Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD IZLOŽENOSTI DUVANSKOM DIMU: Uvodi se potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući sve ugostiteljske objekte. Stroža pravila koja se tiču pakovanja i izgleda paklica cigareta, zabranjena proizvodnja slim i cigareta sa ukusom mentola, stroža kontrola elektronskih cigareta. Izuzetak su psihijatrijske ustanove, socijalni objekti i zatvori gde će pacijentima i zatvorenicima pušenje biti dozvoljeno u posebnim prostorijama, ali ne i zaposlenima u tim ustanovama


U Srbiji će 2016. godine biti uvedena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući sve ugostiteljske objekte. To znači da će svaki kutak u kafićima i restoranima ubuduće biti nepušački, izuzev letnjih bašti u kojima će biti dozvoljeno pušenje. Pušači više neće moći da koriste čak ni posebne prostorije sa ventilacijom koje sada postoje u mnogim kafićima u tržnim centrima.

Trenutno važećim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu("Sl. glasnik RS", br. 30/2010 - dalje: Zakon) napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je tako pušenje dozvoljeno u lokalima površine veće od 80 kvadrata, u kojima vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.

Dr Srmene Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja, kaže da to više neće biti dozvoljeno nakon izmena pomenutog Zakona, koje bi trebalo da stupe na snagu tokom 2016. godine.

- Predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima, uključujući i hodnike, liftove, čekaonice. Ovakav Zakon svrstaće Srbiju u grupu evropskih zemalja koje su donele iste zakone iz ove oblasti. U njima je pušenje u potpunosti zabranjeno u zatvorenim javnim mestima, javnom transportu, na radnim mestima... Međutim, mi smo i sada napravili male ustupke. Tako će u psihijatrijskim ustanovama, socijalnim objektima i zatvorima biti dozvoljeno pušenje u posebnim prostorijama, s tim što će u njima moći da puše samo pacijenti i zatvorenici, ali ne i zaposleni - objašnjava Krstev.

Biće uvedena i nova, oštrija pravila koja se tiču pakovanja i izgleda paklica cigareta, na kojima će morati da se nađu i upozoravajuće slike štetnog dejstva na ljudski organizam. Biće zabranjena proizvodnja slim i cigareta sa ukusom mentola, a biće uvedena i stroža kontrola elektronskih cigareta.

Na pakovanjima cigareta nalaziće se obavezna upozorenja o štetnosti duvana sa slikom i tekstom koji pokrivaju 65 odsto prednje i zadnje strane paklice. Na bočnim stranama pisaće zdravstvena upozorenja poput "pušenje ubija - prestani sada" i "duvanski dim sadrži više od 70 supstanci koje uzrokuju rak".

U domenu kaznene politike promena neće biti. Pojedinac - fizičko lice koji puši na javnom mestu plaća 5.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu od 30.000 do 50.000 dinara, a pravno lice između pola miliona i milion dinara.

Izvor: Vebsajt Blic, Sonja Todorović, 29.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija