Aktuelne vesti na dan 05. mart 2012

 


PRAVNA BAZA PARAGRAF LEX / Prilozi objavljeni na današnji dan:


Paragraf Lex d.o.o. je kompanija sa 15 godina iskustva u pravnom izdavaštvu kao i preko 10 godina u softverskom izdavaštvu.
Potreban nam je:

 Java Software Developer (programer)
Sa sledećim potrebnim/poželjnim iskustvom:
Univerzitetska diploma iz Elekrotehnike/Kompjuterskog inženjerstva ili Kompjuterskih nauka
Minimum 3 godine iskustva i aktivnog programiranja u Javi
Neophodno iskustvo u Swing, JDBC, Hibernate, Rational Databases
Poznavanje Java Pattern-a i aktivno korišćenje razvojnih alata kao sto su: Eclipse, NetBeans, CVS,   Subversion, Bugzilla ...
Znanje iz SQL, XML, HTML i JavaScript,
Znanje iz J2EE, JavaBeans, JSP, JSF je poželjno,
Radno iskustvo sa client-server i web arhitekturama;
Poznavanje engleskog jezika;
Iskustvo u komunikaciji i organizaciji
Nezavisna, samoinicijativna i osoba od poverenja koja je spremna da radi u timu ali i sa mogućnošću samostalnog rada.
Sposobnost da se ispoštuju rokovi kada je to potrebno.

Nudimo:
Regularno punočasovno angažovanje
Rad u dinamičnom okruženju
Lični I profesionalni napredak.
Razvijanje sposobnosti za inovativnost
Neprekidan dodir sa najnovijim tehnologijama 

Mesto:
 Belgrade, Takovska 42, Srbija

CV slati na igor.galic@paragraf.rs


Ukoliko ste energični, vredni, posedujete pozitivan životni stav i želite da se priključite uspešnom timu sa 15-godišnjom tradicijom i izgrađenim renomeom na tržištu, kompanija Paragraf Vas poziva da se prijavite za radno mesto:
SARADNIK U SEKTORU KOMERCIJALE I STRUČNE PROMOCIJE
Beograd

Zadaci radnog mesta:

 • Uspostavljanje inicijalnog kontakta s potencijalnim klijentima telefonskim putem
 • Neposredna prezentacija i zaključivanje pretplata na proizvode kompanije Paragraf (više informacija o časopisima možete naći na https://www.paragraf.rs/proizvodi.html)


Uslovi za kandidate:

 • VII/1 stepen stručne spreme (diplomirani pravnik ili diplomirani ekonomista)
 • Poznavanje rada na računaru (MS Office paket)
 • Vozačka dozvola B kategorije
 • Odlične sposobnosti komunikacije i prezentovanja
 • Energičnost, posvećenost i produktivnost u radu
 • Spremnost za dalje učenje i razvoj
 • Poželjno radno iskustvo na sličnim poslovima
 • Izražen timski duh


Zaposlenima nudimo:

 • Obuku, stručno usavršavanje i mogućnost profesionalnog razvoja
 • Profesionalne izazove u podsticajnom radnom okruženju
 • Dinamičan, kreativan i odgovoran posao
 • Mogućnost da se dokažete u jednoj od najperspektivnijih delatnosti


Ukoliko ispunjavate navedene uslove i spremni ste za prodajne izazove, pozivamo Vas da se pridružite našem uspešnom timu. Kandidati podležu proveri radnih sposobnosti. Pre stupanja na rad izabrani kandidati će proći pripremnu obuku.

CV sa slikom poslati na e-mail:
posao.bg@paragraf.rs

Privredno društvo za pravno informatičku i izdavačku delatnost Paragraf Co d.o.o.
Takovska 42, 11000 Beograd

Rok za konkurisanje: 30.01.2012.

Paragraf Lex je elektronska pravna baza koja se instalira na Vaš računar. Omogućava Vam da na brz, transparentan i efikasan način budete upoznati sa celovitom pravnom regulativom i drugim pravno-ekonomskim informacijama koje su u vezi sa primenom propisa, a koje su neophodne u Vašem svakodnevnom radu i poslovanju.

Paragraf je kompanija koja stalno prati trendove, ulaže sredstva u nove projekte, prati novine na tržištu i shodno njima obogaćuje i unapređuje pravnu bazu, kako bi ona ostala ono što je i do sad bila – pouzdan oslonac i neophodno sredstvo za rad.

Paragraf Lex sadrži velik broj tipova dokumenata, kao i programskih paketa. Programske pakete čine časopisi Poresko računovodstveni instruktor, Budžetski instruktor, Carinski instruktor, Pravni instruktor. Svi paketi su sastavni deo Paragraf Lex-a i trenutno se ne mogu kupiti pojedinačno. Dakle, imamo jedan sveobuhvatan proizvod koji Vam daje sve na jednom mestu, a ujedno nama omogućava da se fokusiramo na kreiranje vrhunskog, kvalitetnog i unikatnog proizvoda.

Glomazne i nepotpune arhive, bezuspešno traganje za bitnim odgovorima i potrebnim informacijama, pravno neznanje i nesigurnost stvar su prošlosti – sa samo par klikova mišem, sudije, advokati, pravnici, ekonomisti - jednom rečju svi oni čiji je rad u vezi sa poznavanjem i praćenjem propisa, stižu do traženih informacija. Sveobuhvatnost elektronske baze Paragraf Lex, koja pokriva različite segmente poslovanja i štedi Vaše vreme, čini je veoma korisnim "alatom" svakog profesionalca.

Da biste se upoznali sa kompletnim sadržajem pravne baze Paragraf Lex kliknite ovde. Pogledajte video prezentaciju Paragraf Lex-a – kliknite ovde (sadrži audio)

Arhiva kalendara poreskih obaveza:

Časopis PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR je namenjen svima koji se bave finansijama, računovodstvom, revizijom, poreskim i finansijskim savetovanjem, privrednim pravom, menadžmentom kao i onima kojima je za donošenje bilo kakve poslovne odluke (na koji način proknjižiti određenu promenu, na koji način sprovesti određenu poslovnu transakciju, da li uložiti sredstva u određeni poslovni projekat itd.) neophodno da sagledaju poreski i računovodstveni tretman.
Aktuelan broj 38 / FEBRUAR >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis BUDŽETSKI INSTRUKTOR je namenjen svima čije se poslovanje finansira iz sredstava budžeta RS, autonomne pokrajine i lokalne vlasti, kao i iz sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.Aktuelan broj 40 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis CARINSKI INSTRUKTOR - časopis za carine, devizno i spoljnotrgovinsko poslovanje, propise i objašnjenja Uprave carina, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, sadrži instruktivne stručne komentare renomiranih stručnjaka, kao i aktuelna pitanja i odgovore. Koncipiran je na način da korisnici dobijaju informacije o svim važećim propisima kojima se uređuje ova oblast poslovanja, kao i njihovim izmenama i dopunama.

Aktuelan broj 15 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

Časopis PRAVNI INSTRUKTOR - časopis za pravnu teoriju i praksu, čiji se brojevi formiraju na petnaest dana, namenjen je advokatima, sudijama, pravnicima u privredi i vanprivredi. Kroz komentare propisa, javne rasprave, pitanja i odgovore, uporedno zakonodavstvo i teorijske i praktične stručne priloge, Redakcija Pravnog instruktora će pokušati da odgovori savremenim izazovima pravne struke.

Aktuelan broj 15 / MART >>>
Pogledajte sve brojeve >>>

SLUŽBENI GLASNIK RS, BROJ 15 OD 2.03. 2012/ODABRANI DOKUMENTI

ČASOPIS PRAVNI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PRAVNI INSTRUKTOR:

STRUČNI OSVRT NA ALTERNATIVNA REŠENJA U PREDNACRTU GRAĐANSKOG ZAKONIKA REPUBLIKE SRBIJE O OBLIGACIONIM ODNOSIMA: • Prestanak obaveze kompenzacijom, otpuštanjem duga i smrću dužnika ili poverioca, zastarelost, ugovorna kamata, alternativne obaveze, obaveze sa više dužnika i njihov solidarni status i solidarnost poverilaca •

PRAVA, OBAVEZE I ODGOVORNOSTI DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE KOJI SE NALAZE NA RADU U INOSTRANSTVU

ČASOPIS PARAGRAF E-PRESS / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PARAGRAF E-PRESS:
 • GEOTEHNIČKA ISTRAŽIVANJA I ISPITIVANJA - ISO STANDARDI

KOMENTAR IZMENA I DOPUNA PRAVILNIKA O SADRŽINI OBRASCA NA KOME SE OBJAVLJUJE SPISAK SRPSKIH STANDARDA NA KOJE SE POZIVA TEHNIČKI PROPIS - "Sl. glasnik RS", br. 14/2012: • Primenom srpskih standarda sa spiska standarda ostvaruje se pretpostavka usaglašenosti proizvoda sa zahtevima tehničkog propisa •

ČASOPIS BUDŽETSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

BUDŽETSKI INSTRUKTOR:
 • CENE USLUGA PORODIČNOG SMEŠTAJA OD 1.3.2012. GODINE: • Prema Rešenju Ministarstva rada i socijalne politike, br. 338-00-00003/2012-09 od 29.2.2012. godine •
 • KOMENTAR PRAVILNIKA O SADRŽAJU I OBIMU PRAVA NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA I O PARTICIPACIJI ZA 2012. GODINU - "Sl. glasnik RS", br. 12/2012
 • USLOVI ZA IZVOĐENJE NASTAVE IZ PREDMETA HEMIJA U OSNOVNOJ ŠKOLI
ČASOPIS PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

PORESKO-RAČUNOVODSTVENI INSTRUKTOR:
 • NADLEŽNOST PORESKE UPRAVE I POSTUPAK VRŠENJA KONTROLE U VEZI SA ZAŠTITOM PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE NA RAČUNARSKE PROGRAME I BAZE PODATAKA: • Kontrola legalnosti softvera •
 • PRIMENA PROPISA O POREZU NA DODATU VREDNOST KROZ MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA: • Februar 2012 •
 • MOGUĆNOST KONVERZIJE KRATKOROČNE OBAVEZE IZ TEKUĆEG POSLOVANJA U OSNOVNI KAPITAL DRUŠTVA S OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU
ČASOPIS CARINSKI INSTRUKTOR / Prilozi objavljeni na današnji dan:

CARINSKI INSTRUKTOR:
 • MOGUĆNOST DA IZVOZNIK, KOJI IMA OBAVEZU PREMA DOMAĆEM DOBAVLJAČU, PLATI INOPARTNERU KOME DUGUJE DOMAĆI DOBAVLJAČ
 • USLOVI ZA UVOZ I IZVOZ "OLDTAJMERA" - VALIDNOST POTVRDE MUZEJA AUTOMOBILA
ČASOPIS INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE / Prilozi objavljeni na današnji dan:

INSTRUKTOR ZA FINANSIJSKO TRŽIŠTE:
NEOPHODNA REVIZIJA SVIH ODLUKA VISOKOG SAVETA SUDSTVA, KOJE JE OVO TELO DONELO KADA NIJE IMALO KVORUM: Evropska Komisija zahteva da vlasti Srbije predstavnicima EK obezbede prisustvo na svim narednim sednicama VSS na kojima će se razmatrati reizbori sudija i tužilaca u postupku revizije i insistira na pristupu dosijeima sudija i tužilaca koji nisu reizabrani na funkcije

Simon Mordu i Pjer Mirel, najbliži saradnici evropskog komesara, na sastancima u Briselu uputili niz oštrih kritika na reformu pravosuđa i saopštili precizne zahteve.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ozbiljno je zabrinut zbog reforme pravosuđa u Srbiji i veoma je nezadovoljan nacrtom antikorupcijske strategije, koja mu je dostavljena iz srpske Agencije za borbu protiv korupcije. File čak upozorava da je nedopustivo da Ministarstvo pravde Srbije u domaćim medijima plasira informacije da je Evropska komisija potpuno zadovoljna reformom pravosuđa.

Ovo su, kako Danas ekskluzivno saznaje, najbliži saradnici evropskog komesara izjavili predstavnicima Vlade Srbije na više sastanaka u Briselu tokom januara i februara. Šef Fileovog kabineta Simon Mordu i direktor za Zapadni Balkan u EK Pjer Mirel sa saradnicima kazali su srpskim zvaničnicima da će formalna ocena upućena državama članicama EU glasiti da Komisija "nije sasvim zadovoljna" reformom pravosuđa, ali da "nastavlja monitoring", preneli su sagovornici Danasa iz Brisela.

Komesar File nalazi se pod ogromnim pritiskom, posebno nakon što su mu članovi poslaničke grupe holandskih Zelenih u Evropskom parlamentu uputili zvaničnu zamerku da u Mišljenju EK o spremnosti Srbije da dobije status kandidata nije realno prikazao situaciju u reformi pravosuđa, kažu briselski izvori našeg lista.

Mordu i Mirel preneli su sagovornicima iz Beograda ozbiljnu zabrinutost, i ličnu i Štefana Filea, stanjem u srpskom pravosuđu, jer su u sedištu EU i parlamentima nekih zemalja članica, sve glasnije ocene da je EK progledala kroz prste Srbiji u procesu odlučivanja o kandidaturi za članstvo.

Komisija je sada u defanzivnoj poziciji, a Srbija ponovo u osetljivom periodu, jer će po donošenju odluke o statusu kandidata na red doći proces utvrđivanja datuma početka pregovora o pristupanju, upozorili su Fileovi saradnici. Oni su naglasili da će u pregovorima prva na red doći poglavlja 23 i 24, a to su vladavina prava i borba protiv korupcije, te da je moguće i beskonačno odlaganje utvrđivanja datuma, a onda kada proces počne i blokiranje pregovora, ukoliko EK ne bude zadovoljna situacijom u pravosuđu.

A, šta se zapravo od Srbije u ovom trenutku traži? Pre svega, prema rečima Mordua i Mirela, koje prenose Danasovi izvori, neophodna je revizija svih odluka Visokog saveta sudstva, koje je ovo telo donelo kada nije imalo kvorum. EK sve odluke VSS za koje nije postojao kvorum smatra nelegalnim i podržava primedbe ombudsmana Saše Jankovića, jasan je stav Komisije.

Takođe, Brisel zahteva da vlasti Srbije predstavnicima EK obezbede prisustvo na svim narednim sednicama VSS na kojima će se razmatrati reizbori sudija i tužilaca u postupku revizije. Insistira se i na pristupu dosijeima sudija i tužilaca koji nisu reizabrani na funkcije.

Najbliži saradnici Štefana Filea kritikovali su i dosadašnje odluke Državnog veća tužilaca u procesu reizbora jer su, kako kažu, u suprotnosti sa smernicama EK. Od kvaliteta obrazloženja odluka VSS i DVT o reizboru sudija i tužilaca, zavisiće konačan stav Komisije o reformi pravosuđa. Taj stav će biti definisan na osnovu pomenutog monitoringa narednih postupaka, uvida u dosijee i krajnje temeljite analize onoga što je do sada učinjeno, poruka je Brisela.

Dodatni razlog za kritike je kod evropskih zvaničnika izazvao Nacrt nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, za koji oni smatraju najodgovornijom srpsku Agenciju za borbu protiv korupcije. Zbog toga su zatražili da "brigu" o Strategiji i Akcionom planu za njenu primenu preuzme Ministarstvo pravde.

Simon Mordu i Pjer Mirel su predstavnicima Vlade Srbije na sastancima u sedištu EK u januaru i februaru preneli izraze ozbiljnog nezadovoljstva Štefana Filea zbog toga što Ministarstvo pravde u srpskim medijima plasira informacije o tome da je EK potpuno zadovoljna reformom pravosuđa, kao i očekivanje da će se s tom praksom prestati, preneli su briselski sagovornici Danasa.

Ministarka Malović "preuzela odgovornost"

Ministarka pravde Snežana Malović preuzela je odgovornost za propuste u radu Ministarstva i Komisije koju je ono obrazovalo u vezi sa izmenama izveštaja sudova o kvalitetu rada sudija, saopštio je juče Visoki savet sudstva. Ministarka je članove VSS obavestila da nije znala za izmenu izveštaja o kriterijumima kvaliteta rada sudije, na koje je ukazalo Društvo sudija Srbije. Ministarstvo i Komisija za dalje unapređenje poslovne aplikacije nisu mogli da menjaju izveštaje sudova u kojima se prikazuje kvalitet rada, jer to nije u njenoj nadležnosti, već isključivo u nadležnosti VSS, navodi se u saopštenju i ističe da se ministarka Malović složila s tom činjenicom.

Romi i mediji

Simon Mordu i Pjer Mirel preneli su srpskim zvaničnicima ocenu da na inkluziji Roma u Srbiji "do sada ništa nije učinjeno", kao i da sve ono što je preduzeto od dana donošenja Medijske strategije, oktobra 2011, potpuno je njoj suprotno, pre svega na nivou lokalnih samouprava.

(Izvor: Danas, autor: Nikola Tomić)
Izvor: Vebsajt Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, 29.2.2012.

OD 15. MARTA 2012. GODINE PORESKA UPRAVA UVODI NOVU USLUGU PORESKIM OBVEZNICIMA - PRUŽANJE POJEDINAČNIH INFORMACIJA O STANJU NA PORESKIM RAČUNIMA PREKO KONTAKT CENTRA

Od 15. marta 2012. godine Poreska uprava uvodi novu uslugu poreskim obveznicima, pružanje pojedinačnih informacija o stanju na poreskim računima preko Kontakt centra. Pozivom Kontakt centra imaćete mogućnost da dostavite zahtev za dobijanje pojedinačnih informacija o stanju na Vašem poreskom računu.

Ukoliko želite da imate bolju i efikasniju komunikaciju preko Kontakt centra i elektronsku komunikaciju sa Poreskom upravom potrebno je da nam dostavite Vašu adresu e-pošte, kao i zvanične brojeve telefona (fiksne i mobilne telefonije) koje ćete koristiti u komunikaciji, popunjavanjem obrasca (u prilogu) i slanjem istog redovnom poštom na adresu:

Poreska uprava
Poštanski fah 107
11050 Beograd 22.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Kontakt centru Poreske uprave telefonom na broj 0700 700 007
ili ako pozivate sa mobilnog telefona na broj 011 33 10 111.

Izvor: Vebsajt Poreske uprave, 2.3.2012.

ZAKON O PARNIČNOM POSTUPKU: Svi koji tuže državu Srbiju moraju prvo da pokušaju sa njom da se nagode u postupku medijacije i tako uštede novac i vreme izbegavajući dugotrajni sudski postupak

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen objasnio je danas da novim Zakonom o parničnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011 - prim. red) koji je na snazi od 1. februara svi koji tuže državu Srbiju moraju prvo da pokušaju sa njom da se nagode u postupku medijacije i tako uštede novac i vreme izbegavajući dugotrajni sudski postupak.

Homen je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da je to rešenje izuzetno korisno i primenjeno u svim evropskim državama.

Prema njegovim rečima, onaj ko želi da podnese tužbu protiv države prvo treba da se obrati Republičkom pravobranilaštvu i vidi da li postoji mogućnost poravnanja kako bi mu država isplatila štetu.

Na taj način se daleko brže dolazi do novca koji vam duguje država jer se nećete upuštati u dugotrajan sudski postupak, a s druge strane i država štedi, ako ni na čemu drugom, onda na sudskim troškovima koji su često i veći od potraživanja građana prema Republici Srbiji, naglasio je državni sekretar.

On je podsetio na to da je Ministarstvo pravde u više navrata sklopilo sporazume sa oštećenima povodom odštetnih zahteva, što bi ubuduće trebalo da postane praksa.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 4.3.2012.

PREDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O VANPARNIČNOM POSTUPKU: Koalicija protiv diskriminacije, Koalicija za pristup pravdi i partnerske organizacije apeluju na poslanike da u toku tekućeg zasedanja usvoje Predlog zakona

Koalicija protiv diskriminacije, Koalicija za pristup pravdi i partnerske organizacije apeluju na poslanike Narodne skupštine da u toku tekućeg zasedanja usvoje Zakon o dopunama Zakona o vanparničnom postupku.

Vlada RS je 30. januara 2012. godine uputila Narodnoj skupštini na usvajanje Predlog zakona o dopunama Zakona o vanparničnom postupku sa ciljem da se licima koja iz objektivnih razloga ne mogu da ispune uslove za upis u matičnu knjigu rođenih u upravnom postupku po odredbama Zakona o matičnim knjigama ("Sl. glasnik RS", br. 20/2009 - prim. red), omogući da u vanparničnom postupku pred sudom regulišu svoj status i tako izađu iz položaja pravno nevidljivih lica.

Nevladine organizacije, kao i Evropska Unija, Savet Evrope, UNHCR i druge međunarodne organizacije godinama zagovaraju sistemsko rešenje problema sa kojim se suočavaju pravno nevidljiva lica. Apelujemo na vladajuću koaliciju u Narodnoj skupštini i sve narodne poslanike da usvoje Predlog zakona jer bi svako dalje odlaganje rešavanja ovog problema na predloženim osnovama bilo u potpunosti neopravdano i sasvim suprotno interesima pravno nevidljivih lica.

Detaljnije informacije možete pogledati na http://www.gradjanske.org/page/news/sr.html?view=story&id=4850&sectionId=1 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 1.3.2012.

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: Zdravstveni savet Srbije je doneo Odluku o akreditaciji programa kontinuirane edukacije (u daljem tekstu: KE) prispelih na osnovu Javnog poziva objavljenog na internet stranici Zdravstvenog saveta i u sredstvima javnog informisanja 16.12.2011. godine u januarskom roku 2012. godine

Na osnovu člana 154. stav 1. tačka 6. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 72/2009 - dr. zakon, 88/2010, 99/2010 i 57/2011 - prim. red), Zdravstveni savet Srbije je doneo Odluku o akreditaciji programa kontinuirane edukacije (u daljem tekstu: KE) prispelih na osnovu Javnog poziva objavljenog na internet stranici Zdravstvenog saveta i u sredstvima javnog informisanja 16.12.2011. godine (broj: 153-02-1379/2011-01) u januarskom roku 2012. godine.

Akreditovani su svi programi kontinuirane edukacije sa dodeljenim bodovima koji su navedeni u Zbirnim tabelama ocenjenih programa KE, koje čine prilog ove odluke http://www.lks.org.rs/kme/cid87-278/zbirna-tabela-lekarske-komore-srbije-januar-2012 (ONLINE). Odluka je objavljena i na internet stranici Zdravstvenog saveta Srbije istog datuma kada je i ova odluka doneta. Organizatori kontinuirane edukacije čiji su programi akreditovani mogu polaznicima koji uspešno obave edukaciju dodeljivati broj bodova naveden u Zbirnim tabelama ocenjenih programa KE.

Programi KE akreditovani ovom odlukom mogu se realizovati u jednom ili više navrata do 01.03.2013. godine.

Organizatori akreditovanih programa KE su obavezni da u pisanoj formi obaveste Zdravstveni savet i nadležne komore zdravstvenih radnika, najkasnije tri nedelje ranije, o vremenu i mestu održavanja edukacije, a kod održavanja stručnog sastanka samo u slučaju promene navedenog termina. Posle sprovedene edukacije potrebno je dostaviti izveštaj o održanom akreditovanom programu kontinuirane edukacije Zdravstvenom savetu i nadležnim komorama, u roku od 15 dana od dana održavanja tog programa. Izveštaj treba da sadrži sledeće podatke: akreditacioni broj programa, datum donošenja odluke kojom je program akreditovan, dodeljen broj bodova za predavače i učesnike, spisak predavača i učesnika sa brojem licence i rezultate evaluacije (obavezna prosečna ocena opšte evaluacije programa kontinuirane edukacije). Rezultati evaluacije ne odnose se na stručne sastanke (Pravilnik o bližim uslovima za sprovođenje kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike "Službeni glasnik RS", broj 2/11).

Organizatori akreditovanih programa KE su u obavezi da izdaju potvrdu o odslušanoj kontinuiranoj edukaciji najkasnije 3 nedelje od sprovedene kontinuirane edukacije.

Primedbe na Odluku o akreditaciji programa KE moraju se dostaviti poštom Zdravstvenom savetu Srbije (Nemanjina 22-26, 11000 Beograd) u roku od 15 dana od dana objavljivanja Odluke na internet stranici Zdravstvenog saveta Srbije.

Izvor: Vebsajt Lekarske komore Srbije, 1.3.2012.

ZAKON O POREZU NA DODATU VREDNOST: Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srbije upućena narodna inicijativa za ukidanje poreza na dodatu vrednost i smanjenje marži za bebi proizvode

Mreža organizacija za decu (MODS) zajedno sa Fondom B92, portalom BEBAC, Halo bebom i Udruženjem RODITELJ podržava inicijativu i priključuje se aktivnostima prikupljanja potpisa za smanjanje PDV-a i ograničavanja marže na opremu za bebe. Potpisi će se prikupljati u gradovima širom Srbije od 2. do 8. marta.Priključite se i vi!

Narodna inicijativa koju podnosimo Narodnoj skupštini Srbije i Vladi Srbije za ukidanje Poreza na dodatu vrednost i smanjenje marži za:

1. Pelene
2. Hranu za bebe
3. Osnovnu opremu za bebe

Priključite se i vi! O detaljima kampanje uskoro više informacija.

http://www.youtube.com/watch?v=mi5EdACGl-M

Izvor: http://www.inkluzija.gov.rs/

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 1.3.3012.

PREDLOG STRATEGIJE RAZVOJA OBRAZOVANJA U SRBIJI DO 2020. GODINE: Tokom marta 2012. godine biće održana javna rasprava

Ministar prosvete i nauke u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović potvrdio je danas u Novom Sadu da je strategija obrazovanja u pripremi i da će tokom marta biti izneta na javnu raspravu, nakog čega bi trebalo da je usvoji Vlada Srbije.

Obradović je tokom posete sajmu obrazovanja "Putokazi" na Novosadskom sajmu naveo da nakon usvajanja strategije sledi donošenje akcionih planova i implementacija tog dokumenta.
To su dugoročni ciljevi za čiju su realizaciju neophodni vreme i novac, istakao je ministar.

Strategija bi, kako je naveo, trebalo da poveže obrazovanje od predškolskog do doktorskih studija, kao i da unapredi obrazovni sistem i učini ga pravednijim, efikasnijim, dostupnijim i racionalnijim.

Sajam obrazovanja "Putokazi" organizovan je u okviru 18. salona knjiga i traje od 1. do 3. marta na Novosadskom sajmu, a organizatori su obezbedili besplatan ulaz za decu, đake i studente.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 2.3.2012.

ODRŽANA 73. SEDNICA NACIONALNOG PROSVETNOG SAVETA

Nacionalni prosvetni savet, na svojoj 73. sednici, održanoj 21. februara 2011. godine, imao je na dnevnom redu sledeće tačke:

1. Planovi i programi opšteobrazovnih predmeta za pet oglednih profila: kuvar, konobar, poslastičar, finansijski i poslovni administrator
2. Udžbenici

Pod 1. Komisija za nastavne planove NPS predložila je koncept zastupljenosti opšteobrazovnih predmeta u nastavnim planovima trogodišnjih i četvorogodišnjih oglednih profila koji prelaze u redovan sistem srednjeg obrazovanja i vaspitanja. Pošlo se od toga da svi učenici srednjih škola treba da ovladaju ključnim kompetencijama (definisanim u EU kao komunikacija na maternjem i stranim jezicima, matematičke i kompetencije u nauci i tehnologiji, digitalne kompetencije, da nauče kako se uči, socijalne i građanske kompetencije, inicijativnost i preduzimljivost, kulturološka ekspresija), što je preduslov za celoživotno učenje. Važno je da postoje zajedničke osnove opšteobrazovnih predmeta (nevezano za struku), zbog horizontalne i vertikalne mobilnosti učenika, i jedinstvenih standarda koji će se proveravati na završnim ispitima (različiti zahtevi o nivou ispunjenih standarda biće postavljeni za različite škole). Zbog zakonom predviđenog malog fonda časova za opšteobrazovne predmete u srednjim stručnim školama (nedeljno bar 9 u trogodišnjim i bar 12 u četvorogodišnjim školama), komisija smatra da specifične oblasti opšteobrazovnih predmeta koje su potrebne za struku treba da se obrađuju kroz odgovarajuće predmete koji su obavezni opšte stručni predmeti. Prihvaćen je predlog da se prvo razgovara o principima na kojima će Savet zasnivati svoj rad na nastavnim planovima različitih obrazovnih profila, i videti da li se može postići dogovor oko tih principa, pa zatim preći na programe predmeta i konkretne sadržaje.

Posle sadržajne rasprave zaključeno je da se zaduži Komisija za nastavni plan NPS da razradi svoj predlog koncepta planova opšteobrazovnih predmeta u oglednim profilima vodeći računa o sledećem:

- Razmotriti mogućnost uvođenja opšte stručnih predmeta (opšteobrazovnih predmeta u funkciji struke), koji bi bili u zajedničkoj nadležnosti NPS i SSOOO.
- Razmotriti uvođenje integrisanog opšteobrazovnog predmeta Prirodne nauke kao opšteobrazovnog predmeta za trogodišnje profile (razmotriti i zakonske mogućnosti da se predlog realizuje)
- Usaglasiti rad na planovima i programima ogleda sa izradom standarda za opšteobrazovne predmete za kraj obaveznog obrazovanja.
Nacionalni prosvetni savet jednoglasno je podržao ovaj predlog.

Predsednica se obavezala da organizuje zajednički sastanak članova dve komisije NPS (za nastavni plan i za saradnju sa SSOOO), predstavnika SSOOO i predstavnika ZUOV-a, kako bi se došlo do prihvatljivog zajedničkog koncepta.

Koordinatori NPS za društvene nauke i umetnost, matematiku i informatiku, jezike i prirodne nauke sistematizovali su primedbe na programe ogleda koje su članovi Saveta razmenili mejlom i o tome izvestili Savet. Dogovoreno je da se ove primedbe upute ZUOV-u kao predlagaču programa.

Pod 2. Na osnovu pozitivnih mišljenja svojih izvestilaca

Nacionalni prosvetni savet jednoglasno je doneo odluku da se 6 rukopisa udžbenika i udžbeničkih kompleta predloži ministru za odobravanje.

Izvor: Vebsajt Nacionalnog prosvetnog saveta, 2.3.2012.

PRAVILNIK O OPŠTIM USLOVIMA ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJA PO REŽIMU OPŠTEG OVLAŠĆENJA: Operatori bežičnog Interneta su u obavezi da obaveste Republičku agenciju za elektonske komunikacije o početku, promeni ili okončanju delatnosti elektronskih komunikacija u pisanom obliku RATEL utvrdio brojne nepravilnosti u pružanju usluga bežičnog interneta

Republička agencija za elektonske komunikacije (Ratel) utvrdila je, redovnom kontrolom, brojne nepravilnosti u pružanju usluga bežičnog interneta, kao što je neprijavljivanje početka obavljanja ove delatnosti.

Kontrolom radiofrekvencijskog spektra, ali i na osnovu žalbi na neovlašćen i nepropisan rad internet operatora, utvrđeno je da su najčešće nepravilnosti i neprijavljivanje broja i lokacija svojih stanica, kao i neemitovanje identifikacije svoje mreže.

Osim toga, operatori često rade sa snagama koje su veće od dozvoljenih - 100 mW u opsegu od 2.400 do 2.483,5 MHz, odnosno 1W u opsegu od 5.470 do 5.725 MHz.

Takođe, Ratel je utvrdio da dolazi do emitovanja pomoću neusmerenih antena, rada izvan dozvoljenih opsega (2400 - 2483,5 MHz i 5470 - 5725 MHz), korišćenja komercijalne opreme za bežični Internet za uspostavljanje radio-relejnih veza za koje važe posebne procedure za izdavanje dozvola za radio-stanicu, kao i korišćenje nedozvoljenih standarda za prenos (802.11 supera i superg)...

Kako navode u Ratelu, u skladu sa odredbama Pravilnika o opštim uslovima za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija po režimu opšteg ovlašćenja ("Sl. glasnik RS", br. 38/2011 i 44/2011 - ispr. - prim. red), operatori bežičnog Interneta su u obavezi da obaveste Agenciju o početku, promeni ili okončanju delatnosti elektronskih komunikacija u pisanom obliku.

Prilikom pružanja usluga, operatori moraju da se pridržavaju tehničkih uslova propisanih Pravilnikom o vrstama radio stanica za koje se ne izdaje dozvola za radio stanicU ("Sl. glasnik RS", br. 26/2007 - prim. red), kao i Plana namene.

U Ratelu podsećaju da operator može da bude kažnjen novčanom kaznom od 500.000 do dva miliona dinara ukoliko ne obavlja delatnost elektronskih komunikacuja u skladu sa odgovarajućim opštim uslovima koje je propisala Agencija.

Ukoliko operator ne obavesti Ratel o otpočinjanju, promeni i okončanju delatnosti, predviđena je kazna za odgovorno lice u pravnom licu, kao i za preduzetnika, odnosno fizičko lice, koja se kreće u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara i odovarajuća zaštitna mera.

Istovremeno sa izricanjem novčane kazne za utvrđeni prekršaj, pravnom licu, odnosno preduzetniku, može se na tri godine zabraniti bavljenje ovom delatnošću, a odgovornom licu u pravnom licu zaštitna mera zabrane vršenja određenih poslova u trajanju do jedne godine.

Takođe, ukoliko širokopojasni sistem za prenos podataka operatora bežičnog Interneta ne ispunjava uslove iz Pravilnika o vrstama radio-stanica za koje se ne izdaje dozvola ili Plana namene, operator je dužan da podnese zahtev za izdavanje dozvole za radio-stanicu.

U protivnom, smatraće se da se operator neovlašćeno bavi delatnošću za čije obavljanje je potrebna dozvola, što podleže krivičnoj prijavi.

Izvor: Tanjug, 2.3.2012.

TRIBINA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI I NADLEŽNOSTIMA POKRAJINSKOG OMBUDSMANA U OVOJ OBLASTI ZA PREDSTAVNIKE LOKALNE SAMOUPRAVE BIĆE ODRŽANA 6. MARTA 2012. GODINE U NOVOM KNEŽEVCU

Predstavnici institucije Pokrajinskog ombudsmana će u utorak, 6. marta 2012. posetiti Novi Kneževac. Tom prilikom organizovaće se dva događaja: tribina o rodnoj ravnopravnosti i nadležnostima Pokrajinskog ombudsmana u ovoj oblasti za predstavnike lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova, a potom i razgovor sa građanima ove opštine i primanje njihovih predstavki.

Satnica pomenutih događaja je sledeća:

11.00 - 12.30 h Tribina (zgrada Opštine N. Kneževac, Kralja Petra I Krađorđevića 1)
12.45 - 14.30 h Primanje građana/ki i njihovih predstavki

Uvodno izlaganje na tribini imaće zamenica pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov, a prisutnima će se obratiti i predstavnici/e lokalne samouprave. Ovom prilikom građani će moći da dobiju savete o mogućnostima ostvarivanja svojih prava u odnosu na pokrajinske i opštinske organe uprave, javna preduzeća i službe i da na licu mesta podnesu predstavku ovoj instituciji. Posete opštinama tokom kojih se održavaju pomenute tribine, razgovori sa građanima i primanje njihovih predstavki institucija Pokrajinskog ombudsmana organizuje uz podršku Agencije UN za žene (UN Women). Budući da institucija Pokrajinskog ombudsmana kontroliše rad organa uprave, javnih preduzeća i ustanova na lokalnom i pokrajinskom nivou, prepoznavanje slučajeva kršenja ljudskih prava i diskriminacije u ovim organima unapredilo bi i njihovo postupanje prema građanima.

Molimo medije da prema svojim mogućnostima najavljuju primanje građana/ki i njihovih predstavki u ovim opštinama.

Vreme predviđeno za davanje izjava medijima je 30 min pre početka tribine.

Izvor: Vebsajt Pokrajinskog ombudsmana, 2.3.2012.

POTPISAN ADMINISTRATIVNI SPORAZUM O SARADNJI U OBLASTI POLJOPRIVREDE IZMEĐU SRBIJE I FRANCUSKE

Vlade Srbije i Francuske potpisale su danas u Beogradu administrativni sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede, prvi te vrste, koji ima za cilj unapređenje institucionalnih, političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

Ugovor o partnerstvu srpskog i francuskog ministarstva poljoprivrede potpisali su ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović i ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio.

Ministar Petrović je istakao da će ovaj sporazum omogućiti stvaranje institucionalnog okvira za punu saradnju nadležnih službi u okviru ministarstva.

Ukazujući da će Srbija na taj način dobiti dragocenu asistenciju Francuske u izradi propisa, odnosno zakona i podzakonskih akata u oblasti poljoprivrede, on je podsetio da Srbiju čeka veliki posao u periodu od dobijanja statusa kandidata do ulaska u EU.

Petrović je, nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije, rekao da će ovaj sporazum otvoriti mogućnost za razvoj trgovinskih odnosa, podsticanje investicija i svih vrsta ekonomskih operacija.

Francuski ambasador je kazao da su Srbija i Francuska dve zemlje u kojima poljoprivreda ima kako politički tako i ekonomski značaj.

On je naveo da se u Francuskoj pola miliona ljudi bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a ta zemlja je među prvim izvoznicima na svetu.

Takvi rezultati su delom omogućeni zahvaljujući i zajedničkoj politici EU u oblasti poljoprivrede, rekao je Denio, dodajući da će Francuska preneti Srbiji svoja iskustva.

Izvor: Tanjug, 2.3.2012.

JAVNO SLUŠANJE NA TEMU "KORIŠĆENJE PRETPRISTUPNIH FONDOVA EU (IPA)" BIĆE ODRŽANO 6. MARTA 2012. GODINE U DOMU NARODNE SKUPŠTINE

Odbor za Odbor za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije organizuje javno slušanje na temu "Korišćenje pretpristupnih fondova EU (IPA)", u utorak, 06. marta 2012. godine, u 12.00 časova, u maloj sali u Domu Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13).

Javnom slušanju će pored narodnih poslanika prisustvovati i predstavnici Vlade, predstavnici međunarodne zajednice u Srbiji, stručna javnost, korisnici IPA fondova i zainteresovani predstavnici civilnog sektora.

Ovde možete preuzeti nacrt dnevnog reda. http://www.gradjanske.org/page/news/sr.html?view=story&id=4843&sectionId=1 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 1.3.2012.

OKRUGLI STO "EVROPSKA UNIJA U OČIMA DOMAĆIH MEDIJA" BIĆE ODRŽAN 8. MARTA 2012. GODINE U BEOGRADU

BBC Media Action predstavlja istraživanje Evropska unija u očima domaćih medija - zbog čega se prosečnom građaninu u Srbiji ne ukazuje dovoljno na to kako problemi i pitanja u vezi sa Evropskom unijom utiču na njega?

Pozivamo vas da prisustvujete okruglom stolu na kome će se razgovarati o medijskoj slici pridruživanja Srbije Evropskoj uniji iz perspektive domaćih medija, nedostatku napora da se ova tema približi prosečnom građaninu Srbije, problemima i temama sa kojima su se mediji susretali kao i napretku koji je ostvaren u procesu izveštavanja. u četvrtak, 08. marta 2012. godine, s početkom u 12 časova,u sali Američki kutak, Dom omladine, Dečanska 1, u Beogradu.

Učesnici na okruglom stolu su:

- Vensan Dežer (Vincent Degert), šef Delegacije EU u Srbiji
- Bojan Brkić, zamenik glavnog i odgovornog urednika RTS-a
- Dragana Milićević Milutinović, državni sekretar Odeljenja za medije Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva
- Ed Pauker (Ed Pauker), viši naučni službenik BBC Media Action tima
- Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta
- Jasna Milošević, glavni istraživač projekta
- Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije
- Snježana Milivojević, profesor Fakulteta političkih nauka
- Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije u Srbiji
- Velimir Ćurguz Kazimir, direktor Ebart medijske arhive
- Zoran Sekulić, direktor i glavni i odgovorni urednik novinske agencije Fonet

Istraživanje, čiji je cilj procena izveštavanja o EU u domaćim medijima, podržano je i finansirano od strane delegacije EU u Srbiji i sprovedeno u okviru BBC Media Action programa "Podrška medijima u oblasti evrointegracija".

Izvor: Vebsajt Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, 1.3.2012.

POTPISAN SPORAZUM O SOCIJALNOM OSIGURANJU IZMEĐU SRBIJE I SLOVAČKE

Ministar rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije Rasim Ljajić i ministar rada, socijalne politike i porodice Slovačke Jozef Mihal potpisali su danas u Bratislavi Sporazum o socijalnom osiguranju između Republike Srbije i Slovačke Republike.

Sporazum omogućava građanima dveju država ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, penzije, prava za slučaj nezaposlenosti i dečjeg dodatka na teritorijama država ugovornica.
Ljajić je tokom susreta sa Mihalom izrazio zahvalnost Slovačkoj na kontinuiranoj podršci Srbiji na putu evropskih integracija i na naporima za očuvanje teritorijalnog integriteta.

Mihal i Ljajić su istakli da očekuju da će potpisani sporazum, pored socijalne komponente, doprineti i poboljšanju ekonomskih odnosa između dve zemlje kroz veći nivo ulaganja i poboljšanje investicione klime, navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalne politike.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 2.3.2012.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, TRGOVINE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE UPUTILO POZIV POLJOPRIVREDNICIMA DA DO 15.APRILA OBNOVE REGISTRACIJU SVOG GAZDINSTVA KAKO BI I DALJE MOGLI DA KORISTE PODSTICAJNE MERE

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije uputilo je danas poziv poljoprivrednicima da do 15.aprila obnove registraciju svog gazdinstva kako bi i dalje mogli da koriste podsticajne mere resornog ministarstva.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede navodi se da je za registraciju neophodno da u poljoprivrednom gazdinstvu postoji najmanje 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Za obavljanje stočarske, vinogradarske ili povrtarske proizvodnje (staklenici i plastenici), odnosno za obavljanje drugih oblika poljoprivredne proizvodnje (uzgoj ribe, gajenje pečuraka, puževa, pčela i drugo), dovoljno je korišćenje i manje površine od 0,5 hektara.

Gazdinstvo mogu registrovati fizička i pravna lica, kao i preduzetnici. Postupak registracije traje veoma kratko, a za upis novog gazdinstva, odnosno obnovu registracije postojećeg, ne plaća se nikakva naknada, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 2.3.2012.

REDOVNA UPLATA DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE PREDUSLOV ZA NESMETANO FUNKCIONISANJE SISTEMA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

U Ministarstvu zdravlja Vlade Republike Srbije danas je održan sastanak sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" i Unije poslodavaca Srbije posvećen uplati doprinosa za zdravstveno osiguranje.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je tom prilikom istaknuto da je redovna uplata tih doprinosa preduslov za nesmetano funkcionisanje sistema zdravstvene zaštite.
Na sastanku je bilo reči o neuplaćivanju doprinosa od jednog dela privrede, što dovodi u veliki problem ostale privredne subjekte i za posledicu može imati probleme u funkcionisanju čitavog društvenog sistema.

Predstavnici sindikata podržali su resorno ministarstvo u naporima da se obezbedi finansijska disciplina u redovnoj uplati doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, imajući u vidu da bi ulaganje u zdravlje trebalo da bude prioritet svake države.

Na sastanku je upozoreno na to da neredovna uplata doprinosa može imati dalekosežne posledice kako na zdravstveni sistem u celini, tako i na zdravstveno stanje pacijenata, s obzirom na to da im se usled nedostatka sredstava ne može obezbediti neophodna zdravstvena zaštita.

Obezbeđivanje zdravstvene zaštite treba da bude posao i odgovornost ne samo Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, već i svih društvenih subjekata, koji treba da izvršavaju svoje zakonom propisane obaveze i potom s pravom očekuju adekvatan odgovor zdravstvenog sistema, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 2.3.2012.

POTPISAN SPORAZUM O MEĐUNARODNOM DRUMSKOM TRANSPORTU IZMEĐU LETONIJE I SRBIJE

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Vuk Jeremić i ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs potpisali su danas u Rigi Sporazum o međunarodnom drumskom transportu i razgovarali o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Jeremić, koji boravi u poseti Letoniji, naveo je u izjavi za agenciju Tanjug da je zvanična poseta srpske delegacije bila veoma uspešna i izrazio zahvalnost toj zemlji na podršci koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Ministar je naglasio da je značajno održavati dobar i intenzivan bilateralni dijalog sa svim državama članicama EU.

Prema njegovoj oceni, odobravanje kandidature našoj zemlji za članstvo u EU pokazuje značaj postojanja odnosa razumevanja i intenzivnog dijaloga sa svim članicama Unije.

Jeremić je ukazao i na važnost saglasnosti svih relevantnih faktora kada je reč o donošenju odluka u vezi sa proširenjem EU, imajući u vidu činjenicu da se sve odluke o proširenju donose isključivo konsenzusom.

Sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je značajan korak za Srbiju, saopštio je on i napomenuo da je evropski proces veoma složen i dug i da je preostalo još dosta posla koji treba završiti do otvaranja pregovora.

Jeremić je, govoreći o perspektivi članstva Srbije u EU, naglasio da je proces integracija veoma važan zbog stabilnosti i ekonomske saradnje, kao i zbog usklađivanja zakona, pravila i procedura u evropskom prostoru.

To, kako je naveo, znači da naša zemlja treba da ispuni takozvane kriterijume iz Kopenhagena koji su neophodni za pridruživanje.

Jeremić se danas sastao i sa predsednikom Letonije Andrisom Berzinsom, koji je tom prilikom uputio poziv predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću da poseti Letoniju.
Srpsku delegaciju primila je i predsednik parlamenta Leteonije Solvita Aboltina.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 2.3.2012.

TOKOM MARTA POČINJE SPROVOĐENJE PROGRAMA ENERGETSKE EFIKASNOSTI U ZGRADARSTVU Za ovu namenu je iz Fonda za zaštitu životne sredine izvojeno 1,3 milijarde dinara

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić izjavio je danas da je procenjeno da je za poboljšanje energetske efikasnosti objekata u Srbiji, odnosno za zamenu prozora i poboljšanje izolacije svih zgrada, potrebno približno tri milijarde evra.

Dulić je na simpozijumu "Životna sredina i energetika - šta čeka Srbiju" istakao da bi nakon takvog ulaganja procenjena ukupna godišnja ušteda energije za grejanje bila veća od 10 teravata časova.

Ministar je naveo da je procena da bi zamena starih prozora na svim zgradama dovela do godišnje uštede za plaćanje energije za grejanje veće od 122 miliona evra.
On je saopštio da se u našoj zemlji polovina zgrada greje na čvrsta goriva, odnosno da i dalje dominiraju ruralni načini zagrevanja kuća, i napomenuo da se u Srbiji 24 odsto energije potroši za grejanje u domaćinstvima.

Dulić je istakao da je energetska neefikasnost zgrada u Srbiji velika, odnosno da se godišnje potroši 200 kilovat-časova po metru kvadratnom, dok je potrošnja u Evropi 137 kilovat-časova na istoj površini.

Tokom marta će, kako je naveo, početi sprovođenje programa energetske efikasnosti u zgradarstvu, za šta je iz Fonda za zaštitu životne sredine izvojeno 1,3 milijarde dinara.

Prema njegovim rečima, milijardu dinara bespovratnih sredstava namenjeno je adaptaciji objekata od javnog značaja i to za termoizolaciju, stolariju, zamenu kotlovskih postrojenja, nabavku peći i kotlova za biomasu i ugradnju toplotnih pumpi.

Ostatak sredstava u iznosu od 300 miliona dinara namenjen je za subvencionisane kredite za unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata, napomenuo je Dulić.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 2.3.2012.

ZAVRŠENA PRVA OVOGODIŠNJA SERIJA OBUKA ZA PRIVREDU U VEZI UPISA HEMIKALIJA U REGISTAR HEMIKALIJA I SADRŽAJU BEZBEDNOSNOG LISTA

Jučerašnjom prezentaciom u vezi upisa hemikalija u Registar hemikalija i sadržaju bezbednosnog lista, a koja je održana u Nišu, završena je prva ovogodišnja serija obuka za privredu koje su organizovale Agencija za hemikalije i Privredna komora Srbije.

Pored obuke koja je održana juče, obuke su bile organizovane u Beogradu, Šapcu, Kragujevcu i Novom Sadu, a prisustvovao im je veći broj privrednika koji uvoze i proizvode hemikalije na teritoriji Republike Srbije.

Na ovim je skupovima, pored pomenutih tema, održana i prezentacija u vezi razgraničenja biocidnih proizvoda od drugih proizvoda.

Sve prikazane prezentacije možete preuzeti sa strane Info pult>Arhiva događaja http://www.shema.gov.rs/sr-sp-cyrl/%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE-%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%82/%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%92%D0%B0%D1%98%D0%B0/ (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Agencije za hemikalije, 2.3.2012.

SASTANAK NA TEMU "REFORMA INSPEKCIJA - OKVIR ZA BOLJE POSLOVANJE U SEKTORU TRGOVINE" BIĆE ODRŽAN 6. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

Udruženje trgovine organizuje sastanak na temu: "Reforma inspekcija - okvir za bolje poslovanje u sektoru trgovine" koji će biti održan u utorak, 06. marta 2012. godine u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12, sala IV, u 11 časova.

Cilj sastanka je da privrednici (preduzetnici) daju komentar i predloge unapređenja rada inspekciskih službi, kao i izmene u zakonskoj regulativi koja u praksi "guši" poslovanje ili se selektivno primenjuje izazivajući nepotrebne troškove i druge zakonske posledice.

Postojeća zakonska regulativa, organizacija rada inspekciskih službi, rezultati rada, primedbe privrednika i drugih učesnika u privrednim aktivnostima obavezali su Vladu Republike Srbije da formira Radnu grupu sa ciljem da predloži program celovite reforme i unapređenja rada inspekcija u Republici Srbiji.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 4.3.2012.

ODRŽANA PRVA RADIONICA ZA 2012. GODINU U OKVIRU PROJEKTA "UNAPREĐENJE UPRAVLJANJA ZEMLJIŠTEM NA NIVOU LOKALNIH SAMOUPRAVA U SRBIJI"

Dana, 01.03.2012. godine održana prva, u nizu najavljenih radionica za 2012. godinu, u okviru projekta "Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji", uz učešće predstavnika Republičkog geodetskog zavoda.

Odvijanje "Projekta unapređenja upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji", predstavnici GIZ-a iz Nemačke sprovode u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i lokalnom samoupravom u Srbiji.

Radionica je realizovana uz učešće predstavnika Ministartva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Republičkog geodetskog zavoda, Poreske uprave, naučnih ustanova, eksperata iz Nemačke iz oblasti procene nepokretnosti, predstavnika udruženja procenitelja Srbije, predstavnika bankarskog sistema kao i predstavnika lokalne samouprave iz Srbije. Predstavljala je pokušaj da se prikaže širok spektar elemenata vezanih za procenu vrednosti nepokretnosti, kao i upoređenje metodologije pojedinačne procene vrednosti nepokretnosti u Republici Srbiji i drugim evropskim zemljama koje imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

Pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda Mr Stojanka Branković je svojom prezentacijom upoznala učesnike seminara sa ulogom Republičkog geodetskog zavoda u oblasti procene vrednosti nepokretnosti i nadležnostima u oblasti masovne procene vrednosti nepokretnosti.

Izuzetno interesantna tema izazvala je veliko interesovanje prisutnih, pa je usledila konstruktivna diskusija koja je, pored teme procene nepokretnosti, potvrdila značaj katastra nepokretnosti kao evidencije o nepokretnostima, pravima na njima, teretima i ograničenjima.

Izvor: Vebsajt Republičkog geodetskog zavoda, 2.3.2012.

SRPSKO TURSKI POSLOVNI FORUM BIĆE ODRŽAN 12. MARTA 2012. GODINE U BEOGRADU

Privredna komora Beograda i Udruženje SITA (Serbian International Trade Association) po treći put organizovaće "SRPSKO-TURSKI POSLOVNI FORUM" koji će se održati 12. marta 2012. godine u 10,30 hotel "M", Bulevar oslobođenja 56 a, Beograd.

U organizaciji ovogodišnjeg foruma kao i prethodne godine biće uključena i Regionalna privredna komora Kraljevo.

Učešće na ovom forumu uzeće članovi Poslovne federacije biznismena MARIFED (Federacije Biznismena Mramorne oblasti Turske) koja broji ukupno 31 poslovnu asocijaciju sa 9650 privrednika i Poslovne federacije biznismena ANFED (Anadolska Federacija Biznismena) koja broji ukupno 24 poslovne asocijacije sa 5822 privrednika. Poslovne federacije biznismena MARIFED I ANFED su članice konfederacije biznismena TUSKON iz Istanbula koji broji preko 50.000 privrednika.

Privrednu delegaciju Turske čine 34 privrednih društava, koja svoju delatnost obavljaju u sektorima: građevinarstva, tekstila, prehrane, mašinske industrije, metalske industrije, hemiske industrije, proizvodnje nameštaja, izdavaštva, IT tehnologije i telekomunikacijai dr..(spisak firmi koje će učestovati na forumu dat je u prilogu).

Turske firme su pokazale veliko interesovanje za srpsko tržište, a ponajviše posle stupanja na snagu Sporazuma o Slobodnoj Trgovini izmedju Srbije i Turske koji pruža znatne olakšice u saradnji dveju zemalja i posle potpisivanja sporazuma o ukidanju viza između dve zemlje. Republika Srbija potpisala je sa Republikom Turskom, Sporazum o slobodnoj trgovini, koji se primenjuje od 1. septembra 2010. godine i koji doprinosi značaju povećanja ukupnog obima međusobne trgovinske razmene, posebno srpskog izvoza, kao i većoj zainteresovanosti turskih investiora za investiranje u srpsku privredu.

Dosadašnji Srpsko-Turski poslovni forumi okupljali su turske privrednike iz Burse (Asocijacija Bugaiad), Samsuna (Asocijacija Kasiad) i Adane (Asocijacija Agid) - 2011 godine i iz Izmira (Udruženje privrednika IGIT), Egejska Federacija biznismena ESIDEF - 2010. godine. Forumi su doprineli uspostavljanju brojnih poslovnih kontakata, predstavljeni su potencijali za zajedničko ulaganje i zaključeni su brojni poslovni ugovori.

Za sve dodatne informacije kontakt osobe iz Privredne komore Beograda su: Milijana Tomanović, Udruženje trgovine tel. 2642-778 i Jelena Ćupina, Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom tel. 2642-088, ispred Udruženja SITE, Nedzad Kačapor 062 8350-525.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 4.3.2012.

OBUKA VEŠTAKA I KANDIDATA ZA VEŠTAKE SAOBRAĆAJNE, FINANSIJSKE I GRAĐEVINSKE STRUKE BIĆE ODRŽANA U PERIODU OD 17. MARTA DO 7. APRILA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA Rok za prijavu učešća je 15. mart 2012. godine

Privredna komora Beograda u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta Union realizuje obuku veštaka i kandidata za veštake saobraćajne, finansijske i građevinske struke.

Ovim Zakonom uređuju se uslovi za obavljanje veštačenja, postupak imenovanja i razrešenja sudskih veštaka, postupak upisa i brisanja pravnih lica koja obavljaju veštačenje, kao i prava i obaveze lica koja obavljaju veštačenje. Pitanja koja se tiču različitih oblika veštačenja koji se koriste u svim postupcima (krivični, parnični, vanparnični, izvršni i sl.), kao i pitanja koja se tiču procene, obezbeđenje, davanje stručnih mišljenja i sl. a koja su od interesa za stručnu javnost će biti detaljno razmatrana na ovoj obuci.

Obuka je namenjena kandidatima, kao i sudskim veštacima svih struka i realizovaće je tim profesora i istaknutih stručnjaka u ovoj oblasti.

Mesto i vreme održavanja obuke: Privredna komora Beograda, Kneza Miloša br. 12, sala IVa na četvrtom spratu. Obuka, koja traje mesec dana, biće realizovana subotom u periodu od 17. marta do 7. aprila 2012. godine od 900 do 1600 časova (prema satnici programa iz priloga).

Kotizacija: 23.000,00 dinara (+ PDV).

Prijava učešća: do 15. marta 2012. godine (prijava u prilogu).

Informacije: Centar za poslovno obrazovanje i unapređenje kvaliteta, Katarina Tinterović tel: 3619-472; e-mail: treningkom@kombeg.org.rs

Napomena: Obzirom na veliko interesovanje za temu i ograničen broj učesnika po grupi (do 25 učesnika) Privredna komora Beograda zadržava pravo da Vašu prijavu, ukoliko je grupa za koju ste se prijavili već popunjena, registruje za grupu u kojoj ima slobodnih mesta, o čemu ćete biti obavešteni.

Detaljnije možete videti na http://www.kombeg.org.rs/aktivnosti/c_obrazovanje/Detaljnije.aspx?veza=6583 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 4.3.2012.

SEMINAR "POLITIKE I PRAVILA EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ U OBLASTI JAVNIH NABAVKI" BIĆE ODRŽAN U PERIODU OD 7. DO 9. MARTA 2012. GODINE U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

Seminar "Politike i pravila Evropske banke za obnovu i razvoj u oblasti javnih nabavki", 07. - 09. mart 2012. godine, 09,00 sati, PKS, Resavska 15, sala 2, prizemlje
Privredna komora Srbije i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizuju seminar o politikama i pravilima EBRD u oblasti javnih nabavki.

Cilj seminara je upoznavanje privrednika sa politikama i primenom pravila javnih nabavki EBRD, identifikovanje osnovnih problema u realizaciji javnih nabavki i povećanje zainteresovanosti poslovne zajednice kako bi se obezbedila kvalitetna konkurencija na projektima u javnom sektoru.

Privrednicima će se obratiti Mihailo Vesović, potpredsednik PKS, Hildegard Gacek, predstavnik EBRD u Beogradu i Jan Jackholt, direktor Uprave za javne nabavke EBRD.

Trećeg dana seminara (petak, 09. mart), predstavnici EBRD održaće dodatne konsultacije u trajanju od 15 minuta, sa zainteresovanim učesnicima radionice.

Kontakt telefon: 011/ 3300 904

Detaljnije možete videti na http://www.pks.rs/Dogadjaji.aspx (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 4.3.2012.

U OKVIRU REALIZACIJE PROJEKTA GLOBAL MAPPING PODACI GLOBAL MAP SRBIJE - VERZIJA 2 OBJAVLJENI NA SAJTU ISCGM-a

Saradnja između Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i Japanske agencije za međunarodnju saradnju (JICA), razvijena kroz implementaciju projekta "Razvoj kapaciteta za izradu digitalne osnovne državne karte u Republici Srbiji", omogućila je da Srbija postane deo globalne kartografske zajednice orijentisane ka praćenju klimatskih promena i očuvanju životne sredine na svetskom nivou.

Linkovi:

Global Mapping http://www.iscgm.org/cgi-bin/fswiki/wiki.cgi (ONLINE)

Srbija je započela aktivnosti na projektu Global Mapping u martu 2011. godine. Tada je RGZ, kao članica asocijacije EuroGeographics, pristupio ovom projektu kao nacionalna kartografska organizacija i nadležna institucija za geoprostorne podatke u Republici Srbiji.

Izrada Global Map Srbije započela je učešćem predstavnika RGZ-a na obuci "Global Mapping for Sustainable Development", održanoj u Cukubi u Japanu od 9. juna do 25. avgusta 2011. godine. Tokom boravka u Japanu, polaznik iz RGZ-a prilagodio je već pripremljene podatke za projekat EuroGlobalMap u skladu sa Specifikacijom Global Map-a.

Sva četiri vektorska sloja (saobraćaj, granice, hidrografija, naseljena mesta) završena su i uspešno su prošla proveru Programa za kontrolu podataka Global Map-a (GMDC). Takođe, izrađeni su i metapodaci za navedene vektorske slojeve. Na kraju obuke na sajtu ISCGM (International Steering Committee for Global Mapping) objavljen je Global Map Srbije sa četiri vektorska sloja. Pored ovih slojeva, za vreme obuke započeta je i izrada sloja zemljišni pokrivač i u toku je njegovo kompletiranje u skladu sa Specifikacijom Global Map-a.

Znanje koje je stečeno od ljubaznih stručnjaka iz ISCGM-a prenosi se drugim inženjerima RGZ-a, čime je RGZ osposobljen da samostalno izrađuje i održava slojeve Global Map-a.

Srbija je na putu razvoja, a to podrazumeva i velika angažovanja u cilju očuvanja i zaštite životne sredine. Objavljivanjem Verzije 2 Global Map-a, Srbija je jedan korak bliže ostvarenju ovog cilja.

Izvor: Vebsajt Republičkog geodetskog zavoda, 2.3.2012.

ZAKON O RESTITUCIJI: Javni poziv za podnošenje zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje (restitucija)

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU (ZAKON O RESTITUCIJI), preuzmite
OBRAZAC ZAHTEVA ZA RESTITUCIJU, preuzmite
SPISAK POŠTA ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA, preuzmite


Na osnovu člana 40. stav 2. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Službeni glasnik RS", br. 72/2011), Agencija za restituciju objavljuje

JAVNI POZIV
ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA VRAĆANJE
ODUZETE IMOVINE, ODNOSNO OBEŠTEĆENJE


Pozivaju se bivši vlasnici, njihovi zakonski naslednici i pravni sledbenici da Agenciji za restituciju podnesu zahteve za vraćanje imovine, odnosno obeštećenje.
Zahtevi se odnose na vraćanje imovine koja je na teritoriji Republike Srbije, primenom propisa o agrarnoj reformi, nacionalizaciji, sekvestraciji, kao i drugih propisa, na osnovu akata o podržavljenju, posle 9. marta 1945. godine oduzeta od fizičkih i određenih pravnih lica i prenesena u opštenarodnu, državnu, društvenu ili zadružnu svojinu, kao i na vraćanje imovine čije je oduzimanje posledica Holokausta.

Zahtevi se podnose Agenciji za restituciju - nadležnoj područnoj jedinici, preko šaltera pošta, na obrascu propisanom "Pravilnikom o obrascu zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje, načinu i postupku prijema i obrade zahteva, spisku pošta u kojima će se vršiti podnošenje zahteva i obliku i sadržini izvoda iz zahteva" ("Službeni glasnik RS", br. 94/2011).

Uz zahtev se podnose potrebni dokazi, u originalu ili overenoj kopiji, u skladu sa članom 42. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Prijem zahteva vršiće se isključivo na šalterima pošta od 1. marta 2012. godine.

Spisak pošta koje primaju zahteve objavljen je u "Službenom glasniku RS", br. 94/2011, na internet stranicama Ministarstva finansija www.mfin.gov.rs, i Agencije za restituciju www.restitucija.gov.rs.

Agencija za restituciju

PREZENTACIJA "KAKO USPEŠNO IZVOZITI NA CEFTA TRŽIŠTE" BIĆE ODRŽANA 29. FEBRUARA 2012. GODINE U BEOGRADU

Prezentacija "Kako uspešno izvoziti na CEFTA tržište" biće održana 29. februara 2012. godine, 11,00 sati, hotel Zira, sala Rodos, 2. sprat
U okviru programa "Prodor na strana tržišta" koji je namenjen podršci izvoza, a koji sprovodi Projekat za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza (SECEP), biće održana prezentacija o uspešnom izvozu na CEFTA tržište. Fokus edukativnog seminara je CEFTA tržište, mogućnosti izvoza sa posebnim fokusom na tržišta Albanije, Bosne i Hercegovine i Moldavije.

Učesnicima će se obratiti dr Zoran Bojović, ispred Biroa za regionalnu saradnju PKS, a zatim i Nevenka Velinov, direktor agencije Velexpo i predsednik Sekcije za Albaniju pri Privrednoj komori Srbije, koja ima dugogodišnje iskustvo u organizaciji nastupa na medjunarodnim sajmovima.

Učešće na seminaru možete prijaviti putem elektronske adrese: petrovic@secep.rs, a za detaljnije informacije, kontakt osoba ispred PKS je dr Zoran Bojović (telefon: 011/ 3300 998 ili 011/ 3304 522).

Poziv možete preuzeti na http://www.pks.rs/Dogadjaji.aspx (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 26.2.2012.

KONFERENCIJA "RAZVOJ ELEKTRONSKE UPRAVE U RS" 29. FEBRUARA 2012. GODINE

Rok za prijavu učešća je 28. februar 2012. godine

Konferencija pod nazivom "Razvoj elektronske uprave u Republici Srbiji" koju organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, u saradnji sa Ministarstvom kulture, informisanja i informacionog društva i Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji, uz podršku projekta "Podrška razvoju elektronske uprave" koji se realizuje u okviru programa IPA 2010.

Konferencija će se održati 29. februara 2012. godine u Hotelu Kontinental sa početkom u 11 časova.

Cilj ovog događaja jeste da se stručna i šira javnost bliže upozna sa konceptom elektronske uprave i informiše o koristima i razvojnim mogućnostima koje se obezbeđuju primenom ovog koncepta, kao i da se promoviše saradnja između organa uprave u cilju razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji. U tom smislu ova konferencija pruža priliku da se predstavi dosadašnji razvoj elektronske uprave i da se razmene ideje i očekivanja u vezi sa budućim razvojem elektronske uprave u Republici Srbiji.

Molim vas da do utorka 28. februara 2012. godine potvrdite učešće na adresu za elektronsku poštu Jasmina.Jovanovic@aam.hu.

Za dodatne informacije i pojašnjenja u vezi sa organizacijom konferencije možete se obratiti Marku Šijanu, saradniku na projektu, na telefone 011/334-9981 i 065/217-1894, ili na adresu za elektronsku poštu Sijan.Marko@aam.hu.

Ovde možete preuzeti agendu konferencije. http://www.gradjanske.org/admin/article/download/files/Policy%20brief%20-Regulisanje%20obrazovanja%20odraslih.pdf?id=1078 (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 23.2.2012.

SPORAZUM O PRIZNANJU KRIVICE I NAČELO OPORTUNITETA TUŽILAŠTVU OMOGUĆAVA DA ODUSTANE OD KRIVIČNOG GONJENJA UKOLIKO OKRIVLJENI ILI OSUMNJIČENI ISPUNI NEKU OBAVEZU

Momir Ilić/Marko Petković

U srpsku pravosudnu praksu na velika vrata ulaze sporazum o priznanju krivice i načelo oportuniteta, koje tužilaštvu omogućava da odustane od krivičnog gonjenja ukoliko okrivljeni ili osumnjičeni ispuni neku obavezu.

Tako je prošle godine zaključeno 435 sporazuma - čak šest puta više nego u 2010. kada su prvi put tužilac i okrivljeni stavili svoje potpise na ovu vrstu nagodbe. Istovremeno, načelo oportuniteta je 2011. primenjeno na 9.155 osoba, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 82 odsto.

Sporazum o priznanju krivice primenjuje se, inače, za krivična dela za koja je propisana kazna do 12 godina zatvora. Okrivljeni i njegov branilac najpre pregovaraju o uslovima priznanja krivice, a potom sud odlučuje da li će usvojiti ili odbiti usaglašen sporazum. Oba potpisnika sporazuma - tužilac i okrivljeni, dužni su da vode računa i o interesima žrtve krivičnog dela, pre svega o obeštećenju.

- Primenom ovog instituta, postupak od podnošenja krivične prijave do usvajanja sporazuma znatno je kraći od redovnog krivičnog postupka, tako da oštećeni mogu očekivati da će u kraćem roku ostvariti svoja prava na sudu - kaže za “Blic” portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.
 
Iako su sporazum o priznanju krivice i odlaganje krivičnog gonjenja još 2009. godine uneti u naše krivično zakonodavstvo, prvi institut - priznanje, znatno je poznatiji u javnosti, pre svega zbog imena osoba koje su pregovarale, odnosno potpisale sporazum sa tužiocem.

Na tom spisku su se, između ostalih, našli Svetlana - Ceca Ražnatović, njena sestra Lidija Veličković Ocokoljić, Miladin Kovačević, telohranitelj Predraga Rankovića Peconija Bojan Smiljković, osnivač listova „Kurir” i „Glas javnosti” Radisav - Raja Rodić, vlasnik firme “DTM Relations” Nikola Dimitrijević...

Oportunitet se primenjuje kod manjih imovinskih krivičnih dela i saobraćajki za koje je zaprećena novčana kazna ili zatvor do tri godine, a ovaj institut, uz saglasnost suda, može da se koristi i kada su u pitanju dela za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.
 
Načelo oportuniteta ovlašćuje tužioca da odbaci krivičnu prijavu, odnosno odustane o gonjenja ukoliko okrivljeni ispuni neku obavezu. Osumnjičenom može, na primer, da se naloži da otkloni, odnosno nadoknadi štetu, da obavi human društveno koristan ili humanitarni rad, da uplati novac u humanitarne svrhe...

- Suma koja je primenom načela oportuniteta prikupljena u humanitarne svrhe 2011. godine premašuje 250 miliona dinara - kaže portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

Blic

JAVNI DUG SRBIJE NALAZI SE BLAGO IZNAD GRANICE DEFINISANE ZAKONOM

Tanjug

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da se, prema procenama centralne banke, javni dug Srbije nalazi oko ili blago iznad granice definisane Zakonom.

Zakonom o budžetskom sistemu granica je na 45 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda.

Međutim, on kaže da ta granica ne znači "da je tu postavljena da se nipošto ne može preći. Ona se može preći, ali u kratkom roku i uz obavezu formiranja jednog vrlo ozbiljnog plana povratka javnog duga u zacrtani okvir".

Šoškić navodi da je "to nešto što naša zemlja mora da učini u narednom periodu, to je deo Zakona o budžetskom sistemu i ono što se nekada gubi iz vida, to je da rešavanje problema zemlje kao što je naša ne može biti u tome da se nastavi sa podizanjem javnog duga".

Prema njegovim rečima, ubrzani rast javnog duga pre ili kasnije doveo bi do jedne vrste „tržišne kazne", odnosno tržište bi samo po sebi procenilo da javni dug Srbije zahteva veću kamatnu stopu.

Šoškić je ukazao da javni dug finansiran skupljim izvorima izaziva veće godišnje otplate, a s druge strane, ukoliko se to odrazi na kretanje deviznog kursa, kao posledica nižeg nivoa poverenja u našu zemlju, onda će devizna komponenta našeg javnog duga u odnosu na BDP da dodatno poraste.

"Ako imate u vidu mogućnost da stopa ekonomske aktivnosti u našoj zemlji raste po stopi manjoj nego što smo ranije pretpostavljali, što znači i manje budžetske prihode, onda je sasvim jasno i opravdano bilo što je NBS u više navrata upozoravala da je potrebno da učinimo dodatni napor da dobijemo pozitivnu reviziju aranžmana sa MMF-om i da razmišljamo o alternativnim scenarijima koji će vrlo odlučno da zaustave prirast javnog duga naše zemlje u narednom periodu", naveo je guverner.

Šoškić je istakao da Srbija ne sme da izgubi iz vida da je poslednjih nekoliko godina prirast javnog duga bio izuzetno visok. "Mi smo počeli pre nekoliko godina sa odnosom javnog duga prema BDP-u koji je bio ispod 30 odsto, a sada smo praktično na granici onoga što je dozvoljeno Zakonom o budžetskom sistemu", rekao je on.

Šoškić je napomenuo i da je kretanje deviznog kursa uvek posledica, a ne uzrok problema i da zemlje koje imaju tendenciju da više troše nego što proizvode, da odlažu strukturne reforme i nemaju visoki nivo fiskalne odgovornosti po pravilu imaju problema na tržištima. "Neke od tih zemalja gledamo u našem neposrednom susedstvu i unutar EU, postoje problemi sa finansijskim tržištima, u smislu da raste cena finansiranja njihovog javnog duga, i u slučaju nekih drugih zemalja nestabilnost na deviznom tržištu", istakao je on.

DEFICIT JAVNIH FINANSIJA NA LOKALNOM NIVOU NA KRAJU GODINE IZNOSIO JE 14 MILIJARDI DINARA, ZBOG ČEGA JE I MMF OPOMENUO NAŠU VLADU

Politika

Predsednici gradova i opština početkom su obećavali kako će 8 milijardi dinara više, koliko su na osnovu zakona dobili potrošiti za investicije.

Umesto da minuse u budžetima smanje ili da novac iskoriste za kapitalna ulaganja, kao što su obećavali, manjak u lokalnim kasama je povećan, a novac je uglavnom potrošen u druge svrhe.

Upravo to pokazuju podaci iz Biltena javnih finansija, koje objavljuje nadležno ministarstvo.

Decembarski podaci sve su iznenadili. Deficit lokala na kraju godine bio je 14 milijardi dinara. Zbog toga je i MMF opomenuo našu vladu. Jer, na nivou cele države minus je bio za pet milijardi veći od plana, čime je prekršen Zakon o budžetskom sistemu i fiskalno pravilo o nivou deficita.

U poslednjem tromesečju prošle godine prihodi od poreza na zarade povećani su za čak 78 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. To je posledica činjenice da 80 odsto prihoda od tog nameta, po novom zakonu, ostaje u lokalnim kasama.

Po tom osnovu prihodi budžeta gradova i opština povećani su za 8,8 milijardi dinara. To je za 13,7 odsto više nego u poslednjem tromesečju 2010. godine. Ove godine, zahvaljujući paketu decentralizacije, u lokalne kase sliće se čak 40 milijardi dinara više.

S obzirom na to da „novac nema boju” veoma je teško ući u trag na šta je novac potrošen. Ali činjenica je da su znatno povećali rashodi za kupovinu robe i usluga na primer (13,3 odsto), kao i izdaci za nabavku finansijske imovine (23,6 procenata).

Iako su se gradonačelnici i predsednici opština javno zaklinjali kako taj novac neće koristiti za povećanje plata, izgleda da nisu odoleli. Jer, podaci iz Biltena javnih finansija pokazuju da su rashodi za zaposlene u odnosu na poslednje tromesečje 2010. godine povećani za bezmalo 14 odsto. Istini za volju, porasli su i kapitalni izdaci (18 procenata).
Sve to, čini se, kumovalo je povećanju minusa u lokalnim kasama za oko šest milijardi dinara.

"S obzirom na to da je deficit lokalnih budžeta povećan, a ne smanjen, rast primanja od poreza na dohodak ni na koji način nije pozitivno uticao na budžetsku potrošnju i finansijsku poziciju gradova i opština" , ocenjuje ekonomista Miroslav Zdravković.

On objašnjava da je suštinski manjak u lokalnim kasama još veći i da je zapravo povećan za 9,4 milijarde dinara, jer u primanja ulaze i zaduživanja.

U tekućim izdacima najveći relativan rast imala je otplata kamata, 57 odsto, dok su subvencije smanjene tačno za trećinu, primetio je Zdravković. Dodaje i to da su mnogi prihodi u poslednjem tromesečju značajno podbacili.

Čelni ljudi gradova i opština, međutim, i dalje listom tvrde da su novac od poreza na zarade isključivo trošili na kapitalne investicije.

REPUBLIČKI FOND ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE STAVIO JE NA POZITIVNU LISTU LEKOVA TERAPIJU ANTIDEPRESIVIMA

Tanjug

Republički fond za zdravstveno osiguranje stavio je na pozitivnu listu lekova terapiju antidepresivima, koja će se u buduće u potpunosti finansirati sredstvima fonda, izjavio je direktor zavoda Aleksandar Vuksanović.

Antidepresivi su do sada bili nedovoljno zastupljeni na ovoj listi. Pacijenti koji boluju od depresije su veoma brojni. Smatra se da će do 2020. godine depresija biti drugo po učestalosti oboljenje, koje onemogućava one koji boluju da vode normalan život sa porodicom i na poslu", rekao je Vuksanović.

Direktor RFZO napomenuo je da će nova terapija lekovima, koji su 29. februara stavljeni na pozitivnu listu, pacijentima sa depresijom omogućiti da vode život gotovo potpuno normalno.

Govoreći o dugovima Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Vuksanović je istakao da se zbog neplaćenih doprinosa Fondu duguje 84 milijarde dinara.

Vuksanović je rekao da je značajan deo te sume nenaplativ, ali da je 34 milijarde moguće naplatiti.

"Zdravstvena knjižica može biti overena samo onome ko redovno i u punom iznosu uplaćuje zdravstveno osguranje", naveo je Vuksanović, dodajući da ima poslodavaca koji uplaćuju manji iznos od potrebnog.

Govoreći o osiguranicima u Kragujevcu, Vuksanović je rekao je da je dobro što su njihove zdravstvene knjižice overene, ali dodao da su one overene tek nakon što je poslodavac uplatio doprinose.

Mnogi zamišljaju Fond kao banku koja ima gomilu para iz koje se onda plaća sve ono što je potrebno za naše lečenje, rekao je Vuksanović i naveo da je "činjenica da se na kraju meseca kasa Fonda poptuno isprazni", ističe Vuksanović.

Direktor RFZO je napomenuo da nestašica citostatika "5-fluorouracila" postoji zbog toga što je proizvodnja tog leka manja od realnih potreba, ali da će tržište Srbije za dve ili tri nedelje biti snabdeveno tim citostatikom.

"Nestašica je posledica činjenice da je prizvodnja ovog citostatika u svetu manja nego što su potrebe, pa se to reperkutuje i na nas. Čim jedna fabrika izađe iz proizvodnje, javi se nestašica na globalnom tržištu", naveo je Vuksanović.

"Važno je reći da će svi naši osiguarnici kojima je neophodna terapija, tamo gde struka kaže da može, dobiti odgovarajuću zamenu", rekao je direktor RFZO i napomenuo da ne očekuje nestašice ostalih drugih lekova na srpskom tržištu.

ISTRAŽNI SUDIJA OSNOVNOG SUDA U VALJEVU ODREDIO PRITVOR DIREKTORU PRIVATIZOVANE FIRME "NOVA SRBIJANKA"

B92, Beta

Istražni sudija Osnovnog suda u Valjevu odredio je pritvor do mesec dana A.V. direktoru privatizovane firme "Nova Srbijanka".

Saslušanje je trajalo nekoliko sati, a policija A.V. sumnjiči za nekoliko dela iz oblasti privrednog kriminala među kojima i za utaju PDV-a.

Vlasnik valjevske Srbijanke, nekada uglednog prehrambenog kombinata u SFRJ, bugarska je kompanija Media svjat iz Sofije, koja je u aprilu 2007. kupila imovinu te kompanije u restrukturiranju za oko četiri miliona evra, po nekoliko puta većoj ceni od početne.

Pritvor A.V. određen je zbog toga da ne bi uticao na svedoke tokom daljeg krivičnog postupka, kao i zbog mogućnosti bekstva iz Srbije.

REPUBLIČKI JAVNI TUŽILAC ZAGORKA DOLOVAC NAREDILA DA SE HITNO UHAPSI VOZAČ KOJI JE IZAZVAO TEŠKU SAOBRAĆAJNU NESREĆU, A NIJE ZADRŽAN POSLE SASLUŠANJA

Tanjug

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac naredila da se hitno uhapsi vozač koji je izazvao tešku saobraćajnu nesreću u Pančevu, a nije zadržan posle saslušanja.

"Tužilaštvo će čim P.B. bude lišen slobode, staviti predlog da mu se odredi pritvor", naglasio je portparol Tužilaštva Tomo Zorić u izjavi Tanjugu.

"Nedopustivo je da pritvor ne bude određen, imajući u vidu teške posledice prouzrokovane krajnje bezobzirnom i bahatom vožnjom, zbog koje su poginule dve devojke, a dva lica zadobila teške telesne povrede", kazao je Zorić.

"Vozač BMW-a nije zadržan, jer su istražni sudija i tuzilac na licu mesta ustanovili da je čista situacija i da ne moze uticati na svedoke, tako da je slučaj prebačen u redovnu proceduru", izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije Dragiša Simić RTS-u.
GUVERNER NBS NE OČEKUJE PROBLEME U BANKARSKOM SEKTORU

Tanjug

Guverner NBS Dejan Šoškić izjavio je da, prema analizama centralne banke, ne postoji opasnost da se neka banka u Srbiji nađe u sličnoj poziciji kao "Agrobanka", u kojoj je uvedena prinudna uprava pošto je utvrđeno da njen kapital ne odgovara nivou rizika koji je preuzela u dotadašnjem poslovanju.

Šoškić je u intervjuu Tanjugu istakao da je uvođenje prinudne uprave standardna procedura u situaciji kada je centralna banka procenila da je prethodno rukovodstvo "Agrobanke" bilo nedovoljno efikasno u saniranju uočenih problema.

"Pred nama je temeljna analiza situacije u toj banci i nakon toga donošenje mera koje će ojačati banku. Ona će u međuvremenu potpuno normalno poslovati, sa zadovoljavajućim nivoom likvidnosti za sve transaktore koji su u vezi sa tom bankom i u tom procesu neće biti bilo kakvih promena", rekao je guverner.

Što se tiče banaka koje su u situaciji da neki od akcionara želi da se iz njih povuče, kao što je povlačenje manjinskog akcionara iz Grčke iz AIK banke, to, prema rečima Šoškića, ne mora izazvati bilo kakve odlive iz sistema jer je u pitanju proces u kome bi jedan akcionar trebalo da nađe kupca za svoj akcijski kapital, a ne da se taj akcijski kapital povuče iz strukture akcijskog kapitala banke.

"To su procesi koji sa aspekta kapitalizacije bankarskog sistema mogu da budu završeni potpuno neutralno, drugim rečima da nemaju za posledicu bilo kakvo smanjivanje kapitala u domaćem bankarskom sistemu", naveo je on.

Guverner je podsetio da je, uvođenjem Bazela 2 regulative u bankarski sistem Srbije, zabeležen "talas dokapitalizacije" tokom 2011. godine, odnosno priliv dodatnog kapitala, u vrednosti većoj od 300 miliona evra.

"Većina banaka je morala da se dokapitalizuje zbog nove regulative, uvedena je praksa merenja jednog novog rizika u bankarskom sistemu, to je operacioni rizik koji zahteva adekvatni kapital i deo okolnosti u kojima se nalaze pojedine banke, pre svega sa domaćim osnivačima, jeste posledica toga - potrebe da se i kod njih izvrši dokapitalizacija koju su strane banke uglavnom uradile prošle godine", dodao je on.

Šoškić je istakao da je pred nama period u kome će se dodatno osnažiti bankarski sistem u Srbiji - "imamo već regulativu u skladu sa Bazelom 2, koja omogućava preciznije merenje rizika i izdvajanje obaveznog kapitala za preuzete rizike u bankarskom poslovanju".

Govoreći o procesu dinarizacije, on je podsetio da su građani i privreda Srbije najvećim delom zaduženi u deviznom znaku, a imaju dinarske prihode, i svako slabljenje dinara otežava njihovu sposobnost izmirivanja obaveza.

"To je jedan od razloga zbog čega je NBS uporna u tome da se mora postepeno povećavati učešće dinara u našem finansijskom sistemu i da se moraju obezbediti mehanizmi da se uvećava broj kredita koji nisu vezani za devizni klauzulu", naveo je guverner.

Šoškić je ocenio da mnogo jača argumentacija za veće učešće domaće valute u finansijskom sistemu tek predstoji "jer ćemo ove godine, po svoj prilici, imati stabilniju situaciju po pitanju kretanja inflacije".

"Podsetiću vas prošle godine inflacija je bila sedam odsto, što je jedan odsto iznad gornje granice cilja, ona bi verovatno bila u inflacionom cilju da cene pod kontrolom države nisu porasle za 10,5 odsto, iako je bio dogovor za 2011. godinu da će se one kretati u rasponu od sedam plus minus dva odsto", rekao je on.

Guverner je istakao da bi činjenica da inflacija pada i da će se u narednom periodu kretati u skladu sa ciljem trebalo da postepeno povećava poverenje svih učesnika u finansijskom sistemu u stabilnu kupovnu moć dinara.

"Stabilna kupovna moć dinara će, po mom mišljenju, sve više biti realnost i u skladu sa tim trebalo bi očekivati veću ponudu kredita u dinarima, eventualno vezanih ili za indeks rasta potrošačkih cena ili za kretanje referentne kamatne stope. I jedno i drugo jeste u skladu sa dinarizacijom koju zagovaramo kao institucija u cilju jačanja finansijske stabilnosti naše zemlje", naveo je Šoškić.

NBS PODNELA ŽALBU SAVETU ZA ŠTAMPU ZBOG VIŠE TEKSTOVA OBJAVLJENIH U DNEVNOM LISTU "PRESS"

B92, Beta

Narodna banka Srbije podnela je žalbu Savetu za štampu zbog više tekstova objavljenih u dnevnom listu "Press" koji su "bili zlonamerni i tendenciozni".
NBS ocenjuje i da je takvim tekstovima "narušen ugled" te institucije.

Ta institucija je navela da je takvim izveštavanjem prekršen Kodeks novinara i izrazila uverenje da će Savet za štampu usvojiti žalbu NBS i obavezati "Press" da je objavi na svojim stranicama i tako prizna da je prekršio kodeks.

"Pomenutim tekstovima, od kojih su mnogi bili i na naslovnoj strani tog dnevnog lista, ne samo da se narušava ugled NBS, kao centralne državne finansijske institucije, već se veoma ozbiljno ugrožava i sam proces rada institucije, koja je zadužena za stabilnost cena i finansijskog sistema Srbije", navodi se u saopštenju NBS.

VLADA RS DONELA UREDBU KOJOM UKIDA POJEDINE UVOZNE DAŽBINE

Vlada Srbije donela je uredbu kojom se ukidaju posebne dažbine za uvoz teladi, junadi i prasadi radi smanjenja troškova tova i povećanja ponude na domaćem tržištu, saopštio je nakon sednice resorni ministar Dušan Petrović.

Vlada je utvrdila još neke mehanizme intervenisanja na tržištu u cilju stabilizovanja cena.

VLADA RS USVOJILA UREDBU O PRODAJI 50.000 TONA KUKURUZA

Vlada Srbije je donela uredbu o prodaji 50.000 tona kukuruza iz robnih rezervi po ceni od 18 dinara za kilogram, rekao je Petrović.

"Kukuruz će se prodavati preko Produktne berze u Novom Sadu, a pravo na kupovinu imaće proizvođači stočne hrane", rekao je on i dodao da je doneta uredba i o ukidanju carine i prelevmana za uvoz teladi, junadi i prasadi namenjenih tovu.

Ministar je najavio da će sutra doneti uredbu koja će definisati dinarske kredite za poljoprivrednike, odnosno, gazdinstva, zadruge i preduzeća koja će imati fiksnu kamatnu stopu od šest odsto godišnje.

Petrović je kazao da je doneta i uredba o ukidanju carine i prelevmana za uvoz junadi i prasadi namenjenih tovu. To je urađeno, kakao je objasnio, jer u Srbiji već dugo nema dobrog genetskog materijala, zbog čega je potreban uvoz.

"Za uvoz iz zemlja Evropske unije ukupna opterećenja su nula, odnosno nema carina i prelevmana, a za druge zemlje ona su smanjena", kazao je on.

UREDBA VLADE RS O OGRANIČAVANJU MARŽI NA OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE NEĆE BITI IZMENJENA NI STAVLJENA VAN SNAGE

Ministar Petrović je izjavio da je ta uredba dala rezulate i da ničim nije ugrozila bilo čiji poslovni interes. "Ne postoji nijedan razlog da se ta uredba o maržama stavi van snage", kazao je Petrović.

Govoreći o poskupljenjima hrane, Petrović je naveo da "ne vidi razlog za poskupljenje osnovnih životnih namirnica, jer su sirovine od kojih se proizvode domaće".

On smatra da zbog toga domaći proizvođači hrane ne treba da pravdaju poskupljenja time što je skočila vrednost evra. "Došlo je ili će doći do povećanja cena konditorskih proizvoda i sokova ali pre svega onih koji su vezani za uvoz ili su uvozni proizvodi", rekao je on.

Prema njegovim rečima, poslednja dva dana Ministarstvo je obavilo kosultacije sa svim proizvođačima slatkiša i sokova i, kako je dodao, "domaći proizvođači neće povećavati cene".

On je naveo i da povećanje kursa "za domaću privredu u značajnom delu može da bude pozitivna stvar, jer može da bude konkurentnija, a i su uvozni proizvodi su skuplji, dok istovremeno uzvoznici zarađuju više".

Petrović je ocenio da "Vlada konzistentnom politikom brani cenu osnovnih životnih namirnica" i da država kao neutralan regulator štiti interese svih građana, odnosno njihov standard.

EPL NAJVREDNIJA KOMPANIJA NA SVETU

Poslovni dnevnik

Tržišna kapitalizacija komopanije Epl prvi put u istoriji premašila je 500 milijardi dolara, učvrstivši time status najvrednije kompanije na svetu.

Samo šest američkih kompanija je do sada zabeležilo tržišnu vrednost veću od 500 milijardi dolara, i uz Epl to su Ekson Mobil, Majkrosoft, Cisko, Intel i Dženeral Elektrik.

Inače, portal CNN Money je objavio da je vrednost Epla sada veća od bruto domaćeg proizvoda Poljske, Belgije, Švedske, Saudijske Arabije ili Tajvana.

Međutim, na taj tekst ubrzo se obrušio "Business Insider", tvrdeći da su takva poređenja sasvim pogrešna. Naime, 500 milijardi dolara jeste vrednost koja premašuje BDP Poljske, ali BDP predstavlja ukupnu godišnju vrednost dobara i usluga proizvedenih u nekoj zemlji, dok tržišna kapitalizacija zavisi od procene tržišta, odnosno ulagača.

Stručnjaci "Business Insidera" pritom navode da bi se bolja slika dobila kada bi se tržišna kapitalizacija Epla uporedila sa ukupnom vrednošću imovine u Poljskoj.

Još bolja mera Eplovog "BDP-a" mogla bi biti njegova godišnja prodaja, koja je prošle godine dostigla čak 127 milijardi dolara. Epl je u tom smislu veći od, na primer, Katara.

USTAVNI SAVET FRANCUSKE UKINUO ZAKON O PORICANJU GENOCIDA, OCENIVŠI DA JE TO U SUPROTNOSTI SA SLOBODOM IZRAŽAVANJA

B92, Beta

Ustavni savet Francuske ukinuo je zakon kojim se negiranje jermenskog genocida 1915. inkriminiše, ocenivši da je to u suprotnosti sa slobodom izražavanja.

Zakon o negiranju genocida nad Jermenima je izazvao diplomatsku krizu između Pariza i Ankare.

"Savet je ocenio da se sprečavanjem osporavanja ili postojanja sudske kvalifikacije neke vrste zločina čini nešto neustavno" i krši se sloboda izražavanja i komunukacije, navodi se u saopštenju.

Turska je sa "zadovoljstvom" danas prihvatila odluku Ustavnog saveta. "Velika kriza je izbegnuta između Francuske i Turske", izjavio je neimenovani portparol turske diplomatije.

Zakon, koji je usvojen u francuskom parlamentu 23. januara, podržao je predsednik Nikola Sarkozi, koji je obećao 1. februara novi tekst u slučaju ustavne cenzure.

Zakon o poricanju genocida, među kojima i jermenski 1915. godine, izglasan je uprkos pretnjama Turske i prisustvu nekoliko hiljada demonstranata tada ispred parlamenta u Parizu.

Velika većina poslanika glasala je za nacrt zakona, koji predviđa godinu dana zatvora i 45.000 evra kazne za svako javno negiranje genocida, koji je zakonom priznat.

Francuska priznaje dva genocida: prema Jevrejima u Drugom svetskom ratu i prema Jermenima, ali je do sada samo kažnjavala za poricanje prvog genocida.

Francuska je 2011. godine priznala postojanje genocida Otomanskog carstva nad Jermeninima između 1915. i 1917. godine, kada je stradalo, prema Jermenima, milion i po ljudi.

Turska priznaje da je poginulo do 500.000 Jermena, ali tokom sukoba i njihove nasilne deportacije prema Iraku, Siriji i Libanu, tada takođe pod Otomanskim carstvom.

Turska odbacuje termin genocid i smatra da je broj ubijenih Jermena preuveličan, a ukazuje i na to da je u tom sukobu žrtava bilo na obe strane.

Turska je pre usvajanja zakona zapretila da će početi da osuđuje "francuski kolonijalizam" na međunarodnim skupovima kao uzvratnu meru na plan Francuske da proglasi krivičnim delom poricanje da su masovna ubistva Jermena u otomanskoj Turskoj bila genocid.

Turska je tada zapretila da će, ako taj predlog bude usvojen, povući ambasadora iz Francuske, a turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi Francuska trebalo da ispita šta je ona radila u Africi, uz ocenu da je Francuska odgovorna za smrt hiljada ljudi u Alžiru i Ruandi.

RUMUNSKI PARLAMENT JE USVOJIO ZAKON O LUSTRACIJI, KOJI ONEMOGUĆAVA KOMUNISTIMA KOJI SU NEKADA IMALI VISOKE POLOŽAJE DA PONOVO DOĐU NA VLAST

B92, Beta

Rumunski parlament je usvojio Zakon o lustraciji, koji onemogućava komunistima koji su nekada imali visoke položaje da ponovo dođu na vlast

Rumunska javnost 20 godina čeka donošenje zakona o lustraciji. Bivši komunisti su se vratili na vlast, što objašnjava nerešene ili loše rešene probleme u Rumuniji.

Odmah posle rumunske revolucije, u martu 1990, usvojena je Temišvarska deklaracija, kojom se predviđa da bivši komunisti koji su bili na položajima i bili angažovani u političkoj policiji dobiju 20-godišnju zabranu obavljanja zvaničnih dužnosti.

Režim Jona Ilijeskua, koji je preuzeo vlast posle revolucije, nije prihvatio tu deklaraciju, a ni kasnije nisu uspeli pokušaji da se izglasa zakon o lustraciji.

Sadašnji zakon predviđa petogodišnju lustraciju za osobe koje su imale plaćene političke položaje u komunističkoj partiji – u centralnom, regionalnom i lokalnom aparatu, članove centralnog komiteta komunističke partije, članove Državnog saveta, ministre, osobe koje su radile u represivnom aparatu, direktore izdavačkih kuća, tužioce koji su praktikovali političku policiju.

Mnogi smatraju da je zakon o lustraciji prekasno usvojen i da neće doprineti ozdravljenju rumunskog društva, pošto su mnogi na koje se zakon može primeniti već stari, a mlađi ljudi su već "očistili" svoju prošlost antikomunističkim stavom posle revolucije i sada su na dobrim funkcijama.

SVETSKA TRGOVINSKA ORGANIZACIJA POTVRDILA SVOJU RANIJU PRESUDU DA KINESKO OGRANIČENJE IZVOZA SIROVINSKIH MATERIJALA NARUŠAVA TRGOVINSKE PROPISE

Tanjug

Kina mora da dovede svoje carine i mere o izvoznim kvotama za elemente, uključujući magnezijum i cink, u sklad sa svojim obavezama u STO.

Ta organizacija je u julu presudila u korist SAD, Evropske unije i Meksika posle njihovih žalbi da Kina nije ispunila obećanja koja je dala pri učlanjenju u STO.

Ta presuda se odnosila na boksit, ugalj za koksovanje, fluorid, magnezijum, silicijum metal, silicijum karbid, žuti fosfor i cink, od kojih su mnogi od ključnog značaja za hemijsku i metalsku industriju u proizvodnji različitih produkata, kao što su lekovi, frižideri i limenke za sokove. Peking je 31. avgusta uputio žalbu STO na tu presudu.

"Današnja presuda predstavlja ogromnu pobedu za SAD, naročito za njene proizvođače i radnike", izjavio je američki trgovinski predstavnik Ron Kirk.

On je dodao da "današnja odluka osigurava da prerađivačka industrija u ovoj zemlji može da dobije materijale koji su joj potrebni za proizvodnju i da konkuriše pod podjednakim uslovima".

Komesar EU za trgovinu Karel De Guht je ukazao da presuda STO predstavlja uspeh u naporima za osiguranje pravičnog pristupa "neophodnim" sirovinskim materijalima za industriju EU.

"Kina se sada mora povinovati tako što će te izvozne restrikcije brzo ukloniti i, uz to, očekujem da Kina dovede svoj ukupan režim izvoza, uključujući metale iz grupe retke zemlje, u sklad sa propisima STO", rekao je De Guht.

"GUGL", "MAJKROSOFT" I "JAHU" ZAJEDNIČKI U BORBI PROTIV SPAMOVANJA

Tanjug

Kompanije "Gugl", "Majkrosoft","Jahu", "AOL" i "Fejsbuk" ostavile su po strani rivalstvo radi borbe protiv zajedničkog neprijatelja, kao što je spamovanje, tačnije reklamiranje putem e-pošte i "pecanja"(phishing).

Internet giganti su saopštili da su se udružili sa "Bankom Amerike", "Pej Palom" i drugima u borbi protiv spamovanja i "pecanja", gde se obično šalje mejl u kome se od primaoca traži da otkrije svoju šifru ili neke druge informacije, prenela je agencija AFP.

Nakon godinu i po dana zajedničke saradnje, oni su objavili osnivanje tehničke radne grupe poznatije kao DMARC.org.

"Ta vrsta internet prevare, obmane na milione ljudi i kompanija godišnje, rezultirajući gubitkom potrošačkog poverenja u e-poštu, kao i u internet u celini", rekao je predsednik DMARC.org-a Bret MekDauel.

"Industrijska saradnja, u kombinaciji sa tehnologijom i edukacijom potrošača, od ključnog je značaja za borbu protiv 'pecanja'," rekao je MekDauel.

DRUŠTVENA MREŽA "TVITER" UVODI SISTEM ZA CENZURU SADRŽAJA PORUKA

Tanjug

Društvena mreža "Tviter", preko koje se šalju kratke poruke - "tvitovi", objavila je danas da će uvesti sistem za cenzuru njihovog sadržaja.

Cenzura se neće odnositi na sve poruke i u svim zemljama, već na zahteve (koje upute pojedinci, društva ili kompanije) i to na specifične sadržaje, preneli su francuski elektronski mediji.

Ova mreža, koja je ranije objavila da svaka četiri dana upravlja sa milijardu "tvitova", ističe da će takve zahteve razmotriti pre nego što ih ispuni.

"Tviter" navodi da sagledava stvari na pozitivan način i dodaje da će ta nova politika omogućiti da njega usluga bude prisutna u više zemalja gde sloboda izražavanja ima granice.

EVROPSKA CENTRALNA BANKA NAJAVILA OTKUP OBVEZNICA NA NEDELJU DANA

Tanjug

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da će otkupiti na nedelju dana državne obveznice u iznosu od 1,104 milijarde evra, prenosi AFP.

Ovaj iznos, iako je dvostruko veći u odnosu na prethodnu sedmicu, je i dalje skroman.

ECB je prošle nedelje najavila da će otkupiti na nedelju dana 462 miliona evra duga koje su emitovale zemlje zone evra, što je daleko ispod rekordnog iznosa od 22 milijarde evra ostvarenog početkom avgusta 2011.

Evropska finansijska institucija još od maja 2010. vrši otkup emitovanog duga zemalja zone evra pogođene dužničkom krizom na sekundarnim tržištima.

Ovaj program, koji je osporavan u samom svom sedištu, pre svega u Centralnoj banci Nemačke, odnosio se u prvom redu na Grčku, čiji je dug postao nepodnošljiv. On se zatim proširio na Irsku i Portugaliju a od letos i na Španiju i Italiju, žrtve dužničkih kriza.

Veliki broj ekonomista i političara, pre svega u Francuskoj, pozivali su poslednjih meseci ECB da poveća obim otkupa duga, smatrajući to jedinim rešenjem za zaustavljanje širenja dužničke krize, što je evropska finansijska institucija sa sedištem u Frankfurtu sve do sada odbijala.

Državni sekretar u nemačkom Ministarstvu za finansije Jerg Asmusen je ocenio da je takva vrsta otkupa obveznica opravdana kao i da je u skladu sa mandatom ECB, dodajući da bi on trebalo da bude ograničen kako u pogledu iznosa tako i roka.

On je ponovio da je ovakav potez ECB pre svega učinjen kako bi se pomoglo vladama da povrate poverenje tržišta.

ECB poseduje državne obveznice u ukupnom iznosu od 213 milijardi evra, koje će ove nedelje "zamrznuti" preuzimajući od banaka depozite u uobičajenom obimu.

SPORAZUM O BUDŽETSKOJ DISCIPLINI U EU TREBALO BI DA BUDE POTPISAN DO 1. MARTA 2012.GODINE

Tanjug

Sporazum o budžetskoj disciplini u Evropskoj uniji, koji bi obuhvatao sve njene članice osim Britanije, trebalo bi da bude potpisan do 1. marta, izjavio je danas francuski predsednik Nikola Sarkozi, nakon sastanka u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je dodala da će do raspleta krize doći "korak po korak, a ne jednokratnim rešenjima".

"Kombinacijom stabilnih finansija i pokretača privrednog rasta želimo jasno da poručimo da smo odlučni ne samo da održimo i stabilizujemo evrozonu, već i da želimo jaku, savremenu i konkurentnu Evropu", ukazala je ona.

Lideri Francuske i Nemačke su saopštili da je podsticanje privrednog rasta u 17 zemalja evrozone njihov glavni prioritet, dok pokušavaju da zaustave dužničku krizu koja pokazuje znake širenja.
Po završetku sastanka, Merkel je apelovala na Grčku i njene privatne kreditore da se hitno dogovore o restrukturisanju državnog duga te zemlje, prenela su agencije.

U suprotnom, ukazala je ona, Grčka neće moći da primi sledeću tranšu novčane pomoći. Evrozona je u oktobru dogovorila drugi paket pomoći za Grčku, u okviru kog su privatni zajmodavci iz privatnog sektora pristali na otpis 50 odsto grčkog duga.

Kancelarka je naglasila da ona i predsednik Francuske žele da Grčka primi novac.

"Želimo da Grčka ostane u evrozoni", ukazala je Merkelova.

Njih dvoje su takođe pozvali zemlje da ubrzaju proces uplate novca u fond za spas evrozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), da bi se podstaklo tržišno poverenje. Lideri su naveli i da je važno brzo privesti kraju pregovore o novom ugovoru koji bi uveo fiskalnu disciplinu u zoni evra.

"Nemačka i Francuska su spremne da razmotre u kojoj meri možemo da ubrzamo uplate u fond i time još jednom jasno naglasimo našu veru i podršku evrozoni", obratila se Merkelova novinarima.

Nemačka je insistirala na merama štednje, za koje smatra da su neophodne kako bi se smanjili državni deficiti i povratilo poverenje investitora. Evropa se bori da kreira novi ugovor koji bi uveo stroža fiskalna pravila, a oko koga su se evropski lideri složili na samitu održanom početkom decembra.

Lideri Nemačke i Francuske su novinarima rekli i da bi Evropa trebalo da uporedi prakse na tržištima rada u pojedinačnim zemljama, kao i da uči od najboljih, a da bi evropski fondovi trebalo da budu upotrebljeni na način koji bi doveo do stvaranja novih radnih mesta.

Merkelova i Sarkozi su izgleda izgladili i nesuglasice oko kontroverznog poreza na finansijske transakcije. Kancelarka je ukazala da može da zamisli takav porez samo u okviru evrozone i pohvalila "dobar primer" koji je dao francuski predsednik, nakon njegove izjave da je spreman da sam uvede takav porez ukoliko ne bude ostvaren panevropski dogovor.

Premijer Italije Mario Monti u sredu dolazi u prvu posetu Berlinu, a Merkelova i Sarkozi će 20. januara, pre narednog evropskog samita, putovati u Italiju.

Italija se našla u središtu dužničke krize zbog svoje veličine, ogromnog duga i potrebe da se značajno zaduži u prvom ovogodišnjem kvartalu. Prinosi na italijanske desetogodišnje obveznice kreću se oko sedam odsto, što je nivo koji se smatra neodrživim.

Monti je sinoć iz Rima negirao da je evrozona u problemima, ali i upozorio da su "sistemsku krizu" u Evropi pokrenuli dugovi.

LIDERI 25 EVROPSKIH ZEMALJA POTPISALI NOVI SPORAZUM NAMENJEN SPREČAVANJU GOMILANJA OGROMNIH DUGOVA U 17 ZEMALJA EVROZONE

Lideri 25 evropskih zemalja potpisali su danas novi sporazum namenjen sprečavanju gomilanja ogromnih dugova u 17 zemalja evrozone, da bi predupredili ponavljanje krize slične trenutnoj kroz kroju prolazi evropska monetarna unija.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, koji je nadgledao proces potpisivanja, izjavio je da će sporazum obezbediti da "ekonomska i monetarna unija konačno hoda na dve noge", prenela je agencija AP.

Od 27 zemalja EU, samo su Britanija i Češka odlučile da ne potpišu ugovor. Čelnici država i vlada evrozone nadaju se da će im sporazum pomoći da prevaziđu dvogodišnju dužničku krizu. Međutim, sve države potpisnice sada treba da ratifikuju sporazum kod kuće, što je proces koji bi na nekim mestima mogao da naiđe na poteškoće. Irska je već najavila referendum.

Sporazum će stupiti na snagu kada ga ratifikuje 12 od 25 država, a državama koje to ne budu učinile biće uskraćen pristup fondu za spas, Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM) koji u julu treba da počne sa radom.

Prema fiskalnom sporazumu, države koje oštre budžetske propise ne unesu u svoje zakonodavstvo biće izvedene pred Evropski sud pravde.

Svega nekoliko od 25 zemalja koje su potpisale sporazum ima deficit ispod granice EU od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a prema takozvanom "zlatnom pravilu" novog ugovora, strukturni deficit država treba da bude ograničen na 0,5 odsto BDP-a.

Izvor: Tanjug, 2.3.2012.

SLEDEĆI KORAK ZA SRBIJU NAKON STICANJA STATUSA KANDIDATA ZA ČLANSTVO U EU JE DOBIJANJE DATUMA POČETKA PREGOVORA O ČLANSTVU

Srbija, nakon sticanja statusa kandidata za članstvo u EU, počinje da se priprema za prevazilaženje naredne stepenice u procesu evrointegracija - dobijanje datuma početka pregovora o članstvu, čime će, kako su u više navrata isticali političari u Beogradu, njen put ka EU postati neopoziv.

Za otvaranje pregovora o članstvu potrebna je saglasnost svih zemalja članica EU, a Srbija će, osim što će morati da zadovolji uslove postavljene u prošlosti svim kandidatima, morati i da ostvari napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom, odnosno da ispuni kriterijume koje je definisala Evropska komisija.

Kako je večeras u izjavi Tanjugu podsetio bivši vicepremijer zadužen za evrointegracije Božidar Đelić, kako bi se zadovoljili svi uslovi koje je u oktobru definisala Evropska komisija preostalo je još da Beograd i Priština pronađu kompromis oko telekomunikacija i energetike.

Rok za otpočinjanje pregovora nakon što neka država dobije status kandiata ne postoji, u slučaju Hrvatske je on bio oko godinu i po dana, dok Makedonija, koja je status kandidata dobila 2005. godine još nije otpočela pregovore.

Povoljna ocena Evropske komisije o napretku u tom procesu i preporuka za početak pregovora može biti doneta u bilo kom trenutku, odnosno Srbija ne mora čekati neko od redovnih zasedanja komisije.

Pregovori o članstvu u EU odnose se na obaveze koje nisu sadržane u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a pregovara se i o rokovima u kojima će država kandidat da ispuni uslove potrebne za sticanje punopravnog članstva.

Predmet pregovora su oblasti poput učešća u radu zajedničkih institucija (broj poslanika u Evropskom parlamentu, broj glasova u Savetu ministara...), zatim zajednička poljoprivredna politika, regionalna politika, ekonomska, monetarna i budžetska politika.

Pravne tekovine EU su za potrebe pregovora razvrstane u 35 poglavlja. Ona poglavlja u kojima je postignuta saglasnost između kandidata i EU zaključuju se samo privremeno, a tek na kraju se usvaja ceo paket kada se utvrdi da su uspešno zatvorena sva poglavlja.

Pregovori će, na osnovu iskustava zemalja koje su ih vodile u bliskoj prošlosti, verovatno biti otvoreni razgovorom o poglavljima 23 i 24, koja se odnose na osnovna prava, pravosudne reforme, vladavinu zakona i bezbednost.

Po okončanju pregovora potpisuje se Ugovor o pristupanju koji predviđa tačan trenutak od kojeg počinje punopravno članstvo.

Od trenutka stupanja u punopravno članstvo, za novu državu članicu važe sva prava i obaveze koje proizlaze iz Ugovora o pristupanju, a ugovor predviđa prelazne rokove za potpuno preuzimanje određenih prava i obaveza, kao što su, na primer, preuzimanje evra i slobodno kretanje.

Pre donošenja konačne odluke Evropski savet traži stav Komisije o pristupanju koji ga ne obavezuje, a takođe je potrebno da se sa prijemom saglasi Evropski parlament apsolutnom većinom glasova svojih članova.

Nakon saglasnosti Evropskog parlamenta i Saveta, Sporazum o pristupanju potpisuju šefovi država i vlada. Sporazum zahteva da ga ratifikuju sve države članice, u skladu sa njihovim ustavnopravnim propisima. Postupak pristupanja je okončan kad se deponuju ratifikacioni instrument.

Izvor: Tanjug, 2.3.2012.

BROJ TRAŽILACA AZILA IZ SRBIJE U ZEMLJAMA EU U 2011. GODINI SMANJEN SA 17.000 NA 10.000

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na sastanku prijatelja Regionalne inicijative za migracije, azil i izbegla lica (MARRI) da je broj tražilaca azila iz Srbije u zemljama EU u 2011. godini smanjen sa 17.000 na 10.000.

Dačić je na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici zemalja članica MARRI i direktor te inicijative Trpe Stojanovski, ocenio da će dobijanje statusa kandidata Srbije za članstvo u EU biti podstrek daljem razvoju reformi u državi, ali i podsticaj čitavom regionu.

Zamenik predsednika Vlade je saopštio da je u našoj zemlji privedeno više od 5.000 migranata, od kojih je 3.300 zatražilo azil, i dodao da Srbija nema dovoljno kapaciteta za prihvat svih onih koji žele da dobiju azil.

On je podsetio na to da u Srbiji postoje dva prihvatilišta - u Banji Koviljači i u Bogovađi, što je, kako je ocenio, nedovoljno zbog čega je Vlada Srbije usvojila predlog za povećanje kapaciteta.

Prema njegovim rečima, oblast legalnih migracija i borba protiv trgovine ljudima su dva bitna prioriteta na koje i Srbija fokusira pažnju u okviru MARRI, kojoj trenutno i predsedava.

Oblast legalnih migracija je veoma važna i naša nastojanja treba da budu usmerena na bolje upravljanje legalnim migracionim tokovima jer njihova zloupotreba u poslednje vreme predstavlja veliki problem koji može da ugrozi rezultate postignute u oblasti vizne politike i evrointegracija uopšte, ukazao je Dačić.

On je istovremeno istakao neophodnost sprečavanja zloupotreba institucije migracija, kao i prava na azil, što se može postići samo usklađivanjem pravnih okvira i sistema regulisanja njihovog korišćenja.

Prema njegovim rečima, neki od načina za sprečavanje zloupotreba u ovoj oblasti jesu uspostavljanje mreže saradnje između graničnih policija, na međunarodnim aerodromima u državama članicama MARRI, pojačano obezbeđenje državne granice, kontrola lica i putnika na stanicama i saradnja sa Europolom.

Dačić je u oblasti borbe protiv trgovine ljudima ocenio kao vrlo korisnu razmenu iskustava između predstavnika vladinog i civilnog sektora u zemljama članicama MARRI koje se bave ovom problematikom.

On je izrazio očekivanje da će predlozi novih projekata, koje će inicirati MARRI na osnovu konkretnih ideja nacionalnih koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima, privući pažnju i u narednom periodu dobiti podršku.

Zamenik predsednika Vlade je uputio poziv na saradnju i pomoć u realizaciji predviđenih aktivnosti jer one, kako je naveo, doprinose zajedničkom cilju - bezbednom regionu zapadnog Balkana.

Dačić je istakao da će naša zemlja nastojati da ispuni zadatke utvrđene usvojenom strategijom i akcionim planom za period od 2011. do 2013. godine, kao i da će pružiti podršku svim aktivnostima MARRI.
On je dobijanje statusa kandidata za članstvo Srbije u EU ocenio kao pozitivnu odluku koja je u interesu građana naše zemlje, i
ukazao na to da taj status znači potvrdu da su postignuti značajni rezultati u oblasti reformi, da je Srbija demokratsko društvo i da je verifikovana kao država u kojoj postoje evropske vrednosti.

Stojanovski je uputio čestitke Srbiji na sticanju statusa kandidata, uz ocenu da to predstavlja novi impuls i kvalitet sa stanovišta regionalne saradnje.

On je najavio nove inicijative i strateške aktivnosti MARRI, i istakao da su one od suštinskog značaja za regionalnu saradnju u cilju jačanja kapaciteta državnih uprava, regionalnog vlasništva i podrške evropskim integracijama.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 2.3.2012.

POSTIGNUT DOGOVOR O ZAJEDNIČKOJ KONTROLI GRANIČNIH PRELAZA I AVIO I ŽELEZNIČKOG SAOBRAĆAJA IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE

Direktori policija ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore Milorad Veljović i Božidar Vuksanović postigli su danas dogovor o zajedničkoj kontroli graničnih prelaza i avio i železničkog saobraćaja između dve zemlje.

Veljović je nakon sastanka istakao da je saradnja policija Srbije i Crne Gore važna i neophodna, i dodao da je sa Vuksanovićem postigao dogovor o nastavku akcije koja podrazumeva prisustvo srpskih policajaca u crnogorskim primorskim gradovima tokom turističke sezone.

Prema njegovim rečima, dogovorena je i svakodnevna razmena podataka i informacija u cilju otkrivanja počinilaca najtežih krivičnih dela.

Vuksanović je rekao da će zajednički policijski timovi ubuduće kontrolisati avio i železnički saobraćaj, a biće prisutni i na graničnim prelazima.

On je ukazao na to da dve zemlje čeka veliki posao u oblasti evropskih integracija, i ponovio neophodnost međusobne saradnje u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 1.3.2012.

U SRBIJI IMA 2.682 NASTAVNIKA BEZ PUNOG FONDA ČASOVA I STOTINU NJIH KOJI SU OSTALI NERASPOREĐENI, ŠTO UPUĆUJE NA NEOPHODNOST ULAGANJA U OBRAZOVNI SISTEM: Uzrok tog problema je smanjenje broja đaka u školama i zbog toga je neophodno racionalizovati školski sistem

Ministar prosvete i nauke u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović saopštio je danas da u Srbiji ima 2.682 nastavnika bez punog fonda časova i stotinu njih koji su ostali neraspoređeni i ukazao na neophodnost racionalizacije mreže škola u Srbiji.

Obradović je na dvodnevnoj konferenciji "Dobre prakse i partnerstva - ključ efikasnog, kvalitetnog i pravednog obrazovanja" naveo da je uzrok tog problema smanjenje broja đaka u školama, i ponovio nužnost racionalizacije školskog sistema.

On je istakao da je od 2002. do 2010. godine broj osnovaca smanjen za 15,5 odsto, srednjoškolaca za 7,86 odsto, dok je broj odeljenja ukupno manji za devet odsto.

Ministar je naglasio da je ugašeno 1.585 odeljenja, a da postoji približno 4.000 odeljenja sa deset i manje učenika, kakva su isturena odeljenja matičnih škola ili odeljenja u kojima se obrazuju pripadnici nacionalnih manjina.

Ovaj demografski problem nije se odrazio na smanjenje broja nastavnika u osnovnom i srednjem obrazovanju, ali je uticao na smanjenje broja zaposlenih sa punim radnim vremenom, napomenuo je Obradović.

Određen broj nastavnika, da bi povećao svoj radni fond, istovremeno radi u nekoliko škola, kao i u različitim opštinama, naveo je ministar.

Obrazovni sistem Srbije, kako je istakao, ne može da napreduje bez većih ulaganja, pri čemu je cilj da se procenat bruto društvenog proizvoda (BDP) koji se ulaže u obrazovanje sa sadašnjih nešto više od tri odsto poveća na šest odsto.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je saopštio da je obrazovanje ključno za razvoj svake zemlje, i dodao da je EU od 2003. godine do sada uložila 61 milion evra u različite projekte namenjene unapređenju obrazovanja u Srbiji.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor naglasio je da univerziteti u Srbiji moraju da se prilagode realnosti i tržištu rada, i potvrdio da će Svetska banka nastaviti da sarađuje sa Srbijom i podržava razvojne programe u oblasti obrazovanja.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 1.3.2012.

PRODATO 423.772 DRŽAVNIH ZAPISA Aukcija šestomesečnih državnih zapisa Republike Srbije održana 1. marta 2012. godine

Na aukciji šestomesečnih državnih zapisa Republike Srbije, održanoj 01. marta 2012. godine, prodato je 423.772 državnih zapisa, ukupne nominalne vrednosti 4.237.720.000,00 dinara. To predstavlja 70,63 odsto obima emisije.

Državni zapisi su prodati po diskontnoj stopi od 10,48 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 30. avgusta 2012. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 1.3.2012.

CISKO EKSPO IT I MREŽNA KONFERENCIJA BIĆE ODRŽANA 20. I 21. MARTA 2012. GODINE U BEOGRADU

Kompanija Cisko organizovaće 20. i 21. marta Cisko Ekspo, jedan od najvažnihih IT događaja u regionu, koji će se ove godine fokusirati na tri velike teme - inteligentne mreže, računarstvo u oblaku i mobilnost.

Generalni direktor kompanije Cisko Srbija Goran Obradović je kazao da će ove godine biti predstavljeni najnoviji trendovi iz oblasti umrežavanja za više od 600 IT profesionalaca iz svih segmenata srpskog tržišta.

"Kroz proteklih 11 godina smo uvideli da je Cisko Ekspo postao najveća IT i mrežna konferencija u regionu i čvrsto verujemo da će koncept inovacija doneti nove ideje koje će pomoći svim učesnicima da razviju nove poslove ili da se dodatno usavrše u oblastima u kojima već imaju liderske pozicije", istakao je Obradović.

Više od 40 prezentacija koje će održati iskusni domaći i inostrani profesionalci pokriće najvažnije teme iz oblasti IT-a i mreža.

Lokalni i globalni partneri kompanije Cisko, demonstriraće uživo najinteresantnije studije slučaja iz perspektive klijenata i korisnika, u okviru izložbenog prostora.

Viši potpredsednik kompanije Cisko i lider za Centralni i region Istočne Evrope Mihael Ganser izneće najnovije viđenje Srbije na nivou globalne konkurentnosti i u kojoj ulozi se pojavljuju informacione tehnologije danas i u kojoj će se naći u budućnosti.

On će objasniti aktuelnu promenu informacione ekonomije u mrežnu ekonomiju i njen uticaj na društvo, poslovanje i tehnologiju.

Demonstracija uživo pokažaće sposobnosti informacionih tehnologija i način na koji kompanije mogu podići svoje poslovanje na viši nivo i pružiti klijentima usluge bolje nego ikada pre.
Cisko Ekspo konferencija će jedanaesti put za redom okupiti tehnološke eksperte, poslovne ljude i donosioce odluka iz oblasti informacionih tehnoloija iz najuspešnijih domaćih i stranih kompanija, inženjere, predstavnike kompanije Cisko iz inostranstva, članove Vlade, vodeće Cisco partnere, servis provajdere...navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug, 14.2.2012.

RASPISAN KONKURS ZA FINANSIRANJE PROJEKATA UDRUŽENJA U OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE NA TERITORIJI GRADA LOZNICE ZA 2012. GODINU

Sredstva iz budžeta grada Loznice za 2012. godinu raspoređuju se sa ciljem da se, obezbeđujući sredstva udruženjima koja se aktivno i u kontinuitetu bave socijalnim pitanjima, održi dostignuti nivo i podrži pluralizam pružalaca i obima vaninstitucionalno pruženih usluga u oblasti socijalne zaštite.

Svrha konkursa je da se sredstva usmere ka podsticanju programarada/projekata ili obezbeđenju nedostajućeg dela sredstava za finansiranje pr ograma rada/projekata koje realizuju udruženja, a koji su od javnog interesa u oblasti: socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, pomoći starima, pripadnike/ce romske nacionalnosti i drugi projekti u kojima udruženje isključivo i neposredno sledi javne potrebe kroz:

- pomoć razvoju i održivosti usluga koje pružaju udruženja koja se bave pitanjima socijalne zaštite,
- promociju i uvođenja usluga u oblast socijalne zaštite koje nisu obezbeđene/finasirane od strane Republike ili lokalne samouprave u javnim institucijama, nego ih sprovode udruženja.
Sredstvima koja se raspoređuju ovim konkursom podržavaju se sledeće oblasti:

- Aktivnosti predviđene planom rada udruženja kojima se obezbeđuje nastavak pružanja održivih usluga koje udruženjaveć sprovode,
-Posebni projekti, kojima se doprinosi uspostavljanju i razvijanju održivih usluga koje imaju veći obuhvat ugroženih grupa i za koje su obezbeđena donatorska sredstva.

Projekti koji se zasnivaju na edukacijama biće podržani, u meri u kojoj neposredno doprinose poboljšanju položaja određene ugrožene grupe.

Grad Loznica ovim sredstvima neće finansirati:

1) Pojedince za učešće na konferencijama, putovanjima,finansiranje studija i za slične aktivnosti,
2) Inicijative koje donose profit udruženjima građana,
3) Aktivnosti političkih i stranačkih organizacija, verskih organizacija, grupa i sekti,
4) Vladine organizacije ili institucije, uključujući škole, mesne zajednice i dr.,
5) Organizacije čiji je osnivač grad Loznica,
6) Aktivnosti koje zagovaraju netolerantnost i nasilje,
7) Adaptacije,sanacije i rekonstrukcije objekata.

PRIJAVLJIVANJE - OPŠTA PRAVILA

Pravo na podnošenje prijave imaju udruženja građana, koja ispunjavaju sledeće uslove:

- da su registrovane kod nadležnog organa;
- da imaju sedište ili ogranak na teritoriji grada Loznice i deluju na tom području kao gradska, međuopštinska ili republička udruženja;
- da su osnovana radi ostvarivanja ciljeva iz oblasti socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, pomoći starima, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, kao i humanitarni programi u kojima udruženja isključivo i neposredno sledi javne potrebe;
- da obavljaju aktivnosti socijalno-humanitarnog, zdravstveno-edukativnog i preventivnog karaktera;
- da je nadležan organ udruženja usvojio izveštaj o finansijskom poslovanju udruženja za 2011.godinu;
- da su program rada / projekat, odnosno aktivnosti, predviđene usvojenim programom rada udruženja za 2012.godinu od strane nadležnog organa udruženja;
- da predložene aktivnosti (i sredstva za realizaciju istih) sprovode na teritoriji grada Loznice.

Udruženja koja su dobila sredstva za realizovanje programa rada/projekta moraju najmanje jednom godišnje da čine dostupnim javnosti izveštaj o svom radu i o obimu i načinu sticanja i korišćenja sredstava i taj izveštaj dostavljaju davaocu sredstava.

Projekti koji se sprovode i u susednim zemljama ili i u zemljama regiona mogu da budu podržani samo u onim delovima koji se sprovode na teritoriji grada Loznice, ukoliko su ti delovi napisani kao samostalne konzistentne celine grupa aktivnosti.

Podnosilac prijave može da se opredeli da realizuje program rada/ projekat u saradnji sa jednim ili više partnerskih udruženja.U slučaju partnerstva, puna pravna i finansijska odgovornost za sprovođenje programa rada / projekta leži na podnosiocu prijave.

Nacionalna i međunarodna udruženja sa sedištem izvan područja grada mogu da deluju kao partnerske organizacije podnosioca zahteva, ali ne mogu da imaju finansijske koristi od dotacije ili da budu primaoci dotacije iz budžeta grada Loznice.

Period trajanja predloženih aktivnosti je do kraja 2012. godine.

Budžet:

Grad je namenio ukupno 3.000.000 dinara za sufinansiranje programa rada / projekata udruženja u ovoj oblast. Predlozi koji uglavnom imaju za cilj da pokriju operativne troškove neće biti visoko ocenjeni. Većina dotacija će se kretati u razmaku od 25.000 do 400.000 dinara. Isto udruženje može podneti najviše dve prijave, pri čemu ukupan predviđeni budžet jednog programa rada/projekta ne može biti manji od 50.000 dinara ni veći od 700.000 dinara.

Za više detalja posetite: http://www.loznica.rs/cms/mestoZaUploadFajlove/KONKURS%20ZA%20SOCIJALNU%20ZASTITU%20ZA%202012.pdf (ONLINE) ili http://www.loznica.rs/ (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Građanske inicijative, 14.2.2012.

ODLOŽEN PETI TRADICIONALNI STRUČNI SKUP U ORGANIZACIJI AGENCIJE ZA LICENCIRANJE STEČAJNIH UPRAVNIKA

Obaveštavamo sve zainteresovane da se odlaže peti tradicionalni stručni skup u organizaciji ALSU planiran za mart 2012. godine. Bliže informacije o novom terminu savetovanja biće blagovremeno objavljene na portalu ALSU.

Izvor: Vebsajt Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, 14.2.2012.

POTPISAN PLAN BILATERALNE VOJNE SARADNJE ZA 2012. GODINU SA ITALIJOM


Pete bilateralne konsultacije između мinistarstаva odbrane Republike Srbije i Republike Italije, koje su predvodili državna sekretarka dr Tanja Miščević i šef Treće Uprave general Salvatore Farina, održane su 13. februara u Rimu.

Obostrano je konstatovano da je saradnja u oblasti odbrane u poslednje tri godine unapređena i po sadržaju i broju aktivnosti. Nedavna poseta ministra Šutanovca Italiji predstavlja dodatni impuls intenziviranju saradnje posebno u oblasti zajedničkog učešća srpskih i italijanskih snaga u mirovnim misijama EU i UN. Italija je najveći zagovornik priključenja Srbije Evropskoj uniji i očekuje da u martu Srbija dobije status kandidata.

Tokom posete potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2012. godinu, koji predviđa nastavak saradnje u težišnim oblastima - obuci i edukaciji vojnih kadrova, specijalnih jedinica, timova za razminiranje i oblasti vojne medicine.

Državna sekretarka tokom posete susrela se i sa zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Italije, viceadmiralom Kristijanom Betinijem. Оn је ponovio da Italija pruža punu podršku Srbiji u procesu reformi i modernizacije društva, posebno u sistemu odbrane.

Izvor: Vebsajt Ministarstva odbrane, 14.2.2012.

Aktuelna sužbena mišljenja

 • Ministarstvo finansija: MOGUĆNOST IZMENE OSNOVICE ZA OBRAČUN PDV NA OSNOVU ODLUKE O OTVARANJU I ZAKLJUČENJU AUTOMATSKOG STEČAJA NAD DUŽNIKOM - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 21
 • Ministarstvo finansija: OSTVARIVANJE PORESKOG OSLOBOĐENJA ZA PROMET DOBARA I USLUGA KOJI SE VRŠI IZMEĐU NOSIOCA KONZORCIJUMA I PRIMAOCA DONACIJE EVROPSKE UNIJE - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 24
 • Ministarstvo finansija: PORESKI TRETMAN PROMETA USLUGA IZRADE PROJEKTA KOJI VRŠI FAKULTET NA OSNOVU UGOVORA ZAKLJUČENOG SA MINISTARSTVOM - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 4
 • Ministarstvo finansija: PORESKI TRETMAN USLUGA DEBLOKIRANJA I PONIŠTAVANJA SERTIFIKATA ZA KORIŠĆENJE IDENTIFIKACIONE SMART KARTICE KAO I DODELE I OBNAVLJANJA OVLAŠĆENJA ZA PRISTUP WEB APLIKACIJI - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 4
 • Ministarstvo finansija: PORESKI TRETMAN VRAĆANJA ULAGAČU OBJEKTA KOJI JE ULOŽIO U PRIVREDNO DRUŠTVO - SUBJEKTA PRIVATIZACIJE - Zakon o porezu na dodatu vrednost: član 4
 • Uprava carina: PRIVREMENO OTVARANJE DRUMSKOG GRANIČNOG PRELAZA JABUKA ZA UVOZ POŠILJAKA BILJA - DRVNE GRAĐE DO 31.5.2012. GODINE - Zakon o zdravlju bilja: čl. 67 i 72
 • Uprava carina: PRIVREMENO OTVARANJE GRANIČNOG PRELAZA PRAHOVO ZA UVOZ DIAMONIJUM FOSFATA DAP U RASUTOM STANJU IZ TURSKE DO 4.3.2012. GODINE - Zakon o zdravlju bilja: čl. 67 i 72
Aktuelna sudska praksa:

 • Privredni apelacioni sud: IZDAVANJE DOZVOLE ORGANIZACIJI ZA KOLEKTIVNO OSTVARIVANJE SRODNOG PRAVA - Zakon o autorskom i srodnim pravima: član 171
 • Privredni apelacioni sud: NEODREĐENOST ROKA ZA ISPUNJENJE OBAVEZE I DOLAZAK U DOCNJU PODNOŠENJEM TUŽBE - Zakon o obligacionim odnosima: čl. 277 i 324
 • Privredni apelacioni sud: NOVČANO KAŽNJAVANJE RADI ODRŽAVANJA REDA NA RASPRAVI - Zakon o parničnom postupku: član 319
 • Privredni apelacioni sud: ODBAČAJ PODNESKA ZBOG NEPOSTUPANJA PO NALOGU SUDA U ODREĐENOM ROKU - Zakon o parničnom postupku: član 103
 • Privredni apelacioni sud: OGRANIČENJE SLOBODE IZBORA U OBLASTI JAVNOG RADIODIFUZNOG SERVISA - Zakon o radiodifuziji: čl. 77, 78 i 81
 • Privredni apelacioni sud: OVLAŠĆENJE ZA ZASTUPANJE PREDUZETNIKA U PARNIČNOM POSTUPKU - Zakon o parničnom postupku: čl. 73, 74 i 84
 • Privredni apelacioni sud: PRIMENA ODGOVARAJUĆE TARIFE KOJOM JE PROPISANA NAKNADA ZA KORIŠĆENJE FONOGRAMA - Zakon o autorskom i srodnim pravima: član 121
 • Privredni apelacioni sud: UPUŠTANJE U RASPRAVLJANJE PO PREINAČENOJ TUŽBI - Zakon o parničnom postupku: član 193
 • Privredni apelacioni sud: USVAJANJE TUŽBENOG ZAHTEVA USLED NEDOSTAVLJANJA DOKAZA O PLAĆANJU - Zakon o parničnom postupku: član 372
 • Privredni apelacioni sud: ZLOUPOTREBA PROCESNIH OVLAŠĆENJA RASPOLAGANJEM SUPROTNO CILJU ZBOG KOG SU USTANOVLJENA - Zakon o parničnom postupku: član 181
Stečajevi:

STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 27.2.2012. GODINE

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

1.

"Šumadija" a.d.

7046421

16. St. broj 632/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1779

 http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/SUMADIJA.shtml/seo=/companyid=7256

Privredni sud u Beogradu, obaveštava poverioce stečajnog dužnika "Šumadija" a.d., u stečaju, iz Mladenovca, Kralja Petra I 233, matični broj 7046421, PIB: 101479265 da je glasanje o predloženom Planu reorganizacije stečajnog dužnika zakazano za 20. februar 2012. godine u 11,00 časova odloženo, te da će se isto održati 19. marta 2012. godine u 12,30 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 203 na drugom spratu.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

2.

IP "Filip Višnjić" a.d.

 

42. St. broj 4365/10

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1370

 

I. Privredni sud u Beogradu, stečajni sudija Ljiljana Mujagić, u postupku stečaja 42. St. broj 4365/10 nad stečajnim dužnikom IP "Filip Višnjić" a.d. Beograd u stečaju, Ustanička 25, po predlogu Plana reorganizacije Agencije za štamparstvo i izdavaštvo "Filip Višnjić", "Filip Višnjić Komerc" d.o.o. Beograd u stečaju i "BMB International" d.o.o. Beograd od 19. oktobra 2011. godine, zakazao je ročište za raspravu i glasanje o Planu reorganizacije za 13. mart 2012. godine u 10,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova broj 2, sudnica 227.
II. Poverioci mogu izvršiti uvid u Plan reorganizacije u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, svakog radnog dana u sobi broj 108 u periodu od 9,00 do 13,00 časova.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

3.

Addinol Lube Oil Preduzeće za trgovinu i usluge d.o.o.

06705081

12. St. broj 3257/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2719

 

Privredni sud u Beogradu je doneo rešenje 12-St-3257/2011 od 6. februara 2012. godine.
I. Otvara se postupak stečaja nad Addinol Lube Oil Preduzeće za trgovinu i usluge d.o.o., Beograd, Jovana Bjelića 25, matični broj 06705081, PIB 100420829 po predlogu predlagača za otvaranje postupka stečaja od 1. avgusta 2011. godine.
II. Za stečajnog upravnika imenuje se Vesna Vuković iz Beograda.
III. Nalaže se zastupniku dužnika da izvršni primopredaju dužnosti sa stečajnim upravnikom u vreme i mestu koje stečajni upravnik odredi i to tako što će mu predati pečate preduzeća, svu dokumentaciju preduzeća i predati svu nepokretnu i pokretnu imovinu preduzeća i poslovni prostor preduzeća na dalje čuvanje i upravljanje.
IV. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 23. mart 2012. godine u 9,00 časova, a koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 133/I.
V. Ispitno ročište određuje se za 8. jun 2012. godine u 9,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 133/I.
VI. Pozivaju se poverioci da u roku od 120 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS" prijave Privrednom sudu u Beogradu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja, a dužnici stečajnog dužnika se pozivaju da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

4.

"Transport-Zemun" a.d.

17163892

20. St. broj 3622/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/TRANSPORT-ZEMUN.shtml/seo=/companyid=6055

Privredni sud u Beogradu, i to sudija Vesna Dabetić-Trogrlić kao stečajni sudija, odlučujući o predlogu stečajnog poverioca Velimir Đurišić iz Beograda, Ilije Stojadinovića 24/I, za pokretanje postupka stečaja nad stečajnim dužnikom "Transport-Zemun" a.d. iz Zemuna, Branka Pešića 69, PIB: 100008867, Matični broj: 17163892, 24. januara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
Zakazuje se ročište radi raspravljanja o postojanju stečajnog razloga za sprovođenje stečajnog postupka za 23. mart 2012. godine u 10,40 časova u sudnici broj 229, drugi sprat, u sedištu Suda, Beograd, Masarikova 2.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

5.

"Elektrosrbija"

7049820

41. St. broj 3314/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2710

 

I Privredni sud u Beogradu, rešenjem 41. St. broj 3314/2011 od 31. januara 2012. godine, otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Elektrosrbija" Beograd, Grge Adrijanovića 11, matični broj 7049820 PIB 100218059, iz razloga trajnije nesposobnosti plaćanja.
II Za stečajnog upravnika imenovan je Radović Pero iz Beograda, Milivoja Perovića 5/3.
III Pozivaju se poverioci da u roku od 90 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku Republike Srbije" prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka. Prijave potraživanja podnete po isteku zakonskog roka biće odbačene kao neblagovremene.
IV Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V Ispitno ročište se zakazuje za 22. juni 2012. godine, sa početkom u 10,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 206, drugi sprat.
VI Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika se zakazuje za 7. mart 2012. godine, sa početkom u 9,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 206, drugi sprat, i saziva se sednica skupštine poverilaca, ukoliko nije formirana pre prvog poverilačkog ročišta.
VII Oglas o otvaranju stečajnog postupka je objavljen na oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

6.

Stambena zadruga "Moj krov"

07018738

15. St. broj 29/10

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

 

 

Privredni sud u Beogradu, Masarikova 2, rešenjem 15. St. broj 29/10 od 20. januara 2012. godine zaključio je postupak stečaja nad dužnikom: Stambena zadruga "Moj krov" u stečaju iz Beograda, Resavska 14, matični broj 07018738, PIB 102798291.
Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Beogradu, 9. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

7.

ZD Elektronik Preduzeće za servisiranje i promet kompjutera i kompjuterske opreme d.o.o.

17146076

20. St. broj 3482/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2698

 

I - Privredni sud u Beogradu, rešenje, 20. St. broj 3482/2011 od 13. januara 2012. godine, otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom ZD Elektronik Preduzeće za servisiranje i promet kompjutera i kompjuterske opreme d.o.o. iz Beograda, Ljubomira Stojanovića 12, matični broj 17146076, PIB 100182313, a na predlog poverioca Intesa leasing d.o.o., iz Beograda, Cara Uroša 54 od 9. decembra 2011. godine.
II - Imenovan je za stečajnog upravnika Andrija Božić iz Beograda, Mileševska 29.
III - Određeno je prvo poverilačko ročište na kojem će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika za 9. mart 2012. godine u 10,00 časova pred Privrednim sudom u Beogradu, Masarikova 2, u sudnici broj 229 na drugom spratu.
IV - Određeno je ispitno ročište za 27. mart 2012. godine u 10,00 časova pred Privrednim sudom u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 229 na drugom spratu.
V - Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju postupka stečaja nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Beogradu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema Stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka, a dužnici stečajnog dužnika pozivaju se da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
VI - Rešenje je objavljeno na oglasnoj tabli Suda, 27. januara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

8.

"Hemklor" a.d.

 

42. St. broj 397/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1888

 

Privredni sud u Beogradu, stečajni sudija Ljiljana Mujagić, u postupku stečaja 42. St. broj 397/11 nad stečajnim dužnikom "Hemklor" a.d. u stečaju, iz Beograda, Pazovački put b.b., po predlogu plana reorganizacije predlagača "Petro-farm" korporacija d.o.o. Beograd - Zemun, Pazovački put b.b. zakazao je ročište za raspravu i glasanje o planu reorganizacije od 4. novembra 2011. godine sa dopunom od 16. januara 2012. godine za 14. mart 2012. godine u 10,00 časova, u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 227.
Poverioci mogu izvršiti uvid u plan reorganizacije sa dopunom u stečajnoj pisarnici Privrednog suda u Beogradu, soba 23.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

9.

PROMES d.o.o.

7508425

23. St. broj 2561/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2750

 

I. Privredni sud u Beogradu, Rešenjem 23. St. 2561/2010. od 9. februara 2012. godine otvorio je postupak stečaja nad PROMES d.o.o. Beograd, Patrijarha Dimitrija 36, matični broj: 7508425, PIB 101556904.
II. Imenovan je za stečajnog upravnika Vasilj Vasiljević iz Beograda, Solunska 18/II.
III. Pozivaju se poverioci da u roku od 45 dana od objavljivanja oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS" i listu "Danas", prijave svoja potraživanja. Neblagovremeno podnesene prijave potraživanja ispitaće se o trošku tog poverioca.
IV. Pozivaju se dužnici da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V. Ispitno ročište određuje se za 5. aprila 2012. godine u 11,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 129/I.
VI. Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika određuje se za 9. mart 2012. godine u 11,00 časova, koje će se održati u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 129/I.
VII. Ovaj oglas istaknut je na oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

10.

"Ital office"

17561839

41. St. broj 3414/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2749

 

I - Privredni sud u Beogradu, rešenjem 41. St. broj 3414/2011 od 31. januara 2012. godine, otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Ital office" Crvenka 5, matični broj 17561839, PIB 103395149, iz razloga trajnije nesposobnosti plaćanja.
II - Za stečajnog upravnika imenovan je Kovačević Slobodan iz Beograda, Borivoja Stevanovića 13/24.
III - Pozivaju se poverioci da u roku od 90 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja u dva primerka. Prijave potraživanja podnete po isteku zakonskog roka biće odbačene kao neblagovremene.
IV - Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V - Ispitno ročište se zakazuje za 19. jun 2012. godine, sa početkom u 11,00 časova u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 206, drugi sprat.
VI - Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika se zakazuje za 7. mart 2012. godine, sa početkom u 12,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 206, drugi sprat, i saziva se sednica skupštine poverilaca, ukoliko nije formirana pre prvog poverilačkog ročišta.
VII - Oglas o otvaranju stečajnog postupka je objavljen na oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

11.

"Vajda" a.d.

07024223

41. St. broj 126/2012

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2713

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/VAJDA.shtml/seo=/companyid=4210

I - Privredni sud u Beogradu, rešenjem 41. St. broj 126/2012 od 31. januara 2012. godine, otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Vajda" a.d., u likvidaciji iz Beograda, Budimska 23, matični broj 07024223, PIB 100050482, iz razloga trajnije nesposobnosti plaćanja.
II - Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju iz Beograda, Terazije 23.
III - Pozivaju se poverioci da u roku od 90 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka. Prijave potraživanja podnete po isteku zakonskog roka biće odbačene kao neblagovremene.
IV - Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
V - Ispitno ročište se zakazuje za 18. jun 2012. godine, sa početkom u 11,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 206, drugi sprat.
VI - Prvo poverilačko ročište na kome će se raspravljati o izveštaju o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika se zakazuje za 29. februar 2012. godine, sa početkom u 9,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 206, drugi sprat i saziva se sednica skupštine poverilaca, ukoliko nije formirana pre prvog poverilačkog ročišta.
VII - Oglas o otvaranju stečajnog postupka je objavljen na oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

12.

Društvo za proizvodnju, promet "Tišina" d.o.o.

 

St. broj 291/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1501

 

Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Borka Pantić, u postupku stečaja nad Društvom za proizvodnju, promet "Tišina" d.o.o. Cikote u stečaju, Valjevski put b.b., doneo je dana 10. februara 2012. godine
REŠENJE
U stečajnom postupku nad Društvom za proizvodnju, promet "Tišina" d.o.o. Cikote u stečaju, Valjevski put b.b., određuje se završno ročište za 12. mart 2012. godine sa početkom u 12,00 časova u sudnici broj 20, ovog suda.
Ovo rešenje objaviti na oglasnoj tabli Suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U ZRENJANINU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

13.

d.o.o. "Đurđević"

20416467

St. broj 12/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1452

 

Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu broj St. 12/2011 od 14. februara 2012. godine.
Usvaja se završni račun i završni izveštaj stečajnog upravnika od 21. novembra 2011. godine, pa se utvrđuje da je konačna nagrada stečajnog upravnika isplaćena u celosti.
Zaključuje se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom d.o.o. "Đurđević" u stečaju iz Kikinde, Svetosavska 66, matični broj 20416467, PIB 105594387, na osnovu odredbe člana 13. stav 2. Zakona o stečaju.
Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd, da izvrši brisanje u registru privrednih društva, nakon pravnosnažnosti ovog rešenja.
Nalaže se stečajnom upravniku da po pravosnažnosti ovog rešenja, obavi preostale poslove u skladu sa Zakonom o stečaju i dr. propisima, i o njihovoj realizaciji podneskom obavesti stečajnog sudiju.

PRIVREDNI SUD U ZRENJANINU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

14.

d.o.o. "Uniprom"

8456941

St. broj 149/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2042

 

Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu broj St. 149/2011 od 14. februara 2012. godine.
Usvaja se završni račun i završni izveštaj stečajnog upravnika od 10. februara 2012. godine, pa se utvrđuje da je konačna nagrada stečajnog upravnika isplaćena u celosti.
Zaključuje se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom d.o.o. "Uniprom" iz Kikinde, Trg srpskih dobrovoljaca broj 20, matični broj 8456941, PIB 101081702, na osnovu odredbe člana 13. stav 2. Zakona o stečaju.
Nalaže se Agenciji za privredne registre Beograd, da izvrši brisanje u registru privrednih društva, nakon pravnosnažnosti ovog rešenja.
Nalaže se stečajnom upravniku da po pravosnažnosti ovog rešenja, obavi preostale poslove u skladu sa Zakonom o stečaju i dr. propisima, i o njihovoj realizaciji podneskom obavesti stečajnog sudiju.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

15.

Društvo sa ograničenom odgovornošću za promet i transport "Konvoj"

07373384

2. St. broj 186/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1509

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to sudija Tatjana Todorović, kao stečajni sudija, obaveštava da je u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Društvo sa ograničenom odgovornošću za promet i transport "Konvoj" Jagodina, Kraljevića Marka b.b., matični broj 07373384, PIB 101320772, dana 10. februara 2012. godine doneo je rešenje kojim se određuje završno ročište, koje će se održati u Privrednom sudu u Kragujevcu, u sudnici 537/V dana 20. marta 2012. godine, sa početkom u 11,30 časova.
Na završnom ročištu raspravljaće se o:
- završnom računu stečajnog upravnika;
- konačnim zahtevima za isplatu nagrada i naknada troškova;
- podnetim primedbama na završni račun ili zahtevima za isplatu
- nagrada i naknada;
- neraspodeljenim delovima stečajne mase i
- drugim pitanjima od značaja za bankrotstvo stečajnog dužnika.
Rešenje o završnom ročištu objavljuje se na oglasnoj tabli suda, kao i u "Službenom glasniku RS".
Pozivaju se svi stečajni poverioci koji su zainteresovani za sprovođenje stečajnog postupka da u roku od 15 dana od objavljivanja oglasa podnesu zahtev za sprovođenje postupka i u istom roku dostave sudu dokaz da su predujmili sredstva neophodna na ime troškova daljeg vođenja stečajnog postupka u iznosu od 1.725.194,55 dinara, jer će u protivnom stečajni postupak biti zaključen, pošto je imovina stečajnog dužnika manja od visine troškova stečajnog postupka.

PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

16.

Privredno društvo za trgovinu i usluge "Fritrade" d.o.o.

17585606

2. St. broj 227/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1868

 

Privredni sud u Kragujevcu, i to stečajni sudija Tatjana Todorović, obaveštava da je rešenjem od 2. februara 2012. godine, u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za trgovinu i usluge "Fritrade" d.o.o., Jagodina, Maksima Gorkog bb, matični broj 17585606, PIB 103600507, zakazano dopunsko ispitno ročište za 6. mart 2012. godinu sa početkom u 10,45 časova i održaće se u sudnici broj 537/V, Privrednog suda u Kragujevcu, Trg slobode 3.
Pozivaju se poverioci i stečajni upravnik da prisustvuju ročištu.

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

17.

AD Fabrika omotnog papira i ambalaže Vladičin Han

 

2. St. broj 278/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2398

 

Predmet: Poziv za prisustvovanje nastavku ispitnog ročišta nad stečajnim dužnikom AD Fabrika omotnog papira i ambalaže Vladičin Han - Vladičin Han.
Nastavak ispitnog ročišta održaće se 6. aprila 2012. godine u 11,00 časova u Privrednom sudu u Leskovcu, Bulevar oslobođenja 2, sudnica 2.
Na ročište se pozivaju svi zainteresovani poverioci.

PRIVREDNI SUD U LESKOVCU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

18.

Društveno preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge Fepateks selo Ždeglavo, Lebane DOO

17038885

1. St. broj 299/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2694

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/FEPATEKS.shtml/seo=/companyid=8497

Privredni sud u Leskovcu, stečajni sudija Radmila Aleksić, u postupku utvrđivanja razloga za otvaranje stečaja nad dužnikom Društveno preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge Fepateks selo Ždeglavo, Lebane DOO - u likvidaciji pokrenutom po predlogu Agencije za privatizaciju Beograd, Terazije 23 od 25. marta 2011. godine, 27. januara 2012. godine doneo je
REŠENJE
I Usvaja se predlog Agencije za privatizaciju Beograd, Terazije 23 za pokretanje stečajnog postupka nad dužnikom Društveno preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge Fepateks selo Ždeglavo, Lebane d.o.o. - u likvidaciji.
II Otvara se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Društveno preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge Fepateks selo Ždeglavo, Lebane d.o.o. - u likvidaciji MB 17038885, PIB 100712132.
III Stečajni razlog je prezaduženost.
IV Za stečajnog upravnika imenuje se Agencija za privatizaciju - Centar za stečajeve Beograd.
V Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom u "Službenom glasniku RS", prijave ovom sudu svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužnikom pisanom prijavom podnetom u dva primerka sa priloženim dokazima o osnovanosti potraživanja.
VI Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnom dužniku.
VII Prvo poverilačko ročište određuje se za 16. mart 2012. godine, sudnica broj 4, zgrade Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar Oslobođenja 2, sa početkom u 10,00 časova.
VIII Ispitno ročište određuje se za 25. maj 2012. godine u sudnici broj 4, zgrade Privrednog suda u Leskovcu, Bulevar Oslobođenja 2, sa početkom u 10,00 časova.
IX Stečajni postupak je otvoren 27. januara 2012. godine i tog dana je rešenje o otvaranju istog objavljeno na oglasnoj tabli suda, dok će se objavljivanje u "Službenom glasniku RS" i u jednom visoko tiražnom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije, kasnije obaviti.
X Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom.
Oglas je istaknut na oglasnoj tabli suda 27. januara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

19.

"Europe Oil Trading"

17177290

2. St. broj 813/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1462

 

Privredni sud u Novom Sadu, postupajući po stečajnom sudiji Slobodanki Komšić, u postupku stečaja nad dužnikom "Europe Oil Trading" Novi Sad, Leptirova 43, MB 17177290 PIB: 102211647, po obaveštenju NBS od 14. aprila 2010. godine i predlogu poverioca Marfin Bank AD Beograd od 22. juna 2010. godine, doneo je dana 1. februara 2012. godine sledeće rešenje.
Usvaja se završni izveštaj stečajnog upravnika i završni račun stečajnog upravnika od 27. januara 2012. godine.
Utvrđuje se naknada troškova stečajnog upravnika u iznosu od 21.000,00 dinara.
Utvrđuju se konačne obaveze stečajne mase u iznosu od 14.414,00 dinara.
Utvrđuje se rezervacija sredstava za troškove stečajnog postupka i obaveze stečajne mase u iznosu od 5.908,40 dinara.
Nalaže se stečajnom upravniku da sprovede sve radnje neophodne za sprovođenje ovog rešenja.
Zaključuje se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Europe Oil Trading" Novi Sad, Leptirova 43, MB 17177290 PIB: 102211647.
Rešenje o zaključenju stečajnog postupka objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

20.

AGV Separacija AD

08735123

1. St. broj 101/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2396

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom AGV Separacija AD Novi Sad u stečaju, Sentandrejski put 165, MB: 08735123, PIB: 100235675, po zahtevu za sprovođenje stečajnog postupka predlagača Raiffeisen Leasing d.o.o. Beograd, Nilutina Milankovića 134/a, dana 13. februara 2012. godine donosi
REŠENJE
Zakazuje se završno ročište za 22. mart 2012. godine sa početkom u 9,30 časova u ovom sudu, u Novom Sadu, Sutjeska 3, u prizemlju, sudnica br. 7, na koje se pozivaju stečajni upravnik i svi zainteresovani poverioci.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

21.

"Veljo" DOO

8695539

2. St. broj 1022/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2705

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Slobodanka Komšić, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom "Veljo" DOO Vrbas, Sivč Jovgena bb, MB 8695539, PIB 101420600, po zahtevu za sprovođenje stečajnog postupka predlagača Eurobank EFG AD Beograd, Vuka Karadžića 10, doneo je 7. februara 2012. godine
REŠENJE
Usvaja se predlog poverioca Eurobank EFG AD Beograd za pokretanje stečajnog postupka.
Otvara se stečajni postupak nad dužnikom "Veljo" DOO Vrbas, Sivč Jovgena bb, MB 8695539, PIB 101420600, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Jadranko Protić iz Novog Sada, Gundulićeva 23.
Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 13. mart 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
Ispitno ročište se zakazuje za 11. april 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, u ovom sudu Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, na dan 7. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

22.

LM International Trans d.o.o.

08661065

1. St. broj 956/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2418

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku stečaja nad dužnikom LM International Trans d.o.o. Novi Sad u stečaju, Veliki rit broj 27c, MB: 08661065, PIB: 102389459, po zahtevu za sprovođenje stečajnog postupka predlagača OTP Leasing d.o.o. Novi Sad, Bulevar oslobođenja broj 80, MB: 08807299, PIB: 103239220, koga zastupa Feđa Šoti advokat u Novom Sadu, 10. februara 2012. godine, donosi
REŠENJE
Usvaja se završni izveštaj i završni račun stečajnog dužnika prema predlogu stečajnog upravnika od 31. januara 2012. godine.
Konačna nagrada stečajnog upravnika utvrđuje se u iznosu od 110.395,00 dinara, a naknada troškova stečajnog upravnika utvrđuje se u konačnom iznosu od 60.000,00 dinara.
Isplata nagrade i naknade troškova stečajnog upravnika do visine raspoloživih sredstava izvršiće se stečajnom upravniku nakon što budu isplaćeni preostali troškovi, vezani za zaključenje stečaja.
Stečajni postupak nad stečajnim dužnikom LM International Trans d.o.o. Novi Sad u stečaju, Veliki rit 27c, MB: 08661065, PIB: 102389459 - se zaključuje.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

23.

Rodić M&B Holding DOO

20153679

1. St. 330/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2725

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom Rodić M&B Holding DOO Novi Sad, Temerinski put 50, MB 20153679, PIB 104379822 po zahtevu samog dužnika, dana 6. februara 2012. godine donosi
REŠENJE
Otvara se stečajni postupak nad dužnikom Rodić M&B Holding DOO Novi Sad, Temerinski put 50, MB 20153679, PIB 104379822, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika se imenuje Mirjana Kićanović iz Novog Sada.
Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 14. mart 2012. godine sa početkom u 10,30 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
Ispitno ročište se zakazuje za 8. maj 2012. godine, sa početkom u 9,30 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
U slučaju da se na poverilačkom ročištu utvrdi da dužnik nema imovine ili da je ona neznatna, a niko od poverilaca nakon dostavljanja Izveštaja o EFS ne predloži da se postupak nastavi i za to uplati predujam na ime troškova na koje ga obaveže sud, nakon poverilačkog ročišta održaće se završno ročište, uz obavezu stečajnog upravnika da istovremeno sa Izveštajem o EFS pripremi i završni izveštaj i završni račun.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, na dan 6. februar 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

24.

DP Slavija

08249989

1. St. broj 353/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2769

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/SLAVIJA.shtml/seo=/companyid=366

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom DP Slavija BAČ, Maršala Tita 171, MB: 08249989, PIB: 101451831, po zahtevu za sprovođenje stečajnog postupka poverioca NLB banka a.d. Beograd, Glavna filijala Novi Sad, Trg mladenaca 1-3, 8. februara 2012. godine donosi
REŠENJE
Otvara se stečajni postupak nad dužnikom dužnikom DP Slavija Bač, Maršala Tita 171, MB: 8249989, PIB: 101451831, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika se imenuje Agencija za privatizaciju, Centar za stečaj, Beograd.
Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 12. mart 2012. godine sa početkom u 10,30 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica 7.
Ispitno ročište se zakazuje za 18. maj 2012. godine, sa početkom u 9,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica 7.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, 8. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

25.

Fijens d.o.o.

8747580

2. St. broj 1225/11

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2688

 

Privredni sud u Novom Sadu, postupajući po stečajnom sudiji Slobodanki Komšić, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga za pokretanje stečaja nad dužnikom Fijens d.o.o. Novi Sad, Slavujeva 6, MB: 8747580 PIB: 100470820 po obaveštenju Narodne banke Srbije od 11. oktobra 2011. godine i predlogu poverioca eurobank EFG a.d. Beograd, Vuka Karadžića 10 od 28. decembra 2011. godine, doneo je dana 1. februara 2012. godine
REŠENJE
Usvaja se predlog poverioca Eurobank EFG a.d. Beograd za pokretanje stečajnog postupka.
Otvara se stečajni postupak nad dužnikom Fijens d.o.o. Novi Sad, Slavujeva 6, MB: 8747580 PIB: 100470820, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Radmila Miletić iz Čuruga, Jovana Tucakova 6.
Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 5. mart 2012. godine sa početkom u 9,30 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica 7.
Ispitno ročište se zakazuje za 5. april 2012. godine, sa početkom u 10,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica 7.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, 1. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

26.

Divić DOO

20268573

2. St. broj 1201/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2690

 

Privredni sud u Novom Sadu, postupajući po stečajnom sudiji Slobodanki Komšić, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga za pokretanje stečaja nad dužnikom Divić DOO Novi Sad, Domentijanova 3, MB 20268573 PIB 104930143 po obaveštenju Narodne banke Srbije od 11. oktobra 2011. godine i po predlogu poverioca OTP banka Srbija AD Novi Sad, Bulevar oslobođenja 80, od 28. decembra 2011. godine, doneo je 1. februara 2012. godine
REŠENJE
Usvaja se predlog poverioca OTP banka Srbija AD Novi Sad za pokretanje stečajnog postupka.
Otvara se stečajni postupak nad dužnikom Divić DOO Novi Sad, Domentijanova 3, MB 20268573 PIB 104930143, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Igor Sekereš iz Novog Sada, Dunavska 26.
Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 5. mart 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
Ispitno ročište se zakazuje za 5. april 2012. godine, sa početkom u 9,30 časova, u ovom sudu Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, na dan 1. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U PANČEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

27.

DP "Promet"

 

Posl. broj 2. St. 39/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=227

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/PROMET+VRSAC.shtml/seo=/companyid=114

Privredni sud u Pančevu, po stečajnom sudiji Unčević Nenadu, u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom DP "Promet" u stečaju iz Vršca, obaveštava sve poverioce stečajnog dužnika, da će se dopunsko ispitno ročište radi ispitivanja naknadno podnetih prijava potraživanja poverilaca stečajnog dužnika, održati 9. marta 2012. godine u 14,00 časova, u sali broj 113, prvi sprat, Privrednog suda u Pančevu.
Objavljivanjem oglasa svi poverioci smatraju se uredno pozvanim na ročište.

PRIVREDNI SUD U PANČEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

28.

"Frigo irva" d.o.o.

8820031

Posl. 5. St. broj 401/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

 

 

Privredni sud u Pančevu, obaveštava sve poverioce stečajnog dužnika "Frigo irva" d.o.o. u stečaju iz Vršca, Drugog oktobra 96, matični br. 8820031 PIB: 103485083 da je rešenjem stečajnog sudije St. broj 401/2011 od 7. februara 2012. godine, otvoren stečajni postupak nad stečajnim dužnikom, s obzirom na to da je stečajni dužnik trajnije nesposoban za plaćanje jer je potpuno obustavio sva plaćanja u neprekidnom trajanju od dve godine i ne može da odgovori svojim novčanim obavezama u roku od 45 dana od dana njihove dospelosti.
Za stečajnog upravnika imenuje se Branislav Medaković iz Pančeva, Vojvode Radomira Putnika 22.
Pozivaju se poverioci stečajnog dužnika da u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Ročište za ispitivanje potraživanja održaće se dana 5. juna 2012. godine u 9,00 časova, sala 125, prvi sprat Privrednog suda u Pančevu.
Prvo poverilačko ročište održaće se dana 27. marta 2012. godine u 10,30 časova, sala 125, prvi sprat Privrednog suda u Pančevu.
Ukoliko se prva skupština poverilaca ne održi do prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za 27. mart 2012. godine u 10,30 časova kada se održava prvo poverilačko ročište, na kojoj sednici će se izvršiti izbor predsednika skupštine i članova odbora poverilaca.
Na sednicu skupštine se pozivaju svi stečajni poverioci i razlučni poverioci do visine potraživanja za koju učine verovatnim da će se pojaviti kao stečajni poverioci.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom, objavljen je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Pančevu, dana 8. februara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

29.

"Steel-promet"

8285209

Posl. 3. St. broj 61/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=522

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, kao prvostepeni stečajni sud, postupajući po sudiji ovoga suda Gini Tešanović, kao stečajnom sudiji, u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Steel-promet" u stečaju iz Nove Pazove, doneo je 13. februara 2012. godine pod poslovnim brojem ST-61/2010
REŠENJE
Utvrđuje se da je imovina stečajnog dužnika neznatne vrednosti, pa se zaključuje postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "Steel-promet" u stečaju iz Nove Pazove, Kozaračka 72, MB: 8285209, PIB: 101240383.
Nastali troškovi postupka padaju na teret stečajne mase dužnika, pa se nalaže stečajnom upravniku isplata sa računa stečajnog dužnika nastalih troškova sprovođenja stečaja kao i isplata razlučnom poveriocu.
Poverioci mogu uložiti žalbu na ovo rešenje Privrednom apelacionom sudu u Beogradu a putem ovoga suda u roku od osam dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

30.

Privredno društvo za trgovinu Centropromet AD

 

4. St. broj 355/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/CENTROPROMET.shtml/seo=/companyid=760

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici, postupajući po sudiji Dragani Savić, kao stečajnom sudiji, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za trgovinu Centropromet AD Šid u stečaju, Karađorđeva 76, doneo je 13. februara 2012. godine, pod posl. br. St 355/2011
REŠENJE
Određuje se dopunsko ispitno ročište u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za trgovinu Centropromet AD Šid u stečaju, Karađorđeva 76 i to za 16. mart 2012. godine sa početkom u 10,00 časova, u Privrednom sudu u Sremskoj Mitrovici, sudnica 16/II.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

31.

stečajna masa "Vojvodina produkt" AD

17810928

2 St. broj 32/10

 

 

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici kao prvostepeni stečajni sud, postupajući u veću sastavljenom od sudije Katice Popovića, kao predsednika veća, sudija Gine Tešanović i Dragane Savić, kao članova veća, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom stečajna masa "Vojvodina produkt" AD u stečaju iz Inđije, Kralja Petra I bb, MB: 17810928, donosi dana 22. decembra 2011. godine, na završnom ročištu održanom u prisustvu predstavnika stečajnog upravnika Lukač Živina i stečajnog sudije Dragice Gačić Petković
REŠENJE
Usvaja se završni račun i završni izveštaj stečajnog upravnika.
Utvrđuje se da konačna visina nagrade stečajnog upravnika iznosi, shodno članu 4. tačka 8, članu 6. tačka 4. i članu 7. tačka 2. Pravilnika o osnovama i merilima za određivanje nagrade za rad i naknade troškova stečajnih upravnika ("Službeni glasnik RS", broj 1/11) 7.187.786,88 dinara.
Utvrđuje se da konačna visina troškova stečajnog upravnika iznosi 896.725,11 dinara.
Ovlašćuje se stečajni upravnik da raspolaže računom stečajnog dužnika koji se vodi kod KBC banke broj 115-27265-40 i da oročava sredstva koja se nalaze na računu.
Ovlašćuje se stečajni upravnik da u ime stečajnog dužnika naplati regresno potraživanje od Eco organic life d.o.o. u stečaju a po priznatom potraživanju u predmetu Privrednog suda Beograd, posl. br. St. 264/2010 godine.
Zaključuje se postupak stečaja nad stečajnim dužnikom stečajna masa "Vojvodina produkt" AD u stečaju iz Inđije, Kralja Petra I bb, MB: 17810928.
Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba Privrednom apelacionom sudu u Beogradu u roku od 8 dana od dana objavljivanja rešenja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Izvod iz rešenja posl. br. St. 32/2010 od 22. decembra 2011. godine.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

32.

DOO "Okitex"

08754497

Posl. br. 1. St. broj 15/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

 

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici u stečajnom veću sastavljenom od sudije Dragice Gačić Petković kao predsednika veća, te sudija Katice Popović i Gine Tešanović, kao članova veća, postupajući u stečajnom postupku nad DOO "Okitex", iz Sremske Mitrovice, u stečaju, Desanke Maksimović 36, na završnom ročištu održanom dana 28. decembra 2011. godine doneo je
REŠENJE
Usvaja se završni račun stečajnog dužnika i završni izveštaj stečajnog upravnika.
Zaključuje se postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "Okitex" d.o.o. u stečaju iz Sremske Mitrovice, Desanke Maksimović 36, MB 08754497.
Ovlašćuje se stečajni upravnik, Vesna Vuković, da zastupa stečajnog dužnika u parničnom postupku koji se vodi pred ovim sudom pod poslovnim brojem P-195/2011, po tužbi razlučnog poverioca, "KBC banke" iz Beograda.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

33.

"Fidelinka Nekretnine" d.o.o.

 

Posl. br. St. 562/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

 

 

Privredni sud u Subotici je dana 20.2.2012. godine u postupku stečaja nad "Fidelinka Nekretnine" d.o.o. iz Subotice - poslovni broj St. 562/2010 zakazao održavanje ročišta radi glasanja po predloženom planu reorganizacije od 27.12.2010. godine za 29.3.2012. godine sa početkom u 10,20 časova - sala 168/2 kod Privrednog suda u Subotici.
Plan reorganizacije koji su sudu dana 27.12.2010. godine dostavili "Mineco AG" iz Švajcarske i "Mowbray systems" LTD Britanska devičanska ostrva dostupan je svim poveriocima u stečajnoj pisarnici Privrednog suda u Subotici svakog radnog dana u vremenu od 8,30 do 12,30, a objavljivanjem oglasa u "Službenom glasniku RS", dnevnim novinama i na internet strani Agencije za privredne registre iz Beograda smatraće se uredno pozvanim na ročište svi poverioci i stranke.
Za dostavu obaveštenja iz člana 164. stav 2. Zakona o stečaju - poveriocima obuhvaćenim planom reorganizacije, osnivačima, odnosno članovima ili akcionarima stečajnog dužnika zadužuju se podnosioci plana reorganizacije.
Pravo glasa na ročištu imaju svi poverioci srazmerno visini njihovih potraživanja, a u slučaju kada je potraživanje osporeno ili ev. neispitano - stečajni sudija će na dan održavanja ročišta za glasanje izvršiti procenu visine potraživanja u svrhu glasanja.
Poverioci po predloženom planu reorganizacije mogu glasati:
- pismeno, kada se glasački listići sudu podnese sa overenim potpisom ovlašćenog lica, ili
- usmeno na ročištu - uz prilaganje punomoćja radi glasanja.
Glasanje će se vršiti u okviru formiranih klasa poverilaca.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

34.

"President"

 

St. broj 15/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

 

 

Privredni sud u Subotici, rešenjem broj St 15/2010 od 9. februara 2012. godine u postupku stečaja nad dužnikom "President", odredio završno ročište za 29. mart 2012. godine sa početkom u 9,00 časova u Sali broj 169/II kod Privrednog suda u Subotici.
Na ovo završno ročište se pozivaju svi poverioci stečajnog dužnika putem objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS" i putem oglasne table Privrednog suda u Subotici.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

35.

"Podrum Palić" AD

 

St. broj 535/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

 

 

Privredni sud u Subotici je dana 20. februara 2012. godine rešenjem St. 535/2010 u postupku stečaja nad "Podrum Palić" AD Palić, J. Kolumba 33, zakazao održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja neispitanih prijava potraživanja za 29. mart 2012. godine u 9,40 časova - sala 168/2 kod Privrednog suda u Subotici.
Objavljivanjem ovog oglasa na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS" smatraće se uredno pozvanim na ročište poverioci i stranke.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

36.

"Bratstvo" AD za projektovanje i opravku šinskih vozila, procesne i transportne opreme i čeličnih konstrukcija

08008574

St. broj 329/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2082

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/BRATSTVO.shtml/seo=/companyid=3460

Privredni sud u Subotici je 9. februara 2012. godine rešenjem St. broj 329/2011 u postupku stečaja nad "Bratstvo" AD za projektovanje i opravku šinskih vozila, procesne i transportne opreme i čeličnih konstrukcija iz Subotice, Bikovački put br. 2 - matični broj 08008574, zakazao održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja neispitanih prijava potraživanja.
Ročište je zakazano za 15. mart 2012. godine sa početkom u 9,20 časova, u sali 168/2 kod Privrednog suda u Subotici.
Objavljivanjem oglasa na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS" smatraće se uredno pozvanim na ročište i poverioci i stranke.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

37.

"Panon-chem" d.o.o.

08594813

St. broj 475/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2748

 

Privredni sud u Subotici je 2. februara 2012. godine rešenjem St. broj 475/2011 odredio otvaranje stečajnog postupka nad "Panon-chem" d.o.o. Palić, Lovačka 52 - matični broj 08594813, na osnovu predloga podnetog 12. decembra 2011. godine zbog prezaduženosti i trajnije nesposobnosti za plaćanje.
Za stečajnog upravnika imenuje se Miščević Milan, dipl. oecc. iz Subotice.
Pozivaju se poverioci da u roku od 40 dana od dana objave oglasa o pokretanju stečajnog postupka nad "Panon-chem" d.o.o. Palić, Lovačka 52 - matični broj 08594813 u "Službeni glasniku RS", Beograd, prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja Privrednom sudu u Subotici - u dva primerka sa dokazima. Upozoravaju se poverioci da će se na prijave potraživanja koje pristignu u sud nakon proteka roka određenog u ovom rešenju primenjivati odredbe člana 111. st. 5. i 6. Zakona o stečaju.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi bez odlaganja.
Ispitno ročište se zakazuje za 10. maj 2012. godine sa početkom u 9,10 časova, a prvo poverilačko ročište zakazuje se za 15. mart 2012. godine sa početkom u 9,10 časova - sve u prostorijama Privrednog suda u Subotici - soba 168/II.
Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastaju početkom dana kada je oglas o pokretanju steč. postupka istaknut na oglasnoj tabli Privrednog suda u Subotici, tj. 2. februara 2012. godine

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

38.

"Panlog" d.o.o. - pred. za usluge, unutrašnju i spoljnu trgovinu

17152475

St. broj 375/2011

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2479

 

Privredni sud u Subotici je 9. februara 2012. godine rešenjem St. broj 375/2011 u postupku stečaja nad "Panlog" d.o.o. - pred. za usluge, unutrašnju i spoljnu trgovinu, Šupljak, Kostolanji Arpada 10 - matični broj 17152475, zakazao održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja neispitanih prijava potraživanja za 15. mart 2012. godine sa početkom u 9,30 časova kod Privrednog suda u Subotici - sala 168/2.
Objavljivanjem oglasa u "Službenom glasniku RS" i na oglasnoj tabli suda smatraće se uredno pozvanim na ročište poverioci i stranke.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

39.

"Fidelinka Mlinarstvo" d.o.o.

 

St. 560/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

 

 

Privredni sud u Subotici je dana 20.2.2012. godine u postupku stečaja nad "Fidelinka Mlinarstvo" d.o.o. iz Subotice - poslovni broj St. 560/2010 zakazao održavanje ročišta radi glasanja po predloženom planu reorganizacije od 27.12.2010. godine za 29.3.2012. godine sa početkom u 10,00 časova - sala 168/2 kod Privrednog suda u Subotici.
Plan reorganizacije koji su sudu dana 27.12.2010. godine dostavili "Mineco AG" iz Švajcarske i "Mowbray systems" LTD Britanska devičanska ostrva dostupan je svim poveriocima u stečajnoj pisarnici Privrednog suda u Subotici svakog radnog dana u vremenu od 8,30 do 12,30, a objavljivanjem oglasa u "Službenom glasniku RS", dnevnim novinama i na internet strani Agencije za privredne registre iz Beograda smatraće se uredno pozvanim na ročište svi poverioci i stranke.
Za dostavu obaveštenja iz člana 164. stav 2. Zakona o stečaju - poveriocima obuhvaćenim planom reorganizacije, osnivačima, odnosno članovima ili akcionarima stečajnog dužnika zadužuju se podnosioci plana reorganizacije.
Pravo glasa na ročištu imaju svi poverioci srazmerno visini njihovih potraživanja, a u slučaju kada je potraživanje osporeno ili ev. neispitano - stečajni sudija će na dan održavanja ročišta za glasanje izvršiti procenu visine potraživanja u svrhu glasanja. Poverioci po predloženom planu reorganizacije mogu glasati:
- pismeno, kada se glasački listići sudu podnese sa overenim potpisom ovlašćenog lica, ili
- usmeno na ročištu - uz prilaganje punomoćja radi glasanja.
Glasanje će se vršiti u okviru formiranih klasa poverilaca.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

40.

"Fidelinka Fabrika testa" d.o.o.

 

Posl. br. St. 564/2010

http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search

 

 

Privredni sud u Subotici je dana 20.2.2012. godine u postupku stečaja nad "Fidelinka Fabrika testa" d.o.o. iz Subotice - poslovni broj St. 564/2010 zakazao održavanje ročišta radi glasanja po predloženom planu reorganizacije od 27.12.2010. godine za 29.3.2012. godine sa početkom u 10,40 časova - sala 168/2 kod Privrednog suda u Subotici.
Plan reorganizacije koji su sudu dana 27.12.2010. godine dostavili "Mineco AG" iz Švajcarske i "Mowbray systems" LTD Britanska devičanska ostrva dostupan je svim poveriocima u stečajnoj pisarnici Privrednog suda u Subotici svakog radnog dana u vremenu od 8,30-12,30, a objavljivanjem oglasa u "Službeni glasniku RS" Beograd, dnevnim novinama i na internet strani Agencije za privredne registre iz Beograda smatraće se uredno pozvanim na ročište svi poverioci i stranke.
Za dostavu obaveštenja iz člana 164. stav 2. Zakona o stečaju - poveriocima obuhvaćenim planom reorganizacije, osnivačima, odnosno članovima ili akcionarima stečajnog dužnika zadužuju se podnosioci plana reorganizacije.
Pravo glasa na ročištu imaju svi poverioci srazmerno visini njihovih potraživanja, a u slučaju kada je potraživanje osporeno ili ev. neispitano - stečajni sudija će na dan održavanja ročišta za glasanje izvršiti procenu visine potraživanja u svrhu glasanja.
Poverioci po predloženom planu reorganizacije mogu glasati:
- pismeno, kada se glasački listići sudu podnese sa overenim potpisom ovlašćenog lica, ili
- usmeno na ročištu - uz prilaganje punomoćja radi glasanja.
Glasanje će se vršiti u okviru formiranih klasa poverilaca.

PRIVREDNI SUD U UŽICU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

41.

"Jovanić građevinski inženjering" d.o.o.

 

Posl. broj 6. St. 159/2011

 

 

 

Privredni sud u Užicu, u predmetu stečaja 6. St. broj 159/2011 nad "Jovanić građevinski inženjering" d.o.o. Arilje, zakazuje ispitno ročište za 9. mart 2012. godine sa početkom u 12,00 časova, u sudnici broj 55/III Privredni sud u Užicu.
Pozivaju se poverioci da prisustvuju ispitnom ročištu.
Oglas istaknut na oglasnu tablu suda dana 14. februara 2012. godine.

Izvor: Redakcija, 2.3.2012.

