izgradnju više od 150 velikih bolnica u EU.

Elektronske nabavke otvaraju novi prostor za ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta. Ovakav vid javnih nabavki bi značajno olakšao život kompanija, naročito malih i srednjih preduzeća tako što bi javne nabavke postale transparentnije. Smanjili bi se i troškovi prijavljivanja na tenderu kao što su slanje pisama, manje štampanja dokumentacije i slično.

Iskustvo EU pokazuje da je uvođenje elektronskih nabavki znatno povećalo učešće malih i srednjih preduzeća u javnim nabavkama.

Cilj Komisije je da modernizuje nabavke tako što će uprostiti način na koji se organizuju nabavke.

Komisija takođe želi da bude primer drugima zbog čega je objavila da će do polovine 2015, godinu dana pre roka za članice, u potpunosti preći na e-nabavke.

Komisija je u decembru 2011. usvojila niz mera kojima je predvidela postepen, ali ambiciozan prelazak na e-nabavke u EU. Komisija je kao prvi korak predvidela obaveznu elektronsku komunikaciju u određenim fazama javne nabavke kao što je objavljivanje tendera i dostupnost tenderske dokumentacije do sredine 2014.

I od centralnih tela za javne nabavke se očekuje da u potpunosti pređu na elektronsku komunikaciju. U drugoj fazi koja bi trajala do polovine 2016, elektronski način komunikacije postao bi obavezan za sve javne službe i procedure javnih nabavki.

Komisija će 26. juna 2012. organizovati konferenciju o javnim nabavkama na kojoj će se raspravljati o koristima i primeni sistema elektronskih javnih nabavki.

Izmenama Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 116/2008 - prim. red.), koje je krajem 2011. godine usvojila Vlada Srbije, predviđeno je i da Uprava za javne nabavke bude u sastavu Ministarstva finansija.

Procenjuje se da se u Srbiji na javnim nabavkama troši između tri i četiri milijarde evra i da bi se čak milijarda mogla uštedeti ako bi se sprečila korupcija.

Izvor: Vebsajt EurActiv, 24.4.2012.

ZAKON O OZNAKAMA GEOGRAFSKOG POREKLA: Proizvodi sa oznakama geografskog porekla iz Srbije imaju zavidan izvozni potencijal, ali je za povećanje njihovog plasmana neophodno udruživanje proizvođača, zajednički nastup na tržištu i osmišljena marketinška kamapanja

Direktorka američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Suzan Fric ukazala je da je jasan sistem kontrole i oznaka jedan od preduslova za plasman srpskih sertifikovanih proizvoda na strano tržište.

Ističući da je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine uspostavilo temelje za takav sistem, ona je dodala da i asocijacije proizvođača imaju ključnu ulogu u povećanju vidljivosti u areni proizvoda te vrste na inostranom tržištu.

Ona je ukazala na neohodnost povećanja prodaje i izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda i boljeg korišćenja njihovih komparativnih prednosti, u čemu USAID već 10 godina pruža podršku.

Srbija ima proizvode koji svojim kvalitetom mogu parirati proizvodima na svetskom tržištu, rekla je Fric, najavljujući nastavak podrške SAD u toj oblasti.

Prema njenim rečima, ti proizvodi su perspektivni ne samo sa aspekta zarade, jer su potrošači spremni da plate premijum cene za takav kvalitet, već i sa aspekta razvoja regiona i povezivanja proizvodnje hrane sa seoskim turizmom.

Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić navela je da se ta institucija od 1981. bavi zaštitom oznaka geografskog porekla i vođenjem registra i da je do danas zaštitilo 58 oznaka, od čega su 43 domaće srpske oznake geografskog porekla.

Predočavajući da su oznake pre svega iz oblasti poljoprivrede, ali ima i zaštićenih tekstilnih i odevnih predmeta kao što su džeperi iz Sirogojna, pirotski ćilimi i damast, ona je podsetila da se zaštita geografskog porekla u svetu pre svega odnosi na prerađenu hranu, mineralnu vodu i ostale prehrambene artikle.

Konferenciju o geografskom poreklu hrane i plasmanu zaštićenih proizvoda na globalno tržište organizovao je Agrobiznis projekat USAID-a.

Izvor: Tanjug, 24.4.2012.

ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Popusti za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata biće produženi godinu dana

Popusti za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata biće produženi godinu dana, kazao je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.
Dulić je novinarima nakon otvaranja Sajma građevinarstva kazao da je inicirano prodženje roka za važenje popusta jer veliki broj građana nije stigao da zaključi ugovore sa lokalnim samoupravama o legalizaciji.

On je podsetio da prvobitni rok za popuste ističe 30. juna ove godine, dodavši da je izuzetno puno prijava za legalizaciju, kao i da je potrebno dosta administrativnog posla.

Što se tiče roka za prijavljivanje nelegalnih objekata, on je istekao 11. marta 2010. godine i neće biti produžen, naglasio je Dulić.

Zakon o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 81/2009 - ispr., 64/2010 - odluka US i 24/2011 - prim. red.) predviđa da vlasnici bespravno izgrađenih porodičnih kuća i stanova do 100 metara kvadratnih imaju popust do 99 odsto za legalizaciju, odnosno za 25 kvadrata po članu domaćinstva.

Oni imaju pravo na umanjenje od 60 odsto za sledećih 100 metara kvadratnih u istom objektu kada su ispunjeni socijalni uslovi.

Popusti ne važe za objekte izgrađene u prvoj i ekstra zoni.

Izvor: Tanjug, 24.4.2012.

NACRT ZAKONA O OSIGURANJU: Strana društva za osiguranje moći će da pružaju usluge na teritoriji Srbije bilo neposredno, bilo putem ogranaka

Najznačajnija novina koju predviđa Nacrt zakona o osiguranju jeste otvaranje tržišta osiguranja, što podrazumeva da strana društva za osiguranje mogu pružati usluge na teritoriji Srbije bilo neposredno, bilo putem ogranaka, ukazano je danas na javnoj raspravi povodom nacrta tog zakona.

Naše tržište je do sada bilo otvoreno samo za domaća društva za osiguranje, s tim što su osnivači mogli biti i strani, rekao je Blagoje Golubović iz Sektora Narodne banke Srbije za nadzor nad obavljanjem delatnosti osiguranja.

On je na skupu u Privrednoj komori Beograda istakao da će i društva za osiguranje iz Srbije moći na isti način i pod istim uslovima da ostvaruju svoje poslovanje na stranim tržištima.

Doduše, i do sada su ona mogla da posluju van teritorije Srbije, zakon to nije zabranjivao, ali je taj postupak nije bio uređen i društva za osiguranje nisu mogla to da rade neposredno nego kao osnivači van Srbije, objasnio je Golubović.

Prema njegovim rečima, Nacrt zakona o osiguranju posledica je potrebe da se rešenja u važećem zakonu dograde i usaglase sa potrebama tržišta osiguranja, kao i potrebe da se regulativa usaglašava sa regulativom EU.

Golubović je naveo da će se rešenja iz zakona primenjivati sukcesivno i saglasno dinamici pregovaranja Srbije o pristupanju EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić izjavio je da to udruženje ne podržava liberalizaciju tržišta dinamikom koja je predviđena nacrtom zakona.

Manić je naveo da tržište ne treba liberalizovati pre vremena, i da razgovori sa STO omogućavaju dug prelazni period i dodao da industrija osiguranja nije dovoljno razvijena, da bi se na srpsko tržište pustile strane kompanije, koje na to tržište "nisu uložile ni dinara", a uzele bi deo posla i deo profita.

 On je naveo da udruženje ima primedbe i na deo nacrta zakona koji se odnosi na obelodanjivanje podataka o preduzetim merama prema osiguravajućim društvima ocenjujući da on nije adekvatno odmeren.

Manić je ocenio da bi klijenti, zbog niske edukacije stanovništva o značenju takvog postupka, mogli da steknu pogrešan utisak, kao i da slične odredbe postoje u drugim zemljama, ali je, prema njegovim rečima, tamo nivo znanja veći.

On je napomenuo da će udruženje poslati objedinjeni stav o nacrtu zakona NBS i zatražili produženje roka za dostavljanje tog stava, posle 15. maja.

Izvor: Tanjug, 24.4.2012.

ZAKON O VOJNOBEZBEDNOSNOJ AGENCIJI I VOJNOOBAVEŠTAJNOJ AGENCIJI: Ustavni sud je, po predlogu Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, odlučio da je neustavna odredba Zakona o vojnim službama bezbednosti prema kojoj se listing, lokacija i drugi podaci o razgovorima građana mogu pribaviti bez odluke suda

Zaštitnik građana Saša Janković izražava zadovoljstvo zbog današnje odluke Ustavnog suda koji je, po predlogu Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, odlučio da je neustavna odredba Zakona o vojnim službama bezbednosti prema kojoj se listing, lokacija i drugi podaci o razgovorima građana mogu pribaviti bez odluke suda.

"Ustavni sud je odbranio pravo na privatnost razgovora i drugih komunikacija građana, kako je ono zagarantovano Ustavom. To znači da će ne samo Vojnobezbednosna agencija, već i Bezbednosno informativna agencija i Ministarstvo unutrašnjih poslova podatke o razgovorima građana od sada morati da pribavljaju po odluci suda, a ne svojih rukovodilaca ili lica koje oni ovlaste. Sada se rad tih organa, ali i pravosuđa, mora organizovati tako da sudovi u najkraćem mogućem roku, bez odlaganja, odlučuju o predlozima za primenu mera, kako bezbednost građana i države, i interes otkrivanja počinilaca krivičnih dela ne bi bili ugroženi", stav je zaštitnika građana Saše Jankovića. Zaštitnik građana je o odluci Ustavnog suda već razgovarao sa ministarkom pravde, ministrom unutrašnjih poslova i direktorima Vojnobezbednosne agencije i Bezbednosno-informativne agencije, kako bi na vreme bile preduzete sve mere za njeno valjano sprovođenje.

Predlog koji su Ustavnom sudu uputili Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podržali su Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Advokatska komora Srbije, Društvo sudija Srbije, Udruženje tužilaca Srbije, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i niz drugih organizacija civilnog društva.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 24.4.2012.

ZAKON O HEMIKALIJAMA: Predstavljen Integralni registar hemikalija u Srbiji

Predstavnici Agencije za hemikalije Republike Srbije i Agencije za hemikalije Švedske svojim prezentacijama ukazali su privrednicima na značaj registrovanja hemikalija i dostavljanja podataka o njihovom sastavu

Udruženje za hemijsku, farmaceutsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije organizovalo je ovu prezentaciju za predstavnike stranih kompanija koje izvoze hemikalije u Srbiju i predstavnike njihovih ambasada, odnosno trgovinskih udruženja.

Zakonom o hemikalijama ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010 i 92/2011 - prim. red.) uspostavlja se Integralni registar hemikalija, elektronska baza podataka o hemikalijama koje se stavljaju na tržište Republike Srbije, istakla je u svojoj prezentaciji Jelena Ilić iz Agencije za hemikalije Srbije. Proizvodjači i uvoznici koji stavljaju u promet hemikalije na tržište Srbije imaju obavezu da dostave podatke o hemikalijama, poput identiteta i sastava, opasnim svojstvima, kao i načinu korišćenja hemikalija. Podatke o potpunom sastavu smeše, koji se dostavljaju radi upisa hemikalija u Registar, Agencija za hemikalije smatra poslovnom tajnom i neće ih učiniti dostupnim javnosti, istaknuto je u prezentaciji. Strani proizvodjač može neposredno ili preko ovlašćenog zastupnika da dostavi Agenciji poverljive podatke koji su potrebni za upis hemikalija u Registar.

Ilićeva je predstavila i uslove pod kojima se elektronski podaci čuvaju, kao i mere bezbednosti.

Margareta Ostman iz Agencije za hemikalije Švedske privrednike je upoznala sa Registrom hemikalija svoje zemlje, koji postoji još od 1978. kao baza podataka o nazivima kompanija i proizvoda, koja je postepeno bogaćena podacima o količini proizvoda, a početkom devedesetih i sastavom hemijskih proizvoda. Ostman je ukazala na značaj Registra hemikalija i neophodnost dostavljanja traženih podataka.

U diskusiji nakon prezentacija ukazano je na probleme u praksi da se dodje do podataka o punom sastavu odredjenih hemikalija.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 24.4.2012.

PRAVILNIK O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA TEČNA GORIVA NAFTNOG POREKLA: Nacionalni naftni komitet Srbije - Svetskog naftnog saveta, uz podršku Privredne komore Srbije, organizovao je stručni skup na kome su predstavljena iskustva u upravljanju kvalitetom goriva i sistemom markiranja goriva na tržištu Evropske unije i Srbije

Tokom stručne radionice koja je održana u Privrednoj komori Srbije, ukazano je na trendove koji se zasnivaju na uvodjenju evropske regulative u oblasti monitoringa kvaliteta goriva, kao i na iskustva u markiranju goriva, kao metode kojom se smanjuje sivo tržište, dodatno kontroliše kvalitet goriva i povećava budžetski priliv.

Dr Slobodan Sokolović, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije naveo je podatak da i u Evropskoj uniji postoji sivo tržište kada se govori o kvalitetu goriva, ali u procentu od samo jedan do dva odsto. Kod nas je taj procenat značajno veći, čime su teže i posledice u vezi sa kvalitetom benzina i dizel goriva koje dobija potrošač na benzinskoj pumpi, a i država na taj način ima smanjeni priliv budžetskih sredstava. Iz ovih razloga je Nacionalni naftni komitet Srbije i odlučio da organizuje stručnu raspravu, kako bi se došlo do koordinata koje će biti upućene kreatorima normativnih rešenja u ovoj oblasti. On je podsetio da je Nacionalni naftni komitet Srbije - Svetskog naftnog saveta osnovan u martu prošle godine sa ciljem da zastupa interese naftne i gasne privrede naše zemlje u toj svetskoj nevladinoj organizaciji, koja uključuje predstavnike iz 60 država i pokriva više od 95 procenata proizvodnje i potrošnje ovih energenata.

