Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE EKONOMSKE CENE PROGRAMA VASPITANJA I OBRAZOVANJA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA: Ne postoji pravni osnov za povraćaj sredstava, kao ni osnov za potraživanja prema roditeljima koji su plaćali manje


Od 1. januara 2015. godine roditelji plaćaju 5.540 dinara boravak dece u beogradskim vrtićima, što je 20 odsto od nove ekonomske cene koja iznosi 27.700 dinara. Cena je utvrđena u skladu sa Pravilnikom o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama ("Sl. glasnik RS", br. 146/2014), saopštio je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu

Do 31. decembra 2014. godine roditelji su boravak dece u vrtićima plaćali u skladu sa Rešenjem o cenama usluga, kojim nije bila utvrđena ekonomska cena, već cena usluga koja se kretala u rasponu od 594 do 9.700 dinara, koja je bila u saglasnosti sa tada važećim propisima. Iz Sekretarijata navode da nezakonitost Rešenja nije utvrđena u postupku pred Ustavnim sudom.

Kako je istaknuto, dosledna primena zakona nije bila moguća zbog nepostojanja podzakonskog akta, odnosno republičkog Pravilnika o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama. 

Pravilnik je donet sa zakašnjenjem i počeo je da se primenjuje od 1. januara 2015. godine, a odmah po donošenju gradonačelnik Beograda doneo je rešenje na osnovu koga je utvrđena nova cena u predškolskim ustanovama, dok je na sednici Skupštine grada doneta i nova Odluka. 

Zbog toga ne postoji pravni osnov za povraćaj sredstava, kao ni osnov za potraživanja prema roditeljima koji su plaćali manje, stoji u saopštenju.

Iz Sekretarijata podsećaju i da je, međutim, jedan broj roditelja podneo tužbe protiv Grada Beograda i predškolskih ustanova, zahtevajući da im se vrati deo sredstava koja su plaćali od 2010. do kraja 2014. godine, mada nijedan roditelj u tom periodu nije podneo prigovor Gradu Beogradu na Rešenje o utvrđivanju cene i nije vođen nijedan upravni spor. 

Kako se navodi, upravo zbog toga podnete tužbe ne treba da dovode do suprotstavljenih interesa, već svi zajedno treba da postupaju u najboljem interesu dece, njihovih roditelja, predškolskih ustanova i Grada Beograda, odnosno u skladu sa odlukama nadležnih organa.

U saopštenju se navodi i da se tim povodom oglasilo i Gradsko pravobranilaštvo koje zastupa Grad Beograd pred osnovnim sudovima koji su do sada doneli nekoliko prvostepenih presuda. 

Kako je navedeno, ističe se da iz odredaba Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i Zakona o Ustavnom sudu ("Sl. glasnik RS", br. 109/2007, 99/2011, 18/2013 - odluka US, 103/2015 i 40/2015 - dr. zakon) proizilazi da sudovi opšte nadležnosti, pred kojima se vode ovi parnični postupci, nisu nadležni da ocenjuju zakonitost opštih akata Grada.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija