Aktuelne vesti na dan 22. mart 2012

 

PRAVNA BAZA PARAGRAF LEX / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PrelistavajuĆi dnevne novine:


Pogledajte ostale vesti na dan 22. mart 2012


Paragraf Lex d.o.o. je kompanija sa 15 godina iskustva u pravnom izdavaštvu kao i preko 10 godina u softverskom izdavaštvu.
Potreban nam je:

 Java Software Developer (programer)
Sa sledećim potrebnim/poželjnim iskustvom:
Univerzitetska diploma iz Elekrotehnike/Kompjuterskog inženjerstva ili Kompjuterskih nauka
Minimum 3 godine iskustva i aktivnog programiranja u Javi
Neophodno iskustvo u Swing, JDBC, Hibernate, Rational Databases
Poznavanje Java Pattern-a i aktivno korišćenje razvojnih alata kao sto su: Eclipse, NetBeans, CVS,   Subversion, Bugzilla ...
Znanje iz SQL, XML, HTML i JavaScript,
Znanje iz J2EE, JavaBeans, JSP, JSF je poželjno,
Radno iskustvo sa client-server i web arhitekturama;
Poznavanje engleskog jezika;
Iskustvo u komunikaciji i organizaciji
Nezavisna, samoinicijativna i osoba od poverenja koja je spremna da radi u timu ali i sa mogućnošću samostalnog rada.
Sposobnost da se ispoštuju rokovi kada je to potrebno.

Nudimo:
Regularno punočasovno angažovanje
Rad u dinamičnom okruženju
Lični I profesionalni napredak.
Razvijanje sposobnosti za inovativnost
Neprekidan dodir sa najnovijim tehnologijama 

Mesto:
 Belgrade, Takovska 42, Srbija

CV slati na igor.galic@paragraf.rs


Ukoliko ste energični, vredni, posedujete pozitivan životni stav i želite da se priključite uspešnom timu sa 15-godišnjom tradicijom i izgrađenim renomeom na tržištu, kompanija Paragraf Vas poziva da se prijavite za radno mesto:
SARADNIK U SEKTORU KOMERCIJALE I STRUČNE PROMOCIJE
Beograd

Zadaci radnog mesta:

 • Uspostavljanje inicijalnog kontakta s potencijalnim klijentima telefonskim putem
 • Neposredna prezentacija i zaključivanje pretplata na proizvode kompanije Paragraf (više informacija o časopisima možete naći na https://www.paragraf.rs/proizvodi.html)


Uslovi za kandidate:

 • VII/1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista)
 • Poznavanje rada na računaru (MS Office paket)
 • Vozačka dozvola B kategorije
 • Odlične sposobnosti komunikacije i prezentovanja
 • Energičnost, posvećenost i produktivnost u radu
 • Spremnost za dalje učenje i razvoj
 • Poželjno radno iskustvo na sličnim poslovima
 • Izražen timski duh


Zaposlenima nudimo:

 • Obuku, stručno usavršavanje i mogućnost profesionalnog razvoja
 • Profesionalne izazove u podsticajnom radnom okruženju
 • Dinamičan, kreativan i odgovoran posao
 • Mogućnost da se dokažete u jednoj od najperspektivnijih delatnosti


Ukoliko ispunjavate navedene uslove i spremni ste za prodajne izazove, pozivamo Vas da se pridružite našem uspešnom timu. Kandidati podležu proveri radnih sposobnosti. Pre stupanja na rad izabrani kandidati će proći pripremnu obuku.

CV sa slikom poslati na e-mail:
posao.bg@paragraf.rs

Privredno društvo za pravno informatičku i izdavačku delatnost Paragraf Co d.o.o.
Takovska 42, 11000 Beograd

Rok za konkurisanje: 30.01.2012.

Paragraf Lex je elektronska pravna baza koja se instalira na Vaš računar. Omogućava Vam da na brz, transparentan i efikasan način budete upoznati sa celovitom pravnom regulativom i drugim pravno-ekonomskim informacijama koje su u vezi sa primenom propisa, a koje su neophodne u Vašem svakodnevnom radu i poslovanju.

Paragraf je kompanija koja stalno prati trendove, ulaže sredstva u nove projekte, prati novine na tržištu i shodno njima obogaćuje i unapređuje pravnu bazu, kako bi ona ostala ono što je i do sad bila – pouzdan oslonac i neophodno sredstvo za rad.

Paragraf Lex sadrži velik broj tipova dokumenata, kao i programskih paketa. Programske pakete čine časopisi Poresko računovodstveni instruktor, Budžetski instruktor, Carinski instruktor, Pravni instruktor. Svi paketi su sastavni deo Paragraf Lex-a i trenutno se ne mogu kupiti pojedinačno. Dakle, imamo jedan sveobuhvatan proizvod koji Vam daje sve na jednom mestu, a ujedno nama omogućava da se fokusiramo na kreiranje vrhunskog, kvalitetnog i unikatnog proizvoda.

Glomazne i nepotpune arhive, bezuspešno traganje za bitnim odgovorima i potrebnim informacijama, pravno neznanje i nesigurnost stvar su prošlosti – sa samo par klikova mišem, sudije, advokati, pravnici, ekonomisti - jednom rečju svi oni čiji je rad u vezi sa poznavanjem i praćenjem propisa, stižu do traženih informacija. Sveobuhvatnost elektronske baze Paragraf Lex, koja pokriva različite segmente poslovanja i štedi Vaše vreme, čini je veoma korisnim "alatom" svakog profesionalca.

Da biste se upoznali sa kompletnim sadržajem pravne baze Paragraf Lex kliknite ovde. Pogledajte video prezentaciju Paragraf Lex-a – kliknite ovde (sadrži audio)

Arhiva kalendara poreskih obaveza:

Časopis PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR je namenjen svima koji se bave finansijama, računovodstvom, revizijom, poreskim i finansijskim savetovanjem, privrednim pravom, menadžmentom kao i onima kojima je za donošenje bilo kakve poslovne odluke (na koji način proknjižiti određenu promenu, na koji način sprovesti određenu poslovnu transakciju, da li uložiti sredstva u određeni poslovni projekat itd.) neophodno da sagledaju poreski i računovodstveni tretman.
Aktuelan broj 39 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis BUDŽETSKI INSTRUKTOR je namenjen svima čije se poslovanje finansira iz sredstava budžeta RS, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, kao i iz sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.Aktuelan broj 41 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis CARINSKI INSTRUKTOR - časopis za carine, devizno i spoljnotrgovinsko poslovanje, propise i objašnjenja Uprave carina, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, sadrži instruktivne stručne komentare renomiranih stručnjaka, kao i aktuelna pitanja i odgovore. Koncipiran je na način da korisnici dobijaju informacije o svim važećim propisima kojima se uređuje ova oblast poslovanja, kao i njihovim izmenama i dopunama.

Aktuelan broj 16 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis PRAVNI INSTRUKTOR - časopis za pravnu teoriju i praksu, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, namenjen je advokatima, sudijama, pravnicima u privredi i vanprivredi. Kroz komentare propisa, javne rasprave, pitanja i odgovore, uporedno zakonodavstvo i teorijske i praktične stručne priloge, Redakcija Pravnog instruktora će pokušati da odgovori savremenim izazovima pravne struke.

Aktuelan broj 16 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

SLUŽBENI GLASNIK RS, BROJ 21 OD 21.3. 2012/ODABRANI DOKUMENTI

ČASOPIS PRAVNI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PRAVNI INSTRUKTOR:

ČASOPIS PARAGRAF E-PRESS / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PARAGRAF E-PRESS:
ČASOPIS BUDŽETSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

BUDŽETSKI INSTRUKTOR:
ČASOPIS PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR:
ČASOPIS CARINSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

CARINSKI INSTRUKTOR:
ČASOPIS INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE / Prilozi objavljeni na današnji dan:

INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE:
SAOPŠTENJE SA 8. SEDNICE I VELIKOG VEĆA USTAVNOG SUDA, ODRŽANE 21. MARTA 2012. GODINE

Ustavni sud, Veliko veće, je na 8. sednici I Velikog veća odlučivao o 12 predmeta, a u predmetima IUz-172/2008, IUz-591/2011 i Už-3778/2011 nije doneo odluku.

I U postupcima po ustavnim žalbama Ustavni sud je:

- usvojio ustavne žalbe u predmetima Už-1333/2009, Už-1570/2009, Už-1953/2009, Už-1968/2009, Už-2368/2009, Už-2434/2009 i Už-2719/2009.
- odbio kao neosnovane ustavne žalbe, jer je utvrdio da nema povreda prava zajemčenih Ustavom, u predmetima Už-2357/2009, Už-76/2010 i Už-6677/2011.
- odložio izvršenje presude Opštinskog suda u Vlasotincu P. 103/09 od 28. oktobra 2009. godine, koja je potvrđena presudom Apelacionog suda u Nišu Gž. 2815/10 od 5. oktobra 2010. godine, do donošenja odluke Ustavnog suda po ustavnoj žalbi u predmetu Už-5057/2010.
- odbacio iz procesnih razloga ustavnu žalbu u predmetu Už-1876/2009.

Izvor: Vebsajt Ustavnog suda, 21.3.2012.

INSTRUKCIJA VLADE RS O POSTUPANJU PREDSTAVNIKA SRBIJE NA REGIONALNIM SKUPOVIMA

Direktor Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Republike Srbije Milivoje Mihajlović izjavio je da je Vlada Srbije usvojila instrukciju o postupanju predstavnika državnih organa na skupovima posvećenim regionalnoj saradnji na kojima učestvuju i predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini.

Mihajlović je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da će prema toj instrukciji predstavnici Srbije prisustvovati skupovima ako je na tabli ispod naziva Kosovo sa zvezdicom isključivo ispisan i tekst fusnote, dogovorene u Briselu, a koji mora biti dovoljno uočljiv i čitljiv i na engleskom jeziku.

Prema njegovim rečima, delegacija Prištine će biti predstavljena bez isticanja zastave i drugih obeležja.

On je objasnio da su prema toj instrukciji članovi delegacije Srbije u obavezi da pročitaju izjavu da je prisustvo Prištine u skladu sa dogovorom o regionalnom predstavljanju i da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija u sastavu Republike Srbije.

Ukoliko organizator skupa ne postupi po tim instrukcijama delegacija Srbije je u obavezi da napusti skup, zaključio je Mihajlović.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.3.2012

SEDNICA VLADE AP VOJVODINE ODRŽANA 21. MARTA 2012. GODINE

Vlada AP Vojvodine na današnjoj sednici, kojom je predsedavao potpredsednik Tomislav Stantić, donela je rešenje o utvrđivanju programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Vojvodine u 2012. godini, obim sredstava za sprovođenje ovog programa, kao i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

Sredstva za finansiranje programa planirana su u iznosu od 1,8 milijardi dinara. U katastarskoj opštini Maglić kod Bačkog Petrovca, za odvodnjavanje planirano je 4 miliona dinara i 10 miliona dinara za uređenje atarskih puteva. Blizu 50 miliona planirano je za realizaciju konkursa za privođenje kulturi neobradivog poljoprivrednog zemljišta za ribarstvo u naseljima Sutjeska, Deronje, Ruski Krstur, Bajmok, Obornjača i Novi Kneževac. Preostala planirana sredstva u visini od 1,73 milijarde dinara koristiće se za uređenje poljoprivrednog zemljišta, kao što je odvodnjavanje, melioracija pašnjaka i livada, uređenje atarskih puteva i druge slične namene, zatim za zaštitu poljoprivrednog zemljišta, pod kojom se podrazumeva kontrola plodnosti zemljišta, sistemsko praćenje bolesti i štetočina, radovi na nasipima za odbranu od poplava, kao i za opremanje i angažovanje poljočuvarske službe. Pare su planirane i za zasnivanje inzenzivne poljoprivredne proizvodnje na uglednim parcelama, korišćenje poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažu osnovne škole i kao podsticaj za izdavanje poljoprivrednog zemljišta registrovanih poljoprivrednih gazdinstava čiji su nosioci stariji od 65 godina.

Vlada Vojvodine prihvatila je Informaciju o intervenciji robama iz robnih rezervi AP Vojvodine i artiklima po osnovu realizacije programa o sufinansiranju proizvodnih pogona. Vlada je zadužila Direkciju za robne rezerve Vojvodine da realizuje isporuku pomoći Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku u prehrambenim i drugim artiklima, u vrednosti od 9,154 miliona dinara. Crvenom krstu Vojvodine biće dostavljene prikolice za potrebe gradskih organizacija Crvenog krsta, koje su im značajne za raspodelu pomoći socijalno ugroženom delu stanovništva. Vrednost ove donacije je blizu 417 hiljada dinara. Dom za duševno obolela lica iz Starog Leca i Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti iz Vršca zatražili su pomoć u obezbeđenju uslova za rad kuhinja. Preko Direkcije za robne rezerve biće im isporučeno 5 hiljada ražane testenine u vrednosti 760 hiljada dinara. Ustanovi Studentski centar u Novom Sadu dostaviće se prehrambeni artikli u vrednosto od 5 miliona dinara.

Direkcija za robne rezerve Vojvodine zadužena je da realizuje isporuke 1.200 paketa sa prehrambenim artiklima za socijalno ugožene stanovnike u opštini Kikinda, 15.000 paketa za potrebe Kancelarije za inkluziju Roma, 350 paketa za meštane novosadskog naselja Salajka i 37 paketa udruženju "Pan transplant" koje okuplja ljude kojima su transplantirani organi ili čekaju transplantaciju. Za Crveni krst Novog Sada predviđena je donacija u paletama za slaganje robe, u vrednosti od 250 hiljada dinara.

Pokrajinska Vlada usvojila je deo Energetskog bilansa Republike Srbije koji se odnosi na Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu - Plan za 2012. godinu.

Utvrđeni Energetski bilans Vojvodine za 2012. godinu pokazuje da proizvodnja primarne energije ima trend rasta, a naročito proizvodnja sirove nafte i prirodnog gasa. Proizvodnja primarne energije u 2010. godini iznosila je 1,401 M ten, u 2011. godini 1,656 M ten, a u 2012. godini 1,835 M ten. Povećanje proizvodnje primarne energije u 2012. godini u odnosu na 2011. godinu je oko 11%, a u odnosu na 2010. godinu je oko 31%.

Proizvodnja sirove nafte u 2012. godini je 11% veća u odnosu na 2011. godinu, a 31% veća u odnosu na 2010. godinu. Proizvodnja prirodnog gasa u 2012. godini je za 8% veća u odnosu na 2011. godinu, a 44% veća u odnosu na 2010. godinu. Proizvodnja uglja je u 2012. godini za 24% veća u odnosu na 2011. godinu, a 4% manja u odnosu na 2010. godinu. U oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) planirana proizvodnja geotermalne energije i ogrevnog drveta je u stagnaciji, a planira se povećanje količine "čvrste biomase" (otpad uz prerade žitarica, uljarica i drveta) i to 23% u odnosu na 2011. godinu i 34% u odnosu na 2010, godinu. Udeo svih obnovljivih izvora energije je oko 7% u odnosu na ukupnu proizvodnju primarne energije u APV.

Planirani uvoz energije u 2012. godini je za 10% veći od uvoza u 2011. godini, a za 9 % veći od uvoza u 2010. godini. Uvoz u 2010. godini je 2,713 M ten, u 2011. godini je 2,693 M ten, a u 2012. godini je 2,964 M ten. Planirani izvoz/predaja centralnoj Srbiji je u 2010. godini 0,248 M ten, u 2011. godini je 0,303 M ten, a u 2012. godini je 0,385 M ten, odnosno u 2012. godini je za 27% veći nego u 2011. godini i za 55% veći nego u 2010. godini. Planirani neto uvoz-izvoz u 2012. godini je 2,578 M ten, što je za 8% više od procene za 2011. godinu (2,390 M ten), odnosno za 5% više u odnosu na realizaciju u 2010. godini (2,465 M ten).

Planirana ukupna potrošnja primarne energije u 2012. godini je 7% veća nego u 2011. godini, a 8% veća nego u 2010. godini. Potrošnja energije u 2010. je 3,829 M ten, u 2011. godini je 3,883 M ten, a u 2012. godini je 4,145 M ten.

Ukupna primarna energija, raspoloživa za potrošnju, usmerava se za pogon u energetskom sektoru, za energetske transformacije u termoelektranama-toplanama, toplanama, rafinerijama i industrijskim energanama, direktno za finalnu potrošnju u energetske i neenergetske svrhe i na pokrivanje gubitaka u transportu i distribuciji energenata/energije.

Transformacije energije se odvijaju u termoelektranama-toplanama i toplanama radi proizvodnje električne i toplotne energije za potrebe Vojvodine, a u rafinerijama radi proizvodnje naftnih derivata za potrebe cele Republike Srbije, te je količina energenata za transformacije i proizvodnja transformisane energije u Vojvodini veoma visoka. Planirano je da se u 2012. godini za transformacije usmeri ukupno 3,197 M ten energenata, što je na nivou procene za 2011. godinu, a 11% je manje u odnosu na 2010. godinu. Smanjenje količine energenata za transformacije u 2011. i 2012. godini u odnosu na 2010. godinu je posledica liberalizacije tržišta nafte i naftnih derivata čime je omogućen slobodan uvoz derivata od 1.1.2011. godine. U procesu transformacija proizvedeno je 3,372 M ten energije u 2010. godini, procena za 2011. godinu je 3,030 M ten, a plan za 2012. godinu je 3,048 M ten. Plan za 2012. godinu je za 1% veći u odnosu na procenu za 2011. godinu, a 10% je manji u odnosu na 2010. godinu. Energija dobijena u procesu transformacija koristi se u finalnoj potrošnji u neenergetske i energetske svrhe. Efikasnost transformacija u 2012. godini je 95,34%, u 2011. godini je 94,7%, a u 2010. godini je 94,25%. U toku je modernizacija rafinerija koju sprovodi NIS AD nakon privatizacije od strane ruske kompanije Gazpromnjeft, pa se očekuje veća efikasnost transformacija, kao i veća proizvodnja goriva čiji će kvalitet biti u skladu sa evropskim standardima.

Planirana potrošnja finalne energije u neenergetske svrhe (kao polazne sirovine u tehnološkim procesima) u 2012. godini je 0,816 M ten, što je za 23% više u odnosu na potrošnju u 2010. godini (0,662 M ten), a 20% više u odnosu na procenjenu potrošnju u 2011. godini (0,682 M ten).

Planirana potrošnja finalne energije u energetske svrhe u 2012. godini je 2,806 M ten, što je za 7% više od potrošnje u 2010. godini (2,628 M ten), a za 3% više od procenjene potrošnje u 2011. godini (2,724M ten). Udeo uglja u planiranoj finalnoj energetskoj potrošnji u AP Vojvodini u 2012. godini je 5,09%, udeo prirodnog gasa je 25,53%, naftnih derivata je 25,23%, električne energije 24,24%, toplotne energije 11,45%, a obnovljivih izvora energije je 8,46% (od čega je geotermalna energija 0,05%, ogrevno drvo 5,42%, a "čvrsta biomasa" 2,96%).

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine stimuliše primenu OIE kroz sufinansiranje izgradnje objekata/pogona/opreme za korišćenje svih vidova OIE-biomase, geotermalne energije, solarne energije, a takođe je angažovan i na pregovorima oko realizacije izgradnje hidroelektrana, solarnih elektrana i vetroelektrana.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 21.3.2012.

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: U svim osnovnim školama 1. aprila počinje upis učenika prvog razreda • Novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 dinara kazniće se za prekršaj roditelj, odnosno staratelj ako namerno ili bez opravdanog razloga ne upiše dete u osnovnu školu ili ako dete bez opravdanih razloga ne pohađa nastavu u osnovnoj školi •

Upis prvaka počinje prvog aprila i trajaće do kraja avgusta. Kako se rađa sve manje dece, i ove godine u školske klupe sešće bar hiljadu đaka prvaka manje, što je cela jedna velika škola. Najviše brine stanje u Vojvodini i Istočnoj Srbiji, gde se svake godine gase cela odeljenja. Poslednjih godina ugašeno je 1.585 odeljenja u celoj Srbiji, a još oko 4.000, od kojih većina u selima, broji manje od deset đaka. Pre deset godina u prvi razred upisano je gotovo 85.000 prvaka, a ovog septembra biće ih manje od 70.000. Lane ih je, prema procenama Ministarstva prosvete i nauke, bilo oko hiljadu više. Prošle školske godine bilo je 80.000 osmaka, što je za oko 9.000 više od učenika prvog razreda.

- Ove godine u prvi razred upisuju se deca rođena između marta 2005. i marta 2006. godine - kaže za "Novosti" Želimir Popov, pomoćnik ministra prosvete i nauke. - Roditelji treba u željenu školu da donesu izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o završenom pripremnom predškolskom programu, potvrdu lekara da je dete sposobno za upis i prijavu adrese stanovanja.

KAZNA ZA NEUPIS DO 25.000 DINARA

Ministarstvo prosvete ne namerava da spušta starosnu granicu za upis na pet i po godina. Ukoliko roditelj namerno ili bez opravdanih razloga ne upiše dete u školu, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009 i 52/2011 - prim. red) predviđa kaznu od 5.000 do 25.000 dinara.

U školu će moći i mlađa deca, rođena od marta do avgusta 2006. godine. Njih će, međutim, tokom juna testirati školski pedagog i psiholog, kako bi procenili jesu li dovoljno zreli za školu.

Roditelji će đake prvake odmah moći i da prijave za produženi boravak.

- Svi se nadamo da će prvaci prvog septembra dobiti i svoje ormariće u školama - kaže Zorica Vukajlović, učiteljica u OŠ "Veljko Dugošević" koja ove godine preuzima novu generaciju prvaka.
- Obećali su i iz Grada Beograda i iz Ministarstva da će deca dobiti dva kompleta knjiga, jedan za kuću, drugi za školu. To bi bilo jako dobro da ne opterećuju više kičmu preteškim torbama. Videćemo da li će to biti ostvareno do naredne školske godine.

Sve ostalo, prema njenim rečima, biće po starom. Nema izmena u nastavnim programima i udžbenicima.

Izvor: Večernje novosti
Izvor: Vebsajt Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, 20.3.2012.

ZAKON O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI: Od 1. jula 2012. godine banke će biti obavezne da naplate doprinose poslodavcima i proslede ih Poreskoj upravi, a ukoliko to poslodavci ne učine, njhovi zaposleni neće dobiti plate

Od 1. jula banke neće moći da isplate mesečne zarade klijentima, ukoliko njihov poslodavac nije izmirio doprinose na plate, izjavio je danas direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević i najavio da će krajem marta biti objavljen još jedan spisak poreskih dužnika koji će biti duži od onog objavljenog u januaru.

Na osnovu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Sl. glasnik RS", br. 101/2011 i 2/2012 - ispr. - prim. red) banke će biti obavezne da naplate doprinose poslodavcima i proslede ih Poreskoj upravi, a ukoliko to poslodavci ne učine, njhovi zaposleni neće dobiti plate, objasnio je Radosavljević u izjavi novinarima.

On je precizirao da su poslodavci obavezni da od bruto zarade i

splate 11 odsto doprinosa za fond PIO, 6,75 odsto doprinosa za zdravstveno osiguranje, zatim 0,77 odsto dažbina za Nacionalnu službu za zapošljavanje i 12 odsto poreza državi.


Poslodavac će ta četiri doprinosa ubuduće plaćati na jedan račun, tako da će taj proces za njega biti jeftiniji, jer je to do sada činio na četri odvojena računa, pa je i bankarska provizija bila veća, rekao je Radosavljević i dodao da će čitav proces u banci trajati nekoliko sekundi.

Prema njegovim saznanjima, koje je dobio iz Udruženja banaka Srbije, među bankama nema protivljenja ovakvoj odluci države.

Radosavljević je istakao da ko god se protivi ovakvoj odluci i budućoj praksi, taj ne plaća redovno svoje obaveze prema zaposlenima i državi.

On je dodao da je Poreska uprava prošle godine podnela više od 13.000 krivičnih prijava protiv poslodavaca zbog toga što nisu redovno uplaćivali doprinose zaposlenima, ali su radnici trpeli štetu zbog toga što pravosudni postupak traje dugo.

Radosavljević je naveo da će novi spisak dužnika najavljen krajem marta sigurno imati efekta i biće veći od onog u januara.
Posle objavljivanja poreskih dužnika početkom ove godine, u januaru su povećani prihodi budžeta za oko devet odsto.

Napominjući da su proračuni Ministarstva finansija da će budžetski prihodi za januar, februar i mart ove godine iznosi oko 138 milijardi dinara, Radosavljevih je izrazio očekivanje da će oni u praksi biti veći do 140 milijardi dinara zahvaljaujući merama države za povećanje poreske dicipline.

Izvor: Tanjug, 21.3.2012.

ZAKON O AUTORSKIM I SRODNIM PRAVIMA: Oganizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i PI (Prava interpretatora) su ukinule takozvani muzički dinar za zanatske radnje za 2012. godinu • OFPS i PI pozivaju ostale korisnike da izvrše svoju zakonsku obavezu i sami prijave korišćenje muzike u komercijalne svrhe kako bi ostvarili popust od 33,3 odsto •

Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i PI (Prava interpretatora) su danas saopštile da su ukinule takozvani muzički dinar za zanatske radnje.

"Uprkos činjenici da Skupština Srbije nije izglasala promenu Zakona o autorskim i srodnim pravima (odnosno stari zakon je i dalje na snazi) dve kolektivne organizacije su odlučile da za 2012. godinu oslobode plaćanja takozvanog muzičkog dinara zanatlije (frizerske i kozmetičke salone, pekare, obućare, kioske za brzu hranu koji nemaju prostor za smeštaj gostiju)", navodi se u današnjem saopštenju OFPS-a.

Dve organizacije su predložile prilagođavanje iznosa muzičkog dinara u zavisnosti od geografskog položaja - veličine grada odnosno opštine sedišta objekta za ostale korisnike, i predlog o tome dostavile Komisiji za autorska i srodna prava koju je imenovala Vlada Srbije.

Pod ostalim korisnicima se podrazumevaju: kafići, restorani, pekare i poslastičarnice koje imaju prostor za smeštaj gostiju i u kojima se služe pića, diskoteke, barovi, noćni klubovi, restorani na vodi, tržni i trgovinski centri, šoping molovi, mega i mini marketi, prodavnice, supermarketi, benzinske stanice, hoteli, moteli, sajmovi, zabavni parkovi, saloni zabave, video igraonice, kockarnice, kladionice, bazeni, organizatori mitinga, sportskih i zabavnih manifestacija, utakmica, organizatori koncerata, sabora i muzičkih festivala, prodavnice muzičkih i drugih uređaja i sl.

Organizacije (OFPS i PI) pozivaju te korisnike da izvrše svoju zakonsku obavezu i sami prijave korišćenje muzike u komercijalne svrhe kako bi ostvarili popust od 33,3 odsto.

OFPS i PI su spremni da se sa SOKOJ-em dogovore oko objedinjavanja naplate svim korisnicima na samo jednoj zajedničkoj uplatnici.

Organizacije će pozvati udruženja uvoznika informatičke delatnosti (IT sektor) na nove pregovore u cilju uspostavljanja partnerskih odnosa povodom stupanja na snagu jedinstvene tarife za ostvarivanje prava na posebnu naknadu.

Organizacije ukazuju da je, u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima i ratifikovanim međunarodnim konvencijama, korisnik koji "javno saopštava fonograme i na njima zabeležene interpretacije" dužan da prijavi javno saopštavanje i plati odgovarajuću naknadu (muzički dinar) u skladu sa utvrđenom tarifom.

Izvor: RTV, 21.3.2012.

PREDLOG ZAKONA O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU: Doneta odluka o osnivanju radne grupe čiji je zadatak da se već pripremljena podzakonska akta, od strane stručne službe Udruženja za privatno obezbeđenje, još jednom razmotre i sa eventualno novim predlozima usaglase sa Predlogom zakona, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri

Na dvanaestoj sednici Grupacije samozaštitne delatnosti u preduzećima, doneta je odluka o osnivanju Radne grupe, čiji je zadatak da se već pripremljena podzakonska akta, od strane stručne službe Udruženja za privatno obezbeđenje, još jednom razmotre i sa eventualno novim predlozima usaglase sa Predlogom zakona o privatnom obezbeđenju, koji se nalazi u skupštinskoj procedure.

Udruženje za privatno obezbeđenje PKS organizovalo je sednice Grupacije za tehničko obezbeđenje i Sekcije projektanata, kao i sastanak Grupacije samozaštitne delatnosti u preduzećima. Za predsednika Grupacije za tehničko obezbeđenje i Sekcije projektanata jednoglasno je izabran Slobodan Maksimović, iz kompanije "Almaks", a za zamenika predsednika Jelena Budošin Kovač, iz firme "Euroalarm".

Članovi Grupacije samozaštitne delatnosti u preduzećima odazvali su se u velikom broju pozivu na ovu sednicu. Na početku sastanka članovi Grupacije prihvatili su da u redovnu proceduru uđu predlozi Kliničkog centra Vojvodine, SPENSA i Luke Beograd, čiji su predstavnici podneli pisane zahteve za prijem u Grupaciju samozaštitne delatnosti u preduzećima.

Doneta je i odluka o osnivanju Radne grupe, čiji je zadatak da već pripremljena podzakonska akta, od strane stručne službe Udruženja za privatno obezbeđenje, još jednom razmotre i sa eventualno novim predlozima usaglase sa Predlogom zakona o privatnom obezbeđenju, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri i koji bi, po svemu sudeći, trebalo da bude usvojen tek do kraja ove godine. Iako je donošenje osnovnog Zakona još daleko, članovi Grupacije samozaštitne delatnosti u preduzećima smatraju da ne treba čekati sa pripremom podzakonskih akata. U argumentovanoj debati oni su izneli niz konkretnih stavova koji idu u susret donošenju zakona, jer bez pripremljenih normativnih predloga i podzakonskih propisa, ovaj dugo očekivani zakon ne bi mogao adekvatno da se sprovodi u praksi.

Ninoslav Janjić, koordinator Radne grupe za tehničku zaštitu i elektronsko nadgledanje Nacionalne Komisije CoESS, izvestio je o poseti državnom Kontrolno operativnom centru u organizaciji Estonske federacije privatnog obezbeđenja (ESA), koju je Konfederacija Evropskih službi obezbeđenja - CoESS organizovala krajem januara. On je naveo da u Estoniji trenutno postoje četiri državna Kontrolno operativna centra, koji pokrivaju javne površine kamerama instaliranim od strane lokalne samouprave u nadležnosti policije koja ih kontroliše. Privatni sektor bezbednosti je povezan sa isključivo sopstvenim kontrolno operativnim centrima i oni funkcionišu korišćenjem telefonskih linija i radio vezom. Ninoslav Janjić prisustvovao je i sednici Radnog komiteta za tehničku zaštitu i elektronsko nadgledanje CoESS, koju je takođe Konfederacija Evropskih službi obezbeđenja organizovala u estonskom gradu Talinu. Pokrenute su aktivnosti preko nacionalnih instituta za standardizaciju, usvajanje i implementaciju standarda u vezi sa kontrolno operativnim centrima, a usvojena je i inicijativa za izradu standarda za reakciju privatne bezbednosti na alarmne sisteme, obezbeđenje aerodroma i avijacije i obezbeđenje na morima, morskim i rečnim lukama. Analiziran je i projekat koji vodi Nemačka, sa planom aktivnosti ostalih nacionalnih asocijacija za predloge rešenja servisa za obezbeđenje od požara i sistemima tehničke zaštite - detekcija požara, protivprovalni sistemimi, protivprepadni sistemi, sistemi kontrole pristupa, socijalni alarmni sistemi, sistemi video obezbeđenja i kombinovani sistemi. Naredna sednica Radnog komiteta za tehničku zaštitu i elektronsko nadgledanje CoESS, biće organizovana sredinom maja u Birmingemu.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 21.3.2012.

NACRT STRATEGIJE RAZVOJA OBRAZOVANJA U SRBIJI DO 2020. GODINE: Studentske domove moći će da otvaraju i privatnici, a studenti sa privatnih fakulteta moći će da se hrane i borave u državnim domovima

Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine predviđa da se budući brucoši upisuju na fakultete bez prijemnog ispita, finansiranje studiranja iz povoljnih državnih kredita, kao i mogućnost da studenti sa privatnih fakulteta koriste državne domove.

Predviđeno je da država sufinansira i studente privatnih univerziteta, ukoliko su odlični, a slabog materijalnog stanja, kao i dobijanje subvencionisanih kredita, koje će akademci vraćati tek nakon što diplomiraju i zaposle se.

U određenim slučajevima biće oslobođeni vraćanja kredita, u celosti ili delimično, predviđeno je u radnom tekstu strategije, čiji nacrt treba da bude obelodanjen na sajtu Ministarstva prosvete i nauke.

Kako se čulo na dosadašnjim skupovima na kojima se raspravljalo o tom dokumentu, država ima nameru da osnuje fond iz koga bi pomagala studente u školovanju.

Strategija predviđa da studenti ubuduće sudeluju u plaćanju školarine od pet do 100 odsto, odnosno da država subvencioniše razliku u trošku školarine do punog iznosa.

Strategijom je predviđeno da svaki peti srpski student provede bar deo školovanja u inostranstvu, a da 10 odsto studenata u Srbiji budu stranci. Trenutno je broj stranih studenata u Srbiji više nego simboličan.

Ubuduće će studentske domove moći da otvaraju i privatnici, a studenti sa privatnih fakulteta moći će da se hrane i borave u državnim domovima.

Sve predviđene mere trebalo bi da podignu nivo visokoobrazovanih stanovnika Srbije, jer je plan da ubuduće 38,5 odsto stanovništva od 30-35 godina stekne neku univerzitetsku diplomu.
Sada je u Srbiji tek nešto više od šest odsto stanovništva sa fakultetskom diplomom.

Izvor: RTV, Tanjug, 21.3.2012.

ZAKON O BUDŽETSKOM SISTEMU: Javni dug Srbije na kraju februara 2012. godine bio je oko 14,35 milijardi evra, što je 44,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija

Zakonom o budžetskom sistemu ("Sl. glasnik RS", br. 54/2009, 73/2010, 101/2010 i 101/2011 - prim.red.) javni dug Srbije ograničen je na 45 odsto BDP-a.

Ukupne direktne obaveze Srbije na kraju februara iznosile su oko 12,27 milijardi evra, pri čemu je unutrašnji dug bio oko 5,15 milijardi evra, a spoljni dug 7,12 milijardi evra. Ukupne indirektne obaveze na kraju februara bile su 2,08 milijardi evra, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Na kraju januara javni dug bio je 14,47 milijardi evra, što znači da je tokom februara smanjen za oko 122 miliona evra.

Javni dug je i na kraju prošle godine dostigao 14,47 milijardi evra, što je bilo 45,1 odsto BDP-a.

Javni dug je na kraju 2010. bio 12,16 milijardi evra, što je bilo 42,9 odsto BDP-a.

Na kraju 2009. godine javni dug bio je 9,85 milijardi evra, odnosno 34,8 odsto BDP-a, a na kraju 2008. godine javni dug Srbije iznosio je 8,78 milijardi evra, što je bilo 29,2 odsto BDP-a.
Budžetski deficit za dva meseca 37,2 milijarde dinara

Budžetski deficit Srbije u prva dva meseca ove godine bio je 37,2 milijarde dinara, pošto su prihodi bili 97,6 milijardi, a rashodi budžeta 134,8 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

U februaru je budžetski deficit bio 28,5 milijardi dinara, a kako je navedeno, februar je, uobičajeno, mesec sa najnižim prihodima u godini, s obzirom na manju privrednu aktivnost na početku godine.

Dodatni negativni efekat ispoljen je usled nepovoljnih vremenskih uslova koji su uzrokovali ograničenje potrošnje električne energije za deo privrede i usporavanje i blokadu mnogih privrednih delatnosti.

Uticaj lošeg vremena odraziće se i na prihode u martu s obzirom da tada dospeva značajan deo poreskih prihoda na aktivnosti iz februara.

Najveći deo poreskih prihoda u februaru odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 22,2 milijarde dinara. Prihod od akciza iznosio je 8,1 milijardi dinara.

Znatno manji prihodi po osnovu PDV i akciza u odnosu na januar su očekivani s obzirom da se u januaru plaća "tromesečni" PDV, a da su akcize na duvanske prerađevine u januaru plaćene unapred, pre usklađivanja sa inflacijom. Efekat loših vremenskih uslova najbolje se vidi na ostvarenju neporeskih prihoda koji su značajno manji nego u januaru.

Rashodi budžeta u februaru 2012. godine izvršeni su prema uobičajenoj dinamici. Najveće stavke predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RZZO, Nacionalna služba za zapošljavanje), čiji se najveći deo odnosi na penzije.

Prvi kvartal karakteriše slabo izvršenje kapitalnih rashoda i nabavke finansijske imovine (budžetski krediti). Subvencije su znatno niže nego u januaru zbog januarske isplate poljoprivrednih subvencija prema programu vlade.

Izvor: Tanjug, 21.3.2012

ZAKON O KULTURI: Grad Beograd saopštava da redovno učestvuje u plaćanju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samostalnih umetnika

Povodom zakazane konferencije za novinare Koordinacionog odbora umetničkih udruženja Srbije o doprinosima za samostalne umetnike, Sekretarijat za kulturu grada saopštio je da ima dobru saradnju sa 14 reprezentativnih udruženja u kulturi koja okupljaju samostalne umetnike i pruža stručnu pomoć svim samostalnim umetnicima kojima tu pomoć nije moglo da pruži udruženje. Nijedno od reprezentativnih udruženja u kulturi do danas nije uputilo zahtev za plaćanje "kamate za dug koji je nastao bez krivice umetnika".

U saopštenju se dalje navodi da grad Beograd, u skladu sa Zakonom o kulturi ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009 - prim.red.), učestvuje u plaćanju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samostalnih umetnika. Sredstva, obezbeđena u gradskom budžetu, prenose se kvartalno na račune reprezentativnih udruženja u kulturi (u martu, junu, septembru i decembru tekuće godine).

U skladu sa Zakonom o kulturi, reprezentativna udruženja u kulturi su jedina ovlašćena za zastupanje interesa samostalnih umetnika i za sva pitanja od interesa za samostalno obavljanje umetničke delatnosti. Sekretarijat, koji učestvuje u plaćanju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samostalnih umetnika, ima redovnu saradnju sa udruženjima čija je reprezentativnost utvrđena od nadležnog ministarstva.

Grad Beograd je u 2011. godini preneo umetničkim udruženjima ukupno 126.636.171,66 dinara za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samostalnih umetnika, i to: za prvi kvartal iznos od 30.863.498,85 dinara za 1.707 umetnika, za drugi kvartal iznos od 31.568.639,76 dinara za 1.746 umetnika, za treći kvartal iznos od 32.020.654,05 dinara za 1.771 umetnika i za četvrti kvartal iznos od 32.183.379,00 dinara za 1.780 umetnika.

U gradskom budžetu za 2012. godinu, za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samostalnih umetnika planiran je iznos od 130.000.000 dinara. Od tog iznosa, za prvi kvartal već je preneto reprezentativnim udruženjima u kulturi 36.274.735,68 dinara, u svrhu učešća grada Beograda za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje 1.808 samostalnih umetnika.

U skladu sa Zakonom o kulturi, postupak za utvrđivanje statusa samostalnog umetnika vodi reprezentativno udruženje u kulturi. Samostalni umetnik je, u skladu sa Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 61/2005, 62/2006, 5/2009, 52/2011, 101/2011 i 7/2012 - usklađeni din. izn. - prim.red.), obveznik doprinosa za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje, koje je u obavezi da samostalno uplaćuje 15. februara, 15. maja, 15. avgusta i 15. novembra tekuće godine, navodi se u saopštenju Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Izvor: Vebsajt Gradske uprave grada Beograda, 21.3.2012.

UREDBA O POSTUPANJU SA SUPSTANCAMA KOJE OŠTEĆUJU OZONSKI OMOTAČ, KAO I O USLOVIMA ZA IZDAVANJE DOZVOLA ZA UVOZ I IZVOZ TIH SUPSTANCI: Postupak za dobijanje dozvole za uvoz i izvoz kontrolisanih supstanci koje oštećuju ozonski omotač (freona) i dozvole za uvoz i izvoz fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte

Organ zadužen za sprovođenje

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja

Opis

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja obaveštava pravna lica i preduzetnike koji se bave uvozom, izvozom i tranzitom supstanci koje oštećuju ozonski omotač da je usvojena Uredba o postupanju sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač, kao i o uslovima za izdavanje dozvola za uvoz i izvoz tih supstanci ("Sl. glasnik RS", br. 22/2010).

Na osnovu člana 16. Uredbe, Ministarstvo izdaje dozvolu za uvoz, izvoz i tranzit supstanci koje oštećuju ozonski omotač pravnim licima i/ili preduzetnicima, registrovanim za obavljanje poslova uvoza i/ili izvoza na osnovu zahteva za izdavanje dozvole za uvoz odnosno izvoz kontrolisanih supstanci, za svaku isporuku posebno i ona važi do kraja kvartala u kojem je izdata.

Zahtev za uvoz i/ili izvoz kontrolisanih supstanci podnosi se na propisanim obrascima. Uz ovaj zahtev, podnosilac zahteva prilaže i rešenje o upisu u Registar privrednih subjekata i dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi, a na zahtev Ministarstva i sertifikat o poreklu ili sastavu supstance koja se uvozi ili izvozi, kopiju dozvole izdate od strane zemlje u koju se uvozi ili iz koje se izvozi kao i drugu dokumentaciju na zahtev Ministarstva.

Dozvola za tranzit izdaje se kao uvozna dozvola sa naznačenom svrhom uvoza radi tranzita.

Takođe, u skladu sa članom 53. stav 1. tačka 3) Zakona o zaštiti vazduha ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009 - prim.red.) Ministarstvo izdaje dozvole za uvoz i/ili izvoz i stavljanje u promet fluorovanih gasova saefektom staklene bašte.

Na osnovu člana 20. Uredbe, Ministarstvo izdaje mišljenje za uvoz i/ili izvoz proizvoda i/ili opreme koji sadrže ili se oslanjaju na kontrolisane supstance pravnim licima i preduzetnicima registrovanim za obavljanje poslova uvoza i/ili izvoza na osnovu zahteva za izdavanje mišljenja za uvoz odnosno izvoz proizvoda i/ili opreme koji sadrže kontrolisane supstance za svaku isporuku posebno i ovo mišljenje važi do kraja kvartala u kojem je izdato.

Zahtev za izdavanje mišljenja za uvoz i/ili izvoz proizvoda i/ili opreme koji sadrže ili se oslanjaju na kontrolisane supstance podnosi se na propisanim obrascima. Uz ovaj zahtev, podnocilac zahteva prilaže i rešenje o upisu u Registar privrednih subjekata i dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi, a na zahtev Ministarstva i sertifikat o poreklu proizvoda i/ili opreme, sastavu supstance koju oprema sadrži ili na koju se oslanja, kopiju dozvole izdate od strane zemlje u koju se proizvod ili oprema uvozi ili iz koje se izvozi i drugu dokumentaciju na zahtev Ministarstva.

U svrhu evidentiranja i praćenja trendova uvoza i izvoza proizvoda i opreme i vođenja evidencije o proizvođačima, uvoznicima i distributerima, krajnjim korisnicima, kao i postojećim količinama na tržištu, neophodno je da Ministarstvo ima podatke o njihovom uvozu, odnosno izvozu. Zbog toga, u skladu sa uredbom, Ministarstvo izdaje mišljenje za uvoz i/ili izvoz proizvoda i/ili opreme svakoj firmi koja podnese zahtev a registrovana je za delatnost uvoza i/ili izvoza.

Prema članu 15. Uredbe zabranjen je uvoz i stavljanje u promet na domaće tržište novih i korišćenih proizvoda i opreme koji sadrže supstance koje oštećuju ozonski omotač, izuzev hlorofluorougljovodonika (HCFC), kao i uvoz i stavljanje u promet na domaće tržište korišćenih proizvoda i opreme koji sadrže sve supstance koje oštećuju ozonski omotač.

Prema članu 28. Uredbe, Ministarstvo vodi evidenciju pravnih lica i preduzetnika koje se bave delatnošću uvoza i/ili izvoza i stavljanja u promet kontrolisanih supstanci, servisiranja, sakupljanja, obnavljanja i obrade tih supstanci. Pravna lica i preduzetnici koji se bave uvozom i/ili izvozom, stavljanjem u promet, servisiranjem, sakupljanjem, obnavljanjem i obradom kontrolisanih supstanci podnose zahtev Ministarstvu za upis u Evidenciju na propisanom obrascu. Uz zahtev za upis u Evidenciju pravna lica i preduzetnici prilažu kopiju rešenja o upisu u Registar privrednih subjekata a Ministarstvo izdaje potvrdu o upisu u Evidenciju sa dodeljenim evidencionim brojem. Na zahtev pravnih lica i preduzetnika koji su upisani u Evidenciju, Ministarstvo izdaje potvrdu o upisu u Evidenciju sa dodeljenim evidencionim brojem.

Potrebna dokumentacija za izdavanje dozvole za uvoz i izvoz supstanci koje oštećuju ozonski omotač i fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte (koje se nalaze na dnu strane u sekciji Originalni obrasci):

1. Zahtev za izdavanje dozvole za uvoz supstanci koje oštećuju ozonski omotač sa neophodnom dokumentacijom
2. Zahtev za izdavanje dozvole za izvoz supstanci koje oštećuju ozonski omotač sa neophodnom dokumentacijom
3. Zahtev za izdavanje dozvole za tranzit supstanci koje oštećuju ozonski omotač sa neophodnom dokumentacijom
4. Zahtev za izdavanje dozvole za uvoz fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte sa neophodnom dokumentacijom
5. Zahtev za izdavanje dozvole za izvoz fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte sa neophodnom dokumentacijom
6. Zahtev za izdavanje dozvole za tranzit fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte sa neophodnom dokumentacijom
7. Zahtev za dobijanje mišljenja za uvoz proizvoda i/ili opreme koji sadrže supstance koje oštećuju ozonski omotač sa neophodnom dokumentacijom u prilogu
8. Zahtev za dobijanje mišljenja za izvoz proizvoda i/ili opreme koji sadrže supstance koje oštećuju ozonski omotač sa neophodnom dokumentacijom u prilogu
9. Potvrda o upisu u Evidenciju pravnih lica i preduzetnika koji se bave delatnošću uvoza i/ili izvoza i stavljanja u promet kontrolisanih supstanci, servisiranja, sakupljanja, obnavljanja i obrade tih supstanci
10. Zahtev za izdavanje dozvole za uvoz kontrolisanih supstanci i proizvoda koji sadrže te supstance u vanrednim slučajevima
11. Obrazac za evidenciju o uvozu/izvozu kontrolisanih supstanci i krajnjem korisniku
12. Obrazac za evidenciju o upotrebljenim količinama kontrolisanih supstanci
13. Obrazac za evidenciju o postupanju sa sakupljenim količinama kontrolisanih supstanci
14. Obrazac za evidenciju o obavljenom servisu uređaja i opreme koja koristi kontrolisane supstance

Gde i kako

Zahtev poslati na adresu:

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja
Sektor za zaštitu prirodnih resursa - Odsek za zaštitu vazduha
Omladinskih brigada 1
11070 Novi Beograd
Kontakt telefon: 011/2856-143

Korisni linkovi

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja http://www.ekoplan.gov.rs/src/index.php (ONLINE)

Pravni osnov

Uredba o postupanju sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač, kao i o uslovima za izdavanje dozvola za uvoz i izvoz tih supstanci http://www.ekoplan.gov.rs/src/upload-centar/dokumenti/zakoni-i-nacrti-zakona/uredbe/uredba_o_ods_sonja.pdf (ONLINE)

Originalni obrasci:

Zahtev za izdavanje dozvole za uvoz
Zahtev za izdavanje dozvole za izvoz supstanci
Zahtev za izdavanje dozvole za tranzit supstanci
Zahtev za izdavanje dozvole za uvoz fluoro. gasova
Zahtev za izdavanje dozvole za izvoz fluor. gasova
Zahtev za izdavanje dozvole za tranzit flu. gasova
Dobijanje mišljenja: uvoz proizvoda i/ili opreme
Dobijanje mišljenja: za izvoz proizvoda i/ili opreme
Potvrda o upisu u Evidenciju pravnih lica/preduzet
Izdavanje dozvole za uvoz kontrolisanih sups. i pro
Obrazac za evidenciju o uvozu/izvozu kontrolisanih
Obrazac za evidenciju o upotrebljenim količinama
Obrazac:evidenciju o postupanju sa sakupljenim količ
Obrazac za evidenciju o obavljenom servisu uređaja

Izvor: Vebsajt e-Uprave, 21.3.2012.

NOVI PRAVILNIK O SADRŽAJU BEZBEDNOSNOG LISTA I PRAVILNIK O REGISTRU HEMIKALIJA: • Omogućen je upis grupe hemikalija kao jedne • Do 31. marta tekuće godine, Agenciji za hemikalije proizvođač, uvoznik ili dalji korisnik imaju obavezu podnošenja prijave radi upisa hemikalija koje su stavljene u promet u prethodnoj godini u Registar • Obaveza upisa u registar se ne odnosi na biocidne proizvode, sredstva za zaštitu bilja, kozmetičke proizvode, lekove i medicinska sredstva, aditive i sirovine koji se koriste u proizvodnji hrane kao i aditive za hranu za životinje •

Privrednicima u Privrednoj komori Srbije predstavljena dva nova pravilnika za sprovođenje Zakona o hemikalijama - Pravilnik o registru hemikalija ("Sl. glasnik RS", br. 100/2011 - prim. red) i Pravilnik o sadržaju bezbednosnog lista ("Sl. glasnik RS", br. 100/2011- prim. red).

Novi pravilnik o registru hemikalija koji je stupio na snagu 6. Januara 2012. godine, u skladu za Zakonom o hemikalijama ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009 i 88/2010 i 92/2011 - prim. red), propisuje koje se grupe hemikalija mogu upisati u registar kao jedna, a to su - koherentne hemikalije, istog hemijskog sastava a različitog trgovačkog imena, polimerne hemikalije i više komponentne hemikalije.

Obaveza upisa u registar se ne odnosi na biocidne proizvode, sredstva za zaštitu bilja, kozmetičke proizvode, lekove i medicinska sredstva, aditive i sirovine koji se korsite u proizvodnji hrane kao i aditive za hranu za životinje.

Cilj nam je da se na tržiste Srbije u promet bezbedno stavljaju i koriste hemikalije, istakla je direktora Agencije za hemikalije Jelena Cvetković na predstavljanju pravilnika u PKS.Ona je napomenula da je formiran infopult kako bi se privrednici i svi koji su u obavezi da registruju hemikalije usmerili da pravilno koriste propise.

Novi Pravilnik o registru hemikalija, donosi mogućnost upisa grupa hemikalija kao jedne, istaknuto je u prezentaciji predstavnika Agencije za hemikalije. Kao jedinstvene mogu biti upisane koherentne grupe hemikalija, sa istom tarifnom oznakom, istom namenom, sastavom i količinom, u koje spadaju deterdženti, boje, lakovi, ulja, maziva, lepkovi i silikoni. Drugu grupu čine hemikalije sa različitim trgovačkim imenima, a istim hemijskim sastavom, polimerne hemikalije, koje se sastoje od istih monomera i upisuju u Registar kao jedna. Treću grupu čine višekomponentne hemikalije, koje obuhvataju setove hemikalija koje ne mogu da ispune funkciju jedna bez druge. Među njima su kitovi za repariranje automobila, abrazivi i učvršćivači.
Registar hemikalija uspostavljen je da bi se napravio inventar hemikalija, koje se nalaze u prometu u Republici Srbiji, radi sistematskog praćenja hemikalija, smanjenja rizika koje hemikalije predstavljaju po zdravlje ljudi i životnu sredinu, kontrole načina korišćenja pojedinih supstanci, ograničenja i zabrana proizvodnje i prometa. Registrovanje hemikalija predstavlja približavanje postupku registracije i autorizacije, u skladu sa odredbama REACH, odnosno budućim obavezama u EU.

U Registar hemikalija upisuju se hemikalije koje se proizvode ili uvoze na tržište Republike Srbije, bez obzira da li su klasifikovane kao opasne ili ne i to u količini većoj od 100 kilograma na godišnjem nivou, naveo je predstavnik Agencije za hemikalije Dragan Živković.

Do 31. marta tekuće godine, Agenciji za hemikalije proizvođač, uvoznik ili dalji korisnik imaju obavezu podnošenja prijave radi upisa hemikalija u Registar hemikalija koje su stavljene u promet u prethodnoj godini. Dosije o hemikaliji se dostavlja u štampanom, odnosno elektronskom obliku i mora imati potpis odgovornog lica i pečat, odnosno kvalifikovani elektronski potpis.

Direktorka Agencije za hemikalije Jelena Cvetković predstavila je privrednicima delatnost te agencije, a predočene su i obaveze koje propisuje Pravilnik o sadržaju bezbednosnog lista, koji će stupiti na snagu 2013. godine. O svim izmenama i novim uslovima prijavljivanja hemikalija proizvođači, uvoznici i korisnici hemikalija mogu da saznaju na portalu Agencije za hemikalije, na adresi www.shema.gov.rs. Za sva pitanja i nedoumice privrednika otvoreni su Info pult i Kol centar.

Sekretar Udruženja za hemiju, farmaciju, industriju gume i nemetala PKS Vekoslav Šošević naglasio je značaj ovakvih prezentacija za privrednike, radi blagovremenog usklađivanja poslovanja sa novim propisima. Najavljeno je da će novi pravilnici biti predstavljeni u Novom Sadu, Nišu, Šapcu i Kragujevcu.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 24.1.2012., Tanjug, 24.1.2012.

UPUĆEN POZIV SVIM DOKTORIMA NAUKA SA TERITORIJE APV DA OTVORE ISTRAŽIVAČKE KARTONE, GDE ĆE BITI UTVRĐEN NJIHOV PROFIL INTERESOVANJA I NJIHOVA KOMPETENCIJA RADI OSTVARIVANJA PRAVA NA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA: Rok za prijavljivanje je od 1. januara do 31. marta 2012. godine •

Prof. dr Dragoslav Petrović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, na konferenciji za novinare u Vladi Vojvodine, predstavio je novu akciju pokrajinske administracije "Pravo na prvu šansu". Resorni sekretar je istakao da Vlada Vojvodine na ovaj način želi da podstakne zapošaljavanje svih lica sa područja naše pokrajine, koja su postigla najviši stepen obrazovanja i nosioci su titule doktora nauka u nekoj od naučnih disciplina, a pritom nisu u radnom odnosu.

"Smatramo da su kadrovi osnovni resurs kojim raspolažemo, te da ih moramo staviti u funkciju razvoja privrede i društva. Pokrajinska Vlada je stoga rešila da ovom akcijom, koja će i formalno započeti 1. januara, obezbedi da u narednoj godini nijedno lice sa zvanjem doktora nauka, na teritoriji AP Vojvodine, ne bude bez zaposlenja", saopštio je prof. dr Petrović.

Predstavnicima medija predočeni su podaci o tome da je u školskoj 2009/2010 godini na državnom Univerzitetu u našoj pokrajini odbranjeno 215 doktorskih disertacija, a godinu dana ranije 159, kao i prognoza da će u 2011. godini ovu titulu poneti još 200 akademaca. Kako je saopšteno, ukrštanjem postojećih podataka koja govore o broju lica koja su nosoci ovog visokog zvanja i imaju posao i onih koji su otišli negde, procenjeju se da se u ovom trenutku u Vojvodini nalazi negde oko 50 do 60 doktora nauka bez stalnog angažmana.

Prof. dr Petrović izneo je da se na ovaj način mladim ljudima, koji su u svom obrazovanju iskazali veliku doslednost i upornost daje odgovarajuća šansa, kako bi se iskazali i ponudili svoje usluge, ideje, kreativnost koje poseduju. Obzirom na postojeće objektivne teškoće u vezi sa otvaranjem novih radnih mesta, kao i na evidentne probleme kada je reč o zatvaranju naučnih institucija, fakulteta pa i istraživačkih sektora u javnim preduzećima, što dodatno onemogućava mlade i ambiciozne ljude da se ostvare profesionalno je bio dodatni motiv da pokrajinska vlast utiče da se ovakve tendencije i praksa zaustavljaju u našem društvu.

Prof. dr Dragoslav Petrović je na današnjoj konferenciji, u ime Vlade Vojvodine i zvanično uputio poziv svim doktorima nauka sa teritorije naše pokrajine da iskoriste ovu priliku i počnu da se prijavljuju od 1. januara, a najkasnije do 31. marta kod Vlade Vojvodine, te otvore istraživačke kartone, gde će biti utvrđen njihov profil interesovanja i njihova kompetencija.

Javni poziv se odnosi na sve doktore nauka, koji će u trenutku prijave imati prebivalište na teritoriji naše pokrajine. Od povratnika iz inostranstva koji u okviru bolonjskog sistema obrazovanja prilože titulu, neće se očekivati da istekne period nostrifikacije, već će im biti pužena šansa da odmah ostvare radni odnos. Takođe, biće potrebno da pripreme odgovarajući predlog projekta u najužoj oblasti svog usmerenja, kao i da obezbede preporuke istaknutog eksperta iz te oblasti, nakon čega će uslediti verifikacija od strane stručne Komisije u Vladi Vojvodine.

Na osnovu baze podataka, gde su evidentirani svi naučnici i istraživači sa tetritorije AP Vojvodine u protekle dve ipo godine baza je obogaćena za 1.266 istraživača, čija prosečna starost iznosi 37 godina i što je izutetno dobar pokazatelj, kazao je prof. dr Petrović. Istovremeno je zaposleno 563 mladih stručnjaka, a reč je o prvom zaposlenju. Na ovaj način, Vlada Vojvodina je i u vreme svetske ekonomske krize, koja se posebno odrazila u oblasti zapošljavanja, delovala stimulativno i omogućila preuzimanje značajnog broja mladih ljudi na Univerzitet, institute, istraživačke razvojne centre i istraživačke jedinice u okviru privrede. Među njima je ukupno 182 doktora nauka dobilo zvanje docenta.

U projektovanom budžetu za narednu godinu obezbeđena su sredstva da se preko naučnih instituta, Univerziteta u Novom Sadu i naučnih jedinica sa teritorije AP Vojvodine obezbedi prilika za sva lica sa ovim zvanjem da iskažu svoje potencijale i kreativne sposobnosti u najužoj oblasti svog stručnog usmerenja. Plata koja će ovaj način biti obezbeđena predviđena je u iznosu od bruto 85.000 dinara na mesečnom nivou. Nakon isteka od godinu dana, ovi stručnjaci biće u prilici da prezentuju svoje rezultate u okviru projekta koji su realizovali, a poslodavci će dati zvaničnu ocenu tim povodom Vladi Vojvodine, te imati priliku da se opredele da svoje zaposlene na ovaj način angažuju i u narednom periodu.

