Aktuelne vesti na dan 06. april 2012

 

PRAVNA BAZA PARAGRAF LEX / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PrelistavajuĆi dnevne novine:


Pogledajte ostale vesti na dan 06. april 2012


Paragraf Lex d.o.o. je kompanija sa 15 godina iskustva u pravnom izdavaštvu kao i preko 10 godina u softverskom izdavaštvu.
Potreban nam je:

 Java Software Developer (programer)
Sa sledećim potrebnim/poželjnim iskustvom:
Univerzitetska diploma iz Elekrotehnike/Kompjuterskog inženjerstva ili Kompjuterskih nauka
Minimum 3 godine iskustva i aktivnog programiranja u Javi
Neophodno iskustvo u Swing, JDBC, Hibernate, Rational Databases
Poznavanje Java Pattern-a i aktivno korišćenje razvojnih alata kao sto su: Eclipse, NetBeans, CVS,   Subversion, Bugzilla ...
Znanje iz SQL, XML, HTML i JavaScript,
Znanje iz J2EE, JavaBeans, JSP, JSF je poželjno,
Radno iskustvo sa client-server i web arhitekturama;
Poznavanje engleskog jezika;
Iskustvo u komunikaciji i organizaciji
Nezavisna, samoinicijativna i osoba od poverenja koja je spremna da radi u timu ali i sa mogućnošću samostalnog rada.
Sposobnost da se ispoštuju rokovi kada je to potrebno.

Nudimo:
Regularno punočasovno angažovanje
Rad u dinamičnom okruženju
Lični I profesionalni napredak.
Razvijanje sposobnosti za inovativnost
Neprekidan dodir sa najnovijim tehnologijama 

Mesto:
 Belgrade, Takovska 42, Srbija

CV slati na igor.galic@paragraf.rs


Ukoliko ste energični, vredni, posedujete pozitivan životni stav i želite da se priključite uspešnom timu sa 15-godišnjom tradicijom i izgrađenim renomeom na tržištu, kompanija Paragraf Vas poziva da se prijavite za radno mesto:
SARADNIK U SEKTORU KOMERCIJALE I STRUČNE PROMOCIJE
Beograd

Zadaci radnog mesta:

 • Uspostavljanje inicijalnog kontakta s potencijalnim klijentima telefonskim putem
 • Neposredna prezentacija i zaključivanje pretplata na proizvode kompanije Paragraf (više informacija o časopisima možete naći na https://www.paragraf.rs/proizvodi.html)


Uslovi za kandidate:

 • VII/1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista)
 • Poznavanje rada na računaru (MS Office paket)
 • Vozačka dozvola B kategorije
 • Odlične sposobnosti komunikacije i prezentovanja
 • Energičnost, posvećenost i produktivnost u radu
 • Spremnost za dalje učenje i razvoj
 • Poželjno radno iskustvo na sličnim poslovima
 • Izražen timski duh


Zaposlenima nudimo:

 • Obuku, stručno usavršavanje i mogućnost profesionalnog razvoja
 • Profesionalne izazove u podsticajnom radnom okruženju
 • Dinamičan, kreativan i odgovoran posao
 • Mogućnost da se dokažete u jednoj od najperspektivnijih delatnosti


Ukoliko ispunjavate navedene uslove i spremni ste za prodajne izazove, pozivamo Vas da se pridružite našem uspešnom timu. Kandidati podležu proveri radnih sposobnosti. Pre stupanja na rad izabrani kandidati će proći pripremnu obuku.

CV sa slikom poslati na e-mail:
posao.bg@paragraf.rs

Privredno društvo za pravno informatičku i izdavačku delatnost Paragraf Co d.o.o.
Takovska 42, 11000 Beograd

Rok za konkurisanje: 30.01.2012.

Paragraf Lex je elektronska pravna baza koja se instalira na Vaš računar. Omogućava Vam da na brz, transparentan i efikasan način budete upoznati sa celovitom pravnom regulativom i drugim pravno-ekonomskim informacijama koje su u vezi sa primenom propisa, a koje su neophodne u Vašem svakodnevnom radu i poslovanju.

Paragraf je kompanija koja stalno prati trendove, ulaže sredstva u nove projekte, prati novine na tržištu i shodno njima obogaćuje i unapređuje pravnu bazu, kako bi ona ostala ono što je i do sad bila – pouzdan oslonac i neophodno sredstvo za rad.

Paragraf Lex sadrži velik broj tipova dokumenata, kao i programskih paketa. Programske pakete čine časopisi Poresko računovodstveni instruktor, Budžetski instruktor, Carinski instruktor, Pravni instruktor. Svi paketi su sastavni deo Paragraf Lex-a i trenutno se ne mogu kupiti pojedinačno. Dakle, imamo jedan sveobuhvatan proizvod koji Vam daje sve na jednom mestu, a ujedno nama omogućava da se fokusiramo na kreiranje vrhunskog, kvalitetnog i unikatnog proizvoda.

Glomazne i nepotpune arhive, bezuspešno traganje za bitnim odgovorima i potrebnim informacijama, pravno neznanje i nesigurnost stvar su prošlosti – sa samo par klikova mišem, sudije, advokati, pravnici, ekonomisti - jednom rečju svi oni čiji je rad u vezi sa poznavanjem i praćenjem propisa, stižu do traženih informacija. Sveobuhvatnost elektronske baze Paragraf Lex, koja pokriva različite segmente poslovanja i štedi Vaše vreme, čini je veoma korisnim "alatom" svakog profesionalca.

Da biste se upoznali sa kompletnim sadržajem pravne baze Paragraf Lex kliknite ovde. Pogledajte video prezentaciju Paragraf Lex-a – kliknite ovde (sadrži audio)

Arhiva kalendara poreskih obaveza:

Časopis PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR je namenjen svima koji se bave finansijama, računovodstvom, revizijom, poreskim i finansijskim savetovanjem, privrednim pravom, menadžmentom kao i onima kojima je za donošenje bilo kakve poslovne odluke (na koji način proknjižiti određenu promenu, na koji način sprovesti određenu poslovnu transakciju, da li uložiti sredstva u određeni poslovni projekat itd.) neophodno da sagledaju poreski i računovodstveni tretman.
Aktuelan broj 40 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis BUDŽETSKI INSTRUKTOR je namenjen svima čije se poslovanje finansira iz sredstava budžeta RS, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, kao i iz sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.Aktuelan broj 42 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis CARINSKI INSTRUKTOR - časopis za carine, devizno i spoljnotrgovinsko poslovanje, propise i objašnjenja Uprave carina, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, sadrži instruktivne stručne komentare renomiranih stručnjaka, kao i aktuelna pitanja i odgovore. Koncipiran je na način da korisnici dobijaju informacije o svim važećim propisima kojima se uređuje ova oblast poslovanja, kao i njihovim izmenama i dopunama.

Aktuelan broj 17 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis PRAVNI INSTRUKTOR - časopis za pravnu teoriju i praksu, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, namenjen je advokatima, sudijama, pravnicima u privredi i vanprivredi. Kroz komentare propisa, javne rasprave, pitanja i odgovore, uporedno zakonodavstvo i teorijske i praktične stručne priloge, Redakcija Pravnog instruktora će pokušati da odgovori savremenim izazovima pravne struke.

Aktuelan broj 17 / APRIL >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

SLUŽBENI GLASNIK RS, BROJ 26 OD 5.4.2012/ODABRANI DOKUMENTI

ČASOPIS PRAVNI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PRAVNI INSTRUKTOR:

 • PRAVO VANBRAČNIH DRUGOVA NA PENZIJU I PRAKSA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA
 • REAGOVANJE POVODOM UREDBE O EVIDENTIRANJU DOSPELIH NEIZMIRENIH OBAVEZA DRUŠTVENIH PREDUZEĆA PO IZVRŠNIM PRESUDAMA ZA POTRAŽIVANJA IZ RADNIH ODNOSA: • "Sl. glasnik RS", br. 23/2012 •
 • NEPOSTOJANJE ZAKONSKOG OSNOVA ZA BRISANJE PREDUZETNIKA IZ REGISTRA OD STRANE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE
ČASOPIS PARAGRAF E-PRESS / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PARAGRAF E-PRESS:
 • RAČUNOVODSTVENA EVIDENCIJA SLUŽBENIH PUTOVANJA U ZEMLJI I INOSTRANSTVO - ZA JAVNI SEKTOR, KOJI PRIMENJUJE KONTNI PLAN ZA BUDŽETSKI SISTEM
 • OVLAŠĆENJA ŠKOLSKOG ODBORA U VEZI SA POLOŽAJEM DIREKTORA PROTIV KOGA SE VODI KRIVIČNI POSTUPAK
ČASOPIS BUDŽETSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

BUDŽETSKI INSTRUKTOR:
ČASOPIS PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR:
 • RAČUNOVODSTVENI ASPEKT RASPODELE DOBITI I POKRIĆA GUBITKA
 • VLADA JE USVOJILA PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA
 • RAČUNANJE RADNIH DANA U GODIŠNJI ODMOR
 • INDEKS CENA PROIZVOĐAČA INDUSTRIJSKIH PROIZVODA ZA DOMAĆE TRŽIŠTE U REPUBLICI SRBIJI - MART 2012. GODINE
ČASOPIS CARINSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

CARINSKI INSTRUKTOR:

SVRSTAVANJE SERTIFIKATA (KOJIMA SE DOKAZUJU NEKA SVOJSTVA ROBE ILI POTVRĐUJU IZVRŠENE ANALIZE) PRILIKOM UVOZA ROBE

UTVRĐIVANJE CARINSKE OSNOVICE (CARINSKA VREDNOST) ZA PRIVREMENO UVEZENU ROBU ZA KOJU SE VRŠI OBRAČUN I NAPLATA UVOZNIH DAŽBINA

ČASOPIS INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE / Prilozi objavljeni na današnji dan:

INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE:

OSNOVNI POJMOVI O PRANJU NOVCA I FINANSIRANJU TERORIZMA

ODLUKA O RASPISIVANJU IZBORA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE: Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije raspisala predsedničke izbore

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof.dr Slavica Đukić Dejanović potpisala je Odluku o raspisivanju izbora za predsednika Republike, a zatim se obratila građanima Srbije:

"Predsednik Republike Srbije Boris Tadić obavestio je javnost i mene da je podneo ostavku na dužnost predsednika Republike. U tim okolnostima Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - prim.red.) i Zakon o predsedniku Republike ("Sl. glasnik RS", br. 111/2007 - prim.red.) prenose deo prava i dužnosti sa predsednika Republike na predsednika Narodne skupštine. Institucije naše države će funkcionisati u kontinuitetu, a ja ću preuzete dužnosti obavljati savesno i u skladu sa zakonima i našim Ustavom. Jedna od dužnosti i obaveza koja je predviđena je i raspisivanje predsedničkih izbora, a u mojoj je nadležnosti. Upravo sam potpisala Odluku o održavanju ovih izbora i zakazala ih za 6. maj 2012.g, istog dana kada će se održati parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Učesnicima u izborima želim mnogo uspeha, a građanima Srbije da rezultati izbora budu u najboljem interesu Srbije i svih nas", rekla je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof.dr Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 5.4.2012.

IZVOD IZ REZOLUCIJE EVROPSKOG PARLAMENTA KOJI SE ODNOSI NA REFORMU PRAVOSUĐA U SRBIJI

Konstatuje se reforma sudstva i tužilaštva, kao i reorganizaciju sistema kako bi se poboljšala njegova efikasnost i eliminisali zaostali predmeti, sve u skladu sa preporukama Venecijanske komisije;

Upućuje se poziv Vladi Republike Srbije da poveća svoje napore kako bi se obezbedili nezavisnost i profesionalizam ova dva sektora, koji bi trebalo da prođu sveobuhvatnu reformu;

Naglašava se da su razvoj politički nezavisnog pravosuđa i podela vlasti osnovni elementi u reformi pravosuđa;

Izražava se žaljenje zbog nedostatka transparentnosti i niza nedostataka i propusta u sudskom postupku preispitivanja odluka i u žalbenom postupku u vezi sudija i tužilaca koji nisu reizabrani, uključujući i kršenja procedura i standarda, i uticaj koji ovi nedostaci imaju na nezavisnost pravosuđa, podelu vlasti i vladavinu prava, kao i pravo na nepristrasan tretman za sve članove pravosuđa, uključujući i one uklonjene sa dužnosti;

Pozivaju se vlasti da osiguraju da Visoki savet sudstva deluje transparentno, nezavisno i u potpunosti ostvaruje svoja ovlašćenja, primenjujući konzistentne kriterijume jasno utvrđene zakonom i bez spoljnih pritisaka;

Ukazuje se na potrebu za regulisanim sistemom procene učinka sudija kako bi se obezbedilo kontinuirani kvalitet pravosuđa nakon završetka revizije; "

Izvor: Vebsajt Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, 5.4.2012.

SAOPŠTENJE OPŠTE SEDNICE VRHOVNOG KASACIONOG SUDA POVODOM IZVEŠTAJA O RADU SUDOVA U REPUBLICI SRBIJI U 2011. GODINI, SA USVOJENIM ZAKLJUČCIMA

Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda razmotrila je Izveštaj o radu sudova za 2011. godinu i usvojila zaključke iz Izveštaja.

Izveštaj o radu sudova za 2011. godinu pokazuje da su sudovi u Republici Srbiji postigli bolje rezultate nego u 2010. godini.

Analiza rezultata rada apelacionih sudova pokazuje da su apelacioni sudovi radili dobro, da je najbolje radio Apelacioni sud u Beogradu, ali i da su rezultati rada Apelacionog suda u Novom Sadu vrlo dobri, dok su rezultati rada ostalih apelacionih sudova dobri.

Kada je reč o višim sudovima analiza pokazuje da su viši sudovi radili dobro. Rezultati rada Višeg suda u Beogradu su najbolji, ali su dobri i rezultati viših sudova u Kragujevcu i Nišu.

Iz statističkih podataka iz Izveštaja o radu osnovnih sudova se vidi da su sudovi savladali priliv i rešili veći broj predmeta od broja koji je primljen, međutim ako se od ukupnog broja rešenih predmeta oduzme 591.192 Iv predmeta Prvog osnovnog suda u Beogradu koji su okončani obustavom, zbog povlačenja predloga za izvršenje izvršnog poverioca JKP "Infostan", dobijeni podaci pokazuju da osnovni sudovi nisu savladali priliv predmeta ako se posmatraju sve materije.

Prvi i Drugi osnovni sud u Beogradu su među najopterećenijim sudovima u Republici Srbiji.

Iz Izveštaja o radu Upravnog suda vidi se da su rezultati rada tog suda bolji u odnosu na 2010. godinu, da je savladan priliv i da je rešen veći broj predmeta od broja koji je primljen.
Analiza rada Privrednog apelacionog suda i privrednih sudova pokazuje da priliv predmeta nije savladan.

Ako se posmatra ukupan broj rešenih predmeta po sudiji, najveći broj prosečno rešenih predmeta po sudiji imaju privredni sudovi u Beogradu (152,86), Novom Sadu (94,61), Zrenjaninu (85,64), Kragujevcu (81,94), dok najmanje prosečno rešenih predmeta po sudiji imaju privredni sudovi u Zaječaru (47,56), Nišu (49,18) i Leskovacu (51,74).

Iz Izveštaja o radu Višeg prekršajnog suda i prekršajnih sudova uočava se da je u tim sudovima priliv predmeta savladan i rešen veći broj predmeta. Najbolje rezultate rada postigli su prekršajni sudovi u Bečeju i Šapcu.

Analiza rezultata rada sudova pokazuje da su sudovi nejednako opterećeni prilivom predmeta, što je posebno izraženo kod osnovnih i prekršajnih sudova.

Isti zaključak o neravnomernoj opterećenosti sudova izveden je i posle razmatranja Izveštaja o radu sudova za 2010. godinu, nakon čega je Ministarstvu pravde upućena inicijativa za izmenu zakona kojim su određena sedišta i područja sudova, ali taj zakon nije menjan.

Rezultati rada sudova u 2011. godini, u odnosu na 2010. godinu su znatno bolji. Time se potvrdila objektivnost ranije procene da će posle tri godine reformisano sudstvo pokazati da su ciljevi iz Nacionalne strategije reforme pravosuđa u znatnoj meri ostvareni.

Izvor: Vebsajt Vrhovnog kasacionog suda, 5.4.2012.

ANALIZA RADA SUDOVA OPŠTE I POSEBNE NADLEŽNOSTI ZA 2011. GODINU

Analizu rada sudova opšte i posebne nadležnosti za 2011. godinu možete preuzeti putem linka:
http://www.vk.sud.rs/assets/files/aktuelno/analiza_rada_sudova_za_2011_sa_zakljuccima.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Vrhovnog kasacionog suda, 5.4.2012.

STATISTIKA O RADU SVIH SUDOVA U REPUBLICI SRBIJI ZA PERIOD 1.1. - 31.12.2011. GODINE

 http://www.vk.sud.rs/assets/files/aktuelno/statistika_o_radu_sudova_za_2011.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Vrhovnog kasacionog suda, 5.4.2012.

SAOPŠTENJE SA 6. SEDNICE USTAVNOG SUDA, ODRŽANE 5. APRILA 2012. GODINE

Ustavni sud je na 6. sednici odlučivao o 3 predmeta, a u predmetima IUz-33/2007 i IUo-187/2002 je odložio razmatranje i odlučivanje.

I U predmetima ocene ustavnosti i zakonitosti opštih pravnih akata Ustavni sud je:

- odbacio inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i saglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorom odredaba čl. 170. i 171, člana 325, člana 344. stav 1. i člana 359. stav 1. Krivičnog zakonika ("Službeni glasnik RS", broj 85/05). (predmet IUz-172/2008)

- odbacio inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredaba člana 4. Zakona o finansiranju političkih stranaka ("Službeni glasnik RS", br. 72/03, 75/03, 97/08, 60/09 i 43/11). (predmet IUz- 591/2011)

II U predmetima ocene ustavnosti i zakonitosti opštih pravnih akata Ustavni sud je:

 - utvrdio da odredba člana 3. stav 1. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti i za postupak preispitivanja odluka prvog sastava Visokog saveta sudstva o prestanku sudijske dužnosti ("Službeni glasnik RS", br. 35/11 i 90/11), u delu koji glasi "uz saglasnost ministra pravde", nije u saglasnosti sa Ustavom. Sud je odbacio inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredaba čl. 4, 5. i 6. navedenih Pravila. Sud je odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnog akta ili radnje preduzete na osnovu odredaba navedenih Pravila. (predmet IUo-185/2011)

Izvor: Vebsajt Ustavnog suda, 5.4.2012.

76. SEDNICA NACIONALNOG PROSVETNOG SAVETA ODRŽAĆE SE 10.4.2012. GODINE

Dnevni red:

1.Nacrt Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji 2011-2020+
2.Inkluzivno obrazovanje i vaspitanje
3.Udžbenici

Izvor: Vebsajt Nacionalnog prosvetnog saveta, 5.4.2012.

ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA: Pojašnjenje uloge računovođa kao obveznika po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

Uprava za sprečavanje pranja novca je organ uprave u sastavu Ministarstva finansija čije su nadležnosti predviđene Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 20/2009, 72/2009 i 91/2010 - prim.red.) i podzakonskim aktima donesenim u skladu s njim. Uprava za sprečavanje pranja novca je, dakle, u najvećem delu preventivni organ, ali ima i značajnu ulogu u represivnom delu sistema borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Sistem za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma svuda u svetu, prema međunarodnim standarima, i u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom, čine obveznici po zakonu (banke, osiguravajuća društva, ovlašćeni menjači, računovođe, revizori, itd), nadzorni organi, policija, tužilaštvo, sudovi i drugi nadležni organi.

Prema Zakonu i međunarodnim standardima država je dužna da ne samo donese odgovarajuće propise, nego da ih i primenjuje, jer sistem drugačije ne može da funkcioniše i dovodi se u pitanje pravni poredak i pravna sigurnost u državi. Savet Evrope, odnosno njegov komitet Manival, koji je 2009. godine detaljno ispitao stanje u Srbiji u pogledu mera i radnji koje se preduzimaju u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji, izdao je preporuke u skladu sa međunarodnim standardima, među kojima je bila i konstatacija da Srbija ne vrši adekvatan nadzor u sektoru delatnosti računovođa i revizora i da je potrebno to stanje popraviti.

To nije specifičnost samo u Republici Srbiji. Kriminalci iz koji pokušavaju da zloupotrebe finansijski sektor sve češće imaju problema u svojim namerama zbog sve kvalitetnije kontrole koju vrše nadzorni organi u Srbiji, ali zato pokušavaju da iznađu nove načine za plasiranje prljavog kapitala i to često uz pomoć tzv. nefinansijskog tržišta. U međunarodnim standardima taj sektor je poznatiji kao Designated Non-Financial Businesses and Professions (DNFBPs) tj. određena fizička i pravna lica van finansijskog sektora.

U Srbiji su delovi nefinansijskog sektora, uključujući i računovođe i revizore, obveznici još od 2005. godine, ali je problem bio u tome što te delatnosti uopšte nisu primenjivale Zakon o sprečavanju pranja novca niti su adekvatno kontrolisane.

Zbog svega toga Vlada Republike Srbije je usvojila strategiju i akcioni plan za realizaciju pomenutih preporuka Saveta Evrope, pa je jedan od rezultata bilo donošenje izmena i dopuna Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kojima se u nadležnost Uprave za sprečavanje pranja novca stavlja nadzor nad primenom Zakona kod računovođa, revizora, poreskih savetnika, faktoring i forfeting firmi, itd.

Inače, u Srbiji nadzor nad primenom Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma vrši čitav niz organa, počev od Narodne banke Srbije, Komisije za hartije od vrednosti, Tržišne inspekcije, Poreske uprave i drugih, a namera zakonodavca bila je da uredi i oblast delatnosti računovođa, revizora i drugih obveznika, kako bi se eliminisala mogućnost zloupotrebe ovoga sektora od strane kriminalaca u svrhu pranja novca koje je pošast i jedan od najsofisticiranijih krivičnih dela danas.

Izmenama i dopunama Zakona uvedena je obaveza da ovlašćena lica, koja su kod obveznika zadužena za sprovođenje poslova predviđenih Zakonom, imaju licencu za rad. Upravo je licenciranje jedan od bitnih elemenata neposrednog rada sa obveznicima i nastojanja uspostavljanja što efikasnije saradnje sistema sa njima. Cilj licenciranja je jačanje integriteta ovlašćenih lica, postavljanje standarda, i širenje znanja o Zakonu i metodima pranja novca, kao i svesti pogubnosti ovoga fenomena za ekonomiju svake države, a posebno Srbije koja nastoji da održi i očuva red u ovoj oblasti. Do sada je uručeno 130 licenci ovlašćenim licima iz različitih obveznika koji su na ispitu pokazali zadovoljavajući stepen znanja i sposobnosti za obavljanje ovih odgovornih poslova.

Uvođenje licenci je samo jedan korak države koja je odgovorno krenula i ka uređenju oblasti delatnosti računovođa i revizora i drugih obveznika, a uvođenje nadzora nad ovom grupom obveznika je još značajniji korak u tom pogledu.

Inače, Uprava za sprečavanje pranja novca ima obavezu da utiče na razvoj sistema u celini i da širi svest kod javnosti o značaju borbe protiv pranja novca. Ta obaveza se naročito odnosi na obveznike sa kojim sarađuje kao i njihova strukovna udruženja. Na primer, Uprava ima veoma kvalitetnu i korisnu saradnju sa Udruženjem banaka Srbije, ali istovremeno nastoji i da dopre do drugih sektora i da svojom otvorenošću za saradnju doprinese njihovom kvalitetu i efikasnosti.

Ovde treba naglasiti da Uprava ne sprovodi obuke koje predstavljaju pripremu za polaganje ispita za sticanje licence za ovlašćena lica, niti naplaćuje bilo kakve pripreme za polaganje tih ispita. Ono što se naplaćuje jeste isključivo taksa za polaganje ispita koja pokriva administrativne troškove tehničke pripreme i sprovođenja samog ispita.

U Srbiji je u toku do sada najveći i najopsežniji projekat za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma koji se finansira iz sredstava Evropske unije i čiji je budžet 2.265.000 evra. Glavni konsultant u projektu je Savet Evrope čiji komitet Manival je najkompetentniji forum evropskih eksperata koji se bave borbom protiv pranja novca i finansiranja terorizma i koji vrši detaljne procene sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i predlaže mere za njegovo unapređenje. Dakle, država se usaglašava sa međunarodnim standardima, ali što je još značajnije, država pokušava da koriguje sopstveni sistem imajući u vidu percipirane anomalije u njemu i nedostatke zarad očuvanja privrede i novca poreskih obveznika, tako što će otkloniti rizike od pranja novca i finansiranja terorizma.

Samo u uređenom sistemu za borbu protiv pranja novca u kome svi elementi imaju svoje mesto i ulogu i poštuju zakon, bez izuzetka, može se govoriti o postojanju pravne sigurnosti za poslovanje, zaštiti konkurencije i predupređenju plasmana prljavog kapitala od droge i drugih pogubnih kriminalnih radnji u legalni finansijski sistem i društvo.

Izvor: Vebsajt Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, 5.4.2012.

ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA: Republičko udruženje računovođa najavilo je da će sredinom aprila pozvati članove na građansku neposlušnost ukoliko Uprava za sprečavanje pranja novca ne ukine odluku da oni sami snose troškove obuke u toj oblasti

U tom udruženju rekli su da će građanska neposlušnost značiti da neće postupiti po odlukama koje im nanose finansijsku štetu.

Prema odluci Uprave za sprečavanje pranja novca, sva računovodstvena preduzeća i preduzetnici moraju da imaju po dva radnika koji su obučeni za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, a obuka košta oko 800 evra.

"Pokrenućemo i ocenu ustavnosti takvog propisa, a sve računovođe pozvaćemo na građansku neposlušnost u njegovoj primeni. Neka se Uprava osmeli i pokrene sudski postupak prema nekoliko hiljada pravnih lica i preduzetnika registrovanih za pružanje računovodstvenih usluga. Izgleda da ta služba živi od tuđeg mukotrpnog rada umesto od fiskalnih prihoda države", rekao je predsednik Udruženja računovođa Miodrag Perić.

On je naveo da su računovođe Upravu dopisom obavestili kako je problem primene Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 20/2009, 72/2009 i 91/2010 - prim.red.) rešen u susednim zemljama gde obuku plaća država.

"Nije logično da posao državnih institucija rade privrednici i da za taj posao još plaćaju obuku kod nekakvih ovlašćenih agencija. Većina članova našeg udruženja već je prošla kroz obuku koju su organizovale republičke institucije, a koju je delom finansirao USAID", rekao je Perić.

Udruženje računovođa ima oko 3.000 članova, a rok Upravi da promeni odluku je dat do sredine meseca, kada je redovna izborna skupština.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Blic", 5.4.2012.

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, upozorio je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije da, javno objavljujući, bez zakonskog ovlašćenja ili datog pristanka, fotografije i video zapisa lica lišenih slobode, kao i tekstualne podatke koji određuju identitet tih lica, vrši nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti

Poverenik je izjavio i sledeće:

"Nakon obavljenog nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008 i 104/2009 - dr. zakon - prim.red.), konstantovano je da MUP na svojoj zvaničnoj veb prezentaciji objavljuje video zapise lišavanja slobode snimljene od strane službenih lica MUP-a, propraćene tekstualnim podacima o ličnosti lica lišenih slobode. Konstantovano je i da se potom, od strane istih službenih lica fotografije i video zapisi i podaci postavljaju i na fajl servere Internet servisa - Youtube. Konačno, ministarstvo na svom profilu u okviru društvene mreže Fejsbuk, takođe javno objavljuje pomenute video zapise i tekstualne podatke.

Tako postavljeni video zapisi i podaci identitet ovih lica čini sasvim jasno određenim za veliki, neodređeni broj lica, kojima su po različitim kriterijumima pretrage dostupni.

Ovakva obrada podataka o ličnosti je po zakonu nedozvoljena, ne samo zato što ne postoji pravni osnov, nego i zato što je broj i vrsta ličnih podataka koji se obrađuju u očiglednoj nesrazmeri sa svrhom obrade podataka.

Naime, opravdana potreba da javnost bude informisana o aktivnostima na suzbijanju kriminala, kao i potreba da se neke od tih aktivnosti posebno promovišu može biti potpuno zadovoljena i objavljivanjem snimaka na kojima će lica osoba lišenih slobode biti učinjena neprepoznatljivim i uz eventualno objavljivanje inicijala imena i prezimena, a bez ikakvih drugih podataka o ličnosti.

Osim razloga utvrđenih Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti u ovakvim situacijama treba imati na umu i veoma važnu, Ustavom i zakonima utvrđenu, prezumpciju nevisnosti po kojoj je svako nevin dok se pravosnažnom sudskom odlukom ne utvrdi da je kriv. A nepotrebno i potpuno obznanjivanje identiteta lica koje je samo sumnjivo i za koje se kasnije ne retko ispostavi da je nevino, može za to lice imati krajnje neprijatne, nekad i neotklonjive štetne posledice.

Polazeći od toga da obrada podataka na gore opisani način nije samo nedopuštena sa stanovišta člana 8. tač. 1 i 7 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, nego da se njom dovode u pitanje i neka druga Ustavom zajamčena prava o rezultatima sprovedenog nadzora i Upozorenju koje sam uputio MUP-u obavestio sam i Zaštitnika građana."

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 5.4.2012.

ZAKON O RADU: 3. aprila počeo sa radom portal na kome se nalaze sve informacije u vezi sa dostojanstvenim radom i radnim pravom povodom početka kampanje za dostojantveni rad u Srbiji

Oko 17% građana Srbije radi na crno, bez ikakve socijalne zaštite, ostvarujući oko 30% BDP-a koji ne podleže oporezivanju. Budžet zbog toga godišnje biva oštećen za tri do četiri milijarde eura.

Tokom prošle godine oko 55.000 radnika radilo je puno radno vreme, ali za svoj rad nije primalo nikakvu zaradu. Učestala je praksa potpisivanja blanko otkaza, pogotovu ako se ugovor o radu sklapa sa ženom. Stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosi oko 23% i najveća je ikad zabeležena. Prema podacima Zaštitnika građana, u protekloj godini najviše pritužbi građana odnosilo se na povrede ekonomskih i socijalnih prava, posebno u oblasti prava iz penzijsko invalidskog osiguranja i prava na osnovu rada.

Verujemo da ekonomska kriza i tranzicija nisu opravdanje za kršenje prava zaposlenih, kao i da svi radnici u Srbiji imaju pravo na dostojanstven rad. Zbog toga šest partnerskih organizacija, u okviru projekta "Dostojanstven rad za svakog", pokreće kampanju "Crno na belo", koja će tokom narednih godinu dana animirati, podsticati i osnaživati građane da se efikasnije bore za svoja prava u sferi rada, pozivajući istovremeno na saradnju i umrežavanje sve one aktere koji su ključni u borbi za bolji i dostojanstveniji rad za svakog u Srbiji.

Tražimo:

Da se ne zahteva potpisivanje blanko otkaza pri zapošljavanju radnika
Da se na razgovoru za posao ne zahtevaju odgovori na pitanja o planiranju porodice
Da se radnici ne otpuštaju samo zbog njihovih godina
Da se isplaćuje ono što je zarađeno
Da se smanji rad na crno
Da se poštuju pravila o bezbednosti i zdravlju na radu
Da se smanji diskriminacija prilikom zapošljavanja i na radnom mestu
Da se spreči zlostavljanje na radu

Od utorka, 3. aprila u podne, počinje sa radom http://www.crnonabelo.com/ (ONLINE), portal na kome se nalaze sve informacije u vezi sa dostojanstvenim radom i radnim pravom.
Zajedno smo glasniji!

Projekat na nacionalnom i lokalnom nivou u saradnji sprovode Fondacija Centar za demokratiju, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Udruženje Centar za nove komunikacije Dokukino, Timočki klub, Udruženje građana Zajedno, zajedno i Resurs centar Majdanpek. Sprovođenje projekta finansijski podržava USAID preko Instituta za održive zajednice.

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 5.4.2012.

USVOJEN PREDLOG ZAKONA O OTPISU KAMATE NA OBAVEZE PO OSNOVU ODREĐENIH JAVNIH PRIHODA

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu određenih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Prema ovom predlogu, kamate će biti otpisane obveznicima koji podnesu zahtev do 30. juna 2013. godine za sledeće javne prihode: porez na dohodak građana uključujući i porez na prihode od samostalne delatnosti, porez na dobrobit preduzeća, porez na prenos apsolutnih prava, porez na nasleđe i poklon, porez na promet, porez na registrovano oružje, porez na fond zarada, porez na finansijske transakcije, doprinose za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinose za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Predlaže se da kamate budu otpisane uz uslov da je obveznik do dana podnošenja zahteva uplatio glavni dug za obaveze do 31. decembra 2011. godine.

Ovim predlogom zakona Vlada pomaže oživljavanje i razvoj privrede, pri čemu se omogućava da se privreda, preduzetnici i fizička lica rasterete neplaćene kamate kako bi bili u mogućnosti da efikasnije izmiruju tekuće obaveze.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 5.4.2012.

ZAKON O LEKOVIMA I MEDICINSKIM SREDSTVIMA: Postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova i upisa u registar objekata za promet lekova namenjenih upotrebi u veterini - Fabrike lekova

Naziv usluge

Postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova i upisa u registar objekata za promet lekova namenjenih upotrebi u veterini - Fabrike lekova

Organ zadužen za sprovođenje

Uprava za veterinu

Nadzorni organ

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede

Opis

Postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova za obavljanje veterinarske delatnosti veterinarskih organizacija u osnivanju obuhvata:
1.utvrđivanje ispunjenosti uslova objekta u pogledu objekta, opreme i sredstava za rad;
2.utvrđivanje ispunjenosti uslova u pogledu zaposlenih stručnih kadrova i upisa u registar privrednih društava i preduzetnika;
3.upis u registar pravnih lica i preduzetnika koji obavljaju veterinarsku delatnost.

Gde i kako

Postupak započinje podnošenjem Zahteva za utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje veterinarske delatnosti. Zahtev treba da sadrži:
-naziv organa kome se zahtev upućuje;
-vrstu i namenu objekta, tačnu adresu objekta koji se registruje;
-ime, prezime i adresu podnosioca zahteva, ime i prezime zaposlenog veterinara koji ima status odgovornog lica u veterinarskoj organizaciji u slučajevima kada je podnosilac zahteva pravno lice ili fizičko lice koje nije veterinar sa licencom za obavljanje veterinarske delatnosti, odnosno koje ne ispunjava uslov u pogledu stručne kvalifikacije (Odgovorno lice mora biti diplomirani veterinar sa položenim stručnim ispitom i licencom za obavljanje veterinarske delatnosti).

Sva zahtevana dokumentacija se dostavlja u originalu, prepisu, overenoj fotokopiji ili običnoj fotokopiji. U slučaju da se dokumentacija dostavlja kao obična fotokopija, podnosilac zahteva dostavlja originale dokumenata na uvid službenom licu koje vodi postupak i obrađuje zahtev.

Zahtev sa pratećom dokumentacijom se podnosi na adresu:

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za veterinu
Omladinskih brigada 1
11070 Novi Beograd
Kontakt telefon: 011/269-99-20

Neophodna dokumentacija i podaci

1.Zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje poslova proizvodnje lekova namenjenih upotrebi u veterini;
2.Dokaz o uplati administrativne takse u iznosu od 19.410,00 dinara, račun poverioca br: 840-742221843-57, br. modela 97, poziv na broj šifra - broj opštine na kojoj se vrši uplata, primalac Budžet Republike Srbije, svrha uplate - Administrativna taksa;
3.Dokaz o uplati takse u iznosu od 1.500,00 dinara na ime troškova postupka na račun poverioca broj: 840-1562845-88, br. modela 97 sa pozivom na broj 17-41900-04-01-760-742321;
4.Dokaz o uplati administrativne takse u iznosu od 1.220,00 dinara račun poverioca br: 840-742221843-57, br. modela 97, poziv na broj šifra - Srbije, svrha uplate - Administrativna taksa za upis u registar;
5.Ugovor o zakupu objekta ili drugi dokaz o sticanju prava na korišćenje nepokretnosti;
6.Rešenje o upisu u Registar Agencije za privredne registre;
7.Opis postupka ili dela postupka proizvodnje lekova za koje se traži dozvola za proizvodnju lekova;
8.Popis lekova i farmaceutskih oblika lekova za koje se traži dozvola za proizvodnju;
9.U zahtevu navesti sedište proizvođača lekova i mesto proizvodnje;
10.U zahtevu navesti sedište pravnog lica, mesto kontrole kvaliteta kao i mesto puštanja serije leka;
11.U zahtevu navesti ime lica odgovornog za proizvodnju, ime kvalifikovanog farmaceuta odgovornog za kontrolu kvaliteta i puštanje serije leka u promet. Dati opis kontrole kvaliteta leka;
12.Fotokopije diplome/a o završenom Fakultetu veterinarske medicine za zaposlene veterinare, odnosno, diplome Farmaceutskog fakulteta za zaposlenog farmaceuta;
13.Fotokopija Licence za obavljanje veterinarske delatnosti;
14.Fotokopije M1/M3 obrazaca prijave osiguranja i fotokopije svih popunjenih listova iz radne knjižice za zaposlene veterinare i/ili farmaceute;
15.Spisak opreme za proizvodnju i kontrolu kvaliteta sa atestima kao i opis prostora.
16.Informacije o rukovanju otpadnim proizvodima i zaštiti životne okoline. Potrebno je dostaviti Rešenje o davanju saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu izdatu od nadležnog organa (Republički, Pokrajinski ili opštinski organi za zaštitu životne sredine);
17.Tehničko-tehnološka dokumentacija o objektu - Uprošćeni elaborat (tehnički opis objekta, električna instalacija, vodovod i kanalizacija)

Pravni osnov

Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima ("Službeni glasnik RS", br. 30/2010) http://www.vet.minpolj.gov.rs/legislativa/zakoni/Zakon_o_lekovima_i_medicinskim_sredstvima.pdf (ONLINE)
Pravilnik o uslovima za proizvodnju lekova ("Službeni glasnik RS", br. 27/2008) http://www.vet.minpolj.gov.rs/legislativa/pravilnici/Pravilnik_proizvodnja_lekova.pdf (ONLINE)
Smernice Dobre proizvođačke prakse http://www.minzdravlja.info/downloads/Zakoni/Smernice/SmerniceDobreProizvodjackePrakse.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt e-Uprave, 5.4.2012.

ZAKON O SPORTU: OBAVEŠTENJE U VEZI SA DOSTAVLJANJEM EVIDENCIONE PRIJAVE U MOS

Ministarstvo omladine i sporta primaće evidencione prijave svih udruženja, društava i saveza u oblasti sporta, koji su do 12.04.2012. godine predali dokumentaciju za prevođenje u Registar APR, u roku od 15 dana od dana izdavanja Rešenja o upisu prevođenja.

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 5.4.2012.

ZAKON O ZAŠTITI KORISNIKA FINANSIJSKIH USLUGA: Narodna banka Srbije ne naplaćuje razmatranje prigovora korisnika finansijskih usluga ni postupak posredovanja

Povodom učestalih neutemeljenih i neosnovanih izjava različitih udruženja o postupanju Narodne banke Srbije po prigovorima korisnika finansijskih usluga, NBS obaveštava sve građane da po svakom prigovoru postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 - prim.red) i svojim internim aktima i procedurama. Narodna banka Srbije je nezavisna institucija koja svoje aktivnosti sprovodi u skladu sa zakonskim propisima i ne podleže spoljnim pritiscima.

Postupak razmatranja prigovora kao i postupak posredovanja (medijacija) za sve korisnike finansijskih usluga je potpuno besplatan. U vansudskom postupku pred Narodnom bankom Srbije u 2011. godini 48% prigovora je okončano sporazumom. Imajući u vidu napred navedeno, napominjemo da u postupku pred Narodnom bankom Srbije nije neophodno angažovanje punomoćnika i trećih lica, te stoga građani treba sami da odluče da li će se izlagati nepotrebnim, dodatnim troškovima time što će angažovati posrednika u ovoj fazi rešavanja prigovora.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 5.4.2012.

ODLUKA O NAČINU POSTUPANJA BANKE I DAVAOCA LIZINGA PO PRIGOVORU KORISNIKA FINANSIJSKIH USLUGA I NAČINU POSTUPANJA NARODNE BANKE SRBIJE PO OBAVEŠTENJU TIH KORISNIKA: Postupak podnošenja prigovora korisnika finansijskih usluga

Zapaženo je da se značajan broj korisnika finansijskih usluga prigovorom direktno obraća Narodnoj banci Srbije, a ne finansijskoj instituciji. U tim slučajevima Narodna banka Srbije, saglasno odredbama Odluke o načinu postupanja banke i davaoca lizinga po prigovoru korisnika finansijskih usluga i načinu postupanja Narodne banke Srbije po obaveštenju tih korisnika ("Sl. glasnik RS", br. 65/2011 - dalje: Odluka - prim.red.), te prigovore prosleđuje konkretnim finansijskim institucijama na rešavanje. S obzirom da se na ovakav način neminovno produžava vreme rešavanja prigovora, podsećamo korisnike koji smatraju da su im narušena prava u ugovornom odnosu sa finansijskom institucijom (bankom, društvom za osiguranje, dobrovoljnim penzijskim fondovima, ili lizing kompanijom), da je najbrži način za ostvarivanje tih prava u vansudskom postupku sledeći:

I korak: upućivanje pismenog prigovora finansijskoj instituciji sa kojom imaju ugovorni odnos u skladu sa Odlukom i procedurom, a prema našim podacima, prigovor se najčešće reši upravo u tom koraku i

II korak: obraćanje NBS - Centru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga, u slučaju kada korisnici nisu zadovoljni predlogom finansijske institucije za rešenje prigovora, ili im ta finansijska institucija nije odgovorila u roku od 30 dana.

Korisnici mogu da dobiju sve informacije o procedurama ulaganja prigovora na tel. Informativnog centra Narodne banke Srbije 0800 111 110, ili na sajtu www.nbs.rs. (ONLINE)

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 5.4.2012.

POTPISAN UGOVOR O IZBEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA SA GRUZIJOM

U Beogradu je, 4. aprila 2012. godine, potpisan Ugovor između Republike Srbije iGruzije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu.

U ime Vlade, kao zastupnika Republike Srbije, Ugovor je potpisao Dušan Nikezić,državni sekretar u Ministarstvu finansija, a u ime Gruzije, Tornik Gordadze,zamenik ministra inostranih poslova za evropske integracije.

ZaključenjeUgovora, predstavlja značajan doprinos unapređenju bilateralne privredne i finansijske saradnje između Republike Srbije i Gruzije, jer se rešenjima sadržanim u Ugovoru, otklanja dvostruko oporezivanje fizičkih i pravnih lica -rezidenata dve države.

Posebno ističemo, da Ugovor stimuliše ulaganje kapitala rezidenata Republike Srbije u Gruziji i rezidenata Gruzije u Republici Srbiji.

Ugovorom se, takođe, obezbeđuje saradnja poreskih administracija Republike Srbije iGruzije u cilju efikasne primene Ugovora i sprečavanja poreske evazije odstrane njihovih rezidenata.

Dve strane su se dogovorile o preduzimanju mera neophodnih za što skorije potvrđivanje Ugovora, njegovo stupanje na snagu, kao i početak primene, o čemu će zainteresovana stručna javnost, blagovremeno,biti obavešteni.

Ukoliko se postupak potvrđivanja u parlamentima obe države ugovornice okonča do kraja 2012. godine, Ugovor će početi da se primenjuje od 1. januara 2013. godine.
KadaUgovor stupi na snagu, u posebnom članku, blagovremeno, ćemo objaviti osnovne i detaljnije informacije o rešenjima sadržanim u pojedinim članovima Ugovora.

Izvor: Redakcija, 5.4.2012.

BESPLATAN MENTORING ZA 50 NOVOOSNOVANIH I 100 POSTOJEĆIH MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA I PREDUZETNIKA: • Rok za prijavu je 10. maj 2012. godine •

Nacionalna služba za regionalni razvoj objavila je Javni poziv: Mentoring za 50 novoosnovanih i 100 postojećih malih i srednjih preduzeća i preduzetnika

Besplatnom uslugom mentoringa od 50 sati (podrška stručnog lica-mentora) postiže se dalji razvoj preduzetnika/privrednog društva.

Rok za prijavu je 10. maj 2012. godine

Integralni tekst Javnog poziva može se pročitati na sajtu Nacionalne agencije za regionalni razvoj: http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Mentoring-za-50-novoosnovanih-i-100-postojecih-MSPP (ONLINE)

UDRUŽENJE BANAKA SRBIJE NAJAVLJUJE DESETO GODIŠNJE SAVETOVANJE BANKARSKIH STRUČNJAKA POD NAZIVOM "BANK FINING - UPRAVLJANJE RIZICIMA": • od 16 -18. maja 2012. godine •

Najavljujemo deseto godišnje savetovanje bankarskih stručnjaka pod nazivom Bank FinIng - Upravljanje rizicima, koje će se održati u organizaciji Udruženja banaka Srbije na Paliću, u periodu od 16 -18. maja 2012. godine.

Preporučujemo pažnji menadžera za upravljanje rizicima i njihovim saradnicima, finansijskim menadžerima, menadžerima za upravljanje aktivom i pasivom, internim revizorima, analitičarima, računovođama i svim drugim zainteresovanim, tematski okvir ovogodišnjeg Savetovanja, koji nosi naziv:

Baze podataka i ključni indikatori rizika

Kao i predhodnih godina, uvodni deo Savetovanja biće posvećen razgovorima o globalnim kretanjima i tendencijama u bankarskoj industriji, prudencionoj superviziji i standardima. U ovom delu Savetovanja ćete moći da slušate:

o nacionalnoj strategiji kada su u pitanju bazelski standardi (Bazel II i Bazel III),
o prvim rezultatima i efektima primene domaće regulative harmonizovane sa Bazel II standardima i
da u direktnom dijalogu sa nacionalnim regulatorom i supervizorom postavite jedan broj pitanja.

Naši ekskluzivni gosti ove godine su:

gospođa Mira Erić, viceguverner Narodne banke Srbije,
gospođa Bojana Mijailović, rukovodilac Odeljenja za istraživanje i razvoj Sektora za kontrolu poslovanja banaka Narodne banke Srbije sa saradnicima - gospođica Marija Ranđelović, gospođa Maja Knežević.

U okviru tematskog dela programa najavljujemo sesije u kojima ćete biti u prilici da se:

u okviru stručnog predavanja upoznate sa jedinstvenim modelom baze podataka pogodnim za različita rešenja, koji je napravila ugledna kuća Asseco South Eastern Europe (Asseco SEE), ove godine rangirana u sam vrh od 20 kompanija sa liste od više od 400 kompanija rangiranih na Varšavskoj berzi (rangiranje je uradio vodeći poslovni i finansijski dnevni magazin "Puls biznesu" u saradnji sa jednim od najvećih nezavisnih istraživačkih instituta Pentor, a potvrdilo 180 analitičara i konsultanata anonimnim glasanjem),
da slušate o metodologiji jedne od vodećih eksternih rejting agencija Standard & Poor′s, o načinu na koji kapitalni model ove ERA baziran na riziku inkorporira te rizike, i kako oni povratno utiču na rejtinge,
da se upoznate sa novim programskim rešenjem baze podataka, kao alata za uspešno upravljanje visoko rizičnim delom kreditnog portfolija (sRisks - NPL Management Tool), ali i sa prvim rezultatima praktične primene ovog modela baze podataka u Hypo-Alpe-Adria banci,
da čujete stručno predavanje na temu ključnih indikatora rizika, kojim otvaramo ovu važnu temu o instrumentu za rano upozorenje od rizika,
da u okviru male radionice vidite na primeru kako se od tipičnog skupa podataka o klijentima, dobijenih iz zahteva za gotovinske kredite, dolazi do modela koji daje procenu kvaliteta klijenta (Retail scoring model) i drugo.

Naši ekskluzivni gosti ove godine su:

G-din Zoran Popović, Direktor Sektora BI, Asseco SEE, Beograd
G-din Pierre Gautier, Pomoćnik direktora - Rejting finansijskih usluga, Standard & Poor′s, Paris, France
G-din Predrag Rajačić, Belit, Beograd,
G-din Darko Blažić, rukovodilac Odeljenja monitoringa kreditnog rizika, Hypo-Alpe-Adria Banka, Beograd,
Dr Siniša Prokić, Rukovodilac Službe za modeliranje kreditnog rizika, Banca Intesa, Beograd i drugi.
Dr Veroljub Dugalić i ove godine vodi nas kroz kroz ekonomsku istoriju Srbije sa prezentacijom na temu Finansijski efekti sukcesije SFRJ, a u okviru sesije Apostoli srpskih finansija o dr Vojislavu Veljkoviću, tvorcu jugoslovenskog dinara.

Ovom najavom nisu obuhvaćeni svi programski sadržaji i sesije ovogodišnjeg Bank FinIng-a. O detaljnom planu rada Savetovanja i kompletnom Programu bićete obavešteni sredinom aprila meseca 2012. godine preko poziva i programa Savetivanja koje ćemo, kao i do sada, dostaviti običnom i e-mail poštom na više adresa (predsednici izvršnih odbora, menadžeri rizika, direktori sektora za rad sa privredom, stanovništvom i poslove sa inostranstvom, interni revizori, compliance menadžeri, računovođe, analitičari). Program, poziv i prijave za Savetovanje moći ćete da nađete i na portalu Udruženja banaka Srbije, stranica Centra za bankarsku obuku.

Iskreno verujemo da će ovako koncipiran Program Savetovanja, kao i pažljivo odabrani gosti, biti predmet vaše pažnje i interesovanja. Ove godine pokušaćemo da posebno obeležimo deset godina zajedničkog rada i druženja, ali i da rezimiramo rezultate. Zbog svega navedenog, planirajte blagovremeno vaše radne obaveze i dođite da zajedno nastavimo rad na planu edukacije i poboljšanja informisanosti u oblasti upravljanja rizicima, kao i na planu harmonizovane i konzistentne primene regulative iz ove oblasti.

Izvor: Vebsajt Udruženja banaka Srbije, 5.4.2012.

STRATEGIJA RAZVOJA OBRAZOVANJA U SRBIJI: Predloženo da zarada univerzitetskih profesora ubuduće bude u direktnoj vezi sa prolaznošću studenata i upotrebljivim znanjem koje je predavač preneo na studenta

Zarada univerzitetskih profesora ubuduće bi mogla da bude u direktnoj vezi sa prolaznošću studenata i upotrebljivim znanjem koje je predavač preneo na studenta.

"To znači da bi čitav sistem obračuna zarada profesora mogao biti promenjen", rekao je predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije Miša Živić i naveo da je predloženo da takva inicijativa bude ugrađena u strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji.

"Kod nas se sada profesori plaćaju po času, bez obzira da li je taj čas održan, da li je nastavnik došao, svejedno dobiće istu platu", rekao je Živić Tanjugu.

Kako je naveo, u SAD i drugim državama, uprave fakulteta postavile su jasne standarde koji predviđaju šta studenti moraju znati na kraju semestra, a i prolaznost na tom predmetu ne sme biti ispod određenog procenta.

"Od toga zavisi plata, odnosno dok profesor ne obezbedi prihvatljivu prolaznost i ne isporuči toliko potrebnog znanja, novac neće dobiti", naveo je Živić.

Kako je rekao, tek kada se to bude promenilo i kada budemo imali jasne institucije koje mogu da kontrolišu standard i kvalitet znanja studenata, možemo pričati o reformama.

"Moramo da budemo svesni da je najbitnije znanje, nove veštine i kompetencije, preduzetnički duh, kojima nas, nažalost, ne uče mnogo na fakultetu", objasnio je on.

Profesori, prema njegovom mišljenju, moraju da budu fleksibilni, da se usavršavaju, menjaju svoje navike, da drugačije predaju, tako da podstiču studente da razmišljaju kritički, da traže informaciju, rešavaju probleme... Sve to, kako je rekao, nedostaje u Srbiji i mora se menjati u najskorije vreme, kao i uvreženi stav da je važna diploma, a ne znanje.

"Cilj obrazovanja nije da dobijemo diplomu, nego da steknemo znanje", rekao je Živić i ukazao da u Evropi, kada student ide na intervju kod poslodavca, on pita šta znamo, a kod nas je važno koju diplomu imamo.

Izvor: Vebsajt Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, 30.3.2012.

OVOGODIŠNJA GENERACIJA UČENIKA ŠESTOG RAZREDA BIĆE PRVA GENERACIJA KOJA ĆE 2014. GODINE POLAGATI ZAVRŠNI ISPIT SA PITANJIMA IZ FIZIKE, BIOLOGIJE, ISTORIJE, GEOGRAFIJE I HEMIJE

U svim osnovnim školama u Srbiji u subotu od 10 do 12 časova učenici šestog razreda rešavali su test s 20 zadataka iz gradiva koje su do sada, to jest u petom i prvom polugodištu šestog razreda, prešli iz geografije, istorije, biologije i fizike.

Ovaj test, pripremljen u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ima za cilj da sadašnje šestake pripremi za završni ispit koji će polagati na kraju osmog razreda, u junu 2014. godine, s obzirom na to da će ovogodišnja generacija šestaka biti prva koja će završni ispit polagati u njegovom konačnom obliku, u kojem će, uz testove iz maternjeg jezika i matematike, biti i treći test s pitanjima iz fizike, biologije, istorije, geografije i hemije.

- Glavna svrha primene ovog testa je priprema i navikavanje učenika na pažljivo i fokusirano čitanje teksta zadatka i analizu elemenata koji se u njemu daju - kaže rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Saša Glamočak. - Ovogodišnji šestaci probni test imaće i dogodine, kada budu u sedmom razredu, i tada će među pitanjima biti i zadaci iz hemije koju još uvek nemaju, a planirano je da i u osmom razredu, pre pravog završnog ispita, imaju još jedan probni test.

Svi ovi probni testovi, po rečima Saše Glamočaka, biće prilika da se učenici blagovremeno upoznaju s redosledom koraka i obavezama u vezi s uvođenjem trećeg testa na završnom ispitu, da vide za njih nepoznate zadatke i da provere svoje znanje jer će se i probni testovi bodovati, ali se ti bodovi nikako ne smeju koristiti za ocenjivanje učenika.

- Rezultati s kombinovanog testa ne pretvaraju se u ocene učenika i ne služe za njihovo ocenjivanje, nego će ih nastavnici koristiti u planiranju aktivnosti za dalje pripremanje učenika za završni ispit - kaže Saša Glamočak. - Rezultati ovogodišnjeg probnog testiranja i onog sledeće godine ostajaće u školama, dok ćemo rezultate probnog testa koji će sadašnji šestaci raditi kada budu u osmom razredu prikupiti i analizirati u Zavodu kao pravi završni ispit.

Striktna pravila

Inače, ovaj probni test biće organizovan isto kao i pravi, to jest, ako je moguće, svi učenici će ga raditi u jednoj prostoriji, a ako to nije moguće, u više većih prostorija ili u učionicama. U prostorijama u kojima se radi test razmak između klupa mora biti najmanje 1,2 metar i u jednoj klupi sme sedeti samo jedan učenik. Tačno je propisan i broj dežurnih nastavnika pa će tako u jednoj velikoj prostoriji na svakih 10 do 12 učenika dežurati po jedan, dok ih je po jednoj učionici u kojoj može biti najiše 18 đaka, neophodno dvoje. Za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kojima je pri testiranju potrebna odgovarajuća podrška, prostor za polaganje ispita prilagođava se vrsti podrške koja se učeniku pruža. Sve klupe će biti numerisane i šestaci će u njih sedati u skladu sa svojim rednim brojem na spisku istaknutom u školi.

Izvor: Vebsajt Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, 31.3.2012.

U ORGANIZACIJI PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA I ITALIJANSKOG INFORMEST-a 3. APRILA 2012. GODINE ODRŽAĆE SE KONFERENCIJA "FINANSIJSKI INSTRUMENTI MEĐUNARODNIH FINANSIJSKIH INSTITUCIJA ZA PODRŠKU MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA": • Rok za prijavu 2. april 2012. godine

Uokviru međunarodnog projekta Fit4SME, koji finansira Centralno evropska inicijativa (CEI), u organizaciji Privredne komore Beograda i italijanskog INFORMEST-a održaće se konferencija na temu

"Finansijski instrumenti međunarodnih finansijskih institucija za podršku malim i srednjim preduzećima"

u utorak, 3. aprila 2012., sa početkom u 9:30, u beogradskom Centru "Sava", sala anex A, Milentija Popovića 9, Novi Beograd.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici međunarodnih finansijskih institucija: Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i komercijalnog bankarskog sektora, kao i zvaničnici ministartava, domaćih i međunarodnih organizacija. Učesnici će imati prilike da čuju prezentacije, praktične savete, primere i druge korisne informacije u vezi finansijskih instrumenata koji stoje na raspolaganju srpskoj privredi, od strane međunarodnih finansijkih institucija ili bankarskog sistema.

Projekat ima za cilj da se mala i srednja preduzeća bolje upoznaju sa izvorima sredstava i instrumentima namenjenim finanisranju razvojnih projekata u privredi, kao i podizanje kapaciteta institucionalnih aktera za podršku privatnom sektoru u pronalaženju izvora finanisranja. Održavanje konferencije je podržalo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije.

Učešće na konferenciji je besplatno. Rok za prijavu je 2. april 2012. godine. Kontakt osoba: Miloš Došen, tel. (011) 3625 148, e-mail: mdosen@kombeg.org.rs

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 30.3.2012.

KONKURS O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PODSTICAJA ZA PODRŠKU RURALNOM RAZVOJU KROZ INVESTICIJE U PRIMARNOJ PROIZVODNJI U 2012. GODINI: • Rok za prijavu 30. april 2012. •

Konkurs o uslovima i načinu korišćenja podsticaja za podršku ruralnom razvoju kroz investicije u primarnoj proizvodnji za podizanje proizvodnog zasada voća: višnje, šljive, jagode, maline i borovnice u 2012. godini na teritoriji pet okruga u južnoj Srbiji - Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski

Član 1.

Ovim Konkursom uređuju se uslovi i način korišćenja strukturnih podsticaja kroz investicije u primarnoj proizvodnji za podizanje proizvodnih zasada višnje, šljive, jagode, maline i borovnice (u daljem tekstu: proizvodni zasadi), za 2012. godinu (u daljem tekstu: podsticaji), na teritoriji pet okruga u Južnoj Srbiji - Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski.

Podsticaji se koriste za sledeće investicije:
1) naknadu troškova kupovine sadnica voćaka
2) naknadu troškova vezanih za specifičnost uslova u kojima se zasniva proizvodni zasad

Član 2.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju:

1) fizička lica - nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava
2) preduzetnici
3) privredna društva koja su razvrstana kao mala i srednja pravna lica u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija
4) zemljoradničke zadruge najmanje deset zadrugara koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i nalaze se u aktivnom statusu

Lica iz stava 1. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticaja ako:

1) su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja Registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i obnovu registracije i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Sl. glasnik RS", br. 111/2009, 21/2010, 89/2010, 22/2011 i 97/2011 - prim.red. - u daljem tekstu: Pravilnik) i nalaze se u aktivnom statusu
2) u trenutku podnošenja zahteva za ostvarivanje podsticaja, nemaju evidentiranih dospelih neizmirenih dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita
3) imaju izmirene poreske obaveze za 2011. godinu

Lica iz stava 1. tačka 1. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticaja ukoliko imaju prijavljeno prebivalište i parcelu, odnosno lica iz tačke 2, 3. i 4. ukoliko imaju prijavljeno sedište i parcelu na teritoriji okruga predviđenih konkursom (Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski) ako su:

Lica iz stava 1. tačke 2, 3. i 4. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticaja

1) kao poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar u skladu sa Pravilnikom i registrovana u Registar privrednih subjekata, a lica iz tačke 3. i 4. ovog člana, i ako su prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2011. godine, razvrstana u mala ili srednja pravna lica, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", br. 46/2006, 111/2009 i 99/2011 - dr. zakon - prim.red.)
2) ako im je na dan podnošenja zahteva pretežna ili jedna od delatnosti gajenje voća

Lica iz stava 1. ovog člana ostvaruju pravo na korišćenje podsticaja samo ukoliko Biznis plan, koji je predviđen kao element potrebne dokumentacija koja je obavezna uz podnošenje zahteva za odobravanje podsticaja bude ocenjen sa 10 i više poena.

Lica iz stava 1. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za proizvodne zasade jagoda podignute na leto 2011, odnosno ostale voćne zasade podignute na jesen 2011. godine ili će voćni zasadi biti podignuti na proleće 2012. godine.

Član 3.

Lica iz člana 2. stav 1. ovog konkursa (u daljem tekstu: podnosilac zahteva) imaju pravo na podsticajna sredstva ako:

1) katastarske parcele na kojima su podignuti proizvodni zasadi u njihovom vlasništvu ili u zakupu sa fizičkim licem na period od najmanje osam godina, odnosno najmanje dve godine za proizvodne zasade jagode koje se računaju od dana podnošenja prijave na konkurs
2) ne koriste zemljište po osnovu ugovora o zakupu ili po osnovu nekog drugog pravnog posla koji je zaključen sa pravnim licem, osim ako zemljište koriste po osnovu ugovora o zakupu zemljišta zaključenim sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) najmanje do 31. decembra 2020. godine, odnosno za period najmanje do 30. jula 2013. godine za proizvodne zasade jagode
3) zemljište na kome su podignuti proizvodni zasadi nije pod bilo kakvim teretom (hipoteka, plodouživanje i drugo)
4) po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji, donacije) ne koriste podsticaje za podizanje istih proizvodnih zasada
5) pre podizanja proizvodnog zasada na katastarskim parcelama izvršena osnovna hemijska analiza zemljišta sa preporukom đubrenja za odgovarajuću voćnu vrstu i ako je dokument o izvršenoj osnovnoj hemijskoj analizi zemljišta sa preporukom izdat u periodu od 1. januara 2010. godine do 30. aprila 2012. godine
6) izvršila rigolovanje (duboka obrada), odnosno podrivanje zemljišta u toku 2010. i 2011. ili do 30. aprila 2012. godine na katastarskim parcelama na kojima su podignuti proizvodni zasadi višnje i šljive sa minimalnom dubinom od 0,6 metara (osim na peskovitom zemljištu gde nije potrebno rigolovanje, odnosno podrivanje), odnosno sa minimalnom dubinom obrade zemljišta od 0,3 metra za proizvodne zasade jagodastih vrsta voćaka, odnosno jagode, maline ili borovnice
7) za proizvodne zasade konzumnih sorti jagoda postavili sistem za navodnjavanje i folije na bankovima (visokim gredicama)
8) za proizvodne zasade industrijskih sorti jagoda postavili sistem za navodnjavanje
9) proizvodni zasad jagode nije podignut po sistemu vertikalne tehnologije gajenja.

Član 4.

Pravo na podsticaj podnosilac zahteva ima ako je podigao jedan ili više proizvodnih zasada i ako je najmanja površina zasada pod jednom voćnom vrstom:

1) 0,15 hektara po vrsti jagodastih voćaka
2) 0,5 hektara po vrsti koštičavih voćaka

Najveća površina za koju podnosilac zahteva može da ostvari podsticaj za sve proizvodne zasade koštičavog voća iznosi 10 hektara, a za proizvodne zasade jagodastog voća 2 hektara.

Član 5.

Podsticaji za proizvodne zasade isplaćuju se ako proizvodni zasad ispunjava uslove iz ovog konkursa u pogledu broja posađenih sadnica po hektaru i broja primljenih sadnica po hektaru i kategorije sadnica, i to: za sertifikovane sadnice ili za standardne SA sadnice (za voćne vrste za koje ne postoji sertifikovani sadni materijal), a po ceni sadnica iz računa do iznosa utvrđenih u članu 6. ovog Konkursa.

Član 6.

Za proizvodni zasad:

1) višnje na vegetativnoj podlozi potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 800 do 2.500 sadnica po hektaru, s tim da se za sertifikovanu sadnicu isplaćuje do 200 dinara
2) oblačinske višnje potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 800 do 2.500 sadnica po hektaru, s tim da se za  sertifikovanu sadnicu isplaćuje do 100 dinara
3) višnje na generativnoj podlozi potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 600 do 1.100 sadnica po hektaru, s tim da se za sertifikovanu sadnicu isplaćuje do 200 dinara
4) šljive na vegetativnoj podlozi potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 1.200 do 2.500 sadnica po hektaru, s tim da se za sertifikovanu sadnicu isplaćuje do 240 dinara
5) šljive na generativnoj podlozi potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 400 do 1.200 sadnica po hektaru, s tim da se za sertifikovanu sadnicu isplaćuje do 210 dinara

Član 7.

Podsticaji za proizvodne zasade jagodastih vrsta voćaka isplaćuju se na osnovu broja posađenih sadnica i kategorije sadnica po hektaru zasađene površine u fiksnom iznosu utvrđenom u članu 8. ovog Konkursa.

Član 8.

Za proizvodni zasad:

1) neindustrijskih (konzumnih) sorti jagoda potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 40.000 do 65.000 sadnica po hektaru, s tim da se za zasade podignute sa sertifikovanim sadnicama neindustrijskih sorti isplaćuje iznos od 700.000 dinara po hektaru
2) industrijskih sorti jagoda potrebno je da broj posađenih sadnica bude 25.000-35.000 sadnica po hektaru, s tim da se za zasade podignute sa sertifikovanim sadnicama i standardnim SA sadnicama industrijskih sorti isplaćuje iznos od 300.000 dinara
3) borovnice potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 2.000 do 3.500 sadnica po hektaru, s tim da se za zasade podignute sa standardnim SA sadnicama isplaćuje iznos od 800.000 dinara po hektaru
4) maline sa remontantnim sortama potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 6.500 do 8.000 sadnica po hektaru,  s tim da se za zasade podignute sa sertifikovanim sadnicama isplaćuje iznos od 250.000 dinara po hektaru
5) maline sa jednorodnim sortama potrebno je da broj posađenih sadnica bude od 10.000 do 18.000 sadnica po hektaru, s tim da se za zasade podignute sa sertifikovanim sadnicama isplaćuje iznos od 240.000 dinara po hektaru

Član 9.

Iznos podsticaja za proizvodne zasade voćaka i iz člana 6. i člana 8. ovog Konkursa uvećava se zbog specifičnosti uslova u kojima se zasniva proizvodni zasad za po 50.000 dinara po hektaru za proizvodne zasade:

1) sa srpskim autohtonim sortama i domaćim stvorenim sortama voćaka
2) koje su podnosioci zahteva podigli na teritoriji opštine koja pripada području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, u skladu sa Pravilnikom o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi ("Službeni glasnik RS", br. 3/10, 6/10 i 13/10), ako u tim opštinama imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva

Član 10.

Podnosilac zahteva ima pravo na korišćenje podsticaja za podizanje proizvodnih zasada ako je primljeno najmanje 90% od posađenih sadnica, računajući od ukupnog broja posađenih sadnica po zasadu i ako su sadnice zdravstveno i sortno ispravne.

Procenat prijema sadnica inspektor utvrđuje u drugoj vegetativnoj kontroli, kada se zapisnički konstatuje preostali broj sadnica za koje se ostvaruju podsticaj.

Član 11.

Pravo na korišćenje podsticaja, podnosilac zahteva može da ostvari jednom u toku godine na osnovu zahteva koji je sastavni deo ovog konkursa (Obrazac 1), koji može da se podnese za proizvodne zasade različite po vrstama voća, sortama ili klonovima koji su upisani u Registar sorti poljoprivrednog bilja koji se vodi u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja.

Član 12.

Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava podnosi se na Obrascu 1 - Zahtev za korišćenje podsticaja u primarnoj proizvodnji za podizanje proizvodnih zasada voća za 2012. godinu, koji je odštampan uz ovaj Konkurs i čini njegov sastavni deo sa neophodnom dokumentacijom dostavalja se ovom Ministarstvu, putem pošte, preporučenim pismom na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja, ul. Hajduk Veljkova 4-6, 15000 Šabac.

Adresa podnosioca zahteva i naziv konkursa moraju biti jasno naznačeni na koverti, takođe, treba napisati na koverti: Konkurs o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava za ruralni razvoj kroz investicije u primarnoj proizvodnji za podizanje proizvodnih zasada voća: višnje, šljive, jagode, maline i borovnice u 2012. godini na teritoriji pet okruga u Južnoj Srbiji-Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski (za zajednički projekat Republike Srbije i Danskog programa za razvoj voćarstva u Južnoj Srbiji FRUITS & BERRIES), sa naznakom "NE OTVARATI".

Rok za podnošenje zahteva po ovom Konkursu je 30. april 2012. godine.

Član 13.

Potrebna dokumentacija koja je obavezna uz podnošenje zahteva za odobravanje podsticaja:

1) čitko popunjen zahtev sa obaveznim potpisom nosioca poljoprivrednog gazdinstva i lica ovlašćenog za zastupanje ako se radi o pravnom licu ili preduzetniku (Obrazac br.1)
2) za zemljoradničke zadruge - tabela sa podacima o zadrugarima najmanje deset zadrugara koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i nalaze se u aktivnom statusu
3) hemijska analiza zemljišta sa katastarskih parcela na kojima su podignuti proizvodni zasadi sa preporukom đubrenja za odgovarajuću vrstu voćaka, s tim da se jedna analiza zemljišta može odnositi na zemljište sa svih katastarskih parcela ako su katastarske parcele na kojima su podignuti proizvodni zasadi grupisane na istom potezu
4) račun za rigolovanje zemljišta koje je izvršeno u toku 2010. i 2011. ili 2012. godine na katastarskim parcelama na kojima su podignuti zasadi na jesen 2011. i proleće 2012. godine, izdat u skladu sa zakonom ili izjava da je rigolovanje izvršeno u toku 2010. i 2011. ili 2012. godine, odnosno izjava da je osnovna obrada zemljišta za jagodaste vrste voćaka izvršena u toku 2011. ili 2012. godine u skladu sa uslovima propisanim ovim konkursom
5) original račun (ili overenu fotokopiju tog računa),  otpremnice (za domaće sadnice) ili jedinstvena carinska deklaracija (za uvozne sadnice) koje prate račune i dokaz o izvršenom plaćanju: overena potvrda o prenosu sredstava ili overen izvod iz banke kao dokaz da je plaćanje izvršeno
6) izvod iz Registra privrednih subjekata, za lica iz člana 2. stav 1. tačke 2, 3. i 4. ovog konkursa, ne stariji od šest meseci od dana objavljivanja konkursa
7) kopija odluke, odnosno osnivačkog akta pravnog lica da je jedna od delatnosti gajenje voća
8) kopija plana u razmeri 1:2.500 i izvod iz katastra nepokretnosti sa podacima o vlasništvu, teretima i ograničenjima (prepis lista nepokretnosti ako je uspostavljen novi operat, odnosno prepis posedovnog lista ako nije uspostavljen novi operat), odnosno izvod iz zemljišnih knjiga (gde nije uspostavljen katastar nepokretnosti) za sve katastarske parcele koje su predmet zahteva
9) za pravna lica - overena fotokopija obaveštenja o razvrstavanju u malo i srednje preduzeće, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/06, 111/09 i 99/11 - dr. zakon) prema podacima iz finansijskog izveštaja iz 2011. godine
10) potvrda o izmirenim poreskim obavezama za 2011. godinu i to: potvrdu o izmirenju dospelih obaveza javnih prihoda koju izdaje nadležna filijala poreske uprave kao i potvrdu o izmirenju obaveza po osnovu izvornih lokalnih javnih prihoda izdatu od strane odeljenja Poreske uprave pri jedinici lokalne samouprave
11) potpisana izjava pod materijalnom i krivičnom odgovornošću da u trenutku podnošenja zahteva za ostvarivanje podsticaja nema evidentiranih dospelih neizmirenih dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu Ministarstvo) po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita kao i da za istu investiciju ranije nije koristio podsticaj po drugom osnovu
12) investiciona saglasnost Ministarstva za podizanje višegodišnjih zasada na zakupljenom državnom zemljištu
13) Biznis plan podizanja i održavanja proizvodnog zasada sačinjen u skladu sa preporukom objavljenom na veb stranici Ministarstva koji je urađen za svaku voćnu vrstu

Član 14.

Potrebna dokumentacija koja se podnosi kao dokaz ispunjenosti kriterijuma selekcije navedenih u ovom konkursu:

1. potvrda o broju dana nelikvidnosti za poslednjih 12 meseci od trenutka objavljivanja konkursa izdata od strane Narodne banke
2. bilansi uspeha za prethodne dve godine ili bilans uspeha za 2011. godinu ukoliko je podnosilac zahteva lice osnovano u 2011. godini
3. Izveštaj inspektora ili sertifikat da podnosilac zahteva radi u skladu sa principima HACCP, Global GAP, BRC ili ISO standarda ili je sertifikovan za organsku proizvodnju ili potvrdu da je u procesu konverzije za dobijanje statusa organskog proizvođača
4. Fotokopija ličnih karata za članove komercijalnog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno izvod iz matične knjige rođenih za maloletne članove

Sva potrebna dokumenta moraju da glase na podnosioca zahteva i prilažu se u originalu ili kao overena kopija.

Dokumenta izdata na stranom jeziku moraju da budu prevedena na srpski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača.

Član 15.

Administrativnu kontrolu dokumenata iz člana 13. Konkursa sprovode službenici Ministarstva - Uprave za agrarna plaćanja, kontrolom prijave na Konkurs i dokumenata priloženih uz prijavu, izradom rang liste, izradom rešenja za odobravanje i isplatu podsticaja i proverom podataka o kojima evidencije vode drugi  organi i državne uprave i institucije.

Član 16.

U slučaju dostavljanja odnosno utvrđivanja netačnih podataka iz člana 13. stav 1. Konkursa korisnik podsticaja gubi status aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i stiče status pasivnog poljoprivrednog gazdinstva, u skladu sa Pravilnikom, uz obavezu vraćanja primljenog iznosa podsticaja za koji se obračunava zakonska zatezna kamata.

Član 17.

Inspektor je dužan da u toku 2012. godine izvrši prvu kontrolu proizvodnih zasada i sačini zapisnik o izvršenom pregledu proizvodnih zasada.

Inspektor je dužan da vrši periodične odnosno godišnje, kao i završnu kontrolu proizvodnih zasada na period od najmanje osam godina, odnosno najmanje dve godine za proizvodne zasade jagode od momenta zasnivanja zasada, a u cilju provere sprovođenja mera nege, održavanja i zaštite proizvodnih zasada.

Zapisnike o prvoj i drugoj kontroli, periodičnim kontrolama i završnoj kontroli, kao i prateću dokumentaciju (kontrolni list, izjave, odnosno račune i drugo) inspektor dostavlja Upravi.

Član 18.

Program FRUITS&BERRIES vrši kontrolu i ocenu opravdanosti Biznis planova.
U slučaju kada Biznis plan bude ocenjen sa manje od 10 poena, takva prijava neće biti dalje razmatrana niti rangirana. (forma Biznis plana, u prilogu 3).

Član 19.

KRITERIJUMI SELEKCIJE

Tabela 1

Kriterijumi rangiranja podnosioca zahteva preduzetnika, privrednih društava i zemljoradničkih zadruga
Kriterijum

 Način bodovanja

 Broj poena

 Maksimalni broj poena

 55
 Podnosilac zahteva ima sedište u okviru područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi (marginalno područje)

 da/ne
 5/0

 Pravno lice je zemljoradnička zadruga

 da/ne
 5/0

 Stručna i ekonomska ocena održivosti projekta (na osnovu Biznis plana)

 10-20
 10/20

 Pravno lice za poslednjih 12 meseci od trenutka objavljivanja Konkursa nije bilo u blokadi duže od 30 dana

 da/ne
 10/0

 Pravno lice ima pozitivan bilans stanja  za prethodne dve godine (2010. i 2011. godina)

 Lice osnovano 2011. godine te nema bilans uspeha ili lica sa jednim ili oba bilansa uspeha iz prethodne dve godine u kojima je iskazano negativno poslovanje odnosno sa negativnim bilasom uspeha za 2010. godinu za lica koja su osnovana 2010. godine

 0

 Poslednja dva bilansa uspeha sa iskazanim pozitivnim poslovanjem odnosno bilans uspeha sa iskazanim pozitivnim poslovanjem za 2010. godinu za lica koja su osnovana 2010. godine

 5

 Podnosilac zahteva radi u skladu sa principima HACCP ili Global GAP ili BRC ili ISO standarda ili je sertifikovan za organsku proizvodnju ili je u procesu konverzije za dobijanje statusa organskog proizvođača

 da/ne
 10/0

 Tabela 2.

Kriterijumi rangiranja podnosioca zahteva fizičkih lica - nosioca komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava
Kriterijum

 Način bodovanja

 Broj poena

 Maksimalni broj poena

 55
 Podnosilac zahteva je lice rođeno počev od 01.01.1971.

 da/ne
 5/0

 Podnosilac zahteva ima prebivalište u okviru područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi (marginalno područje)

 da/ne
 10/0

 Podnosilac zahteva je žena

 da/ne
 10/0

 Stručna i ekonomska ocena održivosti projekta (na osnovu Biznis plana)

 10-20
 10/20

 Broj članova komercijalnog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva

 2 / 3-4 /5+
 3/5/10

 Član 20.