Dr Nik Kloster, direktor razvoja "Intertek hemikal", govorio je o paralelnim iskustvima u Holandiji, Belgiji i Rumuniji. "Intertek hemikal" je kompanija sa godišnjim obrtom od milijardu funti, prisutna je u više od 100 zemalja, ima oko 1000 ustanova i laboratorija i više od 30 000 zaposlenih. Pruža usluge u vezi sa kvalitetom gorima naftnim kompanijama, vladama pojedinih država, čak i velikim supermarketima i pomaže kupcima da koriste kvalitetno i bezbedno gorivo. Nik Kloster je naglasio da im je u Holandiji bio cilj unapredjenje životne sredine i smanjenje ugljen dioksida, a u Belgiji i Rumuniji sistem praćenja kvaliteta goriva trebalo je da otkrije pokušaje prevare na javnim i privatnim benzinskim stanicama. On je rekao da je u Belgiji još 1996. godine osnovan specijalni fond za analizu naftnih proizvoda i da se godišnje uzima na analizu oko 10 000 uzoraka. U Holandiji i Rumuniji uzorci se u mnogo manjem broju uzimaju tokom letnje i zimske sezone, analiziraju se u nezavisnim laboratorijama, a sistem kažnjavanja za nesavesne prodavce propisuje se direktnim novčanim sankcijama, dok se u Rumuniji čak i javno objavljuje spisak onih pumpi na kojima je pronadjeno gorivo lošeg kvaliteta.

Robert Martin iz multinacionalne kompanije "Džon Hog", koja proizvodi čiste boje i markere za velike potrošače u 70 svetskih zemalja, detaljno je objasnio kako funkcioniše sistem Evromarkera. To je nevidljivo hemijsko jedinjenje koje se koristi za identifikaciju goriva koje se ne koristi u saobraćaju, a cilj je da se spreči izbegavanje plaćanja poreza. Drugim rečima, Evromarker koji je ustanovljen pre jedanaest godina, služi da se utvrdi da li je neki špediter u rezervoar svog kamiona sipao, na primer, lož ulje umesto evrodizela i na taj način pokušao da izbegne plaćanje akciza i drugih poreza koje ubire država.

Snežana Ristić i Zoran Filipović iz Ministarstva infrastrukture i energetike govorili su o statusu projekta "Sistem za monitoring kvaliteta goriva" i o studiji slučaja u vezi sa markiranjem goriva u Srbiji. Zoran Filipović, pomoćnik ministra infrastrukture i energetike, podvukao je da je u Srbiji kvalitet goriva u saglasnosti sa Pravilnikom o tehničkim zahtevima za naftna goriva, a do kraja 2020. godine očekuje se završetak modernizacije rafinerija Naftne industrije Srbije, čime će i kvalitet goriva u našoj zemlji bit podignut na evropski nivo. Vlada Srbije prihvatila je projekat o identifikaciji i verifikaciji autentičnosti goriva, formirana je i radna grupa koja bi trebalo da pripremi predlog zakonskog akta u vezi sa uvodjenjem sistema markiranja goriva na teritoriji Srbije, a čine je predstavnici ministarstava trgovine, finansija i energetike. "Očekujemo da do kraja ove godine, a kao jedan od prioriteta u narednoj Vladi bude uredjenje sistema markiranja goriva u Srbiji", rekao je Zoran Filipović.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 24.4.2012.

ODLUKA O RASPODELI SREDSTAVA IZ NAMENSKIH PRIMANJA BUDŽETA REPUBLIKE KOJA SE OSTVARUJU PRIREĐIVANJEM IGARA NA SREĆU, A KORISTE ZA FINANSIRANJE LOKALNE SAMOUPRAVE

Odluka o raspodeli sredstava iz namenskih primanja budžeta Republike koja se ostvaruju priređivanjem igara na sreću, a koriste za finansiranje lokalne samouprave od 19.04.2012. godine http://www.drzavnauprava.gov.rs/files/Odluka%2019.04.2012.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, 24.4.2012.

POSEBNI PROTOKOL O POSTUPANJU PRAVOSUDNIH ORGANA U ZAŠTITI LICA KOJA SU ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA U REPUBLICI SRBIJI

Posebni Protokol o postupanju pravosudnih organa u zaštiti lica koja su žrtve trgovine ljudima u Republici Srbiji: http://www.mpravde.gov.rs/images/POSEBNI_PROTOKOL_srb.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 24.4.2012.

NOVINE U KREDITNIM LINIJAMA GARANCIJSKOG FONDA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

Na konferenciji za novinare, u pres sali Vlade Vojvodine, direktorka Garancijskog fonda APV Teodora Vlahović, govorila je o politici ove finansijske institucije čiji je cilj stvaranje uslova za lakši pristup kreditnim linijama poslovnih banaka, i pod uslovima povoljnijim u odnosu na tržišne.

- Garancijski fond podstiče kreditiranje pod povoljnijim uslovima kako za preduzetnike, tako i za mala i srednja preduzeća i individualne poljoprivredne proizvođače, na taj način što obezbeđuje garancije za uredno vraćanje kredita odobrene kod poslovnih banaka. Da bi Garancijski fond to obezbedio potrebna je banka koja može da se uključi u njegove aktivnosti, objasnila je Vlahović i dodala da je u novom konkursu banka kreditor "Razvojna banka Vojvodine" (RBV), ali da se očekuje uključivanje i drugih banaka.

Direktorka Vlahović je najavila da će 26.aprila ove godine biti objavljen konkurs za odobravanje garancija za finansiranje nabavke nove opreme. Garancije u ovom konkursu su 60% od vrednosti odobrenog kredita, a zahtevi za kredit se podnose istovremeno banci i Garancijskom fondu, podsećajući da se jedino zahtevi sa 100% garancijom šalju samo Fondu. Kredit je namenjen privrednim društvima (mala i srednja preduzeća), preduzetnicima i zemljoradničkim zadrugama. Potencijal Fonda za je 200 miliona, a kreditna linija Banke 250 miliona dinara. Iznos pojedinačnog kredita je od 5.000-100.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Rok otplate je do pet godina, sa godišnjom kamatom od 7,95%, grejs period je šest meseci, bez učešća i depozita.

Garancijski fond ima otvoren i konkurs za odobravanje garancija za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, koji od prošle godine traje u kontinuitetu. Novina je što su se Razvojnoj banci Vojvodine pridružile i "Banka Inteza" "Komercijalna banka" "Hypo banka" i "AIK banka". Kreditne garancije Fonda su stoprocentne, a namenjene su isključivo individualnim poljoprivrednim proizvođačima. Novina je, kako je Vlahović kazala, da konkurs sadrži pored postojećih i uslove iz Uredbe Vlade Srbije. Radi se o dinarskim kreditima u vrednosti od trista hiljada, do pet miliona dinara, bez valutne klauzule, sa fiksnom kamatom od 6%, i rokom otplate od 36. meseci. Kreditna linija traje samo u periodu propisanom Uredbom, a zahtevi se mogu podneti Fondu do 15. oktobra.

Kreditna linija za kupovinu poljoprivrednog zemljišta odnosi se na one poljoprivredne proizvođače sa imanjem do 50 hektara u vlasništvu, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je veličina bilo ograničena na 30 ha, objasnila je Vlahović.

- Cilj ove linije nije da se stvaraju veleposednici, već da se posed individualnog poljoprivrednog proizvođača bude krupniji, kako bi mogao da primeni sve agrotehničke mere i da bude produktivniji - rekla je Teodora Vlahović. Zahtevi se podnose Razvojnoj banci Vojvodine, a garancije su do 50%, a maksimalan iznos je do 15. miliona dinara, sa periodom vraćanja od sedam godina.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 24.4.2012.

UPRAVA CARINA UPOZNALA JE PREDSTAVNIKE TRANSPORTNIH I ŠPEDITERSKIH PREDUZEĆA SA NOVINAMA U PROCESU PRIMENE CARINSKIH POSTUPAKA I PROCEDURA U TOJ OBLASTI

Novine se, između ostalog, odnose na novi sistem bankarskih garancija u tranzitnom postupku, izjavila je načelnik Odeljenja za carinsko-pravne poslove Uprave carina Marina Borovićanin.

Ova godina biće prelazna u tom domenu i biće omogućeno korišćenje bankarskih garancija u okviru "stare podele", ali u 2013. godini neće biti dozvoljeni tranzitni postupci bez novih bankarskih garancija, dodala je ona na skupu u Privrednoj komori Beograda.

Borovićanin je navela da je današnji skup jedna od redovnih aktivnosti posvećenih susretima sa poslovnom zajednicom koji Upravi carina pomažu u rešavanju operativnih problema, a istovremeno poslovna zajednica se edukuje radi što pravilnijeg sprovođenja carinskih postupaka.

 Predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja špediterskih preduzeća i agenata "Transport i logistika" Slavoljub Jevtić izjavio je da to udruženje nema zamerki na nova rešenja ističući da su i udruženje i preduzeća pojedinačno konsultovani tokom postupka donošenja propisa.

Izvor: Tanjug, 24.4.2012.

KONKURS ZA UPIS U PRVI RAZRED SREDNJIH ŠKOLA: Način bodovanja rezultata u toku školovanja

Kao i lane, i ove godine će svi osmaci deo bodova sakupiti po osnovu uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu. Opšta ocena na kraju svakog od ovih razreda i ovaj put množiće se sa četiri, tako da će oni koji svaki od ovih razreda završe kao skroz odlični sakupiti 60 bodova. Svi osmaci moraće da izađu i na završni ispit, na kojem mogu osvojiti najviše 40 bodova, to jest po 20 na svakom od testova ovog ispita. Kao i lane, i ove godine na završnom ispitu niko ne može pasti, to jest i s nulom bodova sa završnog može se upisati u srednju školu. Na bodove ostvarene po osnovu uspeha u osnovnoj školi i na završnom ispitu, učenicima koji su osvojili neko od pojedinačna prva tri mesta na međunarodnim ili republičkim takmičenjima u osmom razredu, bez obzira n to gde konkurišu, dodaju se posebni bodovi. Za prvo mesto na međunarodnom takmičenju učeniku sleduje 20 bodova, za drugo 18, a za treće 14 bodova. Za prvo mesto na republičkom takmičenju kandidatima za srednjoškolce dodaje se osam bodova, za drugo šest, a za treće četiri boda. Osim tih bodova, svršenim osmacima koji žele da se upišu u umetničke škole i gimnazije za jezičke i matematičke talente dodaju se i bodovi s prijemnog ispita. Ovaj ispit polagaće pre završnog i za razliku od završnog, na njemu mogu i pasti. Osim toga, njima će se dodavati i bodovi za osvojeno neko od prva tri pojedinačna mesta na međunarodnim i republičkim takmičenjima iz predmeta od značaja za njihovo dalje školovanje. Za upis u filološke gimnazije polaže se prijemni ispit iz dva dela, iz maternjeg i stranog jezika, i iz svakog učenik može osvojiti najviše po 120 bodova, a ispit je položio ako na svakom njegovom delu sakupi bar 60. Na ove bodove za neko od prva tri pojedinačna mesta u osmom razredu na republičkom takmičenju iz maternjeg jezika i jezičke kulture ili stranog jezika učeniku sleduje još 60 bodova. Prijemni ispit za upis u matematičke gimnazije ili odeljenja sastoji se iz testa iz matematike, na kojem je takođe moguće osvojiti najviše 240 bodova, a da bi se ovaj ispit položio neophodno ih je bar 120. Za neko od prva tri mesta osvojena u osmom razredu na međunarodnom ili republičkom takmičenju iz matematike kandidatu za ovu školu sleduje još 120 bodova. Za odeljenja u kojima su talenti za fiziku (u Vojvodini takvih nema) princip je isti, ali učenik može da bira da li će polagati test iz fizike ili matematike, a može da izabere i da polaže oba testa, te da mu se računa onaj na kojem je postigao bolji rezultat. Osim toga, dodaju mu se bodovi i s takmičenja iz fizike. Za upis u škole za dizajn polaže se prijemni ispit iz tri dela - crtanje, slikanje i vajanje - i na svakom delu učenik može osvojiti maksimalno 160 bodova, to jest ukupno 480, a ispit je položio ako sakupi najmanje 290 bodova. Za rangiranje u ovim školama ne boduju se posebno uspesi s takmičenja iz likovne oblasti. Kandidatima za muzičke i baletske škole opšti uspeh iz poslednja tri razreda redovne osnovne škole množi se s dva, te oni na taj način mogu maksimalno osvojiti 30 bodova, a dodatnih 30 stiču po osnovu uspeha iz prethodnog školovanja tako što im se uspeh iz poslednja tri razreda osnovne muzičke ili baletske škole takođe množi s dva, a ukoliko je u pitanju dvogodišnja osnovna muzička škola, uspeh iz završnog razreda množi se sa šest. Kandidati za ove škole koji nisu završili osnovnu muzičku ili baletsku školu polažu pre prijemnog diferencijalni ispit, koji se sastoji iz tri dela i na svakom kandidat može osvojiti maksimalno po deset bodova, a ispit je položio ako na svakom delu osvoji bar četiri. Za muzičke škole bodovanje prijemnog ispita razlikuje se po smerovima. Za vokalno-instrumentalne odseke ispit se sastoji iz polaganja instrumenta, odnosno solo pevanja, gde je maksimalan broj bodova 200, a za polaganje je neophodno bar 120, i iz solfeđa s teorijom muzike, na kojem se može osvojiti 100 bodova, a neophodno je bar 60. Za sve ostale odseke ispit se sastoji iz tri dela - pismenog i usmenog iz solfeđa i testa iz teorije muzike. Na svakom delu kandidat može osvojiti najviše po 100 bodova, a ispit je položio ako na svakom delu osvoji bar po 60. I prijemni ispit za baletsku školu sastoji se iz tri dela i na njemu je moguće osvojiti najviše 300 bodova. Za odseke klasičnog i savremenog baleta sa 150 bodova maksimalno, a 90 minimalno boduje se znanje klasičnog baleta i jedna baletska varijacija u prvom slučaju ili savremena igra u drugom, dok se u oba slučaja za sceničnost i fizičke predispozicije dobija još maksimalno po 75, a minimalno po 45 bodova. Za smer narodnih igara za igračke sposobnosti može se dobiti maksimalno 150, a minimalno 90, dok se sceničnost i fizičke predispozicije, odnosno sluh, ritam i memorija, ocenjuju najviše s po 75, a može se položiti i s osvojenih bar po 45 bodova. Ni u baletskim i muzičkim školama ne boduje se posebno uspeh na takmičenjima iz osnovnih muzičkih i baletskih škola. Kandidatima za sportska odeljenja, u kojima se radi po planu i programu gimnazijskog opšeg smera, uz bodove po osnovu uspeha u osnovnoj školi, one sa završnog ispita, te bodove po osnovu uspeha na takmičenjima u osmom razredu iz svih predmeta, dodaju se i bodovi po osnovu sportskih rezultata. Za ove bodove potrebne su im potvrde nadležnih nacionalnih granskih sportskih saveza. Članovi reprezentacije ili oni koji su na spisku za reprezentaciju za sportove u kojima ona ne postoji za petnaestogodišnjake, dobijaju deset bodova, dok se onima koji su osvojili ekipnu ili pojedinačnu medalju na republičkom sportskom takmičenju dodaje osam bodova.

