Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STEČAJU: Nacrt zakona će omogućiti i učešće takozvanih razlučnih, odnosno založnih poverilaca u postupku odlučivanja o izdavanju u zakup ili prodaji obezbeđene imovine, odnosno da u postupku stečaja dobiju mogućnost da budu članovi Odbora poverilaca što do sada nije bilo moguće


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju doprineće da Srbija napravi novi napredak na svetskoj Duing biznis listi i ni na koji način ne derogiraju bilo čija prava, poručio je državni sekretar u Ministarstvu privrede, Dragan Stevanović.

Stevanović je odbacio tvrdnje da nijedan radnik neće moći da naplati zarade koje mu duguje poslodavac, ukoliko bude usvojen Nacrt zakona, koje je izradilo Ministarstvo privrede.

"Što se tiče izmena i dopuna Zakona, ona se odnose na obezbeđene poverioce. Međutim, nijednom izmenom i dopunom Zakona ne derogiraju se bilo čija prava, naročito ne onih koji su neobezbeđeni poverioci u postupku stečaja", rekao je Stevanović.

On je istakao da je Ministarstvo privrede Nacrtom zakona omogućilo da oni koji imaju izlučna i razlučna prava u postupku stečaja dobiju mogućnost da budu članovi Odbora poverilaca što do sada nije bilo moguće.

"Omogućavamo im da daju saglasnost na odluku Odbora poverilaca da li će imovina na koju je uspostavljen teret u njihovu korist, moći da se izdaje u zakup potencijalnim zakupcima u postupku stečaja", objasnio je Stevanović i objasnio da je to poboljšanje položaja koje neće uticati na prava radnika.

On je istakao da nisu tačne tvrdnje da se prava ostalih poverilaca ili radnika ugrožavaju.

"Oni će imati sva prava koja su i do sada u skladu sa Zakonom imali. Dovoditi ove izmene i dopune Zakona u kontekst sa eventualnim stečajem javnih preduzeća je toliki nonsens, toliko je netačno i nekorektno, da to ne bih ni da komentarišem", rekao je Stevanović.

U Ministarstvu privrede istakli su da se isplatni redovi, kojima je propisano namirenje, ne menjaju i da nije menjan član ko ne može u stečaj, gde su masovno javna preduzeća.

"Po tom članu svako ko se većinski finansira iz budžeta ne može u stečaj, te navedene tvrdnje ne stoje", ističu u Ministarstvu.

Takođe podsećaju da je osnovni cilj stečajnog procesa da se zaštite prava poverilaca i da stečaj ne znaci nužno i kraj za jedno preduzeće, već novu sansu za oporavak.

"U Srbiji danas ima mnogo preduzeća koja su se oporavila iz stečaja, a ona koja to nisu, moramo razumeti da ta preduzeća ne bi ni zarađivala, niti poslovala dalje, te je prodaja imovine i njeno stavljanje u funkciju najbolje rešenje za to preduzeće", navodi se iz Ministarstva privrede.

Stevanović je podsetio i da neka javna preduzeća koja se većinski finansiraju iz budžeta Srbije ne mogu ni da odu u proces stečaja.

"Mi ćemo izmene usvojiti do kraja 2016. godine i verujemo da će to doprineti da Srbija napravi novi pomak na svetskoj Duing biznis listi", zaključio je Stevanović.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.10.2016.
Naslov: Redakcija