Rangiranje podnosioca zahteva za koje se utvrdi da ispunjavaju uslove propisane ovim  Konkursom,  Ministarstvo  vrši  utvrđivanjem  rang  liste  za  preduzetnike, privredna društva i zemljoradničke zadruge, kao i rang liste za fizička lica u skladu sa kriterijumima, načinom bodovanja i brojem bodova predviđenim u okviru kriterijuma selekcije iz člana 19. - Tabela 1. i Tabela 2.

Ako dva ili više podnosioca zahteva imaju isti broj bodova, prilikom utvrđivanja rang liste, prednost će imati podnosioci zahteva koji su ranije podneli zahtev.

Podnosioci zahteva imaju pravo prigovora na rang listu u roku od 15 dana od dana objavljivanja odluke. Odluka doneta po eventualno uloženim prigovorima je konačna.

Član 21.

U slučaju kada se na osnovu rang lista utvrdi da nema dovoljno sredstava za isplatu podsticaja svim rangiranim podnosiocima zahteva, na rang listama odrediće se prag iznad koga će se nalaziti prijave na osnovu broja bodova za koje postoji dovoljno opredeljenih finansijskih sredstava za dodelu podsticajnih sredstava.

Član 22.

Uprava, posle prve inspekcijske kontrole, rešenjem utvrđuje pravo podnosioca zahteva na korišćenje podsticaja.

Sa podnosiocem zahteva koji je ispunio uslove za korišćenje podsticaja (u daljem tekstu: korisnici sredstava) Uprava zaključuje ugovor, ako su podsticajna sredstva veća od 500.000 dinara, a ako su ta sredstva manja od 500.000 dinara, korisnik sredstava ostvaruje pravo na podsticajna sredstva na osnovu rešenja iz stava 1. ovog člana.

Ugovorom, odnosno rešenjem iz stava 1. ovog člana utvrđuje se obaveza korisnika sredstava da sprovode mere nege, održavanja i zaštite proizvodnih zasada.

Pored obaveza iz stava 3. ovog člana ugovorom se, između ostalog, utvrđuje obaveza korisnika sredstava da sprovode mere u skladu sa planom podizanja i održavanja proizvodnog zasada koji je u Prilogu 3, i čini sastavni deo Konkursa.

Član 23.

Podsticaji se isplaćuju na račun podnosioca zahteva nakon podizanja proizvodnog zasada voća, dostavljanja čitko popunjenog zahteva koji je sastavni deo Konkursa i sve Konkursom predviđene dokumentacije kao i izvršene kontrole od strane Ministarstva.

Član 24.

Uprava isplaćuje podsticajna sredstva na namenski račun korisnika sredstava posle zaključivanja ugovora i davanja garancije iz člana 25. ovog Konkursa, odnosno posle donošenja rešenja iz člana 22. stav 1. ovog Konkursa.

Podsticaj za proizvodne zasade voćaka isplaćuju se u dve rate tako što se prva isplaćuje posle prve inspekcijske kontrole za naknadu 50% troškova kupovine sadnica i za naknadu troškova vezanih za specifičnost uslova u kojima se zasniva proizvodni zasad iz člana 9. stav 1. ovog Konkursa, a druga posle druge inspekcijske kontrole, u drugoj vegetativnoj godini, za naknadu preostalih troškova primljenih sadnica.

Podsticaj za proizvodne zasade jagode isplaćuju se jednokratno u ukupnom iznosu odobrenih sredstava.

Član 25.

Korisnik sredstva koji je ostvario pravo na podsticaju iznosu od 500.000 do 2.500.000 dinara obezbeđuje garanciju za uredno izvršenje ugovornih obaveza davanjem blanko solo menice sa meničnom izjavom.

Korisnik sredstava koji je ostvario pravo na podsticaj u iznosu većem od 2.500.000 dinara obezbeđuje garanciju za sprovođenje ugovora davanjem zemljišta na kome su podignuti proizvodni zasadi pod hipoteku prvog reda u periodu važenja ugovora.

Ako korisnik sredstava ne može da obezbedi garanciju za sprovođenje ugovora iz stava 2. ovog člana, garanciju obezbeđuje davanjem hipoteke na drugoj nepokretnosti, avalirane menice, odnosno bankarske garancije u odnosu 1:1,1 od vrednosti podsticaja na koja je ostvario pravo, i to na period od pet godina od dana zaključenja ugovora.

Član 26.

Korisniku sredstava za koga se utvrdi je postupao protivno odredbama ovog Konkursa, odnosno rešenja kojim se regulišu njegova prava i obaveze, ili je na bilo koji način prekršio pravila korišćenja podsticaja, Uprava će rešenjem o povraćaju podsticaja naložiti da u određenom roku izvrši povraćaj sredstava sa obračunatom pripadajućom zakonskom zateznom kamatom od dana dobijanja sredstava do dana donošenja rešenja o povraćaju.

Član 27.

Rešenje o povraćaju sredstava sadržaće iznos podsticajnih sredstava koji je korisnik dužan da vrati, kao i broj računa na koji povraćaj sredstava treba da bude izvršen.
Ukoliko korisnik ne postupi u skladu sa rešenjem o povraćaju, Ministarstvo će podneti tužbu nadležnom sudu, a gazdinstvo će biti prevedeno u pasivni status.

Član 28.

Konkurs će biti objavljen u skraćenoj verziji u dnevnim novinama a celokupan tekst Konkursa sa prilozima biće objavljen u Službenom glasniku, kao i na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede www.mpt.gov.rs, internet stranici Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs i internet stranici Programa FRUITS & BERRIES www.fb.org.rs.

Član 29.

Ovaj Konkurs stupa na snagu od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Konkursna dokumentacija

Tekst konkursa sa potrebnom dokumentacijom 301,56 kB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Konkurs-o-uslovima-i-nachinu-korishcenja-podsticaja-za-podrshku-ruralnom-razvoju-kroz-investicije-u-primarnoj-proizvodnji-u-2012.-godini (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Nacionalne agencije za regionalni razvoj, 30.3.2012.

KONKURS O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PODSTICAJA ZA PODRŠKU RURALNOM RAZVOJU KROZ INVESTICIJE U PROIZVOĐAČKO-PRERAĐIVAČKE KAPACITETE U 2012. GODINI: • Rok za prijavu 30. april 2012. godine •

Konkurs o uslovima i načinu korišćenja podsticaja za podršku ruralnom razvoju kroz investicije u proizvođačko-prerađivačke kapacitete u vezi zasada voća, i to: višnji, šljiva, jagode, maline i borovnice u 2012. godini na teriotriji pet okruga u južnoj Srbiji - Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski

Član 1.

Ovim konkursom uređuju se uslovi i način korišćenja strukturnih podsticaja kroz investicije u proizvođačko prerađivačke kapacitete u vezi zasada višnje, šljive, jagode, maline i borovnice u 2012. godini (u daljem tekstu: podsticaji) na teritoriji 5 okruga u Južnoj Srbiji - Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski.

Podsticaji se koriste za sledeće investicije:

1) nabavku nove mehanizacije za sadnju i uklanjanje ostataka nakon rezidbe voća
2) nabavku nove mehanizacije i opreme za zaštitu voća od bolesti, štetočina, korova, grada i hladnoće
3) nabavku novih mašina i opreme za navodnjavanje voća
4) nabavka nove mehanizacije i opreme za berbu voća
5) nabavku nove opreme, odnosno materijala za voćarsku proizvodnju u zaštićenom prostoru
6) nabavku novih traktora namenjenih upotrebi u voćarstvu
7) nabavka nove opreme za pranje, prebir, kalibriranje, izbijanje, klasiranje, čuvanje, pakovanje, sortiranje, sušenje, poliranje i pakovanje voća, boks palete kao i ram palete za skladištenje voća u hladnjačama
8) nabavka nove rashladne i pogonske opreme i delova opreme za hladnjače sa panelima

Detaljna lista opreme po investicijama tačka 1-8, prikazana je u članu 14. tabela br.1

Član 2.

Pravo na korišćenje podsticaja pod uslovima utvrđenim ovim javnim konkursom, imaju:

1) fizička lica - nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava
2) preduzetnici
3) privredna društva koja su razvrstana kao mala i srednja pravna lica u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija
4) zemljoradničke zadruge

Lica iz stava 1. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticaja ako su:

1) upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja Registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i obnovu registracije i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", br. 111/09, 21/10, 89/10, 22/11 i 97/11 - u daljem tekstu: Pravilnik) i nalaze se u aktivnom statusu
2) realizovala investicije po osnovu propisa kojima se uređuju mere za podršku ruralnom razvoju za 2011. godinu, što će Uprava za agrarna plaćanja proveravati uvidom u službene baze podataka
3) u trenutku podnošenja zahteva za ostvarivanje podsticaja nemaju evidentiranih dospelih neizmirenih dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita
4) imaju izmirene poreske obaveze za 2011. godinu

Lica iz stava 1. tač 1. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticaja ukoliko imaju prijavljeno prebivalište i parcelu, odnosno lica iz tačaka 2, 3. i 4. ukoliko imaju prijavljeno sedište i parcelu na teritoriji okruga predviđenih konkursom (Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski).

Lica iz stava 1. tačke. 2, 3. i 4. ovog člana imaju pravo na korišćenje podsticaja ako su:

1) kao poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar u skladu sa Pravilnikom i registrovana u Registar privrednih subjekata, a lica iz tačke 3. ovog člana, i ako su prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2011. godine, razvrstana u mala ili srednja pravna lica, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/06, 111/09 i 99/11 - dr. Zakon)
2) na dan podnošenja zahteva pretežna ili jedna od delatnosti gajenje voća

Lice iz stava 1. ovog člana ima pravo na korišćenje podsticaja za investicije iz člana 1. stav 2. tačke 1-6 ukoliko u Registru poljoprivrednih gazdinastava u strukturi biljne proizvodnje ima prijavljenih minimum 0,15 hektara pod voćnim zasadima.

Lica iz stava 1. ovog člana ostvaruju pravo na korišćenje podsticaja samo ukoliko Biznis plan, koji je predviđen kao element potrebne dokumentacija koja je obavezna uz podnošenje zahteva za odobravanje podsticaja, bude ocenjen sa 10 i više poena.

Član 3.

Lica iz člana 2. stav 1. ovog Konkursa imaju pravo na podsticaje ukoliko su katastarske parcele iz člana 2. stav 5, odnosno ukoliko je predmet investicije, u njihovom vlasništvu ili u zakupu sa licem na period od najmanje osam godina, koji se računa od dana podnošenja prijave na konkurs i ukoliko ove nepokretnosti nisu pod bilo kakvim teretom (hipoteka, plodouživanje i drugo).

Član 4.

Podsticaji za investicije iz člana 1. stav 2. utvrđuju se u procentu od 50% plaćenog iznosa realizovane investicije, umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost.
Podsticaji se dodeljuju kao namenska i bespovratna sredstva. Za finansiranje investicije po ovom konkursu ne mogu se koristiti sredstva lizinga.

Član 5.

Lica iz člana 2. stav 1. ostvaruju pravo na korišćenje podsticaja ako je minimalan iznos investicije 50.000 dinara bez pripadajućeg poreza na dodatu vrednost i carine.

Član 6.

Pravo na korišćenje podsticaja pod uslovima utvrđenim ovim konkursom, ostvaruje se na osnovu jedne prijave - jednog zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje (u daljem tekstu: prijava na konkurs za korišćenje podsticaja), u zavisnosti od investicije, koja se odnosi na:

1) jednu ili više investicija iz člana 1. stav 2. tačke 1-6 ovog konkursa i to za maksimalni iznos podsticaja do 2.000.000 dinara ili
2) jednu ili obe investicije iz člana 1. stav 2. tačke 7 i 8 ovog konkursa i to za maksimalni iznos podsticaja do 20.000.000 dinara

Član 7.

Korisnik podsticaja dužan je da:

1) pokretnu stvar, odnosno opremu, mašine i mehanizaciju koja je predmet investicije za koju je ostvario podsticaje koristi u skladu sa predviđenom namenom
2) pokretnu stvar koja je predmet investicije za koju je ostvario podsticaje koristi na površinama predviđenim u članu 2. stav 5. - a koje su uredno prijavljene u njegovom poljoprivrednom gazdinstvu za voćarsku proizvodnju i odnose se na voćne zasade višnje i/ili šljive i/ili jagode i/ili maline i/ili borovnice
3) pokretnu stvar, odnosno opremu, mašine i mehanizaciju koja je predmet investicije za koju je ostvario podsticaje ne otuđi i ne daje drugim licima u zakup, u roku od pet godina od dana isplate podsticaja
4) svu dokumentaciju koja se odnosi na investiciju čuva najmanje pet godina od dana isplate podsticaja
5) omogući vršenje kontrole na licu mesta od strane poljoprivrednog inspektora u roku od pet godina od dana isplate podsticaja
6) pokretnu stvar, odnosno nepokretnost koja je predmet investicije za koju je ostvario podsticaje vidljivo označi nakon realizacije investicije, da je investicija sufinansirana od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) i programa FRUITS & BERRIES. O načinu i uslovima obeležavanja korisnice sredstava će biti naknadno obavešteni od strane FRUITS & BERRIES

Član 8.

Korisnik podsticaja za koga se utvrdi da nije postupao u skladu sa odredbama člana 7. tačke 1. do 5. dužan je da vrati primljeni iznos podsticaja sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.

Korisnik podsticaja za koga se utvrdi da nije postupao u skladu sa odredbom iz člana 7. tačka 6. dužan je da vidljivo označi da je investicija sufinansirana od strane Ministarstva i programa FRUITS & BERRIES u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja o utvrđenoj nepravilnosti, u suprotnom dužan je da vrati primljeni iznos podsticaja sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.

Član 9.

Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava podnosi se na Obrascu 1 - Zahtev za odobravanje investicija za 2012. godinu, koji je odštampan uz ovaj Konkurs i čini njegov sastavni deo sa neophodnom dokumentacijom dostavalja se ovom Ministarstvu putem pošte, preporučenim pismom, na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja, ul. Hajduk Veljkova 4-6, 15000 Šabac.

Adresa podnosioca zahteva i naziv konkursa moraju biti jasno naznačeni na koverti, takođe, treba napisati na koverti: Konkurs o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava za ruralni razvoj kroz investicije u proizvođačko prerađivačke kapacitete za preradu voća u 2012. godini na teritoriji pet okruga u Južnoj Srbiji-Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski (za zajednički projekat Republike Srbije i Danskog programa za razvoj voćarstva u Južnoj Srbiji FRUITS & BERRIES) sa naznakom "NE OTVARATI".
Rok za podnošenje zahteva po ovom Konkursu je 30. april, 2012. godine.

Član 10.

Potrebna dokumentacija koja je obavezna uz podnošenje zahteva za odobravanje investicije:

1.  čitko popunjen zahtev sa obaveznim potpisom nosioca poljoprivrednog gazdinstva i lica ovlašćenog za zastupanje ako se radi o pravnom licu ili preduzetniku (Obrazac br.1)
2.  fotokopija lične karte nosioca poljoprivrednog gazdinstva ili lica ovlašćenog za zastupanje ako se radi o pravnom licu i preduzetniku
3.  overena fotokopija OP obrasca za pravna lica i preduzetnike
4.  izvod iz registra Agencije za privredne registre (ne stariji od šest meseca od dana objavljivanja konkursa) za pravna lica i preduzetnike;
5.  za pravna lica - overena fotokopija obaveštenja o razvrstavanju u malo i srednje preduzeće u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/06, 111/09 i 99/11 - dr. zakon) prema podacima iz finansijskog izveštaja iz 2011. godine
6.  potvrda o izmirenim poreskim obavezama za 2011. godinu i to: potvrdu o izmirenju dospelih obaveza javnih prihoda koju izdaje nadležna filijala poreske uprave kao i potvrdu o izmirenju obaveza po osnovu izvornih lokalnih javnih prihoda izdatu od strane odeljenja Poreske uprave pri jedinici lokalne samouprave
7.  za zemljoradničke zadruge - tabela sa podacima o zadrugarima (najmanje deset zadrugara koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i nalaze se u aktivnom statusu)
8.  Biznis plan (forme biznis planova se nalaze u prilogu konkursa);
9.  original predračun za opremu koja će se nabavljati overen od strane dobavljača čija je važnost najmanje 90 dana;
10. kopija plana u razmeri 1:2.500 i izvod iz katastra nepokretnosti sa podacima o vlasništvu, teretima i ograničenjima (prepis lista nepokretnosti ako je uspostavljen novi operat, odnosno prepis posedovnog lista ako nije uspostavljen novi operat), odnosno izvod iz zemljišnih knjiga (gde nije uspostavljen katastar nepokretnosti) za sve katastarske parcele koje su predmet zahteva;
11. Glavni projekat prema čl. 120. Zakona o planiranju i izgradnji i građevinsku dozvolu (za investicje iz člana 13 tabela 1 tačka 8. a koje će se realizovati u novo izgrađenom objektu)
12. upotrebna dozvola postojećeg objekta i Glavni projekat prema čl. 120. Zakona o planiranju i izgradnji za adaptaciju (za investicje iz člana 13. tabela 1 tačka 8. a koje će se realizovati u adaptiranom objektu)
13. dokaz da je objekat u postupku legalizacije, izdat od nadležnog organa u skladu sa Zakonom o planiranju i izradnji
14. Potvrdu nadležnog organa na kojoj se invsticija sprovodi da ne izdaje građevinske i upotrebne dozvole, odnosno da za predmet investicije za koju se daje podsticaj ne izdaje građevinsku i upotrebnu dozvolu
15. potpisana izjava pod materijalnom i krivičnom odgovornošću da u trenutku podnošenja zahteva za ostvarivanje podsticaja nema evidentiranih dospelih neizmirenih dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu Ministarstvo) po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita kao i da za istu investiciju ranije nije koristio podsticaj po drugom osnovu

Član 11.

Potrebna dokumentacija koja se podnosi kao dokaz ispunjenosti kriterijuma selekcije navedenih u ovom konkursu:

1. potvrda o broju dana nelikvidnosti za poslednjih 12 meseci od trenutka objavljivanja konkursa izdata od strane Narodne banke
2. bilansi uspeha za prethodne dve godine ili bilans uspeha za 2011. godinu ukoliko je podnosilac zahteva lice osnovano u 2011. godini;
3. Izveštaj inspektora ili sertifikat da podnosilac zahteva radi u skladu sa principima HACCP, Global GAP, BRC ili ISO standarda ili je sertifikovan za organsku proizvodnju ili potvrdu da je u procesu konverzije za dobijanje statusa organskog proizvođača
4. Fotokopija ličnih karata za članove komercijalnog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno izvod iz matične knjige rođenih za maloletne članove

Sva potrebna dokumenta moraju da glase na podnosioca zahteva i prilažu se u originalu ili kao overena kopija.

Dokumenta izdata na stranom jeziku moraju da budu prevedena na srpski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača.

Član 12.

Administrativnu kontrolu dokumenata iz člana 10. i 21. Konkursa sprovode službenici Ministarstva - Uprave za agrarna plaćanja, kontrolom prijave na konkurs i dokumenata priloženih uz prijavu, izradom rang liste, izradom rešenja za odobravanje i isplatu podsticaja i proverom podataka o kojima evidencije vode drugi organi državne uprave i institucije, dok u slučaju dostavljanja odnosno utvrđivanja netačnih podataka, korisnik podsticaja gubi status aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i stiče status pasivnog poljoprivrednog gazdinstva, u skladu sa Pravilnikom, uz obavezu vraćanja primljenog iznosa podsticaja za koji se obračunava zakonska zatezna kamata.

Član 13.

U neprihvatljive troškove po ovom Konkursu spadaju:

1) porezi, uključujući i porez na dodatu vrednost
2) carinske, uvozne i ostale vrste administrativnih taksi kao i naknada za potrebne saglasnosti od državnih institucija i javnih preduzeća
3) troškovi bankarske provizije, troškovi jemstva i slične naknade
4) polovna oprema i materijali
5) doprinosi u naturi (sopstveni rad i materijal podnosioca zahteva)

Član 14.

Prihvatljivi troškovi po ovom konkursu su:

Tabela br.1- prihvatljivi troškovi
R. Br.
 Investicije za koje se daju podsticaji
 Vrsta opreme
 Procenat povrata bez PDV-a
 Maksimalni iznos podsticaja u RSD

 1

Nabavka nove mehanizacije za sadnju i uklanjanje ostataka nakon rezidbe voća

 1.Sadilice i vadilice
2.Mehanizacija za sitnjenje ostataka nakon rezidbe voća i skupljanje istog

 50%
 500.000,00
 2

 Nabavka nove mehanizacije i opreme za zaštitu voća od bolesti, štetočina, korova, grada, hladnoće

 1.Protivgradna mreža
2.Stubovi za protivgradnu mrežu
3.Materijali za pokrivanje voćarskih kultura u cilju zaštite od mraza - agrotekstil
4.Sistemi za navodnjavanje u cilju zaštite od mraza (razvodne cevi, laterale, mikroraspršivači,raspršivači, rasprskivači,spojnice, filteri,ventili, slavine)
5.Nošene prskalice maksimalne zapremine 440 l
6.Atomizeri

 50%
 500.000,00
 3

 Nabavka novih mašina i opreme za navodnjavanje voća

 1.Pumpe za navodnjavanje
2. Agregati za pokretanje pumpi (dizel, bezinski i elektro pogon)
3. Sistemi za navodnjavanje "kap po kap". (cevi za dovod vode, razvodne cevi, spojnice, kapajući okiteni-polidripovi, kapajuće trake - samo za jagodu, filteri, uređaj za ubrizgavanje mineralnih đubriva, ventili, slavine)

 50%
 500.000,00
 4

 Nabavka nove mehanizacije i opreme za berbu voća

 1. Tresači ili drugi berači voća
2. Pokretne platforme za berbu voća

 50%
 1.000.000,00
 5

 Nabavka nove opreme, odnosno materijala za voćarsku proizvodnju u zaštićenom prostoru

 1. Konstrukcije za objekte
zaštićenog prostora pokrivenog plastikom (aluminijumske, pocinkovane čelične, čelične i plastične)
2. Višegodišnje, višeslojne folije za pokrivanje objekata zaštićenog prostora
3. Folije za senčenje i sprečavanje gubitaka toplote
4. Mreže za senčenje objekta

 50%
 500.000,00
 6

 Nabavka novih traktora namenjenih upotrebi u voćarstvu
 Traktori maksimalne snage do 70 kw, uključujući i modele IMT- 539 i Rakovica IMR-65

 50%
 1.000.000,00
 7

 Nabavka nove opreme za pranje, prebir, kalibriranje, izbijanje, klasiranje, čuvanje, pakovanje, sortiranje, sušenje, poliranje i pakovanje voća, boks palete kao i ram palete za skladištenje voća u hladnjačama

 1.Perilice
2.Kalibratori
3.Klasirke
4.Sortirke
5.Izbijačice
6.Pakerice sa automatskim vagama
7.Polirke
8.Sušare za voće
9.Boks palete i ram palete koje se zahtevaju po međunarodnim standardima
10.Metal detektori

 50%
 10.000.000,00
 8

 Nabavka nove rashladne i pogonske opreme i delova opreme za hladnjače sa panelima

 1.Kompresori
2.Isparivači
3.Kondenzatori
4.Paneli
5.Vrata za komore

 50%
 20.000.000,00

 Član 15.

Kontrola na terenu sprovodi se pre odobrenja zahteva, pre isplate podsticaja i tokom pet godina od dana isplate, a sprovode je inspektori nadležni za poslove poljoprivrede.

Kontrolu na licu mesta pre odobravanja zahteva kojom se proveravaju podaci iz zahteva i potvrđuje da investicija nije započeta predviđena je za sve investicije iz člana 1 stav 2. tačka 1-8.

Inspektor će pre svake kontrole obavestiti korisnika u roku ne dužem od 48 sati pre samog obavljanja kontrole.

Član 16.

Program FRUITS&BERRIES vrši kontrolu i ocenu opravdanosti Biznis planova (prilog 3 i 4). U slučaju kada Biznis plan bude ocenjen sa manje od 10 poena, takva prijava neće biti dalje razmatrana niti rangirana.

Poljoprivredna gazdinstva koja konkurišu za opremu maksimalne vrednosti investicije do 1.000.000,00 dinara popunjavaju Biznis plan iz Priloga 3.

Ukoliko je vrednost opreme preko 1.000.000,00 dinara, i poljoprivredna gazdinstva, kao i svi ostali popunjavaju biznis plan iz Priloga 4.

Sva ostala lica iz Člana 2. stav 1 (preduzetnici, zadruge i mala i srednja preduzeća) popunjavaju biznis plan iz Priloga 4.

Član 17.

KRITERIJUMI SELEKCIJE

Tabela 2

Kriterijumi rangiranja podnosioca zahteva preduzetnika, privrednih društava i zemljoradničkih zadruga
Kriterijum  Način bodovanja Broj
 poena
 Maksimalni broj poena

 55

 Podnosilac zahteva ima sedište u okviru područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi (marginalno područje)

 da/ne
 5/0

 Pravno lice je zemljoradnička zadruga

 da/ne
 5/0

 Stručna i ekonomska ocena održivosti projekta (na osnovu biznis plana)

 10-20
 10/20

 Pravno lice za poslednjih 12 meseci od trenutka objavljivanja konkursa nije bilo u blokadi duže od 30 dana

 da/ne
 10/0

 Pravno lice ima pozitivan bilans uspeha za prethodne dve godine (2009. i 2010. godina)
 Lice osnovano 2011. godine, te nema bilans uspeha ili lica sa jednim ili oba bilansa uspeha iz prethodne dve godine u kojima je iskazano negativno poslovanje odnosno sa negativnim bilansom uspeha za 2010. godinu za lica koja su osnovana 2010. godine

 0

 Poslednja dva bilansa uspeha sa iskazanim pozitivnim poslovanjem odnosno bilans uspeha sa iskazanim pozitivnim poslovanjem za 2010. godinu za lica koja su osnovana 2010 godine.

 5

 Podnosilac zahteva radi u skladu sa principima HACCP ili Global GAP ili BRC ili ISO standarda ili je sertifikovan za organsku proizvodnju ili je u procesu konverzije za dobijanje statusa organskog proizvođača

 da/ne
 10/0

 Tabela 3.

Kriterijumi rangiranja podnosioca zahteva fizičkih lica - nosioca komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava

Kriterijum

 Način bodovanja
 Broj poena
 Maksimalni broj poena
 55

 Podnosilac zahteva je lice

 da/ne
 5/0

 rođeno počev od 01.01.1971.

Podnosilac zahteva ima prebivalište u okviru područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi (marginalno područje)

 da/ne
 10/0

 Podnosilac zahteva je žena

 da/ne
 10/0

 Stručna i ekonomska ocena održivosti projekta (na osnovu Biznis plana)

 10-20
 10/20

 Broj članova komercijalnog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva

 2 / 3-4 /5+
 3/5/10

 Član 18.

Rangiranje  podnosioca  zahteva  za  koje  se  utvrdi  da  ispunjavaju  uslove propisane ovim konkursom, Ministarstvo vrši utvrđivanjem rang liste za preduzetnike, privredna društva i zemljoradničke zadruge, kao i rang liste za fizička lica u skladu sa kriterijumima, načinom bodovanja i brojem bodova predviđenim u okviru kriterijuma selekcije iz člana 17 - tabela 2. i tabela 3.

Ako dva ili više podnosioca zahteva imaju isti broj bodova, prilikom utvrđivanja rang liste prednost će imati podnosioci zahteva koji su ranije podneli zahtev.

Podnosioci zahteva imaju pravo prigovora na rang listu u roku od 15 dana od dana objavljivanja. Odluka doneta po eventualno uloženim prigovorima je konačna.

Član 19.

U slučaju kada se na osnovu rang lista utvrdi da nema dovoljno sredstava za isplatu podsticaja svim rangiranim podnosiocima zahteva na rang listama odrediće se prag iznad koga će se nalaziti prijave na osnovu broja bodova za koje postoji dovoljno opredeljenih finansijskih sredstava za dodelu podsticajnih sredstava

Član 20.

Prava i obaveze u vezi sa korišćenjem podsticaja uređuju se rešenjem direktora Uprave, kojim se odobrava zahtev podnosioca prijave. Na to rešenje se može uložiti žalba ministru u roku od 15 dana od dana prijema.

Podnosilac zahteva koji ostvari pravo na podsticajna sredstva u skladu sa ovim konkursom (u daljem tekstu: korisnik sredstava), dužan je da investiciju za koju je ostvario pravo realizuje u roku koji će se utvrditi rešenjem, a u zavisnosti od vrste investicije.

Aktivnosti vezane za realizaciju investicije korisnik sredstava ne sme započeti pre dobijanja rešenja o odobrenju subvencije od strane UAP pri čemu dokumenta koja se odnose na plaćanje predmetne investicije moraju nositi datume nakon donošenja rešenja o odobrenju sredstava.

Navedeno rešenje će sadržati klauzulu da je podnosilac zahteva ostvario pravo  da  se  po  utvrđivanju  ispunjenosti  svih  uslova,  rokova  za  realizaciju investicije i stavljanja u funkciju donese novo rešenje o isplati podsticaja.

Član 21.

U slučaju da korisnik podsticaja po konkursu odustane od investicije ili mu je iz drugih razloga onemogućena njena realizacija, pravo na korišćenje podsticaja može se utvrditi sledećem licu na rang listi. Korisnik sredstava dužan je da obavesti Ministarstvo o svom odustajanju od investicije, kao i o razlozima za odustajanje pismenim putem.

Član 22.

Podsticaji se isplaćuju na račun podnosioca zahteva posle realizacije investicije, dostavljanja čitko popunjenog Zahteva za isplatu koji je sastavni deo konkursa i sve konkursom predviđene dokumentacije kao i izvršene kontrole od strane Ministarstva.

Podnosilac zahteva prilikom podnošenja zahteva za isplatu dužan je da dostavi sledeću dokumentaciju:

1.  Čitko popunjen zahtev za isplatu sa obaveznim potpisom nosioca poljoprivrednog gazdinstva i lica ovlašćenog za zastupanje ako se radi o pravnom licu ili preduzetniku (Obrazac br.2)
2.  Original račun (ili overenu fotokopiju tog računa), otpremnica kojom se dokazuje nabavka opreme za koju je po važećim propisima utvrđena obaveza izdavanja otpremnice i dokaz o izvršenom plaćanju: overena potvrda o prenosu sredstava ili overen izvod iz banke kao dokaz da je plaćanje izvršeno odnosno gotovinski račun i fiskalni isečak za fizička lica
3.  Kopija garantnog lista za izvršenu nabavku opreme za koju je po važećim propisima utvrđena obaveza izdavanja garantnog lista
4.  Dokaz da je objekat u postupku legalizacije, izdat od nadležnog organa u skladu sa
Zakonom o planiranju i izradnji
5.  Potvrdu nadležnog organa na kojoj se invsticija sprovodi da ne izdaje građevisnke i upotrebne dozvole, odnosno da za predmet investicije za koju se daje podsticaj ne izdaje građevinsku i upotrebnu dozvolu

Član 23.

Korisniku sredstava za koga se utvrdi je postupao protivno odredbama ovog Konkursa, odnosno rešenja kojim se regulišu njegova prava i obaveze, ili je na bilo koji način prekršio pravila korišćenja podsticaja, Uprava će rešenjem o povraćaju podsticaja naložiti da u određenom roku izvrši povraćaj sredstava sa obračunatom pripadajućom zakonskom zateznom kamatom od dana dobijanja sredstava do dana donošenja rešenja o povraćaju.

Rešenje o povraćaju sredstava sadržaće iznos podsticajnih sredstava koji je korisnik dužan da vrati, kao i broj računa na koji povraćaj sredstava treba da bude izvršen.
Ukoliko korisnik ne postupi u skladu sa rešenjem o povraćaju, Ministarstvo će podneti tužbu nadležnom sudu, a gazdinstvo će biti prevedeno u pasivni status.

Član 24.

Konkurs će biti objavljen u skraćenoj verziji u dnevnim novinama a celokupan tekst Konkursa sa prilozima biće objavljen u Službenom glasniku, kao i na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede www.mpt.gov.rs, internet stranici Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs i internet stranici Programa FRUITS & BERRIES www.fb.org.rs.

Član 25.

Ovaj Konkurs stupa na snagu od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Konkursna dokumentacija

Tekst konkursa sa potrebnom dokumentacijom 406,69 kB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Konkurs-o-uslovima-i-nachinu-korishcenja-podsticaja-za-podrshku-ruralnom-razvoju-kroz-investicije-u-proizvodjachko-preradjivachke-kapacitete-u-2012.-godini (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Nacionalne agencije za regionalni razvoj, 30.3.2012.

JAVNI POZIV ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA U OKVIRU MERE ZA SUFINANSIRANJE PROJEKTNIH INICIJATIVA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE U 2012. GODINI: • Rok za prijavu 15. novembar 2012. godine •

Na osnovu člana 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2012. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2011 - prim.red.) i Uredbe o utvrđivanju Programa mera o rasporedu i korišćenju sredstava za programiranje regionalnog razvoja i podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu u 2012. godini ("Sl. glasnik RS", br. 8/2012 - prim.red.)

Republika Srbija

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja raspisuje javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru

MERE ZA SUFINANSIRANJE INICIJATIVA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE ZA PRIPREMU I SPROVOĐENJE PROJEKATA NA LOKALNOM I REGIONALNOM NIVOU U 2012. GODINI

Meru za sufinansiranje inicijativa jedinica lokalne samouprave za pripremu i sprovođenje projekata na lokalnom i regionalnom nivou u 2012. godini (u daljem tekstu: Mera) sprovodi Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (u daljem tekstu: Ministarstvo) u saradnji sa Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj (u daljem tekstu: Nacionalna agencija).

Cilj mere je podrška jedinicama lokalne samouprave za pripremu i sprovođenje projekata koji se odnose na razvoj poslovne infrastrukture i druge infrastrukture koja doprinosi stvaranju povoljnih uslova za poslovanje, unapređenje životne sredine, otvaranje i razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i zadruga, povećanje zapošljavanja, inovativnosti i konkurentnosti; razvoj usluga za mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge; promociju regionalnog identiteta i brendiranje regiona, za sufinansiranje učešća u projektima koji se finansiraju iz domaćih i međunarodnih izvora od značaja za regionalni i lokalni razvoj i za unapređenje međuopštinske, međuregionalne, prekogranične i međunarodne saradnje.

1. Uslovi za učestvovanje u postupku dodele sredstava:

1.1. Korisnici bespovratnih sredstava

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju jedinice lokalne samouprave, koje su neposredno odgovorne za pripremu i upravljanje projektima i ne nastupaju u svojstvu posrednika.

1.2. Namena bespovratnih sredstava

 Bespovratna sredstava su namenjena kao podrška jedinicama lokalne samouprave za:

 a) Sufinansiranje pripreme aplikacione dokumentacije kojima jedinice lokalne samouprave konkurišu za dobijanje sredstava iz domaćih i međunarodnih izvora sa projektima od značaja za regionalni razvoj;
 b) Sufinansiranje pripreme projektno-tehničke dokumentacije (prethodna studija opravdanosti, studija opravdanosti, generalni projekat, idejni projekat, glavni projekat, izvođački projekat, projekat izvedenog objekta i studija uticaja na životnu sredinu) za projekte poslovne infrastrukture, koje će realizovati jedinice lokalne samouprave pojedinačno ili u saradnji sa drugim jedinicama lokalne samouprave;
v) Sufinansiranje učešća u realizaciji projekata od značaja za regionalni razvoj, koji su jedinicama lokalne samouprave odobreni iz bespovratnih izvora finansiranja.
 Projekti od značaja za regionalni razvoj koji su predmet sufinansiranja od strane Ministarstva su:
 1) Razvoj i unapređenje poslovne infrastrukture, uključujući i osnovnu infrastrukturu koja doprinosi razvoju poslovne infrastrukture (prilazni put, komunalna infrastruktura i sl);
 2) Projekti koji doprinose stvaranju povoljnih uslova za poslovanje, otvaranju malih i srednjih preduzeća, povećanju zaposlenosti, inovativnosti i konkurentnosti, poboljšanju poslovne i investicione klime;
 3) Brendiranje regiona;
 4) Regeneracija brownfield lokacija;
 5) Razvoj geografskog informacionog sistema;
 6) Priprema strateških dokumenata jedinica lokalne samouprave;
 7) Uspostavljanje ili unapređenje teritorijalnih partnerstva i inicijativa vezanih za razvoj i zapošljavanje između javnog i privatnog sektora;
8) Poboljšanje opštinskih usluga kroz unapređenje servisnih centara za mala i srednja preduzeća.

Pod projektima poslovne infrastrukture podrazumevaju se: industrijske zone, industrijski parkovi, biznis inkubatori i osnovna infrastruktura koja doprinosi razvoju poslovne infrastrukture (prilazni putevi, komunalna infrastruktura itd).

1.3. Uslovi za dobijanje sredstava

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju podnosioci zahteva koji ispunjavaju sledeće uslove:

 Osnovni uslovi:
 1) da su podneli popunjen prijavni formular Ministarstvu sa potrebnom dokumentacijom u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa mera o rasporedu i korišćenju sredstava za programiranje regionalnog razvoja i podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu u 2012. godini ("Službeni glasnik RSˮ, broj 8/12- u daljem tekstu: Uredba) i Javnim pozivom;
 2) da za istu namenu nisu koristili podsticajna sredstva koja potiču iz budžeta Republike Srbije, pokrajinskog budžeta, budžeta lokalne samouprave ili donatorskih organizacija (za namenu pod a i b);
 3) da su obezbedili sredstva za sufinansiranje projekta;
4) da račun podnosioca zahteva nije u blokadi.
 Specifični uslovi:
 5) za projekte poslovne infrastrukture neophodno je podneti dokaz da je predmet projekta u skladu sa prostornim planovima jedinica lokalne samouprave;
6) da su potpisali ugovor sa predstavnicima domaćeg ili međunarodnog donatora u slučaju sufinansiranja realizacije projekata od značaja za regionalni razvoj.
Jedinice lokalne samouprave mogu podneti po jedan zahtev za svaku od tri namene.

2. Finansijski okvir

 Bespovratna sredstava se dodeljuju u skladu sa namenom sredstava na sledeći način:

a) Sufinansiranje izrade aplikacione dokumentacije

Ministarstvo će sufinansirati izradu aplikacione dokumentacije kojima jedinice lokalne samouprave konkurišu na izvore finansiranja do 50% od ukupnog iznosa neophodnog za izradu aplikacione dokumentacije, bez poreza na dodatu vrednost, gde će maksimalni iznos odobrene bespovratne pomoći zavisiti od nivoa razvijenosti jedinica lokalne samouprave i to:

 1) do 300.000,00 dinara za devastirane jedinice lokalne samouprave, bez poreza na dodatu vrednost;
 2) do 250.000,00 dinara za jedinice lokalne samouprave iz IV grupe, bez poreza na dodatu vrednost;
 3) do 200.000,00 dinara za jedinice lokalne samouprave iz III grupe, bez poreza na dodatu vrednost;
 4) do 180.000,00 dinara za jedinice lokalne samouprave iz II grupe, bez poreza na dodatu vrednost i
 5) do 160.000,00 dinara za jedinice lokalne samouprave iz I grupe, bez poreza na dodatu vrednost.

 b) Sufinansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije

Ministarstvo će sufinansirati izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekte poslovne infrastrukture do 3.000.000,00 dinara, bez poreza na dodatu vrednost, u zavisnosti od nivoa razvijenosti jedinica lokalne samouprave, prema sledećoj tabeli:
Ministarstvo će sufinansirati izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekte poslovne infrastrukture do 3.000.000,00 dinara, bez poreza na dodatu vrednost, u zavisnosti od nivoa razvijenosti jedinica lokalne samouprave, prema sledećoj tabeli:
 Nivo razvijenosti jedinice lokalne samouprave
 Sufinansiranje Ministarstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije (%)
 Devastirane jedinice lokalne samouprave
 do 50% opravdanih troškova bez poreza na dodatu vrednost
 Jedinice lokalne samouprave iz IV grupe
 do 45% opravdanih troškova bez poreza na dodatu vrednost
 Jedinice lokalne samouprave iz III grupe
 do 40% opravdanih troškova bez poreza na dodatu vrednost
 Jedinice lokalne samouprave iz II grupe
 do 30% opravdanih troškova bez poreza na dodatu vrednost
 Jedinice lokalne samouprave iz I grupe
 do 25% opravdanih troškova bez poreza na dodatu vrednost
 v) Sufinansiranje troškova učešća jedinica lokalne samouprave u realizaciji projekata od značaja za regionalni razvoj koji su odobreni iz izvora finansiranja i to:

 Za projekte jedinica lokalne samouprave vrednosti do 100.000.000,00 dinara Ministarstvo će sufinansirati opravdane troškove od ukupnog iznosa neophodnog za kofinansiranje projekta u zavisnosti od nivoa razvijenosti jedinica lokalne samouprave i to:

 1) do 40% opravdanih troškova za devastirane jedinice lokalne samouprave, bez poreza na dodatu vrednost,
 2) do 30% za jedinice lokalne samouprave iz IV grupe, bez poreza na dodatu vrednost;
 3) do 20% za jedinice lokalne samouprave iz III grupe, bez poreza na dodatu vrednost;
 4) do 10% za jedinice lokalne samouprave iz II grupe, bez poreza na dodatu vrednost i
5) do 5% za jedinice lokalne samouprave iz I grupe, bez poreza na dodatu vrednost.

Maksimalni iznos odobrene bespovratne pomoći za jedinice lokalne samouprave iz I i II grupe ne može preći iznos od 3.000.000,00 dinara, bez poreza na dodatu vrednost.

Svi projekti čija je vrednost preko 100.000.000,00 dinara biće smatrani kao projekti vrednosti do 100.000.000,00 dinara i shodno tome će se vršiti sufinansiranje po gore navedenom principu.

Kod projekata sa učešćem više partnera koji zajednički učestvuju u kofinansiranju projekta, pravo na sufinansiranja ostvaruju svi partneri srazmerno učešću, a sredstva dobija nosilac projekta koji je odgovoran za raspodelu sredstava.

3. Način formiranja Komisije, kriterijumi za ocenjivanje zahteva i način izbora

Ispunjenost uslova po Uredbi i Javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava utvrđuje Komisija za ocenjivanje i selekciju zahteva, koju Rešenjem obrazuje ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Kriterijumi za ocenjivanje i selekciju zahteva su: finansijski i operativni kapacitet, relevantnost, metodologija, održivost i budžet i rentabilnost troškova.

U skladu sa definisanim kriterijumima, Komisija će izvršiti rangiranje zahteva za dodelu sredstava. Komisija će po izvršenom rangiranju, na osnovu ovlašćenja iz rešenja, doneti odluke o izboru zahteva kojima će se dodeliti bespovratna sredstva.

Svaki zahtev se ocenjuje i potrebno je da ukupno ima najmanje 51 poen kako ne bi bio odbijen.

Komisija može izvršiti dodatnu proveru podnete dokumentacije i tražiti dodatne informacije za vreme ocenjivanja i selekcije zahteva, ali samo od podnosilaca koji su ispunili formalne uslove iz Uredbe i Javnog poziva.

 4. Spisak akreditovanih regionalnih razvojnih agencija

U skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa standardizovanog seta usluga koji realizuju akreditovane regionalne razvojne agencije u 2012. godini ("Službeni glasnik RSˮ, broj 8/12), sledeće akreditovane regionalne razvojne agencije će pružati usluge jedinicama lokalne samouprave u pripremi dokumentacije:

 1.Regionalna razvojna agencija za razvoj Istočne Srbije "Rarisˮ- Zaječar; Trg oslobođenja 1, Zaječar; Tel: 019/426-376 i 019/426-377; email: office@raris.org; www.raris.org;
2.Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj "Banatˮ- Zrenjanin; Čarnojevićeva 1, Zrenjanin; Tel: 023/510-567 i 023/561-064; email: office@rcrbanat.rs; www.rcrbanat.rs;
3.Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga-Leskovac, Vlajkova 199, Leskovac; Tel: 016/233-440; email: info@centarzarazvoj.org; www.centarzarazvoj.org;
4.Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga-Kraljevo, Cara Dušana 49, Kraljevo; Tel: 036/397-777; email: office@kv-rda.org; www.kv-rda.org;
5.Oblasna razvojna asocijacija "Jugˮ- Niš, Obrenovićeva 17/1, Niš; Tel: 018/515-447 i 018/522-659; email: info@ora-jug.rs; www.ora-jug.rs;
6.Regionalna razvojna agencija "Zlatiborˮ- Užice, Petra Ćelovića bb, Užice; Tel: 031/523-065 i 031/510-098; email: office@rrazlatibor.co.rs; www.rrazlatibor.co.rs;
7.Regionalna razvojna agencija Bačka-Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 20/II, Novi Sad; Tel: 021/557-781; email: office@rda-backa.rs; www.rda-backa.rs;
8.Regionalna razvojna agencija Srem-Ruma, Glavna 172, Ruma; Tel: 022/470-910; email: info@rrasrem.rs; www.rrasrem.rs.

U pripremi dokumentacije usluge će pružati i regionalne razvojne agencije koje će biti akreditovane i nakon objavljivanja Javnog poziva za ovu Meru, a čiji se ažurirani spisak može naći na internet strani Nacionalne agencije www.narr.gov.rs.

5. Način prijavljivanja i rok za podnošenje prijava

Tačno popunjen prijavni formular i prateća dokumentacija u skladu sa Javnim pozivom i Uredbom predaje se u dva primerka na pisarnici Ministarstva ili dostavlja preporučenom poštom na adresu: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Bulevar kralja Aleksandra 15, 11000 Beograd.

Prijave se predaju u zatvorenoj koverti sa naznakom "Prijava za Javni poziv -sufinansiranje inicijativa jedinica lokalne samouprave za pripremu i sprovođenje projekata na lokalnom i regionalnom nivou sa naznakom "NE OTVARATIˮ, sa punom adresom pošiljaoca na poleđini koverte. Nepotpune prijave se neće razmatrati.

Javni poziv, prijavni formular, Uredba i svi potrebni obrasci su dostupni na internet strani Ministarstva na adresi: www.merr.gov.rs.

Javni poziv će biti otvoren dok se ne utroše sredstva opredeljena za ovu Meru, a najkasnije do 15. novembra 2012. godine.

Sve detaljnije informacije mogu se dobiti u Ministarstvu pozivom na sledeće brojeve telefona 011/285-5229, 011/285-5135 i 011/285-5323 ili slanjem pošte na elektronsku adresu: milica.adamovic@merr.gov.rs, jovanka.jovanovic@merr.gov.rs i zeljko.sokanovic@merr.gov.rs.

6. Obaveštenje o izboru

Ministarstvo će pismeno obavestiti podnosioce zahteva o ishodu izbora i pozvati ih na potpisivanje ugovora o korišćenju bespovratnih sredstava sa Nacionalnom agencijom.
 Uredba o utvrđivanju programa mera o rasporedu i korišćenju sredstava za programiranje regionalnog razvoja i podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu u 2012. godini 274,50 kB

 Konkursna dokumentacija

Finansijski identifikacioni list 28,50 kB
Kriterijumi 22,25 kB
Menično ovlašćenje 34,00 kB
Obrazac I - Obrazac prijave - aplikaciona dokumentacija 192,50 kB
Obrazac I - Obrazac prijave - projektna dokumentacija 212,00 kB
Obrazac I - Obrazac prijave za projekte 222,50 kB
Obrazac II - Podaci o partnerima - aplikaciona & projektna 86,00 kB
Obrazac III - Izjava o saglasnosti sa uslovima iz Oglasa - aplikaciona & projektna 35,00 kB
Obrazac IV - Budžet - aplikaciona & projektna 150,50 kB
Obrazac IV - Budžet - projekat 157,50 kB
Obrazac V - Izjava realizatora 33,50 kB
Radne biografije 45,50 kB

Zahtev za isplatu sredstava 42,50 kB http://narr.gov.rs/index.php/Info/Konkursi/Javni-poziv-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-u-okviru-mere-za-sufinansiranje-projektnih-inicijativa-jedinica-lokalne-samouprave-u-2012.-godini

Izvor: Vebsajt Nacionalne agencije za regionalni razvoj, 30.3.2012.

ZAKON O RESTITUCIJI: Javni poziv za podnošenje zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje (restitucija)

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU (ZAKON O RESTITUCIJI), preuzmite
OBRAZAC ZAHTEVA ZA RESTITUCIJU, preuzmite
SPISAK POŠTA ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA, preuzmite


Na osnovu člana 40. stav 2. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Službeni glasnik RS", br. 72/2011), Agencija za restituciju objavljuje

JAVNI POZIV
ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA VRAĆANJE
ODUZETE IMOVINE, ODNOSNO OBEŠTEĆENJE


Pozivaju se bivši vlasnici, njihovi zakonski naslednici i pravni sledbenici da Agenciji za restituciju podnesu zahteve za vraćanje imovine, odnosno obeštećenje.
Zahtevi se odnose na vraćanje imovine koja je na teritoriji Republike Srbije, primenom propisa o agrarnoj reformi, nacionalizaciji, sekvestraciji, kao i drugih propisa, na osnovu akata o podržavljenju, posle 9. marta 1945. godine oduzeta od fizičkih i određenih pravnih lica i prenesena u opštenarodnu, državnu, društvenu ili zadružnu svojinu, kao i na vraćanje imovine čije je oduzimanje posledica Holokausta.

Zahtevi se podnose Agenciji za restituciju - nadležnoj područnoj jedinici, preko šaltera pošta, na obrascu propisanom "Pravilnikom o obrascu zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje, načinu i postupku prijema i obrade zahteva, spisku pošta u kojima će se vršiti podnošenje zahteva i obliku i sadržini izvoda iz zahteva" ("Službeni glasnik RS", br. 94/2011).

Uz zahtev se podnose potrebni dokazi, u originalu ili overenoj kopiji, u skladu sa članom 42. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Prijem zahteva vršiće se isključivo na šalterima pošta od 1. marta 2012. godine.

Spisak pošta koje primaju zahteve objavljen je u "Službenom glasniku RS", br. 94/2011, na internet stranicama Ministarstva finansija www.mfin.gov.rs, i Agencije za restituciju www.restitucija.gov.rs.

Agencija za restituciju

POZIV ZA SERTIFIKACIJU PRUŽALACA POSLOVNIH USLUGA U SRBIJI: • Rok za prijavu 1. januar 2013.godine •

Inicijativa Projekta EU Unapređenje inovativnosti i konkurentnosti MSPP (ICIP), Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalne agencije za regionalni razvoj

 Svrha

Cilj ove inicijative je da prema međunarodnim standardima proceni i sertifikuje individualne pružaoce usluga za podršku poslovanju i konsultante koji rade sa MSPP, kao i da im pruži mogućnost da budu prepoznati kao stručni profesionalci posebno osposobljeni za rad sa MSPP. Svrha je da se MSPP obezbedi kvalitetna i proverena podrška poslovnih konsultanata kroz programe i mere koje sprovode Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

 Ko može da se prijavi?

Sertifikacija je otvorena za svakog pružaoca usluga poslovne podrške koji radi sa MSPP kao konsultant, trener, ili savetnik. Kandidati treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog iskustva, relevantne akademske/profesionalne kvalifikacije i želju za kontinuiranim profesionalnim razvojem.

 Proces

 Sertifikacija je u skladu sa postojećom međunarodnom praksom i sastoji se od sledećih koraka:

1. Prijavljivanje (registracija) zainteresovanih
 2. Podnošenje prijava
 3. Pregled prijave
 4. Test znanja
 5. Razgovor sa kandidatom
 6. Sertifikacija (ako su koraci 3-5 zadovoljavajući)
 7. Nastavak profesionalnog razvoja i monitoring
8. Ponovna sertifikacija nakon 2 godine (ako je korak 7 zadovoljavajući)

Sertifikacija je zasnovana na ispunjavanju ključnih kriterijuma za efikasan rad sa MSP. Ovim procesom biće obuhvaćeni opšti savetnici, konsultanti i treneri koji mogu da rade sa MSP na projektima strateškog poslovnog razvoja od start-up, preko početne faze razvoja do rasta i internacionalizacije, kao i specijalizovani pružaoci usluga, odnosno konsultanti koji pružaju podršku MSP u užim i specijalizovanim oblastima kao što su uvođenje standarda kvaliteta, razvoj ljudskih resursa, finansijski menadžment, tehnologije itd. Ulogu sertifikacionog tela u Srbiji ima Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

Konsultanti koji uspešno prođu proces sertifikacije biće upisani u registar kao autorizovani pružaoci usluga za nacionalne programe podrške MSP i istovremeno će biti predstavljeni na namenskom veb portalu za MSP.

 Kako se registrovati i prijaviti

Registracija počinje 23. januara 2012. na internet sajtu: www.icip-serbia.org.
Za dodatne informacije molimo kontaktirajte: office@icip-serbia.org.
Konkursna dokumentacija
Konkursna dokumentacija nije objavljena.

Izvor: Vebsajt Nacionalne agencije za regionalni razvoj, 30.3.2012.

PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE UPUĆUJE POZIV ZA UČEŠĆE U PRIVREDNOJ DELEGACIJI ZA POSETU PRIMORSKO-GORANSKOJ I ISTARSKOJ ŽUPANIJI U HRVATSKOJ, 26. I 27. APRILA 2012. GODINE

U okviru međukomorske saradnje Republike Srbije i Republike Hrvatske dogovoreno je da se organizuje susret privrednika iz Srbije i sa područja Primorsko-goranske i Istarske županije.

 Cilj susreta je uspostavljanje poslovnih kontakata između srpskih i hrvatskih privrednika, unapređenje privredne saradnje, definisanje i realizacija zajedničkih projekata.
 Poslovni susreti će se održati u Županijskoj komori Rijeke 26.aprila (ul.Bulevar oslobođenja 23) i u Županijskoj komori Pule 27. aprila 2012. godine (ul. Carrarina 5) u jutarnjim časovima.

Preliminarnim programom susreta privrednika predviđeno je da se u ŽK Rijeke i Pule, u okviru kraćeg plenarnog dela, prezentuje privredna saradnja između Srbije i Hrvatske, odnosno županijskih komora. U drugom delu susreta organizovaće se bilateralni razgovori prema iskazanom interesu privrednika. Generalni konzulat R.Srbije u Rijeci će organizovati koktel za delegaciju iz Srbije.

 Detaljan program susreta biće dostavljen naknadno.

 U saradnji sa županijskim komorama Rijeke i Pule Privredna komora Srbije će pokušati da obezbedi poslovnog sagovornika.

S obzirom na ograničene rokove za realizaciju ove posete molimo da Vaše prijave dostavite Privrednoj komori Srbije najkasnije do 11. aprila (sreda) 2012. godine.
 Za zainteresovane privrednike Privredna komora Srbije će organizovati autobuski prevoz Beograd-Rijeka-Pula-Beograd, sa polaskom iz Beograda 25.04.2012. i povratkom iz Pule 27.04.2012. u večernjim satima.

 Troškove prevoza i smeštaja snose privrednici.

 Troškovi prevoza iznose oko 5.000 dinara po osobi, u zavisnosti od broja prijavljenih privrednika. Troškovi smeštaja po osobi (dva noćenja sa doručkom) iznose oko 15.000 dinara.

Za sve dodatne informacije kontakt osobe u Privrednoj komori Srbije su: Denis Jukić, savetnik u Birou za regionalnu saradnju PKS i Marija Aćimović, sam. stručni saradnik, tel:

011/3300 998, faks: 011/3238-163 denis.jukic@pks.rs i marija.acimovic@pks.rs
Prilog: Prijava za učešće http://www.pkv.co.rs/node/833

Izvor: Vebsajt Privreden komore Vojvodine, 30.3.2012.

RASPISAN KONKURS MINISTARSTVA PROSVETE NA KOME ĆE MOĆI DA KONKURIŠU SVE OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE ZA DODELU SREDSTAVA IZ KREDITA EVROPSKE INVESTICIONE BANKE U IZNOSU OD 30 MILIONA EVRA: • Rok za prijave do 23. aprila 2012. godine•

Sve osnovne i srednje škole moći će da konkurišu za dodelu sredstava iz kredita Evropske investicione banke u iznosu od 30 miliona evra. Konkurs Ministarstva prosvete i nauke, koji je juče raspisan, biće otvoren do 23. aprila, kaže za Danas Zoran Trninić, pomoćnik ministra prosvete za investicije i učenički i studentski standard.

Posle višemesečnog zastoja u realizaciji dela ovog kredita, Ministarstvo i Evropska investiciona banka usaglasili su kriterijume za izbor projekata na osnovu detaljne analize stanja u kome se nalaze škole u Srbiji. Trninić ističe da će se prilikom odlučivanja o tome koje škole će dobiti novac za rekonstrukciju i adaptaciju bodovati, između ostalog, stanje objekta, broj učenika, u koliko smena se odvija nastava, da li je škola renovirana u poslednjih pet godina, ali i da li će u adaptaciji učestvovati lokalne samouprave.

- Napravljen je poseban softver, koji će omogućiti da se na kraju konkursa sve prijavljene škole svrstaju u jednu od četiri kategorije prema tome u kakvom stanju se objekti nalaze. Zahvaljujući tom programu, u svakom trenutku ćemo znati i kolika je vrednost potrebnih radova - objašnjava Trninić.

Na pitanje koliko će ovaj novac doprineti da se stanje u školama poboljša, s obzirom na to da je više od 500 školskih objekata starije od 100 godina, Trninić odgovara da je "svaki novac dobrodošao" i podseća da su zahtevi škola svake godine deset puta veći od raspoloživih budžetskih sredstava za investicije. Dodatni novac za investicije je obezbeđen iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope od 20 miliona evra, u okviru projekta "Obrazovanje za socijalnu inkluziju". Taj kredit će omogućiti završetak izgradnje studentskog doma u Nišu, izgradnju studentskih centara u Užicu i Novom Pazaru, završetak dela doma učenika u Svilajncu i izgradnju učeničkog i studentskog doma u Čačku. Predviđena je i adaptacija i dogradnja Doma učenika "Karađorđe" u Beogradu, izgradnja novog paviljona u Studentskom centru Kragujevac, nadogradnja studentskog doma u Leskovcu, proširenje učeničkog doma u Kragujevcu i rekonstrukcija studentskog doma u Subotici. Od novca iz ovog kredita biće popravljeni i svi liftovi u Studentskom gradu, a planirana je i rekonstrukcija studentskog odmarališta na Paliću, koje se trenutno ne koristi.

Štedljive sijalice u učionicama

- Uskoro ćemo raspisati tender za izgradnju nove osnovne škole u naselju Klisa u Novom Sadu i za dogradnju škole sa fiskulturnom salom u Kumodražu da bi se srušio azbestni objekat u kome učenici sada pohađaju nastavu. Iz budžeta ćemo finansirati izgradnju doma učenika u Trsteniku. Pregovaramo o nastavku projekta energetske efikasnosti sa Nemačkom razvojnom bankom, koji bi omogućio zamenu dotrajale stolarije u oko 100 škola, sređivanje kotlarnica i zamenu svetiljki štedljivim sijalicama. Dogovor je da opštine ulože novac u sređivanje školskih objekata, od ušteda koje na ovaj način budu ostvarene.

Izvor: Vebsajt Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, 1.4.2012.

KONKURS INŽENJERSKE KOMORE SRBJE ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SU OD INTERESA ZA ČLANOVE MATIČNE SEKCIJE PROJEKTANATA I IZVOĐAČA RADOVA: • Rok za pristizanje prijava 1.5.2012.godine. •

Na osnovu člana 54. stav 1. tačke 13. Statuta Inženjerske komore Srbije("Službeni glasnik RS", broj 88/05 i 16/09), izvršni odbori matične sekcija projektanata i izvođača radova su na svojim redovnim sednicama, održanim 27.03.2012. godine doneli Odluku o raspisivanju

Konkursa za sufinansiranje projekata koji su od interesa za članove matične sekcije projektanata i izvođača radova.

Opšti uslovi: Komora, po osnovu sufinansiranja projekata je suizdavač, odnosno suorganizator. Na konkurs se mogu prijaviti članovi Komore, registrovana strukovna udruženja sa teritorije Republike Srbije kao i ostala pravna i fizička lica.

Projekti kao predmet sufinansiranja su: stručna predavanja i seminari, kongresi i simpozijumi strukovnih udruženja, stručni skupovi, izložbe i prezentacije, izdavačka delatnost (knjige, priručnici, časopisi), posete stručnim skupovima, unapređenje tehnologije rada, unapređenje kvaliteta proizvoda i dr.

Projekti koji imaju prioritet kod dodele sredstava za sufinansiranje su:

Izrada programa za praćenje stručnog usavršavanja članova IKS
Izrada programa za poboljšanje položaja članstva
Izrada programa za unapređenje projektovanja i upravljanje projektima

projekti - aktivnosti koji doprinose racionalnijem projektovanju i izvođanju radova:

smanjenju roka
smanjenju cene
postizanju potrebnog kvaliteta;
projekti - aktivnosti koji predstavljaju nastavak primenjenih i razvojnih istraživanja:
da su u funkciji rešavanja konkretno aktuelnih problema;
da su neposredno primenjivi u praksi, projektovanju i izvođenju radova, rekonstrukciji i održavanju raznovrsnih objekata;
projekti - aktivnosti koji se odnose na:
zaštitu životne okoline, zaštitu od požara i bezbednost zdravlja ljudi na radu
uštedu energije
racionalno korišćenje i zaštitu resursa voda
unapređenje domaće proizvodnje i izvoza proizvoda

Prijava na konkurs za sufinansiranje projekata podnosi se na: Obrascu prijave za sufinansiranje projekata koji su od interesa za članove matičnih sekcija projektanata i izvođača radova (preuzmi obrazac)

Uz Obrazac se obavezno prilaže:

program aktivnosti
finansijski plan aktivnosti
Poželjno je da organizator dostavi:
primerak štampanog i digitalnog materijala
Prijave će biti razmatrane na osnovu kategorizacije projekata-aktivnosti preciziranih Pravilnikom za sufinansiranje projekata koji su od interesa za članove matičnih sekcija projektanata i izvođača radova (preuzmi ovde) usvojenog od strane Izvršnih odbora matičnih sekcija projektanata i izvođača radova.

Rok za pristizanje prijava 01.05.2012.godine.

Prijave treba dostaviti poštom ili lično na adresu Komore, Bulevar vojvode Mišića br.37, II sprat sa naznakom "Za Konkurs-sufinansiranje projekata matičnih sekcija projektanata i izvođača radova"

Izvor: Vebsajt Inženjerske komore Srbije, 1.4.2012.

PREMA PREDLOGU ZAKONA O OTPISU KAMATE NA DOSPELE OBAVEZE PO OSNOVU ODREĐENIH POREZA I DOPRINOSA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE, KAMATE ĆE BITI OTPISANE PORESKIM OBVEZNICIMA KOJI PODNESU ZAHTEV DO 30. JUNA 2013.

Vlada Srbije predlaže otpis kamata za poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje da bi pospešila razvoj privrede i omogućila da se preduzetnici i fizička lica rasterete neplaćene kamate.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu određenih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Prema ovom predlogu kamate će biti otpisane poreskim obveznicima koji podnesu zahtev do 30. juna 2013. godine za - porez na dohodak građana uključujući i porez na prihode od samostalne delatnosti, porez na dobrobit preduzeća, porez na prenos apsolutnih prava, porez na nasleđe i poklon, porez na promet, porez na registrovano oružje.

Takođe, za one koji ispoštuju taj rok, biće otpisane i kamate za dospele obaveze za - porez na fond zarada, porez na finansijske transakcije, doprinose za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinose za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Predlaže se da kamate budu otpisane uz uslov da je obveznik do dana podnošenja zahteva uplatio glavni dug za obaveze do 31. decembra 2011. godine, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima.

Ovim Predlogom zakona Vlada pomaže oživljavanje i razvoj privrede i omogućava da se privreda i preduzetnici, kao i fizička lica, rasterete neplaćene kamate, kako bi bili u mogućnosti da efikasnije izmiruju tekuće obaveze, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Program podrške održivom razvoju poljoprivrede i sela u nerazvijenim opštinama Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši i gradu Novom Pazaru za ovu godinu.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić ranije je najavio mogućnost donošenja prihvatljivog modela reprogramiranja starih poreskih dugovanja, imajući u vidu, pre svega, situaciju u privredi.

Aladin

POVERENIK UPOZORAVA MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA DA SE OBJAVLJIVANJEM IDENTITETA UHAPŠENIH OSOBA KRŠI ZAKON

Objavljivanjem identiteta uhapšenih osoba Ministarstvo unutrašnjih poslova krši zakon, saopštio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je Ministarstvo unutrašnjih poslova da objavljivanjem identiteta uhapšenih osoba krši zakon.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je, povodom primedbe  Rodoljuba Šabića da MUP krši odredbe zakona o zaštiti identiteta, da njega mnogo više brinu žrtve kriminalaca, nego da li će njihov identitet biti otkriven.

"Policija nikada nije objavila ni snimak, ni identitet nekog kriminalca koji javnosti nije bio dostupan", rekao je Dačić novinarima u Novom Sadu.

On je dodao da bi Šabić trebalo da uputi kritiku novinarima, a ne MUP-u, jer će novinari, kako je kazao, "ionako objaviti ono što je značajno za javnost".

"MUP javno objavljujući, bez zakonskog ovlašćenja ili datog pristanka, fotografije i video zapisa lica lišenih slobode kao i tekstualne podatke koji određuju identitet tih lica, vrši nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti", istakao je Poverenik u saopštenju za javnost.

Poverenik je naveo da opravdana potreba da javnost bude informisana o aktivnostima na suzbijanju kriminala, kao i potreba da se neke od tih aktivnosti posebno promovišu može da bude potpuno zadovoljena i objavljivanjem snimaka na kojima će lica uhapšenih biti neprepoznatljiva i uz eventualno objavljivanje inicijala imena i prezimena, a bez ikakvih drugih podataka o ličnosti.

Poverenik Rodoljub Šabić konstatovao je, nakon obavljenog nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, da MUP na svojoj zvaničnoj veb prezentaciji objavljuje video zapise hapšenja, propraćene tekstualnim podacima o ličnosti lica lišenih slobode.

Konstantovano je i da se potom, od strane istih službenih licafotografije i video zapisi i podaci postavljaju i na fajl servere internet servisa Jutjub.

"Konačno, ministarstvo na svom profilu u okviru društvene mreže Fejsbuk, takođe javno objavljuje pomenute video zapise i tekstualne podatke", ukazao je Šabić.

On je naveo da tako postavljeni video zapisi i podaci identitet tih lica čini sasvim jasno određenim za veliki, neodređeni broj lica, kojima su po različitim kriterijumima pretrage dostupni.
"Ovakva obrada podataka o ličnosti je po zakonu nedozvoljena, ne samo zato što ne postoji pravni osnov, nego i zato što je broj i vrsta ličnih podataka koji se obrađuju u očiglednoj nesrazmeri sa svrhom obrade podataka", ocenio je Šabić.

Poverenik smatra da u ovim slučajevima treba imati na umu i Ustavom i zakonima utvrđenu, prezumpciju nevisnosti po kojoj je svako nevin dok se pravosnažnom sudskom odlukom ne utvrdi da je kriv.

Nepotrebno i potpuno obznanjivanje identiteta lica koje je samo sumnjivo i za koje se kasnije ne retko ispostavi da je nevino, može za to lice imati krajnje neprijatne, nekad i neotklonjive štetne posledice, rekao je Šabić.

RTS

DRŽAVA OSTAJE VEĆINSKI VLASNIK KOMERCIJALNE BANKE

Skupština akcionara "Komercijalne banke" na vanrednoj sednici usvojila je odluku o izdavanju 25. emisije preferencijalnih akcija koje se mogu pretvoriti u obične deonice banke javnom ponudom, bez obaveze objavljivanja prospekta radi povećanja osnovnog kapitala.

Nova emisija akcija nastavak je dokapitalizacije "Komercijalne banke", u okviru koje su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i IFC, nemačkog DEG i međunarodnog Svedfonda, uložili 120 miliona evra u najveću domaću banku. Država je zadržala pravo da do kraja 2012. godine isprati tu dokapitalizaciju i zadrži većinsko vlasništvo u "Komercijalnoj banci".

Država je vlasnik 42,6 odsto kapitala "Komercijalne banke", a posle kupovine akcija koje će banka emitovati na osnovu današnje odluke Skupštine akcionara, ostaće na toj poziciji. Drugi najveći akcionar, EBRD, takođe ostaje na istoj poziciji koju trenutno ima sa 25 odsto učešća.

Izvor: Vebsajt Bizlife, 5.4.2012.

DIREKTOR NOVOSADSKE KANCELARIJE AGENCIJE ZA RESTITUCIJU IZJAVIO DA JE TOJ KANCELARIJI DO SADA PREDATO 230 ZAHTEVA GRAĐANA KOJI TRAŽE POVRAĆAJ IMOVINE

Predmet vraćanja, odnosno obeštećenja je imovina oduzeta na teritoriji Srbije primenom propisa o agrarnoj reformi, nacionalizaciji, sekvestraciji i na osnovu akata o podržavljenju posle 9. marta 1945. godine.

Sekulić je najavio da će Agencija pružiti podršku i u delu posla koji se odnosi na podnošenje zahteva, popunjavanje obrazaca i prikupljanje dokumenata neophodnih svima koji budu podnosili zahteve za restituciju.

"Prostorije novosadske jedinice Agencije smeštene su u Master centru novosadskog Sajma i obezbeđeni su svi neophodni uslovi za početak rada", rekao je Sekulić i dodao da će 12 zaposlenih već tokom sledeće nedelje početi redovne poslove.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da Pokrajina daje snažnu podršku radu područne jedinice Agencije za restituciju, jer u narednim godinama njenim angažmanom treba da bude ispravljena višedecenijska nepravda prema onim porodicama i građanima kojima je imovina oduzeta tokom 40-ih godina prošlog veka.

"Pravda je epitet koji najbolje definiše proces restitucije i obeštećenja, ali on će istovremeno biti snažan signal poslovnim partnerima, investitorima i čitavom poslovnom svetu, kao potvrda činjenice da je u našoj zemlji poštuje privatna svojina i da je imovina sigurna", rekao je Pajtić.

On je ocenio da će obeštećeni vlasnici oduzete imovine, posebno poljoprivrednici, biti poslovno uspešniji i efikasniji nego što je to bila država kao vlasnik i upravljač.

"Država nikada nije dobar privrednik i siguran sam da će pravi vlasnici preduzetničkog duha, koji na imovini koju su nasledili od svojih očeva, majki, dedova i porodica, mogu da formiraju mala i srednja preduzeća i da razvijaju sopstveni posao, biti mnogo uspešniji", rekao je Pajtić.

Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, poslovi vezani za tu problematiku povereni su Agenciji za restituciju koja ima sedište u Beogradu i područne jedinice u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Beta, RTV

INICIJATIVA GRADA NOVOG SADA ZA VEĆE NADLEŽNOSTI U KONTROLI UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena inicijativa Grada Novog Sada za dobijanje većih nadležnosti u kontroli rada ugostiteljskih objekata i najavljena akcija organizovanja obuke iz oblasti zaštite od požara za Novosađane, biće održana u Gradskoj kući u petak 6. aprila 2012. godine.

Konferenciji prisustvuju: gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, članica Gradskog veća za komunalne poslove Gordana Pušić, načelnik Uprave za inspekcijske poslove Željko Radulović, sekretar Vatrogasnog saveza Grada Novog Sada Ljubica Krnjajić i Dragan Stanojević iz Udruženja ugostitelja Novog Sada.

Izvor: Vebsajt Grada Novog Sada, 5.4.2012.

NEMCI GRADE FABRIKU VODE U ZRENJANINU

Tanjug

Gradsko veće Zrenjanina dalo je danas saglasnost na sklapanje Ugovora za projektovanje, građenje, finansiranje i upravljanje postrojenjem za prečišćavanja pijaće vode u Zrenjaninu sa nemačko-austrijskom kompanijom Vasertehnik, koja je dala najbolju ponudu na tenderu.

Vasertehnik je jedna od najvećih kompanija za izgradnju ovakvih postrojenja u svetu, a posluje na gotovo svim kontinetnima.

Kako se navodi u saopštenju Kabineta gradonačelnika Zrenjanina, planirano je da ugovor sa JKP Vodovod i kanalizacija predstavnici ove kompanije potpišu u Zrenjaninu polovinom aprila. Predviđeno je da izgradnja fabrike počne za šest meseci.

Potpisivanjem ugovora u Zrenjaninu, ova velika svetska kompanija ozvaničila bi ulazak na tržište Srbije.

Izgradnja fabrike vode biće plaćena kreditom na 15 godina, a otplata počinje 2015. godine.

ZAVRŠENA LICITACIJA ZA POSTAVLJANJE POKRETNIH TEZGI I DRUGIH PRIVREMENIH OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA U BEOGRADU

Licitacija za zakup lokacija za postavljanje tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu - područje gradske opštine Stari grad, održana je 30. i 31. marta u maloj sali opštine Stari grad. Interesovanje je bilo veliko, a ukupan prihod od zakupnine za petnaest vrsta tezgi iznosi oko 65 miliona dinara, saopšteno je iz ove opštine.

Konkursom, koji je prethodno raspisan, bili su obuhvaćeni aparati za kokice, tezge za prodaju razglednica i turističkih publikacija, rotacioni stalci za prodaju štampe, tezge za prodaju umetničkih suvenira, tezge - kolica za prodaju osvežavajućih napitaka, tezge za prodaju proizvoda starih zanata, umetničkih predmeta i umetničkih suvenira, tezge za prodaju umetničkih predmeta, sanduci za čišćenje obuće, stalci za prodaju balona, vage za merenje telesne težine, tezge za prodaju cveća, tezge za prodaju knjiga, konzervatori za sladoled, uređaji za kesten i kukuruz i uređaji za "hot-dog".

Rok postavljanja ovih objekata je 1. mart 2013. godine, a konkurs za preostale nepopunjene lokacije biće raspisan u drugoj polovini aprila.

Izvor: Vebsajt Grada Beograda, 2.4.2012.

OPŠTINSKA ODLUKA O OGLAŠAVANJU: Komunalna inspekcija u Kikindi kažnjavaće političke stranke, ukoliko plakate budu postavljali na nedozvoljenim mestima

Komunalna inspekcija u Kikindi kažnjavaće političke stranke, ukoliko plakate budu postavljali na nedozvoljenim mestima.

Opštinskom odlukom regulisano je da je postavljanje plakata zabranjeno na površinama i objektima na otvorenom prostoru

Lepljenje plakata moguće je samo na objektima predviđenim za oglašavanje i reklamiranje, a to je osam stubova na Trgu. Svaki prekršaj inspekcija će kažnjavati - kaže sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine Milutin Gavrilov.

Učesnicima izbora poslato je obaveštenje Komunalne inspekcije, u kojem će biti upozoreni da ne smeju da krše Odluku o oglašavanju. Zaprećene kazne za pravna lica, u ovom slučaju stranke, su od 100.000 do 500.000 dinara, a fizičko lice će, u slučajevima kada ga inspekcija zatekne da lepi plakat mimo predviđenih mesta, platiti kaznu od 2,5 hiljade do 25 hiljada dinara.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Dnevnik", 23.3.2012.

ČLANICE ĆE PLAĆATI 50% MANJE U BUDŽET EU AKO PRISTANU NA UVOĐENJE POREZA NA FINANSIJSKE TRANSAKCIJE ODNOSNO "ROBIN HUD" POREZA

Članice će plaćati 50% manje u budžet EU ako pristanu na uvođenje poreza na finansijske transakcije odnosno "Robin Hud" poreza kako ga u javnosti zovu budući da cilja najbogatije finansijske četvrti u Evropi. U poslednjim pokušajima da preokrene stavove zemalja koje se oštro protive ovom nametu, Evropska komisija je prvi put 22. marta iznela konkretne procene mogućih ušteda koje bi do 2020. mogle da dosegnu 80 milijardi evra. Očekuje se da će se debata o novom porezu tek zahuktati.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manule Barozo je na konferenciji najvišeg nivoa posvećenoj sledećem višegodišnjem budžetu istakao da je će novi porez smanjiti opterećenje budžete članica na ime izdvajanja za budžet za 50%. Inače, doprinosi članica su glavni izvor finansiranja EU sa udelom od 77% u budžetu EU.

U obrazloženju efekata uvođenja poreza na transakcije, evropski komesar za budžet Januš Levandovski (Janusz Lewandowski) procenio je da bi Nemačka bi platila 10,7 milijardi evra manje za bužet do 2020, Poljska 1,8 milijardi manje, Italija 6,4 milijardi, a Letonija 81 milion manje.

Velika Britanija, Holandija i Švedska, inače najsnažniji protivnici uvođenja poreza na finansijske transakcije, uštedele su 7,6 milijardi, 2,6 i 1,6 milijardi evra.

Do 2020. ukupne uštede dostigle bi 81 milijardu evra što je recimo ceo budžet 2014-2020 planiran za istraživanje i razvoj. Od ovog novca, jedna trećina bi išla u nacionalne budžete, a dve trećine ili 54 milijarde evra u budžet EU.

Porez na finansijske transakcije je središnji deo predloga budžeta EU za period 2014-2020 koji je objavljen u junu prošle godine. Članice su tada reagovale negativno i na predlog o povećanju ukupnog budžeta od 5% i na uvođenje takozvanog "Robin Hud" poreza.

Suština ovog poreza, kako je predstavio komesar za budžet, jeste da bi se sa 0,1% oporezovale transakcije obveznica i akcija, a sa 0,01% promet derivatima. Cilj uvođenja poreza ja da se finansiranje EU što više osloni na sopstvene prihode, a manje na doprinose članica.

Komesar za budžet Levandovski je istakao da finansijski sektor ne plaća PDV i da je dobio u krizi od poreskih obveznika značajnu finansijsku podršku. Zato je i oporezivanje transakcija po stopi nižoj od 0,1% jedino pravedno rešenje, dodao je on. Uz to, članice koje imaju problema sa popunjavanjem budžeta mogu samo da podrže novi porez s obzirom na nivo prihoda koji će generisati do 2020, prokomentarisao je on.

Barozo je ocenio da je predloženi način finansiranja budžeta transparentniji i socijalno prihvatljiviji jer se novac ne dobija oporezivanjem rada već finansijskih transakcija, čime se manje utiče na privredni rast zemalja EU.

Kako je rekao, kad članice vide "konkretne podatke" o mogućim uštedama "oni koji su bili skeptični verovatno će promeniti mišljenje".

Levandovski je kazao da je došlo do "promene" u razmišljanju članica o porezu koji je predložio zvanični Brisel. Svi slični predlozi prethodnih decenija jedva da su preživeli nedelju dana, dok se poslednji "Robin Hud" razmatra od juna 2011.

Ali iznosi o uštedama nisu sve zadovoljili. Velika Britanija je brzo reagovala i objavila saopštenje da "potpuno odbacuje predlog" da bi mogla da profitira od uvođena poreza na finansijske transakcije, preneo je Euobserver.

Budući da dogovor u vezi sa budžetom EU treba da se postigne do kraja godine, očekuje se da će se debata tek zagrejati. Devet članica se izjasnilo da želi samostalno da "gura" inicijativu za uvođenje poreza, što bi izmestilo ovo pitanje iz nadležnosti Komisije, dok su Nemačka i Britanija rekle da rast budžeta ne sme da prelazi inflaciju. U EU već ima zemalja koje imaju ovaj porez na transakcije.

Ali pregovori o budžetu će imati dodatnu začkoljicu, piše Euobserver. Evropski parlament će imati jaču ulogu u odlučivanju o višegodišnjem finansijskom okviru zahvaljujući novim olašćenjima koja su mu data Lisabonskim sporazumom koji je stupio na snagu u decembru 2009. Šef Parlamenta Martin Šulc (Martin Schulz) kazao je da će se institucija kojom predsedava biti čvrsta u pregovorima. Parlament "neće prihvatiti manji budžet", rekao je on. On je podsetio učesnike na konferenciji da će Parlament braniti "svoje pravo na odlučivanje".

Bilo koji pokušaj ministara finansija da potkopaju to pravo, neće proći, rekao je on.

Budžet EU se trenutno finansira iz tri glavna izvora prihoda. Prvi i najstariji izvor su vlastiti prihodi koji se prikupljaju od carina na izvoz van EU i od dozvola za kvote na šećer. Iz ovog izvora bi EU trebalo u ovoj godini da dobije 15% budžeta ili 19,3 milijarde evra. Drugi izvor je porez na dodatu vrednost od kojeg se će se dobiti u ovoj godini 14,5 milijardi evra.

I treći glavni izvor je bruto nacionalni dohodat članica jer svaka članica određeni procenat odvaja u budžet EU.

Tanjug

KREIRANJE ZAJEDNIČKIH PROJEKATA I JAČANJE SARADNJE U POGRANIČNIM REGIJAMA MAĐARSKE I SRBIJE

U ponedeljak, 19. marta, u dvorcu Fantast nadomak Bečeja (Bačkotoploski put b.b.), s početkom u 11.00 časova, biće održana konferencija "Kreiranje zajedničkih projekata i jačanje međuopštinske saradnje u pograničnim regijama Mađarske i Srbije".
Konferenciju organizuju Fond "Evropski poslovi" AP Vojvodine, Regionalna razvojna agencija Bačka, Regionalna razvojna agencija Srem i Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj Banat.
Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 19.3.2012.

SUFICIT SA CEFTA U JANUARU 54 MILIONA DOLARA

Srbija je u januaru ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od 54 miliona dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Srbija je u zemlje CEFTA tokom januara najviše izvozila žitarice, proizvode od njih, razne vrste pića, gvožđe i čelik, a najviše je uvozila kameni ugalj, koks i brikete, gvožđe i čelik, struju, kao i povrće i voće.
Izvoz Srbije, za posmatrani period, iznosio je 151,1 miliona dolara, a uvoz je bio 97,1 miliona dolara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 155,6 odsto.
Srbija je u 2011. godini ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od oko 1,5 milijardi dolara, što je, takođe, bio rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.
Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta EU.
Izvor: Tanjug, 19.3.2012.

PROGRAM FINANSIRANJA PROJEKATA UNAPREĐENJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI: • Sredstva za oko 200 objekata i oko 2.000 kredita

U okviru Programa finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti iz prve tranše biće adaptirano između 150 i 200 javnih objekata i finansirana kamata za oko 2.000 kredita, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornoh planiranja Bojan Đurić.
"To znači da će u svakoj opštini moći da se sredi 1,5 do dva objekta", naveo je Đurić gostujući na RTS i ukazao da su lokalne samouprave u obavezi da obezbede 10 odsto sredstava.
Prema njegogovim rečima, odluku o tome koji će se projekti finansirati donosiće komisija, a ispaćivaće se redosledom kojim su pristizali u Ministarstvo.
Govoreći o subvencionisanim kreditima za građane, Đurić je istakao da će Ministarstvo subvencioniše skoro kompletan iznos kamatate i da će biti sredstava za oko 2.000 kredita.
On je istakao da će građani moći da uzmu kredit za sve što poboljšava energetsku efikasnost, a kao primer je naveo da se samo zamenom spoljne stolarije može uštedeti 70 odsto energije.
"To se može isplatiti kroz nekih četiri, pet sezonskih računa za struju i zbog toga pozivam građane da se oprede ze kredit, jer će vraćati onoliko koliko pozajme. Teret kamate pada na Ministarstvo", naveo je Đurić.
Vlada Srbije utvrdila je prošle sedmice Program finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti u tekućoj godini kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za radove na rekonstrukciji i adaptaciji javnih i stambenih objekata.
Izvor: Tanjug, 19.3.2012.

DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE (EU) U SRBIJI I UPRAVA CARINA REPUBLIKE SRBIJE ORGANIZOVAĆE U BEOGRADU KONFERENCIJU ZA NOVINARE POVODOM ZAVRŠETKA TVINING PROJEKTA KOJI JE EU FINANSIRALA SA 1, 4 MILIONA EVRA

Tokom 19 meseci trajanja projekta, Uprava carina Francuske je kroz niz seminara, stručnih obuka i studijskih poseta pružila Upravi carina Srbije stratešku pomoć u jačanju administrativnih kapaciteta i usklađivanju sa EU standardima.
Projekat je pre svega rezultirao povećanom budnošću, povećanjem naplate dažbina i smanjenjem carinskih prevara, a građani i privredna zajednica će takođe imati brojne koristi, ističe se u saopštenju Uprave carina.
Analiza rizika omogućava da carinske kontrole budu manje učestale i precizno ciljane, što ubrzava protok putnika i robe preko graničnih prelaza i smanjuje zadržavanja, a primena pojednostavljenih procedura omogućava srpskim kompanijama da budu efikasnije, poboljšava njihovu konkurentnost na svetskom tržištu i stimuliše zapošljavanje.
"Odlučna borba protiv krivotvorene robe značajno utiče na bezbednost potrošača, a suprotstavljanje organizovanom privrednom kriminalu i podržavanje legalnih tokova robe i novca direktno utiče na smanjenje broja carinskih prevara", navode u Upravi.
Novinarima će se obratiti generalni direktor Uprave carina Srbije Predrag Petronijević, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio, državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Ðidić i šef Direkcije za međunarodne odnose Uprave carina Francuske Žan Fransoa Ditej.
Izvor: Tanjug, 19.3.2012.

KOMPANIJA JAHU PODNELA JE TUŽBU PROTIV DRUŠTVENE MREŽE FEJSBUK ZBOG KRŠENJA VLASNIČKIH PRAVA NAD PATENTIMA

Kompanija Jahu (Yahoo Inc.) podnela je tužbu protiv društvene mreže Fejsbuk (Facebook Inc.) zbog kršenja vlasničkih prava nad patentima, jer je kako u tužbi tvrdi Yahoo Facebook zloupotrebio 10 patenata koji se odnose na reklamiranje preko interneta, kontrolu privatnosti i društvene mreže.

Jahu je u februaru najavio da će podneti tužbu i zatražio od Fejsbuka da licencira svoje patente.

U Fejsbuku navode da su razočarani potezom Jahua i dodaju da su odlučni da dokažu pred sudom da ne postoji njihova krivica. Ukoliko sud ipak presudi u korist Jahua, to bi značajno moglo da utiče na pozicije Fejsbuka u trenutku kada kompanija namerava da prvi put javno ponudi svoje akcije na proleće.

Krajem 2011. godine samo 56 patenata pripisavano je Fejsbuku, što je jako mali broj u odnosu na druge velike kompaniju u IT sektoru.

SVETSKA TRGOVINSKA ORGANIZACIJA POTVRDILA SVOJU RANIJU PRESUDU DA KINESKO OGRANIČENJE IZVOZA SIROVINSKIH MATERIJALA NARUŠAVA TRGOVINSKE PROPISE

Tanjug

Kina mora da dovede svoje carine i mere o izvoznim kvotama za elemente, uključujući magnezijum i cink, u sklad sa svojim obavezama u STO.

Ta organizacija je u julu presudila u korist SAD, Evropske unije i Meksika posle njihovih žalbi da Kina nije ispunila obećanja koja je dala pri učlanjenju u STO.

Ta presuda se odnosila na boksit, ugalj za koksovanje, fluorid, magnezijum, silicijum metal, silicijum karbid, žuti fosfor i cink, od kojih su mnogi od ključnog značaja za hemijsku i metalsku industriju u proizvodnji različitih produkata, kao što su lekovi, frižideri i limenke za sokove. Peking je 31. avgusta uputio žalbu STO na tu presudu.

"Današnja presuda predstavlja ogromnu pobedu za SAD, naročito za njene proizvođače i radnike", izjavio je američki trgovinski predstavnik Ron Kirk.

On je dodao da "današnja odluka osigurava da prerađivačka industrija u ovoj zemlji može da dobije materijale koji su joj potrebni za proizvodnju i da konkuriše pod podjednakim uslovima".

Komesar EU za trgovinu Karel De Guht je ukazao da presuda STO predstavlja uspeh u naporima za osiguranje pravičnog pristupa "neophodnim" sirovinskim materijalima za industriju EU.

"Kina se sada mora povinovati tako što će te izvozne restrikcije brzo ukloniti i, uz to, očekujem da Kina dovede svoj ukupan režim izvoza, uključujući metale iz grupe retke zemlje, u sklad sa propisima STO", rekao je De Guht.

"GUGL", "MAJKROSOFT" I "JAHU" ZAJEDNIČKI U BORBI PROTIV SPAMOVANJA

Tanjug

Kompanije "Gugl", "Majkrosoft","Jahu", "AOL" i "Fejsbuk" ostavile su po strani rivalstvo radi borbe protiv zajedničkog neprijatelja, kao što je spamovanje, tačnije reklamiranje putem e-pošte i "pecanja"(phishing).

Internet giganti su saopštili da su se udružili sa "Bankom Amerike", "Pej Palom" i drugima u borbi protiv spamovanja i "pecanja", gde se obično šalje mejl u kome se od primaoca traži da otkrije svoju šifru ili neke druge informacije, prenela je agencija AFP.

Nakon godinu i po dana zajedničke saradnje, oni su objavili osnivanje tehničke radne grupe poznatije kao DMARC.org.

"Ta vrsta internet prevare, obmane na milione ljudi i kompanija godišnje, rezultirajući gubitkom potrošačkog poverenja u e-poštu, kao i u internet u celini", rekao je predsednik DMARC.org-a Bret MekDauel.

"Industrijska saradnja, u kombinaciji sa tehnologijom i edukacijom potrošača, od ključnog je značaja za borbu protiv 'pecanja'," rekao je MekDauel.

DRUŠTVENA MREŽA "TVITER" UVODI SISTEM ZA CENZURU SADRŽAJA PORUKA

Tanjug

Društvena mreža "Tviter", preko koje se šalju kratke poruke - "tvitovi", objavila je danas da će uvesti sistem za cenzuru njihovog sadržaja.

Cenzura se neće odnositi na sve poruke i u svim zemljama, već na zahteve (koje upute pojedinci, društva ili kompanije) i to na specifične sadržaje, preneli su francuski elektronski mediji.

Ova mreža, koja je ranije objavila da svaka četiri dana upravlja sa milijardu "tvitova", ističe da će takve zahteve razmotriti pre nego što ih ispuni.

"Tviter" navodi da sagledava stvari na pozitivan način i dodaje da će ta nova politika omogućiti da njega usluga bude prisutna u više zemalja gde sloboda izražavanja ima granice.

EVROPSKA CENTRALNA BANKA NAJAVILA OTKUP OBVEZNICA NA NEDELJU DANA

Tanjug

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da će otkupiti na nedelju dana državne obveznice u iznosu od 1,104 milijarde evra, prenosi AFP.

Ovaj iznos, iako je dvostruko veći u odnosu na prethodnu sedmicu, je i dalje skroman.

ECB je prošle nedelje najavila da će otkupiti na nedelju dana 462 miliona evra duga koje su emitovale zemlje zone evra, što je daleko ispod rekordnog iznosa od 22 milijarde evra ostvarenog početkom avgusta 2011.

Evropska finansijska institucija još od maja 2010. vrši otkup emitovanog duga zemalja zone evra pogođene dužničkom krizom na sekundarnim tržištima.

Ovaj program, koji je osporavan u samom svom sedištu, pre svega u Centralnoj banci Nemačke, odnosio se u prvom redu na Grčku, čiji je dug postao nepodnošljiv. On se zatim proširio na Irsku i Portugaliju a od letos i na Španiju i Italiju, žrtve dužničkih kriza.

Veliki broj ekonomista i političara, pre svega u Francuskoj, pozivali su poslednjih meseci ECB da poveća obim otkupa duga, smatrajući to jedinim rešenjem za zaustavljanje širenja dužničke krize, što je evropska finansijska institucija sa sedištem u Frankfurtu sve do sada odbijala.

Državni sekretar u nemačkom Ministarstvu za finansije Jerg Asmusen je ocenio da je takva vrsta otkupa obveznica opravdana kao i da je u skladu sa mandatom ECB, dodajući da bi on trebalo da bude ograničen kako u pogledu iznosa tako i roka.

On je ponovio da je ovakav potez ECB pre svega učinjen kako bi se pomoglo vladama da povrate poverenje tržišta.

ECB poseduje državne obveznice u ukupnom iznosu od 213 milijardi evra, koje će ove nedelje "zamrznuti" preuzimajući od banaka depozite u uobičajenom obimu.

SPORAZUM O BUDŽETSKOJ DISCIPLINI U EU TREBALO BI DA BUDE POTPISAN DO 1. MARTA 2012.GODINE

Tanjug

Sporazum o budžetskoj disciplini u Evropskoj uniji, koji bi obuhvatao sve njene članice osim Britanije, trebalo bi da bude potpisan do 1. marta, izjavio je danas francuski predsednik Nikola Sarkozi, nakon sastanka u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je dodala da će do raspleta krize doći "korak po korak, a ne jednokratnim rešenjima".

"Kombinacijom stabilnih finansija i pokretača privrednog rasta želimo jasno da poručimo da smo odlučni ne samo da održimo i stabilizujemo evrozonu, već i da želimo jaku, savremenu i konkurentnu Evropu", ukazala je ona.

Lideri Francuske i Nemačke su saopštili da je podsticanje privrednog rasta u 17 zemalja evrozone njihov glavni prioritet, dok pokušavaju da zaustave dužničku krizu koja pokazuje znake širenja.
Po završetku sastanka, Merkel je apelovala na Grčku i njene privatne kreditore da se hitno dogovore o restrukturisanju državnog duga te zemlje, prenela su agencije.

U suprotnom, ukazala je ona, Grčka neće moći da primi sledeću tranšu novčane pomoći. Evrozona je u oktobru dogovorila drugi paket pomoći za Grčku, u okviru kog su privatni zajmodavci iz privatnog sektora pristali na otpis 50 odsto grčkog duga.

Kancelarka je naglasila da ona i predsednik Francuske žele da Grčka primi novac.

"Želimo da Grčka ostane u evrozoni", ukazala je Merkelova.

Njih dvoje su takođe pozvali zemlje da ubrzaju proces uplate novca u fond za spas evrozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), da bi se podstaklo tržišno poverenje. Lideri su naveli i da je važno brzo privesti kraju pregovore o novom ugovoru koji bi uveo fiskalnu disciplinu u zoni evra.

"Nemačka i Francuska su spremne da razmotre u kojoj meri možemo da ubrzamo uplate u fond i time još jednom jasno naglasimo našu veru i podršku evrozoni", obratila se Merkelova novinarima.

Nemačka je insistirala na merama štednje, za koje smatra da su neophodne kako bi se smanjili državni deficiti i povratilo poverenje investitora. Evropa se bori da kreira novi ugovor koji bi uveo stroža fiskalna pravila, a oko koga su se evropski lideri složili na samitu održanom početkom decembra.

Lideri Nemačke i Francuske su novinarima rekli i da bi Evropa trebalo da uporedi prakse na tržištima rada u pojedinačnim zemljama, kao i da uči od najboljih, a da bi evropski fondovi trebalo da budu upotrebljeni na način koji bi doveo do stvaranja novih radnih mesta.

Merkelova i Sarkozi su izgleda izgladili i nesuglasice oko kontroverznog poreza na finansijske transakcije. Kancelarka je ukazala da može da zamisli takav porez samo u okviru evrozone i pohvalila "dobar primer" koji je dao francuski predsednik, nakon njegove izjave da je spreman da sam uvede takav porez ukoliko ne bude ostvaren panevropski dogovor.

Premijer Italije Mario Monti u sredu dolazi u prvu posetu Berlinu, a Merkelova i Sarkozi će 20. januara, pre narednog evropskog samita, putovati u Italiju.

Italija se našla u središtu dužničke krize zbog svoje veličine, ogromnog duga i potrebe da se značajno zaduži u prvom ovogodišnjem kvartalu. Prinosi na italijanske desetogodišnje obveznice kreću se oko sedam odsto, što je nivo koji se smatra neodrživim.

Monti je sinoć iz Rima negirao da je evrozona u problemima, ali i upozorio da su "sistemsku krizu" u Evropi pokrenuli dugovi.

OEBS / KDILJP OTVARA MISIJU ZA POSMATRANJE PARLAMENTARNIH IZBORA U SRBIJI

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (KDILJP) OEBS-a otvorila je ograničenu misiju za posmatranje parlamentarnih izbora u Srbiji, koji se biti održani 6. maja.

Misija je uspostavljena nakon poziva koji su uputili državni organi Srbije.

Misiju predvodi Korien Jonker, a sačinjava je 10 međunarodnih eksperata, čije se sedište nalazi u Beogradu, i 12 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni po celoj zemlji.

Posmatrači će ocenjivati ove izbore u pogledu ispunjenosti principa demokratskog izbornog procesa, preuzetih obaveza o kojima su se saglasile sve zemlje učesnice OEBS-a i nacionalnog zakonodavstva. Misija će analizirati zakonodavni okvir i njegovo sprovođenje i pratiće aktivnosti kampanje, izveštavanje medija i rad izborne administracije i odgovarajućih državnih organa, učešće nacionalnih manjina i rešavanje izbornih sporova.

U okviru procesa posmatranja izbora, misija će se susresti sa odgovarajućim predstavnicima vlasti, kandidatima, političkim strankama, pravosuđem, civilnim društvom i medijima.
Mada će misija, na dan izbora, posetiti ograničen broj biračkih mesta, za dan izbora nije predviđeno sistematsko posmatranje glasanja, prebrojavanje glasova ili davanje tabelarnog prikaza rezultata.

Izveštaj o preliminarnim nalazima i zaključcima biće objavljen dan posle izbora.

KDILJP će objaviti završni izveštaj oko dva meseca nakon završetka izbornog postupka

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 5.4.2012.

PREDSTAVLJANJE PARTNERSTVA ZA OTVORENU UPRAVU "KAKO DO OTVORENIJE UPRAVE U SRBIJI?": • 11. april 2012. godine •

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva - Uprava za Digitalnu agendu, u saradnji sa USAID-om, poziva sve zainteresovane na predstavljanje Partnerstva za otvorenu upravu i diskusiju na temu "Kako do otvorenije uprave u Srbiji?".

Ovaj događaj biće održan u sredu, 11. aprila 2012. godine, od 12 časova, u maloj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije, Trg Nikole Pašića 13, Beograd.
Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite do ponedeljka, 9. aprila 2012. na adresu kabinet@digitalnaagenda.gov.rs ili telefonom 011/2020-057 i 011/2020-058.

Šta je Partnerstvo za otvorenu upravu?

Partnerstvo za otvorenu upravu (Open Government Partnership, www.opengovpartnership.org) je nova multilateralna inicijativa, koja ima za cilj obezbeđivanje podrške i većeg angažovanja vlada širom sveta u oblastima kao što su javnost rada, saradnja sa organizacijama građanskog društva, borba protiv korupcije i upotreba novih tehnologija, kako bi organi javne vlasti radili otvorenije, delotvornije i odgovornije.

Partnerstvo za otvorenu upravu promovisano je 20. septembra 2011. godine na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u NJujorku, kada je osam država članica upravljačkog odbora inicijative (Brazil, Filipini, Indonezija, Južnoafrička Republika, Norveška, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija) potpisalo Deklaraciju o principima otvorene uprave i predstavilo svoje nacionalne akcione planove.

Trenutno u Partnerstvu za otvorenu upravu učestvuje 52 države, među kojima je većina zemalja Evropske unije, kao i zemalja našeg regiona. Članstvo države u Partnerstvu za otvorenu upravu obuhvata:

1) ispunjavanje minimalnih uslova u četiri ključne oblasti - fiskalna transparentnost, pristup informacijama od javnog značaja, javnost prihoda i imovine funkcionera, uključivanje građana i organizacija građanskog društva u procese upravljanja;
2) signaliziranje zainteresovanosti za pristupanje inicijativi, slanjem pisma o nameri pristupanja upravljačkom odboru;
3) donošenje nacionalnog akcionog plana za unapređenje otvorenosti uprave, uz uključivanje i konsultacije sa organizacijama građanskog društva i drugim zainteresovanim stranama;
4) prihvatanje Deklaracije o principima otvorene uprave i predstavljanje nacionalnog akcionog plana na godišnjoj skupštini inicijative;
5) uspostavljanje mehanizma za praćenje realizacije nacionalnog akcionog plana i pružanje informacija potrebnih za nezavisno izveštavanje o napretku.

Članstvo Srbije u Partnerstvu za otvorenu upravu Minimalne uslove za pristupanje Partnerstvu za otvorenu upravu, Republika Srbija je ispunila unapređivanjem transparentnosti javnih finansija, donošenjem Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o državnoj revizorskoj instituciji, kao i osnivanjem nezavisnih kontrolnih tela poput Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Agencije za borbu protiv korupcije i Državne revizorske institucije.

Vlada Republike Srbije, na sednici od 16. marta 2012. godine, usvojila je zaključak br. 05 345-03-1758/2012, kojim je prihvatila pismo o nameri pristupanja Partnerstvu za otvorenu upravu, ovlastila za potpisivanje ovog pisma Jasnu Matić, državnu sekretarku u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, te zadužila ovo ministarstvo da sprovede javne konsultacije o nacionalnom akcionom planu za otvorenu upravu i dostavi ga Vladi na usvajanje.

Republika Srbija je 21. marta 2012. godine uputila pismo o nameri pristupanja Partnerstvu za otvorenu upravu i postala novi član ove inicijative 29. marta 2012.
(www.opengovpartnership.org/countries/serbia)

Naredni koraci:

Sledeći zadatak predstavlja otvaranje javne diskusije o donošenju nacionalnog akcionog plana za otvorenu upravu, uz uključivanje i konsultacije sa organizacijama građanskog društva i drugim zainteresovanim stranama. Ovaj akcioni plan treba da bude usvojen tokom 2012. godine, kako bi bio predstavljen članicama Partnerstva za otvorenu upravu na godišnjoj skupštini inicijative, koja se održava 2013. godine u Velikoj Britaniji.

S tim u vezi, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva - Uprava za Digitalnu agendu, u saradnji sa USAID-om, organizuje predstavljanje Partnerstva za otvorenu upravu i diskusiju na temu.

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 5.4.2012.

PREDSTAVLJEN ELEKTRONSKI REGISTAR UDRUŽENJA (ERU)

Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima pokrenula je Elektronski registar udruženja (ERU) na internet-stranici www.udruzenja.rs.(ONLINE). ERU je jedinstvena baza podataka koja pruža uvid u informacije o radu udruženja, njihovim kapacitetima i potencijalima, sa opisom programa i aktivnostima koje sprovode.

Dobrovoljnom registracijom udruženjima se pruža mogućnost unapređenja saradnje sa institucijama grada Beograda kao i umrežavanja, uspostavljanja saradnje sa društveno odgovornim kompanijama, fondacijama i drugim donatorima koji podržavaju aktivnosti civilnog sektora.

- Pozivam sva udruženja da unesu svoje podatke u Elektronski registar udruženja jer će im ova baza podataka omogućiti da svoje aktivnosti učine vidljivijim, predstave se potencijalnim donatorima i lakše pronađu partnere za rad na projektima. Registar će pomoći gradu Beogradu da lakše ostvari uvid u kapacitete rada udruženja kako bi efikasnije koordinirao podršku civilnom društvu. Ovaj mehanizam omogućiće bolju informisanost o načinima finansiranja udruženja i motivisati građane na aktivizam i razvoj karijere u civilnom sektoru - ocenjuje Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima.