Izvor: Vebsajt Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, 24.4.2012.

UPRAVLJANJE OPASNIM OTPADOM U FUNKCIJI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE • 26. april 2012. godine

Projekat "Potreba inovacionih znanja i nauke u funkciji uspona i održivog razvoja privrede na srpskom tržištu" nastavlja se sa, trećim po redu, seminarom koji organizuje Srpska akademija inovacionih nauka u saradnji sa Privrednom komorom Beograda na temu: UPRAVLJANJE OPASNIM OTPADOM U FUNKCIJI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE u četvrtak, 26. aprila 2012. godine, od 10,00 do 15.00 časova, u prostorijama Srpske akademije inovacionih nauka, sala 1 u prizemlju, Kralja Milana 60 u pasažu.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 24.4.2012.

OBAVEŠTENJE O POVLAČENJU MEDICINSKOG SREDSTVA SA TRŽIŠTA

Proizvođač Instrumentation Laboratory Co., 113 Hertwell Ave., Lexington, MA 02421, SAD, izdao je Obaveštenje o meri povlačenja sa tržišta medicinskog sredstva: HemosIL VWF Activity - Model PN 0020004700, LOT: B01424, B11498, B11655, B11687 (Hematologija, koagulacioni faktori). Prisustvo velike količine humanih anti-goveđih antitela, u uzorku, dovodi do povećanja rezultata aktivnosti fon Vilebrandovog faktora, što ima za posledicu netačne rezultate. Razlog ove interferencije je prisustvo anti-goveđih antitela u reagensima navedenih lotova. Vrednosti dobijene uz ovu interferenciju su u okviru normalnih vrednosti za aktivnost ovog faktora, iako su niže. Ovo može značajno uticati na terapiju pacijenata.. Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije je za proizvod HemosIL VWF Activity, proizvođača Instrumentation Laboratory Co., 113 Hertwell Ave., Lexington, MA 02421, SAD, izdala dozvolu za stavljanje u promet medicinskog sredstva pod br 04-214/07 od 01.03.2007. godine, sa rokom važenja do 29.09.2012. godine. Nosilac upisa navedenog medicinskog sredstva u Registar medicinskih sredstava je preduzeće Makler d.o.o., Beogradska 39/7, Beograd. Pismo obaveštenja proizvođača o dobrovoljnom povlačenju sa tržišta medicinskog sredstva HemosIL VWF Activity - Hematologija, koagulacioni faktori.
Detaljnije: http://www.alims.gov.rs/cir/servisi/2.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, 12.4.2012.
POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA POLJOPRIVREDU RASPISUJE KONKURS - SALAŠARSKI, ETNO I VINSKI TURIZAM: • od 12. 4. do 26. 4. 2012 godine •

1. SALAŠARSKI, ETNO I VINSKI TURIZAM u ukupnom iznosu do 90.000.000,00 dinara
1.1. Adaptacija i rekonstrukcija salaša
Finansiraju se: radovi na adaptaciji i rekonstrukciji objekata van naseljenog mesta, na salašu, za smeštaj i/ili ishranu gostiju po ugledu na autentične salaše uz očuvanje tradicionalne arhitekture.
Pravo učešća na konkurs imaju: registrovana poljoprivredna gazdinstva (samo fizička lica - nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva).
1.2. Adaptacija i rekonstrukcija etno kuća
Finansiraju se: radovi na adaptaciji i rekonstrukciji objekata po ugledu na autentične seoske kuće koji prikazuju i čuvaju tradicionalnu kulturu i arhitekturu sa prostora Vojvodine.
Pravo učešća na konkurs imaju: registrovana poljoprivredna gazdinstva (samo fizička lica - nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva) i udruženja građana sa područja AP Vojvodine registrovana za pružanje usluga u turizmu.
1.3. Izgradnja, adaptacija i rekonstrukcija vinskih podruma sa prostorijama za degustaciju vina
Finansiraju se: radovi na izgradnji, adaptaciji ili rekonstrukciji vinskih podruma sa prostorijama za degustaciju vina na teritoriji AP Vojvodine.
Pravo učešća na konkurs imaju: pravna lica i preduzetnici sa područja AP Vojvodine koji su registrovani u Agenciji za privredne registre i koji su upisani u Vinarski registar koji vodi ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede i ako imaju u vlasništvu, odnosno u zakupu ili u kooperaciji vinograd.
Tekst konkursa http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Konkurs_12_4_12.pdf (ONLINE)
Obrazac - SALAŠARSKI TURIZAM http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Obrazac_Salasi_RPG_12_4_12.pdf (ONLINE)
Obrazac - ETNO TURIZAM http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Obrazac_Etno_RPG_12_4_12.pdf (ONLINE)
Obrazac - ETNO TURIZAM (udruženje građana) http://www.psp.vojvodina.gov.rs/?q=node/79 (ONLINE)
Obrazac - VINSKI TURIZAM http://www.psp.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/tmp/Obrazac_Vinski_pravna_12_4_12.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, 12.4.2012.
MEDEL: U SRPSKOM PRAVOSUĐU SVE POBRKANO

Ovo nisu reforme kakve je htela Evropska unija, bila bi nam potrebna tri dana da nabrojimo sve što nije dobro urađeno, istakla Simon Gaborio, stručnjak Evropskog udruženja sudija i tužilaca
Stručnjaci Medela, Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobode, saopštili su da su potreseni stanjem u srpskom pravosuđu posle reformi i ocenili da je taj proces obavljen mimo svih preporuka Saveta Evrope i Venecijanske komisije.
"Ovo nisu reforme kakve je htela Evropska unija. Srpski narod zaslužuje više i građani ne mogu da imaju poverenja u pravosudni sistem koji ne poštuje ni suštinska prava sudija i demokratskog društva. Bila bi nam potrebna tri dana da nabrojimo sve što nije dobro urađeno", rekla je juče Simon Gaborio, penzionisana predsednica Apelacionog suda u Parizu, koja je zajedno sa sudijom Hansom Ernestom Bočerom iz Nemačke obavila reviziju situacije u srpskom pravosuđu.
Ona je, kao jednu od zamerki na reformu, istakla činjenicu da je više od 800 sudija i 150 tužilaca opozvano sa svojih funkcija bez poštovanja njihovih prava.
Stručnjaci Medela ocenili su da je lustracija u pravosuđu bila legitimna, ali da je u Srbiji "sve pobrkano" i da je princip nezavisnosti sudstva pretvoren u mere zastrašivanja.
Izveštaj delegacije Medela poslužiće kao osnov za otkrivanje žarišnih mesta i predlaganje boljih sistemskih rešenja, pošto su otkriveni mnogobrojni propusti u reformi pravosuđa. O tome je bilo reči i u rezolucijama Saveta Evrope i Evropskog parlamenta. Taj izveštaj biće do kraja meseca dostavljen svim domaćim i evropskim institucijama. Stručnjaci Medela ističu da su spremni da učine sve što je potrebno da doprinesu prevazilaženju krize u srpskom pravosuđu. Oni sutokom boravka u Srbiji obavili više razgovora s državnim i međunarodnim zvaničnicima, kao i predstavnicima nevladinog sektora, na osnovu čega su, kako kažu, došli do jasne slike o neusklađenosti domaćeg pravosudnog sistema sa evropskim standardima.
Razgovarali su i s predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, predsednikom ustavnog suda, ombudsmanom, predstavnicima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, predstavnicima saveta i Agencije za borbu protiv korupcije, državnim revizorom, dekanima i profesorima Pravnog fakulteta i Pravnog fakulteta "Union", sudijama, tužiocima i predstavnicima Sindikata pravosuđa, Advokatske komore i Udruženja novinara Srbije.
"Ministarka pravde nije nas primila. Ne znamo da li je to zato što nije imala vremena ili je htela da nešto sakrije od nas", navela je Simon Gaborio.
Ona je pomenula primer sudije Blagoja Jakšića, koji je bio član Visokog saveta sudstva, ističući da će Medel posebno obratiti pažnju na ispravnost i nepristrasnost vođenja krivičnog postupka protiv njega.
Sudija Gaborio se osvrnula i na slučaj člana Visokog saveta sudstva (VSS) koji je dao ostavku sa obrazloženjem da nisu poštovana pravila rada tog saveta. Taj sudija, obrazložila je Gaborio, vraćen je na daleko nižu sudijsku funkciju od one na kojoj je bio, što je jasan primer pritiska. Ona nije pomenula ime ovog bivšeg člana VSS, ali jasno je da je reč o Milimiru Lukiću, bivšem sudiji Specijalnog suda za organizovani kriminal.
Organizacija Medel osnovana je 1985. godine, rukovođena potrebom da se sudije i tužioci, osim o svom statusu, odrede i po drugim pojavama od opšteg društvenog značaja. Ova organizacija okuplja 21 udruženje iz 13 evropskih država.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Politika", 16.4.2012.
EU OČEKUJE REVIZIJU 24 PRIVATIZACIJE

Evropska unija od Srbije očekuje da reši 24 sporne privatizacije, pomenute u rezoluciji Evropskog parlamenta, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer (Vincent Degert). U Rezoluciji Evropskog parlamenta vlast u Srbiji je pozvana da odmah preispitaju sporne privatizacije i prodaje firmi, a posebno su pomenuti Sartid, Jugoremedija, Mobtel, C market i ATP Vojvodina.
 "To je jedno od pitanja za koja se očekuje da budu rešena u okviru poglavlja koje se odnosi na vladavinu prava. Istina je da su se privatizacije u Srbiji u prošlosti odvijale uz velike teškoće", rekao je Dežer Politici u izdanju od 16. aprila. Dežer je podsetio da je Agencija za privatizaciju poništila 25% privatizacija u Srbiji i istakao da je to visok stepen za postupke koji bi trebalo da se pažljivo obavljaju.
Rezolucijom Evropskog parlamenta zatražena je hitna revizija 24 slučaja spornih privatizacija i primera visoke korupcije i ta rezolucija nije obavezujuća, ali Evropska komisija koja je u junu prošle godine poslala dopis sa istim zahtevom "još čeka povratnu informaciju", piše Politika.
Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je da su aktivni postupci vezani za te 24 privatizacije i da je Republičko tužilaštvo "kompletnom analizom" tih predmeta utvrdilo da "negde nije bilo predmeta krivičnog gonjenja, a da su neki procesi u toku, dok su neki počinioci već osudjeni". "Za EU je uvek daleko interesantnije da se borimo protiv aktuelnog kriminala i korupcije koja se danas dešava i da se borimo protiv ljudi koji dana imaju realnu političku moć, nego protiv ljudi u prošlosti", rekao je Homen.
Homen je naveo da se "postupci ne mogu voditi zbog nečijeg dopisa".
"Ne mogu sada da iznosim detalje u javnost, ali postoje određeni postupci koji se vode vezano za privatizacije tih preduzeća. Ti problemi počinju od 2000. godine, a problematične privatizacije završavaju se sa 2007. godinom", rekao je Homen.

Izvor: Vebsajt EurActiv, 16.4.2012.
POSTIGNUT DOGOVOR O POSEBNOJ NAKNADI ZA MUZIČKI DINAR

Tanjug 

Predstavnici udruženja informatičke delatnosti (IT sektor) i kolektivnih organizacija za zaštitu autorskih i srodnih prava (OFPS, SOKOJ i PI) postigli su danas sporazum o iznosu za naplatu posebne naknade za muzički dinar.

Sporazum, koji je potpisan u prostorijama kompanije "Komtrejd" u Beogradu, stupa na snagu 1. maja, a sačinjen je u zajedničkom interesu IT industrije i nosilaca autorskih i srodnih prava, saopšteno je iz OFPS-a. Time su rešeni i svi problemi koji su u prošlosti proistekli zbog nemogućnosti postizanja zadovoljavajućeg sporazuma, tako da neće trpeti, kako je istaknuto, "ni korisnici usluga i kupci proizvoda iz IT industrije, ni nosioci autorskih i srodnih prava". Na sastanku je zaključeno da "samo partnerskim odnosom muzička i IT industrija mogu i moraju da nastupaju i da samo poštujući domaće zakone i međunarodne normative mogu da pomognu da i u ovom segmentu postanemo deo Evropske zajednice".

KOALICIJA ZA PRISTUP PRAVDI PODNELA USTAVNOM SUDU INICIJATIVU ZA OCENU USTAVNOSTI ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU

Po Zakonu o parničnom postupku, stranke na sud mogu samo uz advokate. Oko 800.000 građana nema novca za branioce, ni znanja da se sami brane

VELIKI broj siromašnih u Srbiji, ostaće bez pravne pomoći. Oni više neće imati jednak pristup pravdi kao ostali, jer je član 85 ZPP izričit da stranke pred sudom ubuduće može da zastupa samo advokat ili one same, a ne predstavnici civilnog društva ili "obični" pravnici.

PUNOMOĆNICI

Član 85

Stranke mogu da preduzimaju radnje u postupku lično ili preko punomoćnika, koji mora da bude advokat.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, punomoćnik pravnog lica može biti diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom, koji je stalno zaposlen u tom pravnom licu.
Stranku mora da zastupa advokat u postupku po vanrednim pravnim lekovima, izuzev ako je sama advokat.

Zastupanje Republike Srbije i njenih organa, jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave uređuje se posebnim propisima.

Sud može da pozove stranku koja ima punomoćnika da se pred sudom lično izjasni o činjenicama koje treba da se utvrde u parnici.

Stranka koju zastupa punomoćnik može uvek da pristupi sudu i daje izjave pored svog punomoćnika i sama preduzima radnje, ako ovim zakonom nije drugačije propisano.

Tako se potencijalno dovodi u pitanje pravda za oko 800.000 najugroženijih, koji nemaju para ni za advokate, ni za veštake, ni za sudske takse. Naravno, ne idu svi oni na sud, ali nije mali ni broj onih koji godišnje potraže besplatnu pravnu pomoć. Takvih je oko 5.000! To je, ipak, minimalan broj onih kojima je pomoć zaista i potrebna, jer 65 odsto ljudi čak i ne zna da ta vrsta usluge postoji.

- Jedan broj nevladinih organizacija specijalizovao se za pružanje besplatne pomoći osetljivim grupama. Zašto da ih lišimo tih usluga - pita se Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

On dodaje da će ovo verovatno rešiti Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, ali je pitanje kada će se on naći pred parlamentom. Pored toga, od preko 160 lokalnih samouprava, ove službe za pomoć postoje samo u 45. Njima se javljaju socijalno ugroženi, izbeglice, interno raseljeni, penzioneri...


CILj novog ZPP je ubrzanje postupaka, kaže, za "Novosti", pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić:
- Smanjili smo broj ljudi koji mogu biti punomoćnici pred sudom jer smo do sada imali dosta nadripisara i onih koji zastupaju svoje prijatelje, a koji su neuki. Ovim želimo da obezbedimo željeni nivo kvaliteta zastupanja. U pripremi je i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, koji će pomoći siromašnima i onima iz ranjivih grupa stanovništva, po principu pravičnosti.

- Ustav Srbije kaže da se nivo ljudskih prava ne sme spuštati ispod dostignutog nivoa, a član 85 ZPP ugrožava pravo na jednakost ljudi pred zakonom - kaže Milan Antonić iz Jukoma. - Niko ne želi da uzme advokatima hleb iz usta, ali civilno društvo mora da očuva osnovna ljudska prava.

A ona će posebno biti ugrožena ženama i deci žrtvama nasilja, dodaje Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva:

- Najjeftiniji izlazak na ročište je oko 7.000 dinara. Najveći broj žrtava nasilja koji nam se obraća ne može sebi da priušti tako duge i skupe parnice.

Zato je grupa nevladinih organizacija udružena u Koaliciju za pristup pravdi već podnela Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti ZPP.

- Ako se Ustavni sud bude rukovodio direktivama EU, odbaciće ovu inicijativu - kaže predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević. - Direktiva EU iz 2006. preporučuje da ljude pred sudom zastupaju isključivo advokati, da bi se brže i stručnije došlo do pravde. Siromašni i dalje mogu sami da se brane i da dobiju besplatnu pravnu pomoć.

Naslovi.net

KOMPANIJA FEJSBUK KUPUJE PATENTE OD MAJKROSOFTA

Tanjug

Kompanija "Fejsbuk" objavila je da će za kupovinu patenata "Majkrosofta," koje je ovaj softverski gigant nedavno preuzeo od kompanije AOL, platiti 550 miliona dolara.

"Fejsbuk" će kupiti oko 650 od 925 patenata koliko je "Majkrosoft" početkom ovog meseca kupio od AOL-a za 1,1 milijardu dolara, navedeno je u saopštenju "Fejsbuka" i "Majkrosofta."

"Fejsbuk" je ovakav potez nazvao "još jednim značajnim korakom u tekućem procesu izgradnje portfolija intelektualne svojine koji će zaštiti interese Fejsbuka na duži rok".

"Današnji ugovor sa Fejsbukom omogućava da povratimo oko polovinu naših troškova iz prethodne aukcije", rekao je izvršni potpredsednik "Majkrosofta" Bred Smit.

POKRENUT PROJEKAT „OTVORENA KNJIGA ŽRTAVA”

Na sajtu www.komisija1944.mpravde.gov.rs pokrenut je projekat „Otvorena knjiga žrtava”, kao jedinstven takav poduhvat u Evropi, a moguće i u svetu. Kako kaže za „Politiku” sekretar Državne komisije dr Srđan Cvetković, radi se o najmodernijoj formi, softveru koji sadrži interaktivni teritorijalni internet pretraživač žrtava na području cele Srbije, stradalih posle oslobođenja. Od ukupno 35.000 i više lica, koja se nalaze u njihovoj privremenoj evidenciji, do ovog trenutka već su uneli podatke o skoro 20.000 njih, koji se mogu pronaći na ovom pretraživaču.

– Ova baza podataka, za sada samo u ćiriličnoj verziji, sadrži detaljne podatke o svakom licu: ime i prezime, zanimanje, nacionalnost, datume rođenja i smrti, okolnosti pod kojima su nastradali, kao i kvalifikaciju dela pod kojima su ta lica vođena, i svuda gde je to moguće, mesto i tačnu lokaciju gde su ubijeni. Svi uneti podaci sadrže i precizan izvor, jedan ili više njih, odakle potiču, tako da građani koji su u srodstvu ili imaju interes da nekoga rehabilituju ili potraže, preko našeg sajta mogu dobiti najpouzdanije moguće podatke. To i jeste osnovni smisao projekta, da bude neka vrsta javnog servisa građanima u procesu rehabilitacije i restitucije, svojevrsna otvorena knjiga, u kojoj je moguće podatke dopunjavati, menjati, ispravljati na osnovu više izvora – navodi Cvetković.

Sistem može sam da uradi izveštaje po više od 20 kategorija, kao što su nacionalna pripadnost, politička orijentacija, teritorija, vreme stradanja, socijalna struktura žrtava...

Kako napominje, ovaj projekat je svojevrsno finale rada Komisije, koji će da objedini i na jednom mestu prikaže sve što je do sada urađeno, uz dosta volonterskog rada i skromna sredstva dobijena preko Ministarstva pravde, ali uz veliku podršku Instituta za savremenu istoriju, čiji je direktor dr Momčilo Pavlović i koordinator Odbora za istraživanja.

Dalje … www.politika.rs

KONFERENCIJA O GEOGRAFSKOM POREKLU HRANE I PLASMANU TAKVE ROBE NA STRANA TRŽIŠTA

U Srbiji postoji 58 proizvoda sa oznakom geografskog porekla, izjavila je danas direktorka Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Branka Totić.

Na konferenciji o geografskom poreklu hrane i plasmanu takve robe na strana tržišta, ona je rekla da se prvenstveno radi o poljoprivrednim proizvodima, ali da tu ima i tradicionalnih odevnih predmeta i rukotvorina.

Neki od proizvoda koji imaju oznaku geografskog porekla su sremski kulen, petrovska klobasa, užička goveđa pršuta, leskovački domaći ajvar, futoški kupus, staroplaninski kačkavalj, fruškogorski lipov med, kladovski kavijar, leskovačko roštilj meso.

Navodeći da oznaku geografskog porekla ima i pirotski ćilim, Totićeva je istakla da treba raditi na tome da se u tu potvrdu kvaliteta uključi što više proizvoda koji nisu poljoprivredni.
Ona je navela da proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom imaju zavidan izvozni potencijal i da u svetu poslednjih godina na tržištu raste udeo proizvoda visokog kvaliteta sa dobrom reputacijom.

Proizvodi sa zaštićenim poreklom su, prema rečima Totićeve, očuvanje nacionalnog identiteta, a imaju i izuzetnu važnost za turističku ponudu.

Kako je istakla, oznaka geografskog porekla je kolektivno pravo i taj znak mogu da koriste svi proizvođači sa određenog područja koji su upisani u registar.

Savetnik u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Branislav Raketić je rekao da se Srbija kao mala zemlja na svetskom tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ne može boriti sa konkurencijom po količini proizvodnje, već da mora raditi na proizvodnji proizvoda sa dodatom vrednošću.

On je naveo da je obim proizvodnje proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom u Srbiji mali, ističući da se radi na tome da se istovremeno poveća obim proizvodnje i tražnja za tom vrstom proizvoda.
Raketić je rekao da Ministarstvo poljoprivrede kroz razne podsticaje podržava proizvodnju sa zaštićenim geografskim poreklom.

Navodeći da Srbija ima dosta proizvoda sa dobrom reputacijom, ali i da se ti proizvodi često falsifikuju, on je rekao da je važno i uspostavljanje efikasne kontrole.

Raketić je naveo da u Srbiji ima devet sertifikacionih kuća koje kontrolišu kvalitet, a najavio je i uvođenje kontrolnih markica za proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, koje će izdavati Ministarstvo poljoprivrede.

RTV, Beta

EVROPSKA KOMISIJA JE OCENILA KAO "PRILIČNO OPTIMISTIČKI" MAKROEKONOMSKI PLAN SRPSKE VLADE, KOJI PREDVIĐA RAST BRUTO DOMAĆEG PROIZVODA OD 2,8 GODIŠNJE U RAZDOBLJU 2012-2014

Predsednik Sindikata Telekoma je Agenciji Beta rekao da su dva reprezentativna sindikata na sastanku sa predstavnicima ministarstava ekonomije i finansija i poslovodstva dobili obećanje da će akcije Telekoma biti podeljene najkasnije do 4. maja, pre opštih izbora u Srbiji.

On je takodje izjavio da bi besplatne akcije tog preduzeća trebalo da budu podeljene u naredne dve sedmice.

Sastanku u Ministarstvu ekonomije Srbije su prisustvovali i predstavnici Centralnog registra hartija od vrednosti, Agencije za privatizaciju i drugog reprezentativnog sindikata - Jedinstvenog sindikata Telekoma.

"Insistirali smo i insistiraćemo i dalje da se akcije podele pre izbora, jer smo čekali četiri godine da se završe svi procesi oko Telekoma, čak i neuspeli pokušaj prodaje i otkup paketa akcija grčkog OTE", rekao je Joksimović.

Joksimović je rekao da je Vlada Srbije nakon tog sastanka donela zaključak koji je bio potreban Telekomu Srbije da na upravnom odboru i skupštini akcionara donese odluke potrebne za registraciju akcija i izlazak na berzu.

Te odluke, među kojima su statut i knjigovodstvena vrednost preduzeća, donesene su u prošli petak, rekao je on, dodajući da trgovanje akcijama Telekoma sigurno neće početi pre izbora, zbog tehničkih momenata.

"Vrednost akcija Telekoma rasti o verovatno će biti najvrednije na Beogradskoj berzi", rekao je Joksimović, navodeći da je petogodišnjim planom tog preduzeća predviđen rast prihoda, profita i investicija.

Telekom, kako je istakao, dobro radi i ove godine će imati dobiti od preko 200 miliona evra.

Joksimović je rekao da će zaposleni u Telekomu dobiti po 200 evra po godini staža, odnosno oko 88 akcija, a građani, prema proračunu sindikata, paket akcija vredan preko 60 evra.
On je ocenio da je Telekom Srbije "verovatno jedan od najboljih telekoma u Evropi" i naveo da trenutno zapošljava optimalan broj radnika.

U Telekomu Srbije je, kako je precizirao Joksimović, zaposleno oko 9.000 radnika, a još oko 2.300 je zaposleno u kćerkama firmama, Telekomu Srpske i M:tel-u Crne Gore.
Akcije Telekoma trebalo bi da dobije oko 4,8 miliona građana, kao i sadašnji i bivši zaposleni radnici u tom preduzeću.

Zaposleni i bivši zaposleni dobiće 6,94 odsto besplatnih akcija Telekoma, a građani 15 odsto od ukupno jedne milijarde akcija. Svaki građanin će dobiti po 31 akciju, čija je početna cena 2,27 evra po jednoj akciji.

Vlada je zastala sa podelom besplatnih akcija krajem 2011. zbog pregovora sa grčkom kompanijom OTE, a kada je transakcija završena država Srbija je postala jedini vlasnik najvećeg domaćeg telekomunikacionog preduzeća.

Krajem 2011. vlasnici Telekoma Srbija bili su Vlada Srbije sa 80 odsto i grčki OTE sa preostalih 20 procenata, koje je država potom otkupila za 380 miliona evra.

Početkom 2011. na neuspelom tenderu za prodaju 51 odsto Telekoma, srpska vlada je za taj paket tražila minimalno 1,4 milijarde evra, dok je Telekom Austrija, kao jedini učesnik na tenderu, ponudila 950 miliona.

MINISTAR ZA INFRASTRUKTURU I ENERGETIKU SRBIJE I CRNOGORSKI MINISTAR ZA SAOBRAĆAJ I POMORSTVO POTPISAĆE UGOVOR O POTVRĐIVANJU KONTINUITETA PRUŽANJA USLUGA U VAZDUŠNOJ PLOVIDBI IZMEĐU DVE DRŽAVE

Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić i crnogorski ministar za saobraćaj i pomorstvo Andrija Lompar potpisaće u Beogradu Ugovor o potvrđivanju kontinuiteta pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi između dve države.

Ugovor je rezultat Sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja koji je u februaru 2012. zaključen između Srbije i Crne Gore, saopštila je danas Kontrola letenja Srbije i Crne Gore.

Ugovor o potvrđivanju kontinuiteta pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi između Srbije i Crne Gore biće potpisan u zgradi Centra kontrole letenja na aerodromu "Nikola Tesla", navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug, 24.4.2012.

SRBIJA JE OD 2001. DO 2011. GODINE DOBILA OKO OSAM MILIJARDI EVRA RAZVOJNE POMOĆI: Nakon dobijanja statusa kandidata u martu Srbija je dobila pravo da koristi i preostale tri od pet komponenti IPA, ali da bi to mogla da učini mora da osposobi svoju administraciju za rukovođenje tom pomoći, odnosno da uspostavi decentralizovani sistem za upravljanje fondovima EU

Srbija je od 2001. do 2011. godine dobila oko osam milijardi evra razvojne pomoći od čega je iznos bespovratnih sredstava bio 4,1 milijardu evra. Kako je rečeno na seminaru o međunarodnoj razvojnoj pomoći u Srbiji, struktura pomoći se menja - u početku su razvojnu pomoć manje činili takozvani meki krediti, odnosno krediti povoljniji od tržišnih, a više bespovratna pomoć. Sada se taj trend preokrenuo u korist mekih kredita. U 2011. je tako od 1,1 milijardi evra razvojne pomoći koju je Srbija dobila 370 miliona bila bespovratna pomoć, a preko 600 miliona meki krediti.

U proteklih 10 godina u okviru razvojne pomoći je bilo manje direktne dodele novca, a više tehničke pomoći.

Na pitanje da li se očekuje smanjenje razvojne pomoći Srbiji zbog ekonomske krize, predstavnica Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić rekla je da nema pravila. "Zavisi od partnera do partnera. U narednih nekoliko godina će svakako bilateralni donatori biti tu u velikoj meri, ali nam na duže staze definitivno ostaje EU kao najznačajnija u smislu bespovratnih sredstava, a ovo ostalo će biti mnogo više zajmovi", kazala je Ilić.

Neki donatori, poput Švedske i Norveške, ne planiraju da smanje iznos pomoći u narednim godinama, dok će neki zbog krize smanjiti davanja, ocenila je Ilić. Podsetila je da su se neki donatori, poput Kanade, već povukli.

Ilić je istakla da smanjenje pomoći zbog krize generalno gledano nije uočljivo, ali da raste učešće kredita, a smanjuje se učešće pomoći.

Na seminaru je rečeno da je Kancelarija za eropske integracije od jula 2010. nadležna za planiranje i korišćenje evropskih fondova, donacija i razvojne pomoći iz inostranstva.

EU ima najznačajniju ulogu u pogledu bespovratnih sredstava, jer ona čine više od 50% pomoći koju pruža, rečeno je na seminaru, uz napomenu da je za period od 2007. do 2013. godine za Srbiju je predviđena 1,4 milijarda evra pretpristupne pomoći IPA, koja je bespovratna.

EU sredstva kanališe kroz program IPA namenjen određenoj zemlji, višekorisnički IPA koji ima regionalni karakter, odnosno više zemalja mora da učestvuje u projektu. Srbija takođe može da koristi novac određenih programa za sprovođenje politika EU, poput Okvirnog programa 7 za nauku i istraživanje.

Nemačka je jedan od najveći bilateralnih donatora Srbiji, koja je u 2011. godini izdvojila 122 miliona evra razvojne pomoći za Srbiju. Zahvaljujući podsticajnim zajmovima iz Nemačke razvojne banke (KfW), ta pomoć je dostigla i 137 miliona evra. Procene su da će u 2012. ta pomoć iznositi 64 miliona evra.

Predstavnica Kancelarije za evropske integracije Stefana Lilić ocenila je da je na izdvajanje nemačke pomoći Srbiji za ovu godinu sigurno uticala kriza. Međutim, kako je navela, nije isključeno da se tokom godine izdvoje i dodatna sredstva kroz zaebne projekte ili programe.

Na seminaru je predstavljen i ISDAKON, informaciona baza podataka svih donacija. Seminar su organizovali Kancelarija za evropske integracije, Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA) i grupa IMG.

Decentralizovani sistem za fondove EU u 2013.

Nakon dobijanja statusa kandidata u martu Srbija je dobila pravo da koristi i preostale tri od pet komponenti IPA, ali da bi to mogla da učini mora da osposobi svoju administraciju za rukovođenje tom pomoći, odnosno da uspostavi decentralizovani sistem za upravljanje fondovima EU. Uspostavljanje tog sistema, kako je rečeno na seminaru, očekuje se polovinom ili krajem 2013.

Kako je rekla Mirjana Nožić iz Ministarstva finansija, takav sistem podrazumeva specifične procedure za javne nabavke, upravljanje projektom i plaćanje, kao i vrlo mnogo nivoa kontrole, jer se mora opravdati svaki potrošeni evro.

Nožićeva je rekla da je 2007. počeo proces uvođenja decentralizovanog sistema, što je podrazumevalo osnivanje institucija u vladi i imenovanje osoba koje će u tom sistemu imati određenu ulogu, poput nacionalnog koorodinatora za IPA. Na tu dužnost je imenovana direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Mirjana Nožić je dodala da su zatim u 2009. realizovani projekti podrške u obuci i procedurama za pripremu projekata. Prema njenim rečima, svaki zaposleni koji će se baviti tim poslovima morao je da poruči 7.000 stranica procedura, a to znanje će biti i proveravano.

Kada je taj proces završen, pozvan je nezavisni revizor, odnosno revizorska kuća Diloit i Tuš (Deloitte&Touche) koja je u proteklih par meseci uradila reviziju celog sistema koji su srpske vlasti postavile, i dostavila izveštaj.

Nožićeva je rekla da bi vlasti Srbije trebalo da "ceo paket", odnosno procedure i revizorski izveštaj, pošalju Evropskoj komisiji u junu, čime će zatražiti akreditaciju za sistem, a nakon toga bi Srbiju trebalo da posete predstavnici Komisije. Ona je dodala da očekuje da će sredinom ili krajem 2013. Srbija dobiti akreditaciju, odnosno da će joj u nadležnost biti prebačeno upravljanje sredstvima i da će moći sama da sprovodi projekte.

Nožićeva je rekla da decentralizovano upravljanje ne znači da će Srbija dobiti više para već da će sredstva kojima sada rukovodi Delagacija EU za projekte u Srbiji samo preći u nadležnost Vlade Srbije.

Međutim, kako je naglasila, suština je u bitno drugačijem odnosu prema tim sredstvima u odnosu na sadašnji sistem. "To je kao da imate džeparac ili da sami zarađujete, kada ste sami odgovorni za svaki element. Ukoliko nešto loše uradite, nećete to naplatiti EU već ćete morati da iz svog džepa dopunite razliku", rekla je Nožićeva.

Korišćenje pretpristupnih fondova i osposobljavanje za upravljanje tim sredstvima treba da pripremi Srbiju i za korišćenje fondova EU koje će moći da koristi po pristupanju Uniji, poput kohezionog Evropskog fonda za reigonalni razvoj (ERDF), i strukturnih fondova - Evropskog socijalnog fonda (ESF) i Evropskog poljoprivrenog fonda za ruralni razvoj (EARD), rečeno je na seminaru.

Izvor: Vebsajt EurActiv, 24.4.2012.

RAST KAŠNJENJA PREDUZEĆA U OTPLATI LIZING UGOVORA

Broj lizing ugovora preduzeća sa kašnjenjem u otplati većim od 15 dana u prva tri meseca ove godine povećan je za 2,7 odsto, sa 16.533 na 16.980, pokazali su podaci Udruženja banaka Srbije.

Tokom marta broj lizing ugovora preduzeća u docnji smanjen je za 2,7 odsto, sa 17.458 na 16.980.

Broj lizing ugovora preduzeća u martu je smanjen za 0,1 odsto odnosu na prethodni mesec, na 39.134, dok je broj korisnika smanjen za 0,3 odsto, na 11.740.

Iznos ostatka duga preduzeća po lizing ugovorima povećan je tokom marta za dva odsto, sa 72,37 milijardi dinara na 73,06 milijardi, dok je od početka godine povećan za jedan odsto.

Što se tiče preduzetnika, broj lizing ugovora sa kašnjenjem u otplati većim od 15 dana u martu smanjen je za 1,1 odsto, sa 2.556 na 2.528, dok je u prva tri meseca povećan za 6,7 odsto.

Broj lizing ugovora kod preduzetnika smanjen je tokom marta za 0,6 odsto, na 6.442, dok je broj korisnika smanjen za 0,7 odsto, na 4.273. Iznos ostatka duga preduzetnika povećan je tokom marta za 8,1 odsto, sa 5,86 milijardi dinara na 6,34 milijardi, dok je od početka godine smanjen za 1,2 odsto.

Izvor: Tanjug, 24.4.2012.

ZAKON O SOCIJALNOM STANOVANJU: Potpisani ugovori o izgradnji 789 socijalnih stanova u sedam gradova

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić prisustvovao je potpisivanju Ugovora sa 7 gradova o regulisanju međusobnih odnosa u poslovima realizacije Zakona o potvrđivanju okvirnog ugovora o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 13/2010 - prim. red.). Ugovorom će se realizovati izgradnja 789 stanova za socijalno stanovanje od ukupno 1.700 planiranih.Ovim projektom planirana je izgradnja 237 stanova za socijalno stanovanje u Nišu, 77 u Pančevu, 60 u Kikindi, po 100 stanova u Zrenjaninu i Kraljevu, 150 u Smederevu i 65 u Pirotu, čija ukupna vrednost iznosi oko milijardu dinara.

- Početak izgradnje stanova u Nišu deo ukupnog projekta kojim je predviđeno da se 1.700 stanova za socijalno stanovanje izgradi u 12 gradova Srbije. Ukupna vrednost projekta, koji finansiraju Banka za razvoj Saveta Evrope, Vlada Srbije i lokalne samouprave, iznosi ukupno 58 miliona evra, od čega je 32 miliona evra obezbeđeno iz kredita pomenute banke - istakao je ministar Dulić.

Ministar Dulić je objasnio da će svi stanovi biti građeni veoma kvalitetno, a stambene zgrade u kojima će se nalaziti biće integrisane u ostatak okoline u svim gradovima.
Solidarnost i razumevanje za one kojima je potreban krov nad glavom, kako je podsetio, bio je osnovni motiv za donošenje Zakona o socijalnom stanovanju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009 - prim. red.) 2009. godine.

Ministar je izrazio očekivanje i da će uskoro početi realizacija projekta izgradnje 10.000 stanova namenjenih izbeglicama.

Projekat izgradnje i socijalnih i stanova namenjenih izbeglicama doprineće upošljavanju domaće građevinske operative i predstavljati podršku radnicima te grane industrije u uslovima ekonomske krize, zaključio je Dulić.

Izvor: Vebsajt Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, 24.4.2012.

PRODATO 87,08 ODSTO EMISIJE: • Aukcija osamnaestomesečnih državnih zapisa Republike Srbije, održana 24. aprila 2012. godine •

Aukcija osamnaestomesečnih državnih zapisa Republike Srbije, održanoj dana 24. aprila 2012. godine prodato 87,08 odsto emisije

Na aukciji osamnaestomesečnih državnih zapisa Republike Srbije, održanoj 24. aprila 2012. godine, prodato je 870.779 državnih zapisa, ukupne nominalne vrednosti 8.707.790.000 dinara. To predstavlja 87,08 odsto obima emisije.

Državni zapisi su prodati po diskontnoj stopi od 13,20 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 24. oktobra 2013. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 24.4.2012.

ZAKON O SOCIJALNOM STANOVANJU: Potpisani ugovori o izgradnji 789 socijalnih stanova u sedam gradova
ZAKON O SOCIJALNOM STANOVANJU: Potpisani ugovori o izgradnji 789 socijalnih stanova u sedam gradova
ZAKON O SOCIJALNOM STANOVANJU: Potpisani ugovori o izgradnji 789 socijalnih stanova u sedam gradova
ZAKON O SOCIJALNOM STANOVANJU: Potpisani ugovori o izgradnji 789 socijalnih stanova u sedam gradova

Aktuelna sužbena mišljenja

 • Ministarstvo finansija: PORESKI TRETMAN PROMETA NEZAVRŠENIH STANOVA - Zakon o porezima na imovinu: član 23
 • Ministarstvo finansija: PORESKI TRETMAN PROMETA PRAVA SVOJINE NA NEPOKRETNOSTI KOJI JE IZVRŠEN U SKLADU SA PROPISIMA KOJI VIŠE NISU NA SNAZI, A PORESKA UPRAVA STIČE SAZNANJE O PREDMETNOM PROMETU NAKNADNO, U MOMENTU PRIMENE DRUGIH PROPISA - Zakon o porezima na imovinu: član 45
Aktuelna sudska praksa

 • Privredni apelacioni sud: DOKAZIVANJE ČINJENICA NA OSNOVU KOJIH SE OSPORAVA POTRAŽIVANJE TUŽIOCA - Zakon o parničnom postupku: član 220
 • Privredni apelacioni sud: NAKNADNO PREDUZIMANJE KONKLUDENTNE RADNJE KOJOM SE POTRAŽIVANJE PRIZNAJE - Zakon o obligacionim odnosima: član 374
 • Privredni apelacioni sud: NEDOZVOLJENOST PARNIČNIH RADNJI PREDUZETIH I POTPISANIH OD ADVOKATA PO OPOZIVU PUNOMOĆJA - Zakon o advokaturi: član 29 stav 5
 • Privredni apelacioni sud: NEDOZVOLJENOST ŽALBE PROTIV ODLUKE O TROŠKOVIMA POSTUPKA - Zakon o parničnom postupku: član 365 stav 3
 • Privredni apelacioni sud: NEPREDUZIMANJE PROCESNE RADNJE I NEOSNOVANOST PREDLOGA ZA VRAĆANJE U PREĐAŠNJE STANJE - Zakon o parničnom postupku: član 111 stav 1
 • Privredni apelacioni sud: OBJEKTIVNI MENIČNI PRIGOVOR - Zakon o menici: čl. 16 i 107
 • Privredni apelacioni sud: PRIGOVOR PRESTANKA OBAVEZE PREBOJEM - Zakon o parničnom postupku: član 346 stav 3
 • Privredni apelacioni sud: PROTIVPRAVNOST KAO USLOV ZA SMETANJE DRŽAVINE - Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa: član 78
 • Privredni apelacioni sud: STICANJE HIPOTEKE - Zakon o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima: član 151
 • Ustavni sud: ODREĐIVANJE NAČINA OTKLANJANJA POSLEDICA KOJE SU NASTALE USLED PRIMENE ODREDABA ČLANA 47. ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA ZA KOJE JE ODLUKOM USTAVNOG SUDA UTVRĐENO DA NISU U SAGLASNOSTI SA USTAVOM I POTVRĐENIM MEĐUNARODNIM UGOVORIMA - Zakon o Ustavnom sudu: čl. 61, 62 i 104
 • Ustavni sud: ODREĐIVANJE NAČINA OTKLANJANJA POSLEDICA KOJE SU NASTALE USLED PRIMENE ODREDABA ČLANA 47. ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA ZA KOJE JE ODLUKOM USTAVNOG SUDA UTVRĐENO DA NISU U SAGLASNOSTI SA USTAVOM I POTVRĐENIM MEĐUNARODNIM UGOVORIMA - Zakon o Ustavnom sudu: čl. 61, 62 i 104
Likvidacije:

U periodu od 17. do 20. aprila 2012. godine na web site-u Agencije za privredne registre objavljeni su oglasi o pokretanju postupka likvidacije za sledeće privredne subjekte:

Broj oglasa

Naziv privrednog subjekta

Opština

Datum oglašavanja

Trajanje oglasa

206857

KODANIA

Novi Sad - grad

20.04.2012

90

206846

GORSKI

Čačak

20.04.2012

90

206839

AGIMI PETROL

Bujanovac

20.04.2012

90

206819

OLYMP FITNESS

Pančevo

20.04.2012

90

206805

MONTEGO

Prijepolje

20.04.2012

90

206802

A B C D

Kruševac

20.04.2012

90

206798

ĐUKNIĆ

Beograd-Čukarica

20.04.2012

90

206792

A.M.D.B.TRANSPORTE

Batočina

20.04.2012

90

206780

ATHLETIC

Vranje

19.04.2012

90

206752

STRITLAJF

Beograd-Stari Grad

19.04.2012

90

206739

OSI COM

Preševo

19.04.2012

90

206736

DXN GANODERMA MARKETING

Subotica

19.04.2012

90

206733

ABM CO INVEST

Beograd (grad)

19.04.2012

90

206728

V.D.R. TERMOMONT

Beograd-Novi Beograd

19.04.2012

90

206705

OPTAS

Beograd (grad)

19.04.2012

90

206702

PC-HELP

Beograd-Čukarica

19.04.2012

90

206696

MILK UNION

Beograd-Zvezdara

19.04.2012

90

206680

FUSION

Kanjiža

19.04.2012

90

206677

RINALDI

Subotica

19.04.2012

90

206647

2ETC

Beograd-Zvezdara

18.04.2012

90

206641

PLANET CANDY

Beograd-Novi Beograd

18.04.2012

90

206638

YA ZHOU YUDI

Novi Pazar

18.04.2012

90

206627

KOPNO

Novi Sad - grad

18.04.2012

90

206623

PONTOR

Sremska Mitrovica

18.04.2012

90

206618

GSN GROUP

Beograd-Zemun

18.04.2012

90

206611

TADEX

Kula

18.04.2012

90

206607

MAGFILTRAN

Beograd-Zemun

18.04.2012

90

206590

IVANOV COMMERCE

Beograd-Čukarica

18.04.2012

90

206587

CALL NET

Novi Sad - grad

18.04.2012

90

206581

RECONQUEST

Beograd (grad)

18.04.2012

90

206578

CARAMASOV

Beograd-Voždovac

18.04.2012

90

206572

ALPHA PROJECTS

Beograd-Zemun

18.04.2012

90

206569

TARBAH

Beograd-Obrenovac

18.04.2012

90

206567

LECOM

Beograd-Grocka

18.04.2012

90

206563

REX

Petrovac

18.04.2012

90

206557

JUMP 422

Niš - Mediana

18.04.2012

90

206551

CIPO AUTO POPOV JOVANA I GIGULOV RADISLAVA

Zrenjanin

18.04.2012

90

206548

MOOP

Novi Sad - grad

18.04.2012

90

206545

ATRIUMIDEA

Beograd-Zvezdara

18.04.2012

90

206531

TECMOTORS

Beograd-Voždovac

18.04.2012

90

206528

SREĆA

Novi Kneževac

18.04.2012

90

206509

DD MIRAŽ

Beograd-Rakovica

17.04.2012

90

206506

ZDRAVKOVIĆ-PREVOZ

Kruševac

17.04.2012

90

206500

KUĆICA

Beograd-Novi Beograd

17.04.2012

90

206493

BIDŽA-ŽAR

Svilajnac

17.04.2012

90

206455

DCI

Beograd-Novi Beograd

17.04.2012

90

206429

ANĐELKO

Beograd-Voždovac

17.04.2012

90

206426

Beograd-Voždovac

17.04.2012

90

206423

IASI

Beograd-Zemun

17.04.2012

90

206411

SPREGA

Beograd-Stari Grad

17.04.2012

90

Stečajevi:

Stečajevi:

STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 18.4.2012. GODINE

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

1.

Privredno društvo za marketing, trgovinu i usluge "MTSI" d.o.o

 

5. St. broj 2142/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1083263?code=
CEB58869C723980184A98F4C98CAF449876CD775

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1425

 

Privredni sud u Beogradu, broj predmeta 5. St. 2142/2011 u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Privrednim društvom za marketing, trgovinu i usluge "MTSI" d.o.o - u stečaju iz Beograda, Žarkovačka 2d. Zakazuje se završno ročište u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 208, za 23. aprila 2012. godine u 12 časova. Na ročište se pozivaju poverioci i stečajni upravnik. Oglas o zakazivanju ročišta objavljen je u "Službenom glasniku RS" i na oglasnoj tabli suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

2.

Kumikum DOO Beograd

20138211

2. St. broj 2355/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1092598?code=
2096616257DA7DF01D42EC1D8FC5B209812AEC04

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2512

 

Privredni sud u Beogradu, sudija Ikonić Milivoje, kao stečajni sudija, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom preduzećem Kumikum DOO Beograd, doneo je van ročišta dana 30. mart 2012. god.
REŠENJE
I. Zakazuje se završno ročište radi zaključenja stečaja nad preduzećem Kumikum DOO Beograd - Zemun, Trg pobede 3a, lokal 57 JMB 20138211, PIB 104282743, za dan 14. maj 2012. god. u 9,00 časova, koji će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 110/I
II. Rešenje se objavljuje na oglasnoj tabli suda kao i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

3.

Autosrbija a.d. Mladenovac

07015186

9. St. broj 2950/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1018792?code=
7E12B96E86E2D0F1A492E3144D4A043B5EEC0962

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2890

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/
AUTOSRBIJA.shtml/seo=/companyid=204

I Privredni sud u Beogradu, rešenjem 9. St. broj 2950/2011 od 2. aprila 2012. godine otvorio je postupak stečaja nad Autosrbija a.d. Mladenovac, Savića Mlin broj 6. (mat. br. 07015186, PIB 102008581).
II Imenovan je za stečajnog upravnika Željko Pešut iz Beograda.
III Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave svoja potraživanja. Neblagovremeno podnesene prijave potraživanja ispitaće se o trošku tog poverioca.
IV Pozivaju se dužnici da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 10. maj 2012. godine u 11,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
Pozivaju se poverioci da pre prvog poverilačkog ročišta formiraju skupštinu poverilaca, a ukoliko to ne učine skupština poverilaca saziva se za prvo poverilačko ročište.
VI Ispitno ročište određuje se za 25. jun 2012. godine u 11,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
VII Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli suda 2. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

4.

Privredno društvo sa ograničenom odgovornošću Swiss Farmacija

20521384

50. St-32/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/2689803?code=
5FEAA4955937B41554EB1F170FBD9A474E07400E

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2922

 

I Privredni sud u Beogradu, rešenjem 50. St-32/2012 od 2. aprila 2012. godine, otvorio je stečajni postupak nad dužnikom Privredno društvo sa ograničenom odgovornošću Swiss Farmacija, Beograd, Jove Ilića 16, matični broj 20521384 PIB 106028527.
II Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajnije nesposobnosti za plaćanje iz člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III Za stečajnog upravnika imenuje se Željko Pešut iz Beograda, Braće Radovanovića 32.
IV Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom, prijave Privrednom sudu u Beogradu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V Ispitno ročište određuje se za 19. septembar 2012. godine sa početkom u 9,30 časova, i održaće se u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
VI Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 21. maj 2012. godine sa početkom u 9,30 časova, i održaće se u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
VII Oglas o otvaranju stečajnog postupka istaknut je na oglasnoj tabli suda 3. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

5.

"FFIS" d.o.o.

 

22 St. broj 3059/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1029709?code=
FC0720956F2E1DE069470BD1E4B1E12A09D03DD5

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=884

 

Pozivaju se poverioci koji su podneli prijave potraživanja u postupku stečaja nad "FFIS" d.o.o., Beograd u stečaju, Ratarski put 8a, broj predmeta 22-St. 3059/2010 da prisustvuju dopunskom ročištu za ispitivanje potraživanja koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, 8. 5. 2012. godine sa početkom u 12,30 časova u sudnici broj 207, drugi sprat.
Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Suda 29. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

6.

"Caričin grad - Visokogradnja"

17077848

23. St. broj 384/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1054114?code=
6F23FB3A584FE209B70A8E37A0CE8B11130BCC56

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2866

 

I - Privredni sud u Beogradu, rešenjem 23 St. broj 384/2011 od 29. marta 2012. godine, otvorio je postupak stečaja nad "Caričin grad - Visokogradnja", privredno društvo za građevinski inženjering, promet i usluge, d.o.o. Beograd, Jugoslovenska 2/13, matični broj 17077848, PIB 101012652, po prijemu obaveštenja Narodne banke Srbije - prinudna naplata.
II - Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajnije nesposobnosti plaćanja iz člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III - Za stečajnog upravnika imenovan je Đorđe Zečević iz Beograda.
IV - Pozivaju se svi poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 90 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS".
V - Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje dospele obaveze prema stečajnoj masi.
VI - Ispitno ročište određuje se za 11. septembar 2012. godine u 11,30 časova, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 100/I.
VII - Određuje se prvo poverilačko ročište za 8. maj 2012. godine u 11,30 časova, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 100/I.
Pozivaju se poverioci da pre prvog poverilačkog ročišta formiraju skupštinu poverilaca, a ukoliko te ne učine saziva se sednica skupštine poverilaca istovremeno kada i prvo poverilačko ročište.
VIII - Ovaj oglas istaknut je na oglasnu tablu suda 30. marta 2012. godine i naknadno objavljen u "Službenom glasniku RS" i dnevnom listu "Danas".
IX - Nalaže se Agenciji za privredne registre Republike Srbije da izvrši upis zabeležbe o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

7.

Velefarm-VFB d.o.o.

20481862

50. St. broj 269/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/2476679?code=
1885012B22DB21DB7328BFFE6FA23626DB727A72

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2880

 

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 50. St. broj 269/2012 od 2. aprila 2012. godine, otvorio je stečajni postupak nad dužnikom Velefarm-VFB d.o.o. za promet lekovima i drugim medicinskim proizvodima, Beograd, Vojvode Stepe broj 414-A, matični broj: 20481862, PIB: 105903852.
II. Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajnije nesposobnosti za plaćanje iz člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III Za stečajnog upravnika imenuje se Ivan Stanković iz Beograda, Gorenjska 15.
IV. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom, prijave Privrednom sudu u Beogradu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V. Ispitno ročište određuje se za 19. septembar 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, i održaće se u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 100/I.
VI. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko - finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 21. maja 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, i održaće se u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 100/I.
VII. Oglas o otvaranju stečajnog postupka istaknut je na oglasnoj tabli Suda 3. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

8.

Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Casting X" d.o.o.

17148222

1. St. broj 2976/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1043030?code=
1AD2721051E140E1010DBC2EB0AB4505D6E7A401

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2371

 

Privredni sud u Beogradu, rešenjem broj 1. St. - 2976/2011 od 21. oktobra 2011. godine otvorio je postupak stečaja nad Društvom za proizvodnju, promet i usluge "Casting X" d.o.o. iz Beograda, Stanka Opsenice 8, matični broj: 17148222, PIB: 101018180.
Zakazuje se dopunsko ispitno ročište na kome će se razmatrati prijave potraživanja sledećih stečajnih poverilaca koji su naknadno prijavili potraživanja i čije prijave nisu razmatrane na ispitnom ročištu održanom 16. marta 2012. godine: Poreska uprava - Filijala Čukarice, "Projan" d.o.o. iz Beograda, Livnica "Eutektikum", d.o.o. iz Beograda, "WBS Elektro" d.o.o. iz Beograda, "Hemoterm smart solutions" d.o.o. iz Beograda, Željko Josipović iz Beograda, Zanatska radnja "Vodice" iz Sopota.
Dopunsko ispitno ročište održaće se 26. aprila 2012. godine, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, u sudnici broj 220 sa početkom u 9,45 časova.
Ovaj oglas biće objavljen na oglasnoj tabli Privrednog suda u Beogradu, i u "Službenom glasniku RS", a obaveštenje o održavanju ročišta stečajni upravnik će dostaviti pismenim putem svim poveriocima čije se prijave potraživanja razmatraju na dopunskom ispitnom ročištu.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

9.

"M.B.R." d.o.o.

17250086

20. St. broj 3321/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1022352?code=
853EA7D5D42979BBEA383B4C9C30A9115C15113A

 

 

Privredni sud u Beogradu, i to sudija Vesna Debetić-Trogrlić kao stečajni sudija, odlučujući o predlogu predlagača, dužnika "M.B.R." d.o.o. iz Mladenovca, (varoš) ul. Vlaško polje b.b., matični broj 17250086, PIB 101281447, dana 20. februara 2012. godine, doneo je rešenje.
I - Otkazuje se ročište radi raspravljanja o postojanju stečajnog razloga za sprovođenje stečajnog postupka zakazano pred ovim sudom za 30. mart 2012. godine sa početkom u 10,00 časova.
II - Zakazuje se ročište radi raspravljanja o postojanju stečajnog razloga za sprovođenje stečajnog postupka zakazano pred Sudom za 3. april 2012. godine sa početkom u 10,15 časova u sudnici 229 na drugom spratu.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

10.

Privredno društvo "Višnjica" a.d.

 

22. St. broj 2935/2011

 

 

 

I. Obaveštavaju se poverioci da će se ročište za odlučivanje o predlogu i glasanje o unapred pripremljenom planu reorganizacije Privrednog društva "Višnjica" a.d. Beograd, Dobračina 42 održati dana 14. maj 2012. godine u 12,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, sala 100/I.
II. Zainteresovana lica mogu staviti primedbe na podneti plan, kao i osporiti sadržinu, osnov i visinu planom obuhvaćena potraživanja u roku od 15 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".
III. Ovaj oglas je istaknut na oglasnoj tabli suda dana 29. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

11.

Privredno društvo za proizvodnju i promet "Astra" d.o.o.

6869386

St. broj 237/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1022727?code=
A3C8F056121DC87A07423CFD64924887868BD179

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2892

 

Privredni sud u Zaječaru i to sudija Milena Stevanović, kao stečajni sudija, doneo je rešenje St. broj 237/11 dana 3. aprila 2012. godine o otvaranju stečajnog postupka nad dužnikom Privredno društvo za proizvodnju i promet "Astra" d.o.o., Boljevac, Kralja Aleksandra 16, MB 6869386, PIB 100658237, na predlog dužnika, zbog stečajnog razloga trajne nesposobnosti plaćanja, a koji su predviđeni članom 11. stav 3. tačka 2. Zakona o stečaju.
Za stečajnog upravnika određuje se preduzetnik Miletić Ranko, licencirani stečajni upravnik iz Bora.
Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka sa upozorenjem da ukoliko poverioci podnesu prijavu posle proteka roka od 60 dana do 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" iste će biti ispitane na dopunskom ispitnom ročištu, po predujmljenim troškovima održavanja dopunskog ispitnog ročišta, a prijave potraživanja podnesene po isteku roka od 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" biće odbačene kao neblagovremene.
Pozivaju se dužnici da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi stečajnog dužnika.
Prvo poverilačko ročište i skupština poverioca se zakazuju za 10. maj 2012. godine u 13,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Zaječaru u sudnici broj 4.
Ispitno ročište se zakazuje za 16. avgust 2012. godine u 13,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Zaječaru u sudnici broj 4.
Oglas o otvaranju stečaja objavljen je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Zaječaru dana 3. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U ZRENJANINU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

12.

Društvo za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda i trgovinu "Lazi" d.o.o.

 

St. broj 220/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1024734?code=
8764FA2F047719A727DBC78F8FC730CC901B07AA

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2588

 

Ispitno ročište zakazano rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu broj St. 220/2011 od 28. decembra 2011. godine za dan 4. maj 2012. godine sa početkom u 10,00 časova u Privrednom sudu u Zrenjaninu, soba broj 58/1 se otkazuje.
ročište radi ispitivanja potraživanja - ispitno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Društvo za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda i trgovinu "Lazi" d.o.o., u stečaju Torak zakazuje se za dan 21. jun 2012. godine sa početkom u 11,00 časova koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Zrenjaninu, Kej drugog oktobra 1, u sobi broj 68/1.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

13.

"Nemrak" d.o.o.