Sva lica sa teritorije naše pokrajine, koja su zainteresovana da dobiju prvi posao, a ispunjavaju tražene uslove mogu se informisati o akciji Vlade Vojvodine "Pravo na prvu šansu", te otvoriti evidencioni karton naučnog radnika, putem sledećih brojeva telefona u Pokrajinskom sekreatrijatu za nauku i tehnološki razvoj: 487/45-75 i 487/45-13.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 8.12.2011.

NA INTERNET STRANICI KOMISIJE ZA AKREDITACIJU I PROVERU KVALITETA OBJAVLJENI ISHODI AKREDITACIJE I PROVERE KVALITETA SA DELOM ODLUKA NACIONALNOG SAVETA ZA VISOKO OBRAZOVANJE

Na Internet stranici Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta: http://www.kapk.org/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=26&lang=sr objavljeni ishodi KAPK sa delom odluka Nacionalnog saveta (usklađene sa Odlukom o ekvivalenciji DAS i MAS akademskih studija):

I ciklus: I ciklus http://www.kapk.org/images/stories/odluke/I_CIKLUS.pdf, I ciklus integrisani univerziteti http://www.kapk.org/images/stories/odluke/I_CIKLUS_INTEGRISANI_UNIVERZITETI.pdf
II ciklus: II ciklus http://www.kapk.org/images/stories/odluke/II_CIKLUS.pdf, II B ciklus http://www.kapk.org/images/stories/odluke/II_B_CIKLUS.pdf, II ciklus integrisani univerziteti http://www.kapk.org/images/stories/odluke/II_CIKLUS_INTEGRISANI_UNIVERZITETI.pdf
III ciklus: III ciklus http://www.kapk.org/images/stories/odluke/III_CIKLUS.pdf, III ciklus integrisani univerziteti http://www.kapk.org/images/stories/odluke/III_CIKLUS_INTEGRISANI_UNIVERZITETI.pdf
IV ciklus: IV ciklus http://www.kapk.org/images/stories/odluke/IV_CIKLUS.pdf, IV ciklus integrisani univerziteti http://www.kapk.org/images/stories/odluke/IV_CIKLUS_INTEGRISANI_UNIVERZITETI.pdf
V ciklus: V ciklus http://www.kapk.org/images/stories/odluke/V_CIKLUS.pdf, V ciklus integrisani univerziteti http://www.kapk.org/images/stories/odluke/V_CIKLUS_INTEGRISANI_UNIVERZITETI.pdf
VI ciklus: VI ciklus http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VI_CIKLUS.pdf, VI ciklus integrisani univerziteti http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VI_CIKLUS_INTEGRISANI_UNIVERZITETI.pdf
VII ciklus: VII ciklus http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VII_CIKLUS.pdf, VII ciklus integrisani univerziteti http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VII_CIKLUS_INTEGRISANI_UNIVERZITETI.pdf, VII B ciklus http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VII_B_CIKLUS.pdf, VII B ciklus integrisani univerziteti http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VII_B_CIKLUS_INTEGRISANI_UNIVERZITETI.pdf, VII B ciklus visoke škole http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VII_B_CIKLUS_VISOKE_SKOLE.pdf
VIII ciklus: VIII ciklus http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VIII_CIKLUS.pdf, VIII ciklus integrisani univerziteti http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VIII_CIKLUS_INTEGRISANI_UNIVERZITETI.pdf, VIII ciklus visoke škole http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VIII_CIKLUS_VISOKE_SKOLE.pdf
Visoke škole - ishodi akreditacije u 2008. godini http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VISOKE_SKOLE-ISHODI_AKREDITACIJE_U_2008.GODINI.pdf
Visoke škole - ishodi akreditacije u 2007. godini http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VISOKE_SKOLE-ISHODI_AKREDITACIJE_U_2007.GODINI.pdf
Visoke škole - zahtevi podneti u 5. ciklusu http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VISOKE_SKOLE-ZAHTEVI_PODNETI_U_5.CIKLUSU.pdf
Visoke škole - zahtevi podneti u 6. ciklusu http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VISOKE_SKOLE-ZAHTEVI_PODNETI_U_6.CIKLUSU.pdf
Visoke škole - zahtevi podneti u 7. ciklusu http://www.kapk.org/images/stories/odluke/VISOKE_SKOLE-ZAHTEVI_PODNETI_U_7.CIKLUSU.pdf

Izvor: Vebsajt Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, 21.3.2012.

PREDSTAVLJEN PROJEKAT SVETSKE BANKE - EKONOMSKI MEMORANDUM ZA SRBIJU POD NAZIVOM "PUT KA NAPRETKU: PRODUKTIVNOST I IZVOZ"

Predstavljen projekat Svetske banke, Ekonomski memorandum za Srbiju. Vlasti u Srbiji moraju da ubrzaju reforme kako bi stvorili ambijent za rast proizvodnje i izvoza.

Pre krize Srbija je beležila solidan privredni rast, ali odlikovale su ga značajne neravnoteže. Pristupanje Evropskoj uniji je prilika koja se ne sme propustiti za brži rast proizvodnje, ali i izvoza. Na tom putu Srbija treba da istraži mogućnosti pristupa važnijim tržištima Evrope. Zato je sada prvi zadatak da vlasti ubrzaju reforme da bi stvorile ambijent koji je veoma povoljan za rast baziran na izvozu u privatnom sektoru, kako u domaćem tako i u stranom vlasništvu. Ovo je između ostalog istaknuto u prezentaciji izveštaja Svetske banke - Ekonomskog memoranduma za Srbiju s nazivom "Put ka napretku: produktivnost i izvoz".

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor je naglasio da će izvoz, inovacije i produktivnost biti glavni pokretači privrednog rasta u Srbiji. Ukoliko do 2020. godine Srbija bude imala godišnji rast izvoza od 16 odsto, to će doprineti da se udvostruči današnji godišnji bruto društveni proizvod po stanovniku. Značajnu ulogu u tome imaće poljoprivredni sektor koji ima ogromne, do sada neiskorišćeene mogućnosti. Najbolji dokaz o značaju agrara je da se njegov izvoz za jednu deceniju povećao čak za četiri puta.

"Agrar je za Srbiju značajan sektor i najviše koristi od ulaska u EU imaće baš on. Međutim, do tada on se mora prilagoditi zahtevima ovog tržišta od 500 miliona potrošača. Zato je i ključna poruka da se on mora transformisati", rekao je Lu Brefor.

U prezentaciji izveštaja Svetske banke - Ekonomskog memoranduma za Srbiju stručnjak za poljoprivredu i ruralni razvoj u odeljenju za održivi razvoj Svetske banke Holger Kray je ukazao na ogromne potencijale srpskog agrara, istakavši da Srbija ima najlepše agroturističke pejzaše u Evropi. On je još naglasio šta sve poseduje srpski agrar, ali i kojim putem treba da se transformiše kako bi povećao proizvodnju i stvorio uslove za veći i konkurentniji izvoz. Na tom putu on mora zadržati i srpski identitet. Govoreći o slabostima ove grane on je istakao da ga brine proces kreiranja politike u ovoj oblasti. Nema dugoročne politike što govori i činjenica da je za jednu deceniju promenjeno sedam ministara čiji je mandat u proseku trajao 20 meseci. Svaki novi ministar je kretao sa novom, sopstvenom agrarnom politikom. Zato takav proces kreiranja agrarne politike stvara nestabilnost i nesigurnost. On je negativno ocenio dosadašnja plaćanja po hektaru, dok je naglasio da treba da ostanu premije za mleko. Pored toga on je podvukao da se za brži razvoj ove oblasti nudi deset preporuka.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine u Vladi Srbije Miloš Milovanović je rekao da je već u toku sprovođenje nekih od preporuka koje nudi Svetska banka, što znači da je počela neophodna reforma. Savetnik u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran je naglasio da je veliki problem srpskog agrara nerešeno pitanje njegovog finansiranja. Jer, jedan model je ukinut, a drugi nije pronađen.

Savetnik predsednika PKS za poljoprivredu Vojislav Stanković je ukazao na lutanja u agrarnoj politici Srbije protekle decenije. Po njegovim rečima PKS je ukazivala kojim putem treba da ide srpski agrar. Govoreći o njegovoj nekonkurentnosti Stanković je posebno istakao zaostajanje stočarstva, jer u Srbiji po hektaru imamo samo 0,3 grla goveda dok recimo Holandija sa znatno manjim površinama i lošijim uslovima ima čak 3,6 grla goveda. Za brži razvoj srpskog agrara potrebno je i zadrugarstvo koje je praktično ugašeno u Srbiji. Izvoz se razvija što govori i činjenica da je lane ova oblast donela u zemlju prihod od 2,7 milijardi dolara, a za samo nekoliko godina, kada bi se tačno definisala agrarna proizvodnja po regionima, to bi moglo da bude i deset milijardi dolara godišnje.

Dakle, potencijal za unapređenje poljoprivrede u Srbiji je ogroman. Rast proizvodnje i izvoza usporavaju nepredvidive politike koje onemogućavaju poljoprivrednicima, prerađivačima i trgovcima da planiraju unapred. Pored toga, prehrambena industrija Srbije je nedovoljno razvijena i nekonkurentna što ozbiljno smanjuje njenu sposobnost da izvozi u EU. Neizvesnost u pogledu agrarne politike i pad javne potrošnje obeshrabrili su investicije u Srbiji. Dakle, od 2000. godine, Srbija revidira agrarnu politiku svake dve godine, što je dovelo do nestabilnog političkog ambijenta. Agrarni budžet je prepolovljen i sad više nije dovoljan da vlada adekvatno ispunjava svoje zadatke.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 21.3.2012.

OD 21. MARTA GRAĐANIMA OMOGUĆENA NOVA USLUGA KREDITNOG BIROA - PREUZIMANJE LIČNOG IZVEŠTAJA PUTEM INTERNETA KORIŠĆENJEM LIČNE KARTE SA KVALIFIKOVANIM SERTIFIKATOM, ODNOSNO UZ MOGUĆNOST KORIŠĆENJA DIGITALNOG POTPISA • Objavljeni podaci Kreditnog biroa UBS za februar 2012. godine •

Na Konferenciji za novinare promovisana je nova usluga Kreditnog biroa - Preuzimanje Ličnog izveštaja putem interneta korišćenjem lične karte sa kvalifikovanim sertifikatom, odnosno uz mogućnost korišćenja digitalnog potpisa.

U razgovoru sa novinarima učestvovali su dr Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, u čijem sastavu se nalazi i Kreditni biro, Slobodan Nedeljković, pomoćnik ministra MUP-a Srbije, Saša Janković, Zaštitnik građana, Marinko Radić, generalni sekretar Službe poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, i Momčilo Stanojević, izvršni direktor Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

Dr Dugalić je istakao da je ovo projekat koji omogućava uslugu KB bez odlaska u banku ili Kreditni biro. Saša Janković je obavestio novinare da odavno uspešno sarađuje sa Udruženjem banaka i da je zadovoljan što ova usluga omogućava maksimalnu zaštitu podataka o ličnosti. Ova usluga je pravi način kako može da se ide u korak s vremenom. Marinko Radić je takođe pohvalio ovaj servis KB jer se radi o jednoj retko valjanoj pravnoj formi kada je u pitanju zaštita podataka o ličnosti. Slobodan Nedeljković smatra da je ovo koncept za svaku pohvalu jer koristi moderrnu tehnologiju uz sve mere zaštite podataka građana. Momčilo Stanojević je, u svom kratkom obraćanju, istakao inicijativu Udruženja koja je korak napred za jednake uslove za sve građane. Ovo je i velika pomoć invalidima koji su često isključeni iz društva. Usluga Kreditnog biroa pokazuje da kada su sve institucije, čiji su predstavnici danas sa novinarima, deo jedne priče onda invalidi, kao i ostali građani, mogu da imaju poverenja u nju i da je prihvate kao veliku pomoć.

Ovom prilikom novinari su dobili i podatke o stanju duga privrede i stanovništva baze podataka Kreditnog biroa zaključno sa 29. februarom 2012. godine.

Tabele:

- Stanje kredita pravnih lica i preduzetnika http://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/106/21-03-12-1.pdf (ONLINE)
- Stanje kredita fizičkih lica po vrstama http://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/106/21-03-12-2.pdf (ONLINE)
- Stanje duga po bankarskim kreditima http://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/106/21-03-12-3.pdf (ONLINE)
- Stanje duga stanovništva po vrstama bankarskih kredita http://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/106/21-03-12-4.pdf (ONLINE)
- Učešće docnje u dugu po osnovu bankarskih kredita http://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/106/21-03-12-5.pdf (ONLINE)
- Stanje duga fizičkih lica po lizing ugovorima, kreditnim karticama i tekućim računima građana http://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/106/21-03-12-6.pdf (ONLINE)
- Stanje duga po lizing ugovorima http://www.ubs-asb.com/Portals/0/vesti/106/21-03-12-7.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Udruženja banaka Srbije, 21.3.2012.

OD 21. MARTA GRAĐANIMA OMOGUĆENA NOVA USLUGA KREDITNOG BIROA - PREUZIMANJE LIČNOG IZVEŠTAJA PUTEM INTERNETA KORIŠĆENJEM LIČNE KARTE SA KVALIFIKOVANIM SERTIFIKATOM, ODNOSNO UZ MOGUĆNOST KORIŠĆENJA DIGITALNOG POTPISA • Objavljeni podaci Kreditnog biroa UBS za februar 2012. godine •

Građani Srbije od danas putem SMS-a mogu da provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak, i ukoliko jesu, na kojem biračkom mestu mogu da glasaju i poruke su besplatne, a to isto mogu da provere od sutra i na portalu Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, saopštilo je to ministarstvo.

Informacije putem SMS-a mogu da se dobiju slanjem poruke na broj 2202 sa sadržajem: izbori (razmak) vaš jedinstveni matični broj.

U saopštenju se navodi da slanjem tog SMS-a, građani upisani u jedinstveni birački spisak, dobijaju povratni SMS sa informacijom o nazivu i adresi biračkog mesta na koje su raspoređeni na osnovu njihovog prebivališta.

"Sa jednog broja mobilnog telefona moguće je poslati ukupno četiri SMS-a radi provere upisa u jedinstveni birački spisak. Slanje poruke je omogućeno za pretplatnike sva tri mobilna operatera", istaklo je ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je novim Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku predviđena mogućnost da građani mogu sami da izaberu mesto gde će glasati za predstojeće parlamentarne i predsedničke izbore, a da ne putuju u mesto svoga prebivališta, tako što će podneti zahtev gradskoj ili opštinskoj upravi na teritoriji na kojoj žele da glasaju najkasnije 20 dana pred izbore.

"Radi ispravljanja grešaka ili nedostajućih podataka o biračima, građani bi trebalo da se obrate svojoj gradskoj ili opštinskoj upravi prema mestu svog prebivališta. Jedinstveni birački spisak, kao elektronska baza podataka, koristiće se prvi put na predstojećim izborima od uvođenja višestranačja u Srbiji", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug, 20.3.2012.

ASOCIJACIJA SLOBODNIH I NEZAVISNIH SINDIKATA (ASNS) PODRŽALA POVEĆANJE MINIMALNE CENE RADA SA 102 NA 115 DINARA PO SATU

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) podržala je danas povećanje minimalne cene rada sa 102 na 115 dinara po satu i ocenila da država može da oslobodi privredu ogromnih nameta kako bi olakšala poslodavcima.

"Iziritirala me konferencija za štampu Unije poslodavaca Srbije koja je prvo potpisala sporazum o povećanju najniže zarade, a posle izašla s tim da su efekti jako loši. To govori o krajnjoj neozbiljnosti Socijalno-ekonomskog saveta i socijalnih partnera", rekla je agenciji Beta predsednica tog sindikata Ranka Savić.

Ona je istakla da je neosporno da će poslodavci tim povećanjem biti u još gorem položaju.

"Neosporno je da će poslodavci biti u još gorem položaju. ASNS, naravno, podržava povećanje minimalne zarade, jer ne možemo stalno uštede ostvarivati preko leđa radnika. Država može da oslobodi privredu ogromnih nameta, da im olakša, a da minimalna zarada što manje utiče na poslovanje i rad poslodavaca", navela je predsednica ASNS-a.

Prema njenim rečima, povećanjem minimalne zarade ostvaruje se ukupno povećanje od 12,75 odsto po radnom mestu, a efekat na neto zarade je 540 miliona evra, a na bruto zarade 750 miliona evra.

"S obzirom da je dogovoreno da se i poreski odbitak poveća na deset dinara, efekat na privredu biće 700 miliona evra", dodala je Ranka Savić.

Unija poslodavaca Srbije zatražila je juče preispitivanje minimalne cene rada koja je sa 102 povećana na 115 dinara po satu, jer, kako ocenjuje, privreda nema novca za to, i najavila mogućnost povlačenja iz kolektivnog ugovora.

Odluka o minimalnoj ceni rada od 115 dinara po satu trebalo bi da stupi na snagu 1. aprila.

Socijalno-ekonomski savet čine predstavnici Vlade Srbije, Unije poslodavaca Srbije i sindikata.

AUTOR: BETA
Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Danas", 20.3.2012.

AGENCIJA ZA HEMIKALIJE OBJAVILA LEKSIČKI VODIČ ZA ODREĐIVANJE ALTERNATIVNOG HEMIJSKOG NAZIVA SUPSTANCE

U slučaju kada korišćenje hemijskog naziva supstance sadržane u smeši može da dovode do povrede poslovne tajne ili prava na intelektualnu svojinu, na etiketi, odnosno u bezbednosnom listu smeše umesto pravog hemijskog naziva supstance sadržane u smeši može se navesti odgovarajući alternativni hemijski naziv, pod uslovom da ta supstanca ima propisana svojstva i da je korišćenje alternativnog hemijskog naziva odobreno od strane Agencije za hemikalije. Svojstva supstance za koju može da se upotrebi alternativni hemijski naziv, kao i sadržaj zahteva za upotrebu alternativnog hemijskog naziva data su u propisima o klasifikaciji, pakovanju i obeležavanju.

Ukoliko proizvođač, uvoznik ili dalji korisnik želi da upotrebi alternativni hemijski naziv za supstancu sadržanu u smeši potrebno je da Agenciji za hemikalije podnese zahtev za upotrebu alternativnog hemijskog naziva u skladu sa navedenim propisima. Ovaj zahtev, između ostalog, mora da sadrži i predlog alternativnog hemijskog naziva. Predloženi alternativni hemijski naziv treba da identifikuje najvažnije hemijske funkcionalne grupe ili drugu odgovarajuću alternativnu odrednicu, tako da se obezbedi dovoljno informacija o merama zaštite zdravlja ljudi i merama predostrožnosti koje treba preduzeti na radnom mestu, kao i o kontroli rizika prilikom rukovanja smešom.

Kako bi se licima koja žele da podnesu zahtev za upotrebu alternativnog hemijskog naziva olakšalo da daju odgovarajući predlog alternativnog hemijskog naziva za supstancu sadržanu u smeši, pripremljen je leksički vodič za određivanje alternativnih hemijskih naziva koji možete preuzeti na
http://www.shema.gov.rs/media/165592/14_leksicki_vodic_za_odredjivanje_alternativnog_hemijskog_naziva.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Agencije za hemikalije, 20.3.2012.

OKRUGLI STO NA TEMU RESTITUCIJA I ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI BIĆE ODRŽAN 23. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti Privredne komore Beograda organizuje okrugli sto na temu RESTITUCIJA I ZAKON O PLANIRANJU I I IZGRADNJI.
Gost Okruglog stola će biti gospodin Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Okrugli sto će biti održan u petak, 23. marta 2012. godine u 13 časova, u sali IV Privredne komore Beograda, Kneza Miloša 12.

Molimo Vas da svoje učešće potvrdite Udruženju građevinarstva i komunalne delatnosti Privredne komore Beograda, na telefon 2646-633 ili e-mail: ljiljanakv@kombeg.org.rs.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 20.3.2012.

RASPISAN KONKURS ZA REALIZACIJU PROJEKTA "IZRADA LOKALNIH PLANOVA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE U OPŠTINAMA SRBIJE" • Konkurs je otvoren do 16. aprila 2012. godine

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) poziva lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, lokalne medije, sindikate, neformalne grupe građana i sve ostale aktere da samostalno ili u partnerstvu prijave svoju opštinu na: Konkurs za realizaciju projekta "Izrada lokalnih planova za borbu protiv korupcije u opštinama Srbije"

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) uz podršku Ulof Palme Centra nastavlja inicijativu za izradu i implementaciju Lokalnih planova za borbu protiv korupcije u opštinama Srbije. U ovom krugu Konkursa će, na osnovu pristiglih prijava, biti izabrane 4 opštine koje će imati priliku da prođu kroz proces izrade Lokalnog plana za borbu protiv korupcije.

Prijava treba da sadrži sledeće informacije:

• Informacije o podnosiocu (naziv, sedište, odgovorno lice i lice za kontakt)
• Partnerska izjava (ako ima više od dva aplikanta)

Dosadašnje iskustvo i rezultati na polju rada u oblasti:

• Transparetnosti,
• Odgovornosti,
• Borbe protiv korucije,
• Javnog zagovaranja i
• Izrade strateških dokumenata
• Ocena stanja korupcije i borbe protiv korupcije u opštini (maksimalno 2strane)
• Resursi/doprinosi aplikanta
• Motivacija za učešće u projektu

Nakon prvog kruga biće izvršena selekcija aplikanata sa kojima će se obaviti razgovori i izabrati četri opština u kojima će se sprovesti planirani projekat.

Aplikantima koji ne budu izabrani, a utvrdi se da imaju potrebne kapacitete, Biro za društvena istraživanja će ponuditi plan saradnje kako bi bili uključeni u postojeće aktivnosti na izradi loklanih planova za borbu protiv korupcije.

Konkurs je otvoren do petka 16.4.2012.

Prijave slati poštom ili na e-mail: Biro za društvena istraživanja Palmotićeva 17 11 000 Beograd ili office@birodi.rs www.birodi.rs

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 20.3.2012.

KONFERENCIJA "PRIVREDA I PRAVO"

ELSA Beograd organizuje konferenciju "Privreda i pravo".

Konferencija će se održati 21. i 22. marta 2012. godine sa početkom u 15h u konferencijskoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Predavači:

‐ predstavnici kompanije "Ernst & Young", Veljko Ćosović (TAX-BTA) i Miloš Stopić (Assurance‐FIDS)
‐ predstavnik "Agrobanke"
‐ advokat Milan Pavlica
‐ dr Tatjana Jovanić, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu
‐ Ivan Ivanović, student urednik Studentske revije za privredno pravo

Svi učesnici koji budu prisustvovali oba dana na konferenciji, dobijaju sertifikat o učešću.

Način prijavljivanja: mail sa imenom, prezimenom i brojem indeksa, sa naznakom "Privreda i pravo", slati na elsabelgrade@gmail.com

Broj mesta je ograničen.

Rok za prijavljivanje: 21. mart 2012. godine do 11h

Izvor: Vebsajt Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 20.3.2012.

BELEX15 U PADU, BELEXLAJN U MINIMALNOM PORASTU

Glavni indeks Beogradske berze BELEX15 izgubio je danas 0,52 odsto vrednosti i zaključen je na 544,61 indeksnih poena, dok je opšti indeks BELEXlajn povećan za minimalnih 0,02 odsto, na 1.030,75 poena.

Promet akcija je povecan za pet miliona, na 37.438.276 dinara, saopštila je Berza.

Najtrgovanije su bile hartije "Jedinstva Sevojno", sa 7.773.652 dinara, "Alfa plama", sa 6.996.250, "Aerodroma Nikola Tesla", sa 6.130.432, "Naftne industrije Srbije" (NIS), sa 2.176.000 dinara.

Maksimalan rast cene od 20 odsto ostvarile su akcije "Vino župe", uz solidan promet od 2.113.800 dinara. Osetan rast su imale i hartije "Vitala" (18,07), "Beogradske industrije piva" (11,54), prioritetne akcije bez prava glasa "AIK banke" (7,90) i "Privredne banke" (4,88 odsto).

Najveći pad cene pretrpele su akcije "Puteva" iz Užica (7,69), "Laste" (5,42), prioritetne akcije bez prava glasa "Komercijalne banke" (5,08), "Jedinstva Sevojno" (3,85) i "Metalca" (2,94 odsto).

Udeo stranih investitora u današnjem trgovanju akcijama je bio 35,24 odsto, a manje su kupovali (24,26), a više prodavali akcije (46,22 odsto).

Izvor: Tanjug, 15.3.2012

SEMINAR "POLITIKE I PRAVILA EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ U OBLASTI JAVNIH NABAVKI" BIĆE ODRŽAN U PERIODU OD 7. DO 9. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

Seminar "Politike i pravila Evropske banke za obnovu i razvoj u oblasti javnih nabavki", 07. - 09. mart 2012. godine, 09,00 sati, PKS, Resavska 15, sala 2, prizemlje
Privredna komora Srbije i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizuju seminar o politikama i pravilima EBRD u oblasti javnih nabavki.

Cilj seminara je upoznavanje privrednika sa politikama i primenom pravila javnih nabavki EBRD, identifikovanje osnovnih problema u realizaciji javnih nabavki i povećanje zainteresovanosti poslovne zajednice kako bi se obezbedila kvalitetna konkurencija na projektima u javnom sektoru.

Privrednicima će se obratiti Mihailo Vesović, potpredsednik PKS, Hildegard Gacek, predstavnik EBRD u Beogradu i Jan Jackholt, direktor Uprave za javne nabavke EBRD.

Trećeg dana seminara (petak, 09. mart), predstavnici EBRD održaće dodatne konsultacije u trajanju od 15 minuta, sa zainteresovanim učesnicima radionice.

Kontakt telefon: 011/ 3300 904

Detaljnije možete videti na http://www.pks.rs/Dogadjaji.aspx (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 4.3.2012.

U OKVIRU REALIZACIJE PROJEKTA GLOBAL MAPPING PODACI GLOBAL MAP SRBIJE - VERZIJA 2 OBJAVLJENI NA SAJTU ISCGM-a

Saradnja između Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i Japanske agencije za međunarodnju saradnju (JICA), razvijena kroz implementaciju projekta "Razvoj kapaciteta za izradu digitalne osnovne državne karte u Republici Srbiji", omogućila je da Srbija postane deo globalne kartografske zajednice orijentisane ka praćenju klimatskih promena i očuvanju životne sredine na svetskom nivou.

Linkovi:

Global Mapping http://www.iscgm.org/cgi-bin/fswiki/wiki.cgi (ONLINE)

Srbija je započela aktivnosti na projektu Global Mapping u martu 2011. godine. Tada je RGZ, kao članica asocijacije EuroGeographics, pristupio ovom projektu kao nacionalna kartografska organizacija i nadležna institucija za geoprostorne podatke u Republici Srbiji.

Izrada Global Map Srbije započela je učešćem predstavnika RGZ-a na obuci "Global Mapping for Sustainable Development", održanoj u Cukubi u Japanu od 9. juna do 25. avgusta 2011. godine. Tokom boravka u Japanu, polaznik iz RGZ-a prilagodio je već pripremljene podatke za projekat EuroGlobalMap u skladu sa Specifikacijom Global Map-a.

Sva četiri vektorska sloja (saobraćaj, granice, hidrografija, naseljena mesta) završena su i uspešno su prošla proveru Programa za kontrolu podataka Global Map-a (GMDC). Takođe, izrađeni su i metapodaci za navedene vektorske slojeve. Na kraju obuke na sajtu ISCGM (International Steering Committee for Global Mapping) objavljen je Global Map Srbije sa četiri vektorska sloja. Pored ovih slojeva, za vreme obuke započeta je i izrada sloja zemljišni pokrivač i u toku je njegovo kompletiranje u skladu sa Specifikacijom Global Map-a.

Znanje koje je stečeno od ljubaznih stručnjaka iz ISCGM-a prenosi se drugim inženjerima RGZ-a, čime je RGZ osposobljen da samostalno izrađuje i održava slojeve Global Map-a.

Srbija je na putu razvoja, a to podrazumeva i velika angažovanja u cilju očuvanja i zaštite životne sredine. Objavljivanjem Verzije 2 Global Map-a, Srbija je jedan korak bliže ostvarenju ovog cilja.

Izvor: Vebsajt Republičkog geodetskog zavoda, 2.3.2012.

ZAKON O RESTITUCIJI: Javni poziv za podnošenje zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje (restitucija)

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU (ZAKON O RESTITUCIJI), preuzmite
OBRAZAC ZAHTEVA ZA RESTITUCIJU, preuzmite
SPISAK POŠTA ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA, preuzmite


Na osnovu člana 40. stav 2. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Službeni glasnik RS", br. 72/2011), Agencija za restituciju objavljuje

JAVNI POZIV
ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA VRAĆANJE
ODUZETE IMOVINE, ODNOSNO OBEŠTEĆENJE


Pozivaju se bivši vlasnici, njihovi zakonski naslednici i pravni sledbenici da Agenciji za restituciju podnesu zahteve za vraćanje imovine, odnosno obeštećenje.
Zahtevi se odnose na vraćanje imovine koja je na teritoriji Republike Srbije, primenom propisa o agrarnoj reformi, nacionalizaciji, sekvestraciji, kao i drugih propisa, na osnovu akata o podržavljenju, posle 9. marta 1945. godine oduzeta od fizičkih i određenih pravnih lica i prenesena u opštenarodnu, državnu, društvenu ili zadružnu svojinu, kao i na vraćanje imovine čije je oduzimanje posledica Holokausta.

Zahtevi se podnose Agenciji za restituciju - nadležnoj područnoj jedinici, preko šaltera pošta, na obrascu propisanom "Pravilnikom o obrascu zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje, načinu i postupku prijema i obrade zahteva, spisku pošta u kojima će se vršiti podnošenje zahteva i obliku i sadržini izvoda iz zahteva" ("Službeni glasnik RS", br. 94/2011).

Uz zahtev se podnose potrebni dokazi, u originalu ili overenoj kopiji, u skladu sa članom 42. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Prijem zahteva vršiće se isključivo na šalterima pošta od 1. marta 2012. godine.

Spisak pošta koje primaju zahteve objavljen je u "Službenom glasniku RS", br. 94/2011, na internet stranicama Ministarstva finansija www.mfin.gov.rs, i Agencije za restituciju www.restitucija.gov.rs.

Agencija za restituciju

PREZENTACIJA "KAKO USPEŠNO IZVOZITI NA CEFTA TRŽIŠTE" BIĆE ODRŽANA 29. FEBRUARA 2012. GODINE U BEOGRADU

Prezentacija "Kako uspešno izvoziti na CEFTA tržište" biće održana 29. februara 2012. godine, 11,00 sati, hotel Zira, sala Rodos, 2. sprat
U okviru programa "Prodor na strana tržišta" koji je namenjen podršci izvoza, a koji sprovodi Projekat za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza (SECEP), biće održana prezentacija o uspešnom izvozu na CEFTA tržište. Fokus edukativnog seminara je CEFTA tržište, mogućnosti izvoza sa posebnim fokusom na tržišta Albanije, Bosne i Hercegovine i Moldavije.

Učesnicima će se obratiti dr Zoran Bojović, ispred Biroa za regionalnu saradnju PKS, a zatim i Nevenka Velinov, direktor agencije Velexpo i predsednik Sekcije za Albaniju pri Privrednoj komori Srbije, koja ima dugogodišnje iskustvo u organizaciji nastupa na medjunarodnim sajmovima.

Učešće na seminaru možete prijaviti putem elektronske adrese: petrovic@secep.rs, a za detaljnije informacije, kontakt osoba ispred PKS je dr Zoran Bojović (telefon: 011/ 3300 998 ili 011/ 3304 522).

Poziv možete preuzeti na http://www.pks.rs/Dogadjaji.aspx (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 26.2.2012.

KONFERENCIJA "RAZVOJ ELEKTRONSKE UPRAVE U RS" 29. FEBRUARA 2012. GODINE

Rok za prijavu učešća je 28. februar 2012. godine

Konferencija pod nazivom "Razvoj elektronske uprave u Republici Srbiji" koju organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, u saradnji sa Ministarstvom kulture, informisanja i informacionog društva i Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji, uz podršku projekta "Podrška razvoju elektronske uprave" koji se realizuje u okviru programa IPA 2010.

Konferencija će se održati 29. februara 2012. godine u Hotelu Kontinental sa početkom u 11 časova.

Cilj ovog događaja jeste da se stručna i šira javnost bliže upozna sa konceptom elektronske uprave i informiše o koristima i razvojnim mogućnostima koje se obezbeđuju primenom ovog koncepta, kao i da se promoviše saradnja između organa uprave u cilju razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji. U tom smislu ova konferencija pruža priliku da se predstavi dosadašnji razvoj elektronske uprave i da se razmene ideje i očekivanja u vezi sa budućim razvojem elektronske uprave u Republici Srbiji.

Molim vas da do utorka 28. februara 2012. godine potvrdite učešće na adresu za elektronsku poštu Jasmina.Jovanovic@aam.hu.

Za dodatne informacije i pojašnjenja u vezi sa organizacijom konferencije možete se obratiti Marku Šijanu, saradniku na projektu, na telefone 011/334-9981 i 065/217-1894, ili na adresu za elektronsku poštu Sijan.Marko@aam.hu.

Ovde možete preuzeti agendu konferencije. http://www.gradjanske.org/admin/article/download/files/Policy%20brief%20-Regulisanje%20obrazovanja%20odraslih.pdf?id=1078 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 23.2.2012.

ELEKTROPRIVREDA SRBIJE (EPS) POTPISALA MEMORANDUM O RAZUMEVANJU SA PREDSTAVNICIMA ŠPANSKIH KOMPANIJA ZA PROIZVODNJU STRUJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je danas Memorandum o razumevanju sa predstavnicima španskih kompanija za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, čime započinje snažan investicioni ciklus EPS-a u obnovljive izvore energije.

Obnovljivi izvori energije su veliki potencijal Srbije koji narednih godina treba da bude iskorišćen, izjavio je ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, koji je prisustvovao potpisivanju memoranduma.

U narednom periodu možemo napraviti veliki napredak u proizvodnji struje iz malih hidroelektrana, energije vetra, biomase i solarne energije, rekao je Petrović i naveo da je potencijal biomase u Srbiji procenjen na oko 2,7 miliona tona ekvivalentne nafte.

Iskorišćenjem tog prirodnog potencijala u energetske svrhe mogli bi značajno da smanjimo platnobilansni deficit i da zaposlimo veliki broj ljudi, napomenuo je Petrović.
EPS pokreće snažan investicioni ciklus u oblasti obnovljivih izvora energije, u iskorišćenje malih vodotokova i rehabilitaciju 23 male hidrolektrane, u koje će biti uloženo oko 45 miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, naveo je generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

On je rekao da će EPS sa konzorcijumom španskih kompanija razmotriti lokacije za izgradnju novih mini hidroelektrana u Srbiji, s obzirom na preostali raspoloživi potencijal vodotokova, posebno na rekama Ibar i Velika Morava, kao i da će sarađivati na iskorišćenju solarne energije.

Marković je najavio da će uskoro biti potpisani i memorandumi o saradnji EPS-a sa kanadskim i američkim kompanijama u sektoru obnovljivih izvora energije.

Obnovljivi izvori su oblast koja može da privuče strane investicije i da se na taj način uvedu savremene tehnologije u Srbiji, kazao je Marković i precizirao da će ti projekti moći da budu realizovani na tri načina - kroz samostalne investicije zainteresovanih kompanija, njihovim učšćem na tenderima EPS-a i formiranjem zajedničkih kompanija za EPS-om.

U konzorcijumu španskih kompanija su "Subko-Biniluka" (Subco-Biniluca)," Grupo Labaro", "Enerdži risorsiz" (Energy Resources), "Katalana investors pul" (Catalana Investors Pull) i "Katalana enerdži institjut" (Catalana Energy Institute), koje su predstavile svoje delatnosti.

Izvor: Tanjug, 21.3.2012.

AGENCIJA ZA OSIGURANJE DEPOZITA, U SARADNJI SA RAZVOJNOM BANKOM VLADE NEMAČKE (KFW), USPEŠNO ZAVRŠILA REFORMU SISTEMA OSIGURANJA DEPOZITA U SRBIJI

Agencija za osiguranje depozita, u saradnji sa Razvojnom bankom Vlade Nemačke (KfW), uspešno je završila reformu sistema osiguranja depozita u Srbiji, što je dodatno doprinelo finansijskoj stabilnosti, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Kako je istaknuto projekat je započet još 2004. godine, te je kroz etapne faze od tada pa do danas deo osiguranih depozita koji je garantovan sredstvima Fonda za osiguranje depozita porastao čak 20 puta, sa 42 na 822 milijarde dinara.

Dodatnoj stabilnosti, u vremenu krize doprinela je i izmena propisa 2008. godine, kada je osigurani iznos podignut sa 3.000 na 50.000 evra, a obuvhat osiguranja proširen tako što su, pored fizičkih lica uključeni i depoziti preduzetnika i malih i srednjih preduzeća.

Projekat je, prema rečima v.d. direktora Agnencije za osiguranje depozita Lidije Perović predvideo novčanu uplatu od 700 miliona dinara iz budžeta Srbije, što je i urađeno u martu 2008. godine kao i uplatu devet miliona evra Vlade Nemačke.

To je sve pomoglo jačanju Fonda za osiguranje depozita i značajno doprinelo vraćanju poverenja javnosti u banke i podsticanju štednje građana.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević ukazao je da su negativni efekti finansijske krize u regionu još jednom istakli značaj sigurnih i stabilnih sistema osiguranja depozita.

On je podsetio na situaciju da je krajem 2008. godine kada se finansijska kriza osetila i na našem tržištu, dogodila situacija da građani iz banaka povuku više od milijardu evra, da bi uz efikasnu reakciju vlade i donošenjem odluke o povećanom iznosu osiguranog depozita, taj novac ne samo bio vraćen, već nivo štednje dodatno povećan.

Radosavljević se zahvalio i nemačkoj Razvojnoj banci na saradnji na još jednom zajedničkom projektu - uspostavljanju Razvojne banke Srbije.

Razvojna banka, značajan je insturment u ukupnom razvoju Srbije, rekao je Radosavljević i izrazio očekivanje da će sledeća vlada usvojiti taj zakon od koga se mnogo očekuje u budućnosti.
Inače, tokom perioda saradnje depoziti fizičkih lica u srpskim bankama porasli više nego petostruko: sa 174 milijarde na 870 milijardi dinara koliko su iznosili krajem 2011. godine.

Svečanom obeležavanju završetka rada na projektu prisustvovali su i predstavnici Razvojne banke Nemačke kao i zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji Hans Ulrih Sidbek ukazao je da današnji događaj pokazuje da je Nemačka bila jedan od prvih bilateralnih donatora posvećenih saradnji sa Srbijom.

Od 2.000 godine Nemačka je dodelila više od 1,2 milijarde evra Srbiji u oblasti energetske efikasnosti, unapređenja infrastrukture i poslovnog okruženja, kazao je on.

Izvor: Tanjug, 21.3.2012.

U REPUBLIČKOM GEODETSKOM ZAVODU OTVOREN NAJSAVREMENIJI CENTAR ZA FORMIRANJE JEDINSTVENOG SISTEMA GEOPROSTORNIH PODATAKA (IGIS), KOJI JE JEDINI U REGIONU

U Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) danas je otvoren najsavremeniji centar za formiranje jedinstvenog sistema geoprostornih podataka (IGIS), koji je jedini u regionu.

U taj projekat je uloženo 16 miliona evra od čega su 11 miliona evra sredstva kredita Direkcije za investicije francuske vlade, a pet miliona je dao RGZ.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denijo istakli su da je naša zemlja dobila najsavremeniju tehnologiju u svetu za prikupljanje, obradu i distribuciju geoinformacija.

Dulić i Denijo su ukazali da će te informacije imati veliku primenu u oblasti poljoprivrede, urbanizma, infrastruture, energetike, rudarstva, ali i u upravljanju rizičnim sutuacijama.

RGZ će na osnovu IGIS projekta imati satelitski snimak teritorije Srbije, digitalni model terena (DTM) koji određuje visinu svake tačke i aerosnimak državne teritorije, rekao je direktor RGZ - a Nenad Tesla istakavši da je Srbija postala u toj oblasti jedna od najsavremenijih u svetu.

Srbija je otvaranjem tog centra dobila prvi sistem za daljinsku detekciju pomoću koga će se dobijati informacije o poplavama, šumskim požarima, zemljotresima, nevremenu, praćenju opasnih tereta...

Dulić je naglasio da je Srbija otvorila prvi takav centar u regionu i da će našim susedima pružati pomoć kako bi i oni mogli da razviju savremeni sistem za geoinformacije.

Ministar je kazao da je Srbija postala regionalni lider u toj oblasti i podsetio da se IGIS projekat realizuje na osnovu ranijeg Sporazuma o strateškm partnerstrvu između naše zemlje i Francuske.

Dulić je nagalasio da je savremena oprema, koju nema mnogo država u svetu, dobijena po povoljnim uslovima.

On je rekao da je RGZ, koji je bio sinonim za zastarelost, prethodnih godina postao moderan zavod i važan resurs države, kao i da je Srbija zahvaljujući toj ustanovi prvi put u svojoj istoriji dobila katastar nepokretnosti Srbije. Savremeni katastar je definisao svaku nepokretnost položajem, veličinom i adresom sa upisanim nosiocem prava.

Ministar je naveo da je upravo ta oblast bila "usko grlo" administracije, što je kočilo mnoge stvari.

Ambasador Francuske je rekao da je ta zemlja odlučila da pomogne Srbiji baš u ovoj oblasti zbog velikog značaja koje sada imaju informacije koje se odnose na geoprostor za svakondeni život ljudi.

Denijo je kazao da je najsavremeniju opremu obezbedio francuski konzorcijum "IGN France" (Francuski nacionalni geografski institut) i "Astrijum EADS", koji će pružati tehničku podršku u periodu od tri godine. "Astrijum" je vodeća evropska firma u domenu svemirske industrije.

Predstavljanju projekta su prisustvovali i generalna direktorka "IGN France" Natali Mart Bizmut, direktor sektora geoinformacija kompanije "Astrium" Mark Tondrio i direktor sektora za infrastukturu kompanije "Astrium" Mišel Fega.

Izvor: Tanjug, 21.3.2012.

PREDSTAVLJEN VODIČ ZA KUPOVINU PREKO INTERNETA "E-KUPOVINA"

Uprava za Digitalnu agendu predstavila je vodič za kupovinu preko interneta "e-kupovina", koji korisnike informiše o tome kako da budu bezbedni prilikom onlajn plaćanja, ali i kako da provere kredibilitet prodavca.

Državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić je kazala da vodič objašnjava šta je kupovina preko interneta, kako da se ona obavi, a da korisnik ostane bezbedan, ko su pravi prodavci ili kako da plate željeni proizvod ili uslugu.

"Priručnik će pomoći kupcima da razumeju i zaštite svoja prava prilikom onlajn kupvine, ali i da se upoznaju sa dužnostima prodavca", objasnila je Matić.

Ona je podsetila da broj korisnika interneta u Srbiji raste, ali je broj onih koji su nešto kupili nesrazmerno mali.

"Ovom knjigom smo želeli da ohrabrimo građane da kupuju preko interneta, da pomognemo preduzetnicima da se poveća broj klijenata, ali i da damo podstrek onima sa preduzetničkim duhom da pokrenu svoj biznis", istakla je Matić.

Savetnik u Upravi za Digitalnu agendu Slobodan Marković je kazao da je glavni razlog za mali broj kupovina preko interneta nepoznavanje samog procesa, strah od gubitka ličnih podataka, zloupotrebe i prevare, kao i neznanje o mehanizmima zaštite.

Vodič je, prema njegovim rečima, namenjen svima koji koriste internet, ali ne kupuju onlajn, i pokriva sve faze tog procesa.

On je kazao da kupovina preko interneta ima mnogo prednosti, kao što je upoređivanje cena bez gubljenja vremena na obilazak prodavnica, ali i mogućnost razmene komentara i iskustava o nekom porizvodu.

Marković je dodao i da se građani prilikom kupovine preko interneta, najčešće opredeljuju za plaćanje pouzećem.

Kako je najavio, krajem aprila je u planu predstavljanje nacrta vodiča za sve one koji hoće da otvore veb prodavnicu.

Izvor: Tanjug, 21.3.2012.

POTPISAN UGOVOR O FINANSIRANJU SERVISA "KOBSON", KOJI ĆE KORISNICIMA NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE OMOGUĆITI PRISTUP VELIKOM BROJU ELEKTRONSKIH KNJIGA I ČASOPISA

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić potpisali su danas Ugovor o finansiranju servisa "Kobson", koji će korisnicima Biblioteke omogućiti pristup velikom broju elektronskih knjiga i časopisa.

Servis "Kobson" je najveći pojedinačni projekat koji se finansira iz budžeta Republike Srbije, a osnovan je 2001. godine pri Centru za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije.

Centar održava kompletan rad "Kobsona", koji obezbeđuje pristup naučnoj literaturi, koja se uglavnom izdaje samo u elektronskom formatu, a omogućava brže, lakše i jeftinije distribuiranje i efikasniju komunikaciju naučne zajednice širom sveta.

Projekat trenutno obezbeđuje pristup do više od 35.000 inostranih naučnih časopisa i više od 20.000 knjiga, a prema podacima, preko "Kobsona" je tokom 2010. godine preuzeto oko 1,8 miliona članaka.

Obradović i Ristić su u Narodnoj biblioteci Srbije potpisali i Protokol o saradnji između resornog ministarstva i Biblioteke.

"Ovim ugovorom stavljamo mogućnost da svi posetioci Narodne biblioteke imaju uvid u fond ove značajne ustanove, mogućnost da koriste stranu literaturu, da se upoznaju sa onim što je u svetu aktuelno", naglasio je Obradović.

On je ukazao da je, ako građani žele da prate savremene svetske trendove i budu vrednovani onako kako zaslužuju, sasvim logično da moraju da prate i sve što je aktuelno u nauci preko časopisa koji se bave određenom tematikom.

Svi posetioci biblioteke, rekao je ministar, moći će da ostvare uvid u časopise i budu deo svetskih naučnih trendova.

Prema njegovim rečima, ono što poseduje Narodna biblioteka je od neprocenjivog značaja i dobro je to što ima da stavi na uvid građanima.

"Suština je da je Biblioteka otvorena za sve, da mi sa potpisivanjem i Protokola i Ugovora želimo ne samo da realizujemo različite projekte..., nego i da zajednički radimo na projektima koji mogu biti od značaja za unapređenje nauke i obrazovanja u Srbiji", naglasio je Obradović.

Ristić je kazao da je saradnja Ministarstva prosvete i nauke i Narodne biblioteke Srbije, kada je u pitanju servis "Kobson", već godinama uspešna.

Potpisivanjem Protokola se, kako je naveo, stvara prostor za širu saradnju sa Ministarstvom.

Ristić je najavio i da će Biblioteka i njeni fondovi u budućnosti biti "otvoreniji" i za učenike mlađih razreda osnovnih škola.

Izvor: RTV, Tanjug, 21.3.2012.

USKORO ĆE BITI OBELODANJENI NOVI SPISKOVI SA 1.500 IMENA NAJVEĆIH PORESKIH DUŽNIKA KOJI GODINAMA NE PLAĆAJU POREZ DRŽAVI

Na novom spisku naći se po 500 novih imena fizičkih, pravnih lica i preduzetnika, koji su izbegavanjem plaćanja poreza oštetili državu za milionske iznose.

Prema izvoru lista Politika, i na ovom novom spisku biće vrlo zvučnih imena koja u javnosti važe za ugledne biznismene i uspešna preduzeća.

Protiv većine onih koji će se naći na ovom spisku poreznici su već podneli prekršajne i krivične prijave.

Izvor lista navodi da je nakon objavljivanja prvog spiska sto najvećih dužnika u Srbiji stepen naplate poreza u januaru bio 109,7 odsto, a u februaru 105 odsto, pa se u budžet Srbije slilo 130 milijardi dinara (više od milijardu evra).

Na prvom objavljenom spisku poreskih dužnika našli su se ugašene banke Beobanka, Invest banka i Astra banka, kao i preduzeća Sartid, Valjevska pivara, Jagodinska pivara, Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd, Simpo, Mostogradnja, Borba, Verano motors, Srbijašume, IMR, RTB Bor, te Zastava kamioni.
Politika

ITALIJANSKA KOMPANIJA DANIJELI ULAŽE U SRBIJI 500 MIL EUR

Italijanska kompanija Danijeli, veliki proizvođač opreme i proizvodnih linija za industriju gvožđa i čelika, uložiće uskoro 500 miliona evra u Srbiji.

Kako piše Blic, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak u Arilju da su pri kraju razgovori sa jednom kompanijom za proizvodnju čelika, koja će Srbiji omogućiti izvoz od 750 miliona evra.

"To će biti veliki doprinos i industriji Fijat i imaćemo zatvorenu sistem proizvodnje, a sa druge strane biće veliki doprinos izvozu, jer se radi o proizvodnji vrednoj između 750 miliona i milijardu evra, a u budućnosti i više ako se izmene okolnosti na tržištima", poručio je on.

Italijanska grupa Danijeli, koja osim u matičnoj zemlji posluje u SAD, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Indiji, Tajlandu, Kini, Austriji, Vijetnamu i Japanu bavi se planiranjem, gradnjom i ugradnjom mašina i postrojenja u metalskoj industiji po sistemu ključ u ruke.

Danijeli pokriva ceo proizvodni ciklus - od rude do gotovih proizvoda od čelika. Kompanija zapošljava 9.392 ljudi i prošle godine je ostvarila profit pre oporezivanja od 386 miliona evra.

Ulaganje italijanskog investitora u Srbiju vredeće pola milijarde evra i biće to najveća grinfild investicija do sada, najavljeno je ranije iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

U tom slučaju, Danijeli bi s proizvodnjom od 750.000 do milijardu evra godišnje učestvovao u srpskom izvozu sa više od 13 odsto, čime bi postao ubedljivo najveći pojedinačni izvoznik. Trenutno tu poziciju drži Železara Smederevo, bivši Ju-Es stil, koji učestvuje sa oko 10 odsto u ukupnom domaćem izvozu.

Izvor: Blic

EVROPSKA KOMISIJA TUŽILA NEMAČKU ZBOG SPORA U VEZI SA ZAKONOM KOJI ŠTITI DRŽAVNE INTERESE U NEMAČKOM AUTOMOBILSKOM KONCERNU

Tanjug

Evropska komisija je tužila Nemačku zbog spora u vezi sa zakonom koji štiti državne interese u nemačkom automobilskom koncernu Folksvagen (VW).

Komisija je o svojoj odluci da podnese novu tužbu u tom slučaju obavestila Evropski sud pravde još krajem novembra, a tužba je stigla prošlog meseca.

Spor oko zakona o Folksvagenu traje već niz godina. Komisija tvrdi da Nemačka nije ispunila sve uslove ranijeg rešenja Evropskog suda pravde.

Sud je 2007. godine zaključio da pomenuti zakon krši pravila EU o slobodnom kretanju kapitala. Nemačka je posle toga promenila zakon, ali je sačuvala uslov da velike strateške odluke u kompaniji mora da odobri više od 80-procentne većine.

Savezna država Donja Saksonija je vlasnik više od 20 odsto u koncernu, što joj garantuje pravo veta u važnim odlukama.

Evropska komisija sada traži od suda da Nemačkoj odredi kaznu od najmanje 46,5 miliona evra, ukoliko to pravo veta ne bude ukinuto.

Pravo veta pomoglo je da se spreči da nemački proizvođač sportskih automobila Porše preuzme VW.

SAOPŠTENJE POVODOM PROSLAVE SINDIKATA PRAVOSUĐA

Pоvеrеnicа zа zаštitu rаvnоprаvnоsti Nеvеnа Pеtrušić nајоštriје оsuđuје skаndаlоznе i uvrеdlјivе fоtоgrаfiје sа prоslаvе sindikаtа prаvоsuđа, nа kојimа sе vidi dа је hrаnа "sеrvirаnа" nа nаgim žеnskim tеlimа i trаži оd nаdlеžnih оrgаnа dа prеispitајu svе оkоlnоsti оvоg dоgаđаја i hitnо i аdеkvаtnо rеаguјu.
Оvim činоm zlоupоtrеbе, iskоrišćаvаnjа i nаsilја pоnižеnе su i оmаlоvаžеnе svе žеnе u Srbiјi, pоvrеđеnо је njihоvо lјudskо dоstојаnstvо i mоrаlni intеgritеt. Оvај dоgаđај svеdоči о tоmе kаkvе su rаzmеrе i pоslеdicе diskriminаciје žеnа u Srbiјi, čеmu sе mоrа stаti nа put. Pоvеrеnicа upоzоrаvа dа svi kојi su оdgоvоrni zа оvаkаv srаmni čin mоrајu dа оdgоvаrајu i snоsе rigоrоznе pоslеdicе zа svоје pоnаšаnjе.
Izvor: Vebsajt Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, 19.3.2012.

KREIRANJE ZAJEDNIČKIH PROJEKATA I JAČANJE SARADNJE U POGRANIČNIM REGIJAMA MAĐARSKE I SRBIJE

U ponedeljak, 19. marta, u dvorcu Fantast nadomak Bečeja (Bačkotoploski put b.b.), s početkom u 11.00 časova, biće održana konferencija "Kreiranje zajedničkih projekata i jačanje međuopštinske saradnje u pograničnim regijama Mađarske i Srbije".
Konferenciju organizuju Fond "Evropski poslovi" AP Vojvodine, Regionalna razvojna agencija Bačka, Regionalna razvojna agencija Srem i Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj Banat.
Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 19.3.2012.

SUFICIT SA CEFTA U JANUARU 54 MILIONA DOLARA

Srbija je u januaru ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od 54 miliona dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Srbija je u zemlje CEFTA tokom januara najviše izvozila žitarice, proizvode od njih, razne vrste pića, gvožđe i čelik, a najviše je uvozila kameni ugalj, koks i brikete, gvožđe i čelik, struju, kao i povrće i voće.
Izvoz Srbije, za posmatrani period, iznosio je 151,1 miliona dolara, a uvoz je bio 97,1 miliona dolara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 155,6 odsto.
Srbija je u 2011. godini ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od oko 1,5 milijardi dolara, što je, takođe, bio rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.
Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta EU.
Izvor: Tanjug, 19.3.2012.

PROGRAM FINANSIRANJA PROJEKATA UNAPREĐENJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI: • Sredstva za oko 200 objekata i oko 2.000 kredita

U okviru Programa finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti iz prve tranše biće adaptirano između 150 i 200 javnih objekata i finansirana kamata za oko 2.000 kredita, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornoh planiranja Bojan Đurić.
"To znači da će u svakoj opštini moći da se sredi 1,5 do dva objekta", naveo je Đurić gostujući na RTS i ukazao da su lokalne samouprave u obavezi da obezbede 10 odsto sredstava.
Prema njegogovim rečima, odluku o tome koji će se projekti finansirati donosiće komisija, a ispaćivaće se redosledom kojim su pristizali u Ministarstvo.
Govoreći o subvencionisanim kreditima za građane, Đurić je istakao da će Ministarstvo subvencioniše skoro kompletan iznos kamatate i da će biti sredstava za oko 2.000 kredita.
On je istakao da će građani moći da uzmu kredit za sve što poboljšava energetsku efikasnost, a kao primer je naveo da se samo zamenom spoljne stolarije može uštedeti 70 odsto energije.
"To se može isplatiti kroz nekih četiri, pet sezonskih računa za struju i zbog toga pozivam građane da se oprede ze kredit, jer će vraćati onoliko koliko pozajme. Teret kamate pada na Ministarstvo", naveo je Đurić.
Vlada Srbije utvrdila je prošle sedmice Program finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti u tekućoj godini kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za radove na rekonstrukciji i adaptaciji javnih i stambenih objekata.
Izvor: Tanjug, 19.3.2012.

DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE (EU) U SRBIJI I UPRAVA CARINA REPUBLIKE SRBIJE ORGANIZOVAĆE U BEOGRADU KONFERENCIJU ZA NOVINARE POVODOM ZAVRŠETKA TVINING PROJEKTA KOJI JE EU FINANSIRALA SA 1, 4 MILIONA EVRA

Tokom 19 meseci trajanja projekta, Uprava carina Francuske je kroz niz seminara, stručnih obuka i studijskih poseta pružila Upravi carina Srbije stratešku pomoć u jačanju administrativnih kapaciteta i usklađivanju sa EU standardima.
Projekat je pre svega rezultirao povećanom budnošću, povećanjem naplate dažbina i smanjenjem carinskih prevara, a građani i privredna zajednica će takođe imati brojne koristi, ističe se u saopštenju Uprave carina.
Analiza rizika omogućava da carinske kontrole budu manje učestale i precizno ciljane, što ubrzava protok putnika i robe preko graničnih prelaza i smanjuje zadržavanja, a primena pojednostavljenih procedura omogućava srpskim kompanijama da budu efikasnije, poboljšava njihovu konkurentnost na svetskom tržištu i stimuliše zapošljavanje.
"Odlučna borba protiv krivotvorene robe značajno utiče na bezbednost potrošača, a suprotstavljanje organizovanom privrednom kriminalu i podržavanje legalnih tokova robe i novca direktno utiče na smanjenje broja carinskih prevara", navode u Upravi.
Novinarima će se obratiti generalni direktor Uprave carina Srbije Predrag Petronijević, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio, državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Ðidić i šef Direkcije za međunarodne odnose Uprave carina Francuske Žan Fransoa Ditej.
Izvor: Tanjug, 19.3.2012.

KOMPANIJA JAHU PODNELA JE TUŽBU PROTIV DRUŠTVENE MREŽE FEJSBUK ZBOG KRŠENJA VLASNIČKIH PRAVA NAD PATENTIMA

Kompanija Jahu (Yahoo Inc.) podnela je tužbu protiv društvene mreže Fejsbuk (Facebook Inc.) zbog kršenja vlasničkih prava nad patentima, jer je kako u tužbi tvrdi Yahoo Facebook zloupotrebio 10 patenata koji se odnose na reklamiranje preko interneta, kontrolu privatnosti i društvene mreže.

Jahu je u februaru najavio da će podneti tužbu i zatražio od Fejsbuka da licencira svoje patente.

U Fejsbuku navode da su razočarani potezom Jahua i dodaju da su odlučni da dokažu pred sudom da ne postoji njihova krivica. Ukoliko sud ipak presudi u korist Jahua, to bi značajno moglo da utiče na pozicije Fejsbuka u trenutku kada kompanija namerava da prvi put javno ponudi svoje akcije na proleće.

Krajem 2011. godine samo 56 patenata pripisavano je Fejsbuku, što je jako mali broj u odnosu na druge velike kompaniju u IT sektoru.

SVETSKA TRGOVINSKA ORGANIZACIJA POTVRDILA SVOJU RANIJU PRESUDU DA KINESKO OGRANIČENJE IZVOZA SIROVINSKIH MATERIJALA NARUŠAVA TRGOVINSKE PROPISE

Tanjug

Kina mora da dovede svoje carine i mere o izvoznim kvotama za elemente, uključujući magnezijum i cink, u sklad sa svojim obavezama u STO.

Ta organizacija je u julu presudila u korist SAD, Evropske unije i Meksika posle njihovih žalbi da Kina nije ispunila obećanja koja je dala pri učlanjenju u STO.

Ta presuda se odnosila na boksit, ugalj za koksovanje, fluorid, magnezijum, silicijum metal, silicijum karbid, žuti fosfor i cink, od kojih su mnogi od ključnog značaja za hemijsku i metalsku industriju u proizvodnji različitih produkata, kao što su lekovi, frižideri i limenke za sokove. Peking je 31. avgusta uputio žalbu STO na tu presudu.

"Današnja presuda predstavlja ogromnu pobedu za SAD, naročito za njene proizvođače i radnike", izjavio je američki trgovinski predstavnik Ron Kirk.

On je dodao da "današnja odluka osigurava da prerađivačka industrija u ovoj zemlji može da dobije materijale koji su joj potrebni za proizvodnju i da konkuriše pod podjednakim uslovima".

Komesar EU za trgovinu Karel De Guht je ukazao da presuda STO predstavlja uspeh u naporima za osiguranje pravičnog pristupa "neophodnim" sirovinskim materijalima za industriju EU.

"Kina se sada mora povinovati tako što će te izvozne restrikcije brzo ukloniti i, uz to, očekujem da Kina dovede svoj ukupan režim izvoza, uključujući metale iz grupe retke zemlje, u sklad sa propisima STO", rekao je De Guht.

"GUGL", "MAJKROSOFT" I "JAHU" ZAJEDNIČKI U BORBI PROTIV SPAMOVANJA

Tanjug

Kompanije "Gugl", "Majkrosoft","Jahu", "AOL" i "Fejsbuk" ostavile su po strani rivalstvo radi borbe protiv zajedničkog neprijatelja, kao što je spamovanje, tačnije reklamiranje putem e-pošte i "pecanja"(phishing).

Internet giganti su saopštili da su se udružili sa "Bankom Amerike", "Pej Palom" i drugima u borbi protiv spamovanja i "pecanja", gde se obično šalje mejl u kome se od primaoca traži da otkrije svoju šifru ili neke druge informacije, prenela je agencija AFP.

Nakon godinu i po dana zajedničke saradnje, oni su objavili osnivanje tehničke radne grupe poznatije kao DMARC.org.

"Ta vrsta internet prevare, obmane na milione ljudi i kompanija godišnje, rezultirajući gubitkom potrošačkog poverenja u e-poštu, kao i u internet u celini", rekao je predsednik DMARC.org-a Bret MekDauel.

"Industrijska saradnja, u kombinaciji sa tehnologijom i edukacijom potrošača, od ključnog je značaja za borbu protiv 'pecanja'," rekao je MekDauel.

DRUŠTVENA MREŽA "TVITER" UVODI SISTEM ZA CENZURU SADRŽAJA PORUKA

Tanjug

Društvena mreža "Tviter", preko koje se šalju kratke poruke - "tvitovi", objavila je danas da će uvesti sistem za cenzuru njihovog sadržaja.

Cenzura se neće odnositi na sve poruke i u svim zemljama, već na zahteve (koje upute pojedinci, društva ili kompanije) i to na specifične sadržaje, preneli su francuski elektronski mediji.

Ova mreža, koja je ranije objavila da svaka četiri dana upravlja sa milijardu "tvitova", ističe da će takve zahteve razmotriti pre nego što ih ispuni.

"Tviter" navodi da sagledava stvari na pozitivan način i dodaje da će ta nova politika omogućiti da njega usluga bude prisutna u više zemalja gde sloboda izražavanja ima granice.

EVROPSKA CENTRALNA BANKA NAJAVILA OTKUP OBVEZNICA NA NEDELJU DANA

Tanjug

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da će otkupiti na nedelju dana državne obveznice u iznosu od 1,104 milijarde evra, prenosi AFP.

Ovaj iznos, iako je dvostruko veći u odnosu na prethodnu sedmicu, je i dalje skroman.

ECB je prošle nedelje najavila da će otkupiti na nedelju dana 462 miliona evra duga koje su emitovale zemlje zone evra, što je daleko ispod rekordnog iznosa od 22 milijarde evra ostvarenog početkom avgusta 2011.

Evropska finansijska institucija još od maja 2010. vrši otkup emitovanog duga zemalja zone evra pogođene dužničkom krizom na sekundarnim tržištima.

Ovaj program, koji je osporavan u samom svom sedištu, pre svega u Centralnoj banci Nemačke, odnosio se u prvom redu na Grčku, čiji je dug postao nepodnošljiv. On se zatim proširio na Irsku i Portugaliju a od letos i na Španiju i Italiju, žrtve dužničkih kriza.

Veliki broj ekonomista i političara, pre svega u Francuskoj, pozivali su poslednjih meseci ECB da poveća obim otkupa duga, smatrajući to jedinim rešenjem za zaustavljanje širenja dužničke krize, što je evropska finansijska institucija sa sedištem u Frankfurtu sve do sada odbijala.

Državni sekretar u nemačkom Ministarstvu za finansije Jerg Asmusen je ocenio da je takva vrsta otkupa obveznica opravdana kao i da je u skladu sa mandatom ECB, dodajući da bi on trebalo da bude ograničen kako u pogledu iznosa tako i roka.

On je ponovio da je ovakav potez ECB pre svega učinjen kako bi se pomoglo vladama da povrate poverenje tržišta.

ECB poseduje državne obveznice u ukupnom iznosu od 213 milijardi evra, koje će ove nedelje "zamrznuti" preuzimajući od banaka depozite u uobičajenom obimu.

SPORAZUM O BUDŽETSKOJ DISCIPLINI U EU TREBALO BI DA BUDE POTPISAN DO 1. MARTA 2012.GODINE

Tanjug

Sporazum o budžetskoj disciplini u Evropskoj uniji, koji bi obuhvatao sve njene članice osim Britanije, trebalo bi da bude potpisan do 1. marta, izjavio je danas francuski predsednik Nikola Sarkozi, nakon sastanka u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je dodala da će do raspleta krize doći "korak po korak, a ne jednokratnim rešenjima".

"Kombinacijom stabilnih finansija i pokretača privrednog rasta želimo jasno da poručimo da smo odlučni ne samo da održimo i stabilizujemo evrozonu, već i da želimo jaku, savremenu i konkurentnu Evropu", ukazala je ona.

Lideri Francuske i Nemačke su saopštili da je podsticanje privrednog rasta u 17 zemalja evrozone njihov glavni prioritet, dok pokušavaju da zaustave dužničku krizu koja pokazuje znake širenja.
Po završetku sastanka, Merkel je apelovala na Grčku i njene privatne kreditore da se hitno dogovore o restrukturisanju državnog duga te zemlje, prenela su agencije.

U suprotnom, ukazala je ona, Grčka neće moći da primi sledeću tranšu novčane pomoći. Evrozona je u oktobru dogovorila drugi paket pomoći za Grčku, u okviru kog su privatni zajmodavci iz privatnog sektora pristali na otpis 50 odsto grčkog duga.

Kancelarka je naglasila da ona i predsednik Francuske žele da Grčka primi novac.

"Želimo da Grčka ostane u evrozoni", ukazala je Merkelova.

Njih dvoje su takođe pozvali zemlje da ubrzaju proces uplate novca u fond za spas evrozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), da bi se podstaklo tržišno poverenje. Lideri su naveli i da je važno brzo privesti kraju pregovore o novom ugovoru koji bi uveo fiskalnu disciplinu u zoni evra.

"Nemačka i Francuska su spremne da razmotre u kojoj meri možemo da ubrzamo uplate u fond i time još jednom jasno naglasimo našu veru i podršku evrozoni", obratila se Merkelova novinarima.

Nemačka je insistirala na merama štednje, za koje smatra da su neophodne kako bi se smanjili državni deficiti i povratilo poverenje investitora. Evropa se bori da kreira novi ugovor koji bi uveo stroža fiskalna pravila, a oko koga su se evropski lideri složili na samitu održanom početkom decembra.

Lideri Nemačke i Francuske su novinarima rekli i da bi Evropa trebalo da uporedi prakse na tržištima rada u pojedinačnim zemljama, kao i da uči od najboljih, a da bi evropski fondovi trebalo da budu upotrebljeni na način koji bi doveo do stvaranja novih radnih mesta.

Merkelova i Sarkozi su izgleda izgladili i nesuglasice oko kontroverznog poreza na finansijske transakcije. Kancelarka je ukazala da može da zamisli takav porez samo u okviru evrozone i pohvalila "dobar primer" koji je dao francuski predsednik, nakon njegove izjave da je spreman da sam uvede takav porez ukoliko ne bude ostvaren panevropski dogovor.

Premijer Italije Mario Monti u sredu dolazi u prvu posetu Berlinu, a Merkelova i Sarkozi će 20. januara, pre narednog evropskog samita, putovati u Italiju.

Italija se našla u središtu dužničke krize zbog svoje veličine, ogromnog duga i potrebe da se značajno zaduži u prvom ovogodišnjem kvartalu. Prinosi na italijanske desetogodišnje obveznice kreću se oko sedam odsto, što je nivo koji se smatra neodrživim.

Monti je sinoć iz Rima negirao da je evrozona u problemima, ali i upozorio da su "sistemsku krizu" u Evropi pokrenuli dugovi.

OBJAVLJENI MAKROEKONOMSKI I FISKALNI PODACI NA DAN 21. MART 2012. GODINE

U prva dva meseca 2012. gоdine оstvaren je deficit budžeta u visini od 37,2 mlrd dinara.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 97,6 mlrd, a rashodi su izvršeni u iznosu od 134,8 mlrd dinara. U februaru je ostvaren deficit u iznosu od 28,5 mlrd dinara.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 40,4 mlrd dinara. Februar je, uobičajeno, mesec sa najnižim prihodima u godini, s obzirom na manju privrednu aktivnost na početku godine.

Dodatni negativni efekat ispoljen je usled nepovoljnih vremenskih uslova koji su uzrokovali ograničenje potrošnje električne energije za deo privrede i usporavanje i blokadu mnogih privrednih delatnosti. Uticaj lošeg vremena odraziće se i na prihode u martu s obzirom da tada dospeva značajan deo poreskih prihoda na aktivnosti iz februara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 22,2 mlrd dinara. Prihod od akciza iznosio je 8,1 mlrd dinara. Znatno manji prihodi po osnovu PDV i akciza u odnosu na januar su očekivani s obzirom da se u januaru plaća "tromesečni" PDV, a da su akcize na duvanske prerađevine u januaru plaćene unapred, pre usklađivanja sa inflacijpm. Efekat loših vremenskih uslova najbolje se vidi na ostvarenju neporeskih prihoda koji su značajno manji nego u januaru.

Rashodi budžeta u februaru 2012. godine izvršeni su prema uobičajenoj dinamici.

Najveće stavke predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog psiguranja (PIO fond, RZZO, Nacionalna služba za zapošljavanje) čiji se najveći deo odnosi na penzije. Prvi kvartal karakteriše slabo izvršenje kapitalnih rashoda i nabavke finansijske imovine (budžetski krediti). Subvencije su znatno niže nego u januaru zbog januarske isplate poljoprivrednih subvencija prema programu Vlade.

U tabeli 3. prikazano je kretanje ukupnih prihoda i rashoda korisnika republičkog budžeta. Osim budžetskih sredstava uključena su dodatna sredstva budžetskih korisnika ostvarena njihovom aktivnošću ili primanjima po osnovu donacija i kredita. U prva dva meseca 2012. godine prema ovoj metodologiji ostvaren je nešto viši deficit u iznosu od 41,6 mlrd dinara.

Tabela 1: Osnovni indikatori makroekonomskih kretanja, ažurirano 21.3.2012. godine http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%201%20Osnovni%20makroekonomski%20indikatori.pdf (ONLINE)
Tabela 2. Primanja i izdaci budžeta Republike Srbije u 2012. godini, prema Zakonu o budžetu, ažurirano 21.3.2012. godine http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%202%20Budzet%2001.pdf (ONLINE)
Tabela 3. Primanja i izdaci budžeta Republike Srbije u 2012. godini za sve izvore finansiranja, ažurirano 21.3.2012. godine http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%203%20Budzet%20svi%20izvori.pdf (ONLINE)
Tabela 4. Konsolidovani bilans sektora države u periodu 2005. - 2012. godine, ažurirano 21.3.2012. godine http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%204%20Konsolidovani%20sektor%20drzave.pdf (ONLINE)
Tabela 5. Javni dug Republike Srbije u periodu od 2000. godine do 29.2.2012. godine, ažurirano 21.3.2012. godine http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%205%20Javni%20dug%20Republike%20Srbije.pdf (ONLINE)
Tabela 6. Uporedni pregled stanja javnog duga na dan 29. februar 2012. godine, ažurirano 21.3.2012. godine http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%206%20Uporedni%20pregled%20stanja%20javnog%20duga.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 21.3.2012.

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE SMATRA DA JE MINIMALNA CENA RADA OD 115 DINARA NETO PO RADNOM SATU PREVISOKA, DA BI TO OPTERETILO PRIVREDU I DA BI DOVELO DO TOGA DA VEĆI BROJ PRIVREDNIKA NE BI BIO U MOGUĆNOSTI DA ZARADE ISPLAĆUJE REDOVNO

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Dragoljub Rajić je u Jutarnjem programu RTS-a rekao da Unija poslodavaca smatra da minimalna cena radnog sata nikako ne bi trebalo da bude viša od 110 dinara i da će u tom cilju danas biti održan sastanak na kome bi se sačinile neophodne analize.

Socijalno ekonomski savet, koji čine socijalni partneri - predstavnici vlade, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije, saglasili su se ranije da se dosadašnji iznos minimalne cene rada od 102 dinara zadrži do aprila, a da se od 1. aprila primenjuje minimalna cena uvećana za 13 dinara.

Rajić, međutim, tvrdi da to nije moguće, jer, kako je kazao, u privredi tog novca nema.

"Ako se ostane pri tom iznosu povećanja mnoga preduzeća će produžiti kašnjenja u isplatama zarada... Trenutno svega 18, 2 odsto preduzeća isplaćuje redovno zarade, a svako povećanje značilo bi nova opterećenja", kazao je Rajić.

On priznaje da su u Srbiji zarade niske, ali je dodao da bi povećanje zapravo značilo podelu nezarađenog.

"Mi ćemo samo povećati gubitke i staviti ljude pred izbor da li da zatvore firme ili smanje broj zaposlenih", kazao je Rajić.

On smatra da bi minimalna cena rada mogla biti povećana za iznos inflacije ili malo iznad toga, ali ne i za 12, 5 odsto. Ne sada kada se beleži pad prometa u privredi i kada nema odakle da se ta suma isplati...", kazao je on.

Prema Rajićevim rečina, realno bi bilo da minimalna cena neto radnog sata iznosi maksimalno 110 dinara.

Rajić je kazao da bi možda u drugoj polovini godine moglo da se razgovara o eventualnim korekcijama.

Izvor: Tanjug, 21.3.2012

SUBVENCIONISANE STAMBENE KREDITE KORISTE SAMO ONI KOJI ZARAĐUJU VIŠE OD 80.000 DINARA MESEČNO

Subvencionisane stambene kredite koriste gotovo isključivo imućniji građani, odnosno oni koji zarađuju više od 80.000 dinara mesečno - pokazuju prve analize korišćenja povoljnosti dotiranog kreditiranja građana koji kupuju svoju prvu nekretninu. Podstanari sa prosečnom platom od 36.639 dinara ili oko 350 evra i dalje će, uz ovakvu politiku subvencionisanog kreditiranja stanogradnje, živeti u udžericama na periferiji ili kod familije. Čak ni porodica sa dve prosečne plate ne može da otplaćuje suvencionisani stambeni kredit, jer joj je samo za hranu potrebno oko 56.000 dinara, a to je gotovo dve trećine njihovih primanja.

Država je i ove godine odlučila da pomogne pri stambenom kreditiranju i izgradnji, i izdvojila je iz budžeta 1,7 milijardi dinara za subvencije ovih zajmova. I sama svesna da se sa malim primanjima, naročito u veliki gradovima, ne može koristiti ovaj dugoročni zajam, povećala je limit za zaradu na 150.000 dinara. Tako, praktično dotira, odnosno olakšava uzimanje stambenih pozajmica bogatijim građanima, a na teret poreskih obveznika.

Ukoliko neko uzme subvencionisani stambeni zajam od 60.000 evra, u Beogradu može da kupi od 45 do 55 kvadrata novogradnje, u zavisnosti od lokacije i uređenosti. Učešće za ovaj zajam građanina iznosi 3.000 evra, a države 12.000 evra. Tokom prvih 25 godina otplaćuje se kredit banke, sa ratom od 275 evra, a ostalih pet godina države, sa ratom od 200 evra. Kamata je 5,75 odsto, i ona je najniža, jer najveći broj banaka zaračunava od 6,18 do 6,32 odsto, što znači da bi rata u tom slučaju bila oko 300 evra.

Da bi građanin mogao da koristi ovaj kredit, potrebno je da ima platu od minimum 550 evra. A da bi dobio najnižu kamatu, morao bi da uloži veće učešće, kao i da nije zadužen nijednim drugim kreditom ili kreditnom karticom.

Subvencionisane kredite trebalo bi da koriste građani sa manjim prihodima, ali kod nas su oni namenjeni birokratskoj klasi, odnosno zaposlenima u državnoj upravi, bankama, osiguravajućim kućama, novoj eliti, koja uz malu kamatu može da obezbedi sebi komforan krov nad glavom - smatra Miodrag Zec, ekonomista. - Srbiji je potrebna nova socijalna politika i drugačiji urbanistički koncept, da se izgradnja stanova ne koncentirše samo na velike gradove, kao i da država zida socijalne stanove za izadavanje sa subvencionisanom kirijom. Tako je to u svetu, a kod nas se globalno dotiraju niske kamate na kredite, ali za pogrešnu ciljnu grupu.

Statistika pokazuje da je tokom januara odobreno 70 subvencionisanih kredita, u vrednosti od 2,5 miliona evra, što znači da je, u proseku, stambeni kredit iznosio oko 36.000 evra. Za taj iznos u Beogradu i Novom Sadu može da se pazari nova, veća garsonjera. S druge strane, u unutrašnjosti su znatno manja primanja, tako da malo građana može i da koristi stambeni kredit. Pretpostavlja se da veliki broj građana ima ušteđevinu i da kredit koristi samo za deo koji im nedostaje da bi kupili određeni stan, što znači da nisu u pitanju siromašni.

Izvor: dnevni list "Večernje novosti", 21.3.2012.

ZAKON O DOBROBITI ŽIVOTINJA: SVAKI NESTANAK PSA MORA DA SE PRIJAVI U ROKU OD TRI DANA: Lica koja više nisu u stanju da se brinu o svojim ljubimcima, mogu ih uz ispunjenje propisanih uslova predati nadležnoj ustanovi

Ekipe zoohigijeničara i službe Hitne pomoći "Veterine Beograd" intenzivirale su rad na terenu, posebno na onim lokacijama za koje je vezan najveći broj prijava građana. Dvadeset ekipa na terenu je i u prepodnevnim i u popodnevnim satima, a obilaze se lokacije na 10 centralnih gradskih opština, saopštavaju iz "Veterine Beograd".

Uhvaćeni psi vode se najpre u Centar za sterilizaciju na opservaciju, gde se vrši i provera da li su čipovani, vakcinisani i sterilisani. Psi se potom odvode u prihvatilišta gde im se, ukoliko je potrebno, pruža veterinarska nega, a potom se stavljaju u program za usvajanje. Akcija hvatanja i zbrinjavanja nevlasničkih pasa pokazala je da u Beogradu, nažalost, postoje ljudi koji se predstavljaju kao ljubitelji i zaštitnici pasa, a zapravo su lažni humanisti.

Od pet pasa koji su, nakon brojnih prijava građana, uhvaćeni na jednoj od lokacija na Novom Beogradu, čak tri su bila čipovana i registrovana na poznate vlasnike. Radi se o osobama koje su se suprotstavljale hvatanju ovih pasa iako su to bili psi koji su prema evidencijama više puta nanosili povrede ljudima. Zato su ove osobe iskoristile mogućnost da pomenute pse navodno usvoje, imajući zapravo nameru da ih odmah puste na mesto na kome su i uhvaćeni.

Na ovaj način ovi lažni humanisti direktno krše i zakon i Ugovor koji su prilikom usvajanja potpisali sa "Veterinom Beograd", pa će protiv njih biti podnete prijave i biti preduzete sve zakonima i propisima predviđene mere - kaže direktor gradske veterinarske ustanove Bratislav Stanković.

On podseća i da su potpuno neosnovani pokušaji da se ovi psi tretiraju kao navodno izgubljeni, jer Zakon o dobrobiti životinja ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009 - prim.red.) kaže da se svaki nestanak psa mora prijaviti u roku od tri dana, što naravno nije učinjeno. Zakonom i gradskim odlukama predviđena je i mogućnost da neko nije više u stanju da brine o svom psu, ali je tada dužan da, uz propisane uslove, psa preda nadležnoj ustanovi.

Ovakvo ponašanje pojedinih sugrađana koji sebe smatraju zaštitnicima pasa direktno osuđuje i sekretar za komunalne i stambene poislove Predrag Petrović u čijoj je nadležnosti i rešavanje pitanja pasa lutalica.

Lažno dobročinstvo ovih pojedinaca predstavlja zapravo primer neodgovornog vlasništva koji je glavni izvor problema velikog broja napuštenih pasa na ulicama Beograda - kaže Petrović i podseća da grad ovaj problem rešava aktivnim merama kao što su proširenje i izgradnja prihvatilišta za pse, akcije besplatnog čipovanja i vakcinisanja, pružanje pomoći privatnim azilima i sprovođenje akcije odgovornog vlasništva i usvajanja pasa, a da ovakvo ponašanje pojedinaca samo pogoršava problem.

Izvor: Vebsajt Gradske uprave grada Beograda, 21.3.2012.

PREDSTAVLJANJE PRO BONO KONCEPTA U SRBIJI

Građanske inicijative i Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja (odeljenje za civilni sektor) Gradske uprave grada Pančeva pozivaju sve zainteresovane na javnu debatu i predstavljanje "Pro bono koncepta u Srbiji" koja će se održati u petak, 23. marta 2012. godine u maloj sali Gradske uprave grada Pančeva, od 12 do 14 časova.

Cilj debate je promocija pro bono koncepta u Srbiji kroz predstavljanje rada Pro bono kancelarije Građanskih inicijativa i Pro bono advokatske mreže.

Uvodničari debate su:

-Nada Berkuljan, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i informisanje,
-Ivana Gliksman, koordinatorka projekta u Građanskim inicijativama i
-Dragan Popović, koordinator pro bono kancelarije.

Pro bono mreža u Srbiji je mreža advokata i advokatskih kancelarija okupljena oko pro bono kancelarije GI koja pruža besplatne pravne usluge u izabranim slučajevima udruženjima građana, fondacijama i zadužbinama u Srbiji (u daljem tekstu: organizacije civilnog društva).

Pro bono kancelarija GI je servis koji spaja advokate koji pružaju pro bono usluge i korisnike ovih usluga. Osnovana je radi promovisanja koncepta pružanja pro bono usluga organizacijama civilnog društva u Srbiji od strane advokata i organizovanja pro bono mreže.

Cilj pružanja pro bono usluga je pomoć i podrška građanima organizovanim u organizacije civilnog društva radi ostvarenja javnog interesa kroz unapređenje lokalne zajednice, pomoć marginalizovanim grupama i promociju principa demokratskog i građanskog društva.

Mreža se u svom radu oslanja na uporedna iskustva iz država koje imaju razvijenu praksu pružanja pro bono usluga organizacijama civilnog društva. Uz pomoć pro bono kancelarije GI uspostavljena je tesna saradnja sa pro bono kancelarijama u drugim državama radi razmene iskustava i učenja na dobrim i lošim primerima.

Pro bono kancelarija GI i pro bono mreža pozivaju sve advokate i advokatske kancelarije u Srbiji da se pridruže mreži i uključe se u pružanje pro bono usluga u skladu sa svojim kapacitetima i interesovanjima. Svi koji deo radnog vremena odvoje u svrhu volonterskog rada u javnom interesu pomažu razvoj društva, unapređuju sopstvena znanja i veštine i čine od Srbije bolje mesto za život.

Prisustvo ovom događaju možete potvrditi Mariji Komanov, saradnici za brigu o mladima i civilni sektor u Gradskoj upravi grada Pančeva, putem email-a na marija.komanov@pancevo.rs ili telefonom na 013/308-907, do 22. marta 2012.god.

Za više informacija možete se obratiti koordinatoru pro bono kancelarije Draganu Popoviću na e-mail probono@gradjanske.org
Projekat Razvoj i promocija Pro bono platforme u Srbiji podržan je od strane Fonda za otvoreno društvo u Beogradu.

Izvor: Vebsajt Gradjanske inicijative, 21.3.2012.

21. MARTA 2012. GODINE MINISTARSTVO FINANSIJA SAOPŠTILO MAKROEKONOMSKE I FISKALNE PODATKE

Saopštenje: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Saopstenje.pdf (ONLINE)
Tabela 1: Osnovni indikatori makroekonomskih kretanja, ažurirano 21.3.2012. godine: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%201%20Osnovni%20makroekonomski%20indikatori.pdf (ONLINE)
Tabela 2. Primanja i izdaci budžeta Republike Srbije u 2012. godini, prema Zakonu o budžetu, ažurirano 21.3.2012. godine: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%202%20Budzet%2001.pdf (ONLINE)
Tabela 3. Primanja i izdaci budžeta Republike Srbije u 2012. godini za sve izvore finansiranja, ažurirano 21.3.2012. godine: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%203%20Budzet%20svi%20izvori.pdf (ONLINE)
Tabela 4. Konsolidovani bilans sektora države u periodu 2005. - 2012. godine, ažurirano 21.3.2012. godine: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%204%20Konsolidovani%20sektor%20drzave.pdf (ONLINE)
Tabela 5. Javni dug Republike Srbije u periodu od 2000. godine do 29.2.2012. godine, ažurirano 21.3.2012. godine: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%205%20Javni%20dug%20Republike%20Srbije.pdf (ONLINE)
Tabela 6. Uporedni pregled stanja javnog duga na dan 29. februar 2012. godine, ažurirano 21.3.2012. godine: http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/tabele/2012%20mart/Tabela%206%20Uporedni%20pregled%20stanja%20javnog%20duga.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 21.3.2012.

NBS SAOPŠTILA ANALIZU DUGA RS

Analiza duga Republike Srbije - decembar 2011. http://www.nbs.rs/internet/latinica/90/dug/dug_IV_2011.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt NBS, 21.3.2012.

ZAVOD ZA INTELEKTUALNU SVOJINU OBJAVIO PRIRUČNIK ZA PRONALAZAČE

Obaveštavamo sva zainteresovana lica da je verzija Priručnika za pronalazače na srpskom jeziku dostupna na našem sajtu. Priručnik predstavlja vodič kroz najvažnije etape pretvaranja pronalaska u komercijalni proizvod. Prateći pronalazača u čitavom procesu od ideje do konačnog proizvoda, ovaj vodič razmatra važne elemente procesa, među kojima su smanjenje rizika i kontrola troškova, sastavljanje biznis plana, smernice za postizanje dogovora sa eksternim stranama i razni drugi.

Priručnik za pronalazače pogledajte ovde: http://www.zis.gov.rs/приручник-за-проналазаче.493.html (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Zavoda za intelektualnu svojinu, 21.3.2012.

22.3.2012 GODINE POČINJE ISPLATA SOCIJALNIH DAVANJA ZA FEBRUAR

Ministarstvo rada i socijalne politike Vlade Republike Srbije saopštilo je da će isplata osnovnih invalidskih primanja vojnih invalida i korisnika porodične invalidnine za februar početi u četvrtak, 22. marta.

Istog dana počeće i isplata svih socijalnih davanja i to posebnih novčanih naknada, dodatka za pomoć i negu drugog lica, kao i naknada za izdržavanje lica na porodičnom smeštaju, dodaje se u saopštenju

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.3.2012

RAZVOJNA BANKA KINE ZAINTERESOVANA ZA UČEŠĆE U INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA


Ministar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić i predstavnici Razvojne banke Kine ocenili su da izuzetne političke veze Srbije i Kine i višedecenijsko prijateljstvo dva naroda mogu vrlo brzo biti krunisani velikim investicijama i direktnim ulaganjima u strateške razvojne projekte u Srbiji.

U saopštenju Ministarstva za infrastrukturu i energetiku navodi se da je Mrkonjić tokom sastanka sa delegacijom pomenute banke istakao da je Srbija počela realizaciju velikog broja projekata u oblasti infrastrukture i energetike.

On je ocenio da postoje velike mogućnosti za saradnju srpske privrede i Razvojne banke Kine, i to kroz obezbeđivanje povoljnih kreditnih aranžmana za realizaciju projekata na Koridoru 11, izgradnju termo i hidrocentrala, kao i u oblasti železničkog i vodnog saobraćaja.

Ministar je naglasio da angažovanje pomenute kineske banke u Srbiji može da se odvija po modelu koji je uspostavljen sa Azerbejdžanom, koji će uskoro početi radove na Koridoru 11 od Ljiga do Preljine, sa učešćem od 51 odsto.

Generalni direktor Sektora za planiranje Razvojne banke Kine Đang Džigang istakao je da je ta banka veoma zainteresovana za učešće u realizaciji mnogobrojnih razvojnih projekata u srpskoj infrastrukturi i energetici.

Savetnik predsednika Vlade Srbije za energetiku Petar Škundrić naglasio je da u Srbiji ima dosta mogućnosti za to da Razvojna banka Kine investira sredstva, pre svega, u izgradnju termobloka u Kostolcu, kao i u projekte u oblasti obnovljivih izvora energije i izgradnje malih, srednjih i velikih hidrocentrala.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.3.2012

KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA NEVLADINIH ORGANIZACIJA U OKVIRU AKCIJE "VELIKO SPREMANJE SRBIJE"


Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja raspisalo je Konkurs za sufinansiranje projekata čiji su nosioci nevladine organizacije u okviru akcije "Veliko spremanje Srbije".

Idući u susret obeležavanju Svetskog dana zaštite životne sredine i sprovođenju višegodišnjih aktivnosti koje Ministarstvo organizuje tim povodom, a u okviru projekta "Očistimo Srbiju",
Ministarstvo i ove godine nastavlja sa akcijama uređenja prostora pod sloganom "Veliko spremanje Srbije". I ove godine velika pažnja biće posvećena neposrednom aktivizmu građana i njihovih udruženja. U tom smislu Ministarstvo poziva nevladine organizacije da se priključe akciji, kroz realizaciju sopstvenih programa i projekata kako bi zajednički sproveli "Veliko spremanje Srbije", 09.06.2012.godine.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja sufinansiraće projekte koji su od javnog interesa i doprinose unapređenju stanja u oblasti zaštite životne sredine kroz sprovođenje akcije čišćenja i uređenja prostora (sanacije divljih smetlišta), kao i aktivnosti organizacije i koordinacije u okviru akcije "Veliko spremanje Srbije".

Krajnji rok za podnošenje prijava je: 05. april 2012. godine.

Detaljnije informacije mogu se dobiti na tel: 011/ 36-2222-1 i 011/36-2222-0.

Celokupan Tekst Konkursa, obrazac Prijave za sufinansiranje projekta i Uputstvo sa detaljnijim informacijama mogu se naći na internet stranici Ministarstva (www.ekoplan.gov.rs) (ONLINE).

Izvor: Vebsajt Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, 21.3.2012.

Aktuelna sužbena mišljenja

 • Ministarstvo finansija: MOGUĆNOST OBVEZNIKA DA SMANJI OSNOVICU ZA OBRAČUN PDV ZA IZNOS NAKNADE KOJI NIJE NAPLAĆEN ZBOG STEČAJA DUŽNIKA U SLUČAJU KADA JE TO POTRAŽIVANJE USTUPLJENO TREĆEM LICU - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 21
 • Ministarstvo finansija: PORESKI TRETMAN PRENOSA DELA IMOVINE KOJI ČINI TEHNIČKO-TEHNOLOŠKU CELINU (SA ILI BEZ NAKNADE ILI KAO ULOG) U POSTUPKU REDOVNOG PROMETA, LIKVIDACIJE I STEČAJA - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 6
 • Ministarstvo finansija: PORESKI TRETMAN PRENOSA DELA IMOVINE U POSTUPKU STATUSNE PROMENE PRIVREDNOG DRUŠTVA ODVAJANJA UZ PRIPAJANJE - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 6
 • Uprava carina: LICENCA ZA OBAVLJANJE ENERGETSKE DELATNOSTI ZA TRGOVINU NAFTOM I DERIVATIMA NAFTE KAO USLOV ZA STAVLJANJE NAFTE I DERIVATA NAFTE U SLOBODAN PROMET - Zakon o energetici: član 14
 • Uprava carina: PRODUŽENA MOGUĆNOST IZVOZA NPK ĐUBRIVA PREKO DRUMSKOG GRANIČNOG PRELAZA BOGOJEVO DO 31.8.2012. GODINE - Zakon o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta: čl. 31 i 32
 • Uprava carina: SPISAK DUVANSKIH PROIZVODA UPISANIH U REGISTAR O MARKAMA DUVANSKIH PROIZVODA ČIJI ĆE UVOZ I DISTRIBUCIJU VRŠITI "JULIETA" D.O.O. TRGOVINA NA VELIKO I MALO, BEOGRAD - Zakon o duvanu: član 37
Aktuelna sudska praksa:

 • Apelacioni sud u Nišu: NEBLAGODARNOST POKLONOPRIMCA KAO RAZLOG ZA OPOZIV UGOVORA O POKLONU - Građanski zakonik za Kraljevinu Srbiju: paragraf 567
 • Apelacioni sud u Nišu: NEOSNOVANOST ZAHTEVA ZA POVRAĆAJ STVARI ILI NOVČANE NAKNADE STEČENE BEZ OSNOVA - Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa: član 37
 • Apelacioni sud u Nišu: PORAVNANJE UČINIOCA KRIVIČNOG DELA I OŠTEĆENOG I MOGUĆNOST OSLOBOĐENJA OD KAZNE - Krivični zakonik: član 59
 • Apelacioni sud u Nišu: SAVESNOST I POŠTENJE PRI UGOVARANJU VISINE ADVOKATSKE NAGRADE - Zakon o obligacionim odnosima: član 12 i član 141 stav 1
 • Apelacioni sud u Nišu: ZNANJE OKRIVLJENOG O PRIJEMU LAŽNOG NOVCA - Krivični zakonik: član 223 stav 4
 • Vrhovni kasacioni sud: PRESTANAK PRAVA KORISNIKA IZ OBLASTI DOPUNSKE BORAČKO-INVALIDSKE ZAŠTITE - Zakon o vladi: član 2 stav 2
Stečajevi:

STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 16.3.2012. GODINE

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

1.

"Putevi" d.o.o.

17159933

21 St. broj 689/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2802

 

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 21. St. broj 689/11 od 23. februara 2012. godine, otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Putevi" d.o.o. Beograd, Bulevar oslobođenja 303, matični broj 17159933, PIB 100153770.
II. Stečajni razlog za otvaranje postupka stečaja je trajnija nesposobnost za plaćanje u smislu odredbe člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III. Za stečajnog upravnika imenuje se Dragica Stojanović iz Beograda, Brankova 28/IV.
IV. Pozivaju se svi poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 45 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS".
V. Prvo poverilačko ročište zakazano je za 26. april 2012. godine u 11,20 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 224/II.
VI. Ročište za ispitivanje potraživanja zakazano je za 7. jun 2012. godine. u 11,20 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 224/II.
VII. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VIII. Oglas o otvaranju stečajnog postupka objavljuje se na oglasnoj tabli Suda sa datumom 23. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

2.

"Celpap" d.o.o.

07884397

21-St. broj 3221/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

 

 

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 21. St. broj 3221/11 od 23. februara 2012. godine, otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Celpap" d.o.o. Beograd, Ljutice Bogdana 1a, matični broj: 07884397, PIB: 100124417.
II. Stečajni razlog za otvaranje postupka stečaja je trajnija nesposobnost plaćanje u smislu odredbe član 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III. Za stečajnog upravnika imenuje se Milorad Srdanović iz Novog Beograda, Otona Župančića 36/71.
IV. Pozivaju se svi poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 45 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS".
V. Prvo poverilačko ročište zakazano je za 26. april 2012. godine u 11,40 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 224/II.
VI. Ročište za ispitivanje potraživanja zakazano jeza 7. juni 2012. godine u 11,40 časova, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 224/II.
VII. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VIII. Oglas o otvaranju stečajnog postupka objavljuje se na oglasnoj tabli suda, sa datumom 23. februar 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

3.

Privredno društvo "Višnjica" a.d.

 

22. St. broj 2935/11

 

 

 

I. Obaveštavaju se poverioci da će se ročište za odlučivanje o predlogu i glasanje o unapred pripremljenom planu reorganizacije Privrednog društva "Višnjica" a.d. Beograd, Dobračina 42, održati 27. marta 2012. godine u 13,30 časova u Privrednom sudu u Beogradu, sala 100/I.
II. Ovaj oglas je istaknut na oglasnoj tabli suda, dana 6. marta 2012. godine.
III. Broj predmeta 22. St. broj 2935/2011.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

4.

Privredno društvo "Trudbenik gradnja" d.o.o.

 

36. St. broj 2351/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2024

 

Privredni sud u Beogradu, poziva poverioce u predmetu 36. St. broj 2351/2011 u postupku stečaja nad Privrednim društvom "Trudbenik gradnja" d.o.o. u stečaju iz Beograda, Pančevački put 56, da prisustvuju drugom ispitnom ročištu.
Ispitno ročište određuje se za 30. mart 2012. godine u 11,00 časova koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 100.
Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli suda, 27. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

5.

Preduzeće Šelkom

6737382

23 St. br. 2358/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2811

 

I Privredni sudu Beogradu, rešenjem 23 St. br. 2358/2011, od 14. februara 2012. godine otvorio je postupak stečaja nad preduzećem Šelkom, Beograd, Paunova 8a, matični broj 6737382, PIB 100375854.
II Imenovan je za stečajnog upravnika Zoran Milovanović iz Beograda.
III Pozivaju se poverioci da u roku od 45 dana od objavljivanja oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", u listu "Danas", prijave svoja potraživanja. Neblagovremeno podnesene prijave potraživanja ispitaće se o trošku tog poverioca.
IV Pozivaju se dužnici da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V Ispitno ročište određuje se za 17. aprila 2012. godine u 11,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 129/I.
VI Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 29. mart 2012. godine u 11,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 129/I.
VII Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

6.

Društvo sa ograničenom odgovornošću "DRA DIV" za proizvodnju, promet i usluge

08411956

36. St. broj 4161/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=1218

 

Privredni sud u Beogradu, u postupku stečaja nad Društvom sa ograničenom odgovornošću "DRA DIV" za proizvodnju, promet i usluge u stečaju, Beograd, Rakovački put 40, matični broj 08411956, PIB 100455637, otvorenim rešenjem ovog suda 36. St. broj 4161/2010 od 10. decembra 2010. godine na predlog poverioca "Agrobanka" a.d. iz Beograda, doneo je dana 6. marta 2012. godine
REŠENJE
Zakazuje se završno ročište u postupku stečaja nad dužnikom Društvom sa ograničenom odgovornošću "DRA DIV" za proizvodnju, promet i usluge u stečaju, Beograd, Rakovački put 40, matični broj 08411956, PIB 100455637, koje će se održati 27. marta 2012. godine u 9,00 časova u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 221, drugi sprat.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

7.

Industrija građevinskog materijala Trudbenik a.d.

07026013

25 St. 2939/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=1987

 

Privredni sud u Beogradu u predmetu broj 25 St. 2939/11 u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom industrija građevinskog materijala Trudbenik a.d. iz Beograda - u stečaju, Slanački put br. 26, matični broj 07026013, PIB broj 100003009, objavljuje poziv za prisustvovanje ročištu za razmatranje predloga Plana reorganizacije i glasanje od strane poverilaca u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Industrija građevinskog materijala Trudbenik a.d. iz Beograda - u stečaju, Slanački put 26, matični broj 07026013, PIB broj 100003009, podnetog od strane predlagača - Green Village društvo sa odgraničenom odgovornošću Beograd, Višnjička 15, matični broj 20433795, PIB 105710497, koga zastupa direktor Jelena Varajić.
Obaveštavaju se stečajni upravnik, svi poverioci obuhvaćeni Planom reorganizacije i svi akcionari stečajnog dužnika da će se ročište za razmatranje predloga plana reorganizacije i glasanje od strane poverioca održati dana 2. aprila 2012. godine u 12,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, u sudnici 100, na - prvom spratu, i da će se postupak glasanja obaviti u okviru klase predviđenih Planom reorganizacije pismenim i javnim glasanjem.
Obaveštavaju se poverioci da se primerak predloga Plana reorganizacije nalazi u sudu u pisarnici soba broj 22, kod stečajnog upravnika i da će isti biti objavljen na Internet strani Agencije za privredne registre.
Oglas o zakazivanju ročišta za razmatranje predloga Plana reorganizacije i glasanje od strane poverioca objavljen je na oglasnoj tabli suda, u Službenom glasniku RS i u dnevnom listu "Večernje novosti" i "Politika".

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

8.

"Radan Štrbac & Štrbac" d.o.o.

 

12. St. broj 2804/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2358

 

Privredni sud u Beogradu, Masarikova 2 u postupku stečaja nad dužnikom "Radan Štrbac & Štrbac" d.o.o., iz Novog Beograda, Stojana Aralice 19, zakazuje drugo ispitno ročište koje će se održati 18. maja 2012. godine u 11,00 časova kod ovog suda u sudnici broj 133/I.
Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Beogradu 5. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

9.

Društveno preduzeće za proizvodnju i promet na veliko i malo "Dunav"

07032226

10. St. broj 242/12

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2818

http://www.priv.rs/
Agencija+za+
privatizaciju/90/
DUNAV.shtml/seo=
/companyid=13394

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 10-St. broj 242/2012 od 24. februara 2012. godine otvorio je stečajni postupak nad Društvenim preduzećem za proizvodnju i promet na veliko i malo "Dunav" u likvidaciji iz Beograda, Pančevački put 42, matični broj 07032226 PIB 101726865 po predlogu koji je podneo dana 18. januara 2012. godine likvidacioni upravnik kao predlagač, a iz razloga prezaduženosti.
II. Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju - Centar za stečaj Republike Srbije, Beograd, Terazije 23.
III. Nalaže se likvidacionom upravniku predlagača Društveno preduzeće za proizvodnju i promet na veliko i malo "Dunav" u likvidaciji iz Beograda, Pančevački put 42, Agencija za privatizaciju Republike Srbije - Centar za aukciju i prinudnu likvidaciju iz Beograda, Terazije 23 - preko poverenika Mire Štavljanin da izvrši primopredaju dužnosti sa stečajnim upravnikom u vreme i mestu koje stečajni upravnik odredi i to tako što će mu predati pečate preduzeća, svu dokumentaciju preduzeća i predati svu nepokretnu i pokretnu imovinu preduzeća i poslovni prostor preduzeća na dalje čuvanje i upravljanje.
IV. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 30. mart 2012. godine u 9,00 časova, a koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 210.
V. Ispitno ročište određuje se za 20. april 2012. godine u 9,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 210.
VI. Pozivaju se poverioci da u roku od 45 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Beogradu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VII. Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Beogradu, dana 1. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

10.

Društveno preduzeće "Proex Agencija" za izvoz - uvoz

077022166

3. St. broj 3449/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/details/
EnterpriseBusinessName/
1033508?code=
79BEEE05394B005
C6BB647C77DC566781C0EE2A8

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2421

http://www.priv.rs/
Agencija+za+
privatizaciju/90/
PROEKS+AGENCIJA.shtml/
seo=/companyid=7281

I - Privredni sud u Beogradu, rešenjem 3. St. broj 3449/2011 od 24. oktobra 2011. godine, otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Društvenim preduzećem "Proex Agencija" za izvoz - uvoz iz Beograda, Terazije 16/I - u likvidaciji, matični broj 077022166, PIB 101821036, zbog trajnije nesposobnosti plaćanja.
II - Rešenjem od 3. februara 2012. godine Sud je odložio ispitno ročište i naredno zakazao za 9. april 2012. godine u 11,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 102, prvi sprat, što poveriocima služi umesto poziva.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

11.

European colors Trade d.o.o.

20118377

15. St. broj 3209/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2758

 

Privredni sud u Beogradu je rešenjem 15. St. broj 3209/2011 od 6. februara 2012. godine, otvorio je stečajni postupak nad European colors Trade d.o.o., iz Beograda, Hilandarska br. 3, matični broj 20118377, PIB 104212153 po predlogu predlagača za otvaranje postupka stečaja od 1. avgusta 2011. godine.
Za stečajnog upravnika imenuje se Đorđe Jokić iz Zemuna.
Nalaže se zastupniku dužnika da izvrši primopredaju dužnosti sa stečajnim upravnikom u vreme i mestu koje stečajni upravnik odredi i to tako što će mu predati pečate preduzeća, svu dokumentaciju preduzeća i predati svu nepokretnu i pokretnu imovinu preduzeća i poslovni prostor preduzeća na dalje čuvanje i upravljanje.
Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 23. mart 2012. godine u 10,00 časova, a koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova broj 2, sudnica 133/I.
Ispitno ročište određuje se za 25. maj 2012. godine u 9,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova broj 2, sudnica 133/I.
Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS" prijave Privrednom sudu u Beogradu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

12.

Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge "NESH & CO" d.o.o.

08000344

8. St. broj 3230/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2766

 

I. Usvaja se predlog predlagača Dijamant AD iz Zrenjanina od 26. oktobra 2011. godine, za sprovođenje stečajnog postupka.
II. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge "NESH & CO" d.o.o. Beograd, Bulevar Arsenija Čarnojevića 138, matični broj 08000344, PIB 100655247.
III. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
IV. Imenuje se Korenić Branko iz Beograda, Nehruova 77/23, za stečajnog upravnika.
V. Pozivaju se poverioci da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Beogradu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pismenom prijavom, podnetom u dva primerka, sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
VI. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika, da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VII. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 20. april 2012. godine u 9,00 časova, a koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 205, sprat II.
VIII. Ispitno ročište zakazuje se za 20. april 2011. godine u 9,30 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 205, sprat II.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

13.

TVCOM d.o.o.

17544730

21-St. broj 2374/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2786

 

I. Privredni sud u Beogradu, rešenjem 21. St. broj 2374/11 od 23. februara 2012. godine otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom TVCOM d.o.o., Beograd, Kosovska 8, MB 17544730, PIB 103339681.
II. Stečajni razlog za otvaranje postupka stečaja je trajnija nesposobnost za plaćanje u smislu odredbe člana 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.
III. Za stečajnog upravnika imenuje se Jugović Branko iz Beograda, Požeška 37/1-2.
IV. Pozivaju se svi poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 45 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS".
V. Prvo poverilačko ročište zakazano je za 26. april 2012. godine u 11,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 224/II.
VI. Ročište za ispitivanje zakazano je za 7. jun 2012. godine u 11,00 časova, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 224/II.
VII. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VIII. Oglas o otvaranju stečajnog postupka objavljuje se na oglasnoj tabli suda sa datumom 23. februar 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

14.

Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Tamnava - 04" d.o.o.

17558366

St. broj 685/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2554

 

Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Rada Vuletić, u postupku stečaja nad Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Tamnava - 04" d.o.o. u stečaju, Koceljeva, Dušanova 35, dana 12.3.2012. godine, doneo je
REŠENJE
Dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad Društvo za proizvodnju, promet i usluge "Tamnava - 04" d.o.o. u stečaju, Koceljeva, Dušanova 35., matični broj 17558366, PIB 103390739, zakazuje se za 10. 4. 2012. godine sa početkom u 12,00 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 6, na koje se pozivaju stečajni upravnik i stečajni poverilac.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

15.

Društvo za preradu i obradu metala "Mašinoservis" a.d.

07329261

St. broj 1/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=1515

http://www.priv.rs/
Agencija+za+
privatizaciju/90/
MASINOSERVIS.shtml/
seo=/companyid=554

Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Rada Vuletić, u postupku stečaja nad Društvom za preradu i obradu metala "Mašinoservis" a.d. u stečaju Valjevo, Donja Grabovica b.b., matični broj 07329261, PIB 102340036, dana 28. februara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
I. Zaključuje se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Društvo za preradu i obradu metala "Mašinoservis" a.d. u stečaju Valjevo, Donja Grabovica b.b., matični broj 07329261, PIB 102340036.
II. Stečajnu masu u iznosu od 4.344,00 dinara, čine sredstva izdvojena po osnovu osporenih potraživanja i sredstva koja se ostvare okončanjem parnice u korist stečajnog dužnika.
III. Za zastupnika stečajne mase iz prethodnog stava imenuje se stečajni upravnik Miodrag Ćosić.
IV. Stečajni upravnik će Stečajnu masu registrovati u Registru stečajnih masa i zastupati do pravnosnažnosti postupaka koji su u toku.
V. Na osnovu Pravilnika o osnovama i merilima za određivanje nagrade za rad i naknade troškova stečajnih upravnika konačna visina nagrade stečajnog upravnika iznosi po osnovu namirenja razlučnih poverilaca 417.373,00 dinara a po osnovu namirenja stečajnih poverilaca 809.692,00 dinara. Naknada troškova stečajnom upravniku iznosi 35.060,00 dinara.
Odobrava se stečajnom upravniku isplata iznosa od 689.692,00 dinara što predstavlja razliku konačno utvrđene i isplaćene preliminarne nagrade.
VI. Neraspodeljeni deo stečajne mase koju čine novčana sredstva u iznosu od 51.880,09 dinara stečajni upravnik će upotrebiti za:
- proviziju platnog prometa i održavanje računa iznos od 6.880,09 dinara
- taksa APR u iznosu od 7.500,00 dinara
- arhiviranje stečajne građe u iznosu od 10.000,00 dinara
- taksa ALSU u iznosu od 2.500,00 dinara
- advokatske usluge u iznosu od 25.000,00 dinara.
VII. Predmet zavesti pod nov poslovni broj.
Rešenje objaviti u "Službenom glasniku RS", na oglasnoj tabli suda, i dostaviti Agenciji za privredne registre.
Pravna pouka: Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba Privrednom Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od osam dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS" a preko ovog prvostepenog suda.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

16.

Preduzeće za proizvodnju i promet "Jadar-Metal" d.o.o.

6340954

St.605/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2166

 

Privredni sud u Valjevu, u postupku stečaja nad Preduzećem za proizvodnju i promet "Jadar-Metal" d.o.o. u stečaju, Valjevo, Dušanova 24, doneo je dana 6.3.2012. godine
REŠENJE
Dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad Preduzećem za proizvodnju i promet "Jadar-Metal" d.o.o. u stečaju, Valjevo, ul. Dušanova br. 24., matični broj 6340954, PIB 101899882, zakazuje se za 4.4.2012. godine sa početkom u 12,40 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 20, na koje se pozivaju stečajni upravnik i stečajni poverioci.

PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

17.

DOO "Sokos"

 

1 St. 2/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2782

 

Stečajni sudija Privrednog suda u Zaječaru doneo je dana 28. februara 2012. godine
REŠENJE
Privredni sud u Zaječaru doneo je rešenje o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnom dužnikom DOO "Sokos" Sokobanja, Knjaza Miloša b.b., dana 28. februara 2012. godine.
Stečajni postupak je otvoren zbog trajnije nesposobnosti plaćanja.
Za stečajnog upravnika određuje se Dragana Todorović licencirani stečajni upravnik - preduzetnik iz Bora.
Pozivaju se poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanje u roku od 90 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja u dva primerka sa upozorenjem da ukoliko poverioci podnesu prijavu posle proteka roka od 90 dana do 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" iste će biti ispitane na dopunskom ispitnom ročištu, a prijave potraživanja podnesene po isteku roka od 120 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", biće odbačene kao neblagovremene.
Pozivaju se dužnici da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi stečajnog dužnika.
Prvo poverilačko ročište i skupština poverioca se zakazuju za 5. april 2012. u 11,00 časova u zgradi Privrednog suda u Zaječaru u sudnici broj 6.
Ispitno ročište se zakazuje za 27. jul 2012. god sa početkom u 11,00 časova u zgradi Privrednog suda u Zaječaru u sudnici broj 6.
Oglas je objavljen na oglasnoj tabli Privrednog suda u Zaječaru dana 28. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

18.

Preduzeće za proizvodnju i promet poliuretana i nameštaja "Blagotin" DOO

 

2. St. 35/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=86

http://www.priv.rs/
Agencija+za+
privatizaciju/90/
BLAGOTIN+%28ZAD%29.shtml/
seo=/companyid=3146

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Branislav Jovović, obaveštava stečajne poverioce i stečajnog upravnika da će se dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Preduzeće za proizvodnju i promet poliuretana i nameštaja "Blagotin" DOO Belušić, koji se u ovom sudu vodi pod brojem 2. St. 35/2010, održati dana 28.3.2012. godine u 11,00 časova, u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnica broj 533/V.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

19.

Privredno društvo za trgovinu, usluge, projektovanje i ineženjering "Mnogo bolja distribucija" d.o.o.

17321960

1 St. broj 625/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
ObjedinjenePretrage/
Search/Search

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2798

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Branislav Jovović, obaveštava da je rešenjem 1. St. 625/2011 od 01. marta 2012. godine, otvoren stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za trgovinu, usluge, projektovanje i ineženjering "Mnogo bolja distribucija" d.o.o. Donja Mutnica, Donja Mutnica bb, matični broj: 17321960, PIB: 101954465. Stečajni razlog je trajna nesposobnost plaćanja u smislu člana 11. stav 3. tačka 2. Zakona o stečaju. Za stečajnog upravnika imenuje se Branko Perić iz Jagodine, Vojvode Putnika 22, broj licence: 155-0417. Pozivaju se poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS". Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje dospele obaveze prema stečajnoj masi. Zakazuje se prvo poverilačko ročište za 18. april 2012. godine u 11,30 časova i održaće se u Privrednom sudu Kragujevac, sudnica broj 533. Zakazuje se ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) za 04. jun 2012. godine u 11,30 časova i održaće se u Privrednom sudu Kragujevac, sudnica broj 533. Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu suda sa datumom 1. marta 2012. godine. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd, da izvrši upis zabeležbe o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od osam dana od dana prijema (objave) rešenja, i to preko ovog suda, a za Privredni apelacioni sud Beograd, u dovoljnom broju primeraka.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

20.

Privredno društvo za proizvodnju, preradu, promet i usluge "Laudon" d.o.o.

17268473

3. St. broj 173/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1045574?code=
0E28E993D18E2E68AF
87DD2574867428DA7CAC97

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=571

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Gorica Rašković, obaveštava da je rešenjem 3. St. broj 173/2010 od 28. decembra 2011. godine, usvaja se Završni račun stečajnog upravnika Dušana Petkovića iz Kragujevca od 5. januara 2012. godine. Zaključuje se stečajni postupak prema stečajnom dužniku Privredno društvo za proizvodnju, preradu, promet i usluge "Laudon" d.o.o., Aranđelovac, Gavrila Principa 10, matični broj 17268473, PIB 100766536. Imenuje se stečajni upravnik Dušan Petković iz Kragujevca, broj licence 155-0235, za zastupnika stečajne mase stečajnog dužnika Privredno društvo za proizvodnju, preradu, promet i usluge "Laudon" d.o.o., Aranđelovac, Gavrila Principa 10, matični broj 17268473, PIB 100766536, koju čine novčana sredstva na računu stečajnog dužnika kod Banca Intesa AD Beograd, na dan 20. februara 2012. godine, broj računa: 160340800-56 u iznosu od 267.383,19 dinara, i sredstva koja se ostvare pravnosnažnim okončanjem parnice Posl. broj P. 231/2011 koja se vodi pred Privrednim sudom u Kragujevcu, u korist stečajnog dužnika. Stečajna masa iz stava 3. ovog rešenja registrovaće se u registru stečajnih masa na osnovu ovog rešenja. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd da, po pravnosnažnosti ovog rešenja, izvrši upis brisanja gore označenog privrednog subjekta iz registra privrednih subjekata. Ovo rešenje će se objaviti isticanjem na oglasnoj tabli Suda dana 28. februara 2012. godine, i naknadno u "Službenom glasniku RS". Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba u roku od osam dana od dana prijema (objave) rešenja, i to preko ovog suda, a za Privredni apelacioni sud Beograd, u dovoljnom broju primeraka.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

21.

Društvo za trgovinu, proizvodnju i ostale delatnosti "Duga" d.o.o.

07594038

3. St. broj 633/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/details/
EnterpriseBusinessName/1052488?
code=CD38B6C2F6F9A1F985
B44AFDFB597EA1A4B8F89C

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2788

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Gorica Rašković, obaveštava da je rešenjem 3. St. broj 633/2011 od 1. marta 2012. godine, otvoren stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Društvo za trgovinu, proizvodnju i ostale delatnosti "Duga" d.o.o. Paraćin, Kneza Mihaila 100, matični broj 07594038, PIB 100875580 usvaja se predlog poverioca "Fond za razvoj Republike Srbije" Niš, Bulevar Nemanjina 14a, matični broj 07904959, PIB 100121213, pa se otvara stečajni postupak prema stečajnom dužniku Društvo za trgovinu, proizvodnju i ostale delatnosti "Duga" d.o.o. Paraćin, Kneza Mihaila 100, matični broj: 07594038, PIB: 100875580. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja u smislu člana 11. stav 3. tačka 2. Zakona o stečaju. Za stečajnog upravnika imenuje se Slobodan Kocić iz Kragujevca, Bosanska 63, broj licence 155-0407. Pozivaju se poverioci da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS". Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje dospele obaveze prema stečajnoj masi. Zakazuje se ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) za 30. aprila 2012. godine u 11,00 časova i održaće se u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnici br. 535. Zakazuje se prvo poverilačko ročište za 19. aprila 2012. godine u 10,30 časova i održaće se u Privrednom sudu u Kragujevcu, sudnici br. 535. Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Suda sa datumom 1. marta 2012. godine i biće naknadno objavljen u "Službenom glasniku RS" i u jednom visokotiražnom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji RS. Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd, da izvrši upis zabeležbe o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

22.

Kasper Panta d.o.o.

20085088

3. St. broj 542/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1087985?code=10DB7851AD94E
171CC79E3939A81D7625B7C2A93

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2409

 

Privredni sud u Kragujevcu, stečajni sudija Gorica Rašković, obaveštava stečajne poverioce da se određuje završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Kasper Panta d.o.o. u stečaju, Zanatlijska 3, matični broj 20085088, PIB-104110420 koje će se održati u Privrednom sudu u Kragujevcu, u sudnici 535/V dana 29. marta 2012. godine, sa početkom u 10,00 časova. Na završnom ročištu raspravljaće se o: završnom računu i završnom izveštaju stečajnog upravnika; konačnim zahtevima za isplatu nagrada i naknada troškova; podnetim primedbama na završni račun ili na zahtev za isplatu nagrada i naknada;neraspodeljenim delovima stečajne mase i drugim pitanjima od značaja za bankrotstvo stečajnog dužnika;zaključenju stečajnog postupka u smislu člana 13. stav 2. Zakona o stečaj. Pozivaju se stečajni poverioci zainteresovani da se stečajni postupak sprovede u smislu člana 13. stav 4. Zakona o stečaju, da se najkasnije na završnom ročištu izjasne o spremnosti da po nalogu stečajnog sudije polože sredstva neophodna za pokriće troškova sprovođenja stečajnog postupka. Rešenje o završnom ročištu objavljuje se na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

23.

"Fero Stil"

 

6. St. broj 444/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1049240?code=E37A11055461F
689CFEE6200341D88C691D10C9E

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2329

 

Privredni sud u Kraljevu, u postupku stečaja koji se sprovodi nad stečajnim dužnikom "Fero Stil", u stečaju d.o.o. Vrnjačka Banja, obaveštava poverioca da će se dopunsko ispitno ročište održati 28. marta 2012. godine sa početkom u 10,30 časova u sudnici broj 1. ovog suda.
Poverioci se na ročište pozivaju preko oglasne table ovog suda i oglašavanjem rešenja u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

24.

Saobraćajno-turističko preduzeće "Sport Turist" d.o.o.

07368887

3. St. broj 439/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1026092?code=B1CF9BEEBD43
D70C8721A161A7544FE96AC48CBD

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2827

 

Privredni sud u Kraljevu, kao stečajni sud, stečajni sudija Miljkica Radovanović, rešavajući po predlogu predlagača OTP Banka Srbija a.d. Novi Sad, za pokretanje stečajnog postupka nad Saobraćajnim - turističkim preduzećem "Sport Turist" d.o.o. iz Novog Pazara, Palih boraca 41, na ročištu održanom 28. februara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
I. Pokreće (otvara) se stečajni postupak nad Saobraćajnim-turističkim preduzećem "Sport Turist" d.o.o. iz Novog Pazara Palih boraca 41, PIB 102168690, matični broj 07368887, zbog toga što je potpuno obustavio sva plaćanja u periodu od 30 dana.
II. Za stečajnog upravnika imenuje se Sulejman Halković iz Novog Pazara, Svojbor 130.
III. Pozivaju se poverioci da u roku od 30 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave ovom sudu svoja obezbeđenja i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom u dva primerka sa priloženim dokazima.
IV. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V. Ročište za ispitivanje potraživanja ispitno ročište zakazuje se za 7. jun 2012. godine u 12,00 časova u Privrednom sudu u Kraljevu soba broj 16a, poverilačko ročište i Skupština poverilaca za razmatranje finansijskog izveštaja zakazuje se za 2. april 2012. godine u 12,00 časova u istom sudu soba broj 16.
VI. Stečajni postupak je otvoren 28. februara 2012. godine i oglas je dostavljen "Službenom glasniku RS", Beograd.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

25.

"Župski uzor"

 

6. St. broj 15/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1065621?code=E410E4A7CF8E
02DCBBEC719086EE2FE194209EBB

 

http://www.priv.rs/
Agencija+za+
privatizaciju/90/
ZUPSKI+UZOR.shtml/
seo=/companyid=5907

Privredni sud u Kraljevu vrši ispravku oglasa objavljenog u "Službenom glasniku RS" broj 13, od 24. februara 2012. godine. Tačan tekst glasi:
"Privredni sud u Kraljevu, u postupku stečaja koji se sprovodi nad stečajnim dužnikom "Župski uzor" - u stečaju Aleksandrovac, je rešenjem St. broj 15/2010 od 1. februara 2012. godine, odredio dopunsko ispitno ročište koje će se održati 28. marta 2012. godine sa početkom u 12,30 časova u sudnici broj 1 ovog suda.
Poverioci se na ročište pozivaju preko Oglasne table ovog suda i oglašavanjem rešenja u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

26.

Društveno preduzeće trgovina Vučje

07196261

1. St. broj 2/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1108572?code=3E448B9C3D4
EFFF6503D48A3DC0B4C0815CDA1D7

 

http://www.priv.rs/
Agencija+za+
privatizaciju/90/
TRGOVINA.shtml/seo=
/companyid=20942

Privredni sud u Leskovcu, stečajni sudija Radmila Aleksić, u postupku utvrđivanja razloga za otvaranje stečaja nad dužnikom Društveno preduzeće trgovina Vučje, Koste Stamenkovića 10 - u likvidaciji, pokrenutom po predlogu Agencije za privatizaciju Beograd, Terazije 23 od 4. januara 2012. godine, dana 24. februara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
I. Usvaja se predlog Agencije za privatizaciju Beograd, Terazije 23 za pokretanje stečajnog postupka nad dužnikom Društveno preduzeće trgovina Vučje, Koste Stamenkovića 10 - u likvidaciji.
II. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Društveno preduzeće trgovina Vučje, Koste Stamenkovića 10 - u likvidaciji, MB 07196261, PIB 100544514.
III. Stečajni razlog prezaduženosti.
IV. Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju - Centar za stečajeve Beograd.
V. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave svom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pisanom prijavom podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
VI. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnom dužniku.
VII. Prvo poverilačko ročište određuje se za 6. april 2012. godine, sudnici broj 4, zgrade Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja 2, sa početkom u 10,00 časova.
VIII. Ispitno ročište određuje se za 6. juli 2012. godine u sudnici broj 4, zgrade Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar oslobođenja broj 2, sa početkom u 10,00 časova.
IX. Stečajni postupak otvoren je 24. februara 2012. godine istog dana je rešenje o otvaranju istog objavljeno na oglasnoj tabli suda, dok će se objavljivanje u "Službenom glasniku RS" i u jednom visoko tiražnom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije, kasnije obaviti.
X. Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom.
Oglas je istaknut na oglasnoj tabli suda 24. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

27.

DP "Jugekspres teretni saobraćaj" za prevoz robe i stvari u zemlji i inostranstvu p.o.

07207867

6. St. broj 408/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1026666?code=3F136598100CC
05473739B0F3B572ECC68F78FDE

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2780

http://www.priv.rs/
Agencija+za+
privatizaciju/90/
JUGEKSPRES+TERETNI+
SAOBRACAJ.shtml/seo=
/companyid=11709

Privredni sud u Leskovcu, stečajni sudija Miroslav Ilić, u postupku utvrđivanja razloga za otvaranje stečaja nad dužnikom DP "Jugekspres teretni saobraćaj" za prevoz robe i stvari u zemlji i inostranstvu p.o. Leskovac, Tranzitni put b.b. u likvidaciji, matični broj 07207867, PIB broj 100580631, a po predlogu za otvaranje stečaja podnetog od strane predlagača Agencija za privatizaciju u svojstvu likvidacionog upravnika, koju zastupa po ovlašćenju poverenik Miloš Ocokoljić, 7. februara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
I. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom DP "Jugekspres teretni saobraćaj" za prevoz robe i stvari u zemlji i inostranstvu p.o. Leskovac, Tranzitni put b.b. u likvidaciji, matični broj 07207867, PIB broj 100580631, a po predlogu za otvaranje stečaja podnetog dana 23. decembra 2011. godine, od strane predlagača Agencija za privatizaciju u svojstvu likvidacionog upravnika, koju zastupa po ovlašćenju poverenik Miloš Ocokoljić.
II. Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajne nesposobnosti plaćanja.
III. Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju - Centar za stečaj iz Beograda.
IV. Pozivaju se poverioci da u roku od 90 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom, podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
V. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VI. Ispitno ročište zakazuje se za 7. avgust 2012. godine, u 10,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Leskovcu, u ulici Bulevar oslobođenja broj 2, u sudnici broj 2.
VII. Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 15. mart 2012. godine, u 11,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Leskovcu, u ulici Bulevar oslobođenja, broj 2, u sudnici broj 4.
VIII. Stečajni postupak otvoren je 7. februara 2012. godine, i istog dana je Rešenje objavljeno na oglasnoj tabli ovog suda.
IX. Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom DP "Jugekspres teretni saobraćaj" za prevoz robe i stvari u zemlji i inostranstvu p.o. Leskovac, Tranzitni put b.b.
X. Nalaže se zastupniku dužnika da izvrši primopredaju dužnosti sa stečajnim upravnikom u vreme i mestu koje stečajni upravnik odredi i to tako što će mu predati pečate preduzeća, svu dokumentaciju preduzeća i predati svu nepokretnu i pokretnu imovinu preduzeća i poslovni prostor preduzeća na dalje čuvanje i upravljanje.
Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Suda 7. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

28.

DP za prikupljanje sekundarnih sirovina "Feroteks" DP

17040111

St. broj 409/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1049216?code=4493EC697A62ADA
6B473ECFE03F0D3BEAB33F4BA

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2729

http://www.priv.rs/
Agencija+za+
privatizaciju/90/
FEROTEKS.shtml/
seo=/companyid=11701

Privredni sud u Leskovcu, stečajni sudija Miroslav Ilić, u postupku utvrđivanja razloga za otvaranje stečaja nad dužnikom DP za prikupljanje sekundarnih sirovina "Feroteks" DP Leskovac u likvidaciji, Božidara Veličkovića 114, matični broj 17040111, PIB broj 101908343, a po predlogu za otvaranje stečaja podnetog od strane predlagača Agencija za privatizaciju u svojstvu likvidacionog upravnika, koju zastupa po ovlašćenju poverenik Dragana Milošević, 7. februara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
I. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom DP za prikupljanje sekundarnih sirovina "Feroteks" DP Leskovac u likvidaciji, Božidara Veličkovića 114, matični broj 17040111, PIB 101908343, a po predlogu za otvaranje stečaja podnetog dana 23. decembra 2011. godine, od strane predlagača Agencije za privatizaciju u svojstvu likvidacionog upravnika, koju zastupa po ovlašćenju poverenik Dragan Milošević.
II. Utvrđuje se postojanje stečajnog razloga trajne nesposobnosti plaćanja.
III. Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju - Centar za stečaj iz Beograda.
IV. Pozivaju se poverioci da u roku od 90 dana, od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom, podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
V. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VI. Ispitno ročište zakazuje se za 7. avgust 2012. godine, u 12,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Leskovcu, u ulici Bulevar oslobođenja 2, u sudnici broj 2.
VII. Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 16. mart 2012. godine, u 10,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Leskovcu, u ulici Bulevar oslobođenja 2, u sudnici broj 4.
VIII. Stečajni postupak otvoren je 7. februara 2012. godine, i istog dana je rešenjem objavljeno na oglasnoj tabli ovog suda.
IX. Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom DP za prikupljanje sekundarnih sirovina "Feroteks" DP Leskovac, Božidara Veličkovića 114.
X. Nalaže se zastupniku dužnika da izvrši primopredaju dužnosti sa stečajnim upravnikom u vreme i mestu koje stečajni upravnik odredi i to tako što će mu predati pečate preduzeća, svu dokumentaciju preduzeća i predati svu nepokretnu i pokretnu imovinu preduzeća i poslovni prostor preduzeća na dalje čuvanje i upravljanje.
XI. Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli suda 7. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

29.

DP "Vlasinka trikotaža"

07140231

7. St. broj 21/12

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1092430?code=ABE5F0514997BE
363DFA657D26851B7EC553F78C

 

 

Privredni sud u Leskovcu, po stečajnom sudiji Zoranu Simiću, odlučujući po predlogu Agencije za privatizaciju iz Beograda, ul. Terazije 23, u svojstvu likvidacionog upravnika DP "Vlasinka trikotaža" u likvidaciji iz Vlasotinca, ul. 29 Novembar 47, za otvaranje stečaja nad dužnikom DP "Vlasinka trikotaža" u likvidaciji iz Vlasotinca, ul. 29 Novembar 47, sa MB 07140231, PIB 103209834 u prisustvu poverenika likvidacionog upravnika Zorana Cvetkovića iz Niša, ul. Obrenovićeva 23/6, dana 27. februara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
I. Otvara se postupak stečaja nad dužnikom DP "Vlasinka trikotaža" u likvidaciji iz Vlasotinca, ul. 29 Novembar 47, sa MB 07140231, PIB 103209834.
II. Stečajni postupak se neće sprovoditi, s obzirom na to da je imovina neznatne vrednosti.
III. Zaključuje se stečajni postupak nad navedenim stečajnim dužnikom DP "Vlasinka trikotaža" u likvidaciji iz Vlasotinca, ul. 29 Novembar 47, sa MB 07140231, PIB 103209834.
IV. Nastali troškovi postupka padaju na teret stečajne mase dužnika, te se nalaže stečajnom upravniku Agenciji za privatizaciju - Centar za stečaj, unovčenje imovine radi namirenja nastalih troškova sprovođenja stečaja, a ukoliko o pokriću ovih troškova preostanu sredstva da sredstva uplati u budžet Republike Srbije.
V. Rešenje objaviti u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

30.

DOO "Albina"

 

1. St. broj 310/10

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1087479?code=099DC96F74E
410FDB8EAD990A37B1DC7CB9E5517

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=788

 

Privredni sud u Nišu stečajni sudija Ljiljana Pejić, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DOO "Albina" u stečaju Pirota, koga zastupa stečajni upravnik Pavle Nikolić, odlučujući o predlogu stečajnog upravnika za zakazivanje završnog ročišta, doneo je, 5. marta 2012. godine
REŠENJE
Određuje se završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom d.o.o., "Albina" u stečaju, Pirot, za 29. mart 2012. godine sa početkom u 11,00 časova, u sudnici broj 2, Privrednog suda u Nišu.
Rešenje o završnom ročištu objaviti na oglasnoj tabli Suda kao i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

31.

"Melbat" d.o.o.

 

2 St. broj 11/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1121784?code=9D8381A433E
4027A17B09ABA8F8924963D6A2B73

 

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, postupajući u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Melbat" d.o.o. u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Zoran Martinović, doneo je dana 8.3.2012. godine
REŠENJE
Određuje se završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Melbat" d.o.o. u stečaju iz Niša, za dan 28.3.2012. godine sa početkom u 10,00 časova u sudnici 4 Privrednog suda u Nišu.
Rešenje o završnom ročištu objaviti na oglasnoj tabli suda kao i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

32.

"Radijator" DOO

 

2. St. broj 93/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1020392?code=27B8250BEBC0249
F548DF0FC18501203AFF82FBA

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=1657

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević Obradović, u postupku stečaja nad stečajni dužnikom "Radijator" DOO u stečaju iz Niša, postupajući po službenoj dužnosti, 29. februara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
Prestaje dužnost stečajnog upravnika Ace Nikolića iz Niša u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Radijator" d.o.o., u stečaju iz Niša, usled smrti.
Imenuje se za stečajnog upravnika Ljubomir Kostić, stečajni upravnik iz Niša u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Radijator" d.o.o., u stečaju iz Niša.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

33.

"Deus" d.o.o.

 

2. St. broj 156/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1082008?code=73663C5EC7BC
848E5CF9053FCE811E1A6876EED1

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=1081

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević Obradović, u postupku stečaja nad stečajni dužnikom "Deus" d.o.o. u stečaju iz Niša, postupajući po službenoj dužnosti, doneo je dana 29. februara 2012. godine
REŠENJE
Prestaje dužnost stečajnog upravnika Ace Nikolića iz Niša u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Deus" d.o.o. u stečaju iz Niša, usled smrti.
Imenuje se za stečajnog upravnika Ljubomir Kostić, stečajni upravnik iz Niša u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Deus" d.o.o. u stečaju iz Niša.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

34.

"Fox" d.o.o.

 

2. St. broj 539/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1046469?code=A6F23F52A1267E
0F8AB096E73B112521BAE9CAE8

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2413

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, postupajući u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Fox" d.o.o. u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Bratislav Rajković, doneo je 8. marta 2012. godine
REŠENJE
Određuje se završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Fox" d.o.o. u stečaju iz Niša, za 29. mart 2012. godine sa početkom u 10,00 časova u sudnici broj 4 Privrednog suda u Nišu.
Rešenje o završnom ročištu objaviti na oglasnoj tabli suda kao i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

35.

"Boss group" DOO

20124946

2 ST broj 721/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1093247?code=393967146DC7835
D55596D0291D24BA03F883D02

 

 

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, odlučujući o predlogu predlagača Hypo Alpe-Adria-Bank AD Beograd, koga zastupa advokat Vladimir Domazet iz Niša, za otvaranje stečajnog postupka prema dužniku "Boss group" DOO iz Niša, Cara Konstantina 82 - 84, doneo je, dana 1. marta 2012. godine
REŠENJE
1. Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Boss group" DOO iz Niša, Cara Konstantina 82 - 84, matični broj 20124946, PIB 104328923.
2. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
3. Imenuje se za stečajnog upravnika Gordana Jovanović iz Niša.
4. Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana, od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS" prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku pismenom prijavom podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
5. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnom dužniku.
6. Prvo poverilačko ročište će se održati dana 3. aprila 2012. godine u 10,00 časova u sudnici broj 4 Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a.
7. Ročište za ispitivanje potraživanja održaće se dana 12. juna 2012. godine u 10,00 časova u sudnici broj 4 Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a.
8. Stečajni postupak je otvoren dana 1. marta 2012. godine i istog dana je rešenje istaknuto na oglasnoj tabli suda.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

36.

DP Za trgovinu na veliko i malo "Ukusprom" sa p.o.

06992544

3. St. broj 51/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
3073491?code=3C3C5255B1186D
2C3A57B826F350686D5A158D11

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2805

http://www.priv.rs/
Agencija+za+
privatizaciju/90/
UKUSPROM.shtml/
seo=/companyid=15084

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Momir Tasić, postupajući po predlogu likvidacionog upravnika Agencije za privatizaciju Beograd, putem poverenika Dragana Davidovića iz Paraćina, Beogradska 6, u postupku prema stečajnom dužniku DP Za trgovinu na veliko i malo "Ukusprom" sa p.o., iz Ražnja, Mihajla Vujića 1, doneo je, 2. marta 2012. godine, sledeće
REŠENJE
Otvara se postupak stečaja nad DP Za trgovinu na veliko i malo "Ukusprom" sa p.o., iz Ražnja, Mihajla Vujića 1, matični broj 06992544, PIB 106447672.
Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju RS - Centar za stečaj Beograd.
Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana, a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije od objavljivanje oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave Privrednom sudu u Nišu, svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište zakazuje se za dan 10. april 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica br. 3.
Ispitno ročište zakazuje se za 22. maj 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 3.
Stečajni postupak je otvoren 2. marta 2012. godine i tog dana je rešenje objavljeno na oglasnoj tabli Suda.
Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

37.

Bačka AD Kucura

 

St. broj 102/10 (Reo - 8/2011)

 

 

 

Ročište povodom razmatranja i eventualnog glasanja o Planu reorganizacije stečajnog dužnika Bačka AD Kucura u stečaju, br. St. 102/2010, se zakazuje za 2. april 2012. godine sa početkom u 9.30 časova, u Privrednom sudu u Novom Sadu, ul. Sutjeska br. 3., u prizemlju, u sudnici br. 7., na koje se pozivaju svi zainteresovani poverioci.

PRIVREDNI SUD U PANČEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

38.

DOO "Izopan"

07898169

St. broj 337/2011

 

 

 

Privredni sud u Pančevu, obaveštava sve poverioce stečajnog dužnika DOO "Izopan" Pančevo, Cara Dušana 128A, matični broj 07898169, PIB 100973934, da je rešenjem stečajnog sudije St. broj 337/2011 od 22. februara 2012. godine, otvoren stečajni postupak nad stečajnim dužnikom, s obzirom na to da je stečajni dužnik trajnije nesposoban za plaćanje jer je potpuno obustavio sva plaćanja u neprekidnom trajanju od dve godine i ne može da odgovori svojim novčanim obavezama u roku od 45 dana od njihove dospelosti.
Za stečajnog upravnika imenuje se Mićović Milisav iz Pančeva, Stevana Šupljikca 153/27.
Pozivaju se poverioci stečajnog dužnika da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Ročište za ispitivanje potraživanja održaće se 27. juna 2012. godine u 9,00 časova, u sali 114, prvi sprat Privrednog suda u Pančevu.
Prvo poverilačko ročište održaće se 4. aprila 2012. godine u 9,00 časova, u sali 112, prvi sprat Privrednog suda u Pančevu.
Ukoliko se prva skupština poverilaca ne održi do prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za 4. april 2012. godine u 9,00 časova kada se održava prvo poverilačko ročište, na kojoj sednici će se izvršiti izbor predsednika skupštine i članova odbora poverilaca. Na sednici skupštine se pozivaju svi stečajni poverioci i razlučni poverioci do visine potraživanja za koju učine verovatnim da će se pojaviti kao stečajni poverioci.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom, objavljen je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Pančevu, 22. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U PANČEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

39.

DP "HIP Društvena ishrana" sa p.o.

 

5. St. broj 481/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
3046409?code=A47A3147228593E
3226FBB4F193B2C7F3512DCDA

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=617

http://www.priv.rs/
Agencija+za+
privatizaciju/90/
HIP+DRUSTVENA+ISHRANA+
-+u+stecaju.shtml/
seo=/companyid=29985

Privredni sud u Pančevu, rešenjem St. broj 481/2010 od 24. februara 2012. godine odredio je završno ročište u stečajnom postupku nad stečajnom masom stečajnog dužnika DP "HIP Društvena ishrana" sa p.o. u stečaju, Pančevo, Spoljnostarčevačka 80, koje će se održati 27. marta 2012. godine, u 11,00 časova u sali 125/I, Privrednog suda u Pančevu.
Na završnom ročištu raspravljaće se:
- o završnom računu stečajnog upravnika,
- o konačnim zahtevima za isplatu nagrade stečajnog upravnika,
- podnose primedbe na završni račun ili na podnete zahteve za isplatu naknada i nagrada,
- odlučuje o neraspodeljenim delovima stečajne mase,
- odlučuje o drugim pitanjima od značaja za bankrotstvo stečajnog dužnika.
Svi poverioci smatraju se uredno pozvanim na završno ročište objavljivanjem ovog rešenja na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

40.

"BOJAL CO" DOO

08681520

3. St. broj 498/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1038974?code=2CB6F55610BD79
DA0B37AF748BFEF6AD6A03EFD0

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=813

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, vrši ispravku oglasa objavljenog u "Službenom glasniku RS" broj 15, od 2. marta 2012. godine. Tačan tekst rešenja glasi:
"Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, kao prvostepeni stečajni sud, postupajući po sudiji ovoga suda Gini Tešanović, kao stečajnom sudiji, u predmetu stečaja nad stečajnim dužnikom "BOJAL CO" DOO iz Starih Banovaca, MB: 08681520, PIB: 102110856, doneo je dana 21. februara 2012. godine pod brojem St-498/2010
REŠENJE
Utvrđuje se da pronađena imovina stečajnog dužnika je neznatne vrednosti, pa se zaključuje postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "BOJAL-CO" u stečaju, iz Starih Banovaca, Zdravka Jekića 41, MB: 08681520, PIB: 102110856.
Nastali troškovi postupka padaju na teret stečajne mase dužnika, pa se nalaže stečajnom upravniku isplata sa računa stečajnog dužnika nastalih troškova sprovođenja stečaja.
Poverioci mogu uložiti žalbu na ovo rešenje u roku od osam dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" Privrednom apelacionom sudu u Beogradu, a putem ovoga suda."

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

41.

"Plavex" d.o.o.

20260807

2. St. broj 413/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1209800?code=487C0F4B9186868
BCF78011DA425C2B89DF9F911

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2183

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, kao stečajni sud, postupajući po sudiji Katici Popović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Plavex" d.o.o., u stečaju iz Beške, MB 20260807, PIB 104881925, donosi dana 1. marta 2012. godine van ročišta, na osnovu člana 145. Zakona o stečaju
REŠENJE
Određuje se završno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Plavex" d.o.o., u stečaju iz Beške, MB 20260807, PIB 104881925.
Završno ročište će se održati 30. marta 2012. godine u 8,00 časova, sudnica broj 18 (drugi sprat) u Privrednom sudu Sremska Mitrovica, Sv. Dimitrija 39.
Na završnom ročištu će se raspravljati o:
1. završnom računu stečajnog upravnika
2. končanim zahtevima za isplatu nagrade stečajnog upravnika
3. primedbama na završni račun ili na podnete zahteve za isplatu naknade i nagrade
4. neraspodeljenim delovima stečajne mase
5. drugim pitanjima od značaja za bankrotstvo stečajnog dužnika.
Rešenje o određivanju završnog ročišta je istaknuto na oglasnu tablu Suda 1. marta 2012. godine i biće objavljeno u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

42.

"Bojal Co" DOO

08681520

3. St. broj 498/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1038974?code=2CB6F55610BD79
DA0B37AF748BFEF6AD6A03EFD0

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=813

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, kao prvostepeni stečajni sud, postupajući po sudiji ovoga suda Gini Tešanović, kao stečajnom sudiji, u postupku utvrđivanja razloga za otvaranje stečaja nad stečajnim dužnikom "Bojal Co" DOO iz Starih Banovaca, MB 08681520, PIB 102110856 doneo je 26. januara 2012. godine pod brojem St-498/2010
REŠENJE
Određuje se završno ročište u predmetu stečaja nad stečajnim dužnikom "Bojal Co" DOO iz Starih Banovaca, MB 08681520, PIB 102110856 za 21. februar 2012. godine u 15,00 časova sudnica 18/2 Privrednog suda u Sremskoj Mitrovici, Trg Svetog Dimitrija 39.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

43.

"Astracommerce" d.o.o. preduzeće za trgovinu na veliko

08214476

St. broj 68/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1060366?code=00A37E1163BC03E
81C44073557DED2CBB28D880D

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=115

 

Privredni sud u Subotici je dana 9. februara 2012. godine u doneo rešenje St. broj 68/2010 kojim rešenjem je usvojio Završni račun stečajnog upravnika Stojanović Zorana, dipl. ecc. iz Bačke Topole postupku stečaja nad "Astracommerce" d.o.o. preduzeće za trgovinu na veliko iz Bačke Topole, S. Miletića broj 13, matični broj 08214476 u celosti.
Određuje se konačna nagrada stečajnog upravnika Stojanović Zorana, dipl. ecc. u iznosu od nula dinara.
Određuju se konačni troškovi stečajnog upravnika Stojanović Zorana u iznosu od 19.500,00 dinara.
Zaključuje se stečajni postupak nad "Astracommerce" d.o.o. preduzeće za trgovinu na veliko iz Bačke Topole, S. Miletića broj 13, matični broj 08214476.
Utvrđuje se da stečajni dužnik "Astracommerce" d.o.o. preduzeće za trgovinu na veliko iz Bačke Topole, S. Miletića broj 13, matični broj 08214476 na dan 9. februara 2012. godine raspolaže imovinom u iznosu od 13.123,76 dinara.
Preostali novčani iznos od 13.123,76 dinara raspodeljuje se na sledeći način:
- sredstva rezervisana za završne radnje steč. post. 9.223,76 dinara.
- paušalna taksa Taksena tarifa - tarifni broj 22, tačka 1. 3.900,00 dinara.
Pravosnažno rešenje o zaključenju postupka stečaja dostaviće se Agenciji za privredne registre na daljnju nadležnost.
Ovo rešenje objaviće se na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

44.

"Premium servis" d.o.o.

20296810

St. broj 97/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1463172?code=AE150A7E198E7A
79548D424BD6AB1B9334CD9A74

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=209

 

Privredni sud u Subotici je dana 9.2.2012. godine rešenjem St. broj 97/2010 odbio primedbe RS - Ministarstvo finansija Poreska uprava Filijala iz Subotice koje su dostavljene sudu dana 9.2.2012. godine nakon zaključenja završnog ročišta kao neosnovane.
Usvaja se Završni račun stečajnog upravnika Salatić Stane, dipl. ecc. iz Subotice postupku stečaja nad "Premium servis" d.o.o. Subotica, I. G. Kovačića 3., matični broj 20296810 u celosti.
Određuje se konačna nagrada stečajnog upravnika Salatić Stane iz Subotice u iznosu od 130.000,00 dinara.
Određuju se konačni troškovi stečajnog upravnika Salatić Stane u iznosu od 3.676,00 dinara.
Zaključuje se stečajni postupak nad "Premium servis" d.o.o. Subotica, I. G. Kovačića 3., matični broj 20296810.
Utvrđuje se da stečajni dužnik "Premium servis" d.o.o. Subotica, I. G. Kovačića 3., matični broj 20296810 na dan 9.2.2012. godine raspolaže imovinom u iznosu od 28.959,04 dinara.
Preostali novčani iznos od 28.959,04 dinara raspodeljuje se na sledeći način:
- sredstva rezervisana za okončanje steč. postupka 9.459,04 d.
- paušalna taksa Taksena tarifa - tarifni broj 22., tačka 1. 19.500,00 d.
Pravosnažno rešenje o zaključenju postupka stečaja dostaviće se Agenciji za privredne registre na dalju nadležnost.
Ovo rešenje objaviće se na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS" Beograd.
Poverioci mogu uložiti žalbu na ovo rešenje u roku od osam dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

45.

"Autocentar Ivić" d.o.o.

08807302

St. broj 31/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1052895?code=79DE598F3FCBD
28FE04AA52B6F2C83ACBE2B10F6

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=1786

 

Privredni sud u Subotici je dana 9. februara 2012. godine rešenjem St. broj 31/2011 usvojio Završni račun stečajnog upravnika Vignjević Dragana iz Subotice postupku stečaja nad "Autocentar Ivić" d.o.o. iz Subotice, Franje Kluza 26, matični broj 08807302 u celosti.
Određuje se konačna nagrada stečajnog upravnika Vignjević Dragana iz Subotice u iznosu od 75.000,00 dinara.
Određuju se konačni troškovi stečajnog upravnika Vignjević Dragana u iznosu od 6.912,00 dinara.
Zaključuje se stečajni postupak nad "Autocentar Ivić" d.o.o. iz Subotice, Franje Kluza 26, matični broj 08807302.
Utvrđuje se da stečajni dužnik "Autocentar Ivić" d.o.o. iz Subotice, Franje Kluza 26, matični broj 08807302 na dan 9. februara 2012. godine raspolaže imovinom u iznosu od 9.000,00 dinara.
Preostali novčani iznos od 9.000,00 dinara raspodeljuje se na sledeći način:
- sredstva rezervisana za završne radnje stečajnog postupka - 5.100,00 dinara;
- paušalna taksa Taksena tarifa - tarifni broj 22., tačka 1. - 3.900,00 dinara.
Pravosnažno rešenje o zaključenju postupka stečaja dostaviće se Agenciji za privredne registre na daljnju nadležnost.
Ovo rešenje objaviće se na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".
Poverioci mogu uložiti žalbu na ovo rešenje u roku od osam dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U UŽICU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

46.

"Futura kom" d.o.o.

20150190

2. St. broj 15/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1105992?code=BF11D77B7FA374C
4A4D81A1779A48400921AA2BB

 

 

Privredni sud u Užicu, rešenjem St. broj 15/2012. godine od 2. marta 2012. godine otvorio je stečajni postupak nad dužnikom "Futura kom" d.o.o., Užice, Veliki park 8 u likvidaciji, MB 20150190, PIB 104391722, zbog trajnije nesposobnosti plaćanja. Za stečajnog upravnika određen je Slobodan Jovanović, dipl. inž. iz Užica, Užičke Republike 143/1. Određeno je ispitno ročište za dan 10. avgust 2012. godine sa početkom u 10,00 sati, soba br. 50/III. Pozivaju se poverioci da u roku od 120 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prijavom u dva primerka, sa dokazima. Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi stečajnog dužnika, bez odlaganja. Određeno je prvo poverilačko ročište za 20. april 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, soba br. 50/III, te će se istog dana održati sednica Skupštine poverilaca. Rešenje istaknuto na oglasnu tablu Suda, sa oglasom 2. marta 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U UŽICU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

47.

Preduzeće "Elektron" d.o.o.

7361475

St. broj 83/10

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1033020?code=33701CEF72FB3C
37DA4004F9C57A4C29DE6DA9DA

 

 

Privredni sud u Užicu, kao stečajni, oglašava da je u predmetu stečaja St. broj 83/10 nad preduzećem "Elektron" d.o.o. u stečaju Prijepolje, MB 7361475, PIB 101955499, dopunsko ispitno ročište zakazano za 9. april 2012. godine sa početkom u 11,00 časova u Privrednom sudu u Užicu, Nade Matić 6, soba broj 52/III, te ovaj oglas služi poveriocima umesto poziva.

PRIVREDNI SUD U UŽICU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

48.

AS Trans d.o.o.

 

1. St. broj 172/2011

 

 

 

Privredni sud u Užicu, obaveštava poverioce da će se u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom AS Trans d.o.o. Užice, koji se vodi pod poslovnim brojem ovog suda St. broj 172/11, nastavak ispitnog ročišta održati dana 29. marta 2012. godine sa početkom u 9,00 časova u Privrednom sudu u Užicu, Nade Matić 6, sprat 3, sudnica 48.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

49.

GP "Graditelj"

 

3. St. broj 26/10

 

 

 

Privredni sud u Čačku u postupku stečaja nad dužnikom GP "Graditelj" u stečaju Ivanjica, rešenjem St. broj 26/10 od 1. marta 2012. godine, odredio je dopunsko ispitno ročište za 10. april 2012. godine, sa početkom u 11,00 časova, u ovom sudu soba broj 3, s tim što se oglašavanjem ovog rešenja smatra da su svi poverioci stečajnog dužnika uredno pozvani.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

50.

DOO "Tilia"

 

2. St. broj 151/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1064062?code=EB27A798071D64
EECFBBEFE842B913EF15CE4809

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=113

http://www.priv.rs/
Agencija+za+
privatizaciju/90/
GRADITELJ+AD.shtml/
seo=/companyid=10846

Privredni sud u Čačku u postupku stečaja nad dužnikom DOO "Tilia" - u stečaju Ivanjica, rešenjem St. broj 151/2011 od 29. februara 2012. godine, odredio je dopunsko ispitno ročište za 29. mart 2012. godine sa početkom u 13,00 časova u ovom sudu, soba broj 3, s tim što se oglašavanjem ovog rešenja smatra da su svi poverioci stečajnog dužnika uredno pozvani.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

51.

"Grozd" d.o.o.

 

2. St. broj 120/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1069558?code=2BAB71833552D5BE3DE674684FAB7837558EE9C1

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=1577

 

Privredni sud u Čačku, u postupku stečaja nad dužnikom "Grozd" d.o.o. u stečaju Ivanjica, rešenjem St. broj 120/2011 od 29. februara 2012. godine odredio je dopunsko ispitno ročište za 27. mart 2012. godine sa početkom u 13,30 časova u ovom sudu soba broj 3, s tim što se oglašavanjem ovog rešenja smatra da su svi poverioci stečajnog dužnika uredno pozvani.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

52.

"International Socks", d.o.o.

20269120

2. St. broj 288/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1270724?code=036430AFE2BCFA
2A3C62A720880E8A68DE706CB1

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=2593

 

Privredni sud u Čačku, obaveštava poverioce stečajnog dužnika "International Socks", d.o.o. Čačak, Preljina, Ibarski put b.b., MB 20269120, da je prvo poverilačko ročište zakazano rešenjem o otvaranju stečajnog postupka St. broj 288/2011 od 22. decembra 2011. godine, za dan 17. februar 2012. godine sa početkom u 13,00 časova odloženo, i isto se zakazuje za 29. mart 2012. godine, sa početkom u 13,00 časova, u ovom sudu, Cara Dušana 6, sudnica broj 3.
Ukoliko skupština poverilaca ne bude formirana pre prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za prvo poverilačko ročište.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

53.

Kompanija "Novi dani" a.d., za grafičko-izdavačku delatnost

 

St. broj 109/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/
EnterprisePublicSearch/
details/EnterpriseBusinessName/
1039992?code=62DB62D1E0C8
BBF5A7A8F4723B5826F29CEAD588

http://alsu.gov.rs/
bap/code/navigate.jsp
?Id=87&case_id=1591

http://www.priv.rs/
Agencija+za+
privatizaciju/90/
NOVI+DANI.shtml/
seo=/companyid=631

Privredni sud u Čačku, obaveštava poverioce stečajnog dužnika Kompanija "Novi dani" a.d., za grafičko-izdavačku delatnost, u stečaju, Čačak, Miroslava Erovića b.b., da je ročište za raspravljanje o planu reorganizacije i glasanje o istom od strane poverilaca koje je bilo zakazano za 27. februar 2012. godine, sa početkom u 10,30 časova odloženo, i isto se zakazuje za 2. april 2012. godine, sa početkom u 10,30 časova, u ovom sudu, Cara Dušana 6, sudnica broj 3.

Izvor: Redakcija, 21.03.2012.

Likvidacije:

Broj oglasa

Naziv privrednog subjekta

Opština

Datum oglašavanja

Trajanje oglasa

181817

LICHTENBERG - U LIKVIDACIJI

Subotica

27.01.2012

60

181811

MITOS MM - U LIKVIDACIJI

Požarevac

27.01.2012

60

181799

VIDPROJEKT - U LIKVIDACIJI

Trstenik

27.01.2012

60

181793

ANONYMUS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181789

NORGES - U LIKVIDACIJI

Gornji Milanovac

27.01.2012

60

181780

MILA ART - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

27.01.2012

60

181774

VITUS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

27.01.2012

60

181768

LATERAL T - U LIKVIDACIJI

Beograd-Sopot

27.01.2012

60

181763

DACOCAR - U LIKVIDACIJI

Leskovac

27.01.2012

60

181759

PVL - U LIKVIDACIJI

Vrnjačka Banja

27.01.2012

60

181744

MONTIM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

27.01.2012

60

181740

EMI - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

27.01.2012

60

181736

DOM OLGA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

27.01.2012

60

181728

INTERMEZZO 2010 - U LIKVIDACIJI

Prijepolje

27.01.2012

60

181724

DRAMA FONTANA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181720

AB-NJEFT - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

27.01.2012

60

181718

KARAVAN CO - U LIKVIDACIJI

Pančevo

27.01.2012

60

181712

TASIĆ-KOMERC - U LIKVIDACIJI

Paraćin

27.01.2012

60

181701

TEXPROM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

27.01.2012

60

181675

MAST - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

27.01.2012

90

181660

FISKULTURA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181678

UNION - U LIKVIDACIJI

Prijepolje

27.01.2012

60

181662

DESIGN CENTAR NT - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181646

FLEXMATIC - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

27.01.2012

60

181642

RETO CENTAR - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

27.01.2012

60

181635

SGB INVEST - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

27.01.2012

60

181629

SOTER FARM - U LIKVIDACIJI

Subotica

27.01.2012

60

181625

GRADSKI DOK - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

27.01.2012

60

181621

ROBI INVEST - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

27.01.2012

60

181613

BELINDA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181586

ZIPE INTERNATIONAL - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

27.01.2012

60

181582

REVIDA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

27.01.2012

60

181571

AUTO ŠKOLA PUTNIK - U LIKVIDACIJI

Pančevo

27.01.2012

60

181565

RAILWAY CONSULTING GROUP - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181557

AUTO ŠKOLA RELJA - U LIKVIDACIJI

Stara Pazova

27.01.2012

60

181553

EKONOMIK TEHNIK - U LIKVIDACIJI

Pančevo

27.01.2012

60

181543

SIMPLY THERM - U LIKVIDACIJI

Smederevska Palanka

27.01.2012

60

181537

FIRST - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

27.01.2012

60

181526

STUDIO DAG - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181511

LA UNA BEAUTY LINE - U LIKVIDACIJI

Velika Plana

26.01.2012

60

181507

STEVA TRANS - U LIKVIDACIJI

Pećinci

26.01.2012

90

181505

JEDINSTVO - U LIKVIDACIJI

Bečej

26.01.2012

60

181499

WANG TRADING 2010 - U LIKVIDACIJI

Pančevo

26.01.2012

60

181495

DMS EKO GROUP - U LIKVIDACIJI

Vranje

26.01.2012

60

181491

CATTADORI - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181487

ĐOKIĆ - INTERNATIONAL - U LIKVIDACIJI

Ćićevac

26.01.2012

60

181476

PANASOFT - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

26.01.2012

60

181472

SVETSKI ŠAMPIONAT KARATE-2010 - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

26.01.2012

60

181468

MBM COMERC - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

26.01.2012

60

181444

ANONYMVS - U LIKVIDACIJI

Subotica

26.01.2012

60

181439

DANČULOVIĆ - U LIKVIDACIJI

Kladovo

26.01.2012

60

181428

MARIĆ - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181415

FUTURA IZGRADNJA - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181409

ŠLJUNKARA CAKO - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

26.01.2012

60

181403

CRYSTAL CODE - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

26.01.2012

60

181392

DADEF - U LIKVIDACIJI

Šabac

26.01.2012

60

181388

ELVEZ - U LIKVIDACIJI

Beočin

26.01.2012

60

181384

DK-KO COMPANY - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

26.01.2012

60

181382

SVADBENI DEKOR COMPANY - U LIKVIDACIJI

Pančevo

26.01.2012

60

181369

DELTA PLAST - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

25.01.2012

60

181348

BELLA VITA 2009 - U LIKVIDACIJI

Pančevo

25.01.2012

60

181340

GALVAMANIS ELECTRONICS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

25.01.2012

60

181334

RAMSET - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

25.01.2012

60

181315

IGOR TEX - U LIKVIDACIJI

Novi Kneževac

25.01.2012

60

181311

TRUCK PARTNERS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

25.01.2012

60

181307

GVOZDENI PUK - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

25.01.2012

60

181302

GIROS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

25.01.2012

60

181298

TAOMA 5-K - U LIKVIDACIJI

Loznica

25.01.2012

60

181272

MIVER PRIM - U LIKVIDACIJI

Čačak

25.01.2012

60

181258

IVANOVIĆ & MCHARDY INTERNATIONAL COMMERCE - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

25.01.2012

60

181249

THE WASH - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

25.01.2012

90

181245

RUTEL ELEKTRIK - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

25.01.2012

90

181608

EURIZON CAPITAL - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

25.01.2012

90

181219

TODAX - U LIKVIDACIJI

Kruševac

24.01.2012

60

181215

AUTO CITY - U LIKVIDACIJI

Kruševac

24.01.2012

60

181211

MEL TRAVEL - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

24.01.2012

60

181207

CONO GROUP - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

24.01.2012

60

181203

ZLATNI POTOK - U LIKVIDACIJI

Žagubica

24.01.2012

60

181199

PHARMATHEKA CONSULT - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

24.01.2012

60

181195

MAKO - U LIKVIDACIJI

Bela Crkva

24.01.2012

60

181184

AKIFIX - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

24.01.2012

60

181180

LIBRI SYSTEM - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

24.01.2012

60

181173

ZS STILMETAL - U LIKVIDACIJI

Niš - Palilula

24.01.2012

60

181162

OBSESSION - U LIKVIDACIJI

Kovin

24.01.2012

60

181154

KITKA UBAVA - U LIKVIDACIJI

Bor

24.01.2012

60

181147

GENIJALAC IN - U LIKVIDACIJI

Stara Pazova

24.01.2012

60

181137

SEMPER RECYCLING - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

24.01.2012

60

181130

DULELINE - U LIKVIDACIJI

Vrbas

24.01.2012

60

181115

WEB IDENTITET - U LIKVIDACIJI

Arilje

24.01.2012

60

181113

DIMAGO-S - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

24.01.2012

60

181103

WINNER IKS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

24.01.2012

60

181099

AIR - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

24.01.2012

60

181095

BANAT - U LIKVIDACIJI

Kikinda

24.01.2012

60

181087

BERSI - U LIKVIDACIJI

Pančevo

24.01.2012

60

181083

SPIN CITY - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

23.01.2012

60

181079

AQUA HEALTH GROUP - U LIKVIDACIJI

Beograd-Surčin

23.01.2012

60

181075

EKO-TEHNIC-SCHMID - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

23.01.2012

60

181071

MG INVEST 2010 - U LIKVIDACIJI

Beograd-Voždovac

23.01.2012

60

181064

FERUM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

23.01.2012

60

181062

MIMI DYNASTY - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

23.01.2012

60

181044

OMNITRADE SOD - U LIKVIDACIJI

Sombor

23.01.2012

60

181042

BEO MONTAŽA - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

23.01.2012

60

181032

MORAVA-PROMET - U LIKVIDACIJI

Vrnjačka Banja

23.01.2012

60

181038

NISTEK - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

23.01.2012

60

181023

N.T. - RIS PLUS - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

23.01.2012

60

181013

PLAY - U LIKVIDACIJI

Beograd-Grocka

23.01.2012

60

181008

BOMA-JOVANOVIĆ MARINA I DRUGI - U LIKVIDACIJI

Požega

23.01.2012

60

180986

LAKOP - U LIKVIDACIJI

Beograd-Lazarevac

23.01.2012

60

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 30.1.2012.

Stečajevi:

 

STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 27.1.2012. GODINE

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

1.

"Technostar" d.o.o.

 

32. St. broj 1355/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2040

 

U postupku stečaja u predmetu broj 32. St. broj 1355/2011 nad stečajnim dužnikom "Technostar" d.o.o. u stečaju, iz Beograda, Skadarska 15.
Zakazuje se završno ročište u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 223/II za 10. februar 2012. godine, u 10,00 časova.
Na ročište se pozivaju poverioci i stečajni upravnik.
Oglas o zakazivanju ročišta objavljuje se u "Službenom glasniku RS", i na oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

2.

"Strong electronics" d.o.o.

17452177

42. St. broj 2357/11

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2118

 

Privredni sud u Beogradu, stečajni sudija Ljiljana Mujagić, u postupku stečaja nad "Strong electronics" d.o.o., iz Beograda, Balkanska 29, MB 17452177, PIB 102528462, doneo je 12. januara 2012. godine
REŠENJE
Završno ročište zakazuje se za 21. februar 2012. godine u 10,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 227.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

3.

Preduzeće za trgovinu na veliko malo, uvoz, izvoz i usluge "Emkom" d.o.o.

 

12. St. broj 3676/2010

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1982

 

Privredni sud u Beogradu je rešenjem 12 St. 3676/2010 od 2. decembra 2011. godine zaključio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom:
- Preduzeće za trgovinu na veliko malo, uvoz, izvoz i usluge "Emkom" d.o.o., iz Beograda, Milana Gligorijevića 14.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

4.

ZZ "Vragočanica"

 

St. broj 717/11

 

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2463

 

Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Borka Pantić u postupku stečaja nad ZZ "Vragočanica" iz Vragočanice, doneo je dana 16. januara 2012. godine
REŠENJE
Ispitno ročište zakazano za 16. februar 2012. godine u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 20, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom ZZ "Vragočanica" iz Vragočanice se odlaže za 27. februar 2012. godine u 11,15 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 20.
Oglas o pomeranju termina za održavanje ispitnog ročišta objaviti u "Službenom glasniku RS" i oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

5.

PD za klanje i preradu mesa Klanica "Polet" d.o.o.

 

2. St. broj 448/10

 

 

 

Privredni sud u Zaječaru i to stečajni sudija Milena Stevanović, u postupku stečaja St. 448/2010, koji se vodi nad stečajnim dužnikom PD za klanje i preradu mesa Klanica "Polet" d.o.o. u stečaju iz Bora, a povodom razmatranja o glasanja o podnetom Planu reorganizacije, na osnovu člana 164. Zakona o stečaju, 23. januara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
Određuje se nastavak ročišta za razmatranje i glasanje o predlogu Plana reorganizacije koji je podnela ovom sudu Danojla Matijašević iz Bora, u svojstvu većinskog vlasnika kapitala stečajnog dužnika dana 21. jula 2011. godine, u uređenom tekstu dana 30. avgusta 2011. godine, i sa izmenama od dana 23. januara 2012. godine, za glasanje o istom Planu reorganizacije od strane poverilaca za 14. februara 2012. godine, u 13,00 časova, u Privrednom sudu u Zaječaru, u sudnici broj 4.
Glasanje o predloženom Planu reorganizacije iz stava jedan ovog Rešenja može se obaviti pisanim putem, dostavljanjem sudu glasačkih listića sa overenim potpisom ovlašćenog lica, i vršiće se u okviru klasa poverilaca navedenih u predloženom Planu reorganizacije.
Obaveštavaju se svi poverioci, stečajni dužnik, stečajni upravnik, osnivači stečajnog dužnika, odnosno članovi stečajnog dužnika kao i sva zainteresovana lica da mogu da izvrše uvid u pisani predlog Plana reorganizacije iz stava jedan ovog Rešenja, i u Mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije kao i u Spisak svih poverioca razvrstanih u klase poverilaca sa iznosima i procentima visine njihovih potraživanja za potrebe glasanja, u prostoriji Privrednog suda u Zaječaru, soba broj 9.
Rešenje o određivanju napred navedenog ročišta za razmatranje Plana reorganizacije i glasanje o istom Planu biće objavljeno u "Službenom glasniku RS" i u dva visokotiražna dnevna lista i to "Politika", i "Večernje novosti".

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

6.

Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o.

07408188

6. St. broj 53/11

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

 

 

Privredni sud u Kraljevu, obaveštava poverioce da je u postupku stečaja koji se sprovodi nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o. Metikoši u stečaju, Metikoši 117, rešenjem St. broj 53/11 od 17. januara 2012. godine, zaključen stečajni postupak nad Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o. u stečaju, Metikoši 117, mat. br. 07408188 PIB 101307738.
Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od 8 dana od oglašavanja u "Službenom glasniku RS" Privrednom Apelacionom sudu u Beogradu, a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

7.

Zemljoradnička zadruga Roćevići

 

5. St. broj 515/2010

 

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2498

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/ZZ+Rocevici.shtml/seo=/companyid=31266

Privredni sud u Kraljevu, i to sudija Danijela Dukić, u postupku stečaja St. broj 515/10 nad stečajnim dužnikom Zemljoradnička zadruga Roćevići Kraljevo, doneo dana 18. januara 2012. godine sledeće
REŠENJE
I Određuje se završno ročište po postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Zemljoradnička zadruga Roćevići Kraljevo za 17. februar 2012. godine, u 12,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Kraljevu, Cara Dušana 41, sudnica 15.
II Otkazuje se ispitno ročište zakazano za 17. februar 2012. godine sa početkom u 10,00 časova.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

8.

Preduzeće za spoljnu, unutrašnju trgovinu i proizvodnju "Tara komerc" d.o.o.

09142479

3. St. broj 629/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2650

 

Privredni sud u Nišu, i to stečajni sudija Momir Tasić, postupajući po predlogu za otvaranje stečajnog postupka podnetog od strane predlagača Fonda za razvoj Republike Srbije nad Preduzećem za spoljnu, unutrašnju trgovinu i proizvodnju "Tara komerc" d.o.o. Leposavić, Slanište broj 7, doneo je 12. januara 2012. godine
REŠENJE
Otvara se postupak stečaja nad "Tara Komerc" d.o.o. Leposavić, Slanište 7, matični broj 09142479, PIB 101815103.
Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Paunović Goran iz Pirota.
Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana, a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Nišu, svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 29. februar 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 3.
Ispitno ročište zakazuje se za 4. april 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 3.
Stečajni postupak je otvoren 12. januara 2012. godine i tog dana je rešenje objavljeno na oglasnoj tabli Suda.
Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

9.

DP "Autoremont"

 

1. St. broj 55/2010

 

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/AUTOREMONT.shtml/seo=/companyid=4345

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DP "Autoremont" u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Agencija za privatizaciju preko poverenika Dragana Jovovića, doneo je 16. februara 2012. godine
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu ispitane.
Ročište će se održati dana 9. februara 2012. godine u 11,00 časova u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 4.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

10.

"Saputnik" a.d.

 

1. St. broj 1080/2010

 

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/PUTNIK+-+SAPUTNIK+AD.shtml/seo=/companyid=4753

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Ljiljana Pejić, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Saputnik" a.d. u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Aca Nikolić, radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu bile ispitane na ispitnim ročištima od 10. maja 2011. godine i 22. decembra 2011. godine, doneo je 16. februara 2012. godine
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu bile ispitane na ispitnim ročištima od 10. maja 2011. godine i 22. decembra 2011. godine.
Ročište će se održati 9. februara 2012. godine u 12,00 časova u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 2.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

11.

Marunex Company DOO

20021004

1. St. 1157/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2620

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom Marunex Company DOO Novi Sad, Uspenska 18, MB 20021004, PIB 103785623, a po predlogu za sprovođenje stečaja Eurobank EFG AD Beograd, Vuka Karadžića 10, čiji je punomoćnik dr Nemanja Aleksić, advokat u Novom Sadu dana 16. januara 2012. godine donosi
REŠENJE
Otvara se stečajni postupak nad dužnikom dužnikom Marunex Company DOO Novi Sad, Uspenska 18, MB 20021004, PIB 103785623, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika se imenuje Dejan Tomašević iz Novog Sada.
Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 14. februara 2012. godine sa početkom u 12,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica br. 7.
Ispitno ročište se zakazuje za 14. marta 2012. godine, sa početkom u 9,00 časova, u ovom sudu Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
U slučaju da se na poverilačkom ročištu utvrdi da dužnik nema imovine ili da je ona neznatna, a niko od poverilaca nakon dostavljanja Izveštaja o EFS ne predloži da se postupak nastavi i za to uplati predujam na ime troškova na koje ga obaveže sud, nakon poverilačkog ročišta održaće se završno ročište, uz obavezu stečajnog upravnika da istovremeno sa Izveštajem o EFS pripremi i završni izveštaj i završni račun.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, na dan 16. januara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

12.

"Plavex" d.o.o.

 

Posl. 2. St. broj 413/2011

 

 

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici kao prvostepeni stečajni sud, postupajući po stečajnom sudiji Katici Popović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Plavex" d.o.o. u stečaju, Beška, donosi 10. januara 2012. godine, nakon održanog ispitnog ročišta, sledeći zaključak.
Nalaže se stečajnom dužniku i stečajnom poveriocima da u roku od osam dana od dana objavljivanja zaključka u "Službenom glasniku RS", polože na žiro račun depozita Privrednog suda Sremska Mitrovica, broj 840-310802-86 na ime troškova stečajnog postupka iznos od 446.000,00 dinara i podnesu zahtev za sprovođenje stečajnog postupka, a u suprotnom će se stečajni postupak zaključiti na osnovu člana 13. stav 2. Zakona o stečaju.
Izvod iz zaključka Privrednog suda Sremska Mitrovica posl. broj St. 413/2011 od 10. januara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

13.

"Wow winery" d.o.o.

20094486

Posl. broj 443/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=829

 

Privredni sud u Subotici je dana 16. 1. 2012. godine doneo rešenje St. 443/2011, kojim rešenjem je potvrđeno usvajanje plana reorganizacije od 1.8.2011. godine - prečišćeni tekst od 12. 1. 2012. godine, kog je sudu podneo predlagač Đorđević Živojin u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Wow winery" d.o.o. Palić, J. Kolumba 33 - matični broj 20094486, PIB broj 104135871. Ovo rešenje ima pravno dejstvo prema svim učesnicima stečajnog postupka od dana pravosnažnosti ovog rešenja, uključujući i poverioce koji svoja potraživanja nisu prijavili u stečajnom postupku, kao i prema učesnicima koji su prigovorili u stečajnom postupku.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

14.

"LM promet"

6153763

2. St. broj 263/2011

 

 

 

Privredni sud u Čačku, je rešenjem St. 263/2011 od 17. januara 2012. godine, otvorio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "LM promet" od, Mirković Milomir i dr. Čačak, Vojvode Stepe 289a, Mb 6153763, PIB 101109453 i sa ovim danom su nastupile pravne posledice otvaranja stečajnog postupka, isticanjem rešenja na oglasnoj tabli suda.
Stečajni upravnik je Zoćević Slobodan, iz Čačka, kontakt telefon 063/60-60-70.
Pozivaju se poverioci ovog stečajnog dužnika da najdalje u roku od 120 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja potraživanja. prijave potraživanja dostavljati Privrednom sudu u Čačku, u dva primerka sa svim prilozima, i pozivom na broj St. 263/2011, na adresu Cara Dušana 6, čačak. prijave podnete po isteku ovog roka biće odbačene kao neblagovremene.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da bez odlaganja ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište je određeno za 13. mart 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica broj 3, sa početkom u 11,00 časova. Ukoliko skupština poverilaca ne bude formirana pre prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za prvo poverilačko ročište.
ispitno ročište zakazano je za 20. septembar 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica 3, sa početkom u 11,00 časova.

Izvor: Redakcija, 30.1.2012.

Državni i ostali praznici
1,2. i 3.* januar Nova godina neradni dani
7. januar Prvi dan Božića (za pravoslavce) neradni dan
27. januar Sveti Sava praznuje se radno
15. i 16. februar Sretenje - Dan državnosti Srbije neradni dani
17. februar Vanredni neradni dan odlukom Vlade Srbije neradni dan
25. mart Letnje računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unapred sa 2h na 3h u nedelju)  
6,7,8. i 9. april Uskršnji praznici (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dani
13,14,15. i 16. april Vaskršnji praznici (za pravoslavce) neradni dani
22. april Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
1. i 2. maj Praznik rada neradni dani
9. maj Dan pobede praznuje se radno
28. jun Vidovdan praznuje se radno
19. avgust Prvi dan Ramazanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
26. septembar Prvi dan Jom Kipura (za pripadnike jevrejske zajednice) neradni dan
21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
25. oktobar Prvi dan Kurbanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
28. oktobar Zimsko računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unazad sa 3h na 2h u nedelju ujutru)  
11. i 12.* novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu neradni dani
25. decembar Prvi dan Božića (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dan
* Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana - član 3a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001,101/2007 i 92/2011).
OPŠTINSKA UPRAVA SENTA I KOMPANIJA PARAGRAF ORGANIZUJU ZAJEDNIČKU PREZENTACIJU, 16. MARTA 2012. ULAZ SLOBODAN

Dana 16.03.2012. godine, sa početkom u 12 časova u Velikoj sali Skupštine opštine Senta, Glavni trg 1, kompanija Paragraf održaće prezentaciju PRAVNE BAZE PARAGRAF LEX, i predstaviće i ostala svoja izdanja:

Časopise:

Priručnike:

Prezentaciju zajednički organizuju Opštinska uprava Senta i kompanija Paragraf. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju prezentaciji.