Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O JAVNIM PREDUZEĆIMA: Uvođenje reda u rad javnih preduzeća, naročito preduzeća koja su u nadležnosti lokalnih samouprava


Namera Vlade Republike Srbije je da zakonskim rešenjima, koja treba da budu usvojena, što pre uvede red u javnim preduzećima, kako bi njihov rad bio što efikasniji, izjavio je Ministar privrede, Željko Sertić.

Sertić je, na predstavljanju Nacrta zakona o javnim preduzećima u Privrednoj komori Srbije, istakavši značaj ovih preduzeća, ukazao na to da bi novi Zakon mogao biti primenjen već u prva tri meseca 2016. godine.

On je, navodeći da je pod neposrednom kontrolom države 36 javnih preduzeća, predočio da je veći problem uvođenje reda u preduzeća koja su u nadležnosti lokalnih samouprava.

Lokalne samouprave nemaju kapaciteta, niti snage da sprovedu potrebne kontrole, zbog čega su neophodne mere usmerene na to da se spreče zloupotrebe, i to kroz pronalaženja načina da to ne bude centralizacija u negativnom kontekstu.

Ministar je ukazao na to da je za uvođenje reda u rad javnih preduzeća neophodna transparentnost, ali da mora da se nađe balans između podataka koji bi trebalo da budu dostupni javnosti kako bi se pratio rad preduzeća, i očuvanja poslovne tajne.

To sve, kako je naveo, ima za cilj smanjenje korupcije i povećanje efikasnosti rada preduzeća.

Prema njegovim rečima, preduzećima se mora dati mogućnost da funkcionišu u ekonomskom sistemu kao dobra i konkurentna preduzeća, koja mogu da idu na evropsko, rusko ili bilo koje drugo tržište.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 30.12.2015.
Naslov: Redakcija