20128208

1. St. broj 450/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1093321?code=
D3FD63DE5AFF35ECD0E64F186F50ED0B6390A519

 

 

Privredni sud u Kraljevu, stečajni sudija Mileva Gočanin, rešenjem St. 450/11 od 30. marta 2012. godine pokrenuo je stečajni postupak nad dužnikom "Nemrak" d.o.o., Vrnjačka Banja, Štulac, mat. br. 20128208, PIB 104363641.
Za stečajnog upravnika imenuje se Petar Vulović iz Kraljeva tel. 064/157-0212.
Pozivaju se svi poverioci preduzeća u stečaju da prijave svoja potraživanja ovom sudu stečajnom sudiji podneskom u dva primerka sa dokazima u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku Republike Srbije" i Dnevnom listu "Danas".
Neblagovremeno podnesene prijave potraživanja ispitaće se o trošku podnosioca prijave, na dopunskom ispitnom ročištu.
Pozivaju se svi poverioci koji imaju izlučna prava da podnesu zahtev stečajnom upravniku da im se iz stečaja izluči stvar koja ne ulazi u stečajnu masu.
Pozivaju se poverioci koji imaju obezbeđena potraživanja (razlučni) da prijave svoja razlučna prava, i u prijavi naznače deo imovine stečajnog dužnika na koji se odnosi njihov zahtev i iznos do kojeg njihova potraživanja po predviđanju neće biti pokrivena tim razlučnim pravom, ovom sudu stečajnom sudiji podneskom u dva primerka sa dokazima u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".
Pozivaju se dužnici preduzeća u stečaju da svoje obaveze bez odlaganja izmire.
Ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) zakazuje se za 3. septembar 2012. godine u 11,00 časova u Privrednom sudu u Kraljevu sudnica 5, a poverilačko ročište i Skupština poverilaca za razmatranje finansijskog izveštaja zakazuje se za 14. maj 2012. godine u 11,00 časova u istom sudu sudnica 5.
Stečajni postupak je otvoren dana 30. marta 2012. godine, a rešenje i oglas su istaknuti na oglasnoj tabli suda dana 30. marta 2012. godine i oglas je dostavljen "Službenom glasniku RS".
Rešenje o pokretanju stečajnog postupka dostaviti Registru privrednih subjekata u Beogradu
Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.
Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od osam dana od oglašavanja rešenja "Službenom glasniku RS" privrednom apelacionom sudu Beograd a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

14.

"Knežević" KD Kraljevo

 

4. St. 436/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1074185?code=
E062DC3EDFF659360976A49A7DCE2B533A889749

 

 

Privredni sud u Kraljevu u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Knežević" KD Kraljevo, St. 436/10 na završnom ročištu 9. februara 2012. godine, doneo je 9. februara 2012. godine rešenje da se nad označenim preduzećem zaključuje stečajni postupak, s tim što se završni račun stečajnog upravnika odobrava, a oglas je objavljen na oglasnoj tabli Suda dana 7. decembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

15.

"Kolektiv" ZZ Kraljevo

 

4. St. 295/2010

 

 

 

Privredni sud u Kraljevu u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Kolektiv" ZZ Kraljevo, St. broj 295/10 na završnom ročištu 9. februara 2012. godine, doneo je 9. februara 2012. godine rešenje, da se nad označenim preduzećem zaključuje stečajni postupak s tim što se završni račun stečajnog upravnika odobrava, a oglas je objavljen na oglasnoj tabli Suda, 7. februara 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

16.

"Agroprom" d.o.o. Konarevo

 

4. St. 93/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1075101?code=
77F9236D48B7DEEAC5B7EDBE389D65614EAE2AA4

 

 

Privredni sud u Kraljevu u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Agroprom" d.o.o. Konarevo, Kraljevo, St. 93/10 na završnom ročištu 9. februara 2012. godine, doneo je 9. februara 2012. godine rešenje, da se nad označenim preduzećem zaključuje stečajni postupak, s tim što se završni račun stečajnog upravnika odobrava, a oglas je objavljen na oglasnoj tabli Suda 7. februara 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

17.

"Palata" d.o.o. Metikoši

 

4. St. broj 182/2010

 

 

 

Privredni sud u Kraljevu u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Palata" d.o.o. Metikoši, Kraljevo, St. broj 182/10 na završnom ročištu 9. februara 2012. godine, doneo je 9. februara 2012. godine rešenje, da se nad označenim preduzećem zaključuje stečajni postupak, s tim što se završni račun stečajnog upravnika odobrava, a oglas je objavljen na oglasnoj tabli Suda, 7. decembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

18.

Preduzeće za proizvodnju promet i usluge "Bakić" d.o.o. Tutin

17472798

3. St. broj 26/12

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1066155?code=
5C4035C9D8D92F3801C3B3C268474ED7F06FF3EF

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2888

 

Privredni sud u Kraljevu, kao stečajni sud, stečajni sudija Miljkica Radovanović, rešavajući po predlogu stečajnog dužnika za pokretanje stečajnog postupka prema Preduzeće za proizvodnju promet i usluge "Bakić" d.o.o. Tutin, Sportska 64, na ročištu održanom dana 29. marta 2012. godine, doneo je: rešenje.
I Pokreće (otvara) se stečajni postupak nad Preduzeće za proizvodnju promet i usluge "Bakić" d.o.o. Tutin, Sportska 64, PIB 102724106, matični broj 17472798, zbog toga što je potpuno obustavio sva plaćanja u periodu od 30 dana.
II Za stečajnog upravnika imenuje se Sulejman Halković iz Novog Pazara, Svoj bor 130.
III Pozivaju se poverioci da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka, u "Službenom glasniku RS", prijave ovom Sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom u dva primerka sa priloženim dokazima.
IV Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune obaveze prema stečajnoj masi.
V Ročište za ispitivanje potraživanja ispitno ročište zakazuje se za 10. juli 2012. godine u 11,30 časova u Privrednom sudu u Kraljevu, soba broj 16, a poverilačko ročište i Skupština poverilaca za razmatranje finansijskog izveštaja zakazuje se za 10. maj 2012. godine u 11,00 časova u istom sudu, soba broj 16.
VI Stečajni postupak je otvoren 29. marta 2012. godine, a rešenje i oglas istaknuti su na oglasnoj tabli Suda 29. marta 2012. godine i oglas je dostavljen "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

19.

EMS d.o.o. Kruševac

 

5. St. broj 480/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1204370?code=
AF33549C2A68D5AFE5E38246ADA980D55E9AA4F6

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2122

 

Privredni sud u Kraljevu, rešenjem St. broj 480/11 od 2. aprila 2012. godine, razrešio dužnosti stečajnog upravnika Branka Mijanca iz Beograda, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom EMS d.o.o. Kruševac, Bulevar Nikole Pašića 20/25.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

20.

Nikos d.o.o.

 

5. St. broj 401/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1021230?code=
E6891B35AB171A9953CC4E44D23C98B75931C025

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2123

 

Privredni sud u Kraljevu, rešenjem St. broj 401/11 od 2. aprila 2012. godine, razrešio dužnosti stečajnog upravnika Branka Mijanca iz Beograda, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Nikos d.o.o. iz Kruševca, Kajmakčalanska 8.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

21.

"Agro Total" d.o.o. Rača

20483768

3. St. 11/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/2489483?code=
52EE2CAAD744C6058EE53C68E6A72D99AC56D9AD

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2870

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Gorica Rašković, obaveštava da je rešenjem 3. St. 11/2012 od 29. marta 2012. godine, otvoren stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Agro Total" d.o.o. Rača, Viševac bb, matični broj: 20483768, PIB: 105894175. Usvaja se predlog poverioca ,"VB LEASING" d.o.o. Beograd, Đorđa Stanojevića 12, pa se otvara stečajni postupak prema stečajnom dužniku "Agro Total" d.o.o. Rača, Viševac bb, matični broj: 20483768, PIB: 105894175, jer je utvrđena ispunjenost stečajnog razloga-trajnija nesposobnost plaćanja u smislu člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju. Za stečajnog upravnika imenuje se Mihailo Marković iz Kragujevca, broj licence 155-0350. Pozivaju se poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS". Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje dospele obaveze prema stečajnoj masi. Zakazuje se ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) za 25. juna 2012. godine u 13,00 časova i održaće se u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnici broj 535. Zakazuje se prvo poverilačko ročište za 18.05.2012. godine u 10,00 časova i održaće se u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnici broj 535, i na njemu će se raspravljati o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika i proceni stečajnog upravnika da li postoji mogućnost reorganizacije stečajnog dužnika. Za ovo ročište se saziva i sednica skupštine poverilaca, na kojoj će se izvršiti izbor predsednika skupštine poverilaca i članova odbora poverilaca, ukoliko se skupština poverilaca ne formira pre prvog poverilačkog ročišta. Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu suda sa datumom 29. marta 2012. godine i biće naknadno objavljen u "Službenom glasniku RS" i u jednom visokotiražnom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji RS. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd, da izvrši upis zabeležbe o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od osam dana od dana prijema (objave) rešenja, i to preko ovog suda, a za Privredni apelacioni sud Beograd, u dovoljnom broju primeraka.

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

22.

Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje"

07301383

3. St. broj 412/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/3047755?code=
BA26CB072EA563482DB2B7EC8E6430DFD407A9D3

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/
AGROINDUSTRIJSKI+KOMBINAT+VRANJE+
-+u+likvidaciji.shtml/seo=/companyid=14568

Privredni sud u Leskovcu, stečajni sudija Nadežda Stojanović, u postupku utvrđivanja postojanja razloga za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje" iz Vranja u likvidaciji, Omladinskih brigada 3, MB: 07301383, PIB: 100407123, a po predlogu za otvaranje stečaja, podnetog od strane predlagača Republika Srbija Agencija za privatizaciju iz Beograda Terazije 23, u svojstvu ovlašćenog predlagača za Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje" iz Vranja, dana 23. marta 2012. godine, doneo je
REŠENJE
Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje" iz Vranja u likvidaciji, Omladinskih brigada 3, MB: 07301383, PIB: 100407123, a po predlogu za otvaranje stečaja, podnetog od strane predlagača Republika Srbija Agencija za privatizaciju iz Beograda, Terazije 23, u svojstvu ovlašćenog predlagača.
Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajne nesposobnosti plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju Republike Srbije Centar za stečaj Beograd.
Pozivaju se poverioci da u roku od 120 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom, podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Ispitno ročište zakazuje se za 23. avgust 2012. godine u 12,15 časova, u zgradi Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja 2, u sudnici broj 3.
Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 17. maj 2012. godine u 12,15 časova, u zgradi Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja 2, u sudnici broj 3.
Stečajni postupak otvoren je 23. marta 2012. godine i Rešenje je objavljeno na oglasnoj tabli ovog suda 23. marta 2012.
Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom Društveno preduzeće Agroindustrijski kombinat "Vranje" iz Vranja.
Nalaže se zastupniku stečajnog dužnika da izvrši primopredaju dužnosti sa stečajnim upravnikom u vreme i mestu koje stečajni upravnik odredi i to tako što će mu predati pečate preduzeća, svu dokumentaciju preduzeća i predati svu nepokretnu i pokretnu imovinu preduzeća i poslovni prostor preduzeća na dalje čuvanje i upravljanje.
Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Suda 23. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

23.

DOO "Radijator"

 

2. St. broj 93/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1020392?code=
7441CC909D3703D29ADD156B5F1CB9F34C5048F1

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1657

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DOO "Radijator" u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Ljubomir Kostić, odlučujući o predlogu stečajnog upravnika za zakazivanje dopunskog ispitnog ročišta, doneo je, 30. marta 2012. godine
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja podnetih prijava potraživanja.
Ročište će se održati dana 17. maja 2012. godine u 10,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 4.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

24.

DOO "Salon knjiga"

20064790

2. St. broj 748/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1082499?code=
B430DB15684F6A88B232C29321E90B4AAF94FD7E

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2814

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Momir Tasić, odlučujući o predlogu predlagača Eurobank EFG AD Beograd, za otvaranje stečajnog postupka prema dužniku DOO "Salon knjiga" iz Niša, doneo je, dana 07. marta 2012. godine, sledeće
REŠENJE
1. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom DOO "Salon knjiga" iz Niša, Supovačka 6, matični broj: 20064790, PIB: 103977511.
2. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
3. Imenuje se za stečajnog upravnika Dragan Paunković iz Niša.
4. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana, od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
5. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnom dužniku.
6. Prvo poverilačko ročište će se održati dana 12. aprila 2012. godine u 10,00 časova u sudnici broj 4, Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a.
7. Ročište za ispitivanje potraživanja održaće se dana 12. juna 2012. godine u 11,00 časova u sudnici broj 4, Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a.
8. Stečajni postupak je otvoren dana 07. marta 2012. godine i istog dana je Rešenje istaknuto na oglasnoj tabli suda.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

25.

AD "Suko"

 

2 St. broj 86/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1099884?code=
D22567A29F6FC15E6AAC290CFA2D4B7C6C10A54A

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1362

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/
SUKO.shtml/seo=/companyid=169

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom AD "Suko" u stečaju iz Pirota, koga zastupa stečajni upravnik Zoran Martinović, odlučujući o predlogu stečajnog upravnika za zakazivanje dopunskog ispitnog ročišta, doneo je, dana 30. marta 2012. godine,
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja podnetih prijava potraživanja.
Ročište će se održati dana 17. maja 2012. godine u 9,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 4.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS."

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

26.

Ero-fruit d.o.o.

06599494

1. St. broj 735/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1035070?code=
5968B0FFB517528547714B1E47BF6DCAD12602C9

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2856

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Ljiljana Pejić, odlučujući o predlogu predlagača Fonda za razvoj Republike Srbije od 14. februara 2012. godine, za pokretanje stečajnog postupka prema stečajnom dužniku Ero-fruit d.o.o., Gadžin Han, Gadžin Han b.b., doneo je, 28. marta 2012. godine, sledeće rešenje:
1. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Ero-fruit d.o.o., Gadžin Han, Gadžin Han b.b., matični broj 06599494, PIB 100992689.
2. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
3. Imenuje se za stečajnog upravnika Dušanka Ćetković iz Niša.
4. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana, pod pretnjom prekluzije, prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
5. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnom dužniku.
6. Prvo poverilačko ročište biće održano 11. maja 2012. godine u sudnici broj 2 Privrednog suda u Nišu u 11,00 časova.
7. Ročište za ispitivanje potraživanja biće održano dana 31. avgusta 2012. godine u sudnici 2, Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7 a u 11,00 časova.
8. Stečajni postupak je otvoren 28. marta 2012. godine i tog dana je rešenje otvaranju istog istaknuto na oglasnoj tabli suda.
9. Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

27.

DOO "Zlatnik"

 

1. St. broj 336/10

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1068850?code=
AF69880CD811D3D239195B84DB6DBD2D374F89EB

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2517

 

Privredni sud u Nišu, i to stečajni sudija Ljiljana Pejić, u stečajnom postupku stečajnog dužnika DOO "Zlatnik" u stečaju iz Blaca, koga zastupa stečajni upravnik Milan Strugarević, odlučujući o Zahtevu stečajnog upravnika od 30. marta 2012. godine za zakazivanje završnog ročišta, doneo je, dana 30. marta 2012. godine, sledeće
REŠENJE
Određuje se završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom DOO "Zlatnik" u stečaju iz Blaca za dan 27. april 2012. godine sa početkom u 11,00 časova, u sudnici broj 2 Privrednog suda u Nišu.

PRIVREDNI SUD U PANČEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

28.

DOO "Kolos"

869375

5. St. broj 17/12

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1072946?code=
B02206140863C3954E73538AFF0D8B39D5807A5E

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2924

 

Privredni sud u Pančevu, obaveštava sve poverioce stečajnog dužnika DOO "Kolos" iz Glogonja, Lava Tolstoja 46, matični broj: 869375, PIB: 101061597, da je rešenjem stečajnog sudije St. 17/2012 do 2. aprila 2012. godine otvorio stečajni postupak nad stečajnim dužnikom, obzirom da je stečajni dužnik trajnije nesposoban za plaćanje, jer je potpuno obustavio sva plaćanja u neprekidnom trajanju od dve godine i ne može da odgovori svojim novačnim obavezama u roku od 45 dana od dana njihove dospelosti.
Za stečajnog upravnika imenuje se Gligorić Miroslav iz Pančeva, Ivana Milutinovića 2.
Pozivaju se poverioci stečajnog dužnika da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Ročište za ispitivanje potraživanja održaće se 18. septembra 2012. godine u 9,00 časova, sala 125, prvi sprat Privrednog suda u Pančevu.
Prvo poverilačko ročište održaće se dana 15. maja 2012. godine, u 9,00 časova, sala 125, prvi sprat Privrednog suda u Pančevu.
Ukoliko se prva skupština poverilaca ne održi do prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za 15. maj 2012. godine u 9,00 časova, kada se održava prvo poverilačko ročište, na kojoj sednici će se izvršiti izbor predsednika skupštine i članova odbora poverilaca.
Na sednicu skupštine se pozivaju svi stečajni poverioci i razlučni poverioci do visine potraživanja, za koju učine verovatnim da će se pojaviti kao stečajni poverioci.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom, objavljen je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Pančevu, dana 2. aprila 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

29.

"Sankom" Ortačko društvo za trgovinu

 

4. St. broj 467/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1057990?code=
4D1D94129D1EEBD0704999A5BC50BE25813EC48E

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2569

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, postupajući po sudiji Dragani Savić, kao stečajnom sudiji, u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Sankom" Ortačko društvo za trgovinu, Mačvanska Mitrovica, članovi Vasić Miodrag i Vasić Aleksandar, Partizanska 15, u stečaju doneo je dana 29. marta 2012. godine, sledeće rešenje:
Ispitno ročište za ispitivanje prijavljenih potraživanja u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Sankom" Ortačko društvo za trgovinu, Mačvanska Mitrovica, članovi Vasić Miodrag i Vasić Aleksandar, Partizanska 15, u stečaju zakazuje se za 24. april 2012. god. u 11,00 časova, sudnica 16/2 Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, Svetog Dimitrija 39.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

30.

"Plavex"

20260807

2. St. broj 413/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1209800?code=
31A165FBB602573823A3D268E47B7CD0306A860A

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2183

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici kao stečajni sud, postupajući po stečajnom sudiji Katici Popović u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Plavex" u stečaju iz Beške, Prvomajska 33, MB: 20260807, PIB: 104881925 , donosi dana 30. marta 2012. godine, nakon održanog završnog ročišta , u prisustvu stečajnog upravnika i punomoćnika predlagača OTP banke Srbije a.d. Novi Sad, Jelene Marković, sledeće
REŠENJE
Usvaja se završni izveštaj i završni račun stečajnog upravnika.
Nalaže se stečajnom upravniku da razlučnom poveriocu OTP banka Srbije a.d. Novi Sad preda u svojinu pokretne stvari - 5 mašina za pletenje na kojima razlučni poverilac ima upisano razlučno pravo.
Utvrđuje se da stečajni dužnik nema imovine pa se zaključuje postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "Plavex" u stečaju iz Beške, Prvomajska 33, MB: 20260807, PIB: 104881925.
Nalaže se Agenciji za privredne registre da po pravnosnažnosti rešenja briše stečajnog dužnika iz registra Agencije za privredne registre .
Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od 8 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", Privrednom apelacionom sudu u Beogradu, putem ovog suda.
Izvod iz rešenja St. 413/2011 od 30. marta 2102. godine.
Stečajni sudija: Katica Popović, s.r.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

31.

"Komital trade" d.o.o. eksport-import

08368988

St. broj 9/2010

 

 

 

Privredni sud u Subotici je 29. marta 2012. godine rešenjem St. 9/2010 usvojio Završni račun stečajnog upravnika Šiljegović Radovana, magistra ekonomije iz Subotice postupku stečaja nad "Komital trade" d.o.o. eksport-import, Subotica, Petra Lekovića 7., matični broj 08368988 u celosti.
Zaključuje se stečajni postupak nad "Komital trade" d.o.o. eksport-import, Subotica, Petra Lekovića 7., matični broj 08368988.
Utvrđuje se da stečajni dužnik "Komital trade" d.o.o. eksport-import, Subotica, Petra Lekovića 7., matični broj 08368988 na dan 29. marta 2012. godine raspolaže imovinom u iznosu od 261.211,13 dinara.
Pravosnažno rešenje o zaključenju postupka stečaja dostaviće se Agenciji za privredne registre na daljnju nadležnost.
Ovo rešenje objaviće se na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS" Beograd.
Poverioci mogu uložiti žalbu na ovo rešenje u roku od osam dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

32.

"Dermik" d.o.o.

08386412

St. broj 42/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1089787?code=
30CC51AE6B799C6FC3F750D90CB0063DD694B65D

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2876

 

Privredni sud u Subotici je dana 30. mart 2012. godine rešenjem St. broj 42/2012 odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Dermik" d.o.o. p.o. Subotica, Jokai Mora 88 - matični broj 08386412, na osnovu predloga podnetog dana 3. februar 2012. godine zbog prezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Zagorac Bogdan iz Subotice.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Dermik" d.o.o. p.o. Subotica, Jokai Mora 88 - matični broj 08386412 u "Službenom glasniku RS" prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. stav 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 7. juli 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 10. maj 2012. godine sa početkom u 11,00 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju steč. postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 30. mart 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

33.

"Zlatno zrno" d.o.o.

08393249

St. broj 323/12

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1052586?code=
374DCED03C2675B2B54E6B64CAE5E516DE4EEDC1

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2872

 

Privredni sud u Subotici je rešenjem St. 323/2012 od 30. marta 2012. godine odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Zlatno zrno" d.o.o. prerada i trgovina na veliko i malo Palić, Kanjiški put 89. - matični broj 08393249, na osnovu predloga podnetog dana 3. avgusta 2011. godine zbog rezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Zagorac Bogdan iz Subotice.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Zlatno zrno" d.o.o. prerada i trgovina na veliko i malo Palić, Kanjiški put 89. - matični broj 08393249 u "Službenom glasniku RS" Beograd prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. stav 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 7. jun 2012. godine sa početkom u 9,40 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 10. maj 2012. godine sa početkom u 10,40 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju steč. postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 30. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

34.

"Mikassa" d.o.o. - eksport-import

8285926

St. broj 24/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1041960?code=
7ACFCBF719A0B169AA4F75291133A370C0281F8A

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2874

 

Privredni sud u Subotici je dana 30. marta 2012. godine rešenjem St. 24/2012 odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Mikassa" d.o.o. - eksport- import Subotica, Banijska 58. - matični broj 8285926, na osnovu predloga podnetog dana 5. januara 2012. godine zbog prezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Soldo Radoslav iz Subotice.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Mikassa" d.o.o. - eksport-import Subotica, Banijska 58. - matični broj 08285926 u "Službenom glasniku RS" Beograd prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. stav 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 7. juna 2012. godine sa početkom u 10,20 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 10. 5. 2012. godine sa početkom u 11,00 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju stečajnog postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 30. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

35.

"Euro-Color" d.o.o.

08650357

St. broj 91/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1051960?code=
6CD898E746D96CC27252A490CB2BF616EF789377

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2875

 

Privredni sud u Subotici je rešenjem St. 91/2012 od 30. marta 2012. godine odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Euro-Color" d.o.o. za trgovinu, proizvodnju i usluge Subotica, Nazorova 3. - matični broj 08650357, na osnovu predloga podnetog dana 3. februara 2012. godine zbog rezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Zagorac Bogdan iz Subotice.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Euro-Color" d.o.o. za trgovinu, proizvodnju i usluge Subotica, Nazorova 3, - matični broj 08650357 u "Službenom glasniku RS" Beograd prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. stav 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 7. juna 2012. godine sa početkom u 9,50 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 10. maja 2012. godine sa početkom u 10,50 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju stečajnog postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 30. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

36.

"Every day" d.o.o.

08501348

St. broj 24/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1104171?code=
AF7EC266BF4A2CA9F04B9027C770504DDC721750

 

 

Privredni sud u Subotici, je 29. marta 2012. godine rešenjem St. 24/2010 usvojio Završni račun stečajnog upravnika Miščević Milana, dipl. ecc. iz Subotice u postupku stečaja nad "Every day" d.o.o. za proizvodnju, trgovinu, eksport-import Ada, Save Kovačevića 21., matični broj 08501348 u celosti.
zaključuje se stečajni postupak nad "Every day" d.o.o. za proizvodnju, trgovinu, eksport-import Ada, Save Kovačevića br. 21., matični broj 08501348.
utvrđuje se da stečajni dužnik "Every day" d.o.o. za proizvodnju, trgovinu, eksport-import Ada, Save Kovačevića 21., matični broj 08501348 na dan 29. marta 2012. godine raspolaže imovinom u iznosu od 257.208,19 dinara.
Pravosnažno rešenje o zaključenju postupka stečaja dostaviće se Agenciji za privredne registre na daljnju nadležnost.
Ovo rešenje objaviće se na oglasnoj tabli suda i u "Službeni glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

37.

Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Drvo pak" d.o.o.

17500104

2. St. broj 192/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1063959?code=
ABC158C2AA14F34561674BD7188C0461E5D5E930

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=2295

 

Privredni sud u Čačku je rešenjem St. 192/2011 od 27. marta 2012. godine odredio završno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Drvo pak" d.o.o., u stečaju, Gornji Milanovac, Save Kovačevića 75, MB 17500104, za 26. april 2012. godine, sa početkom u 11,30 časova, u ovom sudu, sudnica 3, na kome će se:
- raspravljati o završnom računu stečajnog upravnika,
- raspravljati o konačnim zahtevima za isplatu nagrade stečajnog upravnika,
- podnositi primedbe na završni račun ili na podnete zahteve za isplatu naknada i nagrada,
- odlučivati i o drugim pitanjima od značaja za bankrotstvo stečajnog dužnika.
Rešenje o završnom ročištu objavljeno je na oglasnoj tabli ovog suda 27. marta 2012. godine, i isto će biti objavljeno u "Službenom glasniku RS".
Oglašavanjem ovog rešenja smatra se da su stečajni poverioci uredno pozvani.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

38.

Društvo sa ograničenom odgovornošću za unutrašnju i spoljnu trgovinu, Eksport-import "Grand - komerc"

07389914

2. St. broj 71/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/1082464?code=
67D78BB7746D06ECAD6B64AE7FB7552575759FAA

http://alsu.gov.rs/bap/code/
navigate.jsp?Id=87&case_id=1483

 

Privredni sud u Čačku je rešenjem St. 71/2011 od 26. marta 2012. godine odredio završno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Društvo sa ograničenom odgovornošću za unutrašnju i spoljnu trgovinu, Eksport-import "Grand - komerc", u stečaju, Čačak, Kneza Miloša 35, MB 07389914 za dan 26. april 2012. godine, sa početkom u 10,00 časova, u ovom sudu, sudnica 3, na kom će se:
- raspravljati o završnom računu stečajnog upravnika,
- raspravljati o konačnim zahtevima za isplatu narade stečajnog upravnika,
- podnositi primedbe na završni račun ili na podnete zahteve za isplatu naknada i nagrada,
- odlučivati i o drugim pitanjima od značaj za bankrotstvo stečajnog dužnika.
Rešenje o završnom ročištu objavljeno je na oglasnoj tabli ovog suda 26. marta 2012. godine, i isto će biti objavljeno u "Službenom glasniku RS".
Oglašavanjem ovog rešenja smatra se da su stečajni poverioci uredno pozvani.

Stečajevi:

Državni i ostali praznici
1,2. i 3.* januar Nova godina neradni dani
7. januar Prvi dan Božića (za pravoslavce) neradni dan
27. januar Sveti Sava praznuje se radno
15. i 16. februar Sretenje - Dan državnosti Srbije neradni dani
17. februar Vanredni neradni dan odlukom Vlade Srbije neradni dan
25. mart Letnje računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unapred sa 2h na 3h u nedelju)  
6,7,8. i 9. april Uskršnji praznici (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dani
13,14,15. i 16. april Vaskršnji praznici (za pravoslavce) neradni dani
22. april Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
1. i 2. maj Praznik rada neradni dani
9. maj Dan pobede praznuje se radno
28. jun Vidovdan praznuje se radno
19. avgust Prvi dan Ramazanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
26. septembar Prvi dan Jom Kipura (za pripadnike jevrejske zajednice) neradni dan
21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
25. oktobar Prvi dan Kurbanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
28. oktobar Zimsko računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unazad sa 3h na 2h u nedelju ujutru)  
11. i 12.* novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu neradni dani
25. decembar Prvi dan Božića (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dan
* Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana - član 3a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001,101/2007 i 92/2011).

MAILING LISTA

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o aktivnostima i novostima kompanije Paragraf prijavite se na našu mailing listu.

Vaš e-mail neće biti upotrebljen u druge svrhe osim u svrhu obaveštavanja o aktivnostima kompanije Paragraf.


Email:


OPŠTINSKA UPRAVA SENTA I KOMPANIJA PARAGRAF ORGANIZUJU ZAJEDNIČKU PREZENTACIJU, 16. MARTA 2012. ULAZ SLOBODAN

Dana 16.03.2012. godine, sa početkom u 12 časova u Velikoj sali Skupštine opštine Senta, Glavni trg 1, kompanija Paragraf održaće prezentaciju PRAVNE BAZE PARAGRAF LEX, i predstaviće i ostala svoja izdanja:

Časopise:

Priručnike:

Prezentaciju zajednički organizuju Opštinska uprava Senta i kompanija Paragraf. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju prezentaciji.