Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Izborna sednica Skupštine AKB zakazana za 3. decembar 2016. godine


Bitka za prvog čoveka Advokatske komore Beograda (AKB) praktično je već počela iako su izbori zakazani za 3. decembar 2016. godine. "Pale su" i prve kandidature, krenulo je lobiranje, a advokati uveliko objavljuju na društvenim mrežama da su ovo možda najznačajniji izbori u advokaturi u poslednjih nekoliko godina, pa i decenija.

Ujedno, mnogi strahuju da bi aktuelno rukovodstvo moglo na volšeban način ponovo da prolongira izbore, kao što, kažu, čini već dve godine, a onda bi među advokatima buknuo pravi rat. Rukovođenje AKB je ne samo važno zbog ogromnog uticaja koji rukovodstvo ima, već i zbog nemalih sredstava kojima raspolaže. Osim mesečne članarine advokata, koja ukupno iznosi oko četiri miliona dinara, još od štrajka advokata priča se o kapitalu od oko 600.000 evra na računu AKB. Uprkos tome, Komora Beograda duguje AK Srbije 39 miliona dinara.

Više je razloga zašto su ovi izbori važni, kaže Ivan Milošević, savetnik Advokatske komore Srbije u vreme štrajka advokata:

- Osim predsednika, potpredsednika i članova Upravnog odbora, na Izbornoj skupštini se biraju 82 delegata u Skupštinu AKS. Uloga tih delegata je odlučujuća s obzirom na to da AKS ukupno ima 172 delegata - kaže Milošević.

Onaj ko ima vlast u AKB i odlučujući uticaj u AKS, odlučuje o budućem odnosu advokature prema vlasti, pa i o potencijalnom štrajku advokata, zatim o upisu i izbacivanju iz advokatskog imenika, o prihvatanju ili opstrukciji pojedinih zakonskih rešenja (kao što smo videli kod Zakona o beležnicima ili Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći)...

- Slažem se da su ovi izbori najznačajniji događaj u advokaturi u poslednjih nekoliko decenija. Nova rukovodstva AKB i AKS uticaće na to da li će advokatura dobiti veći značaj u društvu ili će se, kao u nekim državama u regionu, utopiti u masu sprovodilaca pravničkih rešenja - zaključuje Milošević.

Za predsednika se prvi kandidovao Jugoslav Tintor, a kandidaturu je najavio i Vladimir Gajić. Pominju se i druga imena, poput Zore Dobričanin, Nebojše Avlijaša, Gorana Minića, pa i Zdenka Tomanovića...

- Tačno je da sam se kandidovao i sada je najvažnije da izbori budu održani 3. decembra, jer su oni preduslov za normalizaciju stanja u AKB i AKS, i za rešavanje nagomilanih problema. Ukoliko aktuelno rukovodstvo nađe način da ih ponovo prolongira i produži sebi mandate, biće to veoma štetno za celu advokaturu - kaže Tintor.

I Gajić je potvrdio svoju kandidaturu rekavši da je važno da izađe što veći broj kolega:

- Advokati dobijaju šansu da prvi put od 1945. godine advokatura stekne stvarnu nezavisnost od vlasti i zaštiti svoje interese. Od izbora u AKB zavise i izbori u Komori Srbije, jer je polovina advokata u zemlji iz Beograda. -

Gajić je dodao i da AKB zaista raspolaže nemalim sredstvima, kao i da je do sada novac trošen netransparentno.

Osim imena potencijalnih kandidata za rukovodstvo AKB, već se uveliko pominju i imena za vrh Advokatske komore Srbije. Osim Vojislava Nedića, za kog je već glasalo sedam članova UO AKB, pominju se Zoran Ateljević, Zoran Jevrić, Dragan Karanović i Slobodan Zečević.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 28.10. 2016.
Naslov: Redakcija