Aleksandar Bratković, direktor programa ProKoncepta, podržao je uspostavljanje Elektronskog registra udruženja, naglasivši da će biti važan za unapređenje sveukupne saradnje između državnih institucija i organizacija civilnog društva.

Izvor: Vebsajt Grada Beograda, 5.4.2012.

AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE TOKOM APRILA I MAJA ORGANIZUJE CIKLUS SEMINARA: "Izrada plana integriteta" i "Obuke o ličnoj i profesionalnoj etici i integritetu kao mehanizam za borbu protiv korupcije"

Agencija za borbu protiv korupcije tokom aprila i maja organizuje seminare u više gradova i opština u Republici Srbiji. Seminari "Izrada plana integriteta" i "Obuke o ličnoj i profesionalnoj etici i integritetu kao mehanizam za borbu protiv korupcije" namenjeni su zaposlenima koji su imenovani za članove radnih grupa za izradu plana integriteta, kao i odgovornima za kadrovska pitanja u institucijama u kojima rade.

Prvi seminari biće održani u Prokuplju (9. april), Nišu (10. april), Leskovcu (11. april) i Vranju (12. april).

Seminar "Izrada plana integriteta" obrađuje sledeće sadržaje: pojam, cilj i značaj plana integriteta; uporedna praksa i izrada plana integriteta prema usvojenim nacrtima; razjašnjenje spornih pitanja vezanih za izradu plana integriteta u elektronskoj aplikaciji.

Na seminaru "Obuke o ličnoj i profesionalnoj etici i integritetu kao mehanizam za borbu protiv korupcije" biće obrađene teme: sprovođenje obuka zaposlenih o ličnoj i profesionalnoj etici i integritetu kao mehanizam za sprečavanje korupcije; etika i upravljanje ljudskim resursima.

U cilju pružanja direktne podrške ovim ciljnim grupama, ali i obaveštavanju šire javnosti o aktivnostima Agencije, seminari će biti realizovani u svim većim gradovima na teritoriji Srbije uz mogućnost prisustva predstavnika medija.

Prvi seminari zakazani su u sledećim opštinama i gradovima:

Prokuplje, 09. april, zgrada Opštine Prokuplje (u svečanoj i u skupštinskoj sali), Nikodija Stojanovića 2, sa početkom u 10:30č, za ciljnu grupu sa teritorija opština Kuršumlija, Blace i Žitorađa, kao i grada Prokuplja.

Niš, 10. april, hotel "Best Western-My Place" (grupa zaposlenih koji se bave kadrovskim pitanjima), Kej 29. decembar bb, i Regionalna privredna komora Niš (grupa za članove radnih grupa za izradu plana integriteta), Dobrička 2, sa početkom u 10:00č, za ciljnu grupu sa teritorija opština Ražanj, Aleksinac, Svrnjig, Merošina, Doljevac, Gadžin Han, Bela Palanka, Dimitrovgrad, Babušnica i gradova Niš i Pirot.

Leskovac, 11. april, Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju, (u dve sale), Leskovačkog odreda 6, sa početkom u 10:00č, za ciljnu grupu sa teritorija opština Medveđa, Bojnik, Lebane, Vlasotince, Crna Trava i grada Leskovca.

Vranje, 12. april, hotel "Vranje", (u dve sale), Trg republike 4, sa početkom u 10:00č, za ciljnu grupu sa teritorija opština Preševo, Bujanovac, Trgovište, Bosilegrad, Surdulica, Vladičin Han i grada Vranja.

U toku je organizacija seminara u sledećim gradovima i opštinama:

18. april - Zrenjanin (okrug Srednjebanatski); 19. april - Pančevo (okrug Južnobanatski); 23. april - Kragujevac (okrug Šumadijski); 24. april - Paraćin (okrug Pomoravski); 25. april - Bor (okrug Borski), 26. april - Zaječar, Gamzigradska Banja (okrug Zaječarski); 7. maj - Požarevac (okruzi Braničevski i Podunavski); 9. maj - Šabac (okrug Mačvanski); 11. maj - Valjevo (okrug Kolubarski); 15. maj - Kruševac (okrug Rasinski); 16. maj - Kraljevo (okrug Raški); 17. maj - Čačak (okrug Moravički); 18. maj - Užice, Zlatibor (okrug Zlatiborski); 22. maj - Sombor (okruzi Severnobački i Zapadnobački); 23. maj - Kanjiža (okrug Severnobanatski); 24. maj - Novi Sad (okrug Južnobački); 25. maj - Sremska Mitrovica (okrug Sremski).

Izvor: Vebsajt Agencije za borbu protiv korupcije, 5.4.2012.

DRUGI SASTANAK II MREŽE KOJA SE BAVI UNAPREĐENJEM USLUGE JAVNOG ZDRAVLJA NA LOKALNOM NIVOU

U okviru projekta "Podrška lokalnim samoupravma u decentralizaciji društvenih delatnosti" održan je II sastanak II mreže koja se bavi unapređenjem usluge javnog zdravlja na lokalnom nivou. Sastanak je održan 3. aprila 2012 godine, u Aranđelovcu.

U uvodnom delu sastanka, skupu se obratio predsednik opštine Aranđelovac Vlada Gajić pri čemu je naglasio važnost u decentralizaciji društvenih delatnosti i značaj unapređenja usluge javnog zdravlja na lokalnom nivou.

Potom je Prof. dr Vesna Bejgović-Mikanović predstavila indikatore za potrebe praćenja kvaliteta pružene usluge u oblasti javnog zdravlja koji su usvojeni na Interministarskoj radnoj grupi u avgustu 2011. godine. Opštine i gradovi su izabrale 11 indikatora kao najvažnije za praćenje na lokalnom nivou u okviru pružanja usluga javnog zdravlja. U naredne dve nedelje opštine i gradovi mogu da daju dodatne komentare i sugestije na ovu listu indikatora.

Sledeći sastanak mreže biće održan u Kniću početkom juna, tačan datum i agenda biće pravovremeno dostavljeni.

Izvor: Vebsajt Stalne konferencije gradova i opština 5.4.2012.

NEMAČKA I ŠVAJCARSKA POTPISALE PORESKI SPORAZUM

Nemačka i Švajcarska potpisale su sporazum o bilateralnom izbegavanju plaćanja poreza, za koji se očekuje da će Nemačkoj 2013. doneti oko 10 milijardi evra.

Revidirani sporazum o oporezivanju tajnih ofšor računa, kojim su pooštreni uslovi za utajivače poreza, postignut je nakon što je vodeća nemačka opoziciona socijal-demokratska partija upozorila da će u Bundesratu blokirati originalni sporazum uz obrazloženje da je previše popustljiv.

U okviru novog sporazuma, Nemci, s gotovinom na računima švajcarskih banaka, plaćaće porez od 21 do 41 odsto, viši od prvobitno planiranog iznosa od 19 do 34 odsto, prenele su agencije.

Novi sporazum takođe omogućuje Nemcima s neprijavljenom imovinom u švajcarskim bankama da izbegnu kazne tako što će jednokratno platiti porez od 50 odsto, ukazalo je nemačko ministarstvo finansija.

On takođe daje nemačkim vlastima šire mogućnosti za zahtevanje informacija od Švajcarske o računima nemačkih državljana, ali samo onih koji su pod sumnjom.

Nemački državljani će od 1. januara 2013. morati da unapred obaveste švajcarske vlasti da žele da podignu novac sa računa u švajcarskim banakama, umesto od 31. maja, kako je ranije bilo dogovoreno, kako bi se sprečio egzodus na druge ofšor račune.

Prvobitni sporazum je morao da bude revidiran nakon što je gornji dom nemačkog parlamenta, koji predstavlja 16 nemačkih pokrajina, zatražio strože uslove za one koji izbegavaju plaćanje poreza. Procenjuje se da Nemci na računima u Švajcarskoj drže 150 milijardi švajcarskih franaka.

Izvor: Vebsajt Bizlife, 5.4.2012.

POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE GRUZIJE O SARADNJI I UZAJAMNOJ POMOĆI U CARINSKIM PITANJIMA

U Beogradu je 4. aprila 2012. godine, potpisan Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Gruzije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

U ime Vlade Gruzije, Sporazum je potpisao Tornike Gordadze, zamenik ministra spoljnih poslova za evropske integracije, dok je u ime Vlade Srbije to učinio direktor Uprave carina Predrag Petronijević.

Navedeni sporazum o carinskoj saradnji predstavlja pravni okvir za razmenu podataka i njegova osnovna svrha je: uzajamno pružanje pomoći u sprečavanju i istrazi kršenja carinskih, deviznih i spoljnotrgovinskih propisa, pružanje pomoći u davanju obaveštenja koja se koriste u svrhe suzbijanja krijumčarenja, uzajamno usklađivanje carinskih sistema, usavršavanje carinske tehnike i rešavanje problema nastalih u primeni carinskih propisa, usklađivanje propisa i pojednostavljenje i ubrzanje carinskog postupka u robnom i putničkom prometu i dr.

Sporazumom je, takođe, definisan način dostavljanja i korišćenja informacija i dokumenata, njihova upotreba u eventualnim sudskim procesima, učešće eksperata u tim procesima, kao i zaštita ličnih podataka koji se mogu naći u razmenjenim informacijama.

Izvor: Vebsajt Uprave carina, 5.4.2012.

ZAVOD ZA INTELEKTUALNU SVOJINU OBJAVIO PRIRUČNIK ZA PRONALAZAČE

Obaveštavamo sva zainteresovana lica da je verzija Priručnika za pronalazače na srpskom jeziku dostupna na našem sajtu. Priručnik predstavlja vodič kroz najvažnije etape pretvaranja pronalaska u komercijalni proizvod. Prateći pronalazača u čitavom procesu od ideje do konačnog proizvoda, ovaj vodič razmatra važne elemente procesa, među kojima su smanjenje rizika i kontrola troškova, sastavljanje biznis plana, smernice za postizanje dogovora sa eksternim stranama i razni drugi.

Priručnik za pronalazače pogledajte ovde: http://www.zis.gov.rs/приручник-за-проналазаче.493.html (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Zavoda za intelektualnu svojinu, 21.3.2012.

22.3.2012 GODINE POČINJE ISPLATA SOCIJALNIH DAVANJA ZA FEBRUAR

Ministarstvo rada i socijalne politike Vlade Republike Srbije saopštilo je da će isplata osnovnih invalidskih primanja vojnih invalida i korisnika porodične invalidnine za februar početi u četvrtak, 22. marta.

Istog dana počeće i isplata svih socijalnih davanja i to posebnih novčanih naknada, dodatka za pomoć i negu drugog lica, kao i naknada za izdržavanje lica na porodičnom smeštaju, dodaje se u saopštenju

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.3.2012

RAZVOJNA BANKA KINE ZAINTERESOVANA ZA UČEŠĆE U INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA


Ministar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić i predstavnici Razvojne banke Kine ocenili su da izuzetne političke veze Srbije i Kine i višedecenijsko prijateljstvo dva naroda mogu vrlo brzo biti krunisani velikim investicijama i direktnim ulaganjima u strateške razvojne projekte u Srbiji.

U saopštenju Ministarstva za infrastrukturu i energetiku navodi se da je Mrkonjić tokom sastanka sa delegacijom pomenute banke istakao da je Srbija počela realizaciju velikog broja projekata u oblasti infrastrukture i energetike.

On je ocenio da postoje velike mogućnosti za saradnju srpske privrede i Razvojne banke Kine, i to kroz obezbeđivanje povoljnih kreditnih aranžmana za realizaciju projekata na Koridoru 11, izgradnju termo i hidrocentrala, kao i u oblasti železničkog i vodnog saobraćaja.

Ministar je naglasio da angažovanje pomenute kineske banke u Srbiji može da se odvija po modelu koji je uspostavljen sa Azerbejdžanom, koji će uskoro početi radove na Koridoru 11 od Ljiga do Preljine, sa učešćem od 51 odsto.

Generalni direktor Sektora za planiranje Razvojne banke Kine Đang Džigang istakao je da je ta banka veoma zainteresovana za učešće u realizaciji mnogobrojnih razvojnih projekata u srpskoj infrastrukturi i energetici.

Savetnik predsednika Vlade Srbije za energetiku Petar Škundrić naglasio je da u Srbiji ima dosta mogućnosti za to da Razvojna banka Kine investira sredstva, pre svega, u izgradnju termobloka u Kostolcu, kao i u projekte u oblasti obnovljivih izvora energije i izgradnje malih, srednjih i velikih hidrocentrala.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.3.2012

KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA NEVLADINIH ORGANIZACIJA U OKVIRU AKCIJE "VELIKO SPREMANJE SRBIJE"


Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja raspisalo je Konkurs za sufinansiranje projekata čiji su nosioci nevladine organizacije u okviru akcije "Veliko spremanje Srbije".

Idući u susret obeležavanju Svetskog dana zaštite životne sredine i sprovođenju višegodišnjih aktivnosti koje Ministarstvo organizuje tim povodom, a u okviru projekta "Očistimo Srbiju",
Ministarstvo i ove godine nastavlja sa akcijama uređenja prostora pod sloganom "Veliko spremanje Srbije". I ove godine velika pažnja biće posvećena neposrednom aktivizmu građana i njihovih udruženja. U tom smislu Ministarstvo poziva nevladine organizacije da se priključe akciji, kroz realizaciju sopstvenih programa i projekata kako bi zajednički sproveli "Veliko spremanje Srbije", 09.06.2012.godine.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja sufinansiraće projekte koji su od javnog interesa i doprinose unapređenju stanja u oblasti zaštite životne sredine kroz sprovođenje akcije čišćenja i uređenja prostora (sanacije divljih smetlišta), kao i aktivnosti organizacije i koordinacije u okviru akcije "Veliko spremanje Srbije".

Krajnji rok za podnošenje prijava je: 05. april 2012. godine.

Detaljnije informacije mogu se dobiti na tel: 011/ 36-2222-1 i 011/36-2222-0.

Celokupan Tekst Konkursa, obrazac Prijave za sufinansiranje projekta i Uputstvo sa detaljnijim informacijama mogu se naći na internet stranici Ministarstva (www.ekoplan.gov.rs) (ONLINE).

Izvor: Vebsajt Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, 21.3.2012.

Aktuelna sužbena mišljenja

 • Ministarstvo finansija: GUBITAK PRAVA NA PORESKI KREDIT PO OSNOVU ULAGANJA U IZGRADNJU POSLOVNOG OBJEKTA U SLUČAJU DA NADLEŽNI ORGAN ODBIJE ZAHTEV ZA IZDAVANJE GRAĐEVINSKE DOZVOLE - Zakon o porezu na dobit pravnih lica: član 48
 • Ministarstvo finansija: OBAVEZA PODNOŠENJA PORESKOG BILANSA I PORESKE PRIJAVE OD STRANE OBVEZNIKA KOJI PRESTAJE DA POSTOJI U STATUSNOJ PROMENI SPAJANJE UZ PRIPAJANJE - Zakon o porezu na dobit pravnih lica: član 63
 • Ministarstvo rada i socijalne politike: ANGAŽOVANJE VAN RADNOG ODNOSA I "MINULI RAD" - Zakon o radu: član 108 stav 1 tačka 4)
 • Ministarstvo rada i socijalne politike: OSTVARIVANJE PRAVA IZ PENZIJSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA OSNIVAČA I DIREKTORA PRIVREDNOG DRUŠTVA - Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju: član 12
 • Ministarstvo rada i socijalne politike: UTVRĐIVANJE DANA PRESTANKA RADNOG ODNOSA REŠENJEM - Zakon o radu: član 185
 • Ministarstvo rada i socijalne politike: UTVRĐIVANJE VEĆEG PROCENTA UVEĆANJA ZARADE PO OSNOVU VREMENA PROVEDENOG NA RADU - Zakon o radu: član 108 stav 1 tačka 4)
 • Uprava carina: OBAVEŠTENJE O KORIŠĆENJU PEČATA ZA OVERU CERTIFIKATA EUR.1 OD STRANE CARINSKIH ORGANA REPUBLIKE HRVATSKE SHODNO PRIMENI SPORAZUMA CEFTA 2006 - Zakon o potvrđivanju Sporazuma o izmeni i pristupanju Sporazumu o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi - CEFTA 2006: član 32[a4]
Aktuelna sudska praksa:

 • Apelacioni sud u Beogradu: DAVANJE LAŽNOG ISKAZA POD ZAKLETVOM ODNOSNO U KRIVIČNOM POSTUPKU - Krivični zakonik: član 335
 • Apelacioni sud u Beogradu: KUMULATIVNO POSTOJANJE RAZLOGA ZA PRODUŽENJE PRITVORA NAKON DONOŠENJA PRVOSTEPENE PRESUDE - Zakonik o krivičnom postupku: član 142 stav 1 tačka 6)
 • Apelacioni sud u Beogradu: NEMOGUĆNOST ODBACIVANJA OPTUŽNOG AKTA ZA DELO IZ NADLEŽNOSTI VIŠEG SUDA - Zakon o uređenju sudova: član 23
 • Apelacioni sud u Beogradu: NEOZNAČAVANJE OŠTEĆENOG IMENOM I PREZIMENOM U IZRECI PRESUDE - Zakonik o krivičnom postupku: član 356
 • Apelacioni sud u Beogradu: ODREĐIVANJE ADEKVATNOG IZNOSA JEMSTVA PO ODBIJANJU PREDLOGA SA PONUĐENIM IZNOSOM - Zakonik o krivičnom postupku: član 138
 • Apelacioni sud u Beogradu: OSNOV ZA DONOŠENJE REŠENJA O PRODUŽENJU PRITVORA U ISTRAZI - Zakonik o krivičnom postupku: član 144
 • Apelacioni sud u Beogradu: TRETMAN ZAHTEVA ZA SPROVOĐENJE ISTRAGE PODNETOG ZA DELO ZA KOJE SE SPROVODI SKRAĆENI KRIVIČNI POSTUPAK - Zakonik o krivičnom postupku: član 433
 • Apelacioni sud u Novom Sadu: IZVRŠENJE PRESUDE O ODRŽAVANJU LIČNIH ODNOSA MALOLETNOG DETETA SA RODITELJEM SA KOJIM NE ŽIVI - Porodični zakon: član 61
Likvidacije:

U periodu od 26. do 30. marta 2012. godine na web site-u Agencije za privredne registre objavljeni su oglasi o pokretanju postupka likvidacije za sledeće privredne subjekte:

Broj oglasa

Naziv privrednog subjekta

Opština

Datum oglašavanja

Trajanje oglasa

205349

KALUMET

Novi Sad - grad

30.03.2012

90

205325

MIDEX

Subotica

30.03.2012

90

205300

NIN ŠPED

Vladimirci

30.03.2012

90

205297

ROTEX AUTO

Beograd-Čukarica

30.03.2012

90

205294

AUTOSWISS

Niš - Palilula

30.03.2012

90

205288

MARX TRANS

Novi Sad - grad

30.03.2012

90

205284

LAV C.C

Valjevo

30.03.2012

90

205275

GOGI-ŠPED

Ub

30.03.2012

90

205269

ILOR

Subotica

30.03.2012

90

205266

AGROVOJVODINA-VRŠAC

Vršac

30.03.2012

90

205259

SINTELON DEKOR

Nova Varoš

30.03.2012

90

205252

PČINJA-PRODUKT

Trgovište

30.03.2012

90

205250

HMC INVEST

Novi Sad - grad

30.03.2012

90

205222

MIDNIGHT VIDEO

Beograd-Zemun

29.03.2012

90

205216

LAW & BUSINESS CONSULTING

Beograd-Savski Venac

29.03.2012

90

205219

ANAGARD OFFICE

Beograd (grad)

29.03.2012

90

205204

INFO PORTAL

Beograd-Palilula

29.03.2012

90

205197

GVOZDIĆ KOMPANI

Petrovac

29.03.2012

90

205194

PADEJSKI

Beograd-Palilula

29.03.2012

90

205192

JAS-FARM

Novi Pazar

29.03.2012

90

205183

JING JIAN

Novi Pazar

29.03.2012

90

205180

BARBI

Kraljevo

29.03.2012

90

205176

BULDOG

Niš - Mediana

29.03.2012

90

205171

GRADSKO PROLEĆE

Loznica

29.03.2012

90

205165

PROXY COOL

Niš (grad)

29.03.2012

90

205149

CRNI VIR

Novi Sad - grad

29.03.2012

120

205135

PINK DIGITAL SYSTEM

Beograd-Zemun

29.03.2012

90

205123

MONTING-GRUP

Beograd-Savski Venac

29.03.2012

90

205126

MAROMAS SERBIAN

Beograd-Čukarica

29.03.2012

90

205093

CVAJA

Novi Sad - grad

28.03.2012

90

205090

NS HIDROTERMA

Novi Sad - grad

28.03.2012

90

205082

MAH 2+

Stara Pazova

28.03.2012

90

205076

GORNJI RESAVAC

Požarevac

28.03.2012

90

205067

DENTA LAND

Kruševac

28.03.2012

120

205061

IKS-FORHAND

Subotica

28.03.2012

120

205044

STRYDER

Beograd-Stari Grad

28.03.2012

120

205046

MITAR TOURIST

Ivanjica

28.03.2012

90

205033

SMART BET

Pančevo

28.03.2012

120

205031

FRONTERA

Bela Crkva

28.03.2012

90

205023

CITEL

Beograd-Voždovac

28.03.2012

90

205020

KARAT-ŠPED

Beograd-Vračar

28.03.2012

120

205017

BONEX PROFESIONAL

Beograd-Zvezdara

28.03.2012

90

204991

GLIŠOVIĆ SMN

Gornji Milanovac

28.03.2012

120

204985

POLJODELATNOST

Novi Sad - grad

28.03.2012

120

204978

DANE

Kraljevo

27.03.2012

90

204970

IMAK

Beograd-Zvezdara

27.03.2012

90

204953

EKO ZLATAR VAROŠ

Beograd (grad)

27.03.2012

90

204945

SIDRAG

Novi Sad - grad

27.03.2012

90

204940

INFO-STRANE

Novi Sad - grad

27.03.2012

90

204938

MULTIMEDIA CONCERTS

Beograd-Palilula

27.03.2012

90

204934

DANIKO

Ćuprija

27.03.2012

120

204929

JEZERO SIGET

Zrenjanin

27.03.2012

120

204926

EURO MEAT

Pančevo

27.03.2012

120

204917

LANGHTON INVESTMENTS

Novi Sad - grad

27.03.2012

120

204911

SOFTECH SEE

Beograd-Stari Grad

27.03.2012

90

204892

AGROSIMEX

Zrenjanin

27.03.2012

120

204895

CORONA

Beograd-Savski Venac

27.03.2012

90

204875

ENTUZIJAZAM

Beograd-Voždovac

26.03.2012

90

204872

SNOW IMPEX

Beograd-Vračar

26.03.2012

90

204867

ZAGRAĐE

Smederevo

26.03.2012

90

204864

MAVINETA

Kraljevo

26.03.2012

90

204890

 

Velika Plana

26.03.2012

90

204849

BEOPROJEKT INŽENJERING VVG

Beograd (grad)

26.03.2012

90

204843

ADI TOLS

Pančevo

26.03.2012

90

204836

DUNIT

Niš - Mediana

26.03.2012

90

204830

PLUS DEXIN FILM

Beograd-Čukarica

26.03.2012

120

204827

LIMITED VISOKOGRADNJA

Jagodina

26.03.2012

90

204824

JEZAVA

Smederevo

26.03.2012

120

204815

A & D INSTITUT

Beograd-Voždovac

26.03.2012

120

204802

JUGOPROMET

Ćuprija

26.03.2012

90

204799

DOM-LESNA

Beograd-Palilula

26.03.2012

120

204796

PINGIĆ

Smederevo

26.03.2012

90

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 2.4.2012.

Stečajevi:

Stečajevi:

Državni i ostali praznici
1,2. i 3.* januar Nova godina neradni dani
7. januar Prvi dan Božića (za pravoslavce) neradni dan
27. januar Sveti Sava praznuje se radno
15. i 16. februar Sretenje - Dan državnosti Srbije neradni dani
17. februar Vanredni neradni dan odlukom Vlade Srbije neradni dan
25. mart Letnje računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unapred sa 2h na 3h u nedelju)  
6,7,8. i 9. april Uskršnji praznici (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dani
13,14,15. i 16. april Vaskršnji praznici (za pravoslavce) neradni dani
22. april Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
1. i 2. maj Praznik rada neradni dani
9. maj Dan pobede praznuje se radno
28. jun Vidovdan praznuje se radno
19. avgust Prvi dan Ramazanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
26. septembar Prvi dan Jom Kipura (za pripadnike jevrejske zajednice) neradni dan
21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
25. oktobar Prvi dan Kurbanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
28. oktobar Zimsko računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unazad sa 3h na 2h u nedelju ujutru)  
11. i 12.* novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu neradni dani
25. decembar Prvi dan Božića (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dan
* Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana - član 3a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001,101/2007 i 92/2011).

MAILING LISTA

Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o aktivnostima i novostima kompanije Paragraf prijavite se na našu mailing listu.

Vaš e-mail neće biti upotrebljen u druge svrhe osim u svrhu obaveštavanja o aktivnostima kompanije Paragraf.


Email:


OPŠTINSKA UPRAVA SENTA I KOMPANIJA PARAGRAF ORGANIZUJU ZAJEDNIČKU PREZENTACIJU, 16. MARTA 2012. ULAZ SLOBODAN

Dana 16.03.2012. godine, sa početkom u 12 časova u Velikoj sali Skupštine opštine Senta, Glavni trg 1, kompanija Paragraf održaće prezentaciju PRAVNE BAZE PARAGRAF LEX, i predstaviće i ostala svoja izdanja:

Časopise:

Priručnike:

Prezentaciju zajednički organizuju Opštinska uprava Senta i kompanija Paragraf. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju prezentaciji.