Likvidacije:

Broj oglasa

Naziv privrednog subjekta

Opština

Datum oglašavanja

Trajanje oglasa

181817

LICHTENBERG - U LIKVIDACIJI

Subotica

27.01.2012

60

181811

MITOS MM - U LIKVIDACIJI

Požarevac

27.01.2012

60

181799

VIDPROJEKT - U LIKVIDACIJI

Trstenik

27.01.2012

60

181793

ANONYMUS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181789

NORGES - U LIKVIDACIJI

Gornji Milanovac

27.01.2012

60

181780

MILA ART - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

27.01.2012

60

181774

VITUS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

27.01.2012

60

181768

LATERAL T - U LIKVIDACIJI

Beograd-Sopot

27.01.2012

60

181763

DACOCAR - U LIKVIDACIJI

Leskovac

27.01.2012

60

181759

PVL - U LIKVIDACIJI

Vrnjačka Banja

27.01.2012

60

181744

MONTIM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

27.01.2012

60

181740

EMI - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

27.01.2012

60

181736

DOM OLGA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

27.01.2012

60

181728

INTERMEZZO 2010 - U LIKVIDACIJI

Prijepolje

27.01.2012

60

181724

DRAMA FONTANA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181720

AB-NJEFT - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

27.01.2012

60

181718

KARAVAN CO - U LIKVIDACIJI

Pančevo

27.01.2012

60

181712

TASIĆ-KOMERC - U LIKVIDACIJI

Paraćin

27.01.2012

60

181701

TEXPROM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

27.01.2012

60

181675

MAST - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

27.01.2012

90

181660

FISKULTURA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181678

UNION - U LIKVIDACIJI

Prijepolje

27.01.2012

60

181662

DESIGN CENTAR NT - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181646

FLEXMATIC - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

27.01.2012

60

181642

RETO CENTAR - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

27.01.2012

60

181635

SGB INVEST - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

27.01.2012

60

181629

SOTER FARM - U LIKVIDACIJI

Subotica

27.01.2012

60

181625

GRADSKI DOK - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

27.01.2012

60

181621

ROBI INVEST - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

27.01.2012

60

181613

BELINDA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181586

ZIPE INTERNATIONAL - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

27.01.2012

60

181582

REVIDA - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

27.01.2012

60

181571

AUTO ŠKOLA PUTNIK - U LIKVIDACIJI

Pančevo

27.01.2012

60

181565

RAILWAY CONSULTING GROUP - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

27.01.2012

60

181557

AUTO ŠKOLA RELJA - U LIKVIDACIJI

Stara Pazova

27.01.2012

60

181553

EKONOMIK TEHNIK - U LIKVIDACIJI

Pančevo

27.01.2012

60

181543

SIMPLY THERM - U LIKVIDACIJI

Smederevska Palanka

27.01.2012

60

181537

FIRST - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

27.01.2012

60

181526

STUDIO DAG - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181511

LA UNA BEAUTY LINE - U LIKVIDACIJI

Velika Plana

26.01.2012

60

181507

STEVA TRANS - U LIKVIDACIJI

Pećinci

26.01.2012

90

181505

JEDINSTVO - U LIKVIDACIJI

Bečej

26.01.2012

60

181499

WANG TRADING 2010 - U LIKVIDACIJI

Pančevo

26.01.2012

60

181495

DMS EKO GROUP - U LIKVIDACIJI

Vranje

26.01.2012

60

181491

CATTADORI - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181487

ĐOKIĆ - INTERNATIONAL - U LIKVIDACIJI

Ćićevac

26.01.2012

60

181476

PANASOFT - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

26.01.2012

60

181472

SVETSKI ŠAMPIONAT KARATE-2010 - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

26.01.2012

60

181468

MBM COMERC - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

26.01.2012

60

181444

ANONYMVS - U LIKVIDACIJI

Subotica

26.01.2012

60

181439

DANČULOVIĆ - U LIKVIDACIJI

Kladovo

26.01.2012

60

181428

MARIĆ - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181415

FUTURA IZGRADNJA - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

26.01.2012

60

181409

ŠLJUNKARA CAKO - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

26.01.2012

60

181403

CRYSTAL CODE - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

26.01.2012

60

181392

DADEF - U LIKVIDACIJI

Šabac

26.01.2012

60

181388

ELVEZ - U LIKVIDACIJI

Beočin

26.01.2012

60

181384

DK-KO COMPANY - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

26.01.2012

60

181382

SVADBENI DEKOR COMPANY - U LIKVIDACIJI

Pančevo

26.01.2012

60

181369

DELTA PLAST - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

25.01.2012

60

181348

BELLA VITA 2009 - U LIKVIDACIJI

Pančevo

25.01.2012

60

181340

GALVAMANIS ELECTRONICS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

25.01.2012

60

181334

RAMSET - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

25.01.2012

60

181315

IGOR TEX - U LIKVIDACIJI

Novi Kneževac

25.01.2012

60

181311

TRUCK PARTNERS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

25.01.2012

60

181307

GVOZDENI PUK - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

25.01.2012

60

181302

GIROS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

25.01.2012

60

181298

TAOMA 5-K - U LIKVIDACIJI

Loznica

25.01.2012

60

181272

MIVER PRIM - U LIKVIDACIJI

Čačak

25.01.2012

60

181258

IVANOVIĆ & MCHARDY INTERNATIONAL COMMERCE - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zvezdara

25.01.2012

60

181249

THE WASH - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

25.01.2012

90

181245

RUTEL ELEKTRIK - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

25.01.2012

90

181608

EURIZON CAPITAL - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

25.01.2012

90

181219

TODAX - U LIKVIDACIJI

Kruševac

24.01.2012

60

181215

AUTO CITY - U LIKVIDACIJI

Kruševac

24.01.2012

60

181211

MEL TRAVEL - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

24.01.2012

60

181207

CONO GROUP - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

24.01.2012

60

181203

ZLATNI POTOK - U LIKVIDACIJI

Žagubica

24.01.2012

60

181199

PHARMATHEKA CONSULT - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

24.01.2012

60

181195

MAKO - U LIKVIDACIJI

Bela Crkva

24.01.2012

60

181184

AKIFIX - U LIKVIDACIJI

Beograd-Zemun

24.01.2012

60

181180

LIBRI SYSTEM - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

24.01.2012

60

181173

ZS STILMETAL - U LIKVIDACIJI

Niš - Palilula

24.01.2012

60

181162

OBSESSION - U LIKVIDACIJI

Kovin

24.01.2012

60

181154

KITKA UBAVA - U LIKVIDACIJI

Bor

24.01.2012

60

181147

GENIJALAC IN - U LIKVIDACIJI

Stara Pazova

24.01.2012

60

181137

SEMPER RECYCLING - U LIKVIDACIJI

Novi Pazar

24.01.2012

60

181130

DULELINE - U LIKVIDACIJI

Vrbas

24.01.2012

60

181115

WEB IDENTITET - U LIKVIDACIJI

Arilje

24.01.2012

60

181113

DIMAGO-S - U LIKVIDACIJI

Beograd-Novi Beograd

24.01.2012

60

181103

WINNER IKS - U LIKVIDACIJI

Beograd-Palilula

24.01.2012

60

181099

AIR - U LIKVIDACIJI

Beograd-Stari Grad

24.01.2012

60

181095

BANAT - U LIKVIDACIJI

Kikinda

24.01.2012

60

181087

BERSI - U LIKVIDACIJI

Pančevo

24.01.2012

60

181083

SPIN CITY - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

23.01.2012

60

181079

AQUA HEALTH GROUP - U LIKVIDACIJI

Beograd-Surčin

23.01.2012

60

181075

EKO-TEHNIC-SCHMID - U LIKVIDACIJI

Novi Sad - grad

23.01.2012

60

181071

MG INVEST 2010 - U LIKVIDACIJI

Beograd-Voždovac

23.01.2012

60

181064

FERUM - U LIKVIDACIJI

Beograd-Savski Venac

23.01.2012

60

181062

MIMI DYNASTY - U LIKVIDACIJI

Beograd-Vračar

23.01.2012

60

181044

OMNITRADE SOD - U LIKVIDACIJI

Sombor

23.01.2012

60

181042

BEO MONTAŽA - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

23.01.2012

60

181032

MORAVA-PROMET - U LIKVIDACIJI

Vrnjačka Banja

23.01.2012

60

181038

NISTEK - U LIKVIDACIJI

Beograd-Čukarica

23.01.2012

60

181023

N.T. - RIS PLUS - U LIKVIDACIJI

Beograd (grad)

23.01.2012

60

181013

PLAY - U LIKVIDACIJI

Beograd-Grocka

23.01.2012

60

181008

BOMA-JOVANOVIĆ MARINA I DRUGI - U LIKVIDACIJI

Požega

23.01.2012

60

180986

LAKOP - U LIKVIDACIJI

Beograd-Lazarevac

23.01.2012

60

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 30.1.2012.

Stečajevi:

 

STEČAJNI OGLASI OBJAVLJENI U ZVANIČNOM GLASILU ZAKLJUČNO SA 27.1.2012. GODINE

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

1.

"Technostar" d.o.o.

 

32. St. broj 1355/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2040

 

U postupku stečaja u predmetu broj 32. St. broj 1355/2011 nad stečajnim dužnikom "Technostar" d.o.o. u stečaju, iz Beograda, Skadarska 15.
Zakazuje se završno ročište u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 223/II za 10. februar 2012. godine, u 10,00 časova.
Na ročište se pozivaju poverioci i stečajni upravnik.
Oglas o zakazivanju ročišta objavljuje se u "Službenom glasniku RS", i na oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

2.

"Strong electronics" d.o.o.

17452177

42. St. broj 2357/11

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2118

 

Privredni sud u Beogradu, stečajni sudija Ljiljana Mujagić, u postupku stečaja nad "Strong electronics" d.o.o., iz Beograda, Balkanska 29, MB 17452177, PIB 102528462, doneo je 12. januara 2012. godine
REŠENJE
Završno ročište zakazuje se za 21. februar 2012. godine u 10,00 časova u Privrednom sudu u Beogradu, Masarikova 2, sudnica 227.

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

3.

Preduzeće za trgovinu na veliko malo, uvoz, izvoz i usluge "Emkom" d.o.o.

 

12. St. broj 3676/2010

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=1982

 

Privredni sud u Beogradu je rešenjem 12 St. 3676/2010 od 2. decembra 2011. godine zaključio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom:
- Preduzeće za trgovinu na veliko malo, uvoz, izvoz i usluge "Emkom" d.o.o., iz Beograda, Milana Gligorijevića 14.

PRIVREDNI SUD U VALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

4.

ZZ "Vragočanica"

 

St. broj 717/11

 

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2463

 

Privredni sud u Valjevu, stečajni sudija Borka Pantić u postupku stečaja nad ZZ "Vragočanica" iz Vragočanice, doneo je dana 16. januara 2012. godine
REŠENJE
Ispitno ročište zakazano za 16. februar 2012. godine u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 20, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom ZZ "Vragočanica" iz Vragočanice se odlaže za 27. februar 2012. godine u 11,15 časova u Privrednom sudu u Valjevu, sudnica broj 20.
Oglas o pomeranju termina za održavanje ispitnog ročišta objaviti u "Službenom glasniku RS" i oglasnoj tabli Suda.

PRIVREDNI SUD U ZAJEČARU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

5.

PD za klanje i preradu mesa Klanica "Polet" d.o.o.

 

2. St. broj 448/10

 

 

 

Privredni sud u Zaječaru i to stečajni sudija Milena Stevanović, u postupku stečaja St. 448/2010, koji se vodi nad stečajnim dužnikom PD za klanje i preradu mesa Klanica "Polet" d.o.o. u stečaju iz Bora, a povodom razmatranja o glasanja o podnetom Planu reorganizacije, na osnovu člana 164. Zakona o stečaju, 23. januara 2012. godine, doneo je
REŠENJE
Određuje se nastavak ročišta za razmatranje i glasanje o predlogu Plana reorganizacije koji je podnela ovom sudu Danojla Matijašević iz Bora, u svojstvu većinskog vlasnika kapitala stečajnog dužnika dana 21. jula 2011. godine, u uređenom tekstu dana 30. avgusta 2011. godine, i sa izmenama od dana 23. januara 2012. godine, za glasanje o istom Planu reorganizacije od strane poverilaca za 14. februara 2012. godine, u 13,00 časova, u Privrednom sudu u Zaječaru, u sudnici broj 4.
Glasanje o predloženom Planu reorganizacije iz stava jedan ovog Rešenja može se obaviti pisanim putem, dostavljanjem sudu glasačkih listića sa overenim potpisom ovlašćenog lica, i vršiće se u okviru klasa poverilaca navedenih u predloženom Planu reorganizacije.
Obaveštavaju se svi poverioci, stečajni dužnik, stečajni upravnik, osnivači stečajnog dužnika, odnosno članovi stečajnog dužnika kao i sva zainteresovana lica da mogu da izvrše uvid u pisani predlog Plana reorganizacije iz stava jedan ovog Rešenja, i u Mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije kao i u Spisak svih poverioca razvrstanih u klase poverilaca sa iznosima i procentima visine njihovih potraživanja za potrebe glasanja, u prostoriji Privrednog suda u Zaječaru, soba broj 9.
Rešenje o određivanju napred navedenog ročišta za razmatranje Plana reorganizacije i glasanje o istom Planu biće objavljeno u "Službenom glasniku RS" i u dva visokotiražna dnevna lista i to "Politika", i "Večernje novosti".

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

6.

Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o.

07408188

6. St. broj 53/11

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

 

 

Privredni sud u Kraljevu, obaveštava poverioce da je u postupku stečaja koji se sprovodi nad stečajnim dužnikom Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o. Metikoši u stečaju, Metikoši 117, rešenjem St. broj 53/11 od 17. januara 2012. godine, zaključen stečajni postupak nad Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Žico-komerc" d.o.o. u stečaju, Metikoši 117, mat. br. 07408188 PIB 101307738.
Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u roku od 8 dana od oglašavanja u "Službenom glasniku RS" Privrednom Apelacionom sudu u Beogradu, a preko ovog suda.

PRIVREDNI SUD U KRALJEVU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

7.

Zemljoradnička zadruga Roćevići

 

5. St. broj 515/2010

 

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2498

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/ZZ+Rocevici.shtml/seo=/companyid=31266

Privredni sud u Kraljevu, i to sudija Danijela Dukić, u postupku stečaja St. broj 515/10 nad stečajnim dužnikom Zemljoradnička zadruga Roćevići Kraljevo, doneo dana 18. januara 2012. godine sledeće
REŠENJE
I Određuje se završno ročište po postupku stečaja nad stečajnim dužnikom Zemljoradnička zadruga Roćevići Kraljevo za 17. februar 2012. godine, u 12,00 časova, u zgradi Privrednog suda u Kraljevu, Cara Dušana 41, sudnica 15.
II Otkazuje se ispitno ročište zakazano za 17. februar 2012. godine sa početkom u 10,00 časova.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

8.

Preduzeće za spoljnu, unutrašnju trgovinu i proizvodnju "Tara komerc" d.o.o.

09142479

3. St. broj 629/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2650

 

Privredni sud u Nišu, i to stečajni sudija Momir Tasić, postupajući po predlogu za otvaranje stečajnog postupka podnetog od strane predlagača Fonda za razvoj Republike Srbije nad Preduzećem za spoljnu, unutrašnju trgovinu i proizvodnju "Tara komerc" d.o.o. Leposavić, Slanište broj 7, doneo je 12. januara 2012. godine
REŠENJE
Otvara se postupak stečaja nad "Tara Komerc" d.o.o. Leposavić, Slanište 7, matični broj 09142479, PIB 101815103.
Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika imenuje se Paunović Goran iz Pirota.
Pozivaju se poverioci da u roku od 60 dana, a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS", prijave Privrednom sudu u Nišu, svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja prema stečajnom dužniku, pisanom prijavom sa dokazima o osnovanosti potraživanja, u dva primerka.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da odmah ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište zakazuje se za 29. februar 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 3.
Ispitno ročište zakazuje se za 4. april 2012. godine sa početkom u 9,00 časova, koje će se održati u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 3.
Stečajni postupak je otvoren 12. januara 2012. godine i tog dana je rešenje objavljeno na oglasnoj tabli Suda.
Nalaže se Agenciji za privredne registre da upiše u registar otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom.

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

9.

DP "Autoremont"

 

1. St. broj 55/2010

 

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/AUTOREMONT.shtml/seo=/companyid=4345

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Snežana Vukosavljević-Obradović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom DP "Autoremont" u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Agencija za privatizaciju preko poverenika Dragana Jovovića, doneo je 16. februara 2012. godine
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu ispitane.
Ročište će se održati dana 9. februara 2012. godine u 11,00 časova u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica broj 4.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NIŠU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

10.

"Saputnik" a.d.

 

1. St. broj 1080/2010

 

 

http://www.priv.rs/Agencija+za+privatizaciju/90/PUTNIK+-+SAPUTNIK+AD.shtml/seo=/companyid=4753

Privredni sud u Nišu, stečajni sudija Ljiljana Pejić, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Saputnik" a.d. u stečaju iz Niša, koga zastupa stečajni upravnik Aca Nikolić, radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu bile ispitane na ispitnim ročištima od 10. maja 2011. godine i 22. decembra 2011. godine, doneo je 16. februara 2012. godine
REŠENJE
Određuje se održavanje dopunskog ispitnog ročišta radi ispitivanja prijava potraživanja koje nisu bile ispitane na ispitnim ročištima od 10. maja 2011. godine i 22. decembra 2011. godine.
Ročište će se održati 9. februara 2012. godine u 12,00 časova u zgradi Privrednog suda u Nišu, Svetosavska 7a, sudnica 2.
Rešenje objaviti na oglasnoj tabli suda i u "Službenom glasniku RS".

PRIVREDNI SUD U NOVOM SADU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

11.

Marunex Company DOO

20021004

1. St. 1157/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=2620

 

Privredni sud u Novom Sadu, po sudiji Vladislavu Kurteku, u postupku utvrđivanja postojanja stečajnog razloga nad dužnikom Marunex Company DOO Novi Sad, Uspenska 18, MB 20021004, PIB 103785623, a po predlogu za sprovođenje stečaja Eurobank EFG AD Beograd, Vuka Karadžića 10, čiji je punomoćnik dr Nemanja Aleksić, advokat u Novom Sadu dana 16. januara 2012. godine donosi
REŠENJE
Otvara se stečajni postupak nad dužnikom dužnikom Marunex Company DOO Novi Sad, Uspenska 18, MB 20021004, PIB 103785623, stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja.
Za stečajnog upravnika se imenuje Dejan Tomašević iz Novog Sada.
Pozivaju se obezbeđeni i neobezbeđeni poverioci da prijave svoja potraživanja u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u "Službenom glasniku RS", a najkasnije u roku od 120 dana pod pretnjom prekluzije, u dva primerka sa dokumentacijom, u skladu sa članom 111. Zakona o stečaju.
Nalaže se dužnicima stečajnog dužnika da bez odlaganja izmire svoja dugovanja prema stečajnom dužniku.
Prvo poverilačko ročište se zakazuje za 14. februara 2012. godine sa početkom u 12,00 časova, u ovom sudu, Sutjeska 3, prizemlje, sudnica br. 7.
Ispitno ročište se zakazuje za 14. marta 2012. godine, sa početkom u 9,00 časova, u ovom sudu Sutjeska 3, prizemlje, sudnica broj 7.
U slučaju da se na poverilačkom ročištu utvrdi da dužnik nema imovine ili da je ona neznatna, a niko od poverilaca nakon dostavljanja Izveštaja o EFS ne predloži da se postupak nastavi i za to uplati predujam na ime troškova na koje ga obaveže sud, nakon poverilačkog ročišta održaće se završno ročište, uz obavezu stečajnog upravnika da istovremeno sa Izveštajem o EFS pripremi i završni izveštaj i završni račun.
Oglas o otvaranju stečajnog postupka ističe se na oglasnu tablu Privrednog suda u Novom Sadu, na dan 16. januara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SREMSKOJ MITROVICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

12.

"Plavex" d.o.o.

 

Posl. 2. St. broj 413/2011

 

 

 

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici kao prvostepeni stečajni sud, postupajući po stečajnom sudiji Katici Popović, u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Plavex" d.o.o. u stečaju, Beška, donosi 10. januara 2012. godine, nakon održanog ispitnog ročišta, sledeći zaključak.
Nalaže se stečajnom dužniku i stečajnom poveriocima da u roku od osam dana od dana objavljivanja zaključka u "Službenom glasniku RS", polože na žiro račun depozita Privrednog suda Sremska Mitrovica, broj 840-310802-86 na ime troškova stečajnog postupka iznos od 446.000,00 dinara i podnesu zahtev za sprovođenje stečajnog postupka, a u suprotnom će se stečajni postupak zaključiti na osnovu člana 13. stav 2. Zakona o stečaju.
Izvod iz zaključka Privrednog suda Sremska Mitrovica posl. broj St. 413/2011 od 10. januara 2012. godine.

PRIVREDNI SUD U SUBOTICI

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

13.

"Wow winery" d.o.o.

20094486

Posl. broj 443/2011

http://pretraga.apr.gov.rs/pretragastecajdokumentacija/predmeti.aspx

http://alsu.gov.rs/bap/code/navigate.jsp?Id=87&case_id=829

 

Privredni sud u Subotici je dana 16. 1. 2012. godine doneo rešenje St. 443/2011, kojim rešenjem je potvrđeno usvajanje plana reorganizacije od 1.8.2011. godine - prečišćeni tekst od 12. 1. 2012. godine, kog je sudu podneo predlagač Đorđević Živojin u postupku stečaja nad stečajnim dužnikom "Wow winery" d.o.o. Palić, J. Kolumba 33 - matični broj 20094486, PIB broj 104135871. Ovo rešenje ima pravno dejstvo prema svim učesnicima stečajnog postupka od dana pravosnažnosti ovog rešenja, uključujući i poverioce koji svoja potraživanja nisu prijavili u stečajnom postupku, kao i prema učesnicima koji su prigovorili u stečajnom postupku.

PRIVREDNI SUD U ČAČKU

Red. br.

Naziv dužnika

Matični broj

Stečajni broj

Status dužnika APR

Status dužnika ALSU

Status dužnika Agencija za privatizaciju

14.

"LM promet"

6153763

2. St. broj 263/2011

 

 

 

Privredni sud u Čačku, je rešenjem St. 263/2011 od 17. januara 2012. godine, otvorio postupak stečaja nad stečajnim dužnikom "LM promet" od, Mirković Milomir i dr. Čačak, Vojvode Stepe 289a, Mb 6153763, PIB 101109453 i sa ovim danom su nastupile pravne posledice otvaranja stečajnog postupka, isticanjem rešenja na oglasnoj tabli suda.
Stečajni upravnik je Zoćević Slobodan, iz Čačka, kontakt telefon 063/60-60-70.
Pozivaju se poverioci ovog stečajnog dužnika da najdalje u roku od 120 dana od objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku RS" prijave svoja potraživanja. prijave potraživanja dostavljati Privrednom sudu u Čačku, u dva primerka sa svim prilozima, i pozivom na broj St. 263/2011, na adresu Cara Dušana 6, čačak. prijave podnete po isteku ovog roka biće odbačene kao neblagovremene.
Pozivaju se dužnici stečajnog dužnika da bez odlaganja ispune svoje obaveze prema stečajnoj masi.
Prvo poverilačko ročište je određeno za 13. mart 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica broj 3, sa početkom u 11,00 časova. Ukoliko skupština poverilaca ne bude formirana pre prvog poverilačkog ročišta, ista se saziva za prvo poverilačko ročište.
ispitno ročište zakazano je za 20. septembar 2012. godine, i održaće se u Privrednom sudu u Čačku, Cara Dušana 6, sudnica 3, sa početkom u 11,00 časova.

Izvor: Redakcija, 30.1.2012.

Državni i ostali praznici
1,2. i 3.* januar Nova godina neradni dani
7. januar Prvi dan Božića (za pravoslavce) neradni dan
27. januar Sveti Sava praznuje se radno
15. i 16. februar Sretenje - Dan državnosti Srbije neradni dani
17. februar Vanredni neradni dan odlukom Vlade Srbije neradni dan
25. mart Letnje računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unapred sa 2h na 3h u nedelju)  
6,7,8. i 9. april Uskršnji praznici (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dani
13,14,15. i 16. april Vaskršnji praznici (za pravoslavce) neradni dani
22. april Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
1. i 2. maj Praznik rada neradni dani
9. maj Dan pobede praznuje se radno
28. jun Vidovdan praznuje se radno
19. avgust Prvi dan Ramazanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
26. septembar Prvi dan Jom Kipura (za pripadnike jevrejske zajednice) neradni dan
21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se radno
25. oktobar Prvi dan Kurbanskog bajrama (za pripadnike islamske zajednice) neradni dan
28. oktobar Zimsko računanje vremena (pomeranjem za jedan čas unazad sa 3h na 2h u nedelju ujutru)  
11. i 12.* novembar Dan primirja u Prvom svetskom ratu neradni dani
25. decembar Prvi dan Božića (za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica) neradni dan
* Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana - član 3a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001,101/2007 i 92/2011).